Se sokeri syyllinenkö?

iiiigori

Sugar on suurin syy liikalihavuuteen - sokeri käyttää insuliinia, joka on meidän rasvaa varastoiva hormoni. Fruktoosi (puolet sokerista) ei vaikuta kylläisyyteen, joten emme saa sitä täydellistä signaalia niin jatka syömistä / juomista, jonka lisäksi sitä tarvitaan. Sokeri voi olla riippuvuutta monissa ihmisissä niin, että he syövät ja stimuloivat omaa ruokahaluaan yhä lisääntyvillä sokerikuormilla. WebMD Fruktoosi on erityisen makeaa ja halvempaa kuin sokeri eikä säätänyt nälkää, joten syömme enemmän - reseptiä painonnousua varten.

36

282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tääonniintätätaas

      New York Times ei todel-lakaan ole mikään tieteellinen julkaisu. Mutta juu, kyllä jatkuva sokerin syöminen pitää yllä insuliinitasoa ja johtaa lihomiseen. Ja juu, joidenkin ihmisten on helpompaa lopettaa kokonaan makean syöminen kuin yrittää syödä sitä kohtuullisesti. Sama juttuhan se on alkoholinkin kanssa.

      Kokeilepas tehdä sama rasvan kanssa, eli syö jatkuvasti rasvaa ... kyllä sekin johtaa lihomiseen. Kaikkein pahin yhdistelmä on, jos syöt liikaa sekä rasvaa että sokeria.

      Eiköhän se ratkaisu löydy ihan yksinkertaisesti siitä, että ei syö enempää kuin kuluttaa.

      • iiiigori

      • hyimitäkieltäkäytät

        Viesti oli kirjoitettu vastauksena toiseen, poistettuun viestiin. En muuten pidä kielenkäytöstäsi, etkö osaa keskustella asiallisesti?


    • hpv27

      Lihavuuden suurin syy on liiallinen energian saanti. Suomalaiset syövät nyt enemmän rasvaa kuin koskaan ennen ja ovat myös entistä lihavampia. Suomi on rasvansyöntitilastoissa varsin korkealla sijalla eli 3. tai 4.

      • sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf

        Kyllä se on hiilihydraatti joka suomalaiset on lihottanut.

        Voit olla oikeassa siinä, että rasvaa syödään enemmän kuin koskaan, mutta niin myös hiilihydraattia.

        Katso mitä ihmisillä on ostoskärryssä, lähes jokaikinen tuote on hiilihydraattivoittoinen. Valmisruoat, limppari, karkit, pulla, leipä jne. Rasvavoittoisia on oikeasti aika vähän.

        Siihen en ota kantaa, että onko hiilihydraatilla voimakkaampi lihottamisvaikutus kuin rasvalla, mutta ainakin se kerää kroppaan nestettä.


      • hpv27
        sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf kirjoitti:

        Kyllä se on hiilihydraatti joka suomalaiset on lihottanut.

        Voit olla oikeassa siinä, että rasvaa syödään enemmän kuin koskaan, mutta niin myös hiilihydraattia.

        Katso mitä ihmisillä on ostoskärryssä, lähes jokaikinen tuote on hiilihydraattivoittoinen. Valmisruoat, limppari, karkit, pulla, leipä jne. Rasvavoittoisia on oikeasti aika vähän.

        Siihen en ota kantaa, että onko hiilihydraatilla voimakkaampi lihottamisvaikutus kuin rasvalla, mutta ainakin se kerää kroppaan nestettä.

        Siis rasvan osuus on kasvanut ja hiilihydraatin osuus vastaavasti pienentynyt. Rasvaa menee nyt 37E% ja hiilihydraattia 43E% ja tuo 37E% on maailman huippuluokkaa. Rasva on aika salakavala aine. 100 g voita ja kilo perunaa tuottaa rasvasta 57%. Leivän syönti on vähentynyt pitkään, samaten perunan. Juuston ja lihan kulutus sitten nousee

        Hiilihydraatti lihottaa hiukan vähemmän kuin rasva koska elimistö joutuu prosessoimaan sitä enemmän kuin rasvaa. Hiilihydraatti ei kerää nestettä mutta täysiin glykogeenivarastoihin on sitoutuneena muutama kilo vettä.

        Sokeri on kyllä iso syyllinen lihomiseen koska sokeria käytetään paljon ruuan lisäksi.


      • sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf
        hpv27 kirjoitti:

        Siis rasvan osuus on kasvanut ja hiilihydraatin osuus vastaavasti pienentynyt. Rasvaa menee nyt 37E% ja hiilihydraattia 43E% ja tuo 37E% on maailman huippuluokkaa. Rasva on aika salakavala aine. 100 g voita ja kilo perunaa tuottaa rasvasta 57%. Leivän syönti on vähentynyt pitkään, samaten perunan. Juuston ja lihan kulutus sitten nousee

        Hiilihydraatti lihottaa hiukan vähemmän kuin rasva koska elimistö joutuu prosessoimaan sitä enemmän kuin rasvaa. Hiilihydraatti ei kerää nestettä mutta täysiin glykogeenivarastoihin on sitoutuneena muutama kilo vettä.

        Sokeri on kyllä iso syyllinen lihomiseen koska sokeria käytetään paljon ruuan lisäksi.

        En tiedä mistä nuo prosentit otit, mutta itselläni jakauma menee näin

        hiilihydraatti 53E%
        proteiini 15E%
        rasva 32E%

        Ensi vuonna, tarkoituksena olisi pienentää hiilihydraattien osuutta ja nostaa proteiinin määrää, siitä seuraa automaattisesti se, että rasvan suhteellinen osuus kasvaa.

        Onko siis niin, että hiilihydraattien vähentämisestä seuraa terveysriski ja syömällä pullaa enemmän, olenkin terveellisemmässä suunnassa?


