Kirkkorakennukset surettavat ja suututtavat

voi_uskon_kurjuutta

Jaajo voi tuntea mitä tuntee kirkossa mutta minut kirkon näkeminenkin saa voimaan pahoin.

Kaikki se aika ja vaiva ja ihmisten työpanos jotta saatu rakennettua komea mutta tyhjää tarkoitusta palveleva rakennus. Ei olemattomia jumalia mitkään rakennukset kiinnosta.

Kaiken senkin kirkkoihin käytetyn työn ja materiaalin olisi voinut käyttää johonkin todelliseen ihmiskunnan hyvinvointia ja vaurautta lisäävään hankkeeseen. Nyt ne ovat menneet hevonperseeseen lähi-idän paimentolaisten pakanajumalien lepyttelyssä.

27

329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fgf.hgh

      Kansan selkänahasta kirkkojen rakentamiset on aina revitty jotta papit ja piispat saa mässäillä ja lihota. Suomessa ateistienkin firmat joutuvat kirkkojen maksumiehiksi. Kirkkoisien ahneudella ei ole ylärajaa vaan kattona niille on taivas.

    • Ei_niin_simppeliä

      Pahoinvoiva reaktiosi on äkkiseltään ymmärrettävissä realismin ja rationalismin kannalta. Kuitenkin realismi ja rationalismi edellyttää kirkon historian aikalaissidonnaisten aspektien syvempää ymmärtämistä. Ennen muinoin luultiin sankoin joukoin, että kirkkoja ja muita temppeleitä rakentamalla ja messuja pitämällä palvellaan jumalolioita. Tosiasiassa silloin palveltiin ihmisen tarvetta hengellisyyteen.

      On evoluutiopsykologisesti ymmärretty asia tätä nykyä, että ihmisten uskovaisuudella on ollut funktio - siitäkin huolimatta, että ne uskotut asiat eivät ole tosiasioita. Vaikka uskontoja voi parjata kaikenlaisista turhaan tehdyistä kamaluuksista, niin uskonnollisuudella kuitenkin on ollut ihmisen psykososiaalisen kehityksen matkalla tehtävänsä.

      Me sivistyneiden länsimaiden oppineet ihmiset voimme tietenkin ihan oikeutetusti katsoa, ettei uskontoa tarvita enää mihinkään. Samalla voimme kuitenkin muistaa mitä historia opettaa, säilyttämällä sen monumentteja. Kirkot ja temppelit kertovat samanlaista tarinaa ihmisen historiasta kuin museot ja suojellut rauniot jne. Harhaiset ja hirveätkin asiat voivat omalla karulla tavallaan kertoa ihmisen kehityksestä matkalla suuruuteen, eikä niitä pidä väheksyä millään tavalla.

      • javaltakuntatuli

        Kun kirkon luoma oppinormisto ei oikein osunut kohdalleen, olikin huijausta - viittaan tuohon toiseen ketjuun, johon laitoin tiedot, että miten kirkko tuomitsi Jeesuksen harhaoppiseksi - niin sinä ehdotat, että unohdetaankin koko totuus?

        Yht äkkiä oppinut ihminen ei tarvitsekaan uskontoa mihinkään, jatketaan vaan Maapallon alamäkeä. Mihin uskonnon psykososiaalinen tehtävä nyt katosi?

        Miksi ei laitettaisi ensin uskontoa sille tolalle, jota Jeesus opetti ja katsottaisi, että mitä se tuottaisi maailmaan?

        Jeesuksen sanat nimittäin vastaavat myös tämän päivän tiedettä.


      • alhaisillatunteilla

      • Ei_niin_simppeliä
        javaltakuntatuli kirjoitti:

        Kun kirkon luoma oppinormisto ei oikein osunut kohdalleen, olikin huijausta - viittaan tuohon toiseen ketjuun, johon laitoin tiedot, että miten kirkko tuomitsi Jeesuksen harhaoppiseksi - niin sinä ehdotat, että unohdetaankin koko totuus?

        Yht äkkiä oppinut ihminen ei tarvitsekaan uskontoa mihinkään, jatketaan vaan Maapallon alamäkeä. Mihin uskonnon psykososiaalinen tehtävä nyt katosi?

        Miksi ei laitettaisi ensin uskontoa sille tolalle, jota Jeesus opetti ja katsottaisi, että mitä se tuottaisi maailmaan?

        Jeesuksen sanat nimittäin vastaavat myös tämän päivän tiedettä.

        "Kun kirkon luoma oppinormisto ei oikein osunut kohdalleen, olikin huijausta - viittaan tuohon toiseen ketjuun, johon laitoin tiedot, että miten kirkko tuomitsi Jeesuksen harhaoppiseksi - niin sinä ehdotat, että unohdetaankin koko totuus?"

        Missä minä semmoista ehdotan? Enhän ole ottanut mitään kantaa kirkon sisäisiin tulkintoihin tai oppikysymyksiin.

        "Yht äkkiä oppinut ihminen ei tarvitsekaan uskontoa mihinkään, jatketaan vaan Maapallon alamäkeä. Mihin uskonnon psykososiaalinen tehtävä nyt katosi?"

        No mitenkä ne uskonnot maapallon tilanteessa auttavat? Luovat mm. harhakuvia siitä, että ihminen on luomakunnan kruunu, jota varten muut eliöt on luotu. Kiistetään ilmastonmuutos ja ympäristöjen tuhoutuminen kun ei se sovi kristillis-konservatiivisten talousliberaalien oikeistolaisten rahakeisareittein suunnitelmiin. Kiistetään evoluutioteoria, ja aiheutetaan näin haittaa ekosysteemien ymmärtämiselle jne.

        Uskonnon tehtävä on tullut kuvioon kun ihmiskunnan kehitys on siirtynyt pienistä kyläyhteisöistä suurempiin organisaatioihin, jotka ovat edellyttäneet kaikenlaista yhtenäisyyttä ja muuta synkkaamista. Kehitys on sittemmin korvannut tuollaiset muilla funktioilla. Ihmiset voivat assioitua keskenään tänä päivänä vapaammin, ja kaikkea toimintaa voidaan tutkia, selittää ja kehittää tieteellä. Eikä se uskonnon rooli ole mihinkään kadonnut, vaan sitä "tarvitaan" edelleen alikehittyneissä maissa ja alakulttuureissa myös kehittyneissä maissa.

        Tiede saakin ihmiset lentämään Kuuhun - uskonnot saavat ihmiset lentämään päin pilvenpiirtäjiä! Mieti tätä, ennen kuin lauot lisää tuollaista hömppää.

        "Miksi ei laitettaisi ensin uskontoa sille tolalle, jota Jeesus opetti ja katsottaisi, että mitä se tuottaisi maailmaan?"

        Oleellisempi kysymys kuuluu, että miksi laittaisimme, kun voimme hylätä koko uskonnollisuuden roolin nykyelämämme määrittelijänä, ja museoida sen osana ihmiskunnan historiaa?

        "Jeesuksen sanat nimittäin vastaavat myös tämän päivän tiedettä."

        Älä viitsi puhua jonninjoutavuuksia.


      • Ei_niin_simppeliä
        alhaisillatunteilla kirjoitti:

        Kirjoitit myös:

        "Harhaiset ja hirveätkin asiat voivat omalla karulla tavallaan kertoa ihmisen kehityksestä matkalla suuruuteen"

        Mihin suuruuteen?! Onko sinun mielestä suuruutta maapalloa tuhoavat ahneiden pidot?

        Tässä Saatanan erikoishaastattelu:

        https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/toimittajalta-saatanan-haastattelu

        "Mihin suuruuteen?!"

        Siihen suuruuteen, että älykkyys ja tietotaito on tehnyt meistä toistaiseksi ainoan lajin, joka pystyy ymmärtämään tätä planeettaa, elämää täällä ja myös itseään. Siihen suuruuteen, joka pystyy muihin lajeihin verrattuna ylivoimaisesti dominoimaan resursseja tällä planeetalla. Siihen suuruuteen, että jatkossa lienemme ainoa laji, joka pystyy perumaan tekemiään huonoja päätöksiä, joita on tehnyt aiemman vähäisemmän tiedon ja suuremman USKON varassa. Siihen suuruuteen, joka voi viedä meidät vielä Kuuta kauemmas aurinkokuntaamme.

        "Onko sinun mielestä suuruutta maapalloa tuhoavat ahneiden pidot?"

        Ei ole. Suuruuteen liittyy vastuu ja vastuuseen liittyy etiikka. Suurten voimien vastuuttomat käyttäjät eivät määrittele koko suuruutta.


      • helppoaon

        Kaiken määrittelee nykyään vain raha.


    • Oleen usealla matkalla Suomessa ja Euroopassa ihaillut kirkon rakennuksia. Niissä on ollut tekijöinä todellisia ammattilaisia ja moni rakennus on rakennustekninen taidonnäyte.
      Kirkkojen parkkipaikoilla olen viettänyt usean yön (matkailuautossa) . Yleensä kirkot löytää helposti ja rauhassa olen yöni viettänyt, tosin ilman uskonnollista hegemoniaa.

      Se, että kannattaako kirkkoja nykyaikana rakentaa lisää ja ovatko muutamat niistä tyhjän panttina onkin sitten toinen juttu.

      • "Oleen usealla matkalla Suomessa ja Euroopassa ihaillut kirkon rakennuksia. Niissä on ollut tekijöinä todellisia ammattilaisia ja moni rakennus on rakennustekninen taidonnäyte."

        Veikkaan että yhtäkään kirkkoa ei ole ollut talkoissa rakentamassa yksikään piispa tai kardoinaali.

        Ovat tulleet kyllä muuraamaan viimeisen tiilen ja tämän jälkeen juomaan ja syömään ja naimaan.


    • hihhulitkuntoon

      Jospa kirkot muunnettaisiin psykiatrisiksi avosairaaloiksi. Kävijät olisivat samoja mutta saisivat jatkossa oikeaa hoitoa sairauteensa.

      • noeikaisentään

        Minä ehdotan kirkkojen ottavan hoteisiinsa kaikki kodittomat, asunnottomat ja työttömät ja järjestävän diakonia-asiansa siihen kuntoon, että myös heitteille jätetyt vanhukset tulee hoidettua, niin kirkollisveroeurot saavat vastineensa, jonka Jeesus on tarkoittanut kirkon tehtäväksi.


    • joutaisivat-menemään

      Suurin osa kirkoista edustaa suhteellisen hyvää arkkitehtuuria mutta Klaukkalan ja Keravan piruntorjuntabunkkerit joutaisi kyllä maisemoimaan muutamalla kymmenellä kilolla dynyä.

      • DynamiitistäEiMihinkään

        Kilo tai toinen dynamiittiä ei kyllä riitä mihinkään, tarvitaan vähintään kaksisataa ydinpommia että bunkkeriin saataisiin edes pienen pieni murtuma. Niin ruma ja kaamea rakennus ei vähällä hytky.


    • Ateistien näkökulmasta on tietenkin samantekevää onko kirkkoja vai ei, koska hän on etukäteen jo mielessään päättänyt olla uskomatta siihen, mitä kirkoissa julistetaan.
      Jos ihminen on matkalla iankaikkiseen kadotukseen ja on niin tyhmä, ettei halua muuttaa suuntaa, niin totta kai sellaiselle ihmiselle kirkko on tarpeeton.
      Mutta, jos ihminen on sen verran älykäs, että tietää tarvitsevansa evankeliumin ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta, syntien anteeksiantamusta ja iankaikkista elämää, niin hänelle kirkko voi olla mitä parhain ja hyödyllisin paikka, tämän, maailman tärkeimmän sanoman, vastaanottamiseen.

      • Älykkyys ei tunnu korreloivan uskonnon suhteen muutoin kuin lievästi negatiivisesti.


      • niinsevaanmenee
        agnoskepo kirjoitti:

        Älykkyys ei tunnu korreloivan uskonnon suhteen muutoin kuin lievästi negatiivisesti.

        Oikea termi uskonnon ja älykkyyden välisestä suhteesta lienee kääntäen verrannollisesti


      • svedupetteri

        Ei tietenkään kirkkojen olemassaolo ole ateistille yhdentekevää. Niinkuin aloittaja toi esille niin kirkkoihin käytetyt varat ja resurssit olisivat hyödyttäneet yhteiskuntaa paljon paremmin muussa tarkoituksessa.


      • nurinpäinoliasiat

        "Ateistien näkökulmasta on tietenkin samantekevää onko kirkkoja vai ei, koska hän on etukäteen jo mielessään päättänyt olla uskomatta siihen, mitä kirkoissa julistetaan."

        Eikö se ole paremminkin niin päin että sinä ja kumppanisi olette etukäteen päättäneet uskoa tuntuipa se asia miten järjen vastaiselta tahansa. Mutta ateisti ei etukäteen päätä mitään vaan katsoo miltä asiat näyttävät ja uskoo uskottavilta tuntuviin.


    • Kirkko säälittävyydessään haluaa ylläpitää näitä jumaluuspönöttimiään siitä huiolimatta, että ei ole edes varaa sähkölaskuun :-)

      Kirkko on ahne, saita ja pahansuopa.

      Metrossa oli mainos "erilainen lahja" -kampanjasn mukisesti.
      Siinä 30€ lahjoituksella kirkon ulkomaanavulle(joka oli lähes piilotettu mainoksessa) saa lahjoittaja lahjoittaa kilin kehitysmaalaiselle.

      30 euroa ja yksi kili.

      Tyhmäkin tajuaa, että kirkko kusettaa(taas).

      Yksi kili ei maksa kehitysmassa varmasti lähellkkään 30 euroa.

      Kyseessä on kirkon kampanja maksattaa maksajalla sukan kulutusta noin 25 eurolla.
      Loput menee, ehkä, varsinaiseen tarkoitukseen.
      Eli kristin uskon pakkosyöttöön.

      • JeesusPylvänäinen

        Jaa että "Villeille kuttuja"-kampanja?
        Kyllä kirkko elää ajan hermolla.


    • mietitätä

      Se että aloittaja kirjoittaa tekstiä suomen kielellä on kristinuskon ansioita.

      • mietitätä

        En tosin tiedä tätä vaikka Raamattua lukisin, repisin tai söisin
        - Tiedän, että "suomen kieli" kirjoitetaan erikseen ja pienellä alkukirjaimella ja "suomenkielinen" yhteen. Mutta mikä on oikea tapa kirjoittaa esim. "suomen kieltä käyttävä yksikkö"?...

        houh


      • svedupetteri

        Eipä sitten unohdeta myöskään kristinusko toi Suomeen murhaajia, raiskaajia ja ryöstäjiä niin lännestä kuin idästäkin.

        Ja Suomessa puhutaan suomea ruotsalaisen aateliston ja venäläisen ylimystön tahdon vastaisesti. Molemmat tahot olivat erittäin kristittyjä. Eikä kirkko ollut mitenkään mielissään Agrikolan suomenkielisestä raamatustakaan. Se että Suomessa puhutaan suomea tapahtuu paremminkin kirkon suomenkieltä halveksineesta vaikutusvallasta huolimatta.


      • einytihanniinkään

        "Se että aloittaja kirjoittaa tekstiä suomen kielellä on kristinuskon ansioita. "

        Paremminkin että sen vastustuksesta huolimatta.

        Papiston kantahan oli aikanaan se että vain ulkolukutaito (= katekismus ulkomuistista) on tavalliselle kansalle hyödyksi kun taas sisälukutaito (= luku- ja kirjoitustaito) on omiaan tuomaan vääriä ajatuksia yksinkertaisen kansanmiehen päänuppiin.


    • Tuomiokirkot keskiajoilta olivat mm. kuninkaallisten ja aatelisten hautoja. Eräässä Suomen ulkopuolella olevassa tuomiokirkossa on sukuni hauta monia sukupolvia, josta minäkin satun polveutumaan. Omia esivanhempiaan ei voi valita, eikä myöskään omia vanhempiaan. Hautarauhaa arvostan toki suuresti heille.

      Jumalatarinointiin liittyen uskon, että jos jumala olisi olemassa niin esivanhemmat kyllä pitävät huolen jälkeläisistään oli ne sitten millaisia hyvänsä omilla "jumala-suhteillaan", ettei mitään sellaista pääse käymään mitä uskovaiset minulle odottavat usuttaessaan helvettiin. :) Sitä kannattaa pitää hyvin suhteita yllä omiin esivanhempiin (tutkimalla sukua). Ne ovat likempänä minulle silloin kuin yksikään jumala.

    • Eksyttäjäksikin_nimetty

      Kirkkorakennukset kuuluvat erottamattomana osana historiaamme. En soisi mennyttä pyyhittävän näkymättömiin, vaikken kirkkoja niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessa osaakaan kokea tarvitsevani.

      Nimimerkki Ei_niin_simppeliä käsitteli asiaa aiemmin erittäin selkeästi seuraavin lausein:
      "Vaikka uskontoja voi parjata kaikenlaisista turhaan tehdyistä kamaluuksista, niin uskonnollisuudella kuitenkin on ollut ihmisen psykososiaalisen kehityksen matkalla tehtävänsä.
      Me sivistyneiden länsimaiden oppineet ihmiset voimme tietenkin ihan oikeutetusti katsoa, ettei uskontoa tarvita enää mihinkään. Samalla voimme kuitenkin muistaa mitä historia opettaa, säilyttämällä sen monumentteja."

      Tämä lainaus kertauksena sen vuoksi, etten osaa esittää omaa kantaani asiaan läheskään yhtä ymmärrettävästi.
      Siispä kiitos kommentistasi aloitukseen.

      Tuskinpa olisimme olleet muinoin yhteisönä valmiit ottamaan aivan itse vastuuta elämistämme, siis ilman jumaluuksiin turvaamista. Ulkoa annetun moraalikoodiston hyväksyminen on helpompaa kuin vastaavan järjestelmän kehittäminen itse. Myönnän toki, että kirkko on toiminut myös 'eettisen kasvun' jarruna.

    • olenateisti

      Näitä kirkkoja ja katedraaleja rakensivat tavalliset ihmiset, ns. rahvas. Kunnian ottivat kuitenkin uskonnon edustajat, papit ym. jotka pitivät tavallista kansaa uskonnon kahleissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe