Hitlerin pituus

Totuuden-puolesta

Rosa Liksom kirjoittaa uusimmassa kirjassaan että, "Hitler oli kitukasvuinen ja hänellä oli pehmeä pömppävatsa", kun hän kävi Suomessa Manneheimin vieraana 1942.
Oliko näin?
Ottamatta mitenkään kantaa Hitlerin persoonaan tai hänen politiikkaansa, kuvaus hänestä ei pidä paikkaansa. Hitler oli 175cm. Pitkä. Tuo pituus on hieman enemmän kuin asevelvollisten keskipituus Saksassa tuona vuonna. Olisko joku "kitukasvuinen" nykyaikana jos olisi n. 182cm. Pitkä mies? Näin suhteutettuna Suomen nykyisiin asevelvollisiin.
Hitlerin vatsa myöskään pömpöttänyt, koska hän oli vegaani.
http://kuva-blog.blogspot.fi/2013/05/hitler-suomessa.html
Liksomin kirja on Helsingin Sanomien mukaan kirjoitettu "meän kielellä". Kummallista, Liksomin kirjojen kieli oli vielä mm. "Yhden yön pysäkissä"( 1985), Suomen kieltä, Tornionmurretta. Käsite "meän kieli" on Ruotsissa kehitetty poliittinen termi tuolle samalle murteelle jota siis puhutaan sielläkin. HS:n pitäisi olla Suomen puolella tässä kieliasiassa, samalla tavalla kuin Ruotsissa pidetään mustasukkaisesti kiinni että Suomessa Pohjanmaalla puhutaan ruotsia, eikä mitään muuta skandinaavista murrekieltä.
https://www.kotus.fi/kielitieto/murteet/suomen_murteet

33

2440

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itse olen kuullut Hitlerin olleen n. 169 cm pitkän. Ei siis missään tapauksessa lyhyt aikalaistensa keskuudessa.

      Vaikka natsien propagandakoneisto aina yritti esittää Hitlerin hyvässä valossa kookkaana alhaaltapäin kuvattuna, niin kyllähän Aatu joissakin dokumenttielokuvissa näyttää ajoittain kääpiöltä parimetristen SS -henkivartioidensa ympäröimänä. ; )

    • Pitkätjapätkät

      173 cm. on mainittu useassa lähteessä, eli keskipituinen.
      Napoleon oli noin 168 cm pitkä, eli keskimittainen omana aikanaan. Napoleonkompleksi taitaa perustua vihamiesten olettamuksiin.
      George Washington oli 187 cm eli huomattavan pitkä omana aikanaan.
      Benito Juarez, Meksikon presidentti oli vain 137 cm.

      • Se taitaa olla brittipropagandan tuotoksia nuo käsitykset Hitlerin ja Napoleonin lyhyydestä ja pelkuruudesta, Hitlerin homoudesta ja yksikiveksisyydestä ym. ym.

        Se mielikuva Napoleonistakin toinen käsi mahtipontisesti aina rintapielessä kunnon neurootikon tavoin on tasan yhdessä Napoleonia esittävässä maalauksessa. ; )


      • henlein
        Kollimaattori kirjoitti:

        Se taitaa olla brittipropagandan tuotoksia nuo käsitykset Hitlerin ja Napoleonin lyhyydestä ja pelkuruudesta, Hitlerin homoudesta ja yksikiveksisyydestä ym. ym.

        Se mielikuva Napoleonistakin toinen käsi mahtipontisesti aina rintapielessä kunnon neurootikon tavoin on tasan yhdessä Napoleonia esittävässä maalauksessa. ; )

        Aatu oli suunnilleen ihan normaali pussihousuinen slaaveihin sekoittunut itävaltalainen talonpoika, vaikka välillä rumasti suomalaisista puhui. HEH! Näiden mielestä Itävallan slasvilaisilla ja unkarilaisilla raja-alueilla asuvat olivat puhtaampia kuin 'mongoolisuomalaiset' Torniossa. Poikkinaintia on harrastettu Euroopan maiden välisten rajojen yli iät ja ajat. Aatun luottomiehellä Skorzenylla oli enemmän kuin Alpo Marttisella slaavilaista verta suonissaan. Pitkiä poikiahan ne Balkanin ja Itävallan eteläalueilla ovat, mutta eivät missään tapauksessa 'pohjoisia'.


    • zdanovhrutsov

      Kuitenkin vuonna 1889 syntyneitä slaavilaisia ikätovereitaan selvästi pitempi.

    • RosaKirjoittaa

      Rosa Liksom on itse kommunisti ja toki hänen kannattaa tutkia sitä, että kuinka joku saattoi(kin) olla kansallissosialisti sen aatteen omaavassa massassa.

      Ilmeisesti Rosan mieleen ei pälkähdä hämmästellä ja kirjoittaa aiheesta, että kuinka joku saattoi ja kehtasi olla kommunisti Neuvostoliitossa:-)

      • fakenewsit

        Olet väärässä. Et ole tainnut lukea Hytti nro 6:ta. Kirjailija kuvaa siinä elämää Neuvostoliitossa.


      • RealTruth

        Olen toki lukenut ja Neuvostoliitto on läpikotoisin tuttu. Ei se muuta miksikään sitä, että Rosa kannattaa kommunismia!


      • RealTruthIsMyProblem

        Jos on näin, niin miksi se on noin iso ongelma sinulle?


      • Ihme.Ja.Kumma

        Eikö se auennut sinulle?

        Minä hieman ihmettelin sitä, että Rosa hämmästelee ja tutkii sitä, että kansallissosialistessa Saksassa joku on kansallissosialisti.

        Voisiko hän seuraavassa kirjassaan ihmetellä sitä, että kuinka Neuvostoliitossa saattoikin joku olla kommunisti!


      • RealTruthIsMyProblem

        Hmmm. Kyllä tuon Liksomin romaanin päähenkilö ja tarkastelun kohde on ihan syntysuomalainen nainen.


      • YksiLystiSanoHän

        Sama kuin selittäisi stereosoitinta aborginaalille...


      • RealTruthIsMyProblem
        YksiLystiSanoHän kirjoitti:

        Sama kuin selittäisi stereosoitinta aborginaalille...

        Voisitko ystävällisesti antaa lähdeviitteen siihen aineistoon jossa Liksom tutkii kansallissosialistessa Saksassa asuvaa kansallissosialistia.


      • YksiLystiSanoHän

        En. Eti ite...


      • RealTruthIsMyProblem
        YksiLystiSanoHän kirjoitti:

        En. Eti ite...

        Populistin tunnusmerkki nro 1: ei kykene todistamaan mielipidettään todelliseksi tiedoksi..


    • romaanionfiktiota

      Ottamatta kantaa Hitlerin todelliseen pituuteen lienee niin että tässä fiktiivisessä romaanissa yksi romaanin henkilö kertoo kohtaamisestaan Hitlerin kanssa kuvaamallasi tavalla. Kertoja on Hitlerin 40 vuotta aiemmin tavannut kuolemaansa lähestyvä vanhus.
      Jos romaanin henkilön kertomus ei pidä aivan paikkaansa tieteellisesti todistettujen tosiasioiden kanssa, niin se voi johtua useastakin eri syystä: romaanin henkilö on tehnyt 40-luvulla virheellisen kokoarvion, tai hänen muistikuva on muuuttunut 40 vuoden takaisesta asiasta, tai hän tekee tahallisen tarkoitushakuisen vääristelyn.
      Mikäli kyseessä on romaanihenkilön tekemä tahallinen vääristely, niin sen syy saattaa johtua jälkikäteen tapahtuneesta arvojen muuttumisesta.

      • Väinö.Linna

        Romaanihenkilö voi aivan vapaasti kuvata Hitlerin olomuodon millaiseksi huvittaa. Oikeastaan Hitlerkin on romaanissa romaanihenkilö. Ei pidä ottaa liian tosissaan teoksia, joiden päätarkoitus ei ehkä ole pitäytyä dokumentaarisessa kuvauksessa.


      • MaximGorki

        "Romaanihenkilö voi aivan vapaasti kuvata Hitlerin olomuodon millaiseksi huvittaa. "

        KUN kirjailija kuvaa historiallisen henkilön muodon epäuskottavasti niin se ei ainakaan lisää itse kirjan uskottavuutta!


      • romaanionfiktiota
        MaximGorki kirjoitti:

        "Romaanihenkilö voi aivan vapaasti kuvata Hitlerin olomuodon millaiseksi huvittaa. "

        KUN kirjailija kuvaa historiallisen henkilön muodon epäuskottavasti niin se ei ainakaan lisää itse kirjan uskottavuutta!

