Suomalainen työpaikkakulttuuri

Slussenområdet

Jos pitäisi valita yksi sana kuvaamaan suomalaista työpaikkakulttuuria, niin sopiva sana olisi epäoikeudenmukaisuus. Jos lähdetetään vaikka liikenteeseen siitä tosiseikasta, että pätevin työnhakija ei saa koskaan työpaikkaa, vaan työpaikat jaetaan ihan muilla "avuilla". Koulutus, työkokemus ja osaaminen lentävät romukoppaan, ja paikat jaetaan suosiolla sukulaisille tai kavereille. Olisiko tässä yksi syy, etteivät työpaikat menesty kansallisesti? Edistäisikö se ehkä uusien innovatioiden syntymistä, jos jokaisessa asemassa olisi henkilö, joka on pätevä asemaansa?

Meininki työpaikolla on muutenkin ihan perseestä. On tyyppejä, jotka vain käyvät töissä ja tyyppejä, jotka menevät töihin. Jälkimmäiset tekevät suurimman osan töistä. Toiset ovat saaneet sen niin sanotun suojatyöpaikan.

Onhan noita työpaikkoja tullut katseltua ja meininki aika lailla sama kaikissa.

17

377

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • sipiläläinen

   Toden totta. Jos kyseessä sattuu olevan vielä Lestadiolainen perheyritys, niin kyllä parhaat paikat on jaettu perheelle ja lahkolaisille, eikä heiltä paljon pätevyyksiä kysellä. Jos tulet perheen ja lahkon ulkopuolelta, niin olet jatkuvasti silmtikkuna ja sinulta vaaditaan paljon enemmän, kuin muilta.

   Toisaalta, eihän tuollaisessa yrityksessä kukaan täyspäinen pysty työskentelemäänkään.

  • pieni_vai_iso

   periaatteessa niin, että jos työintoa/uskallusta riittää niin fiksu hakeutuu pieneen firmaan töihin. Silloin ei päädy mitättömäksi seinäruusuksi. Joutuu tarttumaan vähän kaikkeen hommaan rivakkaasti vaikkei ole osaamista. Kehittyy ja oppii. Iso firma on monelle suojaisa turvakoti. Tarkat työnjaot ja roolitus. Olet mutteri. Sellaiseen väkimäärään helposti ihminen katoaa. Moni jopa haluaa kadota piiloon. Tulla mitättömyydeksi. On vakiintuneita klikkejä ja kaveripiirejä joihin ei pääse ollenkaan sisälle. Kertovat omia tyhmiä vakiovitsejänsä solkenaan. Monen Ison firman pahin ongelma on tolkuton tehottomuus ja ihmisten laitostuminen. Paksu työhön kyllästyneiden pomojen läskikerros. Muutama tekee ja suurin osa jotenkin vaan roikkuu päivästä toiseen murehtien elämän suurta ankeutta. Miksi minulle käy aina näin. Miksi minä olen täällä. Yleensä parhaat innovaatiot syntyvät pienissä firmoissa. Isot firmat suoltaa monasti raakaa bulkkia. Samaa oksan sahaamista päivästä toiseen.

   • urafagetti

    "Joutuu tarttumaan vähän kaikkeen hommaan rivakkaasti vaikkei ole osaamista"

    Tämä on se pahin ongelma varsinkin pienissä yrityksissä. Laitetaan kokematon tekemään sellaista tehtävää johon ei osaaminen riitä. Sitten sattuu ja tapahtuu, virheitä, vahinkoja, tapaturmia ja sama asia tehdään kolmeen kertaan kertaan ja korjataan kahdesti. Tätä näkee valitettavan paljon.

    Hyvin johdetussa organisaatiossa työntekijä opastetaan ja koulutetaan tehtävään ja jokaisen työtehtävän kohdalla varmistetaan työntekijän osaaminen ja turvallinen työskentely.

    Muutenkin isossa organisaatiossa om paljon helpompi kehittää itseään ja ylentyä. Perheyrityksessä ura tökkää väliportaaseen, koska ylimmän johdon paikat on varattu perheelle ja sukulaisille.


   • huonot.työpaikat

    Lama-aikana saattaa vaihtoehtojen puutteessa joutua kärvistelemään pitkiäkin aikoja huonossa työpaikassa ja sitten kun tulee parempi aika niin ei kelpaakaan enää minnekään muualle kun voi olla "laitostunut" eli oppinut huonon työpaikan huonoille tavoille... sitten on loppuikänsä jumissa paskatyöpaikassa tai työttömänä jos paskaläävä menee konkkaan.


  • PieniPiruVasempaan

   KATEUS
   Jos yksi sana pitää laittaa kuvaamaan suomalaista työelämää, niin se on siinä. Keskinkertaisuudet puhuvat pahaa niistä, joilla on kykyä ja näkemystä. Etenemistä ei hyväksytä ja parempiin suorituksiin etsitään väen väkisin muita syitä kuin se ilmeisin: osaaminen ja ahkeruus.

   Kun sosiaalisektorilla haluttiin mitata ja ennakoida työntekijöiden tarvetta, huomattiin, että ahkerimmat tekivät kymmenkertaisen määrän päätöksiä laiskimpiin verrattuna. Samalla huomattiin, että uudet työntekijät olivat ahkeria, mutta työtoverit painostivat heitä vähentämään työtään etteivät he itse näyttäisi niin laiskoita kuin oikeasti olivat.

   Koska päätöksiä oli erilaisia ja jotkut veivät enemmän aikaa, sovittiin, että vaikea päätölksenteko oli mahdollista siirtää myöhemmäksi jottä peruspäätökset saataisiin nopeasti läpi eikä ihmisten tarvitse odottaa läpihuutojuttuja turhaan.

   Sovittiin myös minimimäärä päätöksiä päivässä. Minimi laitettiin niin matalaksi että kaikkein huonin työntekijä pääsi siihen myös laiskimpana päivänään. Lopputuloksena minimistä tuli maksimi eikä kukaan uskaltanut tehdä painostuksen alla kuin sen minimin.

   Hienoa, näin ihmiset kantavat vastuun :D

  • TaAsJaKu

   Täytyy yhtyä tähän näkemykseen. Työkulttuuri on läpimätä. Kun uuteen työpaikkaan astuu niin saa alkaa kuuntelemaan vakityöntekijöiden loputtomia valituksia työnantajasta ja työolosuhteista. Haukutaan muita ja yritetään saada mukaan tähän touhuun. Sitten jos uusi työntekijä keskittyykin vain työntekoon ja tekee sen hyvin niin muut työntekijät alkavat hakemaan uudesta työntekijästä vikoja ja savustavat hänet ulos. Kiltti, ahkera ja ystävällinen työntekijä mustamaalataan kateuden vuoksi. Ja sitten jos yrittää alkaa korjaamaan työpaikan olosuhteita ja kehittämään toimintoja niin leimataan hankalaksi. Jääräpäiset laiskurit kun haluavat pysyä entisessä ja alisuorittaa. Ja jos sitten saakin kehitystäkin aikaise ja olosuhteet kuntoon niin viimeistään väliportaan pomo alkaa tuntemaan olonsa uhatuksi ja keksii keinon päästä tästä liian hyvästä työntekijästä eroon.

   • Kokemuksiavain

    "Työkulttuuri on läpimätä. Kun uuteen työpaikkaan astuu niin saa alkaa kuuntelemaan vakityöntekijöiden loputtomia valituksia työnantajasta ja työolosuhteista. Haukutaan muita ja yritetään saada mukaan tähän touhuun."

    Käsitykseni mukaan jos erehdyt itse sanomaan jotain negatiivista pomosta tai työpaikasta, niin se kyllä kannellaan eteenpäin "irtopisteiden" toivossa. Vaikkakin olisi ihan aihetta kritisoidakin touhua.

    Henki on lähinnä se, että jotkut ihmiset roikkuvat siinä työpaikassa kiinni ihan muilla "avuilla" kuin pätevyydellä töihin. Osaaminen voi käytännössä olla sellainen, että jossain kilpailevassa yrityksessä lentäisit pihalle viikossa, siksi on tärkeää olla erityisen läheinen johtoon.

    Osaavat ja ahkerat saavat tehdä ne muidenkin työt, vuodesta toiseen.


   • nollasuoriutuja
    Kokemuksiavain kirjoitti:

    "Työkulttuuri on läpimätä. Kun uuteen työpaikkaan astuu niin saa alkaa kuuntelemaan vakityöntekijöiden loputtomia valituksia työnantajasta ja työolosuhteista. Haukutaan muita ja yritetään saada mukaan tähän touhuun."

    Käsitykseni mukaan jos erehdyt itse sanomaan jotain negatiivista pomosta tai työpaikasta, niin se kyllä kannellaan eteenpäin "irtopisteiden" toivossa. Vaikkakin olisi ihan aihetta kritisoidakin touhua.

    Henki on lähinnä se, että jotkut ihmiset roikkuvat siinä työpaikassa kiinni ihan muilla "avuilla" kuin pätevyydellä töihin. Osaaminen voi käytännössä olla sellainen, että jossain kilpailevassa yrityksessä lentäisit pihalle viikossa, siksi on tärkeää olla erityisen läheinen johtoon.

    Osaavat ja ahkerat saavat tehdä ne muidenkin työt, vuodesta toiseen.

    On tehty arvioita (Jordan Peterson et al. ) isojen yritysten keskijohdosta ja myös board tason ihmisistä. Peräti 65 prosenttia yritysjohdosta on sellaista että heidän työsuorituksensa arvo on tasan nolla. Jopa pahasti miinusmerkkinen. Jos joudut työntekijäksi tuollaisen siiloutuneen nollasuoriutuja pomon alaisuuteen, niin urasi ei etene mitenkään vaikka olisit kuinka tuottoisa, ponnisteleva ja toimelias. Ole tarkkana millaisen pomon saat. Jos pomo on huono vaihda maisemaa. Se on etusi. Taannut varmasti huonon pomon alaisuudessa . Ponnistelusi kun ei johda mihinkään. Nollasuoriutuja pomo vartioi omaa lokeroansa ja reviiriänsä viimeiseen hengenvetoon asti. Yrityksen ja ihmisten (työntekijät) menestyksellä ei ole hänelle suurtakaan käytännön merkitystä.


   • 523325253523

    Tuon saman näin kun olin metallialan töissä. Innostunut nuori työntekijä on kuin punainen vaate härän edessä joillekin jääräpäille jotka on kasvaneet firmaansa kiinni, eivätkä muualle pääse. Aivan sama miten toimit niin päin P:tä menee jos niihin hommiin menee töihin. Koko ajan valitetaan palkasta ja töistä - eikä ihme! Mutta ei tehdä mitään asian eteen. Parempi tunkea kumimulkku ahteriin kuin mennä metallialalle, jos tuntee että järkeä liikkuu päässä...


  • MääräaikaisestiElävänä

   Ei se mitenkään voi mennä aloittajan kuvaamalla tavalla. Työkokemuksesta ja muusta osaamisesta ON hyötyä ja etua haussa ja haastattelussa. Työnantaja pyrkii palkkaamaan päteviä ja sopivia henkilöitä erilaisuus huomioiden.

   Jos olet työnhakijana, niin jatka vain hakemista, kyllä se pian tärppää, ja sitten huomaatkin ajattelevasi ihan eri tavalla. Paikkoja riittää ja hyviltäkin paikoilta lähtee koko ajan porukkaa pois.

  • EiRehellisyysMaataPeri

   Suhteilla edelleen mennään. Sedän pojan poika, siskon tytär jne. Kakkaa koko roska. Entä ne jotka on taistelleet asemansa eteen? Koulutus? Köyhät olot? No tärkeintä on että pomon tyttärellä on kivaa...

  • TaAsJaKu

   Aina kun menee uuteen työpaikkaan, löytyy ainakin yksi työntekijä, joka alkaa heittämään lokaa niskaan ja puhumaan valheita nostaakseen omaa nokkaansa. Aletaan syyttämään uutta työntekijää jo aiemmin olleista huonoista työolosuhteista ja ilmapiiristä. Eletään harhaluulossa, että heidän työyhteisönsä on ja oli hyvä. Kateus ja kilpailu. Huono yhdistelmä. Kiltit eivät jaksa puolustautua ja haluavat uskoa ihmisten rehellisyyteen. Kerta toisensa jälkeen pettyvät.

   • 142414

    Uutta ei päästetä helpolla. Aika tavallista, mutta keskity vain omiin asioihisi ja hyvinvointiisi niin menee hyvin. Annat mennä korvasta ulos kaiken oudon ja unohdat.


  • HävettääSuomi

   Mainittakoon vielä tähän, että työpaikkakiusaaminen on tilastollisesti Euroopan korkeimpia.

   • on.tämä.saatana.maa

    Mikähän piru riivaa tätä suomen kansaa että kaikenlainen toisten alistaminen, riistäminen, halveksinta jne. ala-arvoinen käytös toisia kohtaan kukoistaa ja voi hyvin?
    Olemme maailmassa pieni kansa joten luulisi pikemminkin että olisimme yhtenäinen kansa mutta ei. Valtiokin näemmä harjoittaa hajoita-ja-hallitse politiikkaa. Ihmiset pakotetaan muuttamaan synnyinseudultaan "työn perässä" kun ensin on elinkeinopolitiikalla tuhottu toimeentulon mahdollisuudet pienemmillä paikkakunnilla!
    Sitten yksin muuttanutta on helppo pompotella viranomaisten kulloisenkin oikun ja mielihalun mukaan että pikkusieluiset virkanatsit saa tuntea ylemmyyttä käyttäessään mielivaltaisesti valtaansa hallintoalamaista vastaan.
    On tämä saatana maa! Ei se ihme että monen mielestä viinaa pittää juuva kun vituttaa elämä jatkuvasti...


   • Jännityäjä

    Ainoa tapa pitää pää kylmänä näiden kanssa on ettei katso turhan tarkkaan ja pitää huolta vain omasta elämästään, muistaen kuitenkin olla huomaavainen ja avulias kollegoita kohtaan. Työn ei pidä antaa suistaa ihmistä raiteiltaan.


  • Hys-

   "Meininki työpaikolla on muutenkin ihan perseestä. On tyyppejä, jotka vain käyvät töissä ja tyyppejä, jotka menevät töihin. Jälkimmäiset tekevät suurimman osan töistä. Toiset ovat saaneet sen niin sanotun suojatyöpaikan. "

   Suojatyöpaikka on julkinen sairaanhoito.
   Valinnanvapauden myötä osaavat tekijät siirtyvät yksityisen puolelle ja julkiselle jää meuhkaajat, vätykset ym kännykäräplääjät.

   Lähiesimiesten olisi viimeistään nyt katsottava peiliin ja otettava ohjat hyppysiinsä eikä mennä meuhkaajan ja/tai kaverin halun mukaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onnea! Tauski Peltonen ja ex-vaimo Henna ovat menneet uudelleen naimisiin!

   Tauno ”Tauski” Peltosen tunnetuimpia hittejä ovat mm. Ilman sua, Sinä vain ja Haavemaa. Artisti muistetaan myös kohuotsi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   43
   2795
  2. Orpon hallitus tulee leikkaamaan eläkkeitä!

   Orpo suunnittelee eläkeuudistuksen tammikuulle 2025. Siihen mennessä työmarkkinajärjestöjen pitää tehdä suunnitelma siit
   Maailman menoa
   257
   2559
  3. Oikeasti nainen, ei millään pahalla

   Mutta voi hemme tti mikä fiasko tämä keissi on. Ja tiesin silloin kauan sitten että tämä menee näin. Ja tiesin että en v
   Ikävä
   61
   2249
  4. Niko Ranta -Aho kertoo ettei Sofia ollut hänelle sopiva nainen.

   Ei ollut kannustanut häntä raittuiteen ,vaan teki juuri päinvastaisin ja olisi halunut siksi erilaisen naisystävän .
   Kotimaiset julkkisjuorut
   199
   1516
  5. Sai pakit! Maajussi-Kalle ei lannistu - Mielii venäjänkielisen Veran perään: "Jos hänet saisi..."

   Yrittänyttä ei laiteta… vai miten se meni… Maajussi-Kalle etsii puolisoa rinnalleen ja on iskenyt silmänsä "merenneito"
   Maajussille morsian
   12
   1314
  6. Minun on aika

   Siirtyä sivuun ja piiloon. En kuulu elämääsi enkä voi siihen tämän tapahtumasarjan jälkeen kuulua. Tiedät sen ja minä ti
   Ikävä
   59
   1165
  7. Kauhajoki taas otsikoissa

   Melkoisesti siellä K:joella sattuu ja tapahtuu. Nyt siellä ollaan puukko hippaista !!
   Kauhajoki
   28
   1143
  8. Tämä rakkaus sinuun on uskomatonta

   Kun se ei lopu. Olen sinun loppuelämäni ajan, jos sinäkin minut haluat ja jos päästään joskus "käyntiin". Miehelle
   Ikävä
   43
   1045
  9. Provinssi joutuu sakkomaksuun

   Poliisi epäilee Provinssi-rock tapahtumaa syrjinnästä Juha Mäenpäätä kohtaan tehdystä pakkopoistosta. Voi tuottaa sakot
   Ilmajoki
   90
   995
  10. "MIHAIL DELJYAGIN,VENÄJÄN TULEVA PRESIDENTTI"!!!

   "VEITSENTERÄVÄ TALOUSMIES"!!!
   Maailman menoa
   11
   986
  Aihe