Aurinkoluotaimen suojan lämpötila?

Mariner-10

Tähdet ja avaruus -lehden (T A) numerossa 5/2017 kerrotaan kesällä 2018 lähetettävästä Parker Solar Probe -aurinkoluotaimesta (PSB), jonka on tarkoitus päästä 6 miljoonan kilometrin etäisyydelle Auringosta. Nykyinen ennätys Auringon lähellä pääsemisessä on Helios 2 -luotaimen vanha; vuonna 1976 saavuttama, noin 43.432 miljoonan kilometrin etäisyys. Aurinkoluotaimissa täytyy tietysti olla tehokas aurinkosuoja, jotta instrumentit pysyvät toimintakuntoisina.

T A-artikkelissa (s. 18) esitetään seuraava väite: "Luotaimen aurinkosuojan lämpötila nousee arviolta 1400 celsiusasteeseen." Stefan-Boltzmannin lailla (SBL) tuon lämpötilan pitäisi kaiketi kuitenkin olla: T = (Ts*((1/(2d))^(1/2)) Cbr ≈ 1394 K ≈ 1121 C, jossa Ts = Auringon pinnan lämpötila ≈ 5778 K ≈ 5505 C, d = keskimääräinen etäisyys Auringon pinnasta Auringon säteinä (≈ 695700 km.); eli tässä tapauksessa ≈ 8.624 ja Cbr = taustasäteily ≈ 2.9 K.

Herää siis kysymys, että pitäisikö tuossa artikkelissa olla: "1400 kelvinasteeseen" (celsiusasteiden sijasta), vai voiko aurinkosuojan lämpötila tosiaan olla juuri tuon noin 270 astetta laskennallista korkeampi, esimerkiksi sen vuoksi, että se lämpenee tarkoituksellisesti lähinnä vain ulkopinnaltaan, jolloin tuo 1400 celsiusastetta voisi ehkä viitata suojan ulkopinnan lämpötilaan? SBL lienee suoraan sovellettavissa, jos lämmitettävä kappale on hyvin pieni, musta ja johtaa lämpöä hyvin. Instrumenttien suojaamisen kannalta on tietysti tosiaan toivottavaa, että aurinkosuojan sisäpinta ei säteile voimakkaasti.

Luotaimen aurinkosuoja on Wikipedian artikkelin mukaan tehty grafiitilla vahvistetusta hiilikuidusta (RCC); kuten myös esimerkiksi avaruussukkulan ilmakehään tulon aiheuttamalle kitkalämmölle altteimmat osat ja joidenkin kilpa-autojen levyjarrut. Luotain on kooltaan melko pieni ja aurinkosuojan Aurinkoa kohti olevan osan läpileikkauspinta-ala lienee siis noin 2-3 m2, RCC:n väri lienee harmaa ja lämmönjohtokyky on kyseiselle materiaalille ominainen; mikä se sitten lieneekin? RCC:n pitäisi joka tapauksessa kestää ainakin 2000 C asteen lämpötilat menettämättä toivottuja ominaisuuksiansa.

4

61

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NASA kertoo TPS:n (Thermal Protection System) saavuttavan 1370 °C lämpötilan (2500 °F).

    • lisäätiedettä

      On ihmiskunnalle pelastus että sillä on NASAn kaltainen huipputieteellinen organisaatio joka toimii koko ihmiskunnan hyväksi.Ikävä kyllä myös salkkareiden jotka eivät ole ansainneet parempaa tulevaisuutta.Salkkarit ovat ihmiskunnan häpeäpilkku,juuri sitä porukkaa joka sontii omaan pesäänsä.
      Parker alus avaa hienoja mahdollisuuksia tieteelle.
      https://www.youtube.com/watch?v=XBudjihQKsw

    • Etupinta on suoraan Aurinkoa kohti suunnattu taso. Jos lasket oletuksella että suojan lämmönjohtavuus on hyvin pieni niin tasapainolämpötila etupinnassa on vastaavasti suurempi.

      Proben jäähdytysjärjestelmää on kuvattu sivustolla, jonka löytää googlaamalla proben nimellä. Heti aurinkosuojan takana on laaja musta kartiomainen pinta, johon Aurinko ei säteile ollenkaan. Sitä käytetään aurinkosuojan läpi johtuneen lämmön poistamiseen. Luotaimen jäähdytysjärjestelmä perustuu vesikiertoon ja kuluttaa luokkaa 6 kW tehoa.

    • Tässä linkki luotaimen kuvaukseen, jossa on kerrottu jäähdytysjärjestelmän toiminnasta.

      h tt p : / / p ar ke rs ol ar pr ob e. jh ua pl .e du /

      https://urly.fi/Nu5

      Luotain on historiallinen siinäkin mielessä, että aurinkotuulen olemassaolon ennustanut ja nimensä luotaimeen saanut Eugene Parker täytti kesäkuussa 90 vuotta. Nasalla ei ole koskaan aiemmin nimennyt luotainta kenenkään elossa olevan tutkijan mukaan. Samaisen Parkerin mukaan on nimetty Parkerin spiraali.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkälainen ihminen

      kaivattusi on?
      Ikävä
      138
      2538
    2. Sullahan oli ihan valtavat t...., nainen

      Aivan suunnattomat ja hyvin muodostuneet. Luulisi että olisit uskaltanut tehdä selvän aloitteen jos jotain haluat. Miksi
      Ikävä
      69
      2424
    3. Minkä ikäinen

      Kaivattusi on?.
      Ikävä
      106
      2090
    4. Mitä haluaisit sanoa

      kaivatullesi juuri nyt?
      Ikävä
      107
      1763
    5. Minkä näköinen

      Kaivattunne on?
      Ikävä
      75
      1728
    6. Kepun kansanedustaja Aittakumpu loikkasi persuihin!

      Purran hallitus saa lisävahvistuksen! Oppositiota taatusti kismittää! https://www.is.fi/politiikka/art-2000010774118.
      Maailman menoa
      345
      1468
    7. Miten sulla meni niin tunteisiin yksi mies?

      Hyvässä ja pahassa? Tähän voit tilittää, jos aavistat kuka minä olen.
      Ikävä
      101
      1379
    8. 383
      1326
    9. IS Viikonloppu 19.-20.10.2024

      2 ½ -tasoiseksi merkitty Kovis Arto Kuivaselta. Kiva ristikko, jonka vaikeustaso en mielestäni 2+. Pääkuvasta johdetut s
      Sanaristikot
      66
      1072
    10. En halua puolustella valheitani

      jne jne... Olen ollut ihan sekaisin sinusta. Haluan vaan vastauksen haluatko minut vai et??? Vain yksi asia on totta ja
      Ikävä
      35
      1009
    Aihe