Gravitaation nopeus?

paradoksien_etsijä

Jos gravitaatio vaikuttaa valon nopeudella eli n. 300 000km/s niin auringon gravitaatiovaikutus saavuttaa maan vasta n. 8 minuutin päästä eli maa kiertää tällä hetkellä sellaista pistettä missä aurinko oli 8 minuuttia sitten.

Kuinka se aurinkokunta ylipäätänsä pysyy kasassa? Sehän tarkoittaisi sitä että Maa kierttäisi aivan eri pistettä kuin esim. Jupiter johin gravitaatiovaikutuksen saapuminen kestäisi jo jopa 40 minuuttia.

Eiköhän se gravitaatiovaikutuksen nopeuden pitäisi olla useampaa kertaluokkaa suurempi kuin valon nopeus tai ehkä jopa ääretön jotta homma toimisi. Planeettojen radathan on aika pitkälle jo selvitetty Newtonin aikoihin eikä niissä Newtonin painovoimakaavoissa ole varmaan otettu huomioon mitä relativistisia viiveitä ja silti ne toimivat.

Voisiko joku asiaan perehtynyt ystävällisesti ja asiallisesti ratkaista tämän ilmeisen paradoksin minulle.

9

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikadilataatio

      Eivätköhän kaikki kiertolaiset ole jo aikojen saatossa sopeutuneet pieneen viiveeseen ;). Ei se gravitaatio mene päälle ja pois ja päälle. Kuvittele pyörre lavuaarissa. samat voimat vaikuttavat, ulkokehällä pienellä viiveellä.

      • paradoksien_etsijä

        "Eivätköhän kaikki kiertolaiset ole jo aikojen saatossa sopeutuneet pieneen viiveeseen ;). "

        Joo mutta planeettojen radat auringon ympäri ovat melkein pyöreitä. Sitä paitsi ei mitään gravitonia ole löydetty joka matkustaisi sieltä auringosta valon nopeudella planeettoihin ja siirtäisi gravitaation vuorovaikutusta vaan kyseessä on gravitaatiokenttä ja Einsteininkin mukaan avaruuden kaareutuma joka ei sinänsä edellytä mitään vuorovaikutusta eikä siis viiveitäkään eikä mitään aaltoja.

        "Kuvittele pyörre lavuaarissa. samat voimat vaikuttavat, ulkokehällä pienellä viiveellä."

        Heh. Joo mutta ne veden molekyylit eivät jää siihen pyörteeseen pyörimään millekään radalle vaan sinkoavat pois mikä varmaan tapahtuisi planeetoillekin jos gravitaatiovaikutuksella olisi oikeasti viiveitä.

        Galaksien suhteen kyse ei ole mistään pienistä viiveistä ja se viive Jupiterin kanssa on jo 40 minuuttia mikä ei kyllä ole mikään pieni viive vaan aika iso siinä mittakaavassa.


    • On epäsuoria ja suoria mittauksia gravitaation nopeudesta, jotka osoittavat painovoima-aallon nopeuden olevan valonnopeuden luokkaa. Suhteellisuusteorian mukaan näin pitäisi ollakin, olettaen vielä löytymättömän gravitaation välittäjähiukkasen olevan massattoman.

      Käsittääkseni tiedeyhteisön piirissä on yleinen mielipide gravitaation nopeuden tyhjiössä olevan mittaustekniikan tarkkuudellakin sama kuin valon. Tämän pitävä todistaminen on tietysti asia erikseen: ei ole helppo nakki.

      Vakuuttava epäsuora todiste ilmaantuisi sitten, kun löydetään varmistetusti se piilotteleva gravitaation välittäjähiukkanen ja onnistuttaisiin osoittamaan se massattomaksi samalla tarkkuudella kuin fotoninkin lepomassattomuus on osoitettu.

      • LIGO-Mittaa

        Nykyään on jo suoriakin mittauksia. LIGO:n virheiden poisto perustuu siihen, että se huomioi vain valinnopeudella tulleet häiriöt. Näin maan pienet värähtelyt saadaan poistetuksi.


    • ergeh

      Jos ajattelee asiaa koordinaatistossa, jonka 0,0,0 -pisteessä on Aurinko, ei gravitaation nopeus vaikuta mitenkään. Ainoastaan etäisyys Auringosta vaikuttaa voiman suuruuteen.

    • http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/GR/grav_speed.html

      Yleisessä suhteellisuusteoriassa Auringon gravitaatiokenttä aiheuttaa tarkkailijan paikasta ja nopeudesta riippuvan voiman, joka ei tarkkaan ottaen osoittaisi Auringon suuntaan vaan hieman siitä ohi, jos gravitaatio etenisi äärettömän nopeasti. Kun gravitaation nopeus on äärellinen eli valon nopeus niin tuosta viiveestä johtuen gravitaatiokentän aiheuttama voima on keskeinen eli osoittaa kohti Aurinkokunnan massakeskipistettä.

      Yleisen suhteellisuusteorian mukainen aberraation kumoutuminen on selitetty tässä julkaisussa:
      https://arxiv.org/abs/gr-qc/9909087

      Jostakin syystä johtuen tuosta ei löydy populaarifysiikan esitystä toisin kuin monesta muusta ilmiöstä.

      Sama ilmiö tapahtuu sähkömagneettisessa vuorovaikutuksessa. Tasaisella nopeudella ohi liikkuva varattu hiukkanen kohdistaa paikallaan olevaan varaukseen voiman, joka osoittaa kohti liikkuvan hiukkasen kulloistakin sijaintia vaikka valon nopeus viivästyttääkin tuon sähkömagneettisen kentän saapumista paikallaan olevan varauksen luokse. Voima ei siis osoita hiukkasen taakseen jättämään kohtaan josta sähkömagneettinen aalto lähti liikkeelle vaan sinne, minne hiukkanen ehti liikkua. Mitä nopeammin hiukkanen liikkuu sitä voimakkaammin sen tuottama sähkömagneettinen kenttä muuttuu suhtiksen vuoksi ja tuo ilmiö kumoaa sähkömagneettisen aallon liikenopeudesta aiheutuvan viiveen vaikutuksen.

      Tuo sähkömagneettinen tapaus on kuvattu Feynmannin kirjassa
      T h e F e y n m a n L e c t u r e s o n P h y s i c s , C h a p t e r II-21

      • paradoksien_etsijä

        "Yleisessä suhteellisuusteoriassa Auringon gravitaatiokenttä aiheuttaa tarkkailijan paikasta ja nopeudesta riippuvan voiman, joka ei tarkkaan ottaen osoittaisi Auringon suuntaan vaan hieman siitä ohi, jos gravitaatio etenisi äärettömän nopeasti. "

        Varmaan sen takia että yleinen suhteellisuusteoria ei salli yli valon nopeuksia. Newtonin gravitaatioteorian toimivuus taas edellyttää että gravitaatiossa ei ole viiveitä.

        Jos suhtiksen kaaavojen halutaan toimivan niin gravitaatiolle pitää olettaa korkeintaan valon nopeus.

        Kyse on vain matemaattisista muunnoksista. Joko kaikki tulkitaan suhtiksen mukaan tai kaikki tulkitaan Newtonin mukaan eikä niitä saa sotkea keskenään. Kumpikaan malli ei ole missään filosofisessa tai ontologisessa mielessä tosi vaan ne ovat vain erilaisia matemaattisia tapoja tulkita mittauksia ja havaintoja käytännön tasolla.

        Mistään matemaattisesta mallista ei voi johtaa tai extrapoloida asioita olemassaoleviksi kauemmaksi kuin niitä on oikeasti testattu paitsi jos halutaan välttämättä tuottaa kosmologisia satuja alkuräjähdyksestä, mustista aukoista yms.

        Kannattaa pysytellä tieteessä vain käytännön tekniikan tasolla missä ne teoriat on mahdollista oikeasti saada toimimaan ja unohtaa ylimääräiset ja tarpeettomat haaveilut kun ne kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä menevät pieleen.


    • sivusta_seuraaja

      no johan taas löytyi viisas mies, eikun viisas hlö...

    • Maa on ihan samassa painovoimakentässä kun aurinkokin, joka liikkuu galaksin ympäri, siksi maa liikkuu myös galaksin ympäri auringon mukana. Viiveellä ei ole mitään väliä. Sehän painovoima joka tulee galaksista tulee varmaan satojen tuhansien vuosien viiveellä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      141
      1725
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      113
      1345
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1212
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1157
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      192
      949
    6. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      84
      931
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      94
      877
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      839
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      788
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      138
      722
    Aihe