Ydinvoiman tappioiden sosialisointi laajenee

Ydinvoima on saatu näennäisesti kannattavaksi ydinvastuulain perusteella, jossa sallitaan härski alivakuutus ydinonnettomuuksien varalle. Nyt EU-komissio linjaa, että ydinvoiman tueksi ei lasketa sitä, että valtio takaa sen osan ydinonnettomuuksien kustannuksista ulkopuolisille, mihin yksityiset vakuutusyhtiöt ei suostu.
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-2041_en.htm

Konekäännös: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-2041_en.htm&edit-text=


Ydinuhkapeli on helppoa: ydinvoimatoimijat ei voi siinä pelissä hävitä. Kansa toimii edelleenkin ydinvoimayhtiöiden vakuutusyhtiönä, ja nyt entistä suuremmassa määrin, mikäli tuo linjaus pitää.

Pohdittavaksi kaikille:

Mitä järkeä on rakentaa sellaisia tuotantolaitoksia, joiden aiheuttamia onnettomuuksia ei kenelläkään ole varaa maksaa - etenkään, kun turvallisempia vaihtoehtoja on runsaasti.

9

234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vakvak

      "Ydinvoima on saatu näennäisesti kannattavaksi ydinvastuulain perusteella, jossa sallitaan härski alivakuutus ydinonnettomuuksien varalle."

      Tietääkö kukaan, kuinka suuret vastuuvakuutukset uusiutuvien energiamuotojen on otettava onnettomuuksien varalle?

      • Lapsenlapsillekin

        Fukushima ja Tsernobyl kertovat kuinka kannattavaa ja edullista ydinsähkö on.


      • Lapsenlapsillekin kirjoitti:

        Fukushima ja Tsernobyl kertovat kuinka kannattavaa ja edullista ydinsähkö on.

        Kansa, siis ydinonnettomuuden uhrit. toimii ydinvoimayhtiöiden vakuutusyhtiönä.

        Niin etenkin paljon vahinkoa aiheuttaneessa ydinonnettomuudessa.

        Epätavallisen luonnonmullistuksen aiheuttaman ydinonnettomuuden aiheuttamia vahinkoja ei korvata, eikä aseellisesta selkkauksesta tai vastaavasta syystä aiheutuneesta ydinonnettomuudesta aiheutuneita vahinkoja.

        Ilman ydinvastuulakiin pultattua tukea ydinvoimalle ei Suomessa olisi yhtään ydinvoimalaa.


    • Eipä meillä kuitenkaan liene huolta vielä tuolla tasolla, kunhan nyt ensin maksatetaan kansalla kymmenien vuosien ydinvoimalan rakennusprojekti.

      Ja tämän saman hyväksi havaitun elinkaarimenetelmän mukaisesti kaikki muukin julkinen, verovaroin tapahtuva rakentaminen, kuten nyt Helsingin metro, jossa on niinikään otettu käyttöön Olkiluoto-malli.

      • Ehdotan kaikille siirtymistä vihreän sähkön ostajaksi, ellei jo ole sitä. Kiusa se on pienikin kiusa.


    • vakvak

      "Ja tämän saman hyväksi havaitun elinkaarimenetelmän mukaisesti kaikki muukin julkinen, verovaroin tapahtuva rakentaminen"

      Tuosta tulee heti mieleen tuulivoimalat ja aurinkovoimalat. Niitä ei Suomeen rakennettaisi ilman suurta julkista, verovaroista maksettavaa tukea (takuutariffi, investointituet).

      Mutta ydinvoimalat, niiden rakentamista ei saa julkista, verovaroista maksettavaa tukea.

      • V-tunKallisYdinsähkö

        Kukahan maksaa yli kymmenen vuotta aikataulusta jäljessä olevan OL3:n (1.600MW) "maailman kalleimman rakennuksen" joka on peruskorjauksen tarpeessa jo ennen valmistumista pelkän 11 - 12 miljardin euron rakennushinnan ja alkuperäisen hinta-arvion 3,2 miljardia euroa erotuksen? https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_3_-ydinvoimalan_rakennushanke . Puhumattakaan käytön, vuosikymmenten alasajon ja 100.000 vuoden loppusijoituskulujen sekä ydinturmavakuutusten hinnan, vakuutusten jotka on rankasti alivakuutettu ja realisoituvat riskit kaatuvat Suomen valtion ja veronmaksajien päälle.

        Väittääkö joku että Areva ottaa takkiinsa rakennuskuluista 7,8 - 8,8 miljardia euroa? Veikkaanpa että Suomen veronmaksajat osallistuvat tuohon erotukseen reilulla kädellä sekä alasajon ja vuosituhansien loppusijoituksen kuluihin ja riskeihin. Ydinsähkökö halpaa?


      • NoinhanSeOn

        https://www.tvo.fi/news/1965

        Stuxnet kuullut taaskin uutisia vihertollojen tietotoimistosta. Viime keväänä TVO tiedotti sopimuksesta Arevan kanssa. Sen mukaan Olkiluoto-3 tulee maksamaan TVOlle kaikkiaan noin 5,5 mrd€. Hinta on edullinen ja sen perusteella voidaan laskea sähkön omakustannushinnaksi tulevat jonkin verran yli 30 €/MWh. Ja siihen sisältyy ydinjätteiden asianmukainen hoito. Veronmaksajien ei tarvitse maksaa mitään, mikä on hyvä, sillä he joutuvat maksamaan jokaisesta tuulivoimalla tuotetusta megawattitunnista tariffin 83,5 €/MWh ja markkinahinnan erotuksen. Vuodessa noin 250 M€.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      10
      784
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe