Aktiivimalli ei vähennä pitkäaikaistyöttömyytta

KöyhääLinssiin

Budjetissa lukee seuraavasti:

— Vaikeasti työllistyvien määrä (hlöä)
213 866 (2016)
< 190 000 (2017 tavoite)
< 186 550 (2018 tavoite)

Tieto on kopioitu valtiovarainministeriön sivulta.

Eduskunnassa kyllä tiedetään, keneen tämä vaikuttaa. Tarkoitus ei ole vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä kuin 3450 henkilön osalta.

Loput n.200 0000 työtöntä kärsiköön. Ja tässä ei ole vielä ansiosidonnaisella olevat.

Laki on tarkoitettu huonontamaan jo ennestään vaikeasti työllistyvien (lue työmarkkinatuella ja peruspäivärahalla olevien) toimeentuloa.

Tarkoitus ei ole saada heitä töihin. Lainsäätäjät tietää, ettei työt lisäänny eikä pitkäaikaistyöttömyys vähene kuin hiukan.

Sana aktiivimalli on vain kusetusta, ei se juuri ketään aktivoi. Haluttiin vaan alentaa köyhimpien tuloja.

47

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoitsuliini1

      Niinpä niin! Aivan varmasti tietävät tasan tarkkaan että on ihmisiä, paikkakuntia ja aloja missä edes tuo 18h ei täyty. Malli on julma ja joustamaton. Entäs jos saa töitä esim.15h? Entäs jos saa töitä sen 18h kalenteriviikolle, missä jakso vaihtuu kesken viikon? Pitääkö muuten sen 18h olla tehtynä saman viikon aikana?

      Näin saadaan ihmisiä ilmaistöihin, mikä huonontaa myös töissä olevien asemaa. Jos esim.työnantaja voi valita ottaako työntekijän A tekemään sen 18h (n.3tp) normipalkalla vai työntekijän B tekemään 5pv töitä ilman palkkaa, kummankohan valitsee??

      Entäs koko ikänsä työtä tehneet eläkeikää lähestyvät työttömät? Osa heistä maksaneet paljonkin veroja ja kaikenlaisia vakuutuksia ja maksuja. Näinkö heitä kohdellaan ja nöyryytetään?

      Taidan jossain vaiheessa tosissani lähteä ulkomaille töihin. Parempi palkka ja arvostus ym.

      • KöyhääLinssiin

        Lakipykälä on niin epäselvä, etten ole täysin varma.

        Työssäoloehto määritellään Kelassa seuraavasti.

        "Työssäoloehtoon voidaan hyväksyä viikko, jossa on työtä vähintään 18 tuntia ja palkan määrä on työehtosopimusten mukainen. Työssäoloehtoon ei sinänsä vaikuta päiväpalkan määrä, vaan riittävä tuntipalkka ja viikon työtunnit yhteensä. "

        Tässä mallissa käsittääkseni tarkastelujakso on 65 päivää, joilta lasketaan yhteen tunnit, ja pitäisi saada 18 tuntia kasaan.

        Kuukauden vaihde, tai tässä tapauksessa 3kk jakson vaihtuminen, on hyvä huomio.

        Eipä huono idea lähteä ulkomaille. Tekisin itse saman, jos olisin perheetön.


      • LakiLaki

        Tässä on se laki

        Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. Esityksessä ehdotetaan, että työt- tömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana ole osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa neljän peräkkäisen kalenteriviikon aikana tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa taik- ka ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa mainitun 65 päivän aikana.


      • LakiLaki

        Korjaus

        Ei 65 päivän aikana, vaan neljän peräkkäisen viikon aikana.

        Ainakin siis tuon lakiehdotuksen mukaan.


      • LakiLaki

        4 viikon jakso poistettiin lopullisesta laista.

        Eli yhteensä 18 tuntia töitä riittää 65 päivän ajalla.

        Eduskunnan www-sivulta.

        Työttömyysturvalakia muutettaisiin siten, että työttömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei ole 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa taikka ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa mainitun 65 päivän aikana. Lisäksi ehdotetaan, että omavastuuaika lyhennetään seitsemästä päivästä viiteen päivään.


      • absurdiongelma
        LakiLaki kirjoitti:

        Tässä on se laki

        Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. Esityksessä ehdotetaan, että työt- tömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana ole osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa neljän peräkkäisen kalenteriviikon aikana tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa taik- ka ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa mainitun 65 päivän aikana.

        "Aktiivisuuten osoittamiseksi" ei kelpaa todiste siitä että on hakenut palkkatöitä. Aktiivisuuden voi osoittaa pääsemällä palkkatöihin työsopimuksella, joita ei ole riittävästi, TAI OSALLISTUMALLA PALKATTOMAAN TYÖHÖN joka ei vähennä työttömyyttä, koska se ei johda työsopimuksen alaiseen palkkatyöhön työllistymiseen avoimille työmarkkinoille, eikä ole itsessään palkkatyötä, tai edes oikea työsuhde.

        Kun työtön ei pääse palkkatöihin sanktion välttämiseksi, joutuu hän hyväksymään sanktion (joka on tarkoituskin) palkkatyön hakemisesta huolimatta; vaihtoehtoisesti hän voi osallistua palkattomaan toimintaan / palveluun, joka osaltaan korvaa työsopimuksen alaisia palkkatöitä palkattomilla työntekijöillä, ja vähentää palkkatöitä entisestään.

        Tässä on aika absurdi dilemma. Puhutaan pitkäaikaistyöttömyyden vähentämisestä, mutta keinot ovat sellaisia, jotka eivät ole - eikä niillä ole edes välillisestikään aikomusta saada ketään työllistymään avoimille työmarkkinoille työsopimuksella palkkatöihin. Kakkosvaihtoehdon, eli ilmaistyöhön suostumisen kautta palkkatyöt vähenevät entisestään.

        On myöskin tilastollisesti todistettu että yksi eniten käytetyistä "työllistymistä edistävistä" pakkokeinoista pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi - eli "kuntouttava työtoiminta" - ei ole vähentänyt pitkäaikaistyöttömyyttä juuri ollenkaan, koska pitkän kuntouttavan jakson päätteeksi vain keskimäärin n. 2% ei enää palannut työttömäksi työnhakijaksi. Syy tähän oli epäselvä eikä sitä oltu edes tutkittu tilastoidessa: oliko työtön löytänyt itse töitä, kuntouttavan ansioista töitä, kuollut jakson aikana, tippunut kokonaan sossuun jne. ?

        Määrä on jokatapauksessa mitättömän pieni muutenkin ja osoittaa ettei nämä palkattomat työt poista tukiluukun tarvetta eivätkä ne toimi edes väliportaana avoimille työmarkkinoille työllistämiseen. Lisäksi niiden maksimajan loputtua niitä käytetään uuden kuntouttavan (tai vastaavan palvelun) jakson ketjuttamiseen heti perään, jolloin maksimiaikaa palkattomassa toiminnassa olemiseen ei käytännössä ole.

        Hallitus siis rankaisee siitä ettei työtön pääse palkkatöihin koska niitä ei ole, ja samalla vaatii kakkosvaihtoehtona osallistumaan palkattomaan toimintaan, joka vähentää palkkatöitä entisestään korvaamalla niitä palkattomina - tai automaattileikkuri viilaa jo entisestään, etenkin viimesijaisilla etuuksilla kuten työmarkkinatuella olevien, pieniä etuuksia entistä pienemmiksi. Jo entisestään kaikkein heikoimmassa asemassa olevat köyhimmät ovat suurin kärsijä.


      • MitenToimiiKäytännössä

        Jokaisen, joka on tuollaisessa kuntouttavassa työtoiminnassa tulisi mennä lakkoon ja kieltäytyä toiminnasta. Sillä se loppuisi.

        Vaan eipä niin tietenkään voi tehdä. Jostain on saatava rahaa, ja kun ei sitä saa työstä, on alistuttava tuollaisiin kohtuuttomuuksiin.

        Noinhan se juuri menee, että nämä ilmaistyöt vievät oikeita palkattuja työpaikkoja. Älytöntä.

        Yritin miettiä tuota, miten kassat ja Kela hoitaa tämän.

        Ilmeisesti järjestelmä tarkistaa, että alla olevasta listasta on sopiva kohta täytetty:
        (kopio Kelan työttömyysturvahakemuksesta)

        Työttömyyden jatkuminen

        Valitse yksi alla olevista vaihtoehdoista ja paina Jatka-näppäintä. Pvm (pp.kk.vvvv)
        Työttömyys jatkuu
        TE-toimiston kanssa sopimani toiminta jatkuu
        Kuntouttava työtoiminta jatkuu
        Olen aloittanut/aloitan TE-toimiston kanssa sopimani koulutuksen/opiskelun
        Olen aloittanut/aloitan TE-toimiston kanssa sopimani toiminnan
        Olen aloittanut/aloitan kuntouttavan työtoiminnan
        TE-toimiston kanssa sopimani toiminta keskeytyy
        Olen aloittanut/aloitan osa-aikatyön/keikkatyön
        Olen aloittanut/aloitan alle tai enintään 2 viikkoa kestävän kokoaikatyön
        Työttömyys päättyy, koska olen aloittanut/aloitan yli 2 viikkoa, mutta alle tai enintään kuukauden kestävän kokoaikatyön/kokoaikaisen yritystoiminnan/oman työn
        Ilmoita myös työsuhteen/yritystoiminnan/oman työn päättymispäivä
        Työttömyys päättyy, koska olen aloittanut/aloitan kokoaikatyön (yli kuukauden kestävän)
        Työttömyys päättyy, koska olen aloittanut/aloitan yritystoiminnan
        Työttömyys päättyy, koska olen aloittanut/aloitan asevelvollisuuden/siviilipalveluksen suorittamisen
        Työttömyys päättyy, koska olen aloittanut/aloitan vankeusrangaistuksen suorittamisen
        Työttömyys päättyy, koska olen aloittanut/aloitan päätoimisen opiskelun
        Työttömyys päättyy/keskeytyy jostain muusta syystä
        Kirjoita oma selvitys (enintään 1000 merkkiä)

        Jos sopiva kohta on täytetty (koulutus/opiskelu, sovittu toiminta, kuntouttava työtoiminta, yritystoiminta), maksetaan työttömyyskorvaus ilman vähennystä. Työssäkäyneeltä kassan/Kelan atk-järjestelmä laskee tehdyt työtunnit niiltä, jotka ovat olleet töissä.

        Tammi-maaliskuu menee vanhalla systeemillä, eikä aktiivimallin tarkistuksia vielä tehdä.

        Mutta entäpä jos työtunteja ei ole vielä kertynyt huhtikuussa? Mutta niitä tulee vaikkapa kesäkuussa. Pystyt ilmoittamaan tehdyt työtunnit vasta kesäkuun lopussa.

        Odotatko hakemuksesi käsittelyä kesäkuun loppuun, ja käytännössä vähintään heinäkuun puoliväliin, kun palkanmaksaja maksaa palkan.

        ILMAN TYÖTTÖMYYSKORVAUSTA 3,5 KUUKAUTTA!!!!????

        Tässä täytyy olla jokin ennakkomaksamisjärjestely, eli maksetaan normaalista ekat 2kk tuota 3kk:n jaksosta, ja 4,56% vähennetään sitten 3kk jakson lopussa eli käytännössä kesäkuun työttömyyskorvauksesta.

        Tuossa viimeistään rikotaan jotain lakia kohtuuttoman pitkästä työttömyysetuuden käsittelyajasta, jos pitäisi 3,5kk odottaa.


      • EpäselväLaki

        Miten muuten tuo "viittä päivää työllistämistä edistävässä palvelussa" määritellään. Riittääkö tunti päivässä?

        Joku äkkiä keksimään verkkokurssi työttömille, jossa on 5 tunnin verkkoluentoa eri päiville. Sitten vaan ilmo pystyyn, ja niin moni työtön kurssille kuin mahdollista. Kenenkään ei tarvitse lähteä kotoa, jos on netti käytössä. Vielä Te-toistoon ilmoitus aktiivisuudesta. Kunhan vain te-toimisto hyväksyy kurssin järjestäjän kouluttajaksi.

        Miten noi kouluttajat valittiinkaan? Kuka tietää?

        Mikä työttömien yhdistys ottaisi tämän toteutettavaksi?

        Tätäkö lailla tavoitellaan?

        Ai niin, taaskaan yksikään työtön ei työllistynyt. Mutta sehän oli vain sivuseikka aktiivimallissa.


    • Aijaavainiin

      Tuossa ylhäällä oli nimilista kansanedustajista, jotka äänesti lain puolesta.

      Se on julkista tietoa, ja löytyy eduskunnan sivuilta, ja pysyy siellä.

      Aktiivimallin puolustajat

      Eduskunta.fi -> Pöytäkirjat -> PTK 135/ 2017 vp 11.12.2017

      Klikkaa

      PTK 135/2017/4

      • AijaaVainiin

        Toisen äänestyksen jaa-äänen antaneista pyörii nimilista facessa ja netissä.


    • heimeläköidytään

      Ruotsi ottaa suomalaisen eläkekarkausmallin käyttöön.

    • Voitokkiinsa

      On tämä surullisen hupaisaa. Sinun tulee käydä töissä saadaksesi työttömyyskorvausta... Mielenkiintoinen logiikka. Jos oikein vääntää niin tuolla logiikalla jokaisen työssä käyvän tulisi saada myös jonkin tasoista työttömyyskorvausta.

      • KöyhääLinssiin

        Totta. Palkkatyöstä pitäisi saada niin paljon palkkaa, ettei edes tarvitsisi työttömyyskorvausta.

        Tämä mallihan lähtee täysin siitä, että osa suomalaisista elää työttömyyskorvauksilla.

        Vain ne joiden palkka ei riitä elämiseen, joutuvat turvautumaan yhteiskunnan tukeen. Eli tämä koko aktiivimalli on luotu siksi, ettei kokoaikaista työtä edes ole ajateltu riittävän kaikille.

        Pysyvä työttömien armeija on hyväksytty osaksi suomalaista yhteiskuntaa.


      • Kansainvälinen

        Enpä olis uskonut, että kun opiskeluaikaan huvikseen lauleskeltiin kansainvälistä, niin se on todellisuutta omana elinaikana. Ja siis en ole mitekään poliittisesti aktiivinen mihinkään suuntaan.

        "Työn orjat sorron yöstä nouskaa,
        maan ääriin kuuluu kutsumus
        Nyt ryskyin murtuu pakko valta,..."


      • Kansainvälinen

        osuvat sanat:

        "Eestä leivän, hengen, kunniamme
        yössä sorron, turmion
        kukin painakaamme palkeitamme,
        kun käymme työhön, taistohon."

        "Lait pettää, hallitukset sortaa,
        verot köyhälistön verta juo,
        ja köyhän ihmisoikeuskin
        ompi tyhjä lause tuo.
        Pois jo kansat holhouksen alta."

        Tähän sitten päädyttiin, kun Suomi on täyttänyt 100 vuotta.


    • AhneusJumalana

      itse rikkaat ihmiset tekevät päätöksiä. Eivät tiedä köyhyydestä mitään.
      Huvittavat, ylimieliset, uus liberalistiset talous opit on, ja ymmärrys käytännön elämästä matala.

      Työttömät ja köyhät on pelinappuloina,,,, mutta kun ne köyhät ja työttömät ovat ihmisiä !!!!!

    • potaskaataas

      Täysin hampaaton on SAK, levittelee videota mm. facebookissa, kuinka ei ole osallistunut tämän mallin suunnitteluun. Ei kuitenkaan kerro, miten on ylipäätään yrittänyt estää sitä. Miksi maksaa ammattiliittoon jäsenmaksua, koska työttömien puolta ei pidetä. Ainoa toimenpide, mitä SAK on tehnyt, on linkittää kansanedustajien sähköpostiosoitteita, jonne voit laittaa viestiä. Kuka kansanedustaja niitä edes lukee?
      https://www.sak.fi/aineistot/uutiset/kolme-pointtia-aktiivimallista-0

    • Mietinvaanmä

      Periaatteessahan ei tarvita kuin yksi työnantaja, joka ottaisi kaikki työttömät ilmaistöihin ja sanoisi, että voitte tehdä kotona mitä huvittaa lain puitteissa. Näin aktiivimallista ei kärsisi kukaan. Vai tuleeko työnantajalle vakuutus- tai joitain muita maksuja jos hän ottaa ilmaistyöntekijän?

      • EximiaYhteiskuntaopissa

        Muuten kiva, mutta kun semmoinen ei onnistu. Ilmaistyöllä viitataan yleensä kuntouttavaan työtoimintaan, joskus myös työkokeiluun. Työkokeiluun ei voi mennä samalle montaa ja silloinkin pitää olla perusteet miksi kokeiluun. Kuntouttavaan taas ei yksityiseen yritykseen ollenkaan.
        Lakeja voisi tietenkin muuttaa, mutta jonkun pitäisi tehdä kansalaisaloite ja sen kerätä tarpeeksi kannatusta, että eduskunta ottaisi käsittelyyn. Tietysti asiassa voi yrittää vaikuttaa myös omaan kansanedustajaansa.
        Jos taas ottaisi työsuhteeseen, voisi ottaa niin monta kuin tykkää. Mutta tulisi palkanmaksuvelvollisuus ja lisäksi maksettavaksi ns. palkan sivukulut. Ideaa pitää vielä kehitellä.


      • Mietinvaanmä

        OK. Taisin huomata, että työssäoloehto vaatii palkkaa vähintään 1 187 e/kk tai tesin mukainen palkka. http://www.kela.fi/mika-on-tyossaoloehto , Eikö muka kuntouttavaan voi mennä yksityiseen yritykseen? Kävin ammatillisen kuntoutuksen ja sain hakea vapaasti kaikkia paikkoja. Ainoastaan oma yritystoiminta kiellettiin.


      • FaktaaEsiin

        Katsotaanpa budjettia:

        Kuntouttava työtoiminta
        Toimintaan osallistuvat henkilöt keskimäärin vuodessa
        2015 21 000 henkilöä
        2016 35 000 henkilöä
        2017 35 000 henkilöä (arvio)
        2018 35 000. henkilöä (arvio)

        Luvut on kopioitu valtioneuvoston sivulta.

        Eli ei tällä ole tarkoitus lisätä yhtäkään uutta kuntouttavan työtoiminnan paikkaa.

        Tuon tosin samat firmat kierrättää uusia kuntouttavassa. Eli ei myöskään luovuta hyvästä lypsylehmästä eli ilmaisista työntekijöistä.

        Listan noista firmoista voi lukea nettisivulta nimeltä orjafirmat.

        Sitähän suunniteltiin, että kuntouttava työtoiminta tulisi yksityisiin yrityksiin. Sehän vääristäisu kilpailua ja asettaisi ilmaistyöntekijöitä käyttävät firmat etulyöntiasemaan vrt. rehellistä palkkaa maksavat firmat. Siitä voisi ainakin valittaa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen.

        Pitää yrittää löytää jostain tietoa tuosta kuntouttavasta yksityisellä sektorilla. Mutta tämä nykyinen hallitus muuttaa ja vetää pois sillä vauhdilla lakiehdotuksia, että on vaikea pysyä perässä.

        Uskokaa nyt. Tämä aktiivimalli on suora työttömyyskorvauksen alennus.

        Se vaan tehtiin niin, että saatiin tehtyä se rangaistuksena työttömille lisäämällä aktiivisuusehto lakiin.


      • poaspdpaojsd
        FaktaaEsiin kirjoitti:

        Katsotaanpa budjettia:

        Kuntouttava työtoiminta
        Toimintaan osallistuvat henkilöt keskimäärin vuodessa
        2015 21 000 henkilöä
        2016 35 000 henkilöä
        2017 35 000 henkilöä (arvio)
        2018 35 000. henkilöä (arvio)

        Luvut on kopioitu valtioneuvoston sivulta.

        Eli ei tällä ole tarkoitus lisätä yhtäkään uutta kuntouttavan työtoiminnan paikkaa.

        Tuon tosin samat firmat kierrättää uusia kuntouttavassa. Eli ei myöskään luovuta hyvästä lypsylehmästä eli ilmaisista työntekijöistä.

        Listan noista firmoista voi lukea nettisivulta nimeltä orjafirmat.

        Sitähän suunniteltiin, että kuntouttava työtoiminta tulisi yksityisiin yrityksiin. Sehän vääristäisu kilpailua ja asettaisi ilmaistyöntekijöitä käyttävät firmat etulyöntiasemaan vrt. rehellistä palkkaa maksavat firmat. Siitä voisi ainakin valittaa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen.

        Pitää yrittää löytää jostain tietoa tuosta kuntouttavasta yksityisellä sektorilla. Mutta tämä nykyinen hallitus muuttaa ja vetää pois sillä vauhdilla lakiehdotuksia, että on vaikea pysyä perässä.

        Uskokaa nyt. Tämä aktiivimalli on suora työttömyyskorvauksen alennus.

        Se vaan tehtiin niin, että saatiin tehtyä se rangaistuksena työttömille lisäämällä aktiivisuusehto lakiin.

        "Sitähän suunniteltiin, että kuntouttava työtoiminta tulisi yksityisiin yrityksiin"

        Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ovat jo olleet käytännössä tekemässä yrityksille töitä, kunnan listoilta palkattomina, kun kunnat ovat härskisti antaneet homman pyöriä alihankintana vastoin lakia. Tästähän ei ole piitattu pätkän vertaa ja se käytäntö on ollut valtaosissa kunnista käytössä jo vuosikaudet.

        Nyt erona vain se että tämä halutaan laissakin muuttaa lailliseksi toiminnaksi, jottei tarvitse enää kikkailla. Kenties joidenkin väärinkäytöstapausten esiintulo on ehkä pelästyttänyt päättäjiä ja kuntia, tai vaihtoehtoisesti määrän lisäämistä suunnitellaan lakimuutoksen myötä niin suurissa määrin, että turvatakseen tämän siirtymän ja toiminnan laillisena, halutaan lakiin kirjata yrityksille jatkossa laillinen oikeus käyttää orjatyövoimaa palkattomana.


      • FaktaaEsiin

        Tuosta, että täytyisi keksiä jokin keino kiertää tämä laki.

        Et ole varmasti ainoa, joka miettii samaa.

        Vaihtoehtoina on tietysti pimeät työt, tai varastaminen.

        Kun luodaan tällaisia pimeitä lakeja, niin niistä on seurauksensa. Nälkä ajaa ihmisen epätoivoisiin tekoihin.

        Keneen tämän aktiivimallin kuvitellaan vaikuttavan. Katsotaan taas budjettia. Luvut on taas budjetista valtioneuvoston sivulta.

        Työmarkkinatuki
        Saajia keskimäärin kuukaudessa
        2015 175 382
        2016 196 300
        2017 200 000 (arvio)
        2018 195 000 (arvio)

        Eli työmarkkinatuelta poistuu n.5000 ihmistä. Ei paljon.

        Ansiopäiväraha
        Saajia keskimäärin kuukaudessa
        2015 165 713
        2016 160 073
        2017 146 000 (arvio)
        2018 140 000 (arvio)

        Eli ansiosidonnaiselta poistuisi 6000 henkilöä, mutta kuinka moni noista siirtyy vuoden 2018 aikana työmarkkinatuelle?


        Peruspäivärahalla olevien määrän n.35000 henkilöä v.2017 arvioituna kuvitellaan laskevan 2000 henkilöllä.


        Laski tätä kuinka päin vain, niin tämän lain vaikutus on mitätön huomioiden yhteensä v.2017 lopun arvioidun työttömien määrän 200 000 146 000 35 000 eli yhteensä 381000 työtöntä.

        MEILLÄ ON N.381 000 TYÖTÖNTÄ JA TÄLLÄ AKTIIVIMALLILLA KUVITELLAAN VÄHENNETTÄVÄN TYÖTTÖMIEN MÄÄRÄÄ N.10 000 HENKILÖTYÖVUODELLA.

        Aktiivimallia edeltävässä keskustelussa puhuttiin 5000-12000 työhön pääsevästä. Eli luku voi olla vain 5000 työhön päässyttä! VAIN 5000!!!!!!

        Entä ne muut n.370 000 työtöntä.

        Koko aktiivimalli on hyttysen ininää. Vain oikeita töitä luomalla ja oikeisiin töihin ottamalla autetaan työttömiä. Ne, jotka pääsee töihin, pääsee sinne muutenkin.


      • TerkutEduskuntaan

        Tosiaan kuntouttavaa työtoimintaa saa järjestää vain kunta tai yhdistys. Katso stm.fi tai te-toimisto.fi . Mutta noin se varmasti menee, kuka sitä seuraa, miten kunta kuntouttavan työtoiminnan järjestää.

        Mutta kuitenkin v.2018 kuntouttavassa on arviolta vain 10% työttömistä n.35000 henkilöä kaikkiaan n.380000 työttömästä.

        Lopuilta , jotka ei ole tarpeeksi aktiivisia, lasketaan työttömyyskorvausta aktiivimallilla. Aktiivimalli tulee koskettamaan satojen tuhansien ihmisten elämää, kun huomioidaan työttömien perheet.

        Kyllä lain puolustajat ottavat kovan riskin tulevissa vaaleissa.

        Nyt on vielä aikaa harkita, miten äänestää maanantaina lain seuraavassa käsittelyssä. Jos tätä nyt kukaan nykyinen kansanedustaja lukee.


      • Korjaan

        Oikea www-osoite on te-palvelut.fi


    • Eioletarkoitus_

      Tarkoitus ei edes ole vähentää työttömyyttä.

      Tarkoitus on:

      - tuottaa ILMAISTA TYÖVOIMAA lemppariyrityksille
      - vähentää sossutukia
      - kaunistella tilastoja
      - nostattaa omaa poliittista kannatusta ja uraa
      - työntää velallisia määräaikaisiin keikkatöihin, jolloin ulosotto ei huomioi suojaosuutta
      - antaa tomeksiantoja lempiyrityksille, tuttaville, kavereille
      - kyykyttää, kiusata, alistaa niitä, joiden pärstä/sukupuoli/poliittinen kanta/ihonväri/seksuaalinen suuntautuminen/ulkonäkö/ikä tms. ei miellytä ja jopa välillisesti johtaa sairastumisiin, masennuksiin, itsemurhiin

    • HiljainenHuuto

      Pahinta tässä on se, että tämän mallin loivat Suomen ylimmät päättäjät, lainsäätäjät, jotka on äänestetty eduskuntaan tekemään työtä suomalaisten hyväksi.

      Tämä on historiallinen laki Suomessa. Tämä on ensimmäinen laki, jossa yksi ihmisryhmä joutuu sanktioiden kohteeksi asiassa, johon ei voi itse vaikuttaa.

      Työnantajilla on päätösvalta työpaikkojen antamisessa.

      Te-toimistolla on päätösvalta siinä, kuka pääsee työvoimakoulutukseen
      (oli se sitten opiskelua, työkkärin kursseja, kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeilu, yritystoimintaa tai muuta, mikä kelpaa aktiivisuudeksi).

      Jos Te-toimisto ei ehdi käsitellä kaiklkia hakemuksia kolmessa kuukaudessa, niin kuinka toimitaan näiden työttömien kohdalla. Aleneeko tuki.

      Työttömällä ei ole mahdollista vaikuttaa asiaan, josta häntä rankaistaan.

      • maakuntauudistus

        Tämä 4,65% automaattileikkuri on vain alkusoitto sille mitä on tuleman. Kunhan TE-toimistot lakkautetaan maakuntauudistuksen myötä, niin ajetaan sisään lisää työttömiä kyykyttäviä uudistuksia.

        Sillä kertahoitolla kaikille pitkäaikaistyöttömille (pitkäaikaistyöttömyyden rajaa tiputettu tarkoituksella) jotka eivät saa ansiosidonnaista, "tulee oikeus päästä" (virkapellekieltä käyttäen) monialaiseen pakkoholhouspalveluun, ja muita vaihtoehtoja ei sitten jääne, kuin allekirjoittaa paperi, joka antaa sossuille, KELA:n terveyspalveluille, ja lopuille virkapummeille (mikä se instanssi tai yksikkö sitten TE-keskuksen/TYP:in jämistä lieneekään olevan) oikeuden tunkeutua yksityiselämääsi, kaikkiin tietoihisi, sekä vaatia työmarkkinatuen edellytyksenä entistä intensiivisempää sekavaa moniyhteistyötä eri toimijoiden kanssa - etenkin sossumafian.

        Käytännössä jos et ole maakuntauudistuksen myötä ansiosidonnaiseen oikeutettu, niin allekirjoitat uuden muotoisen monialaisen palvelusopimuksen, ja otat sossun mukaan elämääsi, sekä alat juoksemaan mitä kummallisimmissa sossun ja terveyspuolen palavereissa, tai otat leikatun toimeentulotuen ja pidät ainakin osan yksityiselämäsi suojasta ja vapaudestasi.

        Tulevan mallin palveluilla on 3 vaihtoehtoa:

        1) pätkätyöt työsopimuksella "töihin kutsuttaessa menettelyllä" (vuokrafirmojen jne. pakkoasiakkuus) - sellaiset joista kuussa kertyy 200-300 euroa palkkaa, ja voidaan hehkuttaa että "tämä on työttömille erittäin hyvä porkkana, sillä työmarkkinatuen suojaosuus antaa pitää rahan!". Huomioitavaa on kuitenkin se, että täydet yhdistetyt tuet ovat normaalisti maksimissaan noin 1000e/kk kohtuullinen sähkölasku. Moni työmarkkinatuen saaja on oikeutettu noin 150-250e/kk arvosta osittaiseen toimeentulotukeen, jossa suojaosuus on vain 50e/kk. Näillä pätkätöillä menettää käytännössä oikeuden osittaiseen toimeentulotukeen, sähkölaskukorvaukseen, ja reseptilääkekorvaukseen - palkkaa kertyy silpputyöstä /kk kuitenkin niin vähän (osittaisen toimeentulotuen verran), että käteen ei jää euroakaan enempää, kuin yhdistetyillä täysimääräisillä tuilla. 200 euroa palkkaa tulee silpputyöstä, ja ~200 euroa menettää toimeentulotukena palkan vuoksi. "Porkkana" on suurimmalle osalle -0. Pidät vähäiset varasi kun teet silpputyötä.

        2) pätkätyöt ilman työsopimusta - teet "kuntouttavaa työtoimintaa" (tai uudistettu tätä vastaava nimike) tai työkokeilua ilman palkkaa ja työsopimusta sen ehtona, että saat pitää tukesi. Et saa palkkaa, etkä lisiä. Jos jollekin vielä sovelletaankin 9e /pv kulukorvausta jonka saa jokaisesta palveluun osallistumispäivästä, niin se menee suurimmalla osalla jo matkoihin. Porkkana on se, että tuet eivät alene - ei se, että saisit yhtään nostettua elintasoasi köyhyydestä ja tienata edes hieman rahaa. Porkkana on siis käytännössä se, että vältät kepin - ai niin, paitsi joudut tehdä töitä palkatta. Tämä malli laajennetaan niin, että jatkossa yritykset saavat rauhassa laillisesti käyttää ilmaistyövoimaa ja ketjuttaa sitä surutta. Voidaan korvata aiemmin matalemman tason palkallisten töiden työsopimuksen alaisia tekijöitä,
        perehdyttämällä töihin palkattomia työntekijöitä. Orjatyömarkkinoiden laaja synty, matalatyöpaikkojen duunarien massa-irtisanomiset ja tuho vaarana.

        3) Jos ei kumpikaan kiinnosta, niin sitten tarjotaan pöytään pupuleikkejä, ajantappoa kunnan yhdistyksen pajalla valvotusti, psykiatrin palveluja, keskusteluaikoja intensiivisesti sossutanttojen kanssa. Kaikkea kivaa puuhastelua "jolla nyt työtöntä autetaan kohti työelämää" ja "jolla nyt autetaan ehkäisemään syrjäytymistä". "Parempihan tämä on kuin että se makoilisi vain syrjäytymässä kotisohvalla".

        Jos näistä mikään ei kelpaa, niin odottaa jatkuvasti leikattu perustoimeentulotuki. Ai niin, ja kaikkiin em. vaihtoehtoihin joutuu allekirjoittamaan monialaisen yhteispalvelun sopimuksen, joka antaa sossuille oikeuden tietoihisi ja tulla kuvioon mukaan. Tämä tulee olemaan näin jokaiselle, joka ei saa ansiosidonnaista. Pitkäaikaistyöttömyyden puolelle valuneista siis jokainen tullaan leimaamaan siltä kädeltä "moniongelmaiseksi"

        Poissaolollaan loistava vaihtoehto 4), joka on ollut koko työttömyydenhoidon pääpilari, koko jutun pääidea - se ainut asia joka johtaa työttömyyden katkeamiseen ja poispääsyyn tukijärjestelmästä: palkkatyö ja avoimille työmarkkinoille työllistyminen työsopimuksella, sen on hallitus maakuntauudistuksessa haudannut täysin. Sitä sivutaan vain osittain vaihtoehdossa 1), jossa silpputyötä teetetään "töihin kutsuttaessa"-mallilla, kuitenkin vain niin vähän, että se ei poista tukiluukulla olon tarvetta, eikä täten velvollisuutta myöskään olla koko monialaisen palvelujärjestelmän käytettävissä ja holhottavana. Sillä ei pääse pidempiaikaisesti työn syrjään kiinni eikä tukiluukusta eroon. Ei edes tienaamaan sen verran, että käteen jäisi euroakaan enempää, kuin työmarkkiantuki asumistuki osittainen tt-tuki-yhdistelmällä. Hallitus on päättänyt että työttömälle riittää 1000e/kk tulotaso, vaikka tekisi pätkätöitä.


      • HulluaTouhua

        Toi kuulostaa ihan kauhealta. Ihmisiä riistetään syyttä suotta,vaikka kyse on vain työpaikkojen puutteesta. Sen sijaan, että rahat annettaisiin työttömille, niillä palkataan kaiken maailman kyykyttäjiä.

        Siis tämäkö on Suomen tulevaisuus?

        Työpaikat lisääntyy ihmisten holhouksessa. Työttömyydestä ja varsinkin pitkäaikaistyöttömyydestä tulee todella rangaistavaa.

        Ihan samaa mieltä, että kohta 4) TYÖ on ainoa oikea ratkaisu.

        Pahinta tuossa on, että ilmeisesti nuo mainitsemasi tulee koskemaan myös työssäkäyviä työmarkkinatuen saajia. En olisi uskonut, jos en lukisi stm.fi :stä.

        Tässä kopio sieltä:

        Toimintamalli luodaan yhteistyössä asiantuntijalaitosten kanssa. Toimintamallissa kuvataan ohjaamisen ja työkyvyn tuen toimenpiteet keskeisten toimijoiden osalta (sosiaalihuolto, terveydenhuolto, kuntoutus, työ- ja elinkeinopalvelu, työterveyshuolto, Kela, koulutustahot sekä työpaikat).

        Kokeiluissa työkyvyn tuen palveluketjut vakiinnutetaan sekä nivotaan olemassa oleviin jo toimiviin hoito- ja kuntoutuspolkuihin. Yksittäisten ja satunnaisten palveluiden sijaan etsitään toimenpiteitä ja palveluja moniammatillisesti. Työkyvyn tuen toimijoiden kesken rakennetaan yhteistyökäytäntöjä. Työpaikkoja tuetaan työn mukauttamiseen liittyvien ratkaisujen tekemiseen.


      • KärkihankeHullutus

        Tuohan on yksi stm:n kärkihankkeita. Lisätietoja löytyy sanalla työkykykoordinaattori.

        Eli jos et suostu alistettavaksi, et saa sinulle lain mukaan kuuluvaa vähimmäistoimeentuloa.


      • KöyhätKyykkyy

        Tuosta ei ole vielä tehty lakiesityksiä. Ehkäpä koko hanke kaatuu.

        Keväällä 2018 tulee käyttöön EU:n uusi tietosuoja-asetus. Se nimenomaan tiukentaa tietosuojaa. Toivottavasti vähentää kyykyttämisen mahdollisuuksia.


      • TyötönAkka50v

        Työttömyyteen on ratkaisu. Vaihda alaa!

        Ammattibarometrista löytyy työvoimapula-ammattien top 15 –lista koko Suomen tasolla tammikuussa 2017. Näiden ammattien osaajille löytyisi nyt töitä:

        1. Kuulontutkijat ja puheterapeutit

        2. Ylilääkärit ja erikoislääkärit

        3. Hammaslääkärit

        4. Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät

        5. Yleislääkärit

        6. Sosiaalityön erityisasiantuntijat

        7. Myyntiedustajat

        8. Rakennusalan työnjohtajat

        9. Kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta)

        10. Betonirakentajat ja raudoittajat

        11. Rakennusinsinöörit

        12. Lastentarhaopettajat

        13. Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja

        14. Kattoasentajat- ja korjaajat

        15. Maansiirtokoneiden ym. kuljettajat

        Mihin noista ammateista kouluttautuisin...? Lääkärillä on hyvä palkka, kuulostaa hyvältä. Ai mut enhän pääse lääkikseen. Ottaiskohan ne 50v akan raksalle, jos kävisin koulut? Provisiopalkalla oon jo yrittäny puhelinmyyntiä, mutta potkivat jo kolmesta firmasta pois, kun en osannu myydä. Kodinhoitajaksikin tai siis henkilökohtaiseksi avustajaksi oon hakenu. Eivät ota, oon kai liian vanha, ja siinäkin pitäis olla sairaanhoitokoulutus tai vastaava.

        Lääkäriksi en pääse, puhelinmyyjänä en pärjää, hoitajaksi ei huolita, olen siis työtön!

        Ja ylpeä sellainen. Olkaa muutkin työttömät. Realiteettien mukaan on elettävä!

        Minua ei kukaan kyykytä. Luokaa mikä malli vaan. En alistu.


      • 651287

        No mutta onhan siellä kodinhoitajan paikkoja myös ja pulaa heistä. Siitä vaan piikomaan. :)))


      • TyötönAkka50v

        Niin, mikä pula?

        Mol.fi - avoinna on 7 kodinhoitajan paikkaa koko Suomessa. Toi on vuoden vanha lista. SEITSEMÄN!!! Kaikki vielä Helsingissä, Tampereella tai Turussa!

        Työvoimapula on poliitikkojen keksimä myytti, jolla aktiivimalla myytiin tietämättömille.


      • TyötönAkka50v

        Ja ettei joku pääsis sanomaan, etten osaa käyttää nettiä.
        Niin jobilla 37, monster 0, duunitori 45, avointyopaikka.fi 42 paikkaa....

        Ja muuten lähes samat ilmoitukset joka sivulla.

        Onnea työnhakuun kaikille lopuille noin kolmelle sadalle tuhannelle (300 000) työttömälle!

        Mutta onneksi meillä on piilotyöpaikkoja. Hakemuksia vaan menemään, kannattaa aloittaa kansanedustajien yrityskytköksistä. Eiköhän niistäkin löydy netistä pian yhteystiedot. Eli silkkaa hakuammuntaa.

        Oikea ratkaisu olisi yhdessä työnantajien kanssa räätälöity täsmäkoulutus. Kaiken byrokratian voisi purkaa, ja maksaa koulutusajalta suoraa tukea/rehellistä palkkaa koulutettavalle ja yritykselle.

        Loput työttömät saisi jättää rauhaan.


      • KodinHoitajatar

        Kodinhoitajan työhön vaaditaan kodinhoitajan tai muuta soveltuvaa terveydenhuolto-/hoiva-alan tutkintoa.


    • viimeinensentti

      Väärin.
      Kyllä joku päättää päättää päivänsä tämän vuoksi.
      Yksinkertaisesti vaihtoehdot on loppu.
      Ei vaan ole enää varaa senttiäkään kiristää.

    • PieniPiruVasempaan

      Ei passiivisia työttömiä tarvitse sietää. Eihän ne pysty työntekoon, jos eivät pysty aktiivisuusmallin mukaisiin pikkiriikkisiin vaatimuksiinkaan.
      Verrataampa työssäkäyviin. Ne tekee 220 päivää vuodessa 7,5h päivässä ja saa keskimäärin vain tuplat siitä, minkä työtön saa.

      72h aktiivimalli vai 1650 h työtä?
      Työttömällä on yli 22 kertainen tuntipalkka ja valittaa että on kyse orjatyöstä :D

    • sanankuulija

      Jos työtön "pakotetaan" osallistumaan 5 päivää kestäviin aktivointitoimenpiteisiin, hän kyllä suorittaa ne, mutta voi niitä, jotka joutuvat kestämään "k*rpiintynyttä sanankuulijaa" jossain tilaisuudessa! Voitte olla varmoja, että ylilyöntejä tapahtuu.

    • toimiaväärin

      Massatyöttömyys ei ole syntynyt itsestään. Vaan sitä ohjataan jatkuvasti näiden monikansallisten yhtiöiden sekä pankkien haluamaan suuntaan.

      Mutta nämä suuryhtiöiden kapitalistisiat näkevät taas työttömät hyödyttöminä suursyömäreinä joista tulisi päästä eroon keinolla millä hyvänsä. Joten tämän vuoksi työttömiä on aina kuritettu näiden kasvottomien kapitalistisikojen tahoilta.

      Tämän vuoksi myös Suomen hallitus sitoutuu nollakasvun hankkeen kasvuun, joka vaatii työttömyyden vuosittaista kasvua sekä lisää YT-neuvotteluja. Mutta se vaatii myös työttömien taloudellisen aseman heikentämistä sekä huonompia palkkoja, jotta köyhyys saadaan riittävästi lisääntymään.

      Joten silloin kun työttömät ajetaan tähän pakkotyöhön pakottavaan aktiivi malliin niin siellä alkaa tuon jälkeen itsemurhat lisääntymään kummasti kun hallitus vielä käy työttömien lompakolla.

      Vaikka tämä työttömyys ei ole missään vaiheessa ollut työttömien itsensä vika, niin siitä on kuitenkin aina tehty julkisesti oikeistolaisen politiikan mukaan työttömät syyllistävä asia. Jotta työttömät saadaan pysymään ns. ruodussa sekä masentuneina.

    • tunnusmerkit

      On uskomatonta että kuinka Suomen mikään syrjintälautakunta ei ole vieläkään puuttunut tähän suomalaisiin työttömiin kohdistettuun uutisointiin ja häpeä kultti syyllistämiseen. Sillä sehän täyttäisi jo kaikki yleiseen ja poliittiseen syrjintään kuuluvat tunnusmerkit.

      • yhteiskuntaa

        Työtön on ihminen siinä missä keskituloinen työläinen ja hänellä on aivan samat perusoikeudet kuin muillakin Suomen kansalaisilla. Mutta miksi sitten media mustamaalaa työttömiä ja haukkuu niitä sekä syyllistää heitä, että kuinka he olisivat syypäitä työttömyyteensä. Sillä tämä kaikki aivopesu tulee siitä, että eliitti käyttää hajoita ja hallise keinoja siihen, että saisi uskoteltua työväestölle, kuinka nämä työttömät olisivat yhteiskunnan ongelmia ja loisia. Vaikka itse eliitti on se loisista loisin. Sillä yksikään näistä huippupalkkaisista öykkärijohtajista Suomessa ei tee todellisuudessa lainkaan tuottavaa työtä.


    • taistelu

      Jokainen työtön, joka lähtee muiden ihmisten töihin tuolla 9€/päivä ansioilla ei välttämättä huomaa, kuinka nämä heidät työttömien orjatyövoiman välityskeskuksista työllistäneet yrittäjät saavat samalla valtiolta satojentuhansien eurojen tuet heidän työllistämiseen. Sekä valtio tekee äärimmäisen suuret tulonsiirrot jokaisesta orjatyöntekijästä, jolla korvataan jonkun työehtosopimuksen mukaista palkkaa saavan työntekijän työpanokset.

      Vaikka palkkaorjuus onkin maailmanlaajuinen ongelma, niin varsinkin tämä orjatyösopimuksiin perustuva työttömien orjatyövoiman välityskeskus on mitä sairain systeemi, mitä suomeen on onnistuttu luomaan.

      Ensin kutsutaan työtön tulemaan tuonne orjatyövoiman välityskeskukseen ja sen jälkeen huijataan laittamaan allekirjoitus johonkin paperiin, jolla jo voidaan työtön määrätä paikallisen kaupunkien kolhooseihin pakkotöihin.

      Mutta jos kieltäydyt orjatöistä, niin sitten joudut alennetulle karenssille 60:ksi päiväksi ja nyt hallinto aikoo pidentää tuon karenssin 90 päivään.

      Näihin orjasopimuksiin ei missään nimessä tule kenenkään laittaa nimeään alle, koska se on vastoin suomen perustuslakia. Pakkotyö oli entinen suomen valtion rangaistusmuoto, joka poistui suomen laista vuonna 1987.

      Mutta nykyään pakkotyö lanseerattiin osaksi nykyisten hallituksien orjatyövoimapolitiikkaa. Työvoimaviranomaiset ovat kuitenkin keksineet orjatyövoimalle trendikkäitä piilonimiä kuten "kuntouttava työtoiminta," "työkokeilu", "työharjoittelu" jne. On todella törkeää, että miten tällainen systeemi, joka perustuu köyhien hyväksikäyttöön saa edelleen jatkua ja suurin osa näistä pienituloisista ei osaa taistella tätä systeemiä vastaan.

    • kfjfhd

      Jos muualla näin järjettömiä esitettäisiin , taitaisi kylillä palaa muutamat autot ja olla aikamoinen mellakka päällä , täällä pidetään ihmisiä aivan tyhminä joita voi sortaa ihan miten lystää kun ei avut muuhun riitä !

    • Lahjat-on

      Aktiivimalli kaikki työttömät nyt lähettämään työhakemukset https://www.valtiolle.fi/fi-FI

      Työhakemukset kaikkiin mahdollisiin valtiolla avoinna oleviin työpaikkailmoituksiin vaikka vain protestina hallituksen hulluille päätöksille.

    • Lusmukaks

      No mutta, kait jokaiselta löytyy kaveri joka voi työllistää ja vaikka sitte maksaa takasii lainaa saman summan verran.itte huolehit veroista jos huolehdit.

      • AktiiviMalliEiToimi

        Ajatteleppas nyt,, kuka maksaa ne suuret työn sivukulut, verot, vakuutukset,,, ???? ( pakolliset sivukulut on yhtä suuret kuin palkka !!). Ja talkoo työ tms. ei kelpaa aktivointiin..
        Onko köyhän työttömän elätettävä vakuutusyhtiöt ja byrokratiakin???


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe