Pressukirkko purjeveneelle

Alehandr

Olen telakoimassa purjevenettä ulos ja tarvitsen pressukirkon. Aikaisempi kokemus NoTool -tyyppisestä kirkosta (mahdollisesti eri valmistajalta) oli ristiriitainen. Rakentaminen oli muuten ihan OK mutta kurkihirren ja räystästankojen kokoaminen paloista oli epämiellyttävää. Hiekanjyviä pääsi liitoksiin ja niistä tuli kitkaisia, tangot taipuivat ja vääntyivät mutkille jne. Liikkuvia osia oli liikaa.

Onko kukaan kokeillut vaihtaa näitä pitkiä ruoteita muovi- tai alumiiniputkeen joka olisi yhtenäinen? Helpottaako se? Voiko ostaa vain poikkiruoteet kalliilla venetarvikekaupasta ja alumiiniputken sitten alumiiniputkikaupasta? Pitkän ruoteen säilytys kentällä pitäisi onnistua kesälläkin.

Mikä on porukan mielestä paras tapa suojata n 11m pitkä purjevene ulkosäiltytyksessä?

8

339

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Targa96Omistaja

      Täytyykö sen olla nimenomaan "pressukirkko", eli täytyykö siellä alla pystyä tekemään hommia vai riittääkö vain veneen suojaus talveksi?

      Vanha veneeni oli sellainen että veneen päälle nostettu masto toimi hyvin kurkihirtenä ja siihen vain pressu päälle. Neljä vuotta sitten syksyllä tuli tuska koska veneen vaihdon jälkeen uuden veneen (Targa 96) kiinteä tuulilasi esti saman systeemin toimimisen. Myös masto oli niin paljon painavampi ettei tuntunut hyvältä idealta laisinkaan..

      Aikani vertailin kaikki tee-se-itse -viritykset ynnä muut, ja lopulta jouduin nöyrtymään valmiiseen Noa -telineeseen. Maksoi muistaakseni 1500 euroa, mutta en ole katunut. Kasaamiseen syksyllä kaksi tuntia, purkamiseen keväällä yksi tunti. Pressun ja veneen rungon väliin jää kunnon ilmarako, ja jos joskus vaihdan venettä niin Noa:aan saa ostettua lisää yksittäisiä "jalkoja" ja osia. Siksipä noita ei pahemmin käytettynä näy myytävän.

    • Joakim1

      Paras on tietysti makuasia. Itse olen rakentanut alumiinista kaksi pressutelinettä ja muutama seurakaveri on sitten rakentanut saman kaavan mukaan. Mielestäni kaupalliset ovat kalliita ja liian matalia eli lumi ei valu pois. Ainoat valmiit osat ovat kurkihirren ja "kattotuolien" väliset T-liitokset, jotka maksavat reilun kympin kappale ja tarve 11 m veneelle oli 12 kpl. Koko telineen kustannus levittäjällä oli reilut 300 € ja aikaa ensimmäiseen kokoamiseen kului puoli päivää yksin tehtynä. Sen jälkeen pystytys ja purku sujuvat yksin tehtynä 1-2 tunnissa. En usko, että yhtenäinen kurkihirsi olisi helppo noin pitkänä. Minulla kurkihirsi on 3 m paloissa eli liitoksia on 3 kpl. Kattotuolit ovat kahdesta palasta, mutta en pura/säädä liitosta. Kaikki liitokset ovat sisäkkäisillä putkilla (35 ja 30 mm tai 30 ja 25 mm) yhdellä peltiruuvilla.

      Olen mitoittanut telineen niin, että pressu kiristetään levittäjään ja levittäjä kiristetään köysillä venepukkiin. Nykyisen veneen pressu on 12x8 m ja kattotuolit 4 m. Tässä kuvia edellisen veneen pressusta. Nykyisen on melkein identtinen. Ainoa ero on levittäjän kiinnitys, joka tuossa oli letkuklemmarilla. Nykyisessä on hihnalenkki pultattatuna alumiiniputken päässä. Se on nopeampi koota, kun lenkki on sopivan väljä.

      Kaidetolpan jalkoihin tuleva putki on 25 mm. Sen yläpää on hakattu littanaksi ja sisään on työnnetty 30x5 mm alumiinilatta, joka väännetään hiukan mutkalle. Kattotuoli tulee tähän kiinni letkuklemmarilla tähän mutkaan.

      Kokoaminen aloitetaan kurkihirsi matalalla, jolloin sen liitokset on helppo tehdä ja T-kappaleet saa paikoilleen. Sitten kattotuoleja hivutetaan ylöspäin letkuklemmareissa asteittain niin, että kurkihirsi tulee korkealle. Pressun voi laittaa myös päälle ennen kuin kurkihirsi on korkealla, jos muuten ei ylety.

      http://kotisivut.fonet.fi/~jmajande/pressuteline/

    • Tuo Juokimin rakennelma on ihan hyvä ja edullinen.Meillä on vastaava mutta valmistettu lasikuituvahvisteista muoviputekesta.Se on tehty samalla idealla mutta putket eivät mene kaiteen yli vaan päätyvät sisäpuolelle (säästyy materia)Jos kiinostaa niin googlaa"etra excel putki", siinä on niitä muita "tillpehööreja" myös.Meillä kurkihirsi tehtiin kahdest palasta koska maksimimitta kurjelle on 6 m (veneemme on 7 m)En muista mitä maksoi tarkalleen mutta 200-300 € muistaaskseni.On kyllä ikuinen ja kestää noin tunnin pystyttää.Kevytpres
      su vain päälle ja menoks.
      Yhden asian haluan lisätä Juokimin juttuun : merkkaa ne palat kun olet koonnut palapelin, niin syksyllä ei sitten tarvitse muistella mikä pätkä mihinkin tulee.

      • Biltema myy samankaltaista laitosta. Laitoin sellaisen viime syksynä ja toimi ihan hyvin, tosin ei ollut lunta juuri lainkaan viime talvena. Seurakaveri teki katoksen viemäriputkista, mutta ne irtosi toisistaan tuulen vaikutuksesta.


      • Joakim1

        Mielestäni on hyvin oleellista, että teline tulee veneen laidan ulkopuolelle. Tällöin pressu ei osu veneeseen ja ilma kiertää hyvin pressun alla. Tuo Exel on varmasti ihan hyvä, mutta ei sekään halpa ole ja hiukan epäilen onko se riittävän vahva 11 m veneeseen. Alumiini taipuu, jolloin samasta voimasta lasikuitu menee poikki.

        Omassa telineessä ei ole tarvetta merkinnöille. Siinä on vain identtisiä osia. Tai ainoa ei identtinen on taaimmainen "kattotuoli", joka on hiukan taivutettu, jotta pressu ei tule tolkuttoman leveäksi peräkaiteen kohdalla.


    • applix

      Säilytyspaikan tuulisuus vaikuttaa merkittävästi. Suojaisella paikalla kannella seisova, esim. edellä selostettu, kaidetolppien istukoita hyödyntävä pressuteline on ok.
      Tuulisella paikalla suosittelen maan varassa seisovaa telinettä, jossa tuulen paine ja puuskakuormat eivät rasita veneen runkoa eikä säilytyspukkia. Pressun kiinnityksiin kannattaa tällaisessa paikassa käyttää kumiköysiä, jolloin nykäisyvoimat puuskissa pienenevät ja kiinnitysreikien repeämisriski pienenee.
      Tuulisella paikalla kattokulma voi olla loivempi kuin suojaisella, koska lumikuorma jää pienemmäksi, kun tuuli puhaltaa lunta pois katolta.

    • Bossu, voisi olettaa että Bilteman värkki on halvempi.Hintaa tuli Excelille ihan tarpeeksi ja applixille että keulaosan kurkihirsi jouduttiin sitomaan kiinni maastoon koska siitä tuli tuulisessa säässä purje.Kun vertaa niitä lautahässäkööitä takavuosilta niin nämä telineet ovat tosikäteviä.Niin, ja Joakimille, lisää T kappaleita vaan jos taipuu, meillä on kolme ja yksi keppi keulassa, pressun paino ja osittain täytetyt öljykanisterit pitävät homman kasassa.
      Meillä on nosto seuraavan viikon keskiviikkona joten tämä sesonki on sitten loppu.Hyvää loppusyksyä kaikille mutta eiköhän palstoilla tapailla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5208
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3387
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1522
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1373
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1046
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      749
    Aihe