Aihealueet

Listaukset

  Alkoholista 10-kert. kustan. tupakkaan verrattuna

  4643636

  Tupakka aiheuttaa veronmaksajille noin 1,5miljardin vuosittaiset kustannukset:
  https://www.thl.fi/fi/-/tupakoinnin-hintalappu-yhteiskunnalle-1-5-miljardia-euroa

  Alkoholi aiheuttaa veronmaksajille jopa 14,5 miljardin kustannukset vuodessa:
  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/alkoholin-haittakustannukset-kattaisivat-koko-kestavyysvajeen/3102644#gs.JgQQwgQ

  Alkoholin kustannusarviot vaihtelevat paljon, se johtuu siitä otetaanko mukaan vain suorat terveyshaitat mitä alkoholi tekee keholle, vai lasketaanko myös esim kaikki onnettomuudet, rikokset ja niistä johtuvat menetetyt työvuodet. Tupakalla taas ei ole juuri yhteyksiä rikoksiin, häiriökäyttäytymisiin ja onnettomuuksiin, siksi tuo 1,5 miljardia löytyy lähes kaikista lähteistä.

  Ihmettelen kovasti politiikkaa missä halutaan lieventää alkoholirajoituksia mutta tiukentaa tupakointimääräyksiä. Kun katso noita lukemia, nimenomaan alkoholimääräyksiä pitäisi tiukentaa.

  Toki on olemassa typeriäkin alkoholilakeja, esim saako juomat viedä itse terassille tai vaikka festarien omien juomien kielto. Myöskin ravintoloiden ja panimoiden alkoholimääräyksiä voisi höllentää. Mutta missään nimessä alkoholin myyntiä marketeissa ei pitäisi helpottaa. kaikki terveysasiantuntijat ovat sama mieltä että se lisäisi alkoholihaittoja ja nostaisi ennestään tuota valtava laskua veronmaksajille.

  Mielestäni puhutaan jo alkoholiongelmasta jos se aiheuttaa haittaa että viinit ja vahvat oluet pitää hakea alkosta. Pitäisikö alkoholiongelmista kärsivien alkoholin saantia muka helpottaa? Itsekin juon alkoholia kohtuudella, mutta minua ei haittaisi vaikka kaikki alkoholi pitäisi hakea Alkosta koska minulla ei ole alkoholiongelmaa.

  Veronmaksajan minua kiinnostaa enemmän nuo jättimäiset alkoholikustannukset. Jos joku ei usko, katsokaa vaikka yksi Poliisit jakso ja miettikää mihin veronmaksajien rahat menee. 80% poliisin tehtävistä liittyy jollain tavalla alkoholiin.

  Eli tupakan verotusta tai tupakkamääräyksiä ei tarvisi tiukentaa, oikeastaan nuuskakin pitäisi sallia jos halutaan mitään järkeä tupakkapolitiikkaan. Alkoholin myyntiä sen sijaan saisi tiukentaa ja verotusta nostaa reilusti, miksi kaikkien veronmaksajien pitäisi maksaa tuota valtavaa summaa alkoholihaitoista?

  2

  54

   Vastaukset

   • Kuten päihdepolitiikassa yleensä, kyse on pitkälti "oman" tai enemmistön päihteen suosimisesta, faktat jäävät usein taka-alalle päihdepolitiikassa. Esim nuuska aiheuttaa paljon vähemmän terveyshaittoja kuin tupakka, mutta nuuska oli helpompi kieltää EUssa missä lähinnä Ruotsi ja Suomi nuuskaa. Ruotsi piti puolensa, Suomi pyyteli anteeksi olemassaoloaan, siksi nuuska vielä sallittua Ruotsissa.

    Alkoholi on enemmistön päihde, paljon suuremmista haittakustannuksista huolimatta, alkoholimääräyksia halutaan löysentää ja sitten kiristetään mielummin vähemmistön päihdettä kuten tupakkaa ja faktat jätetään huomioimatta. Tämä on aika tekopyhää mielestäni.

    Jos haluttaisiin vähentää veronmaksajille koituvia kustannuksia, juurikin alkoholin verotusta ja saatavuutta pitäisi kiristää. Tupakkakustannukset kun ovat vain murto-osa alkoholin aiheuttamista kustannuksista veronmaksajille.

   • Alkoholistien ja narkkarien pitäisi itse kustantaa tarvitsemansa hoidot . Yhteiskunnan verovaroja ei siihen pitäisi haaskata.

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    260
    11914
   2. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    330
    7711
   3. Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla na
    95
    2421
   4. Martina manipuloi

    Martina taas manipuloi hän on suuri teeskentelijä rooli vaihdetaan lennosta. Ensin suuri uhri nyt on tarve tuoda esille että on jotain onnellista me
    Kotimaiset julkkisjuorut
    92
    1538
   5. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    74
    1408