"seuraava aurinkokunta"

MNJLHTRASATALA

Kuinka kaukana on seuraava aurinkokunta meidän omasta aurinkokunnasta ja montako planeettaa siinä on?

26

322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lähin tunnettu tähti Auringon jälkeen on Proxima Centauri noin 4,3 valovuoden päässä.

      Proxima Centaurilla on tähän mennessä havaittu yksi planeetta, joka on jonkin verran Maapalloa suurempi ja joka jopa sijaitsee "Elämän vyöhykkeellä", eli planeetta mahdollisesti on kykenevä ylläpitämään elämää sellaisessa muodossa, jonka me tunnemme.

      Ensimmäisen vihjeen planeetan olemassaolosta havaitsi astronomi Mikko Tuomi.

      https://urly.fi/Q9f

      • envoi

        Eiköhän nyt olisi järkevintä unohtaa nuo jonniinjoutavat kaukaiset tähdet ja niitten tiirailu. Suunnataan ne kauko putket kuuhun jotaa näkisimme onko siellä niinsanotulla laskeutumisalueella muka kuuhun laskeutuneita huijarifirma nasan naurettavannäköisiä foliohäkkyröitä.


      • envoi kirjoitti:

        Eiköhän nyt olisi järkevintä unohtaa nuo jonniinjoutavat kaukaiset tähdet ja niitten tiirailu. Suunnataan ne kauko putket kuuhun jotaa näkisimme onko siellä niinsanotulla laskeutumisalueella muka kuuhun laskeutuneita huijarifirma nasan naurettavannäköisiä foliohäkkyröitä.

        Moneenko kertaan se täytyy sanoa, ettei niin pieniä kohteita näy tehokkaimmillakaan kaukoputkilla. Laskeutumisjälkiä on kyllä kuvattu Kuuta kiertävästä luotaimesta ja niitä kuvia on linkitetty usein tällekin palstalle. En viitsi lähteä kaivamaan kuvia esiin, koska salkkareihin tai trolleihin millään todisteilla ei ole vaikutusta.


      • niitäeiole

        "En viitsi lähteä kaivamaan kuvia"
        Et tietenkään koska sellaisia ei ole.



      • envoi kirjoitti:

        Eiköhän nyt olisi järkevintä unohtaa nuo jonniinjoutavat kaukaiset tähdet ja niitten tiirailu. Suunnataan ne kauko putket kuuhun jotaa näkisimme onko siellä niinsanotulla laskeutumisalueella muka kuuhun laskeutuneita huijarifirma nasan naurettavannäköisiä foliohäkkyröitä.

        Mistä näitä Manasse Jäppisiä aina riittää tälle palstalle? Vai onko kyseessä yksi ja sama asenteellinen vajukki, joka vaihtelee nimimerkkiä? "En sano iitä! En opettele lukemaan!"


      • envoi

      • envoi kirjoitti:

        "Kas tässä: https://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/apollo-sites.html"
        Tarkoituksella kuvattu noin kaukaa jotta ei erota pahvikulisseja. Nasa on luotaimilla pikku hiljaa kulettanut noita kulisseja kuuhun hämätäkseen.

        "Tarkoituksella kuvattu noin kaukaa jotta ei erota pahvikulisseja. Nasa on luotaimilla pikku hiljaa kulettanut noita kulisseja kuuhun hämätäkseen."

        Ja joku muu valtio ei olisi paljastanut tätä huijausta?


      • envoi

        Mistä ne sen ties kun ei anneta kuvata lähempää?


    • SuttaJaSekundaa

      Juu totta, mutta koska mä en kutsuis vielä yhtä planeettaa "kunnaksi", niin lähin tähti jolla on sit useampikin planeetta on sit toi n. neljänneksen auringon kokoinen punanen kääpiö Wolf 1061 tollasen 13,8 valovuoden päässä. Siltä on löydetty toistaseks 3 exoplaneettaa. (Ainakin siihen saakka kun/jos "hovissa muuttui" ja proximalta löydetään mahdollisesti lisää)

    • planeetta_ei.kirj

      Näistä systeemeistä oli kova vouhotus päällä silloin, kun muutamia vuosia sitten saatiin kunnon laitteita käyttöön, kuten Kepler- teleskooppi ja tehtiin ensimmäisiä havaintoja. Joskin Keplerkin tutki vain älyttömän pienen osan taivaasta. Ehkä parhaan palan, mutta pienen kuitenkin.

      (Linkki Kepplerin havainnoima alue: https://timedotcom.files.wordpress.com/2015/01/keple.jpg?w=720&quality=85 )

      Käsitys siihen aikaan saakka oli, että tähteä kiertävät kiviplaneetat eivät ole kovinkaan yleisiä, josta syystä nk. elämänvyöhykkeellä olevia planeettoja ei juuri ole.

      Tietysti toivottiin varmaan ja ehkä uskottiinkin suuntaan jos toiseen, ehkä lujastikin. Mutta minkäs teet, kun ei ole havaintoja puolesta eikä vastaan.

      Sitten planeettoja alkoi löytymään, yksittäisiä planeettoja ja kokonaisia planeettasysteemejä. Kuten nuo ylempänä mainitut, jotka ovat "lähellä" Aurinkokuntaa, tai vaikka Trappist- systeemi, joka on noin 12 parsekin päässä, eli vähän "kauempana".

      Nykyään näistä ei jakseta enää vouhottaa ihan samalla intensiteetillä. Havaintovälineitä ollaan laittamassa parempaan iskuun, jotta niillä voitaisiin tehdä tarkempaa tutkimusta mm. jo löydettyjen planeettojen olosuhteista.

      Tai vahvistaa epäselviä tapauksia.

      Niistä tarkemmista havainnoista voi tulla se seuraava vouhotuksen aihe.

      Jotain laiskaa uutisointia on aina silloin tällöin, esimerkkinä vaikka Tau Ceti systeemin tutkimisesta, siellä saataisi olla puolenkymmentä planeettaa myös, joista yksi planeetta lienee tähden elämänvyöhykkeellä.

      Mutta se onko se millainen, riippuu planeetan kaasukehästä.

      Ennusteen mukaan:
      - jos kaasukehä on Maan tyyppinen harvahko kaasukehä, pintalämpötila olisi noin 70C.
      - kos kaasukehä tiheämpi esim. kovasti hiilidioksidi- pitoinen, planeetta on enemmän Venuksen tyyppinen.

      Tämä TauCeti systeemi on 3.5 parsekin päässä.

      Tähden on havaittu huojuvan, mutta jompikumpi napa on juurikin tänne aurinkokuntaan päin, joten planettojen kulkua tähden ylitse ei tapahdu, ja epäilyksen vahvistaminen havainnolla siksi hankalaa.

      Joten kestää vielä hetken tämän, kuten muidenkin kanssa, odotellessa tarkempia havaintoja.

      Tässä vielä linkki yhteen yleisölle avoimeen projektiin, jossa kaikki halukkaat pääsivät tutkimaan Keplerin tuottamaa dataa, ja josta sitten löydettiinkin tutkijoille aiemmin tuntemattomia systeemejä.

      (Linkki: http://blog.vizzuality.com/post/33701908803/ph1-the-first-confirmed-planet-discovered-by )

    • mr_data

      "Kuten nuo ylempänä mainitut, jotka ovat "lähellä" Aurinkokuntaa, tai vaikka Trappist- systeemi, joka on noin 12 parsekin päässä, eli vähän "kauempana"."

      TRAPPIST-1:llä on 7 kiviplaneettaa, ja niistä kaiketi 3 elämänvyöhykkellä. Tosin keskustähti on nuori ja viileä punainen kääpiö, joten tuskin mitään elävää noilla on (ainakaan vielä).

      "Niistä tarkemmista havainnoista voi tulla se seuraava vouhotuksen aihe."
      Vouhotus on lievästi sanottu, jos jotain todisteita elämästä löydetään. Siinä tullaan kuitenkin ihmiskunnan perimmäisen kysymyksen eteen. Pahimmillaan pitää hommata mellakkavarusteet ja kättä pidempää, kun eri uskonnot ja uskonlahkot alkavat keskenään kinaamaan mitä tai ketä siellä naapurissa palvotaan...

    • eitodellakaanvakuuta

      Sitä valoplänttiä joka kiertää jotain tähteä tuskin näkee nykysillä vehkeillä , ja epäilen ,että kaikki tähdet huojuu koko ajan jotensaki , mua ei todellakaan vakuuta tämä nykyaikainekaan tähtitiede ,että huomattais joku planeetta kiertävän jollaki etäisyydellä ...

      • Takaisin_kammariin

        Nykyaikainen tähti,tiede ei ole ,olemassa sinun , vakuuttamiseksi.


    • veropennonen

      veronmaksajat on saatava vakuuttuneeksi uskottavasta rahankäytöstä - missä sitä suomalaista tekstiä on niistä tutkimuksista ? -hä

      • Liity URSA:aan, niin jäsenyyteen kuluvasta Tähdet ja Avaruus lehdestä löydät lyhyitä ja pidempiäkin artikkeleja koskien tuoreita tutkimuksia. Mitä varsinaisiin tutkimusartikkeleihin tulee, ne julkaistaan pääsääntöisesti englanniksi kaikilla luonnontieteen aloilla. Englanti on nykyään tieteen kieli.


      • mr_data

        Tähdet ja avaruus on laadukas julkaisu, jota on helppo lukea. Science ja Nature ovat ehkä ammattitutkijoille tehtyjä. Tältäkin palstalta löytyisi paljon järkevämpiä kommentteja jos ihmiset lukisivat muutakin kuin Facebookissa ja seiska -lehdessä olevaa sontaa.


    • Noihin voisi vielä lisätä, että maan kokoisia ja muitakin tähtien planeettoja on vaikea vielä havaita. Sen takia emme tiedä planeettojen lukuumäärää minkään tähden aurinkokunnalla. Enemmän niitä varmasti on, koska kerran niitä nyt tiedetään olevan nuo suuretkin.

    • mietteliääksivetää

      Jos vaikka tutkittais auringon huojumista planeettojen vaikutuksista kyllä sen mittaaminen saattaa olla kyseen alasta ,ku kaikki 9 planeettaa kiertää jos missäkin puolella tähteämme - minusta aika sekavaa ,jopa avantgadistisemmanki mittaustegnologian menetelmillä - hä ?

      • "ku kaikki 9 planeettaa kiertää jos missäkin puolella tähteämme",joista yhden massa on 2,5 kertaa enemmän kuin muiden yhteensä.


      • " Jos vaikka tutkittais auringon huojumista planeettojen vaikutuksista kyllä sen mittaaminen saattaa olla kyseen alasta ,ku kaikki 9 planeettaa kiertää jos missäkin puolella tähteämme - minusta aika sekavaa ,jopa avantgadistisemmanki mittaustegnologian menetelmillä - hä ?"

        Olisko tuosta jotain iloa? https://en.wikipedia.org/wiki/Barycenter#Astronomy
        tai sitten jos kirjoittaisi hakukoneelle vaikka "wobble stars" tms. ja lukisi sen ehdottamista jutuista muutamia. Ei niissä yleensä 'avantgadistisempiin tegnologioihin' tai edes laskelmiin mennä, mutta ei taida olla tarvettakaan.


    • huojumatonna

      Yksinkertaisena pannuhuone tähtitieteilijänä osittelen avaruuden valovuosi kuutioihin ja mittailin ,että meidän leveysasteilla kuutioon mahtuu korkeintansa 2- 3 tähteä lähenpänä keskustaa tähtien tiheys kasvaa jopa 50 milj kertaiseksi , niin laske siitä mikä niitä huojuttelee

      • Aika tiivis tunnelma pannuhuoneessasi. Astronomit arvioivat jokunen vuosi sitten 0.14 tähteä kuutioparsekissa Auringon lähiympäristössä ja Linnunradan keskustan tienoillakin (n. 100 parsekin säteen etäisyydellä siitä) tuohon verrattuna vain noin 100-kertaiseksi. Gaian tulosten perusteella tuokin arvio tarkentunee.

        Koska minulla ei ole pannuhuonetta en laske edes leikillä huojumisia pannuhuoneen tulosten perusteella. Pannumyssy sentään on. Sen mukaan tähtiä huojuttelevat näillä nurkilla enimmäkseen planeetat ja ohikulkevat tähdet melko harvakseltaan, kun niitä arvioidaan kulkevan "läheltä" esimerkiksi Auringon ohi keskimäärin vain kerran n. 50 miljoonassa vuodessa. Galaksin keskustan nurkilla on vilkkaampaa lähitähtien aiheuttamien tutinoitten suhteen.


      • tervpannuhuoneesta

        Mustan reijän vaikutus piirissä taatusti ruuhkaa ,ku suurkaupungin liikenteessä.


    • aikamatka-ilija

      Loppukesästä piipahdin naapuri aurinkokunnassa, reissu oli pitkähkö ja vauhtia oli paljon ja hyvät värit, reissusta jäi kova päänsärky ja muutenkin höntti olo.

      Reissu alkoi elokuun 12 pvä. ..tai reissun valmistelu, kävin aamupäivästä sienimetsässä ja löysin sieniä joita en aikaisemmin ollut nähnyt, sienet pilkoin ja kuivasin leivinuunin päällä, siihen meni reilu viikko, sitten vaan kuivattuja sieniä piippuun ja koppa hehkumaan, siitä se lähti, tukka suorana naapuri aurinkokuntaan ja meno oli villiä ja välillä jopa irstastakin, mahtava reissu, suosittelen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      66
      3193
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      548
      3026
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2295
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1992
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1815
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      305
      1805
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1592
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      102
      1302
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1218
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      23
      1205
    Aihe