        Sinulla menee nyt sekaisin todellinen maailma ja fiktio. Et taida ymmärtää romaanikirjallisuutta fiktion näkökulmasta. Pointi on tietenkin se miten romaanin henkilö kuvaa näkemäänsä ja mitä tämä kertoo tästä nimenomaisesta romaanihenkilöstä, jonka sielunelämää yritetään tuoda lukijalle tykö.
        Jos sinua häiritsee se että onko kirjailija markkinataloutta vai tuotantovälineiden yhteisomistusta suosiva, niin kovin monta maailmankirjallisuuden helmeä sinulta jää lukematta. Mutta oma on ongelmasi.


      • MaximGorki

        En nyt ymmärrä laisinkaan mitä tarkoitat?

        JOS kirjoittaa historiallisen romaanin vaikka sota-ajasta ja kuvaa siinä romaanihenkilöiden ohella Josef Stalinia, ja kertoo tämän olleen pitkä ja komea (vaikka kaikki tiedämme todellisuuden) niin toki sSIITÄ uskottavuus kärsii!

        Tai jos kertoo Rooseveltin juoksevan vapaa-ajallaan 400 metrin aitoja niin ei tieto kuulostaisi uskottavalle.

        Sen sijaan minua ei häiritse kirjailijan käsitys markkinataloudesta.... Menikö perille?


      • romaanionfiktiota

        Selvennetään asiaa siis sinulle lisää:
        Jos romaanihenkilö väittää että uskoo ikiliikkujaan ja väittää olevansa melko lähellä sen keksimistä, niin kyseisen historiallisen romaanin uskottavuus ei siitä heikkene.

        Vai oletko todella sitä mieltä että kyseinen tapahtuma tässä fiktiivisessa historiallisessa romaanissa todistaa että kirjailija Väinö Linnakin uskoi itse ikiliikkujaan?


      • MaksimGorki

        Emme puhuneet ikiliikkujista vaan tunnetuista historiallisista henkilöistä, joten ei puujalkavitsit auta tipan vertaa.


      • romaanionfiktiota

        Jos et ymmärrä esittämääni esimerkkiä tieteellisestä 100% faktasta (ikiliikkuja on mahdoton), vaan haluat tarkastella edelleen asiaa (vaikeammin todistettavasta) historiallisen henkilön fyysisen ominaisuuden kautta, niin sekin toki sopii.
        Tässä sinulle todellinen esimerkki pohdittavaksi: Shakespeare kuvasi kirjassaan Rikhard III kuninkaan rumaksi ja muutenkin vammaisen näköiseksi. Todellisuudessa hän oli melko normaalin, joiden mielestä ilmeisen komean, näköinen.
        Jätätkö tämän seikan takia lukematta kaikki Shespearen teokset kirjailijan uskottavuuskriisiin vedoten?


      • YlenDorki

        "Jätätkö tämän seikan takia lukematta kaikki Shespearen teokset kirjailijan uskottavuuskriisiin vedoten? "

        HeHe! Voin aivan rehellisesti sanoa, että jätän ja olen jättänyt. Näytelmien katsominen on sitten asia erikseen. Aiheetta enempään!


      • Väinö.Linna

        Koskapa tämä "MaksimGorki" katselee näytelmiä mieluummin, kuin lukee tekstejä, niin lienee viisasta jättää tämä aihe romaanien uskottavuudesta tähän, kunkin lukijan omaan pohdintaan.


    • Bror-Erik1974odin

      Rosa Liksom on jälleen avannut uuden kirjallisen taiteenkentän lukijoilleen josta olen hyvin
      hurmioitunut jälleen kerran. -Ja olihan Hitler ilmissäänkin pullukka teletappi joka vyötettiin
      julkisuudessa rähinäremmillä sitä pikku mätimassuaan kantamaan. :) Taiteilijalla on täysi
      vapaus kuvata ihminen diktaattorina vaikka kyykkypaskalla hyttysparvessa. Eiks niin?

    • LaitostunutKirjallisuus

      rosa liksom lässyttää, kuten lässyttää se toinenkin täti kirjailija....
      lapselliset kielikuvat ei kuulu uskottavaan kirjoittamiseen lainkaan, mutta jos sepustuksia ja stereotypioita kirjoittaa,,,, niin lässytys on tätä aikaa...

      hitler oli moderni vegaani, eläinystävä, joka raksti koiria, ,, oli kuin nyky vihreän asenneilmaston esikuva,, viher natsismin kannattaja...

      kauheimoia lässyttäjiä ovat suomalaiset nais puoliset - elokuva ohjaajat,, olen kuullut radiosta kun ne esiintyy taatoina ja tietäjinä kovin ohuella maalmankuvaöla,, ---se on säälittävää,, mutta kai ne vaan sukupolvet tyhmenee.....ja laitostuu...

      • Adolf-Bitter

        "hitler oli moderni vegaani, eläinystävä, joka raksti koiria, ,, oli kuin nyky vihreän asenneilmaston esikuva,, viher natsismin kannattaja..."

        Hitler oli kasvissyöjä, koska vatsa ei kestänyt liharuokaa.

        Paimenkoira Blondi oli hänen lemmikkinsä, mutta niin on monella muullakin.

        Nykyvihreyden kanssa Aatulla ei ollut mitään tekemistä.

        Natsismi oli tuhoavaa, ei kasvattavaa, kuten vihreä aate.


      • Totuuden-puolesta
        Adolf-Bitter kirjoitti:

        "hitler oli moderni vegaani, eläinystävä, joka raksti koiria, ,, oli kuin nyky vihreän asenneilmaston esikuva,, viher natsismin kannattaja..."

        Hitler oli kasvissyöjä, koska vatsa ei kestänyt liharuokaa.

        Paimenkoira Blondi oli hänen lemmikkinsä, mutta niin on monella muullakin.

        Nykyvihreyden kanssa Aatulla ei ollut mitään tekemistä.

        Natsismi oli tuhoavaa, ei kasvattavaa, kuten vihreä aate.

        Nykyvihreiden kanssa ei tosiaan paljon mitään tekemistä, näiden tärkeimpiä asioita kun ovat nykyään kehitysmaalaisten asuttaminen Eurooppaan ja erilaisten seksuaalisten pervessioiden hyväksyminen ( pedofilia, eläimiin sekaantuminen ja sukurutsa mukaan lukien).
        Vanhan liiton vihreät, mm. Pentti Linkola ja Eero Paloheimo edustavat samaa vihreyttä kuin Hitler ja muut kansallissosialistit. Nämä keskittyivät luonnon suojeluun ( vieras juttu "city-vihreille). http://www.kaltio.fi/vanhat/index8e29.html
        Hitler oli kasvissyöjä ideologisin perustein, ei siksi että ei olisi pystynyt syömään lihaa. Toki suolisto aikaa myöten tottuu vain kasvisravintoon.

        Saksalaisen asevelvollisen keskipituus oli sodan aikana 172cm. Sama kuin suomalaisen. Hitler näytti SS-henkivartijoiden parissa lyhyeltä koska näiden minipituusvaatimuksena oli 182 cm.! Mannerheimin pituus oli 187 cm.
        Toki fiktiivisissä romaaneissa voi kirjoittaa mitä vain. Tämä kirja vain perustuu löyhästi todelliseen henkilöön ja siihen mitä Liksom pistää hänet kuvitteellisesti ajattelemaan. Liksom siis todellisuudessa kirjoittaa omia ajatuksiaan ja ennakkoluulojaan oikeasti eläneen naisen piikkiin. Tyhmempi lukija saattaa todella ajatella: "Ai, siltä se Hitler näytti. Kyllä tietysti ihmisen "pahuus" näkyy hänen ulkomuodossaan". Tässä mielessä kirja on propagandaa kansallissosialismia vastaan. Onhan meillä tietysti nähty elokuvassa neekeri-mannerheimkin.


    • 8nnv3700

      Mahtoi kokea kiusaantuneisuutta kun joutui vierailullaan einestämään..noh..poikkeavassa seurassa.

    • Raubal

      Hitler: 178 cm

      Stalin: 170 cm

      • KatsojanSilmässä

        Tiltuille Stalin oli pitkä jaa Hiltunen lyhyt:-D


    • Anonyymi

      hitler on putinin täti ja trump on sen eno ennen kun kävi ilmi että se on nainen toisessa polvessa vettä ja luuvalo pöytälampussa ihmisnahkavarjostajineen eli koko sakki tappajia jotka pelkää jopa kamman aiheuttavan haavoja ja valon ilmaisevan mädän otsan korkeuden kammon

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1148
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1089
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1086
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1068
    6. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1065
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    8. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1062
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1055
    Aihe