Ego, minä, vaistot kysymys

wsedryftgyhjkn

Varmaan tyhmä hyvin asioita sekoittanut ymmärtämätön kysymys, mutta tuli mieleen:

Idän filosofioissa on yksi tarkoitus päästä egosta, minästä eroon, eikö? Silloin jää jäljelle luontaiset vaistot, eikö? Eikö osa luontaisista vaistoista saata olla haitallisia toiminnalle mihin filosofioissa tähdätään?

7

179

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ZenKivi

   Tai ehkä paremminkin yksi tarkoitus on päästä eroon ajatuksesta, että pääni sisällä asuu kaikesta muusta erillinen minä. Se mitä se loppupeleissä tarkoittaa riippuu sitten filosofiasta.

   En tiedä, mitä tarkoitat luonnollisilla vaistoilla?

   Onko vaistoa jos hyppää alta pois kun bussi meinaa tulla päälle?

   Vai onko vaistoa jos tulee pahat fiilikset jostain ihmisestä?

   Idän uskonnoissa ensimmäinen on vaistoa, jälkimmäinen ei välttämättä. Perussääntönä voisi pitää, että jos se ei ole opittua, se on vaistoa. Jos se on opittua, se on pelkästään tapa reagoida. Tavat voivat todella tuottaa vahinkoa, koska ne perustuvat juuri oman minään. Ne pyrkivät suojelemaan minää, korostamaan minää, hankkimaan mielihyvää itselle jne. jne.

   Meditaation yksi tarkoitus on lisätä tietoisuutta omasta käyttäytymisestään, ajattelustaan ja tunteistaan. Näin voi arvioida itse, että onko jokin "vaisto" pelkästään opittu tapa reagoida ja toimia. Vai onko sillä jokin ihan järkevä syy taustalla?

   Tunne itsesi.

   • wsedryftgyhjkn

    Kiitos vastauksesta. Ilmaisin huonosti kysymyksen, kun ei ollut asia niin selvä itsellenikään. Yritän hieman selventää, jos mahdollista:

    Sitä tarkoitin, että alkukantaiset vaistot ovat pohjalla. Sitten jos Minää ei ole, niin voivatko alkukantaiset vaistot ottaa hallinnan, vai ovatko ne kontrollissa? Onko vaarana joutua eläimelliselle, kontrolloimattomalle tasolle?

    Kuitenkin lukemani taisi sanoa jotain tyyliin: "kun minä katoaa, on yhtä Itsen, siis kai Parama Purushan (tms) kanssa, ja kaikki on hyvin, (täydellisesti?)".


   • ZenKivi

    Yksinkertainen, perinteinen vastaus:
    Ei. Kontrolli tarkoittaa ruumiinsa ja mielensä hallintaa kaikissa olosuhteissa. Mitä pidemmälle harjoittaa sitä paremmin pystyy tähän.

    Toinen, zeniläinen vastaus:
    Mikä saa sinut kuvittelemaan, että ylipäätään hallitset itseäsi?


  • keitonkeittoa

   Joissain idän uskonnoissa se on tavoite, joo. Samoin juutalaisuudessa, islamissa ja kristinuskossa jos niihin menee syvemmälle kuin tv7-kansa pääsee. Nehän ovat myös idän uskontoja kaikki alkuperältään.

  • alfa123om

   Hienojakoiset elementit:
   Äly, mieli, väärä minätunne.

   En kyllä ymmärrä minkä tähden egosta pitäisi yrittää päästä eroon kun se kerran on yksi kahdeksasta elementistä. Niin kai tulee aina olemaan? En ole tutustunut asiaan lainkaan, mutta vaisto sanoo, että tahdonvoima astuu peliin ennen kuin vaistot tai tunteet, jos joku egostaan pääsisi irti. Egoisti nähdäkseni on usein täysin vailla tahdonvoimaa. Jos egosta pääsisi eroon kaiketi tahdonvoima voisi nousta pintaan korvaamaan egon???

   Mielen hienojakoiset ominaisuudet tai toiminnot:
   Ajattelu, tunteminen, tahtominen (tahdonvoima).

   En ymmärrä minkä vuoksi juuri vaistot pääsisivät pinnalle. Vaistot kai liittyvät jotenkin tunteisiin. Yhtä hyvin voi pinnalle päästä tahdonvoima tai ajattelu kaiketi???

   En tiedä asiasta paljoa kun olen lukenut niin vähän Hare Krishna liikkeen kirjoja, joissa tuo jaottelu esiintyy usein. Mutta luulisin, että egon avaaminen tiedon kannalta tapahtuu vasta kaukana tulevaisuudessa:

   Ennakoin seuraavaa asioiden tutkimuksen ja asioiden avautumisen kannalta:

   Äly 2000-3000 jaa (aivotutkimus, dna koodin avaus jne.)
   Mieli 3000-4000 jaa
   Väärä minätunne 4000-5000 jaa

  • Allishere

   Ihminen on rajaton hetkessä, jos rupeat luettelemaan luonteenpiirteitäsi niin olet hyvin kaukana.

  • Ilmentymä

   Toimintaa ohjaavat vietit kuuluvat viiteen ilmiöryhmään, jotka kaikki ovat olemukseltaan tyhjiä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   69
   3796
  2. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   584
   3211
  3. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   2493
  4. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   3
   2370
  5. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   131
   1895
  6. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   104
   1787
  7. Kun mennään...

   yhdessä petiin... Otathan mut peiton alle? Hyvää yötä toivottaa sun nalle. Oot mun oma hehkulamppu, Kauniimpi kuin nätein kukkakimppu. https://you
   Ikävä
   172
   949
  8. Taitaa olla viimeinen talvi.

   Jos sähkön hinta talvella on 4-5 kertaa suurempi, kuin edellisenä talvena, niin mulla ei ole varaa lääkkeisiin, ei ruokaan, muita laskuja en voi maksa
   Pori
   82
   853
  9. Selvitetään syyt kalliiseen sähköön!

   Sähkön hinta pysyy hirmukalliina riippumatta kulutuksesta. Nytkin keskellä kesää sunnuntaina yli 30 snt/kWh. Mitä onkaan tulossa talvella? https://ww
   Maailman menoa
   233
   729
  10. Rölli, tänään aiheena psyykkiset ongelmat

   ja suhdesekoilut. Tasapainoisella ihmisellä on tunteet ja järki sopusoinnussa. Tämä johtaa siihen että, myös parisuhdeasioissa ja rakkauselämän puol
   Ikävä
   149
   702
  Aihe