      • hpv27
        sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf kirjoitti:

        En tiedä mistä nuo prosentit otit, mutta itselläni jakauma menee näin

        hiilihydraatti 53E%
        proteiini 15E%
        rasva 32E%

        Ensi vuonna, tarkoituksena olisi pienentää hiilihydraattien osuutta ja nostaa proteiinin määrää, siitä seuraa automaattisesti se, että rasvan suhteellinen osuus kasvaa.

        Onko siis niin, että hiilihydraattien vähentämisestä seuraa terveysriski ja syömällä pullaa enemmän, olenkin terveellisemmässä suunnassa?

        Jos vaihdat hiilihydraattia proteiiniin niin rasvan osuus ei muutu.

        Jos vaihtaa hyvät hiilihydraatit (ts. täysjyväviljan) huonoihin rasvoihin (voi ja laardi) niin tuo on terveysriski. Jos vaihtaa huonot hiilihydraatit (puhdistetut viljat ja sokeri) hyviin rasvoihin niin terveys todennäköisesti kohenee. Pullaa taas ei ihmisille suositeta vaan täysjyvää.


      • sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf
        hpv27 kirjoitti:

        Jos vaihdat hiilihydraattia proteiiniin niin rasvan osuus ei muutu.

        Jos vaihtaa hyvät hiilihydraatit (ts. täysjyväviljan) huonoihin rasvoihin (voi ja laardi) niin tuo on terveysriski. Jos vaihtaa huonot hiilihydraatit (puhdistetut viljat ja sokeri) hyviin rasvoihin niin terveys todennäköisesti kohenee. Pullaa taas ei ihmisille suositeta vaan täysjyvää.

        "Jos vaihdat hiilihydraattia proteiiniin niin rasvan osuus ei muutu."

        En sanonut, että vaihdan päittäin, vaan pienennän hiilihydraattien määrää ja nostan proteiinien määrää. Kun hiilihydraatteja vähennetään 25g/vrk ja proteiineja nostetaan 8g/vrk, niin rasvan suhteellinen osuus kasvaa.

        Tämä on asian vääntämistä väkisin, mutta kun tuot kovin esille tuota suomalaisten suurta rasvankulutusta, niin halusin osoittaa, että oikein saivartelemalla: pullan syöntiä vähentämällä (hiilareita pois), rasvan suhteellinen osuus suurenee, joka on mielestäsi kamala asia ja huonontaa terveyden tilaa.

        No, tuo nyt on saivartelua, joten se siitä. Mutta... miltä tuo jakautumani näyttää sinun silmään, mihin suuntaan itse kääntäisit tuota. Olen ajatellut itse, että hiilareita alaspäin ja proteiineja lisää, mutta olenko yhtään menossa oikeaan suuntaan. Rasvan määrää en tiedä, nostaisinko vai laskisinko, joten luulen että menen siinä missä ennenkin, noin 70g/vrk.

        Tarkoitus on myös hakea noita paremmista lähteistä kuin tähän mennessä, eli tosiaan se pullan syönti vähemmäksi ja kasviksia lisää lautaselle.


      • sörsselsson_
        hpv27 kirjoitti:

        Jos vaihdat hiilihydraattia proteiiniin niin rasvan osuus ei muutu.

        Jos vaihtaa hyvät hiilihydraatit (ts. täysjyväviljan) huonoihin rasvoihin (voi ja laardi) niin tuo on terveysriski. Jos vaihtaa huonot hiilihydraatit (puhdistetut viljat ja sokeri) hyviin rasvoihin niin terveys todennäköisesti kohenee. Pullaa taas ei ihmisille suositeta vaan täysjyvää.

        Oletko joku maanviljelijä vai mistä tuo pakkomielle viljoihin?

        Kaikki eivät voi syödä viljoja, joten sitten pitää katsella muita ruoka-aineita.


      • hpv27
        sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf kirjoitti:

        "Jos vaihdat hiilihydraattia proteiiniin niin rasvan osuus ei muutu."

        En sanonut, että vaihdan päittäin, vaan pienennän hiilihydraattien määrää ja nostan proteiinien määrää. Kun hiilihydraatteja vähennetään 25g/vrk ja proteiineja nostetaan 8g/vrk, niin rasvan suhteellinen osuus kasvaa.

        Tämä on asian vääntämistä väkisin, mutta kun tuot kovin esille tuota suomalaisten suurta rasvankulutusta, niin halusin osoittaa, että oikein saivartelemalla: pullan syöntiä vähentämällä (hiilareita pois), rasvan suhteellinen osuus suurenee, joka on mielestäsi kamala asia ja huonontaa terveyden tilaa.

        No, tuo nyt on saivartelua, joten se siitä. Mutta... miltä tuo jakautumani näyttää sinun silmään, mihin suuntaan itse kääntäisit tuota. Olen ajatellut itse, että hiilareita alaspäin ja proteiineja lisää, mutta olenko yhtään menossa oikeaan suuntaan. Rasvan määrää en tiedä, nostaisinko vai laskisinko, joten luulen että menen siinä missä ennenkin, noin 70g/vrk.

        Tarkoitus on myös hakea noita paremmista lähteistä kuin tähän mennessä, eli tosiaan se pullan syönti vähemmäksi ja kasviksia lisää lautaselle.

        Riippuu siitä miten paljon liikut. 53E% (otithan huomioon, että rasvassa on yli 2 kertaa enemmän energiaa kuin hiilihydraatissa tai proteiinissa? Ts. 10 g rasvaa, 10 g hiilihydraattia ja 10 g proteiinia tuottaa jakauman 53:24:24) on aika paljon hiilihydraattia joten sitä voi hyvin vähentää jollei liiku ihan tuhottomasti joten sitä voi kyllä tiputtaa. 15E% proteiinia on sitten suosituksen alarajoilla.


      • hpv27
        sörsselsson_ kirjoitti:

        Oletko joku maanviljelijä vai mistä tuo pakkomielle viljoihin?

        Kaikki eivät voi syödä viljoja, joten sitten pitää katsella muita ruoka-aineita.

        Vain terveystietoinen. Täysjyvävilja on terveellistä ja on sääli jollei sitä voi käyttää.


      • genther
        hpv27 kirjoitti:

        Vain terveystietoinen. Täysjyvävilja on terveellistä ja on sääli jollei sitä voi käyttää.

        Täysjyvävilja ei ole sen terveellisempää kuin mikään muukaan ruoka-aine. Se sopii joillekin, joillekin ei.


      • hpv27
        genther kirjoitti:

        Täysjyvävilja ei ole sen terveellisempää kuin mikään muukaan ruoka-aine. Se sopii joillekin, joillekin ei.

        Harvardin tutkimuksen mukaan yli 70 g täysjyväviljaa päivässä syövien kuolleisuus oli 22% pienempää kuin niiden jotka eivät syöneet täysjyvää lainkaan tai söivät sitä vähän. Muutkin tutkimukset tukevat tätä.

        Kaikki eivät voi tai halua syödä täysjyvää, valitettavasti. Yksilöllisiä erojakin varmasti löytyy mutta pääsääntöisesti täysjyvä parantaa terveyttä.


    • vpvastaileekyllä

      hpv27

      Liikalihavuuden suurin syy on korkeat insuliinitasot kehossa. Su aiheutuu kuten sinulla liiaallisesta sokerin /hiilihydraatin mättämisestä. Asiaa pahentaa tietenkin se että olet diabeetikko ja kaikkein eniten se että olet aivopesty diabeetikko ja uskot Diabetesliiton satuihin ja kaloriteoriaan.

      • sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf

        Väittämä insuliinin lihottavasta vaikutuksesta osoittaa sen, että henkilö ei tiedä mistä puhuu.

        Tuo väite on VHH ihmisten suosima, mutta valitettavasti siinä vedetään aidat niin mataliksi kuin mahdollista. Oiotaan kaikki mahdolliset teoriat ja mennään yksinkertaisen mallin kautta, joka ei tarkalleenottaen edes pidä paikkaansa.


      • hpv27
        sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf kirjoitti:

        Väittämä insuliinin lihottavasta vaikutuksesta osoittaa sen, että henkilö ei tiedä mistä puhuu.

        Tuo väite on VHH ihmisten suosima, mutta valitettavasti siinä vedetään aidat niin mataliksi kuin mahdollista. Oiotaan kaikki mahdolliset teoriat ja mennään yksinkertaisen mallin kautta, joka ei tarkalleenottaen edes pidä paikkaansa.

        Ruuassa lihottaa sen energia ja ihmisen perusinsuliinineritys riittää kaiken ravinnon rarastoitumiseen. Jos pelkkä insuliini lihottaisi niin sitä pistettäisiin tuotantoeläimiin. Toki jos diabeetikko pistää liikaa lyhytvaikutteista insuliinia niin verensokeri laskee liian alas ja se syötättää mutta noin ei käy terveelle.


      • vpkorjasi123
        sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf kirjoitti:

        Väittämä insuliinin lihottavasta vaikutuksesta osoittaa sen, että henkilö ei tiedä mistä puhuu.

        Tuo väite on VHH ihmisten suosima, mutta valitettavasti siinä vedetään aidat niin mataliksi kuin mahdollista. Oiotaan kaikki mahdolliset teoriat ja mennään yksinkertaisen mallin kautta, joka ei tarkalleenottaen edes pidä paikkaansa.

        sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf

        Insuliini on kehon eniten rasvaa varastoiva hormooni. PISTE.

        rasva ei nosta insuliinitasoa
        proteiini nostaa hieman
        hiilihydraatti / sokeri nostaa rajusti (koske myös kokojyvätuotteita)


      • sdfsdfsfsdfdfsfsdf
        vpkorjasi123 kirjoitti:

        sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf

        Insuliini on kehon eniten rasvaa varastoiva hormooni. PISTE.

        rasva ei nosta insuliinitasoa
        proteiini nostaa hieman
        hiilihydraatti / sokeri nostaa rajusti (koske myös kokojyvätuotteita)

        Isä meidän joka uskot VHH:n voimaan....

        Jos hiilihydraatti muuttuu hetkessä rasvaksi vyötäröllä, insuliinin voimasta, niin mitä tapahtuu rasvalle?

        Jos vedät naamaasi puhdasta rasvaa, ei se katoa olemattomiin sen jälkeen kun se suusta häviää. Lipaasit pilkkovat sen pienemmiksi osiksi ja sinne rasvakudokseen se siistyy. Hieman erilaisen prosessoin kautta kuin hiilihydraatti mutta lopputulos on aikalailla sama.

        VHH:n voima perustuu siihen, että kokonaisenergiamäärä jää pienemmäksi, kun sitä rasvaa ei pysty (ainakaan normaali ihminen) syömään montaa sataa grammaa päivässä.

        Kannattaa joskus laskeskella niitä energiamääriä (jos osaa), ja havaita tuo asia ihan itse, ilman että tarvitsee hölmöläisenä huutaa että kaloriteoria ei pidä paikkaansa. Kyllä se meinaan pitää.

        Ai mistäkö tiedän? No minäkin olin VHH:lla useaan otteeseen ja tutustuin aiheeseen hieman pintaakin syvemmältä. Kyllä sillä paino alenee, kun energiamäärä on alhainen, mutta ei se välttämättä kovinkaan terveellistä touhua ole pidemmän päälle.


      • oikeita.rasvoja
        sdfsdfsfsdfdfsfsdf kirjoitti:

        Isä meidän joka uskot VHH:n voimaan....

        Jos hiilihydraatti muuttuu hetkessä rasvaksi vyötäröllä, insuliinin voimasta, niin mitä tapahtuu rasvalle?

        Jos vedät naamaasi puhdasta rasvaa, ei se katoa olemattomiin sen jälkeen kun se suusta häviää. Lipaasit pilkkovat sen pienemmiksi osiksi ja sinne rasvakudokseen se siistyy. Hieman erilaisen prosessoin kautta kuin hiilihydraatti mutta lopputulos on aikalailla sama.

        VHH:n voima perustuu siihen, että kokonaisenergiamäärä jää pienemmäksi, kun sitä rasvaa ei pysty (ainakaan normaali ihminen) syömään montaa sataa grammaa päivässä.

        Kannattaa joskus laskeskella niitä energiamääriä (jos osaa), ja havaita tuo asia ihan itse, ilman että tarvitsee hölmöläisenä huutaa että kaloriteoria ei pidä paikkaansa. Kyllä se meinaan pitää.

        Ai mistäkö tiedän? No minäkin olin VHH:lla useaan otteeseen ja tutustuin aiheeseen hieman pintaakin syvemmältä. Kyllä sillä paino alenee, kun energiamäärä on alhainen, mutta ei se välttämättä kovinkaan terveellistä touhua ole pidemmän päälle.

        Aikalailla sun linjoilla, rasva on melkoinen energiapommi.

        Mielestäni VHH-ruokavaliotakin suosittelevat tahot pitäisi saada puhumaan enemmän rasvojen oikeista määristä ja siitä missä suhteessa noita rasvoja tulisi nauttia keskenään.

        Tutkimukset toisensa perään osoittavat tiettyjen kasvisrasvojen (esim. avokado ja oliiviöljy) olevan kaikkein terveellisimpiä ja niitä pitäisi suosia eniten ja vasta toiseksi eniten tyydyttyneitä rasvoja (voi ja eläinrasvat). Silti moni karppaaja vetää päivässä parisataa grammaa tyydyttyneitä rasvoja ja sivuuttaa kokonaan ne rasvat joita pitäisi käyttää.


    • KasKaskummaa

      Nyt ryhmäkanne sokerin valmistajaa kohtaan ja tietenkin juurikasviljelijöitä kohtaan , miljardit siirtyvät meille korvauksena omasta typeryydestä .

    • exteurassika

      Sokerin ja muiden nopeiden hiilareiden yhteys ylipainoon on täysin kiistatonta, tuntuu hölmöltä edes kinata asiasta.

      Käytännössä liioista hiilareista ei tarvitse välittää jos urheilee paljon tai tekee raskasta fyysistä työtä, mutta nykypäivänä suurin osa ihmisistä on tilanteessa jossa hiilareita käytetään enemmän kuin niitä kulutetaan.

      Rasvaton ruokavalio on yksi syy liialliseen hiilarinkulutukseen, ihminen syö ruokaa joka nostaa verensokeritasot liian ylös, jolloin elimistö korjaa tilanteen tuottamalla insuliinia joka laskee sokeriarvoja nopeasti.

      Kun sokeriarvot laskee liian alas, otetaan taas hiilaria. Kierre on valmis. Mikäli ihmiset käyttäisivät terveellisiä rasvoja riittävästi, niin ei olisi syytä syödä holtittomasti hiilareita.

      • hpv27

        Edelleenkin suomalaiset syövät keskimäärin 37E% rasvasta ja tuo ei ole rasvatonta vaan noin kolmanneksi suurin rasvan käyttö maailmassa. Suomalaisten suhteellinen rasvan käyttö on lisäksi lisääntynyt jatkuvasti. 1970 suomalaiset söivät keskimäärin 30 kg maitorasvaa ja 20 kg sianlihaa vuodessa. Margariinia meni 8 kg. Kasvirasvoja ei juurikaan käytetty joten rasvasta tuli ehkä 25E% eli suomalaisten rasvan käyttö on lisääntynyt suuresti.

        Sokeri ei muuten ole mitenkään erityisen nopea hiilihydraatti. Vaalea leipä nostaa verensokeria 50% nopeammin kuin se.


      • exteurassika
        hpv27 kirjoitti:

        Edelleenkin suomalaiset syövät keskimäärin 37E% rasvasta ja tuo ei ole rasvatonta vaan noin kolmanneksi suurin rasvan käyttö maailmassa. Suomalaisten suhteellinen rasvan käyttö on lisäksi lisääntynyt jatkuvasti. 1970 suomalaiset söivät keskimäärin 30 kg maitorasvaa ja 20 kg sianlihaa vuodessa. Margariinia meni 8 kg. Kasvirasvoja ei juurikaan käytetty joten rasvasta tuli ehkä 25E% eli suomalaisten rasvan käyttö on lisääntynyt suuresti.

        Sokeri ei muuten ole mitenkään erityisen nopea hiilihydraatti. Vaalea leipä nostaa verensokeria 50% nopeammin kuin se.

        Väliin tuntuu että sotket tietoisesti keskustelua takertumalla epäoleelliseen tietoon.

        Mikään tutkimus ei osoita sitä että 37E% rasvasta olisi hälyttävä raja, vaan käytännössä pitäisi katsoa enemmänkin kokonaisenergian käyttöön ja ymmärtää sen merkitys ylipainoepidemialle.

        Pitää myös ymmärtää tekijät jotka saavat ihmisen tuntemaan sellaista näläntunnetta että noita järjettömiä ruokamääriä ahdetaan kitusiin. Olen ollut hiilariholisti ja tiedostan sen, että se oli suurin yksittäinen syy syömähimolleni. Syön nykyään suhteellisesti enemmän rasvaa kuin ennen, mutta nyt kun hillitsen hiilareiden kulutusta, kokonaisenergian käyttöni on alhaisemalla tasolla.

        Suurin osa ylipainoisista ihmisistä käyttää määrällisesti liikaa rasvaa ja hiilareita, mutta käytännössä kokonaisenergiasta rasvan osuus voisi olla prosentuaalisesti suuremmassa merkityksessä.


      • hpv27
        exteurassika kirjoitti:

        Väliin tuntuu että sotket tietoisesti keskustelua takertumalla epäoleelliseen tietoon.

        Mikään tutkimus ei osoita sitä että 37E% rasvasta olisi hälyttävä raja, vaan käytännössä pitäisi katsoa enemmänkin kokonaisenergian käyttöön ja ymmärtää sen merkitys ylipainoepidemialle.

        Pitää myös ymmärtää tekijät jotka saavat ihmisen tuntemaan sellaista näläntunnetta että noita järjettömiä ruokamääriä ahdetaan kitusiin. Olen ollut hiilariholisti ja tiedostan sen, että se oli suurin yksittäinen syy syömähimolleni. Syön nykyään suhteellisesti enemmän rasvaa kuin ennen, mutta nyt kun hillitsen hiilareiden kulutusta, kokonaisenergian käyttöni on alhaisemalla tasolla.

        Suurin osa ylipainoisista ihmisistä käyttää määrällisesti liikaa rasvaa ja hiilareita, mutta käytännössä kokonaisenergiasta rasvan osuus voisi olla prosentuaalisesti suuremmassa merkityksessä.

        Kyse ei ole hälyttävästä rajasta vaan siitä, että suomalaiset syövät suhteessa valtavasti rasvaa eli maailmassa noin kolmanneksi eniten ja vastaavasti vähän hiilihydraatteja (joskin sokerin suhteen olemme myös aika korkealla). Tämä taas tarkoittaa sitä, että suomalaiset keskimäärin lihottavat itseään enemmän rasvalla kuin muiden maiden ihmiset. Jenkit taas lihottavat itseään keskimäärin enemmän hiilihydraatilla.

        Yksilökohtaisia eroja on mutta näin tilastojen valossa. Prosenttiosuuksilla ei tietysti ole väliä, lihomisen aiheuttaa liiallinen energian saanti ja se onnistuu ihan hyvin niin rasvalla kuin hiilihydraateillakin.

        Eihän karppauksessa ole mitään vikaa kunhan se ei ole tätä suomalaista laardikarppausta kovalla rasvalla ja ilman täysjyvää, hedelmiä ja hyvin pienellä määrällä kasviksia.


      • sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf
        hpv27 kirjoitti:

        Kyse ei ole hälyttävästä rajasta vaan siitä, että suomalaiset syövät suhteessa valtavasti rasvaa eli maailmassa noin kolmanneksi eniten ja vastaavasti vähän hiilihydraatteja (joskin sokerin suhteen olemme myös aika korkealla). Tämä taas tarkoittaa sitä, että suomalaiset keskimäärin lihottavat itseään enemmän rasvalla kuin muiden maiden ihmiset. Jenkit taas lihottavat itseään keskimäärin enemmän hiilihydraatilla.

        Yksilökohtaisia eroja on mutta näin tilastojen valossa. Prosenttiosuuksilla ei tietysti ole väliä, lihomisen aiheuttaa liiallinen energian saanti ja se onnistuu ihan hyvin niin rasvalla kuin hiilihydraateillakin.

        Eihän karppauksessa ole mitään vikaa kunhan se ei ole tätä suomalaista laardikarppausta kovalla rasvalla ja ilman täysjyvää, hedelmiä ja hyvin pienellä määrällä kasviksia.

        Ainakaan tämä tilasto:

        http://chartsbin.com/view/1156

        ei puolla sitä että suomalaiset käyttäisivät kolmanneksi eniten rasvaa.

        Ranskassa, jossa eletään keskimäärin kauemmin kuin Suomessa, vedetään rasvaa 164g/henkilö päivässä, Suomessa sama luku on vain 129g/henkilö.

        Tuohon väliin mahtuu monta sivistysvaltiota joissa eletään Suomea pidempään. Onko se rasva sittenkään niin vaarallista...

        Toisaalta:

        http://www.huffingtonpost.com/entry/japan-healthiest-people-in-the-world-carbs-high-grain-diet_us_56f08cc4e4b084c6722139ca

        väittää että japanissa syödään huomattavia määriä hiilihydraatteja, silti siellä eletään pitkään.

        Olisiko niin, että rasvan määrä tai hiilihydraattien määrä ei selitä terveysvaikutuksia, vaan rasvan ja hiilihydraatin laatu on enemmän ratkaisevassa asemassa kuin määrä


      • hpv27
        sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf kirjoitti:

        Ainakaan tämä tilasto:

        http://chartsbin.com/view/1156

        ei puolla sitä että suomalaiset käyttäisivät kolmanneksi eniten rasvaa.

        Ranskassa, jossa eletään keskimäärin kauemmin kuin Suomessa, vedetään rasvaa 164g/henkilö päivässä, Suomessa sama luku on vain 129g/henkilö.

        Tuohon väliin mahtuu monta sivistysvaltiota joissa eletään Suomea pidempään. Onko se rasva sittenkään niin vaarallista...

        Toisaalta:

        http://www.huffingtonpost.com/entry/japan-healthiest-people-in-the-world-carbs-high-grain-diet_us_56f08cc4e4b084c6722139ca

        väittää että japanissa syödään huomattavia määriä hiilihydraatteja, silti siellä eletään pitkään.

        Olisiko niin, että rasvan määrä tai hiilihydraattien määrä ei selitä terveysvaikutuksia, vaan rasvan ja hiilihydraatin laatu on enemmän ratkaisevassa asemassa kuin määrä

        Tietysti rasvan ja hiilihydraatin laadulla on merkitystä. Molemmista löytyy huonoja ja hyviä.

        Kattava tilasto maailman ravitsemustaseesta löytyy tällaisesta tutkimuksesta kuin 'Global, regional, and national consumption levels of dietary fats and oils in 1990 and 2010: a systematic analysis including 266 country-specific nutrition surveys'.

        Washington Postin artikkeli ko tutkimuksesta löytyy kun googlaa 'Washington Post Where people around the world eat the most sugar and fat'.

        Ei Ranskassa syödä 164 g rasvaa päivässä. Tuosta tulee 1500 kcal eli 60E%.

        Tuosta Washington Postin artikkelista sitten selviää että itsensä voi lihottaa sekä rasvalla että sokerilla.


    • nakittaja

      Ei se sokeri ole syyllinen vaan se, joka nielee sitä.

    • sokeri_on_viaton

      Sokeri sellaisenaan ei aiheuta riippuvuutta. Harva ihminen mättää valkoista sokeria lusikalla suuhunsa. Kaupassa asioidessa valitset limonadin, karamellipussin, etkä sitä sokeria. Se on se kombinaatio, jossa sokeri on kyytipoikana taustalla. Pikkuleivät, limonadit, jäätelöt jne. Älkäämme syyllistäkö sokeria. Sokeri on viaton. Ei kukaan sokerin takia liho. DDD

      • sokeripala_kultasein

        Älä jankkaa kuule tuota viattomuus soopaasi. Kävin justiinsa lähikaupassa. Vanhan Penan kulmakaupassa. Mieletön sokerinhimo iski päälle. Ei tullut yöllä millään uni silmään, kun ajattelin vain sokeria. Ostin Penalta kolme kilonpussia hillosokeria ja paketin Sirkku palasokeria. Pulmu palasokeri oli hiiskatti vieköön päässyt loppumaan. Huomautin asiasta närkästyneenä kauppiaalle. Hän lupasi korjata asian ensitilassa. Olen premium asiakas. Hyvä mies se kauppias Pena on pohjimmiltansa. Joskus vaan unohtaa varastontäydennykset. Ei siinä mitään. Asiat järjestyy. Huomenna saan taas Pulmua. Pulmu on isompana jotenkin kivempaa naposteltavaa ja liukenee kivasti suussa. Pidän aina kourallisen sokerinpaloja taskussani. Etenkin kun on tuo refluksikin kiusana, niin saan hapon maut huuhdottua pois suustani. Suu on taas laakista pusuvalmis. Nyt istuksin paraillansa keittiönpöydän ääressä. Lapioin lusikalla hillosokeria suuhuni kahvikupista. Ja nautin. Ihanaaaa! Reseptivinkkinä rakkaille lukijoilleni. Täytä kuppi puoliväliin ruskealla siirapilla. Lisää hillosokeria, kunnes kuppi on piripinnassa reunoja myöten täynnänsä. Sekoita seos tahmaiseksi massaksi lusikalla. Syntisen hyvää. Nyt takaisin keittiön pöydän ääreen. Eka kupillinen vasta menossa. Päässä on jo mukava voimaannuttava pörinä. Enkä meinaa ensimmäiseen kupillliseen lopettaakkaan. DDDD. Menestystä laihduttamiseen. Älkää ottako hommaa liian vakavasti. Elämää tämä vain on. https://www.youtube.com/watch?v=G-dnmD-otdc


    • vplaitteli321

      hpv27

      On sinulla jutut. Etkö ole mitään oppinut matkan varrella kun luuloillasi pilasit D2 hoitosi???

      Surkean laitoksen surkeat tulokset (Suomen Diabetesliitto)
      Diabeetikoiden määrä Suomessa katso diagrammi artikkelista):

      lähde:

      https://diabeteslehti.diabetes.fi/blog/2015/04/09/diabetesliiton-tarina-40-luvulta-tahan-paivaan/

      Lisätään sitten tuohon määrään ne100 000-200 000 D2:sta jotka eivät tiedä sairaudestaan.

      "Miksi meille yhä suositellaan kevyttuotteita kun niiden terveyshyödyille ei löydy mitään todisteita? Uusin naula arkkuun on suuri tutkimus joka osoittaa että heillä jotka käyttävät vähärasvaisia meijerituotteita yhä useammin sairastuvat diabetekseen. Heillä jotka käyttävät täysrasvaisia meijerituotteita on 46% pienempi riski sairastua diabetekseeen.
      Yksi johtavista tutkijoista, dr Dariush Mozaffarian, sanoo että on täysin vanhentunutta jakaa neuvoja vähärasvaisten meijerituotteiden käytöstä. Meijerituotteiden kohdalla olisi ehkä parasta poistaa nykyiset rasvasuositukset kokonaan. Se olisi askel oikeaan suuntaan."

      Kuinkahan olisi THL-olisikohan aika lopettaa tyydyttyneestä rasvasta valehteleminen ja sokerin pakkosyöttäminen kansalle? On nimittäin niin että eihän teitä kukaan muu enää kohta usko kuin Diabeettesliitto ja hpv


      -------------------------------------------------------


      hpv27

      Itse syön mm. täysjyväpastaa ja -riisiä. Puurojakin voisi tehdä.

      Niinpä niin ja sitten piikittämään insuliinia.

      Kuinkahan on mahdollista ett ei mahdu diabeetikon kalloon????

      Täysjyväriisi 80% energiasta sokerista.

      https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/158


      Täysjyvämakaroni 73% energiasta sokerista.

      https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/34714?q=täysjyvä&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

      Pasta, täysjyväriisijauho 87% energiasta sokerista.

      https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/32127?q=täysjyvä&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&


      Sivulla vilisee tyydyttyttä eläinrasvaa pelkääviä ja VHH.ta kokeilleita mutta kukaan ei halua kertoa mitä todellisuudessa söi tai hakea esille puolueetonta, korkealuokkaista tutkimusraporttia joka todistaa että tyydyttynyt eläinrasva on haitaksi terveydelle.

      • faktoja_pöytään

        Hulluinta tässä kaikessa on se, että 60-luvulla syötiin valtavasti perunaa ja leipää. Suomi oli maailman huippua perunankulutuksessa. Pääosa energiasta saatiin hiilihydraatista. Edullista ravintoa. Lihaa käytettiin nykyistä reilusti vähemmän. Se oli kallista. Nyt kun perunansyönti on lähes lopahtanut maassamme, niin 2-tyypin diabetes on räjähtänyt käsiin. Vielä 60-luvulla ja 70-luvulla ihmiset olivat solakoita ja jänteviä, huolimatta perunan ja leivän jatkuvasta ahmimisesta. Itsekin juoksin 12 min cooperin armeijassa varusmiehenä v 1976 ilman erikoisempaa urheilupohjaa melkein pelkän perunan voimalla. Sellaiset nafti 3400 metriä osapuillensa. En ollut mikään poikkeus. Sitten sitä tilastodataa. Vuonna 1961 Suomessa kulutettiin asukasta kohden vuodessa elintarvikkeita ( muutama tässä) seuraavasti: jauhoja 110 kg, perunoita 113 kg, rasvatuotteita vain 19kg per asukas. Ihmiset olivat tuolloin hoikkia ja kakkostyypin diabetes oli lähes tuntematon asia.


      • heikki.s
        faktoja_pöytään kirjoitti:

        Hulluinta tässä kaikessa on se, että 60-luvulla syötiin valtavasti perunaa ja leipää. Suomi oli maailman huippua perunankulutuksessa. Pääosa energiasta saatiin hiilihydraatista. Edullista ravintoa. Lihaa käytettiin nykyistä reilusti vähemmän. Se oli kallista. Nyt kun perunansyönti on lähes lopahtanut maassamme, niin 2-tyypin diabetes on räjähtänyt käsiin. Vielä 60-luvulla ja 70-luvulla ihmiset olivat solakoita ja jänteviä, huolimatta perunan ja leivän jatkuvasta ahmimisesta. Itsekin juoksin 12 min cooperin armeijassa varusmiehenä v 1976 ilman erikoisempaa urheilupohjaa melkein pelkän perunan voimalla. Sellaiset nafti 3400 metriä osapuillensa. En ollut mikään poikkeus. Sitten sitä tilastodataa. Vuonna 1961 Suomessa kulutettiin asukasta kohden vuodessa elintarvikkeita ( muutama tässä) seuraavasti: jauhoja 110 kg, perunoita 113 kg, rasvatuotteita vain 19kg per asukas. Ihmiset olivat tuolloin hoikkia ja kakkostyypin diabetes oli lähes tuntematon asia.

        Yksityiskohtien sijaan pitäisi keskittyä kokonaisuuteen, painonhallinnassakin on muutamia perusasioita jotka kaikki on huomioitava jotta koko keskustelussa olisi yhtään järkeä.

        Energian kulutus ja nautittava energian määrä ovat yksi tärkeä osa kokonaisuutta. Jos ajatellaan kaveria joka vetää "kylmiltään" cooperin testissä 3400 metriä, niin oletettavasti hän ei ole tehnyt pitkää työuraa toimistopöydän ääressä ja viettänyt vapaa-aikaansa herkkuleivosten ja kaakaomukin ääressä. Noihin lukemiin pääsee vain henkilö joka tekee fyysistä työtä koko ajan.

        Minä olen elänyt elämänvaiheen jolloin liikunta vei neljäsosan valveillaoloajastani. On selvää että tuohon aikaan elimistöni olisi polttanut rautanaulaakin jos olisin joutunut niitä syömään. Kaikki tuttuni ihmettelivät kuinka pystyn syömään täysin käsittämättömiä ruoka-annoksia lihomatta, nykyään vähän valveutuneempana aikana kaikki ymmärtävät että elimistöni poltti hurjia määriä energiaa pysyäkseen käynnissä.

        Lopetin jossain vaiheessa liikkumisen, mutta ruokahalu säilyi. Yhtälö on turmiollinen, siitä seuraa elimistön rasvoittuminen, ja sen myötä vartalossa rasvan osuus suhteessa lihasmassaan kasvaa niin suureksi että energiankulutus hidastuu. Näin kävi minullekin, jokainen lihapiirakka siirtyi melkein kokonaan rasvaksi etureppuun.

        Onneksi asialle on helppo tehdä korjausliike, ryhtyy syömään vähemmän kuin polttaa energiaa. Mulle hiilihydraattien säännöstely on tarjonnut oikotien laihtumiseen, laihdun syömällä järkevämmin eikä tarvitse rääkätä itseään ylipainoisena.

        Nyt kun paino on jälleen järkevissä mitoissa, olen aloittanut liikunnan ja lihaskunnon parantamisen. Tässä vaiheessa käytän ja poltan myös hiilareita, ilman niitä en jaksaisi liikkua niin paljon että saisin lihaskuntoa paremmaksi.


      • eikannatahaikailla
        faktoja_pöytään kirjoitti:

        Hulluinta tässä kaikessa on se, että 60-luvulla syötiin valtavasti perunaa ja leipää. Suomi oli maailman huippua perunankulutuksessa. Pääosa energiasta saatiin hiilihydraatista. Edullista ravintoa. Lihaa käytettiin nykyistä reilusti vähemmän. Se oli kallista. Nyt kun perunansyönti on lähes lopahtanut maassamme, niin 2-tyypin diabetes on räjähtänyt käsiin. Vielä 60-luvulla ja 70-luvulla ihmiset olivat solakoita ja jänteviä, huolimatta perunan ja leivän jatkuvasta ahmimisesta. Itsekin juoksin 12 min cooperin armeijassa varusmiehenä v 1976 ilman erikoisempaa urheilupohjaa melkein pelkän perunan voimalla. Sellaiset nafti 3400 metriä osapuillensa. En ollut mikään poikkeus. Sitten sitä tilastodataa. Vuonna 1961 Suomessa kulutettiin asukasta kohden vuodessa elintarvikkeita ( muutama tässä) seuraavasti: jauhoja 110 kg, perunoita 113 kg, rasvatuotteita vain 19kg per asukas. Ihmiset olivat tuolloin hoikkia ja kakkostyypin diabetes oli lähes tuntematon asia.

        Yksi fakta on sekin, että suomalaisten eliniänodote on kasvanut roimasti 1960-luvulta lähtien. Vaikka silloin oltiin solakampia, niin terveempiä ei oltu, ja elämä päättyi yli 10 vuotta aikaisemmin kuin nykyään. Etenkin sydän- ja verisuonitaudit olivat suuri vitsaus, joka kaatoi miehiä ennenaikaiseen hautaan etenkin itäisessä Suomessa. Pohjois-Karjala projektin jälkeen luvut paranivat huomattavasti. Niitä vanhoja aikoja ei silti kannata haikailla ... https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ldk00474

        Toki nykyään elintason nousun myötä on toisenlaisia ongelmia. Kun ruoka on suhteessa tulotasoon halvempaa kuin koskaan, se näkyy yliravitsemuksena ja siitä aiheutuvina sairauksina.


      • EipäTaidaOlla
        heikki.s kirjoitti:

        Yksityiskohtien sijaan pitäisi keskittyä kokonaisuuteen, painonhallinnassakin on muutamia perusasioita jotka kaikki on huomioitava jotta koko keskustelussa olisi yhtään järkeä.

        Energian kulutus ja nautittava energian määrä ovat yksi tärkeä osa kokonaisuutta. Jos ajatellaan kaveria joka vetää "kylmiltään" cooperin testissä 3400 metriä, niin oletettavasti hän ei ole tehnyt pitkää työuraa toimistopöydän ääressä ja viettänyt vapaa-aikaansa herkkuleivosten ja kaakaomukin ääressä. Noihin lukemiin pääsee vain henkilö joka tekee fyysistä työtä koko ajan.

        Minä olen elänyt elämänvaiheen jolloin liikunta vei neljäsosan valveillaoloajastani. On selvää että tuohon aikaan elimistöni olisi polttanut rautanaulaakin jos olisin joutunut niitä syömään. Kaikki tuttuni ihmettelivät kuinka pystyn syömään täysin käsittämättömiä ruoka-annoksia lihomatta, nykyään vähän valveutuneempana aikana kaikki ymmärtävät että elimistöni poltti hurjia määriä energiaa pysyäkseen käynnissä.

        Lopetin jossain vaiheessa liikkumisen, mutta ruokahalu säilyi. Yhtälö on turmiollinen, siitä seuraa elimistön rasvoittuminen, ja sen myötä vartalossa rasvan osuus suhteessa lihasmassaan kasvaa niin suureksi että energiankulutus hidastuu. Näin kävi minullekin, jokainen lihapiirakka siirtyi melkein kokonaan rasvaksi etureppuun.

        Onneksi asialle on helppo tehdä korjausliike, ryhtyy syömään vähemmän kuin polttaa energiaa. Mulle hiilihydraattien säännöstely on tarjonnut oikotien laihtumiseen, laihdun syömällä järkevämmin eikä tarvitse rääkätä itseään ylipainoisena.

        Nyt kun paino on jälleen järkevissä mitoissa, olen aloittanut liikunnan ja lihaskunnon parantamisen. Tässä vaiheessa käytän ja poltan myös hiilareita, ilman niitä en jaksaisi liikkua niin paljon että saisin lihaskuntoa paremmaksi.

        "os ajatellaan kaveria joka vetää "kylmiltään" cooperin testissä 3400 metriä, niin oletettavasti hän ei ole tehnyt pitkää työuraa toimistopöydän ääressä ja viettänyt vapaa-aikaansa herkkuleivosten ja kaakaomukin ääressä. Noihin lukemiin pääsee vain henkilö joka tekee fyysistä työtä koko ajan.
        "

        Tuo ei pidä paikkaansa, ainakaan omalla kohdallani.

        Itse juoksin 3400 metriä cooperin testissä, ainoa mitä tein, oli polkeminen fillarilla kouluun ja takaisin kotiin, 6km suuntaansa.

        Kaiken muun ajan lorvin ja katselin televisiota, enkä syönytkään mitenkään erityisen terveellisesti.


      • heikki.s
        EipäTaidaOlla kirjoitti:

        "os ajatellaan kaveria joka vetää "kylmiltään" cooperin testissä 3400 metriä, niin oletettavasti hän ei ole tehnyt pitkää työuraa toimistopöydän ääressä ja viettänyt vapaa-aikaansa herkkuleivosten ja kaakaomukin ääressä. Noihin lukemiin pääsee vain henkilö joka tekee fyysistä työtä koko ajan.
        "

        Tuo ei pidä paikkaansa, ainakaan omalla kohdallani.

        Itse juoksin 3400 metriä cooperin testissä, ainoa mitä tein, oli polkeminen fillarilla kouluun ja takaisin kotiin, 6km suuntaansa.

        Kaiken muun ajan lorvin ja katselin televisiota, enkä syönytkään mitenkään erityisen terveellisesti.

        Sotkit fillarilla kouluun ja takaisin vuosikaudet, ja sitten kertoilet että ihan rapakuntoisena lähdit inttiin. Se on kumma jos intti-ikäinen kolli on rapakunnossa tuollaisen hyötyliikunnan jäljiltä.

        Kesäisin taisi olla heinäntekoa ja kaikennäköistä aitan ja aidan korjuuta, tuvan katto piti kunnostaa ja potut nostaa. Talvisin hiihtäen kouluun ja kotiin, lumityöt ja vedet vesikelkalla himaan. Loppuaika sitten löhöilyä ja roskaruuan ja makeisten syöntiä...ai niin, ei ollut mitään roskaruokia ja makeisiakin sai vain jouluisin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      106
      4928
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      3259
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3165
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      419
      2306
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      237
      1422
    6. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      12
      1251
    7. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      76
      1217
    8. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      73
      1180
    9. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      31
      1148
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      122
      1059
    Aihe