Missä karppaajat?

KohtuusKaikessa

Parhaimmillaan karppaajiksi ilmoittautui n. 5 %:a suomalaisista.
Ilmeisesti iso osa heistä ilmoittautui vain siksi, että oli muodikasta olla karppaaja ja osa siksi, että luulivat olevansa karppaajia vaihdettuaan vaalean leivän tummaan leipään .
Todellinen karppausluku lienee olleen jotain 1-2 %:a?

Mikä on tämän päivän luku?
Sitä on varmaankin aika vaikea saada selville, koska karppauksen laskun myötä Mediankin kiinnostus karppaukseen on laskenut (eli ei galluppeja).

Miksi karppaus on vähentynyt?
Tätä olen kysellyt niiltä tuttaviltani ja ystäviltäni, jotka ennen olivat innokkaasti "karppaajia".
Syitä on monenlaisia, mutta pääsyyllisenä tuntuu olevan ärtymys karppaukseen sisältyvä mustavalkoisuus ja suoranainen hihhulismi.

Palsta näyttä olevan lähes kuollut. Miksi?

37

548

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Karppaaja-

      Poimittua:
      Karppaus
      Kerroin ystävälleni, että olen yli 6 vuotta noudattanut vähahiilihydraattista ja runsasrasvaista ruokavaliota. Hän sanoi, että onneksi et ole niitä kamalia karppaajia, jotka ei voi töissäkään syödä mitään, vaan nyrpistelee nenäänsä kaikelle tavalliselle ruoalle

    • hpv27

      Parhainmillaan 16% ilmoitti kokeilleensa karppausta. Nyt karppaajia lienee alle prosentin, vähän riippuu mikä lasketaan karppaukseksi. Kiihkokarppien mielestä ainoastaan todella vähäinen hiilihydraattien syönti (ts. ketokarppaus) on karppausta ja lisäksi rasvan pitää olla kovaa. Tällaisia on ehkä 0.1%. Ravitsemustieteilijöiden mukaan raja on 40E% ja näitä on sitten enemmän.

      Suurin osa luopui karppauksesta koska se lupasi liikoja (diabetes paranee, laihtuu vaikka vetää rasvaa kaksin käsin) ja sen vuoksi koska se on hankala noudattaa.

      Dieettivillityksiä nyt tulee ja menee.

    • karpattaja

      Kyllä karpataan, vähän pakostakin koska viljaa ei voi syödä (suomalaista) ja ulkolaista ei aina saatavilla. Samoin luomuperunasta ajoittain nuusa.
      Mikähän kun suomessa ei kasvateta tarpeeksi luomua tai suomalaisten vatsalle sopivaa viljaa??

    • ehkäsiksi

      Ei sovellu normaaliin arkeen pitkällätähtäimellä.

      • veijo89369863

        ehkäsiksi

        Kyllä muuten on sopinut jo 10 vuotta.

        Ylläpidon vajakki poistamassa vastauksia kun sivulla ei enää ole kävijöitä- muita kuin luulijoita ja niitäkin on VÄHÄN.


    • VexuPuustinen

      Karppaus on vähentynyt myös siksi että moni karppaaja on kuollut sydänkohtaukseen.

      • Että-

      • hpv27
        Että- kirjoitti:

        Toiveajattelua. Voisit tietysti luetella kuka on kuollut karppauksen vuoksi,
        Aino mitä tiedän (julkksista) lopettavan karppauksen on Raakel Lignell ja siirtyi Patria Borg:n ohjaukseen.
        Tästä linkistä löytyy julkkis karppaajia.

        http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=1&t=18252&start=660

        Äärikarppaajia lienee promillen verran ihmisistä, perusteluna tietysti se että voin kulutus on noussut kilolla per ihminen per vuosi ja tuosta on vastuussa lähinnä voiöljyseosten lisääntynyt kulutus ja sianlihan kulutus ei ole lisääntynyt. Kun rasvaajan rasva-annos on tuollaiset 200 g päivässä joka taas tulee esimerkiksi 125 g voita ja 330 g pekonia päivässä eli 46 kg voita ja 120 kg pekonia vuodessa niin muutamakin prosentti karppausta nostaisi tilastolukuja.

        Eniten eläinrasvaa ja -lihaa syövien kuolleisuus on pitkällä tähtäimellä 20% suurempaa kuin valtaväestön. Kun ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on noin 200/100 000 ja äärikarppaajia lienee 5000-10 000 kpl. niin sydäntautikuolleisuus on tuossa joukossa 10-20 kpl per vuosi ja äärikarppauksen vuoksi kuolee sydänkohtauksiin siis 2-4 henkilöä enemmän per vuosi. Sitten jos jatkaa äärikarppausta pitkään niin tietysti kuolee paljon nuorempana. 1970 suomalaisen miehen odotettavissa oleva elinikä oli 60 vuotta eli noin 20 vuotta vähemmän kuin nyt ja äärikarppauksella pääsee aika helposti tuolloin vallinneeseen kokonaiskolesteroliin 7.4 mmol/l (Jimmy Moore on saavuttanut voin syönnillä kokonaiskolesterolin yli 9 mmol/l).


      • eimuuta
        hpv27 kirjoitti:

        Äärikarppaajia lienee promillen verran ihmisistä, perusteluna tietysti se että voin kulutus on noussut kilolla per ihminen per vuosi ja tuosta on vastuussa lähinnä voiöljyseosten lisääntynyt kulutus ja sianlihan kulutus ei ole lisääntynyt. Kun rasvaajan rasva-annos on tuollaiset 200 g päivässä joka taas tulee esimerkiksi 125 g voita ja 330 g pekonia päivässä eli 46 kg voita ja 120 kg pekonia vuodessa niin muutamakin prosentti karppausta nostaisi tilastolukuja.

        Eniten eläinrasvaa ja -lihaa syövien kuolleisuus on pitkällä tähtäimellä 20% suurempaa kuin valtaväestön. Kun ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on noin 200/100 000 ja äärikarppaajia lienee 5000-10 000 kpl. niin sydäntautikuolleisuus on tuossa joukossa 10-20 kpl per vuosi ja äärikarppauksen vuoksi kuolee sydänkohtauksiin siis 2-4 henkilöä enemmän per vuosi. Sitten jos jatkaa äärikarppausta pitkään niin tietysti kuolee paljon nuorempana. 1970 suomalaisen miehen odotettavissa oleva elinikä oli 60 vuotta eli noin 20 vuotta vähemmän kuin nyt ja äärikarppauksella pääsee aika helposti tuolloin vallinneeseen kokonaiskolesteroliin 7.4 mmol/l (Jimmy Moore on saavuttanut voin syönnillä kokonaiskolesterolin yli 9 mmol/l).

        Pistäppä linkki väitteisiisi eikä sitten arvaus osoitetta.


      • hpv27
        eimuuta kirjoitti:

        Pistäppä linkki väitteisiisi eikä sitten arvaus osoitetta.

        Karppaajien kuolleisuus löytyy dokumentista:
        'Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: two cohort studies.'

        Tuossahan ei edes äärikarppeja ole koska tutkimuspopulaatio jaettiin kymmeneen osaan hiilihydraatin syönnin suhteen. Äärikarppeja ei suinkaan ole 10% väestöstä vaan muutamia promilleja. Laitan linkin erilliseen postaukseen niin nuo äärikarpit eivät pääse poistattamaan tätä postausta.


      • hpv27

        Ja löytyy sitten täältä:
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20820038

        Huomattavaa sitten se, että kun eläikarppien kuolleisuus oli 20% suurempaa kuin keskivertokarppien niin kasviskarppien oli 20% pienempää. Ei siis laisinkaan karppausvastainen artikkeli. Tosin LCHF-jengin mukaan vain ketokarppaus eläinrasvalla ja -lihalla on karppausta.


      • oliskonäin
        hpv27 kirjoitti:

        Ja löytyy sitten täältä:
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20820038

        Huomattavaa sitten se, että kun eläikarppien kuolleisuus oli 20% suurempaa kuin keskivertokarppien niin kasviskarppien oli 20% pienempää. Ei siis laisinkaan karppausvastainen artikkeli. Tosin LCHF-jengin mukaan vain ketokarppaus eläinrasvalla ja -lihalla on karppausta.

        Ravitsemus- ja ravintolisäkeskusteluissa pulpahtaa jatkuvasti esille kollektiivinen intersubjektiivinen "totuus". Tämä tarkoittaa sitä, että koska ihmisillä on mielikuvitus, tietty joukko ihmisiä (kansa, uskontokunta, lahko, lapset, kommunistit jne) saadaan tarinoita kertomalla uskomaan kuviteltua totuutta, aivan kuin lapset uskovat kollektiivisesti enkeleihin, joulupukkiin, keijuihin, mörköihin ym. Kollektiivinen intersubjektiivinen kuviteltu usko ilmenee tietyissä piireissä mm. uskossa statiineihin (ne ovat hyödyllisiä") ja ravintolisiin ("ne ovat vaarallisia"). Intersubjektiivista "totuutta" vahvistetaan ryhmän (tai kansan jne) keskuudessa vakuuttamalla, että koska me, näin suuri joukko (esim. "tiedeyhteisö"), uskomme siihen, sen täytyy olla totta. Aivan niin kuin kirkko julisti keskiajalla, että maa on pannukakku, koska "kaikki uskoivat" niin.


      • eimuuta
        hpv27 kirjoitti:

        Ja löytyy sitten täältä:
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20820038

        Huomattavaa sitten se, että kun eläikarppien kuolleisuus oli 20% suurempaa kuin keskivertokarppien niin kasviskarppien oli 20% pienempää. Ei siis laisinkaan karppausvastainen artikkeli. Tosin LCHF-jengin mukaan vain ketokarppaus eläinrasvalla ja -lihalla on karppausta.

        "Yhdysvallat on yksi epäterveellisistä varakkaista kansakunnista. Olemme kaikki nähneet numerot - aikuisten lihavuustasot ovat kaksinkertaistuneet 1980-luvun suuntaviivojen julkaisemisen jälkeen ja niiden määrä kasvaa vielä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Lapsuuden lihavuus ja diabetes ovat kolminkertaistuneet. Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen (JAMA) Journal of the American Journal of American Medical Association (JAMA) on tuonut viimeaikaisen näkemyksen Yhdysvaltain tautien torjunnan ja ennaltaehkäisyn keskusten (CDC) tietoihin, että kaksi kolmasosaa Yhdysvaltain aikuisista on ylipainoisia ja noin 25 miljoonaa on diabetes.
        Kolmen vuosikymmenen ajan ravitsemuksellinen ohjaus on edistänyt vähärasvaista ruokavaliota sydänterveyden edistämiseksi. Nyt on tullut selvää, että ohjeet perustuivat vähäisiin todisteisiin, ja nyt on uskottavia tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat, että nykyiset ravitsemussuositukset ovat saaneet sen väärin. Tämä ei olisi ensimmäinen kerta. Meille on kerrottu, että munat olivat huonoja, voin paha ja margariini oli hyvä. Kaikki nämä suositukset on päinvastainen, mutta oliko koskaan olemassa vankkoja todisteita, jotka heittivät heidät ensin vai olivatko ne, jotka tekivät suuntaviivoja koskevia suosituksia ratifioimaan ennalta perustellut hypoteesit?"

        http://thehill.com/blogs/congress-blog/healthcare/255996-make-science-and-public-health-the-focus-of-dietary-guidelines


      • eimuuta
        hpv27 kirjoitti:

        Ja löytyy sitten täältä:
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20820038

        Huomattavaa sitten se, että kun eläikarppien kuolleisuus oli 20% suurempaa kuin keskivertokarppien niin kasviskarppien oli 20% pienempää. Ei siis laisinkaan karppausvastainen artikkeli. Tosin LCHF-jengin mukaan vain ketokarppaus eläinrasvalla ja -lihalla on karppausta.

        Tässäpä Hielmille ja muulle VRN:n pelleporukalle ihmettelemistä. Mozzafarian ja Wu pohtivat mekanismeja, joilla maitotuotteet, TÄYSRASVAISET MUKAANLUKIEN, vaikuttavat MYÖNTEISESTI sydänterveyteen ja metaboliseen terveyteen ylipäänsä.

        http://circres.ahajournals.org/content/circresaha/122/2/369.full.pdf?ijkey=yS0CIv0gfwp0UYM&keytype=ref


      • hpv27
        oliskonäin kirjoitti:

        Ravitsemus- ja ravintolisäkeskusteluissa pulpahtaa jatkuvasti esille kollektiivinen intersubjektiivinen "totuus". Tämä tarkoittaa sitä, että koska ihmisillä on mielikuvitus, tietty joukko ihmisiä (kansa, uskontokunta, lahko, lapset, kommunistit jne) saadaan tarinoita kertomalla uskomaan kuviteltua totuutta, aivan kuin lapset uskovat kollektiivisesti enkeleihin, joulupukkiin, keijuihin, mörköihin ym. Kollektiivinen intersubjektiivinen kuviteltu usko ilmenee tietyissä piireissä mm. uskossa statiineihin (ne ovat hyödyllisiä") ja ravintolisiin ("ne ovat vaarallisia"). Intersubjektiivista "totuutta" vahvistetaan ryhmän (tai kansan jne) keskuudessa vakuuttamalla, että koska me, näin suuri joukko (esim. "tiedeyhteisö"), uskomme siihen, sen täytyy olla totta. Aivan niin kuin kirkko julisti keskiajalla, että maa on pannukakku, koska "kaikki uskoivat" niin.

        Aivan, äärikarppaajat uskovat kaikenmoisia typeryyksiä kunhan ne tulevat ns. "guruilta".

        Ravitsemussuositukset taas perustuvat tutkimusnäyttöön.


      • hpv27
        eimuuta kirjoitti:

        "Yhdysvallat on yksi epäterveellisistä varakkaista kansakunnista. Olemme kaikki nähneet numerot - aikuisten lihavuustasot ovat kaksinkertaistuneet 1980-luvun suuntaviivojen julkaisemisen jälkeen ja niiden määrä kasvaa vielä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Lapsuuden lihavuus ja diabetes ovat kolminkertaistuneet. Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen (JAMA) Journal of the American Journal of American Medical Association (JAMA) on tuonut viimeaikaisen näkemyksen Yhdysvaltain tautien torjunnan ja ennaltaehkäisyn keskusten (CDC) tietoihin, että kaksi kolmasosaa Yhdysvaltain aikuisista on ylipainoisia ja noin 25 miljoonaa on diabetes.
        Kolmen vuosikymmenen ajan ravitsemuksellinen ohjaus on edistänyt vähärasvaista ruokavaliota sydänterveyden edistämiseksi. Nyt on tullut selvää, että ohjeet perustuivat vähäisiin todisteisiin, ja nyt on uskottavia tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat, että nykyiset ravitsemussuositukset ovat saaneet sen väärin. Tämä ei olisi ensimmäinen kerta. Meille on kerrottu, että munat olivat huonoja, voin paha ja margariini oli hyvä. Kaikki nämä suositukset on päinvastainen, mutta oliko koskaan olemassa vankkoja todisteita, jotka heittivät heidät ensin vai olivatko ne, jotka tekivät suuntaviivoja koskevia suosituksia ratifioimaan ennalta perustellut hypoteesit?"

        http://thehill.com/blogs/congress-blog/healthcare/255996-make-science-and-public-health-the-focus-of-dietary-guidelines

        Yhdysvalloissa alle 5% noudattaa ravitsemussuosituksia.


      • hpv27
        eimuuta kirjoitti:

        Tässäpä Hielmille ja muulle VRN:n pelleporukalle ihmettelemistä. Mozzafarian ja Wu pohtivat mekanismeja, joilla maitotuotteet, TÄYSRASVAISET MUKAANLUKIEN, vaikuttavat MYÖNTEISESTI sydänterveyteen ja metaboliseen terveyteen ylipäänsä.

        http://circres.ahajournals.org/content/circresaha/122/2/369.full.pdf?ijkey=yS0CIv0gfwp0UYM&keytype=ref

        Eihän kohtuullisesta maitorasvan saannista ole haittaa mutta etsipä tutkimus jossa 40E% saanti maitorasvasta olisi todettu terveyttä edistäväksi. Noin paljonhan pahimmat äärikarpit vetävät maitorasvaa (ja Jimmy Moore satunnaisesti 100E%)

        Tuossakin artikkelissa painotettiin monipuolista ruuan syöntiä ja kehuttiin juustoa ja jugurttia.


      • kyl-kyl
        hpv27 kirjoitti:

        Aivan, äärikarppaajat uskovat kaikenmoisia typeryyksiä kunhan ne tulevat ns. "guruilta".

        Ravitsemussuositukset taas perustuvat tutkimusnäyttöön.

        Totuus on se, sanokoot nämä "asiantuntijat” mitä hyvän,niin nykyinen ruoka on lähinnä ruoka-aineiden jäljitelmiä. Jotkut alkuperäiskansat syövät lihaa ja toiset pelkästään kasviksia ja jopa viljatuotteita. Kaikki he pysyivät terveinä..
        Heillä oli yksi yhteinen nimittäjä. Ruoka oli puhdasta ilman lisäaineita tai kemikaaleja. Nykyinen elintarviketeollisuus lisää niihin kaikkea P:tä jotka lisäävät sairastavuutta. Nämä mainitsemasi asiantuntijat saavat elantonsa solvaamalla ihmisiä, jotka haluavat syödä luonnonmukaisesti ja kehumalla kemikaali pommeja. Kuka näitä kehuu on osallisena tähän ihmisten huijaamiseen.
        Evoluutio tai luoja on pitänyt (miten nyt haluaa sanoa) omistaan huolta.


      • hpv27
        kyl-kyl kirjoitti:

        Totuus on se, sanokoot nämä "asiantuntijat” mitä hyvän,niin nykyinen ruoka on lähinnä ruoka-aineiden jäljitelmiä. Jotkut alkuperäiskansat syövät lihaa ja toiset pelkästään kasviksia ja jopa viljatuotteita. Kaikki he pysyivät terveinä..
        Heillä oli yksi yhteinen nimittäjä. Ruoka oli puhdasta ilman lisäaineita tai kemikaaleja. Nykyinen elintarviketeollisuus lisää niihin kaikkea P:tä jotka lisäävät sairastavuutta. Nämä mainitsemasi asiantuntijat saavat elantonsa solvaamalla ihmisiä, jotka haluavat syödä luonnonmukaisesti ja kehumalla kemikaali pommeja. Kuka näitä kehuu on osallisena tähän ihmisten huijaamiseen.
        Evoluutio tai luoja on pitänyt (miten nyt haluaa sanoa) omistaan huolta.

        Yksikään alkuperäiskansa ei syö pelkästään lihaa. Sellaisella ravinnolla ei kerta kaikkiaan selviä hengissä. Eläinrasvaa ei alkuperäiskansojen ruokavalio juurikaan sisältänyt koska riistassa sitä ei juurikaan ole. Heillä ravinto koostuu erilaisista kasviksista, viljasta, pähkinöistä, kalasta ja viljasta. Lihan määrä on ollut yleensä aika vähäinen koska sen metsästäminen on hankalaa.

        Minulle ei tuota pienintäkään ongelmaa syödä vähän lisäaineita sisältävää ruokaa. Teen täysjyväruisleivän itse, syön paljon kasviksia ja hedelmiä ja lihan ostan käsittelemmättömänä. Myöskään käyttämissäni ravintorasvoissa (eri öljyissä, voita tai margariinia en juurikaan käytä). Lisäksi suurin osa lisäaineista on täysin harmittomia ja luonnossakin esiintyviä aineita. Käyttämässäni kevytmajoneesissa on muokattua tärkkelystä mutta se tehdään keittämällä tärkkelystä etikka- tai muurahaishapossa.

        Asiantuntijat taas eivät solvaa ihmisiä vaan kertovat mikä on terveellistä nykyisen tieteellisen tiedon valossa.

        Valitettavasti evoluutiota kiinnostaa vain lajin elinkelpoisuus lisääntymiseen asti. Vaikka vetäisi miten prosessoitua lihaa ja eläinrasvaa ilman kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljaa niin elää hyvin ainakin 50-vuotiaaksi ilman ongelmia.


      • veijo098363
        hpv27 kirjoitti:

        Yksikään alkuperäiskansa ei syö pelkästään lihaa. Sellaisella ravinnolla ei kerta kaikkiaan selviä hengissä. Eläinrasvaa ei alkuperäiskansojen ruokavalio juurikaan sisältänyt koska riistassa sitä ei juurikaan ole. Heillä ravinto koostuu erilaisista kasviksista, viljasta, pähkinöistä, kalasta ja viljasta. Lihan määrä on ollut yleensä aika vähäinen koska sen metsästäminen on hankalaa.

        Minulle ei tuota pienintäkään ongelmaa syödä vähän lisäaineita sisältävää ruokaa. Teen täysjyväruisleivän itse, syön paljon kasviksia ja hedelmiä ja lihan ostan käsittelemmättömänä. Myöskään käyttämissäni ravintorasvoissa (eri öljyissä, voita tai margariinia en juurikaan käytä). Lisäksi suurin osa lisäaineista on täysin harmittomia ja luonnossakin esiintyviä aineita. Käyttämässäni kevytmajoneesissa on muokattua tärkkelystä mutta se tehdään keittämällä tärkkelystä etikka- tai muurahaishapossa.

        Asiantuntijat taas eivät solvaa ihmisiä vaan kertovat mikä on terveellistä nykyisen tieteellisen tiedon valossa.

        Valitettavasti evoluutiota kiinnostaa vain lajin elinkelpoisuus lisääntymiseen asti. Vaikka vetäisi miten prosessoitua lihaa ja eläinrasvaa ilman kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljaa niin elää hyvin ainakin 50-vuotiaaksi ilman ongelmia.

        "Vaikka vetäisi miten prosessoitua lihaa ja eläinrasvaa ilman kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljaa niin elää hyvin ainakin 50-vuotiaaksi ilman ongelmia."

        Kiitos kun JÄLLEEN KERRAN osoitat kuinka pihalla olet ravinnon kohdalla.


      • kyl-kyl
        hpv27 kirjoitti:

        Yksikään alkuperäiskansa ei syö pelkästään lihaa. Sellaisella ravinnolla ei kerta kaikkiaan selviä hengissä. Eläinrasvaa ei alkuperäiskansojen ruokavalio juurikaan sisältänyt koska riistassa sitä ei juurikaan ole. Heillä ravinto koostuu erilaisista kasviksista, viljasta, pähkinöistä, kalasta ja viljasta. Lihan määrä on ollut yleensä aika vähäinen koska sen metsästäminen on hankalaa.

        Minulle ei tuota pienintäkään ongelmaa syödä vähän lisäaineita sisältävää ruokaa. Teen täysjyväruisleivän itse, syön paljon kasviksia ja hedelmiä ja lihan ostan käsittelemmättömänä. Myöskään käyttämissäni ravintorasvoissa (eri öljyissä, voita tai margariinia en juurikaan käytä). Lisäksi suurin osa lisäaineista on täysin harmittomia ja luonnossakin esiintyviä aineita. Käyttämässäni kevytmajoneesissa on muokattua tärkkelystä mutta se tehdään keittämällä tärkkelystä etikka- tai muurahaishapossa.

        Asiantuntijat taas eivät solvaa ihmisiä vaan kertovat mikä on terveellistä nykyisen tieteellisen tiedon valossa.

        Valitettavasti evoluutiota kiinnostaa vain lajin elinkelpoisuus lisääntymiseen asti. Vaikka vetäisi miten prosessoitua lihaa ja eläinrasvaa ilman kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljaa niin elää hyvin ainakin 50-vuotiaaksi ilman ongelmia.

        Ei mennyt perille. Kaikki ruoka on ok, mutta ruokateollisuus on ne pilannut. Nykyään on saatavana vain ruoan kaltaisia ruokia.
        Lyhyesti, missä vika:

        Kuinka aitoa kaupoissamme myyty ruoka sitten on? Aito ruoka on tuoretta ja ravitsevaa, pääosin paikallisesti tuotettua, meneillään olevan kauden satoa, ruohoa syönyttä, mahdollisimman luonnonvaraista, synteettísistä kemikaaleista vapaata, mahdollisimman vähän tai ei lainkaan jalostettua ja ekologisesti monimuotoista. Olemme jo todenneet, etteivät edes tuoretuotteet ole ruokakaupoissamme kovin tuoreita. Elintarvikkeet eivät ole enää koskemattomia, vaan niitä on käsitelty, jotta ne säilyisivät kaupan hyllyssä pitempään. Niitä kuljetetaan pitkiä matkoja. Synteettisiä kemikaaleja käytetään runsaasti.
        Vaikuttaa synkältä.


      • hpv27
        kyl-kyl kirjoitti:

        Ei mennyt perille. Kaikki ruoka on ok, mutta ruokateollisuus on ne pilannut. Nykyään on saatavana vain ruoan kaltaisia ruokia.
        Lyhyesti, missä vika:

        Kuinka aitoa kaupoissamme myyty ruoka sitten on? Aito ruoka on tuoretta ja ravitsevaa, pääosin paikallisesti tuotettua, meneillään olevan kauden satoa, ruohoa syönyttä, mahdollisimman luonnonvaraista, synteettísistä kemikaaleista vapaata, mahdollisimman vähän tai ei lainkaan jalostettua ja ekologisesti monimuotoista. Olemme jo todenneet, etteivät edes tuoretuotteet ole ruokakaupoissamme kovin tuoreita. Elintarvikkeet eivät ole enää koskemattomia, vaan niitä on käsitelty, jotta ne säilyisivät kaupan hyllyssä pitempään. Niitä kuljetetaan pitkiä matkoja. Synteettisiä kemikaaleja käytetään runsaasti.
        Vaikuttaa synkältä.

        Aika ihmeellisiä väitteitä.

        Jos Suomessa siirryttäisiin vain heinää syövään nautakarjaan niin sitä ei kovin monelle riittäisi. Pääosa kasviksista, lihasta ja viljasta on täysin kemikaalivapaata. Sen sijaan luomuruuassa on mm. homemyrkkyjä.


      • kyl-kyl
        hpv27 kirjoitti:

        Aika ihmeellisiä väitteitä.

        Jos Suomessa siirryttäisiin vain heinää syövään nautakarjaan niin sitä ei kovin monelle riittäisi. Pääosa kasviksista, lihasta ja viljasta on täysin kemikaalivapaata. Sen sijaan luomuruuassa on mm. homemyrkkyjä.

        Juu ja ruokateollisuus pitää siitä huolen.


      • hpv27
        kyl-kyl kirjoitti:

        Juu ja ruokateollisuus pitää siitä huolen.

        Ruokateollisuus pitää huolen siitä, että ruuassa on homemyrkkyjä? Aika paksu väite kun iso osa näistä lisäaineista on nimen omaan säilöntäaineita jotkita käytetään homeen estämiseen.


    • veijo87638763

      Toivottavasti olette ymmärtäneet alka välttämään verensokeria nostavia ja tarpeettoman kovaa lääkitystä aiheuttavia elintarvikkeita ja ruokia. Elimistönne ei yksi lähde kauppaan ja osta karkkeja, leipää tai muita viljatuotteita, edes kokojyvää, olutta, limsoja, tuoremehuja tai kevyttuotteita ja margariineja. Kun nyt juhlahumussa menette kaupungille tai naapuriin niin uskaltakaa kertoa niin mäkkärillä kuin naapurin väellekkin miksi ette syö tiettyjä ruokia. Ei se ole sen kummempaa kuin että molemmat jalat kipsissä oleva kertoo kieltäytyvänsä osallistumasta kolmiloikkaan. Kysymys on omasta terveydestänne ja sairautenne mahdollisimman järkevästä hoidosta.

    • syömäri

      Ei aitoa ruokaa ole olemassakaan enää, ellet syö puunkuoria. Miten tavallinen leipä on vaarallista, en usko enää mihinkään. Hölynpölyä riittää..

      • nyttentoisinpäin

        Hellalle unohtunut pata siivitti maailmanmaineeseen
        Syvästi uskovaiset yhdysvaltalaiset John Harvey ja Will Keith Kellogg pitivät itsetyydytystä suurena syntinä.

        He uskoivat, että terveellinen ja yksinkertainen ruoka hillitsisi himoja, ja kehittivät sitä varten kuitupitoisia, kasvispohjaisia aamiaistuotteita.

        Eräänä päivänä vuonna 1894 heidän vehnätaikinansa kiehui liikaa, ja kun taikinaa sen jälkeen yritettiin kaulia ohuksi kekseiksi, se murenikin hiutaleiksi. Will Keith keitti tästä innostuneena kokeeksi myös maissia maltaan, suolan ja sokerin kanssa, jolloin syntyivät nykyään tunnetut maissihiutaleet.


    • Karppikorppi

      Luolamiehen kannatti syödä yli tarpeen, sillä ruokaa ei seuraavana päivänä välttämättä ollut saatavilla. Samalla logiikalla toimii nykyihminen. Ruokaa vain on saatavilla koko ajan, se on lihottavampaa ja annokset ovat suurempia. Koska maha ei historiansa takia tajua kaloreista mitään ja kylläisyyden mittarina käytetään lautasen tyhjenemistä, tulee syötyä liikaa – ja syntyy lihavuusepidemia.

      Olen aloittanut karppauksen 2018 alusta ja ihmettelen miten hajaantunutta ohjeistus ja mielipiteen VHH-dieetissä on. Olen tutustunut myös veganismiin ja sielläkin on sellaista ortodoksisuutta, ettei voi käyttää villaa eikä nahkajalkineita. Tällaista ehdottomuutta on myös karppaajien keskuudessa. Makeutusaineita ei saa käyttää tai sokeritonta limpparia, koska oikea karppaaja ei käytä mitään määrätyn listan tuotteita ruuan pitää olla lisäaineetonta ja kasvirasvat ovat tuhon tie. Ohjeista poikkeavat ovat pellejä ja ties mitä. Maitokin pitäisi lypsää omasta lehmästä ja juoda saman tien.

      Jotkut sanovat että hiilarit ovat välttämättömiä ja leipä ja hedelmät terveellisiä, joita ilman ei tule toimeen. Eskimot ja monet arktiset kansat eivät syöneet leipää ja hedelmiä puhumattakaan sokerista. Paleoliittiset kansat saivat hedelmiä ja hunajaa vain satunnaisesti. Eivät mongolitkaan mitään hiilarimussuttajia olleet kun maa kasvoi pelkkää ruohoa.

      Kai tässäkin dieetissä joku kompromissi voisi olla, koska hiilareiden välttäminen vaikuttaa hyvältä idealta ja alkuperäisruualta. Tässä kuitenkin eletään sellaisena aikana, että ankara hiilareiden ja kaikkien lisäaineden hylkääminen on, jos ei mahdotonta niin tavattoman vaivalloista. Täysin lisäaineeton ruoka saattaa olla myös riskitekijä pilaantumisprosessien takia. Joku pointti on homeen ja botulisminkin välttelyssä. Kyllä kaloreiden huomioimisella on merkitystä karppauksessakin. Sitäpaitsi pidän natriumglutamaatista, se korostaa makuja. Aikomukseni ei ole elää ikuisesti, vaan myös nauttia elämästä ja syömisestä mutta mieluiten lihomatta.

      • hpv27

        Järkeviä karppaustapoja on vaikka kuinka paljon. Tutustu vaikka South Beach -dieettiin, uuteen Atkinsiin ja Montignagin dieettiin. Tästä huolimatta ravitsemusasiantuntijoiden mielestä parempiakin dieettejä löytyy. Välimeren dieetti ja DASH ovat yleensä melko huipulla kun dieettejä vertaillaan.

        Paleoliittinen ihminen ei syönyt juurikaan rasvaa koska sitä ei riistassa juurikaan ole. Tuommoinen 3% (ts 3 g rasvaa per 100 g on aika tyypillinen arvo ). Ravinto koostui pääasiassa kasviksista (myös viljasta ja hedelmistä) ja lihasta.

        Ihminen kuluttaa levossa noin 150 g glukoosia päivässä mutta glukoosia ei tarvita ravinnost koska ihminen kyllä pystyy sen valmistamaan itse. Glukoosi vaan tehdään pitkälti proteiinista joten jollei saa proteiinia riittävästi ravinnosta niin seuraa merkittävä lihashukka. Inuiittien ravinnossa kyllä oli hiilihydraattiakin mutta siinä oli myös paljon proteiinia joten elimistön hiilihydraatin tarve tuli kyllä tyydytetyksi. Lisäksi osa aivojen tarvitsemasta glukoosista voidaan korvata ketoaineilla.

        Meikäläinen sianrasvakarppaus on ismi siinä missä veganismikin. Veganismin pääperiaatteena on olla käyttämättä mitään eläintuotteita, sianrasvakarppauksessa on taas tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon laardia ja voita.


    • VHH-lainen

      Lainattu kirjasta Mieti & Syö ollaksesi fiksu.

      Kun syömme tavallisesti kasvatettua lihaa, omega-6:n ja omega-3:n suhde nousee omega-6:n hyväksi. Perinteisin menetelmin kasvatetussa karjassa, jota ruokitaan 100-prosenttisesti ruoholla, omega-6:n suhde omega-3:een on keskimäärin 1,53:n suhde yhteen. Näiden rasvojen suhde jyvillä, kuten soijalla ja maissilla ruokitulla karjalla, painottuu kuitenkin omega-6:n suuntaan, niin että suhde on 7,65:n suhde yhteen.” Esimerkiksi eräs viimeaikaisista tutkimuksista osoitti, että ruohoa syöneen karjan lihan kuluttaminen kohtuullisina määrinä vain neljän viikon ajan voi johtaa terveellisempiin tasoihin keskeisten rasvahappojen osalta. Vapaaehtoisilla, jotka söivät ruohoa syöneen karjan lihaa, veren omega-3-rasvahappojen pitoisuus kasvoi ja tulehduksia aiheuttavien omega-6-rasvahappojen pitoisuus laski, jolloin riski sairastua syöpään, sydän- tai verisuonitautiin ja tulehduksellisiin sairauksiin tai saada verenhyytymiä tai taantua kognitiivisissa taidoissa pienentyi, vain muutamia omega-3:n hyvistä terveysvaikutuksista mainitakseni. Tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä, jotka olivat käyttäneet tavallista, ruohoa syöneen karjan lihaa, omega-3:n pitoisuus oli matalampi ja omega-6:n korkeampi kuin tutkimuksen alussa, mikä viittaa siihen, että tavallisen lihan syöminen voi olla erityisen haitallista terveydelle ajan mittaan, kun omega-6:n pitoisuus nousee? Käsitellyt ja jalostetut gluteenituotteet eivät ole ainoat elintarvikkeet, jotka aiheuttavat tulehdusta, toisin kuin yleinen mielipide gluteenittomista ja jyvättömistä ruokavalioista esittää. Myös perinteisesti kasvatetut eläimet ovat ongelma: kun omega-6:n pitoisuus nousee, tulehdusriski lisääntyy. Meidän täytyy muistaa erityisesti, ettei pidä syyttää ruokaa itsessään, vaan sitä, mitä ihmiset ovat ruoalle tehneet.

      • hpv27

        Ruohoa riittäisi Suomessa (jos siis otettaisiin huomioon säilörehu) reilusti alle puolelle karjalle. Nykyään meikäläisessä naudanlihassa on Omega-3:sta 0.1 g/100 g ja Omega-6:sta 0.4 g/100 g eli tuolla ei ole merkitystä Omega-rasvojen saannille. Rypsiöljyssä on sitten Omega-3:sta 10 g per 100 g ja Omega-6:sta 20 g per 100 g eli pienellä määrällä rypsiöljyä korjaa tuon omegasuhteen hyväksi.

        Tyydyttynyt rasva lisää tulehdusta, monityydyttymätön laskee sitä. Myös tuo Omega-6.

        Laatikaisella on tästäkin hyvä artikkeli joka pohjautuu uuteen metatutkimukseen. Kannattaa googlata: 'Ruokavalion tulehdusindeksi. Nämä ruuat yhteydessä matalaan tulehdukseen.'

        Tyydyttyneen rasvan tulehdusindeksi oli 0.429 eli toiseksi korkein. Omega-6:nkin tulehdusindeksi oli -0.159 ja Omega-3:n -0.436. Positiiviset arvot lisäävät tulehdusta ja negatiiviset vähentävät. Jotta asia ei olisi karppaajille ikävä niin myös hiilihydraatti lisää tulehdusta. Tässä sen tulehdusindeksi oli 0.097. Kuidulla oli kylläkin -0.663.


    • LuomustiTerveellisesti

      VHH:ta jossain määrin noudatan vieläkin eli EN SYÖ vehnää, sokeria, lisäaineita, maissia, perunaa soijaa, riisiä tai juo mehuja. Alkoholia en myöskään juurikaan juo.

      Syön runsaasti kasviksia, lihaa (ei kuitenkaan mitään kaasupakattua kusen ja pierunhajuista), tuoretta kalaa, kananmunia, marjoja, sieniä, pähkinöitä, manteleita, tattaria ja kvinoaa. Viljoista käytän kauraa ja ruista, mutta ei siis mitään mihin on sotkettu mukaan vehnäjauhoja.

      Paistan kirkastetussa voissa ja laitan oliiviöljyä salaattiin ja kalajalosteisiin, jotka tietysti teen itse.

      Katson silti olevani VHHkarppaaja, koska siinä on niin paljon hyviä perusperiaatteita eli juurikin tuo sokerittomuus, vehnättömyys ja lisäaineettomuus.

      • hpv27

        No tuo kuulostaa pitkälti hyväkarppaukselta. Itse käytän hiukan vehnää jopa puhdistettujen jauhojen muodossa mutta en kovin paljon. Täysjyväpastaa sitten menee jonkin verran.

        Riisiä menee riisiruuissa eli käytännössä risotossa. Sunnuntaina kokeilen kyllä kanapaellaa.

        Pääasiallinen rasvan lähde on rypsiöljy mutta muitakin öljyjä menee kohtuullisen paljon.

        Lihana suosin kanaa ja kalaa söisin enemmänkin jos sitä jostain saisi. Syön pitkälti lounasseteleillä ja tuo rajoittaa elämää.


    • KohtuusKaikessa

      Nyt on mennyt n. 5 kuukautta aloituksestani. Karppaus on tosiaankin kuollut?

    • 800

      Sokerin himo on suurempi kuin terveelisen ruokavalion noudattaminen, on totuus.

    • Muumi-Mummu

      Olen yrittänyt karppausta - aina samalla tuloksella.
      Suolen toiminta pyshtyy täysin. Parin päivän kuluttua on veto loppu.
      Alakuloisuus muuttuu masennukseksi. Mitään ei tule aikaseksi.

      Minä tarvitsen vihanneksia, hedelmiäkin silloin tällöin.
      Leipää päällyksin ei teemieli. Vehnämössöjä, pastaa en syö.
      Riisi lihottaa. Perunanhimo on hävinnyt.
      Monenlaista proteiinia ja värikkäitä vihanneksia pääasiassa.
      Silloin jaksaa liikuntaa, lukea, arkipäivän kuviot.

    Ketjusta on poistettu 24 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4903
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4453
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2881
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      105
      1684
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe