painoista ja hapenkulutuksesta

Antero1111

Mikä on painotuksessa vikana, kun jalat pyrkivät painumaan alas?
Painan 82kg, alutankki, 3mm lyhyt märkäpuku, feneistä en tiedä, painoja.. ohjaajan opastuksen mukaan 10kg, onko oikein?
Missä on vika, kun happea kuluu yllättävän paljon, kaverilla tyhjeni pullo 22metrin sukellus, 55min. hänellä loppui ilma 45min jälkeen, jouduttiin jakamaan, että saatiin turvapysähdys tehtyä.
Regu ei vuoda ja on huollettu, olemme sukeltaneet yhdessä n.20kertaa hänen kulutuksensa on suurempi, mutta vastaavaan tilanteeseen emme ole joutuneet aiemmin.
Varustus oli alumminitankki, lyhyt märkäpuku, veden lämpö 29.
Kiitos asiallisista vastauksista ja neuvoista.

3

963

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1) 3 mm puolipuvulle tuntuu olevan paljonlaisesti painoja. Voit kokeilla vähentää painoja 6-8 kiloon. Tämä on varmaan tuttu: https://www.youtube.com/watch?v=IYvTcWT3cTo (skippaa alun elehdintä ja kelaa suoraan 0:45 kohtaan).
      2) Jos jalat pyrkivät painumaan alas, voit yrittää siirtää painopistettäsi vähän ylemmäs. Pystytkö painovyötä kevyesti kiristämällä saamaan sen lonkilta vähän ylemmäs? Itse nostan painovyötä lonkkaluiden päältä ylemmäs heti sukelluksen alettua, kun pääsen ensimmäisen kerran vaakasuoraan. Voitko nostaa säiliötä selkätelineessä vähän ylemmäs, sekin vaikuttaa painopisteeseen.
      3) Ilmankulutusta voi pienentää ottamalla rauhallisesti. Keskity hengitykseen: sisäänhengitys, pieni hengenpidätys ja uloshengitys. Liiku rauhallisesti. Olethan tasapainottanut itsesi liivillä, jotta sinun ei tarvitse jatkuvasti "uida" ylös/alaspäin?

      Itse lähtisin nousemaan ylös 20 metristä viimeistään paineen pudottua 60-80 bariin. Parin octon käyttäminen on aina merkki siitä, että jotain kannattaa tehdä seuraavalla sukelluksella toisin.

      Hyviä dyykkejä!

    • Antero1111

      Kiitos neuvoista!

    • Firedive

      Katsotaanpa ymmärsikö oikein...


      "Missä on vika, kun happea kuluu yllättävän paljon"

      Vetääkö tyypit oikeasti happea 22 metrin syvyydessä, vai eikö (oletettavasti, toivottavasti) koulutuksen saanut sukeltaja tiedä mitä siellä pulloissa on? Nojoo, seuraavassa lauseessa sitten käytettiinkin jo ilmaa, mutta siinäkin tapauksessa on virhe ajatella, että pelkkä elimistön tosiasiallinen hapenkulutus suoraan korreloisi sen kanssa miten nopeasti sukelluskaasu säiliöstä vähenee. Esimerkiksi psyykkisen kuormituksen lisääntyessä hengitystaajuus yleensä nousee, vaikka hapenkulutus elimistössä ei lisääntyisikään, ja tasapainotukseen saa osaamaton hukattua kaasua uskomattomia määriä.


      "hänellä loppui ilma 45min jälkeen, jouduttiin jakamaan, että saatiin turvapysähdys tehtyä."

      Siis vedätte ainakin kahden yleisimmän koulutusjärjestelmän peruskurssin rajoja syvemmälle vailla mitään kunnollista käsitystä omasta kaasunkulutuksesta, ilmeisesti myös ilman järkevää kaasunkulutukseen suhteutettua sukellussuunnitelmaa, ja laiminlyötte kaasunkulutuksen seuraamisen siihen pisteeseen asti, että nousun aikana joudutaan jo kaasua jakamaan.
      Ero kaasunkulutuksessanne oli 20 prosentin luokkaa. Kyllä sen verran helposti on kahden ihmisen kaasunkulutuksen ero ilman mitään ulkopuolisia tekijöitä. Se ei kuitenkaan ole mikään tekosyy päätyä kaverin kaasulle. Säiliöpainemittari on keksitty.


      "...ohjaajan opastuksen mukaan 10kg"

      Toisin sanoen, edelleen syvyyden perusteella tulkiten, kyseessä pitäisi olla ainakin P2 tai AOWD -tason mukaisen koulutuksen saaneista henkilöistä, ja opastusta painotukseen kysytään "ohjaajalta"? Oliko kyseessä sukellusopas, jolloin teidän itse pitäisi tietää asiat riittävän hyvin, vai oletteko kouluttajan koulutuksessa olevia vielä vähän keskeneräisiä "jatkokurssi"oppilaita? Sukellusoppaan pitäisi jättää asian arviointi koulutetulle sukeltajalle itselleen, ja kouluttajan pitäisi varmistaa, että oppilas tarkastelee painotuksensa sopivuuden ennen laskeutumisen alkua.

      Varusteista ja olosuhdekuvauksista päätellen olitte jollain akvaariosukelluksella ulkomailla. Ilmeisesti vähän "takki auki" tuli lähdettyä?


      "Itse lähtisin nousemaan ylös 20 metristä viimeistään paineen pudottua 60-80 bariin. "

      Tavallisilla virkistyssukellussäiliökokonaisuuksilla (säilövolyymin ollessa siinä 10-12 litraa) 60 bar tarkoittaa 600-720 litraa. Jos pyrimme eroon siitä normaalista ajatusvirheestä, että "varailmaa" tarkastellaan bareissa, ja otamme lähtökohdaksi tavanomaisen virkistyssukelluksen varailmaksi yleisesti käytetyn 500 litraa, tarkoittaa tuo ylimääräinen 100-220 litraa normaalipaineista kaasua kokemattoman sukeltajan 25 litran minuuttikulutuksella 20 metrin syvyydessä 1:20-2:55 minuuttia alttiinaoloaikaa ennen "varailmalle menoa". Isommilla kavereilla tai muuten kaasunkulutuksen ollessa vähänkin korkeammalla, huomattavasti lyhyemmän aikaa.

      Turvallinen nousunopeus on 10 metriä minuutissa, ja turvapysähdykseen tarvitaan 3 minuuttia. Nousussa em. spekseillä kuluu keskimäärin 50 litraa minuutissa, eli 100 yhteensä litraa, ja turvapysähdyksessä 32,5 litraa minuutissa, eli 97,5 litraa.
      60 baria 10 litran pullolla on siis liian vähän, jos tuosta 500 litran varailmasta haluaa pitää kiinni. 12 litran pullolla nippa nappa riittävästi.

      Juu, todellakin on KORKEA aika lähteä 20 metristä ylöspäin, jos painetta on 60 baria. Tuo varailma kun pitäisi yleisten oppien mukaan olla vielä säiliössä, kun hengitellään jo pinnalla vapaata ilmaa.


      Summa summarum:

      Painotus ja jalkojen putoaminen on pienempi teidän ongelmistanne. Lyhyellä märkäpuvulla tosiaan jalat tuppaavat vajoamaan, koska niitä ei mikään kannattele. Ylävartalon painotuksen trimmiä säätämällä kjhifuhgweitiuh34ikjhg:n neuvoin tuota voi helpottaa. Lisäksi kokonaispainotus tulee oppia säätämään sopivaksi, kuten sama nimimerkki neuvoi. Se onkin sitten riippuvainen varustuksesta (pitkä vai lyhyt märkis, kuivis, mitä ikinä...). Kymmenen kiloa noin yleisesti ottaen kuulostaa 3mm lyhyelle märkikselle alutankin kanssakin vähän liioittelulta.

      Suurempi huomio on kuitenkin siinä, että teidän pitää selvittää kaasunkulutuksenne, ja oppia tekemään sellaisia sukellussuunnitelmia, että kaasu riittää, ja eniten kuluttavallakin on vielä pinnalla edes jotain, mielellään vähintään tuo 500 litraa, pullossaan. Sen ohella sukelluksella toteutuvan kaasun kulutuksen seuranta, ja sukellussuunnitelman säätäminen lennosta sen mukaan on ihan perusasiaa. Jos koulutuksenne ja osaamisenne tähän ei riitä, pidättäytykää tuollaisista 22 metrin sukelluksista, ja pysykää puhtaissa suoranoususukelluksissa kunnes tilanne on korjattu.

      Mainittakoon nyt vielä, että asian tosissaan ottavalla harrastussukeltajalla pitäisi kyllä olla muitakin kanavia kysyä asiaa, kuin Suoli24. Vaikka täällä nyt on vaihteeksi ihan asiallista keskustelua, niin ei tämä se oikea paikka näissä asioissa ole opetusta hakea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1826
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      46
      1608
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1497
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1485
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe