Porokolarien ehkäisy

LantalainenLapissa

Olen ihmetellyt porojen omistajien myötämielisyyttä näihin porokolareihin. Paras ja halvin tapa olisi laittaa poroille erotuksen yhteydessä heijastimia kaulaan ja/tai sarviin. Tutkimusten mukaan porokolarien määrä puolittuisi. Kaulahihna heijastimilla ehkä 5€ ja sarviin ehkä 3€. Heijastimien kiinnitys erotuksen yhteydessä ehkä minuutin työ.

Nyt on isolla rahalla tehty joku porosovellus joka näyttää missä poroja on ollut. Kuskin huomiota otetaan siis tien katsomisesta näyttöruudun katsomiseen ja kehutaan kuinka meidän hieno sovellus parantaa turvallisuutta. Systeemihän kertoo, että jos olisit tullut tähän 1/2 tuntia sitten, niin tässä olisi ollut poro.

Onko niin, että tämä kolariporo on omistajalleen parempi business kuin sama kanttura lihaporona?

Kertokaa minulle miksei poroilla ole heijastimia?

22

957

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järkiintynyt

      Porojen vapaa laidunnus on historiallinen muinaisjäänne. Totaalikielto ehdottomasti!!!!! Pitäkööt karsinassa tai omilla maillaan! Eihän lehmät, hevoset, lampaat, siat ja muutkaan tuotantoeläimet vaella vapaana, liikenteen haittoina ja yksityisten ihmisten pelloilla, metsissä ja pihoilla.

      Porollinen saa tuplakorvaukset kolariporosta. Ensin kolaroidusta ja sitten raato kiskotaan metsään ja muka löydetään sieltä ahman tappamana ja napataan taas korvaus eurot.

      Vihaan poroja ja täystolloja porojen omistajia. Lisäksi poronliha on tosi pahaa ja ylihinnoiteltua!

    • Gallup

      Poroista varoitetaan liikennemerkeillä. Tollot jotka eivät ymmärrä merkkejä voisivat kulkea vaikka linja-autolla. Koska vaarantavat yleistä turvallisuutta tiellä poronhoito alueella niin ammatti kuljettajan kyydissä olisi parempi. Näin säästymme poro vahingoilta ja muilta vaaratilanteilta

    • Lumenpukkaaja

      Korjaus edelliselle: POROT AIHEUTTAVAT VAARAA YLEISILLÄ TEILLÄ LIIKENTEELLE! Nimen -omaan porot on se haitta!
      Porot tiukasti aidattuna omistajiensa omille maille! Niin, mutta eihän niillä ole omia maita, tottuneet loisimaan maanviljelijän itselleen tekemilä pelloilla, muiden metsissä, yleisillä teillä ja tien vierillä sekä taajamien pihoissa.

    • varmaatietoo

      järkiintynelle. olet kyllä siinä oikeassa että korvukset otetaan kahteen kertaan autovahikosta ja sitten pedon tappamaksi pannaan ja vasikka muuttuu sinä vaiheessa siitos vaadimeksi tai hirvaaksi. eikö tähän tohdita puuttua veron maksajien rahoilla vaidetaan kelkat mönkiät ja uudet autot. siinä olet väärässä että liha on pahaa.

    • porotvek

      Ei porohaitta liikenteessä ole vain talven asia, kesälläkin haittaa on. Olen nähnyt täällä itäkairassa porotokkia tiellä jotka eivät lähde mihinkään vaikka mitä tekis. Jotkut ovat tuuppineet poroja autolla pois tieltä, turistit ovat hyppineet autoista ulo huutamaan. Onkohan nuo talven tarhaporot tottuneet ihmisiin liikaa. Hermot meinaa mennä pahimpana aikana kun kymmeniä kertoja lyhyelläkin reissulla joutuu tiellä seisomaan.

    • Porokellorules

      Ihanaa porot ihanaa ja vaikka menis päivä niin en piippailee enkä tuupi aina ovat porot väistäneet. Tutkimuksien mukaan poro työllistää 15meur verran joko suoraan tai välillisesti.
      Yrittäkää pistää paremmaksi joutilaat tyhjän jauhajat.

      Mitä taas tulee heijastimiin niin kyllä sitä yhteen maailmanaikaan kokeiltiin vaan eipä tuosta ollut sellaista hyötyä kuin oletettiin. Patentti oli muuten tuohon heijastimeen Kemijärveläisellä Teuvo Puumalaisella. Syy siihen miksi ei toiminut on yksinkertaisesti se että poroja on liikenteessä ympäri vuoden, erotuksia vain syksyllä välillä porot pudottavat sarvensa pois ja uudet kasvaa vasta kesän aikana. Heijastetonta aikaa tulee lähes puolivuotta juuri silloin kun poroja on eniten luonnossa.Pankoja heijastimellisia on myös kokeiltu mutta niissäkin on kohtisuoraan tuleva tai takaapäin lähestyttävä poro ihan pimeä kun heijastin kaulassa näyttää vain sivusuuntaan.

      Porokello sovellus ei toimi siten kuin alottaja kertoi vaan poroja tiellä havaittuaan ilmoittaja lähettää napin painalluksella viestin porokello sovellukseen se rekisteröi alueen josta ilmoitus tuli ja kun autoilija jolla on ladattu sovellus puhelimessaan lähestyy ilmoitettua paikkaa antaa puhelin poronkelloa muistuttavan ääni merkin ei siis edellytä puhelimen näytön vahtaamista ajon aikana. Jos porot ovat ehtineet poistua alueelta on silti mahdollista että ne tulevat uudestaan tai niiden jälkeen tulee uusia poroja. Se että varoitus tulee silloin kun porot ovat jo poistuneet ei mielestäni ole mikään ongelma päinvastoin se muistuttaa autoilijoita että on mahdollista kohdata poroja liikenteessä minä hetkenä hyvänsä.

      Porokolari on tappio yhtälailla poron omistajalle jos kolarissa kuolee vaadin sen vasatuotto menetetään vuosiksi jos kuolee hirvas menetetään myös sen vasatuotto. Käykää lukemassa paliskuntainyhdistyksen verkkosivulta millaisen korvauksen erilaisista poroista omistaja saa korvaus ei ole eläimen todellinen arvo koska korvauksessa ei huomioida tuottoperusteita.

    • Pylli-täti

      Millä ihmeen ilveellä saat tuotoksi 15 milj euroa, kun tukiaiset ja valtion maksamat peto- ja liikennevahinko korvaukset on jo tuota???? Toiseksi porot laiduntaa tien varsilla ja maanviljelijöiden pelloilla, ei kuluja ruokinnastakaan. Nämäkin suoraa tukea poron omistajille.

    • Porokellorules

      En millään ilveellä vaan nämä laskutoimitukset on tulleet yhteiskunnan taholta.

      Porotalous työllistää suoraan poronomistajat ja jatkojalostuksen heidän toimestaan.
      Nahkateollisuus
      Konekauppa moottorikelkat, maastomönkijät, heinätyökoneet, traktorit, autot, varaosa ja huoltopalvelut, poltto ja voiteluaineet, aitaustarvikkeet
      Lihanjalostajat muualla kuin poronomistajien toimesta eli porotalouden ulkopuolella toimivat lihanjalostajat
      Matkamuisto valmistus ja sarvi luu teollisuus
      Porotalouden tarvikemyynti
      Lannoiteteollisuus, vähittäiskauppa, rehuteollisuus poro elo ja muut kilpailijoiden tuotteet
      Tässä vain muutamia esimerkkejä mainitakseni

      Petokorvaukset maksetaan myös muille Alkutuotannon piirissä oleville tuotantolinjoille mikäli niitä syntyy.
      Liikennevahinkoja maksetaan myös sinulle mikäli mälläät toisen kanssa autosi

      Porotalouden harjoittajista on myös maanviljelijöitä ja lypsykarja tilallisia
      Kaiken kaikkiaan kateus on se miksi poroista yleensä puhutaan niin kielteisesti siihen kuitenkin on lääke kun ryhtyy itse poron omistajaksi se avaa silmät todellisuuteen eikä tarvitse sen jälkeen puhua mutu tuntumalla.
      Porotalous on elämän tapa.

    • moonshine113

      Porot tulee aidata eteläisellä veteläisellä poronhoitoalueella, koska 'poronhoito' on siellä vetelysten hommaa. Porot ovat jatkuvasti nälkäisiä ja käyvät jopa ihmisille uhittelemaan kun ruokaa ei ole. Täysin kesyyntyneet porot ovat liikenteessä vakava riesa. Ne eivät reagoi moottoriajoneuvoihin, ei tööttäilyihin, ei mihinkään. Koska ne ovat jo tottuneet aitaruokintaan, on luontaista ja helppoa pitää ne aidassa ympäri vuoden.

    • Helppoa.ja.järkevää

      Peto-ongelmat ratkeavat myös kerralla kun siirrytään porojen aitaamiseen. Monet väännöt ja stressit, tyhjänpäiväiset taistelut, valtavat petokorvauskustannukset, mittava määrä liikenneonnettomuuksia, kasvimaiden ja peltojen tuhot, tämän marginaalisen elinkeinon kanssa loppuvat kun porot siirtyvät aitoihin. Yksi liike, ja elämä helpottuu kaikilla.

    • Poroton

      Ympärivuotiseen aitaamiseen ei varmaan koskaan siirrytä. Poronhoitoalueen nostaminen Lapin maakuntaan voi tuoda ja tuoneekin helpotuksen eteläisen poronhoitoalueen ongelmiin.
      Voi hyvällä syyllä kysyä myös, että voitaisiinko siirtää porojen kanssa törmäyskurssille joutuneet ihmiset kehä kolmosen sisäpuolelle? se olisi varteenotettava vaihtoehto ja tuossa eteläisen poronhoitoalueen ympäristössähän
      ei ole sellaista tuotannon alaa joka olisi yhteiskunnallisesti merkittävää jolloin myös siellä asuvat ihmiset eivät ole yhteiskunnallisesti niin merkittävä asuttuna pitämisen kannalta etteikö siirtoa Helsinkiin tai sen lähiympäristöön voi vakavasti suunnitella.
      Paavo Lipponen aloitti aikanaan hallituksensa kanssa tämän kansalaisia liikuttavan aluepolitiikan ja nyt kun Sipilän hallituksen loppu häämöttää ja tämä laestadiolaista uskonlahkoa oleva pääministeri tulee vaihtumaan demarivetoiseen hallitukseen niin on todennäköistä, että tämä Lipposen aluepolitiikka saa jatkoa ja Sipilän uskonveljiä vilisevä eteläinen poronhoitoalueen väestö siirretään paremmin hallittavaan maakuntaan pääkaupunkiseudulle.

      • vielä.helpompaa

        Ihan päin helvettiä. Porollisia on kourallinen, joten pikemmin heidän työllistämisensä kehiskolmosen sisäpuolelle olisi yhteiskunnnalisesti järkevin ratkaisu. Eteläisellä poromafia-alueella jotain 150 perhettä/poronomistajaa? Vaiko sitäkään? Nehän mahtuu muutamaan bussilastiin, ja kappas ongelmat ratkeaa. Poronhoito alueella loppuu ja ihmisten elämä helpottuu kummasti.


    • vielä.helpompaa2

      Porollisia on kourallinen, joten pikemmin heidän työllistämisensä kehiskolmosen sisäpuolelle olisi yhteiskunnnalisesti järkevin ratkaisu. Eteläisellä poromafia-alueella jotain 150 perhettä/poronomistajaa? Vaiko sitäkään? Nehän mahtuu muutamaan bussilastiin, ja kappas ongelmat ratkeaa. Poronhoito alueella loppuu ja ihmisten elämä helpottuu kummasti.

    • Poroton

      Poroja ei voi siirtää kehä kolmosen sisälle, mutta ne porottomat voi siirtää ne eivät ole yhteiskunnallisesti merkittäviä ja ovat kuluerä yhteiskuntataloudellisesti.

    • Persjalka

      Totaalikielto vapaalle porojen laiduntamiselle. Porot aitaan.

      Toinen vaihtoehto on poronhoidon lopettaminen tykkänään. Muutama poro jätetään Ranuan eläinpuistoon ja muut kisurat minkin ruuaksi. Ei ihmisen tarvitse lihaa syödä elääkseen. Porolliset linja-autoon ja kehä kolmosen sisälle työhön ja niin meillä kaikilla on rauha maassa, porokolarit historiaa ja yhteiskunta saa laittaa porokorvausrahat etelään siirrettyjen porollisten asuttamiseen.
      Helppoa, eikös vain???

      • Lihakala

        Kumpikaan sinun esittämistä vaihtoehdoista ei sinun kannalta valitettavasti toteudu. Kerro mikä on sinun tuotannon tai toimen ala niin keksitään yksissätuumin ratkaisua siihen, että sinun ei tarvitse töissäsi ja toimessaan kohdata poroja eikä poronomistajia.

        Muista myös kun menet kauppaan älä missään vaiheessa edes sorru katselemaan liha tiskin makkaroita juustoa voita äläkä ylipäätään mitään mikä liitty lihaan tai sen sivutuotteisiin ....MUISTATHAN?


    • Persjalka

      Olen viherrakentaja ja vegaani. En ole vuosikausiin syönyt lihaa, makkaraa ym sellaista niin miksipä minulla olisi edes tarvetta katsella tuotteita jotka inhottaa!

      Vedit herneen pikku neessaasi sinä Lihakala, nyt on minun vuoroni odotella niitä sinun ratkaisujasi.

      Enkä totisesti ole ainoa jota suututtaa porollisten loisiminen vaikkapa viljelijän pelloilla. Jos isäni on tehnyt valtavat pellot ja viljelee niitä tarmolla, niin miksi jonkun toisen porotokat saa kaivaa siellä valtoimenaan? Vastaappas tähän! Eihän meidän suvun lehmät ja nuorikarja romppaa poromiehen mailla, ei tulis mieleenkään!

      • Lihakala

        Sinusta ei ainakaan tule isäsi työn jatkajaa kuset isäsi nilkkaan olemalla viherpiipertäjä


      • Porotonmv

        Se on se vapaa laidunnusoikeus poronhoitolakiin kirjattu.
        Paliskunnat on velvoitettu aitaamaan pellot ja viljlykset myös pihat ja puutarhat näin vaadittaessa sekin on poronhoitolakiin kirjattu.
        Itse olen maanviljelijä porot ei ole ongelma minulla ei kesällä eikä talvella. Niitä käy pelloilla mutta en ole isompaa haittaa huomannut


      • Poroton

        Tuo laki on vanhentunut, aika on toinen ja moni asia maailmassa muuttunut. Lakia pitää rukata nykyaikaan. Kansalaisaloitteella saadaan käsittelyyn.


      • Porotonmv

        On se ollut lausuntokierroksella ja vasta siinä oli mahdollisuus lausua kansalaisilla. Mitään merkittävää ei kuitenkaan ole tullut esille ja samalla lailla jatkuu.
        Jos laki on vanha niin vanha on myös poroelinkeino se on ihan vanhimpia elinkeinoja ja nykyaika on vain tuonut haasteita siihen lisääntynyt kansalaisten liikkuminen, metsästysajat, muut elinkeinot lähinnä puutarhatuotanto pien mansikkaviljelmät ym.. perinteinen maatalous on Lapissa hiipunut vuosien saatossa ja sama uhka on myös poroelinkeinolla uusia jatkajia ei ole ikivanhoihin peruselinkeinoihin valitettavasti.
        Liikenteen on sopeuduttava ja asenteiden liikenteessä on mielestäni muututtava ylinopeudet ovat toisinaan huomattavia ja sitä myöden lisääntyy niin porokolari kuin hirvikolari ja liikenteen keskinäiset kolaritilanteet.
        Kemin Sompio on suurin paliskunta jossa n.10000 lukuporoa samanlaista vastakkainasettelua kuin eteläisimmässä Lapissa ja Oulun ympäristön paliskunnissa on ei Kemin Sompion alueella ole...onko asenteissa vika?


    • Järkiintynynyt

      Mitä tuota asiaa miettii ja jauhaa monen ihmisen voimalla. Porot aitaan omistajiensa maille aivan niin kuin kaikki muutkin tuotantoeläimet!!! Petovahingot jää minimiin ja porokolarit on historiaa! That`s it.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1292
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1237
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      30
      1211
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1116
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe