Tämä vain älykkäille, ymmärrys vaatii ajattelua

Nyt kun saimme Oulusta syyttäjälaitoksen "vireillepanon", kannattaa pohtia syytteitä ja syytettyjä vähän perusteellisemmin. Kun päivällä kuulin syytteistä, joissa vähimmäistuomio on 4 kuukautta ehdollista tai ehdotonta vankeutta, jos syytteet menevät läpi, mietin eri kantilta koko soppaa.

Toivon että sinäkin mietit, voit olla kanssani samaa tai eri mieltä, pyrin kyllä karsimaan omia johtopäätöksiäni minimiin jotta voit muodostaa omat mielipiteesi, mutta kyllähän tietynlainen asenne välittyy tekstistäni. Tarjoilen omat ajatukseni mahdollisimman pelkistetyssä muodossa ja annan lukijalle tilaa miettiä itse johtopäätökset omien tietojensa perusteella.

Ihmiset ovat laumaeläimiä. Laumalla on aina johtaja. Johtaja saa eläinmaailmassa, johon mekin kuulumme, etuoikeuden parempiin ruokiin, paritteluun ja muihin olosuhteisiin. Vastineeksi johtaja johtaa laumaansa parhaan taitonsa mukaan paremman toimeentulon ja parempien olosuhteiden perässä. Johtaja kokoaa ympärilleen myötäilijöitä ja toimeenpanijoita, jotka siloittavat ja helpottavat johtajan työtä yhteisten päämäärien saavuttamiseksi.

Kun yhteisöä uhkaa vaara, johtaja puolustautuu ja laittaa kaikki ympärilleen kokoamansa avainjäsenet toimimaan uhkaa vastaan. Avainhenkilöt puolestaan laittavat oman lähipiirin töihin uhkaa torjumaan. Näin verkostoitunut yhteisö seisoo yhtenä rintamana uhkaa vastaan.

Ihmisten kyseessä ollessa yhteisön on toimittava osana isompaa yhteisöä, joka sanelee perussäännöt miten yhteisöjen ja niiden jäsenten on toimittava. Joskus ison yhteisön ja pienen yhteisön edut ovat ristiriidassa, tällöin koetellaan johtajan taitoa ja suunnitelmallisuutta sekä kokonaisuuden hahmottelukykyä.

Kaikki tietävät ketkä kuntaa todellisuudessa johtavat. Osa johtajista on jo osoittanut, että heiltä puuttuu kokonaisuuden hahmotuskyky ja ongelmanratkaisukyky, osa on vain suunsoittajia ja joojoo-miehiä, osa ajaa vain pienen yhteisön osan etua. Tässä tilanteessa ollaan. Yhteisön paine on toisaalta suuri niitä epävarmoja päätöksentekoon nostettuja kohtaan, omatunto käskee tekemään toisin kuin oma avainhenkilö tai yhteisön johtaja haluaa. Nämä epävarmatkin saivat nyt syytteet. Toisaalta tämä on terveellinen muistutus siitä, että jokainen edustaja on vastuussa päätöksistä, jos on päätöksen puolesta äänestänyt. Jos ei ole äänestänyt, "rintamakarkuruus" on yleensä tuomittu kivittämällä tai jättämällä sosiaalisen verkoston ulkopuolelle.

25

858

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä, hieno teksti, mutta...

      Unohdit ihmis-eläimen suurimman synnin, ahneuden. Vallan halu, mammonan halu, naisten halu... Aina pitää olla parempi ja hienompi ja rikkaampi kuin muut ja aina pitää olla enemmän valtaa kuin muilla. Valta auttaa muiden tavoitteiden saavuttamisessa. Aikoinaan alkuihmisellä valta perustui voimaan, rohkeuteen ja oikeaan sukuun.

      Demokratiassa valta on piilotettu, kaikille valehdellaan vallan olevan kansalla. Todellisuudessa jokaisessa Lapin kunnassa on 3-6 ihmistä, jotka käytännössä päättävät asioista, muut ovat myötäilijöitä ja todellakin, näiden muutamien tahtoon taipumattomuutta seuraa rangaistus, jopa paikkakunnalta ulos savustaminen. Siksi on parempi äänestää kuten johtajat halusivat, sanoi laki mitä tahansa.

    • bvhjuyöfydlfy

      Hyvin kirjoitettu. Tuolla aikaisemmin/ toisessa viestiketjussa, joku vertasi Hitlerin aikaisiin touhuin.. Juuri näinhän se menee.

      • kusettajaklubi

        keskusta ja lestaariolaiset siinä yhtälö joka aina otsikoissa ,valittavasti miinusmerkkisissä


    • Näin_usko_olevan

      Niin ja onko näistä "päättäjistä" kuntalaisten äänestämällä valittuja kuin yksi tai kaksi? Loput vaikuttavat ulkoparlamenttaarisesti.

      • laitasetukset

        Hienoja analyysejä kunta demonkratiasta ja kuin se toimii. Näitä vallan keskittymiä on varmaan jokaisessa kunnassa, jossain enempi, jossain vähempi. Omana kokemuksena voin kertoa ,jos kieltäytyy toimimasta vastoin lakia ja vastoin omaa arvomaailmaa, jengi demokratioisessa kunnassa on kohtalo kova. Ihminen eristetään, työ viedään ,virka viedään ja vaikka mitä. Ymmärrän täysin laittomasti toimivia valtuutettuja , heidän mahdollisuudet hypätä jengistä pois ovat olemattomat. Olen suuresti iloinen Suomen oikeuslaitoksesta, on hyvä jos yksikin kunnissa pesivistä paskaläjistä saadaan tuomiolle. Valitettavasti kaikkiin kuntiin ei saada niin arvovaltaista ja lain tuntevia vastavoimia kuin Kittilän tapaus sai.


    • voipoikarukkaa

      Jos et ole meidän puolella, niin olet meitä vastaan ja saat vastata seurauksista. Sinun elämä tulee olemaan vaikeaa. Et kuulu enää meidän joukkoon, jäät yksin ilman sosiaalista verkostoa. Saatammepa jättää sinun tienkin auraamatta." Mitäs siihen sanot ??? Jokos tiedät miten äänestetään ???"

    • vihainen_rahalle

      On ollut suunnaton pettymys että vasemmistolaiset ja persut ovat nöyrtyneet Kepulaisten juoneen mukaan. Ilmeisesti tämä kepulaisten nokkamies on hyvä manipuloimaan toisten ryhmien avainhenkilöt. Leviltä on varmasti annettu piiska kädessä omat nootit, miten asia pitää hoitaa.

      Mutta siltikin, kuka vasemmistolaisista on se nöyristelijä, joka on myynyt periaatteensa rahan edessä ja pakottanut muutkin äänestämään näin asioista. Persut ovat takinkääntäjiä joka asiassa, ei kai niihin luota kuin juopot ja luontaiselinkeinojen harjoittajat. Voisi sanoa ihan suureen ääneen että hävetkää.

      Hävetkää myös te kaikki kunnallisvaaleissa näitä kieroja äänestäneet, vaikka tiesitte kyllä mistä on kyse, ennen vaaleja puhuttiin jo paljon sotkuista, siltikin äänestitte. Saitte nyt oikeastaan juuri sitä mitä ansaitsittekin. Sääli että me muutkin joudumme siitä nyt maksamaan.

      Perkuleen lampaat.

    • ainahanonmaksetta

      Väärin muut ei joudu maksamaan vaan ne jotka ovat rikoksiin syyllistyneet ja "ihan ite" maksavat omasta lompsastaan. Se on sitä vastuuta omista tekemisistään. Nyt ei Kittilän kunta maksa niinkuin on totuttu toisen pörssillä röyhistelemään.

    • kunnanpäättäjät

      Tämä kaikki on suurta pahuutta. Ei ole ollut järkeä lopettaa, ainoastaan halua jatkaa tätä touhua. Harva kuntalainen uskaltaa puhua asiasta, kunnantalolla työntekijät ovat väsyneitä touhuun, kaikki kärsivät.

      Oli vaalit ja tuli uusia valtuutettuja, mutta homma vaan jatkuu. Persujen, kepun ja vasemmiston uudet valtuutetut on valjastettu jatkamaan siitä mihin vanhat valtuutetut jäivät. Surullista, mutta todellista.

    • Pyhyys_on_häpäisty

      Uskallanko sanoa sanan uskonto... Kyllä. Tässä on taustalla lestadiolaisuuden pyhävelikerho, katsokaapa tarkemmin haastettujen listan kepulaisia.

      Onhan jumalan nimeen ennenkin rötöstelty, vuosisatojen ajan kristinuskon nimissä on ryöstetty, raiskattu ja tapettu. Tämä on kuitenkin röyhkeydessään jotain uskomatonta.

    • Tämä_on_tosiasia

      Sen jälkeen kun keskustan johtoon tuli lestadiolainen, on keskustan lestadiolaiset aktivoituneet koko Pohjois-Suomessa. Nyt näyttää, että se on levinnyt, jopa pohjalaisissa kunnissakin käydään kovaa taistelua keskustan sisällä lestadiolaisten ja muun ryhmän kesken.

    • Onnittelut

      Mitä nöyrimmät onnittelut Anna Mäkelälle. Toit rohkeasti naisen äänen kuuluviin ja jouduit monen vuoden piinaan selviten voittajana.

    • kaalebiski

      duota duoda, kolikolla on kaksi puolta. Politiikka on kaupantekoa ja siinä ei pärjää jos ei ole ns pelisilmää. Omien tavoitteiden ja oman yhteistyöverkoston tavoitteiden läpiviemisessä tarvitaan joskus juonittelua ja harhautusta. Tässä ei ole sinänsä mitään moitittavaa jos tavoitteet ovat koko kunnan ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen sekä paikallisen yritystoiminnan edistäminen.

      Tavalliset pulliaiset eivät aina ymmärrä tätä monisyistä riippuvuuksien verkostoa johon poliitikko kietoutuu, tuskinpa edes kaikki valtuutetut ymmärtävät asiaa. Valtuutetun rooli onkin lähinnä teatraalinen muodollisuus. Sen sijaan lautakunnissa tehdään tärkeää valmistelu- ja suunnittelutyötä, kumma kun sinne ei ole enempää hinkua, sinne pukataan puolueissa yleensä ne, jotka eivät vaaleissa läpi päässeet, ikäänkuin oppimaan kunnallista päätöksentekoa ja toimintatapoja.

      Mitään sellaista rikosta, jossa joku poliitikko olisi pistänyt omaan taskuun rahaa tai saanut muuta etuutta itselleen, ei ole osoitettu tapahtuneen. Eli lopettakaa puppupuheet ja pysykää asiassa. Aloitus oli ok, siinä johdateltiin asian ytimeen ja totta, poliitikko on eräänlainen johtaja.

      • mieeppäilen

        "Mitään sellaista rikosta, jossa poliitikko olisi pistänyt rahaa omaan taskuun....). Entäpä jos onkin pistänyt kunnan rahaa toisen, kaverinsa taskuun..?


      • VahingonKorvaus

        Kenen taskuun meni hissiostojen rahat? Oliko oikea yritys?


    • Kansanvaltaa

      Mihin me tarvitsemme kuntapoliitikkaa kun se on sairasta ja vastenmielistä kähmintää. Eikö nykyteknologialla päästä siihen, että kaikki kuntalaiset voivat äänestää asioissa. Kunnan virkamiehet ja kunnajohto valmistelee ja perustelee asiat kuntalaisille ja met äänestämmä. Me kaikki saisimme osallistua päätöksentekoon, se se vasta on kansanvaltaa. Mitä mieltä on äänestää henkilöä jolta otetaan omat ajatukse pois heti ensimmäisessä puoluetapaamisessa.

    • valtiolle

      Kunnat pitäisi lakkautaa, Kittilän jäävuoren huippu on osoitus siitä.

    • Vastarantakiiski

      Aivan näin se menee politiikassa, Uskoa kaikkia mitä pieni sisäpiiri sanoo, ja pilata oma maine. Se on sitä ryhmäkuria.

    • Demokratia_turhaa

      Valtaa ilman vastuuta, voisi sanoa politiikasta. Pääset päättämään miljoonista euroista, mutta vastuuta ei ole mistään. Katsokaapa vain, yksikään tuomio, jos niitä edes tulee, ei kolahda poliitikkoihin taloudellisesti tai muullakaan tavoin. Saavat 200 euron sakot ja se siitä, sama peli jatkuu. Suurta teatteria. Todellisia narreja olemme me äänestäjät.

    • Riitoja_10_vuodeksi

      Eilen kunnanhallitus päätti kutsua kunnanvaltuuston koolle. Eikö siellä ole enää yhtään järkevää ihmistä töissä? Ei hallitus kutsu valtuustoa koolle, sen tekee vain valtuuston puheenjohtaja ja joissain tapauksissa varapuheenjohtaja. Hallitus on virallisesti vain juoksupoika, joka hoitaa kunnan asioita kunnanjohtajan kanssa. Tässä sopassa on nyt moni asia käännetty aivan päälaelleen.

    • Nostethan tämä nyt framille kääntämään ajatuksia kesken eduskuntavaalien. Miettikääpä miten asiat ovat edelleen puolessatoistavuodessa. Ja ennenkaikkea, voisiko tämän rinnastaa eduskuntaan? Pittää muistaa että se Rinne on myös nähty Kittilä-käräjillä!

      Mietitään miten eduskuntaryhmän toiminta eroaa kunnanvaltuuston toiminnasta? Ainaki mie pistin Kärnän lujile siitä miten se äänesti keskussairaala-asiassa aikanhan. Se sano suohran että hän ja Kulmuni äänesti sotkua vastaan ensimmäiselä kerrala, mutta toiseen äänestykseen luethin johdon nootti että jos äänestää vastaan, lentää ryhmästä ulos. Eli kyllä se peli on ihan samanlaista eduskunnassa ko kittilän valtuustossa. Miettikääpä sitä kun äänestätte. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

      • IsoA1955

        "Orginal-mikko" on pohtinut aloituksessaan asioita varsin laajasti. Näkemykset ovat kohdallaan. Mutta aprili jutun osaan en malta olla kommentoimatta.

        Rinteen kohdalta näkemykseni 0n että hänen syytelynsä levisi reisille. Mikäli oikein muistan, toimitusjohtaja Palosaari leviteli perättämiä tarinoita poliisikuulusteluissa. Ei todennäköisesti ymmärtänyt että ne tulee aikanaan julki kun juttu menee käräjille. Toimitusjohtaja Palosaaren kohdalla hovin päätöstä vielä odotellaan. Mitenkään toimitusjohtaja Palosaari ei tarinoitaan pystynyt käräjillä todentamaan.

        Myöhemmin sutkien sutkiasianajaja Uoti leviteli erilaisia tarinoita Rinteestä. Sutkioikeudenkäynissä tarinat osoittautuivat tarinoiksi. Eli reisille meni tämäkin tarinankerronta.

        Eduskunnan ja Kittilän kunnanvaltuuston toiminasta olen original-mikon kanssa vahvasti eri mieltä. Kyllä Kittilän luottojen syytettyjen määrä on ihan eri levelillä kuin eduskunnan, 27 1 vakavista rikoksista syytettynä on jotain käsittämätöntä. Eduskunnassa on joku edustaja leivättömän pöydän ääreen päässyt, mutta syyteet eivät pääosin ole tulleet sutkuttamisesta. Toki muuten on käytös ollut joidenkin osalta kovin moitittavaa. Mutta luku 27 1 on aivan käsitämätän määrä.

        Kohtisellaan ilmestyy tämä kirja, Kittilän laki. Mielenkiintoista nähdä, uskaltaako kukaan kirjassa esiintyvä haastaa kirjankirjoittajia käräjille kunnianloukkauksesta. Jos ei uskalla, niin ei voi muuta todeta kuin että "totuus ei pala tulessakaan".

        Oikeuden rataat jauhaa hiljaleen ja kevät aurinko paistaa yhä lämpimmämmin. Nautikaa kesästä jotka siihen pystyy. Jokunen Kittiläläinenkin luottohenkilökin siihen kykenee. Muttei kaikki.


    • Kaulustyöläinen

      Valtiopäivillä tuskin tulee mahdollisuutta äänestää itseään tuomiolle, Kittilässä se kävi sutjakasti suurimmalta osalta.
      OMikko osuu oikeaan, ajattelu ei ole huono asia. Mäkelä puhui sosioekonomisista eroista, osaltaan niistäkin on kyse. Jos ei ymmärrä mitä pitäisi ajatella, on vallankäyttäjille hyödyllinen hölmö.

      Tyhmyyden syyksi ei voi laittaa 27 syytettyä. Osalla varmasti oli ymmärryksen puute, mutta seassa oli muitakin kuin kansakoulun reputtaneita, luku ja-ymmärrys oli opintojen ohessa todennettu.

      Rinteestä voi olla montaa mieltä, hän kuitenkin ymmärsi mitä Ski Resort:in toiminta tarkoitti oikeassa liike-elämässä. Potkut ja äkkiä ennen kuin asia ja syy tulee julkiseksi. Hyvinhän se olisi mennyt, mutta taas loppui se ajattelu ja ymmärrys.
      Juristin ja koko hallituksen toiminta oli järkevää japerusteltua, mutta ajattelijat vaihdetaan äkkiä. Vilttiketjusta tulikin erikoinen kattaus, sen enempää ei tarvitse nonsoleerata, asiaan puuttui jo oikeuslaitos. Jatkuu edelleen, oikeaa hallitusta ei yhtiöön saada. Sikermä mahdollisia rikollisia toimijoita, joukossa jokunen normi kansalainen on kaikki mitä kunnanhallitus osasi ehdottaa. Onko ajattelun ja ymmärryksen tulos?
      Lex Kittilä jäi osittain torsoksi, kuka osasi uskoa että kunnallisesta päätöksenteosta ulos heitetty porukka päätyy hallitsemaan kunnan johtotähteä. Ei varmaan ollut tarkoitus, näin vain kävi. Asemalla on suuria vaikutuksia, he päättävät ketä yhtiöön johtoon palkataan ja kenen rengiksi. Erikoinen tilanne, kun puhutaan sukujen vallasta ja rakenteellisesta korruptiosta,mitä tämä on?

      Kirja asioista ja-taustoista tulee tarpeeseen, siinä olisi oiva joululahja joka talouteen. Sen ympärillä on varmasti ollut hankaluuksia, kaikki eivät varmasti halua syväkurkuksi aiheessa joka tulee syömään kuntalaisten välejä sukupolvien ajan. SK:n jutut on luettu, mitä uutta on tulossa?

    • TÖTTERMAN

      Pölkyllä on tuomarit ja juomarit ,sen löytää mitä taakseen jättää..

    • vipupekka

      Muostakaa nyt että pomo se on pomollakin. Kun mennään tarpeeksi ylös, ei laitkaan ole esteenä sille millaisia ratkaisuja tehdään. Tavallisella kansalla ei ole kuin kitinä-oikeus, kyllä valta on keskittynyt suomessa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe