Piper Warriorin MTOM korotus. STC saatavilla

Peter__T

Vuosimallista 1983 eteenpäin Piper korotti Warriorin (PA28-161) suurinta sallittua lentoonlähtömassaa 5%. Koneeseen ei kuitenkaan tehty mitään rakenteellista muutosta eikä sen moottoritehoa kasvatettu.

Piper ainoastaan päivitti lentokäsikirjan suoritusarvotaulukoita.

Valitettavasti Piper ei koskaan uudelleensertifioinut samaa lentoonlähtöpainoa konetyypin aiemmille, 1977 - 1982 vuosimalleille. Tämä jätti näiden koneiden omistajat valinnan eteen: Joko lentää konetta 3-paikkaisena tai tietoisesti ylittää koneelle sertifioidun MTOM:n.

Amerikkalainen yhtiö on julkaissut STC:n (Supplemental Type certificate) SA00397NY jolla näiden vanhempien koneiden MTOM (Max Take-Off Mass) nousee samalle tasolle kuin uudemmissa Warrioreissa.

Tämä STC ei edellytä mitään rakenteellisia muutoksia lentokoneeseen. STC sisältää ainoastaan uudemman vuosimallin lentokäsikirjan (jossa päivitetyt suoritusarvotaulukot ja nopeudet) sekä koneen mittaritauluun tarkoitetun kilven/tarran, jossa muistutetaan että korotetulla painolla operoitaessa tulee käyttää uutta lentokäsikirjaa.

STC:n saa Piper PA-28-161 malleihin "1977 through 1982, S/N 28-7716001 thru 28-8216300."

STC:ta myy
www.knots2u.net/piper-pa-28-161-gross-weight-increase-stc-adds-115-lbs/

187

7442

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin.on

      Asia selvä. Nyt saa ihan luvalliseti jatkaa nousukiitoa savipellolla.

    • arvelenpa.vain

      "The details that SHK has obtained show that the aircraft’s take-off mass was 70 kg over the maximum permitted or 18 kg over the increased take-off mass that the aircraft would have had if the previously described modification had been carried out. "
      Jos laittaa lapun tauluun ja kirjan reppuun, niin sitten saa ottaa kuormaa koneeseen oman maun mukaan.

    • NillinTallin

      Ja täällähän ollaan tosi nokkelilla kommenteilla liikenteessä. Katsoin Knots2u:n sivuilta ja itse ainakin ymmärsin lukemastani että tuo STC ei edellytä mitään muutoksia koneeseen. Ainoastaan muutaman solmun suuremmat irrotusnopeudethan siinä kai on kyseessä. Ymmärsin että STC oli koneeseen hankittu eli että koneessa oli oikenalainen käsikirja. Eli konehan oli jotakuinkin oikein kuormattu. Syy haveriin on jossakin muualla kuin kuormauksessa.

      Mietityttää, mikä on nillittäjien kompetenssi ....

    • fick_off

      Eihän nuo räppänät meinaa pysyä ilmassa muutenkaan. Harva se päivä niitä räpsähtelee milloin mihinkin. Todella epäluotettavia ropposia.

      Haluaako joku nyt muijastaan vai anopistaan eroon, kun ylikuormalla pitäisi päästä teikoffaamaan?

    • arvelenpa.vain

      Eikä Petteri olisi voinut muutenkaan liikennöidä koneella 50 kn miniminopeudella, kun sen miniminopeus on 52 kn jos taulussa on tarra uusista säännöistä. Tietysti jos tarraa ei ole, niin 50 kn riittää aivan hyvin, oli kuorma mikä tahansa.

      • rewindu

        Tuossa otettiin 43 solmua eikä 50.


      • arvelenpa.vain

        Tuosta on kaksi erilaista mielipidettä.
        Tosin ei 50 solmuakaan olisi riittänyt jos olisi ollut tarra taulussa. Onneksi ei ollut niin pilotti pääsi väittämään että nopeutta oli riittävästi.


      • selittämälläsuohon

        Windshear........ jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Kummasti sekin iski useamman kerran heti kun oli saatu pyörät irti asfaltista ja poistui kun pyörät koskettivat jälleen maata, poistuakseen pysyvästi sen jälkeen kun landarit sojottivat sellaisiin suuntiin että huh huh.


      • Peter__T
        selittämälläsuohon kirjoitti:

        Windshear........ jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Kummasti sekin iski useamman kerran heti kun oli saatu pyörät irti asfaltista ja poistui kun pyörät koskettivat jälleen maata, poistuakseen pysyvästi sen jälkeen kun landarit sojottivat sellaisiin suuntiin että huh huh.

        Oliko vielä muuta? Kyllä maalla ollaan aina viisita kun merellä on hätä.
        Onnettomuuden jälkeen paikalliset tulivat kertomaan tuulen oikuttelusta joka on paikallisesti hyvinkin tunnettu.

        Mutta suurin asiantuntemus on varmasti teillä jotka ette ole olleet siellä päinkään. :)


      • Selittämättäsuosta
        selittämälläsuohon kirjoitti:

        Windshear........ jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Kummasti sekin iski useamman kerran heti kun oli saatu pyörät irti asfaltista ja poistui kun pyörät koskettivat jälleen maata, poistuakseen pysyvästi sen jälkeen kun landarit sojottivat sellaisiin suuntiin että huh huh.

        Juu. Ainakin tutkijalautakunta veti sellaisen johtopäätöksen. Mutta tokihan paikalliset vahingoniloiset wannabe- pilotit tämänkin tietävät paremmin?


    • provopilotti

      Ja niin muuttui tämäkin lanka silkaksi provoiluksi. Ei niin asian häivääkään vastaajilla näköjään.
      Trafin ja OTKES:in mukaan lentoturvallisuus on nyt paremmalla tolalla kuin aikoihin. Myös yleisilmailussa. Mutta eihän se Trafi varmaan mitään ymmärrä. Eikä OTKES.

      • arvelenpa.vain

        Näinhän se on. Jos joku maadoittaa koneensa tukevasti peltoon ja lopettaa lentämisen, niin lentoturvallisuus paranee.


    • Minkots

      Kelpaako lieventäväksi kohdaksi, että opettajalle sattui vaan huono tuuri? Tai että, opettaja osoittaa julkisella foorumilla katumusta ja osallistuen itsensä torumiseen!

      • Peter__T

        Mitähän pitäisi lieventää?

        Onko minulla teidän mielestänne jonkinlainen näyttötaakka täällä kenttäoikeudessa, ... niin mistä? Kenelle?

        Vahingonilon toki ymmärrän, sitähän nämä viestit pursuavat. Asiaa ei nimeksikään.


      • sanginjoki

        Suhtautumisen ymmärtäisi jos lentäisi AN-2 koneella, ehkä on aika vaihtaa?
        Vai mikä tässä oli ajatuksena?


      • arvelenpa.vain

        Viljapeltokuvioiden tekeminen on aivan normaalia uffomiesten lentotoimintaa. Samoin sääntöjen rikkominen varsinkin koulutuslennolla.


      • Peter__T
        arvelenpa.vain kirjoitti:

        Viljapeltokuvioiden tekeminen on aivan normaalia uffomiesten lentotoimintaa. Samoin sääntöjen rikkominen varsinkin koulutuslennolla.

        Niinkö arvelet? En tiedä sinun ja läheistesi tavoista. Meillä ei ole ollut tarvetta sellaiseen.


      • ihmettelenpä.vain

        Asia selvä. Kun aikansa pilotti selittelee, niin sitten ei mitään olekaan tapahtunut. Ei ole tehty viljapeltokuvioita eikä rikottu sääntöjä eikä mitään muutakaan sellaista, josta kannattaisi mainita.
        Miten muuten ketjun avausviestistä tuli sellainen mielikuva, että sääntöjä nimenomaan on rikottu ja tarkoituksella?


    • Peter__T

      Logiikkasi kummastuttaa.

      Jos sääntöjä rikottaisiin tarkoituksella, tarvittaisiin se tarkoitus.

      Jos tarkoitus olisi rikkoa kuormaussääntöjä, miksi hankkia koneeseen suuremman kuormauksen mahdollistava STC?

      Jos tarkoitus olisi rikkoa fysiikan lakeja, miksi viimeksi ennen liikkeelle lähtöä kerrata yksityiskohtaisesti lentokäsikirjasta lentomenetelmä?

      Kuten kertomuksesta käy ilmi, päivän ensimmäisen ja viimeisen lennon väliaika oli liian pitkä. Tutkijoiden mukaan tällä ei kuitenkaan ollut vaikutusta onnettomuuteen.

      Opettaja on oppilaalle roolimalli. Teistä muista en tiedä, mutta itse olen koettanut olla oppilailleni turvallinen esimerkki.

      Onnettomuus on tapahtunut. Päällikkö on siitä vastuussa. Päällikkö olin minä.

      Mitä vielä?

      • logiikka.rules

        Näinhän se on. Millään ei ollut mitään vaikutusta mihinkään eikä kyseessä ollut edes onnettomuus, vaan pilotti unohti kertoa, että lentosuunnitelmaan kuuluu opetustarkoituksessa tehtyjen viljakuvioiden muodostelu.


    • Jompi.kumpi

      Oliko koneella aloituksessa mainittu STC, vai eikö ollut?

      • Stc

        Oliko koneella aloituksessa mainittu STC hyväksytysti asennettu, vai eikö ollut?


      • Peter__T

        Vieläkö tämä jaksaa kiinnostaa?
        Luulen vastanneeni tähän jo toisalla, mutta voin toki vastata uudelleenkin.

        Tähän kysymykseen ei ole yksikäsitteistä kyllä/ei vastausta. Seuraavista syistä:

        1. Koneen omistaja oli tilannut tälle koneelle yksilöidyn STC:n.
        2. STC:n omistaja valmisti tälle koneyksilölle STC:n joka koostui kolmesta osasta:
        - STC-todistuksesta, jossa oli yksilöity minkä muutoksen kyseinen lisätyyppihyväksyntätodistus sisältää (MTOM korotus) , mitä sarjanumeroa se koskee (OH-PHE) sekä mitä koneeseen pitää asentaa
        - lisäkilvestä
        - uudesta Piper PA28-161 lentokäsikirjasta
        3. Kun omistaja vastaanotti STC:n, se toimitti koko paketin huolto-organisaatiolle.
        4. Huolto-organisaatio asensi STC:n mukaisesti lisäkilven koneen mittaripaneeliin ja korvasi koneen lentokäsikirjan uudella versiolla.
        4. Omistajaorganisaatio päivitti tämän koneen kuormauslaskelmaohjelman vastaamaan STC:n mukaista uutta korotettua maksimi lentoonlähtömassaa
        5. Koneella alettiin operoida uuden lentokäsikirjan mukaisella tavalla ja kuromauslaskelmassa käytettiin päivitettyä versiota
        6. Omistaja ja koneella lentäneet ohjaajat eivät tienneet - eivätkä olisikaan voineet tietää - että huolto-organisaatio ei ollut kuitannut STC:tä asennetuksi sen työtilauksen työvaihekortille, jolla työ tilattiin. Tämä tieto jäi vain huolto-organisaatiolle itselleen ja se olisi tullut esiin vasta seuraavan , vuotuisen lentokelpoisuustarkastelun (ARC:n antamisen) yhteydessä. ARC tulee sanoista "Airworthiness Review Certificate." Tietoa STC:n asentamisesta ei merkitä esimerkiksi koneen matkapäiväkirjaan eikä tässä tapauksessa siitä ole julkaistu AFMS:ää (Airplane Flight Manual Supplement) joka olisi tullut asentaa koneen lentokäsikirjan "Supplements"-osioon.

        Kysymykseen, olko STC kyväksytysti asennettu, voidaan vastata "kyllä" koska FAA on määritelyt hyväksytyn tavan tämän nienomaisen STC:n "asentamiselle" ja sen mukaan oli toimittu:
        - koneen lentokäsikirjan vaihtaminen
        - korotetusta lentoonlähtöpainosta ja uudesta lentokäsikirjasta kertovan lisäkilven asentaminen koneen kojetauluun

        Kysymykseen voidaan vastata myös "Ei" koska STC:n asentamisesta tulee syntyä CRS (Release to Service). Sellaista ei huolto-organisaatio ollut syystä tai toisesta tehnyt vaikka STC oli hyvksyttävällä tavalla (fyysisesti) koneeseen asennettu. Tästä syystä STC:n käyttöönottoprosessi oli kesken.

        Vaikka huolto-organisaatio olisi tehnyt CRS:n, ei siitä olisi jäänyt merkintää koneen matkapäiväkirjaan vaan ainoastaan koneen tekniseen kirjanpitoon. Joka oli huolto-organisaation hallussa.

        Niin tai näin, STC:n käyttöönoton jälkeen koneella operoitiin FAA:n hyväksymällä tavalla uutta käsikirjaa ja uutta MTOM-rajoitusta käyttäen.

        Se, että huolto-organisaatiolla oli jotakin jäänyt kesken, ei ollut saatettu koneen omistajan eikä päällikön tietoon.

        Vieläkö jäi kysyttävää?


      • Stc

        Vastaus on tähän astisista kai lähinnä totuutta ja riittänee (ainakin) minulle.


    • Peter__T

      Kuka kysyy? Ennen kuin vastaan, kerro vielä ystävällisesti, kuka olet ja millä tavalla olet asianosainen saamaan tietoa lentokoneemme stc:stä?

      • näin.on

        Jos tutkijalautakunta on saanut asiasta selvyyden, niin turha on tuota enää pilotilta kysellä kun vastaukseksi kuitenkin tulee selittelyä ja jaskanpankutusta.


      • Peter__T
        näin.on kirjoitti:

        Jos tutkijalautakunta on saanut asiasta selvyyden, niin turha on tuota enää pilotilta kysellä kun vastaukseksi kuitenkin tulee selittelyä ja jaskanpankutusta.

        Tuo kommentti antaa perustellun aiheen olettaa, että orastavan someraivon vallassa oleva nimimerkki ei ole lähtökohtaisesti kiinnostunut siitä, mikä on asioiden todellinen laita. Onhan paljon helpompaa esittää loukkauksia nimimerkin suojasta. Niin tai näin, vastaan jäljempänä.


      • tosiasioidenedessä

        Harmillista että haverikomissio oli tullut vääriin johtopäätöksiin.

        Vaikuttavana voimana tässä oli todellisuudessa ns. myötätuulikaarto joka kiusalliseen tapaan tapahtui yllättäen suoraan lennettäessä.


    • ihmettelen.vain

      Oliko koneessa hyvänä esimerkkinä oppilaalle ylikuormaa vai ei?
      Onko hyvä esimerkki oppilaalle se, että kouluttaja valitsee sen, mitä sääntöjä hän katsoo asialliseksi rikkoa?

      • Peter__T

        Suo anteeksi; en vielä ymmärrä kysymystäsi. Esitit suljetun kysymyksen, joka voitaisiin rinnastaa klassiseen, absurdiin kysymykseen ("oletko lopettanut huumeiden käytön?")

        joudun siksi kysymään sinulta, nimimerkki "ihmettelen.vain", sisältyykö kysymykseesi väite, että

        a) lennonopettajana olen tietoisesti kuormannut - ja näin antanut huonon esimerkin oppilaalle - koulutuksessa käytetyn lentokoneen ylipainoiseksi ja/tai että
        b) olen tietoisesti - oppilaiden nähden - valinnut rikkoa ilmailusta tai lentotiurvallisuudesta annettuja sääntöjä?

        Peter Tähtinen
        lennonopettaja


    • Peter__T

      Koska yhtiömme käytössä olleen Piper Warriorin, OH-PHE, jonka sarjanumero on 28-7716103, varustus ja viimeisen lennon tapahtumat ovat herättäneet tässä keskustelussa melkoista kiinnostusta ja muutamissa kirjoittajissa orastavaa someraivoa, tarkastelen asiaa hiukan laajemminkin. En siksi, että olisin mielestäni raivoajille mitään selitystä velkaa, vaan siksi, että toivon tästä olevan nyt tai myöhemmin hyötyä jollekulle, joka on samankaltaisessa tilanteessa.

      Yhtiömme osti koneen sen edellisiltä omistajilta kesällä 2016. Koneen valmistusvuosi oli 1977, jona aikana tämän mallin, PA28-161, suurin sallittu lentoonlähtömassa oli 115 lb alempi kuin uudemmilla saman tyypin vuosimalleilla. Koska konetta voi turvallisesti lentää myös suuremmalla lentoonlähtömassalla, soveltaen korkeampia nopeuksia, tilasin kesällä 2016 amerikkalaiselta yhtiöltä Knots2U konetyypille tarjolla olevan STC:n (Supplemental Type Certificate) joka mahdollistaa vuoden 1977 koneella operoinnin niillä korkeammilla painoilla, jotka on hyväksytty vuoden 1983 ja sitä uudemmille saman tyypin koneille. Yhtiö toimitti tilatun STC:n, joka koostui STC-todistuksesta, uudemmasta käsikirjasta (Pilot Information Handbook) ja koneen mittaritauluun kiinnitettävästä kilvestä (tarrasta). STC-todistus oli yksilöllinen ja siinä on mainittuna koneen suomalainen rekisteritunnus ja sarjanumero. STC saatiin siis noin vuosi ennen onnettomuutta.

      Knots2U laskutti yhtiöltämme tämän STC:n laskullaan n:o 1647526. Lasku oli päivätty 6.7.2016 . Laskulla oli muitakin tuotteita. Tämän tuotteen kohdalla laskulla lukee:

      “Gross Weight Increase of 115lbs Piper Pa28-161 S/N 28-7716001 thru 28-8216300 – STC#: SA00397NY DS (CS10)”

      Saatuamme STC:n haltuumme veimme uuden käsikirjan koneeseen, liimasimme kilven kojelautaan ja toimitimme STC-todistuksen käyttämällemme huolto-organisaatiolle. Päivitimme yhtiömme käytössä olevan massalaskelma-Excelin vastaamaan uutta, suurempaa lentoonlähtömassaa ja ryhdyimme operoimaan uuden käsikirjan mukaisesti.

      Koneemme jouduttua lento-onnettomuuteen 30.6.2017 kävi ilmi, että CAMO ei ollut raportoinut Trafille korotetusta lentoonlähtömassasta. Onnettomuustutkijoiden näkökulmasta STC:n ”asennusta” ei ollut näin dokumentoitu.

      Toisin kuin useimmat muut STC:t, joiden asentaminen edellyttää muutoksia lentokoneen rakenteeseen tai varusteluun, tämä STC ei edellyttänyt mitään muutoksia. Sillä, oliko STC:n mukainen korotettu lentoonlähtömassa kirjattu ilma-alusrekisteriin, eri ollut mitään vaikutusta itse onnettomuuteen. STC tai sen puute ei muuta koneen lento-ominaisuuksia eikä fysiikan lakeja.

      Koneeseen tankatiin lisää polttoainmetta juuri ennen onnettomuuslentoa. Tankattava määrä laskettiin sen hetkisen parhaan tietämyksen mukaan siten, että tankkauksen jälkeen koneella olisi – opetuksellisten tavoitteiden vuoksi – suurin sallittu lentoonlähtöpaino. Edessä oleva lento oltaisiin voitu tehdä myös huomattavasti pienemmällä polttoainemäärällä. Tavoitteena oli demonstroida lyhyen kentän lentoonlähtömenetelmää aidosti lyhyellä kentällä. (Oppilaan koululentokokemus oli kertynyt lähinnä 3000 m kiitotieltä.) Tälle lentokäsikirjassa kuvatulle lyhyen/pehmeän kiitotien menetelmälle on tunnusomaista 25 asteen laskusiivekeasetuksen ja pienemmän irtoamis- ja alkunousunopeuden käyttäminen.

      Ensimmäisessä raportissamme Ruotsin onnettomuustutkinnalle ilmoitimme - kuten vielä tuolloin uskoimme - koneen lentoonlähtöpainon olleen juuri tuo suurin sallittu. Tarkemman tarkastelun jälkeen pidimme todennäköisenä, että olimme aliarvioineet matkatavaran määrän ja painon ja ilmoitimme oma-aloitteisesti tutkijoille uuden, hiukan korkeamman arviomme, mikä tarkoitti lievää ylikuormaa.

      Selvyyden vuoksi voidaan todeta vielä, että mikä tahansa Piper Warrior PA28-161, vuosilta 1977 -1983, on turvallisesti operoitavissa, STC:n kanssa tai ilman STC:ta niillä nopeuksilla jotka löytyvät OH-PHE:ssa onnettomuushetkellä olleesta Piperin Pilot Information Manual:ista – josta me kertasimme käytettävän lentoonlähtömenetelmän ja sovellettavat nopeudet huolellisesti ennen lentoonlähtöä.

      Koska Suomi24 viesteihin ei käsitykseni mukaan voida liittää liiteasiakirjoja, pyydän asiasta mahdollisesti kiinnostuneita ilmoittamaan minulle sähköpostiosoitteensa, jonne voin toimittaa ne kirjalliset dokumentit, jotka ovat yhtäpitävät edellä kertomani kanssa.

      Edellä kertomani lisäksi totean lisäksi, että ko. päivänä ylittyi opettajan työpäivän pituutta säätelevä työaikarajoitus minun sitä tuolloin havaitsemattani. Suunnitteluvaiheessa laatimamme päiväaikataulu venyi huomattavasti ennakoitua pidempien lepo- ja lounastaukojen vuoksi aiottua pidemmäksi. Olin huolimaton. Onneksi asialla ei ollut merkitystä onnettomuuden syntyyn, kuten tutkijatkin raportissaan titesivat.

      • arvelenpa.vain

        Asia selvitetty. Millään ei ollut mitään vaikutusta mihinkään. Tuo on todettu jo aikaisemmin.
        Jos oli tauluun liimattu kyltti, niin sitten jokaisen jotain asiasta ymmärtävän pitäisi tajuta että 50 kn ei ole sama kuin 52 kn.
        Jos taulussa ei ole merkittynä 50 kn, niin sitten voi yrittää lentämistä isommalla ylipainolla kuin jos olisi 52 kn.
        Eikä varmaan ylipainon olemassaolo tai sääntöjen rikkominen millään lailla vaikuta viljapeltokuvioideiden malliin. Saattaa olla jopa niin, että uffomies ei ihan heti pökerryksestään selvittyään edes tajua tehneensä viljapeltokuvioita.


    • Jompi.kumpi

      Kiitos vastauksesta, joka selvensi tutkintaselostuksen kohdan 1.6.3 merkityksen etenkin niille sivullisille, jotka ovat lukeneet kyseisen selostuksen. Pahoittelen, jos kysymys ärsytti. Ei ollut tarkoitus ärsyttää, vaan pelkästään kysyä yksinkertainen kysymys, joka jäi mieleen tutkintaselostuksesta luetun perusteella. Tietääkseni minun ei tarvitse paljastaa henkilöllisyyttäni juuri tällä palstalla.

    • niintaas

      1055 kilogramma (kg) = 2325,8767122221998 pauna, naula (lb, lbs)
      Selvä juttu! Koneessa ei tietenkään ollut Stc :tä ja matkustajien/oppilaitten henki oli taaskin vain luulojen ja selittelyjen varassa. Minä pyydän varmuuden vuoksi joka aamu keittiöstä erikoisluvan sen päivän max painoille!

    • Peter__T

      On ollut jokseenkin outo keskustelu. Yksi nimimerkki joka arevelee ja ihmettelee, on nyt juuttunut inttämään onko ROTAATIOnopeus 50 vai 52.

      Keskustelu olisi helpompaa jos tuo keskustelukumppani olisi itsekin lentäjä joka ymmärtää käyttämänsä termit. Lentäjälle lienee selvää, mitä rotaationopeus Vr tarkoittaa. Ja sen jälkeen tuleva irtoamisnopeus Vlof, johon kone kiihtyy rotaation aikana, ja jolla se sitten irtoaa maasta. Ja sitten jyrkimmän nousukulman nopeus Vx jolla ylitetään esteet, minkä jälkeen jatketaan nousua parhaan kohoamisnopeuden nopeudella Vy.

      Tämä wannabe-lentäjäpoloinen näyttää luulevan että Vr on se nopeus jolla kone nousee ilmaan. Koneella vaan ei liene riittävästi nostovoimaa lentoonlähtöön Vr-nopeudella.

      Jos rotaatio aloitetaan liian varhain, lähtökiito maassa pitenee - koska nokka koholla olevalla koneella on lähtökiidossa suurempi vastus sen jälkeen, ennen kuin se saavuttaa irtoamisnopeuden. Tämähän on sanottu myös lentokäsikirjassa.

      Toisaalta, jos kone on noussut ilmaan, on sillä varmuudella ollut suurempi nopeus kuin lentokäsikirjassa esitetty rotaationopeus.

      Sama se sinänsä, tämä nimimerkin suojasta laukova besserwisser on päättänyt, että lennonopettaja Peter on tietoisesti valinnut rikkoa määräyksiä ja sitten niitä valitsemallaan tavalla rikkonut. Loukkauksia vilisevä alatyylinen höpöttäminen, maustettuna heitoilla tarroista ja STC:stä ei paljon asiaa muuta. Tilanne on kuin venäläisessä onnettomuustutkinnassa. Ensin määritellään syyllinen. Sitten mietitään, mitä oikein tapahtui.,

      Hyvää jatkoa.

      • ikaru5

        Onhan se hyvä kokeilla kantapään kautta nuokin asiat. Ei pysynyt piiperö ilmassa maavaikutuksen ulkopuolella kun sakkautettiin. Ihan lentämällä itse aiheutetusti tonttiin.

        Olishan tuokin ratkennut kun olisi liimattu tarra jossa olisi kerrottu koneen sakkausnopeudeksi vaikkapa 30 solmua.


      • arvelenpa.vain

        Jos olisi pilottina joku oikeasti lentämisestä jotain ymmärtävä, niin olisi selvillä sekin, mitä ylipaino tarkoittaa.


    • Aprikoiva

      Olisi ollut mielessä vielä jokunen kysymys, jota ei ole esitetty tässä, mutta taidanpa kysyä jostain muualta. Saattaa löytyä sävyisääkin pohdiskelua tapauksesta.

    • Peter__T

      Tässä ketjussa on esitetty nähdäkseni yksi kysymys. Johon olen vastannut parhaan ymmärrykseni mukaan.

      Sen lisäksi on esitetty joukko väitteitä ja syytöksiä.

      Kysy pois, kysymyksiin saattaa saada vastauksen. Kuten tuohon stc-asiaan.

      • vvvvvhj

        Mitä tästä voidaan oppia vastaisen varalle?


      • Peter__T

        Terveiset taalta Tshekista, jossa kirjaimista puuttuu umlaut.
        Tasta voidaan oppia vaikka mita. Henkilokohtaisesti sanoisin etta...

        1. Kun lentokone loytyy koululennon jalkeen viljapellosta, on paivanselvaa etta opettaja on epaonnistunut.
        2. Ala koskaan luota siihen etta JOKU TOINEN hoitaa paperityot puolestasi. Tarkista ja uudelleen tarkista, etta asiat ovat niinkuin halusit, ei niinkuin luulet
        3. Ala ryhdy keskusteluun Suomi24 provojen kanssa alaka ruoki trolleja.
        4. Opettajana ala koskaan oleta, etta oppilas osaa aiemmin opetetut ja onnistuneesti moneen kertaan harjoitellut asiat taydellisesti. Kun ei opettajakaan osaa.
        5. Suomi24 ei ole paikka jossa keskustellaan asia-argumentein. Siella myos lyodaan lyotya ja ilkeillaan. Iva, pilkka, provokaatio, vahingionilo ja someraivo ovat monen keskustelun peruselementit
        6. Ja paljon muutakin. JOS vaikka irtoamisnopeus olisi ollut vaikkapa 62 KT 52 KT sijaan, ei tata saietta olisi.

        Taman lausuttuani tiedan, etta kohta taas joku "ihmettelee" ja "arvelee", etta johtopaatokset ovat vaarin. No, antaa olla. Ne ovat joka tapauksessa minun omat johtopaatokseni. Teilla on varmaan omanne. Kuulen varmaankin niista pian. Sita odotellessa.


    • Jutilab

      Onneksi Suomessa ei toimi niin, että seitsemän lentäjää ilniantamalla saisi omat rikkeensä anteeksi!

    • Sattuipa.Ruotsissa

      Eiköhän tähän ole sovellettu Ruotsin lakia?

      • Peter__T

        Siitä puheenollen. Posti toi kirjeen Ruotsin poliisilta. Se ilmoitti päättäneensä tutkinnan merkinnällä

        Ei rikosta


      • Sattuipa.Ruotsissa

        Se olikin kohtuullinen päätös tutkinnalle.


    • piieitwentieit

      Tuo STC on varsin kiinnostava. Voisiko joku valaista, mitkä ovat sen mukaan tuomat suoritusarvomuutokset korotetulla MTOW:lla? Esim. lentoonlähtö-ja laskumatkat sekä nopeudet verrattuna alkuperäiseen koneeseen.

      • Peter__T

        Jos saat käsiisi vm 1983 PA28-161 lentokäsikirjan, näet muuttuneet suoritusarvot siitä. STC siis tekee pre-1983 Warriorista identtisen vm 1983 mallin kanssa.


    • Flyhemmo

      Kerroit, että STC käsittää vain uuden maniskan ja lapun kojetauluun, ei mitään muuta? Ilmoitus uusista parantuneista suoritusarvoista oli vain huoltofirmalta jäänyt lähettämättä.
      "Thanks to the change in weight and balance, shifting the battery location allowed the gross weight and useful load to be hiked by 115 pounds, and extended the aft CG to allow more of a load in the baggage compartment. (The boost is available via STC for older Warriors.)"

      • ihmettelen.vain

        Jospa petteri kävi ihan omin käsin siirtämässä akun toiseen paikkaan. Kiireessä sitten unohtui tarran ja ohjekirjan esiinkaivaminen. Samalla taisi unohtua minkä takia koneessa on sakkausvaroitin ja mitä sakkaus tarkoittaa.


      • pohdiskelu

        Sakkausvaroitinko se olikin se häiritsevä huuto joka kuului heti 43 solmun jälkeen ja vaikeni vasta viljapellossa?


      • Höm.höm

        Onko Flyhemmon mainitsema STC juuri SA00397NY?


      • Peter__T
        Höm.höm kirjoitti:

        Onko Flyhemmon mainitsema STC juuri SA00397NY?

        Ei ole. Koska tämä meidän STC ei edellyttänyt akun siirtoa - eikä myöskään vaikuttanut takatavaratilan max kuormaan.


      • Peter__T

        Jos olisit lukenut loppuun saakka sen AvWebin artikkelin, jota siteerasi, olisit nähnyt tämän:

        ”Owners of 1977 through 1982 Warrior IIs can get a gross weight increase, from 2325 up to a whopping 2440 pounds. Mostly a paperwork exercise requiring a placard and carrying a later Piper information manual, the STC gives early -161 owners the same gross weight 1983 and later models enjoy. Ventura Aero offers this mod.

        Another interesting STC involves installing a supplemental storage area under the baggage compartment floor, capable of storing up to 25 pounds. The mod, available from Aircrafters Inc., includes parts and paperwork for the conversion.”


      • Höm.höm

        Luin kyllä. Olen myös lukenut saman asian muualta. Halusin vaan kysymällä rohkaista nimimerkki Flyhemmoa lukemaan. Tarkoitukseni oli vähentää turhaa arvelua.


      • arvelenpa.vain

        Vaikuttaa siltä että paperityökin jäi petteriltä ihan ajattelun tai kuvittelun asteelle.
        Sakkausvaroittimen asiaankuuluvaa hiljentämistä ei petteri huomannut tai muistanut tehdä ennen sujuvaa viljapeltokuviointia.
        Selittely sensijaan on tärkeää ja petterin firmassa varmasti kunnolla sisäistetty, koska mitään ei todellisuudessa tapahtunut.


    • JumponPäällikkö

      Mie vejin just tuolla pellonkulumalla Kesna 150 siitä Kear up nupista kun vauhtii oli 20 merimailii. Sitte rupes täriseen ja pläkkii kulu tantereeseen.
      Teinks mie kaikki oikein?
      Wannabe lentokapteeni.

    • BatteryWasWrongStation

      Koska onnettomuustutkinta raportti oli virheellinen niin mikä on päällikön oma tulkinta siitä miksi kone päätyi peltoon vai oliko se vain koulutusohjelman mukainen ns. jatkettu simuloitu pakkolasku lentoonlähdössä?

    • normimeinikiista

      On tiedossa, että foorumin tarkoituksellinen heikentäminen on yksi tapa reagoida kiusallisiin kysymyksiin. Foorumia ja siihen lähettettyä kiusallista kysymystä heikennetään lähettämällä siihen tarpeeksi häiritsevää postia. Valitettavan tuttua naapurimaasta.

    • kysyjä7

      Oliko Warrior 1983 malliseen oikeasti eroja? Muutettiinko tehtaalla massakeskipistettä ja mm. akun paikka moottoritilaan? Tässäpä kysymys.

      • Peter__T

        Massakeskipiste ei ole osa, joka asennetaan koneeseen. Massakeskiön sijainnin määrää koneen kulloinenkin kuormaus.

        Mutta, käsittääkseni akku sijaitsee aivan samassa paikassa v 1982 ja 1983 Warrioreissa.


      • kysyjä7
        Peter__T kirjoitti:

        Massakeskipiste ei ole osa, joka asennetaan koneeseen. Massakeskiön sijainnin määrää koneen kulloinenkin kuormaus.

        Mutta, käsittääkseni akku sijaitsee aivan samassa paikassa v 1982 ja 1983 Warrioreissa.

        Omistat ilmeisesti paljonkin koneita, mutta tämä yksilö on 1977 ja lentoonlähdössä se saa painaa korkeintaan 1055kg.

        Tekniset tiedot
        Ilma-alustyyppi Piper PA-28-161
        ICAO Tyyppitunnus P28A
        Ilma-aluksen sarjanumero 28-7716103
        Ilma-aluksen valmistusvuosi 1977
        Moottoreiden lukumäärä 1
        Moottorit
        Lycoming O-320-D3G
        Potkurit
        Sensenich 74DM6-0-60 Maksimi lentoonlähtömassa 1055


      • Peter__T

        Lopetetaanko inttäminen?
        Ehdotan että odotat sen verran että kysyn Trafin kannan asiaan. Sitä odotellessa pyydän, hillitse kiimaasi.


      • kysyjä7ja
        Peter__T kirjoitti:

        Lopetetaanko inttäminen?
        Ehdotan että odotat sen verran että kysyn Trafin kannan asiaan. Sitä odotellessa pyydän, hillitse kiimaasi.

        Tämä on tätä ja täällä ei tule valmista. Lopetetaan


      • Peter__T
        kysyjä7ja kirjoitti:

        Tämä on tätä ja täällä ei tule valmista. Lopetetaan

        Oikea hetki lopettaa kun ollaan saamassa asiaan viranomaisen kanta?


    • IkarusInstractor

      Kun koululennon aiheena on lyhyen kiitoradan lentoonlähtö niin onhan se paras tapa harjoitella sitä lievästi ylipainoisella koneella lyhyellä nurmiradalla windshear-olosuhteissa.

      • Peter__T

        Arvoisa nimimerkki Ikarus-ins-Tractor,
        Valitettavasti emme voineet valita kuvailemiasi olosuhteita. Meidän oli käytettävä 850 m pituista hyväkuntoista asfalttikenttää. Koulutusohjelmaan ei sisälly operointia nurmikentältä.

        Miinkä pituinen kiitotie sinun mielestäsi on riittävä PA28-161 -koneen lentoonlähtöön?


      • piieitwentyeit
        Peter__T kirjoitti:

        Arvoisa nimimerkki Ikarus-ins-Tractor,
        Valitettavasti emme voineet valita kuvailemiasi olosuhteita. Meidän oli käytettävä 850 m pituista hyväkuntoista asfalttikenttää. Koulutusohjelmaan ei sisälly operointia nurmikentältä.

        Miinkä pituinen kiitotie sinun mielestäsi on riittävä PA28-161 -koneen lentoonlähtöön?

        Vastaus Peterin kysymykseen löytyisi koneen lentokäsikirjasta koneen MTOW-painoon saakka. Tosin lentoonlähdössä todellinen paino oli vielä suurempi.

        Itseäni kiinnostaa, miten olisi voitu välttää koneen ilmaan veto alinopeudella, mikä ilmeisesti oli se tapahtuma, joka "pani sveitisinjuustopalojen reiät samaan linjaan". Oliko opettaja ohjaimissa mukana? Kuinka mones lentoonlähtö tämä oli oppilaalle a) lyhyen kentän lähtötekniikalla (25 flaps?) b) lyhyellä kiitotiellä?
        Voisin kuvitella, että varsinkin jos koulutustilanne on oppilaalle uusi, kentän loppupään lähestyessä hänelle tulee suuri houkutus vetää konetta väkisin irti maasta, vaikka se on vielä alinopeudellakin. (Nimim. omaa kokemusta on). Tähän voisi kenties vaikuttaa vaikkapa tekemällä ensimmäiset lyhyen kentän lentoonlähdöt kevyemmällä kuormalla, kunnes oppilas tottuu reunaesteiden läheisyyteen verrattuna 3000 metrin kiitotiehen, jolta hän oli pääosin lentänyt.

        Se, ettei sakkausvaoittimeen ilmeisesti reagoitu, on myös mielenkiintoinen seikka, joka voisi indikoida että ohjaamossa tapahtui lähtökiidon aikana jotakin, mikä vei huomion pois nopeusmittarin seuraamisesta.

        Näihin olisi kiinnostavaa saada lisävalaistusta, kun tutkintaraportti ei näistä kerro.


      • peltoon
        piieitwentyeit kirjoitti:

        Vastaus Peterin kysymykseen löytyisi koneen lentokäsikirjasta koneen MTOW-painoon saakka. Tosin lentoonlähdössä todellinen paino oli vielä suurempi.

        Itseäni kiinnostaa, miten olisi voitu välttää koneen ilmaan veto alinopeudella, mikä ilmeisesti oli se tapahtuma, joka "pani sveitisinjuustopalojen reiät samaan linjaan". Oliko opettaja ohjaimissa mukana? Kuinka mones lentoonlähtö tämä oli oppilaalle a) lyhyen kentän lähtötekniikalla (25 flaps?) b) lyhyellä kiitotiellä?
        Voisin kuvitella, että varsinkin jos koulutustilanne on oppilaalle uusi, kentän loppupään lähestyessä hänelle tulee suuri houkutus vetää konetta väkisin irti maasta, vaikka se on vielä alinopeudellakin. (Nimim. omaa kokemusta on). Tähän voisi kenties vaikuttaa vaikkapa tekemällä ensimmäiset lyhyen kentän lentoonlähdöt kevyemmällä kuormalla, kunnes oppilas tottuu reunaesteiden läheisyyteen verrattuna 3000 metrin kiitotiehen, jolta hän oli pääosin lentänyt.

        Se, ettei sakkausvaoittimeen ilmeisesti reagoitu, on myös mielenkiintoinen seikka, joka voisi indikoida että ohjaamossa tapahtui lähtökiidon aikana jotakin, mikä vei huomion pois nopeusmittarin seuraamisesta.

        Näihin olisi kiinnostavaa saada lisävalaistusta, kun tutkintaraportti ei näistä kerro.

        Reunaesteitähän tuolla ei ollut, eli psygologinen tekijä oli pienempi. Onneksi ei, jäivät henkiin.


    • kertomusphe

      SHK on tarkistanut ilma-aluksen tekniset asiakirjat eikä löytänyt todisteita laajennetusta bruttomassasta. Ilmoitettu STC-modifikaatio ei näin ollen sovellu tähän ilma-aluksen yksilöön

      • vastuustc

        Mikäli koneeseen hankitaan lisätyyppihyväksyntä (STC), sen toteutus on jatkuvan lentokelpoisuuden hallintaorganisaation (CAMO) vastuulla. Jos CAMO ei ole hoitanut tehtäväänsä tältä osin, koneen omistaja/lentäjä ei ole vastuussa laiminlyönnistä.


      • näin.on

        Jos ei rekisterissä ole merkintää, niin sitten sitä ei ole, eikä koneella mitään lisätyyppihyväksyntää. Yksinkertaista.


      • Petet__T

        Se nyt on valitettavasti kaikkea muuta kuin yksinkertaista.

        Trafi otti yhteyttä pari viikkoa sitten. Ilmoitti että erästä omistamasmme konetta ei saa käyttää ilmailuun. Koska ARC oli Trafin käsityksen mukaan vanhentunut lähes vuosi sitten.

        Kävi ilmi että CAMO ei ollut lähettänyt kopiota ARC-todistuksesta. Se lähetettiin.

        Koneen lentokelpoisuutta ei kyseenalaistettu eikä päällikkö tai omistaja ollut syyllistynyt rikkomukseen.

        Näin.on vastannet kysymykseen:
        Vaikuttiko se, että Trafi ei ollut tietoinen PHE:n STC:sta, onnettomuuden syntyyn? Voidaanko PA28-161 - konetta, vm ennen 1982, lentää turvallisesti jopa ilman STC:ta tällä 155 lbs lentoonlähtöpainolla, jos konetta operoidaan vuoden 1983 lentokäsikirjan mukaisesti?


      • Peter__T

        Odotan yhä vastausta em kysymykseeni.


      • seliphe
        Peter__T kirjoitti:

        Odotan yhä vastausta em kysymykseeni.

        Siis. Koneelle ei oltu muutosta hyväksytetty ja siitä huolimatta lennolla käytettiin korotettua kokonaispainoa. Tämä omatoimisesti korotettu kokonaispaino löytyi vain STC -paketin mukana tulleesta käsikirjasta ja kojetaulun tarrasta. Vaikuttavia asioita voidaan luetella, mutta esim. jos yhdelläkään lennon suunnitteluun osallistuneella oli alkuperäinen vanhempi (koneelle ainut hyväksytty) käsikirja niin sitten se vaikutti (mm. kiitotievaatimukset). Koneen kokonaispaino löytyy erilaisista paikoista ja mm. laskuttajien käyttämistä rekistereistä.


      • Peter__T

        Kerropa nyt yleisesti hyväksytyillä tavalla miten tällainen kokonaispanon muutoksen ”hyväksyttämis”prosessi etenee? Kun STC:n haltija on luovuttanut meille hyväksytyn STC:n, kenen tulisi vielä uudelleen HYVÄKSYÄ se?

        Puhutko nyt luulin vai tiedon perusteella?

        Ymmärrätkö nyt lainkaan sitä, että koulutuksessa käytetyt laskelmat, käsikirjan ja laskennan apuvälineet (excel) perustuivat yhdenmukaisesti tähän uuteen käsikirjaan ja korotettiin painoon.

        Kiitotievastimukset eivät tuon puhisemaan radalla tule missään vaiheessa rajoittaviksi.

        Ymmärrätkö edes sitä?

        Ja lopuksi, vastaa nyt siihen kysymykseeni. Toistan sen: siinä on 2 osaa. Vastaa kumpaankin osaan kyllä tai ei. Jos vastaat kyllä, perustele vastaus.

        ”Vaikuttiko se, että Trafi ei ollut tietoinen PHE:n STC:sta, onnettomuuden syntyyn?

        Voidaanko PA28-161 - konetta, vm ennen 1982, lentää turvallisesti jopa ilman STC:ta tällä 155 lbs lentoonlähtöpainolla, jos konetta operoidaan vuoden 1983 lentokäsikirjan mukaisesti?”


    • flyhemmo

      Muistaakseni Flightforumilla oli joitakin aikoja sitten tapaus, jossa suomalaisen kerhon koulukoneessa oli puutteita. Tarinan kirjoittaja nosti puutteista internetissä julkisen metelin ja saikin liittymismaksunsa ym. pikaisesti takaisin. Tapahtuman kaikki pienimmätkin vaiheet ja mm. koulukoneen puutteet oli lueteltu hyvinkin tarkkaan. Eroa tähän tapaukseen oli, että onnettomuutta ei ollut tapahtunut.

      • Peter__T

        Eroa oli siinä että koneella lentäneet ohjaajat eivät olleet merkinneet koneen matkapäiväkirjaan ”vähäisiäkin havaintojaan ja puutteita, joilla olisi SAATTANUT olla vaikutusta lentoturvallisuuteen. ”

        Ohjaajat rikkoivat näin toistuvasti ja tietoisesti lentoturvallisuudesta annettua ilmailumääräystä.

        Koska kerhon kulttuuri kielsi vikojen merkitsemiseen. Tapausta ei voida mitenkään rinnastaa PHE:n onnettomuuteen.

        Mutta jos oli vielä muitakin väärinkäsityksiä määräyksistä, oikaisen mielelläni.


      • Peter__T
        Peter__T kirjoitti:

        Eroa oli siinä että koneella lentäneet ohjaajat eivät olleet merkinneet koneen matkapäiväkirjaan ”vähäisiäkin havaintojaan ja puutteita, joilla olisi SAATTANUT olla vaikutusta lentoturvallisuuteen. ”

        Ohjaajat rikkoivat näin toistuvasti ja tietoisesti lentoturvallisuudesta annettua ilmailumääräystä.

        Koska kerhon kulttuuri kielsi vikojen merkitsemiseen. Tapausta ei voida mitenkään rinnastaa PHE:n onnettomuuteen.

        Mutta jos oli vielä muitakin väärinkäsityksiä määräyksistä, oikaisen mielelläni.

        Jatkan vielä sen verran että kirjoitin tapahtumista kerhojäsenyyden lyhyiden näkökulmasta. Minut erotettiin kerhosta alle 2 tuntia sen jälkeen kun olin KYSYNYT kerhon opettajalta koneen kunnosta. Kirjoitin anonyymisti. Tatu K katsoi asiakseen selvittää ja julkaista foorumilla tiedon siitä, mistä koneesta ja kerhosta oli kyse.

        Olen yhä ko. kerhon jäsen. Laiton erottaminen peruttiin anteeksipyynnön kera.


      • arvelenpa.vain

        Näinhän se on. Jos jossain kerhossa ei puutteita ei ole tapana merkitä muistiin, niin ei sitä tarvitse kenenkään muunkaan tehdä, kun ei millään ole mitään vaikutusta viljapellon käyttämiseen laskussa normaalina kiitoratana eikä ole koskaan ollut.


      • Peter__T
        arvelenpa.vain kirjoitti:

        Näinhän se on. Jos jossain kerhossa ei puutteita ei ole tapana merkitä muistiin, niin ei sitä tarvitse kenenkään muunkaan tehdä, kun ei millään ole mitään vaikutusta viljapellon käyttämiseen laskussa normaalina kiitoratana eikä ole koskaan ollut.

        Mitäpä jos laittaisit välillä korkin jo kiinni. Sen verran vähän substanssia tuossa provokaatiossasi on.

        Jos on jotain asiallista sanottavaa, tule rehdisti esiin omalla nimelläsi, jotta me kaikki voimme ihaillen muistaa sinut vastakin kaikesta tästä ylivertaisesta paremmin tietämisestä. JS kysyä neuvoksi jo etukäteen. Jos et uskalla, niin siitäkin voimme tehdä johtopäätöksemme.


      • näin.on

        Niinpä. Me muut olemmekin jo tehneet johtopäätöksemme kyseisen kouluttajan pätevyyksistä ja selittelytaidoista ja firman toimintaperiaatteista.


      • Peter__T
        näin.on kirjoitti:

        Niinpä. Me muut olemmekin jo tehneet johtopäätöksemme kyseisen kouluttajan pätevyyksistä ja selittelytaidoista ja firman toimintaperiaatteista.

        Mikäli sopii sanoa suoraan niin totean taas kerran että täällä provoilevilla ei ollut taaskaan todellakaan *munaa* esiintyä rehdisti omalla nimellään ja ottaa vastuuta sanomisistaan.

        Mikä tässä ketjussa esiin tuomistani tosiasioista ei pidä paikkaansa?


      • näin.on

        Jos joku hörhö pystymunainen pilotti haluaa väkisin tuoda oman nimensä julki ja moneen kertaan ja monessa ketjussa, niin ei se meitä haittaa, koska sillä ei ole paskankaan väliä. Tuollaista itsensä julkituomista odotetaan lähinnä Paavo Väyryseltä.
        Olisipa mielenkiintoista tietää, millä perusteella ko. pilotti arvioisi muiden keskustelijoiden kompetenssia jos joku väittäisi olevansa vaikkapa Charles Lindbergh tai Ville Vallaton. Varmaan samalla perusteella kuin omaa kompetenssiaan, eli selittelemällä ja inttämällä kun olisi ensin mielessään päättänyt jotakin kyseisestä nimestä.


      • Peter__T

        Kuten sanottu. Sivistyneet ihmiset keskustelevat omalla nimellään. Varsinkin silloin kun kirjoituksen kohteena on tunnistettava henkilö.

        Tämä säie on sisältänyt lähinnä sarjan hatusta vedettyjä syytöksiä, vihjauksia, loukkauksia ja väittämiä.

        Yhteistä kirjoittajille on pelko ja kyvyttömyys ottaa vastuuta sanomisistaan.

        Todellisen mautonta. Mutta sopii tyyliinne.


      • näin.on

        Minä en ole keskustellut henkilöistä vaan pilotin toiminnasta. Minä en ketään Petteriä tunne enkä välitä tunteakaan.
        Jos pilotti väittää toimineensa oikein kyseisessä lento-onnettomuudessa, niin hän kirjoittaa ns. silkkaapaskaa.
        Jos tutkijalautakunta toteaa, että koneen massa oli suurempi kuin mitä se olisi saanut olla modifikaation jälkeen, niin sitten pilotti on rikkonut sääntöjä riippumatta siitä, onko modifikaatio tehty vai ei.
        Jos Jos tutkijalautakunta toteaa, että pilotti on lentänyt pitempään kuin on sallittu, niin sitten pilotti on rikkonut sääntöjä riippumatta siitä, mitä mieltä pilotti tällä kertaa on asiasta mieltä.
        Jos tutkijalautakunta toteaa, että pilotti ei välittänyt jatkuvasta sakkausvaroittimen hälytyksestä, niin sitten on jotain vikaa taidoissa tai korvien välissä ihan riippumatta siitä, julistaako pilotti nimensä kaikelle kansalle vai ei.


      • milpiLotti

        No huh huh! Täällähän se on vasta kaikkien keskustelujen äiti...

        Luin huonolla englannin taidollani tutkintakertomuksen läpi. Siellä ei sanottu noin. Ei sanottu että "pilotti ei välittänyt ... sakkausvaroittimen hälytyksestä".

        Asiaa enemmälti tuntemattomalle välittyy tästä keskusteluangasta aika tunkkainen kuva. Aivan kuin muutama kirjoittaja olisi valinnut keinolla millä hyvänsä mollata lennonopettajan ?
        Kaipa heillä syynsä ovat. Ne eivät ehkä löydy tästä tutkintakertomuksesta.

        Kollega sanoi, kun kysyin, että "tuo lennonopettaja on hyvä ja näkyvä maali muutamille. Nyt koetetaan saada revanssia aikaan".

        Tätäkö se on teillä siviililentäjillä se airmanship?

        Huh huh.


      • jnvfknncncf

        sirpa hyvä opettelee kieliä, muutakin kuin sitä kielitaitoa


    • nimimerkki12344

      Malmin kausikortin yksi painoraja on 1100kg ja sen ylittäviltä peritään suurempaa taksaa.

    • useri
    • rimanalituksia

      Taloudellisessa vastuussa olevalta kysytään selkärankaa, kun letkusta tulee halpaa bensaa, tankkeihin mahtuu ja luottokortillakin on limiittiä. Bensa pitää kuitenkin nostaa ilmaan. Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen lentsikka, joka starttaa naapurimaista renkaat lysyssä ja nokkapyöräkone kannuspyöräkoneen asennossa. Aina sitä on tehty ja tehdään vastakin, mutta pitää varmistaa, että se onnistuu. Tässä tapauksessa uutta on vain tämä koululento!

      • Peter__T

        Heh

        Taas uusi näkökulma, uusi yritys ja vihjaus, jolla kyseenalaistaa toiminnan vaikuttimia. Olette te sinnikkäitä.

        Nähtävästi polttoaineen hinnalla on kirjoittajalle suurikin merkitys. Jos talous on tiukalla, saattaa se merkityksellistä ollakin.
        Harjoitukselle oli oleellista se, että kone saatiin kuormatuksi MTOM painoiseksi.

        Siellä seuraavalla kentällä 100LL olisi ollut vieläkin halvempaa. Ja sinne olisi päästy ilman välitankkausta.

        Jotta se siitä teoriasta.


      • väsyneenäsattuu

        ja ylikin.


    • PiperPA31

      Hei, nuijat. STC on alkolukon päivitys käynnistettäessä. Loppus jurrilentelyt.

      • nousee_tai_sitten_ei

        Raportin mukaan oppilaalla oli 28 tunnin kokonaiskokemus. Miten järkevää oli opettajalta antaa näin tuoreelle oppilaalle lentotehtävä: lentoonlähtö lyhyen kiitotien menetelmällä, kone tahallaan tankattuna ja lastattuna maksimipainoihin tai vähän ylikin, kyseisissä tuuliolosuhteissa? No, mikäli oppilas vielä jatkaa kurssiaan, tuli varmaankin opittua että joskus nousee, joskus taas ei.


      • Peter__T

        Noh, PPL- ja LAPL-koulutus perustuu hyväksyttyyn koulutusohjelmaan. Siellä on yhtenä opetettavana asiana lentoonlähtö lyhyen kliitotien menetelmällä. Tarkastin juuri koulutuskirjanpidon. Tällä oppilaalla oli ennen onnettomuutta 97 laskua. Keskustelin 3 päivää sitten oppilaan kanssa asiasta. Hän itse totesi lentäneensä PHE:lla ainakin 50 lentoonlähtöä 25 asteen laippa-asetuksella, Vx -nopeudella. Se kun on Warriorissa käytännöllinen menetelmä läpilaskussa. Sitä (noin 55 kt nopudella nousemista kaksilla laipoilla) oli harjoiteltu niin kiitotieltä irrottautuessa sekä alueella 2000 ft korkeudesta ylöspäin.

        Sen verran järkevää se oli. Ei siis mitään uutta eikä ihmellistä, ei mitään draamaa. Business as usual. Tai ainakin oli tarkoitus.

        Tämä kuten moni muukin onnettomuus on virheketjun tulos, ei yksittäisen virheen. Reikäjuustonhan tunnette.

        Itse osaan tunnistaa omiksi virheikseni muun muassa seuraavat:

        1. luottaminen siihen että oppilas selviää virheettä toimenpiteestä, jota on harjoiteltu 50 kertaa
        2. Matkatavaroiden painon aliarviointi mikä johti noin 20 kg ylipainoon
        3. Huomion kiinnittäminen koneen ulkopuoliseen asiaan (tuulipussiin) siinä vaiheessa kun lähtökiidossa nopeus oli saavuttanut 48 kt
        4. Lentoonlähdön jatkaminen sen jälkeen kun kone oli oppilaan ohjaamana vajonnut takaisin kiitotien pintaan
        5. Siinä vaiheessa kun ilmaan noustuamme nopeus putosi 55 solmusta 43 solmuun (ks kohta windshear tutkintakertomuksesta) , olin liian varovainen lisänopeuden keräämisessä.

        6. En ollut kiinnittänyt riittävää huomiota työpäivän pituuteen. Tutkijat kylläkin totesivat että sillä seikalla ei ollut osuutta onnettomuuteen.

        Uskon että te keksitte vielä paljon muitankin virheitä. Se (toisten tekemin virheiden olettaminen, keksiminen ja inttämällä väittäminen) onkin tämän foorumin ehdottomasti suurimpia vahvuuksia. On hämmästyttävää se viisauden määrä, joka kirjoituksista huokuu - sellaisten henkilöiden kirjoittamina, jotka eivät olleet itse paikalla ja joilla on vain toisen tai kolmannen käden tietoa asioista.


      • näin.on

        Ei meidän tarvitse mitään keksiä. Riittää kun luemme tutkimusselostuksen.
        Emme me olleet Estoniankaan komentosillalla. Tai Koivulahdessa. Columbian lentokin jäi kokematta. Ja Apollo 13.


      • velihämeestä
        Peter__T kirjoitti:

        Noh, PPL- ja LAPL-koulutus perustuu hyväksyttyyn koulutusohjelmaan. Siellä on yhtenä opetettavana asiana lentoonlähtö lyhyen kliitotien menetelmällä. Tarkastin juuri koulutuskirjanpidon. Tällä oppilaalla oli ennen onnettomuutta 97 laskua. Keskustelin 3 päivää sitten oppilaan kanssa asiasta. Hän itse totesi lentäneensä PHE:lla ainakin 50 lentoonlähtöä 25 asteen laippa-asetuksella, Vx -nopeudella. Se kun on Warriorissa käytännöllinen menetelmä läpilaskussa. Sitä (noin 55 kt nopudella nousemista kaksilla laipoilla) oli harjoiteltu niin kiitotieltä irrottautuessa sekä alueella 2000 ft korkeudesta ylöspäin.

        Sen verran järkevää se oli. Ei siis mitään uutta eikä ihmellistä, ei mitään draamaa. Business as usual. Tai ainakin oli tarkoitus.

        Tämä kuten moni muukin onnettomuus on virheketjun tulos, ei yksittäisen virheen. Reikäjuustonhan tunnette.

        Itse osaan tunnistaa omiksi virheikseni muun muassa seuraavat:

        1. luottaminen siihen että oppilas selviää virheettä toimenpiteestä, jota on harjoiteltu 50 kertaa
        2. Matkatavaroiden painon aliarviointi mikä johti noin 20 kg ylipainoon
        3. Huomion kiinnittäminen koneen ulkopuoliseen asiaan (tuulipussiin) siinä vaiheessa kun lähtökiidossa nopeus oli saavuttanut 48 kt
        4. Lentoonlähdön jatkaminen sen jälkeen kun kone oli oppilaan ohjaamana vajonnut takaisin kiitotien pintaan
        5. Siinä vaiheessa kun ilmaan noustuamme nopeus putosi 55 solmusta 43 solmuun (ks kohta windshear tutkintakertomuksesta) , olin liian varovainen lisänopeuden keräämisessä.

        6. En ollut kiinnittänyt riittävää huomiota työpäivän pituuteen. Tutkijat kylläkin totesivat että sillä seikalla ei ollut osuutta onnettomuuteen.

        Uskon että te keksitte vielä paljon muitankin virheitä. Se (toisten tekemin virheiden olettaminen, keksiminen ja inttämällä väittäminen) onkin tämän foorumin ehdottomasti suurimpia vahvuuksia. On hämmästyttävää se viisauden määrä, joka kirjoituksista huokuu - sellaisten henkilöiden kirjoittamina, jotka eivät olleet itse paikalla ja joilla on vain toisen tai kolmannen käden tietoa asioista.

        Eräs kaksitaso malmilla sai aikanaan erään henkilön toimesta paljonkin kritiikkiä mutta sehän on kokonaan eri asia.

        Sitä ei taidettu lentää tonttiin, oliko hyvää tuuria vai osaava pilotti?


      • piieitwentyeit
        Peter__T kirjoitti:

        Noh, PPL- ja LAPL-koulutus perustuu hyväksyttyyn koulutusohjelmaan. Siellä on yhtenä opetettavana asiana lentoonlähtö lyhyen kliitotien menetelmällä. Tarkastin juuri koulutuskirjanpidon. Tällä oppilaalla oli ennen onnettomuutta 97 laskua. Keskustelin 3 päivää sitten oppilaan kanssa asiasta. Hän itse totesi lentäneensä PHE:lla ainakin 50 lentoonlähtöä 25 asteen laippa-asetuksella, Vx -nopeudella. Se kun on Warriorissa käytännöllinen menetelmä läpilaskussa. Sitä (noin 55 kt nopudella nousemista kaksilla laipoilla) oli harjoiteltu niin kiitotieltä irrottautuessa sekä alueella 2000 ft korkeudesta ylöspäin.

        Sen verran järkevää se oli. Ei siis mitään uutta eikä ihmellistä, ei mitään draamaa. Business as usual. Tai ainakin oli tarkoitus.

        Tämä kuten moni muukin onnettomuus on virheketjun tulos, ei yksittäisen virheen. Reikäjuustonhan tunnette.

        Itse osaan tunnistaa omiksi virheikseni muun muassa seuraavat:

        1. luottaminen siihen että oppilas selviää virheettä toimenpiteestä, jota on harjoiteltu 50 kertaa
        2. Matkatavaroiden painon aliarviointi mikä johti noin 20 kg ylipainoon
        3. Huomion kiinnittäminen koneen ulkopuoliseen asiaan (tuulipussiin) siinä vaiheessa kun lähtökiidossa nopeus oli saavuttanut 48 kt
        4. Lentoonlähdön jatkaminen sen jälkeen kun kone oli oppilaan ohjaamana vajonnut takaisin kiitotien pintaan
        5. Siinä vaiheessa kun ilmaan noustuamme nopeus putosi 55 solmusta 43 solmuun (ks kohta windshear tutkintakertomuksesta) , olin liian varovainen lisänopeuden keräämisessä.

        6. En ollut kiinnittänyt riittävää huomiota työpäivän pituuteen. Tutkijat kylläkin totesivat että sillä seikalla ei ollut osuutta onnettomuuteen.

        Uskon että te keksitte vielä paljon muitankin virheitä. Se (toisten tekemin virheiden olettaminen, keksiminen ja inttämällä väittäminen) onkin tämän foorumin ehdottomasti suurimpia vahvuuksia. On hämmästyttävää se viisauden määrä, joka kirjoituksista huokuu - sellaisten henkilöiden kirjoittamina, jotka eivät olleet itse paikalla ja joilla on vain toisen tai kolmannen käden tietoa asioista.

        Minua kiinnostaa edelleen se, kuinka mones lentoonlähtö paikaltaan oikeasti lyhyenpuoleiselta kentältä tämä oli oppilaalle? Minusta on iso ero, onko kyseessä läpilaskun lentoonlähtö pitkällä kiitotiellä, missä on irrotushetkellä vielä toista kilometriä asvalttia alla, vai lentoonlähtö paikaltaan kiitotieltä, jonka loppupää alkaa jo näkyä tai lähestyä ennen kuin kone on kiihdyttänyt irrotusnopeuteensa. Jälkimmäisen vaatimustaso on mielestäni aika paljon kovempi, ja laskusiivekeasetus on siinä vain yksi tekijä. Paljonko oli oikeasti harjoiteltu lyhyen kentän lentoonlähtötekniikkaa esim. simuloidusti pitkältä kiitotieltä reunamerkkien avulla?


      • Peter__T
        velihämeestä kirjoitti:

        Eräs kaksitaso malmilla sai aikanaan erään henkilön toimesta paljonkin kritiikkiä mutta sehän on kokonaan eri asia.

        Sitä ei taidettu lentää tonttiin, oliko hyvää tuuria vai osaava pilotti?

        Jaahas… Keskustelun scope laajenee laajenemistaan.

        Koetin löytää yhtymäkohtia ATO-toimiluvalla harjoitettavan PPL-koulutuksen ja yhdistystoiminnaksi naamioidun ansiolentämisen välillä. Vaikea niitä oli löytää.

        Jo edesmennyt AN2-pilottimme oli mainio seuramies ja käsistään taitava. Hänelläkin oli jo sentään lähes 2.000 tuntia lentokokemusta, (Lähde: Trafin kirjaamo, lupakirjahakemus) josta enin osa VFR:ssä. Rauha hänen muistolleen. Hän toi paljon ihmisiä, ”kadun miehiä” ilmailun piiriin ja moni sai hänen ansiostaan kosketuksen ilmailuun, johon osallistuminen itse lentäen olisi saattanut olla vaikeaa tai mahdotonta.

        AN-2 ei tosiaankaan joutunut onnettomuuteen hänen ohjaamanaan, mikä oli todellinen Luojan lykky. Mukana olleet muistanevat varsin haastavat lentokorkeudet ja noudatetut sääminimit; minä en niistä sen enempää. Vaati myös jonkinlaista pelisilmää lentää isoa lentokonetta vuosia ilman voimassa olevaa lentolupakirjaa ja medikaalia.

        Mutta, se aihe lienee jo loppuun asti käsitelty. Erkistä ja klubilennoista jäi monille hyvä muisto. Se lienee loppupelissä merkityksellisintä.


      • Peter__T
        piieitwentyeit kirjoitti:

        Minua kiinnostaa edelleen se, kuinka mones lentoonlähtö paikaltaan oikeasti lyhyenpuoleiselta kentältä tämä oli oppilaalle? Minusta on iso ero, onko kyseessä läpilaskun lentoonlähtö pitkällä kiitotiellä, missä on irrotushetkellä vielä toista kilometriä asvalttia alla, vai lentoonlähtö paikaltaan kiitotieltä, jonka loppupää alkaa jo näkyä tai lähestyä ennen kuin kone on kiihdyttänyt irrotusnopeuteensa. Jälkimmäisen vaatimustaso on mielestäni aika paljon kovempi, ja laskusiivekeasetus on siinä vain yksi tekijä. Paljonko oli oikeasti harjoiteltu lyhyen kentän lentoonlähtötekniikkaa esim. simuloidusti pitkältä kiitotieltä reunamerkkien avulla?

        Verraten paljon asioita oli tosiaankin harjoiteltu edeltävän noin 100 lentoonlähdön aikana. Tilanne ei oollut pilotille uusi, joskin harvinaisempi. Siksi sitä juuri siellä harjoiteltiinkin koska olosuhteet olivat harjoitukselle hyvät, lopputulos tosin sillä kertaa huono. Juuston reiät kun olivat epäsuotuisassa asennossa. Se, mitä harjoiteltiin, oli täysin syllabuksen mukainen toimenpide eikä siinä ollut mitään draamaa


      • Peter__T
        näin.on kirjoitti:

        Ei meidän tarvitse mitään keksiä. Riittää kun luemme tutkimusselostuksen.
        Emme me olleet Estoniankaan komentosillalla. Tai Koivulahdessa. Columbian lentokin jäi kokematta. Ja Apollo 13.

        Ei kai enää paljon keksittävää jää jäljelle. Tutkimuskertomuksen suppeasta katsantokannasta on onnistuttu laajentamaan erilaisia katsantokantoja joita on esitetty vuoroin suoraan, vuoroin vihjauksin. Äkkiseltään muistellen esimerkiksi....

        - halvan polttoaineen vuoksi kone ylikuormattiin
        - petteri (?) on asentanut akun omin käsin väärään paikkaan
        - konetta ei voi lentää turvallisesti korotetulla painolla jos STC:tä ei ole kuitattu Trafissa
        - STC:n scopeen kuului myös akun siirtäminen toiseen paikkaan
        - opettaja on TIETOISESTI PÄÄTTÄNYT rikkoa ilmailumääräyksiä
        - miehistön väsymys oli onettomuuden (yksi) syy
        - Ilmoitettu STC-modifikaatio ei näin ollen sovellu tähän ilma-aluksen yksilöön (vaikka STC oli valmistettu sarjanumerolla yksilöidylle koneellemme....)
        - lentoonlähtö tehtiin lyhyeltä nurmiradalta
        - "paperityökin jäi petteriltä ihan ajattelun tai kuvittelun asteelle."
        - "Ei pysynyt piiperö ilmassa maavaikutuksen ulkopuolella kun sakkautettiin. Ihan lentämällä itse aiheutetusti tonttiin. "

        Ehdotan: hakekaa kesätöihin SHK:lle. Tuollaista viisauden keskittymää mikä täällä foorumilla näkyy, siellä varmasti arvostettaisiin.

        Harvemmin näen noin tarkoitushakuista ivailua, joka kohdistuisi esim Columbian, Aeron (Halme, Luttinen) tai Estonian miehistöön.

        Hyvää jatkoa.


    • R2D2-robot

      97 viestiä tähän mennessä selvästä asiasta. Opettaja mokasi rankasti, lopputulos tiedetään. Oppilaan syyllistäminen rivien välistä, STC jutut, huonosti tehty tutkinta, syitä tuntuu riittävän.
      Tapahtuman aikana lenskarin hytissä oli ilma-aluksen päällikkö ja pari matkustajaa. Matkustajien mokaamisen takiako jouduttiin puimishommiin? STC:n, tarran ja muutaman kilon massan sijasta voisi olla paree miettiä onko kyseinen lentäjä-ässä ylipäätään sopiva lennonopettajaksi?

      • Peter__T

        Ohhoh. Nythän sinä sait oikein monta sanaa peräkkäin. Sinä taidat olla oikein ylpeä tuosta analyyttisestä tuotoksestasi. Viestejä te osaatte kyllä suoltaa konekiväärityyiin. Jos eui yksi syytös kanna, keksitään toinen. Te olette, tiedätkö, todella huvittavia.

        Jos olisit malttanut kiimaltasi lukea, mitä ihan jo ensi alkuun (16.3.2018) kirjoitin, olisit löytänyt tämän vakaan käsitykseni:

        "16.3.2018 9:05
        Joku kysyi minulta, "Mitä siellä Ruotsissa oikein tapahtui?"
        Muistan aloittaneeni vastauksen sanoen että "Oppilas ...." ja sitten keskeytin. Vastasin, että "Aivan sama mitä tapahtuu, mutta jos koululennon päätteeksi lentokone löytyy viljapellosta, todennäköisimmin opettajalla on jotakin mennyt pieleen."

        Olen tätä mieltä edelleenkin. Koululennolla opettajalla on jakamaton vastuu siitä mitä tapahtuu. Päätyipä kone sitten viljapeltoon tai moottoritielle.

        Peter Tähtinen"

        Jännityksellä odotan seuravaa postaustanne. Minulla jo alkaa loppua mielikuvtys siitä, mitä seuraava syytös koskee. Sitä odotellessa jatkan opettamista tyytyväisten oppilaiden kanssa.


      • Peter__T

        Yhteen asiaan vielä täsmennys.

        Väititte että syntiluettelooni kuuluu myös "Oppilaan syyllistäminen rivien välistä".

        Tästä irtisanoudun mitä jyrkimmin. Kun lennonopettaja toimii ilma-aluksen päällikkönä, on aivan sama mitä oppilas tekee. Opettajalla on vastuu sekä itsestään että oppilaasta.

        Opettavainen tapaus. Ehdin lentää 7.000 tuntia ilman onnettomuutta. Toivottavasti toiset 7.000 tuntia sitten taas ilman.

        Paljonko sinä olet lentänyt?


      • R2D2-robot

        Tässä on se pihvi, että ylpeys ja oikeassaolon loputon tarve on huono yhdistelmä, kun on sellaisesta vastuullisesta puuhasta kysymys mitä on lennonopettamisessa kysymys. Ei pitäisi joutua vastata sellaiseen kysymykseen, että kuinka monta kertaa kone voi sakata lähtökiidossa radalle, ennenkuin epätoivoinen yritys lopetetaan ja todetaan että tämä ei nyt oikein toiminut? Pellolla tietenkin viimeistään. Viimeiset kuusi sanaa edellisestä viestistäni on se kysymys.


      • kuorma7
        R2D2-robot kirjoitti:

        Tässä on se pihvi, että ylpeys ja oikeassaolon loputon tarve on huono yhdistelmä, kun on sellaisesta vastuullisesta puuhasta kysymys mitä on lennonopettamisessa kysymys. Ei pitäisi joutua vastata sellaiseen kysymykseen, että kuinka monta kertaa kone voi sakata lähtökiidossa radalle, ennenkuin epätoivoinen yritys lopetetaan ja todetaan että tämä ei nyt oikein toiminut? Pellolla tietenkin viimeistään. Viimeiset kuusi sanaa edellisestä viestistäni on se kysymys.

        Onni onnettomuudessa että oli pelto vastassa, muutoin olisi oppilas plus takapenkki pukkaamassa horsmaa kesällä 2018.

        Tätäkään ei sankarimme suostu käsittämään.


      • R2D2-robot
        Peter__T kirjoitti:

        Yhteen asiaan vielä täsmennys.

        Väititte että syntiluettelooni kuuluu myös "Oppilaan syyllistäminen rivien välistä".

        Tästä irtisanoudun mitä jyrkimmin. Kun lennonopettaja toimii ilma-aluksen päällikkönä, on aivan sama mitä oppilas tekee. Opettajalla on vastuu sekä itsestään että oppilaasta.

        Opettavainen tapaus. Ehdin lentää 7.000 tuntia ilman onnettomuutta. Toivottavasti toiset 7.000 tuntia sitten taas ilman.

        Paljonko sinä olet lentänyt?

        Minulla ei ole tarvetta pullistella täällä tiiman määrillä eikä millään muullakaan. Kokonaistunnit joktap viidellä numerolla, FI-tunnit neljällä, kun kerran kysyit. Miten se opetiima itselläsi?


      • PanetellaanVaan
        R2D2-robot kirjoitti:

        Tässä on se pihvi, että ylpeys ja oikeassaolon loputon tarve on huono yhdistelmä, kun on sellaisesta vastuullisesta puuhasta kysymys mitä on lennonopettamisessa kysymys. Ei pitäisi joutua vastata sellaiseen kysymykseen, että kuinka monta kertaa kone voi sakata lähtökiidossa radalle, ennenkuin epätoivoinen yritys lopetetaan ja todetaan että tämä ei nyt oikein toiminut? Pellolla tietenkin viimeistään. Viimeiset kuusi sanaa edellisestä viestistäni on se kysymys.

        Kyl maar kauneus (ja rumuuskin) täytyy olla katsojan silmässä. Selasin Peter__T:n postaukset tästä keskustelusarjasta läpi. Etsimällä etsin "ylpeyttä" ja "loputonta olemassaolon tarvetta". Mikä kumma kun ei ainakaan mun mieleeni välittyny sellaisia.

        Eihän tää ole eka kerta kun täällä muutama kiinkoaa PT:tä vastaan toinen toistaan kauempaa haetuilla syytöksillä. Taitaa se PT olla vaan muutamalle vähemmän aikaan saaneelle olla jonkinlainen punanen vaate jota pitää koettaa päästä nälväsemään jos vaan pienikin syy löytyis.


    • Peter__T

      Mitenköhän me nyt saisimme selvyyden tuosta soveltuvuudesta? Kuka sen määrittelisi? Ja millä kriteereillä?

      Oikeassa olemisen tarve huokuu voimakkaana jokaisessa syyttävässä viestissä täällä.


      Mutta. Ehdotan tapaamista. Ehdota sinä paikka ja aika. Haluan ehdottomasti tavata noin kokeneen opettajan. Itse kun olen opettajana aivan noviisi.

      Uskallatko esittäytyä omana itsenäsi?

    • R2D2-robot

      PT: "Itse kun olen opettajana aivan noviisi". Joo. Sivistynyt ihminen osaisi ottaa tuon itse huomioon, eikä tarvisi selitellä netisssä sitä ja tätä. Olet varmasti tavannut minua kokeneempiakin lennonopettajia, juttele heidän kanssaan siten että netti on kiinni. Josko niistä keskusteluista löytyisi nöyryyden siemen sinullekin. Sitä tarvitaan, kun otetaan kyytiin oppilaita jotka eivät osaa vielä tehdä oikeita päätöksiä. Impotentia Erectin (ICD10 F52) hoitoon löytyy kemiallisia valmisteita, orgaaninen kemia tarjoaa mainiota tavaraa: C22H30N6O4S. Täällä ei tuota vaivaa tarvisi hoitaa.

      • Peter__T

        Juuri tuota nöyryyttä olisin mielelläni mallioppimisen kautta halunnut sinusta oppia. Ja sitä sivistystä tietysti myös.

        Sääli että sinulla sitten tuo pelko otti ylivallan. Ymmärrän toki, että on aivan eri asia kommentoida alentuvasti nimimerkin takas kuin ottaa kasvotusten vastuuta sanomisistaan.

        Kiitän kuitenkin asiantuntevasta palautteesta. Minäpä koetan ryhtyä nyt oikein nöyräksi.


    • 0513513

      Hei sinä ikämies R2D2..,

      Postauksesi oli kiinnostavan megalomaaninen.
      Haluatko avautua enemmänkin siitä miten Viagra on helpottanut elämääsi?

      Peterille nöyryyttä. Mutta sinulle toivon vähemmän katkeruutta. Katso hyvä mies peiliin.

    • Linkittäjä46
      • kaikkionvinksinvonksin

        Tuolla väittää olevansa SILlin varapuheenjohtaja....


      • PeeJiiVice

        No eikös se olekin? Jo useamman vuoden?


      • kaikkihyvin..onko

        Kukapa se kissan häntää nostelee, jos ei kissa itse?


      • Peter__T

        Kiitoksia muistuttamisesta.
        Meillä SIL:issa varapuheenjohtaja-pesti on kiertävä. Minun viimesisin varapuheenjohtaja-vuoroni oli vuosina 2016-2017. Vuoden 2018 alusta tehtävä siirtyi seuraavalle.
        Kuluvan vuoden olen siis SIL:issa taas rivijäsen hallituksessa.


    • Kinkkaamalla

      WALK-OUT KOULULENTO 3 min

    • krääkkrääkkrääk

      Sakkaaminen nyt sitten tuli tutuksi kantapään kautta, tai mihin se nyt sattuikaan, varmaan ainakin lompakkoon. Siis vakuutusmaksuja maksavien.

      Tässä pätkässä sitten lisää, 13 minuutin kohdalla, nämä lentää Airbussia jossa on enemmän idiootin hidastimia kuin Piperissä. En silti suosittele piiperöisellä lentäviä siirtymään Airbussiin jos tämä sakkausjuttu on uusi ja ihmeellinen, vaikkakin kantapään kautta koettukin ja haverilautakunnan todentama sekä selittämä.

      https://areena.yle.fi/1-4313878

      • kysyjä11

        Pari asiakysymystä, jotka eivät suoraan liity tähän onnettomuuteen: lentokoulun sivuilla mainostetaan Archer II:ta OH-TIL, jonka MTOM on Trafin tiedoissa "korottamaton" 1055 kg. Tähän koneeseen ei ilmeisesti ole hankittu korotetun MTOM:n STC:tä? Ja toinen kysymys: Archer III OH-JEE on poistettu Suomen ilma-alusrekisteristä viikko sitten. Mikä lienee syynä?


      • Peter__T
        kysyjä11 kirjoitti:

        Pari asiakysymystä, jotka eivät suoraan liity tähän onnettomuuteen: lentokoulun sivuilla mainostetaan Archer II:ta OH-TIL, jonka MTOM on Trafin tiedoissa "korottamaton" 1055 kg. Tähän koneeseen ei ilmeisesti ole hankittu korotetun MTOM:n STC:tä? Ja toinen kysymys: Archer III OH-JEE on poistettu Suomen ilma-alusrekisteristä viikko sitten. Mikä lienee syynä?

        Kiitos kysymästä.

        OH-TIL lentää alkuperäisillä painoillaan. Toistaiseksi.

        OH-JEE taasen myytiin Ruotsiin. Tilalle on tilattu DA-62 joka tulee Suomeen kaiketi elokuussa kunhan tehdas saa sen valmiiksi.


    • kysymitä
      • Peter__T

        Tämä se on hupaisa palsta. Joka lähdössä menevät teillä puurot ja vellit sekaisin.
        Kyllä minä tiedän, paljonko DA62 maksaa.

        OH-JEE:n tilalle tulee DA62. JEE jäi liian pieneksi kun takapenkkiläiset ovat kasvaneet. Ei siinä sen kummempaa. Vaivaako tämä teitä jotenkin?

        Jos tämä taas on jonkinlainen perustamieni yritysten katselmuspalsta, tai teitä muuten vaan kiinnostaa eri yritysten kannattavuus, voisin ehdottaa että katsotte erityisen tarkasti mitä täällä sanotaan (vihje: Etsikää kirjainta Quebec) :

        https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/L6WyiYnE


        Sitten voisitte hiukan mietiskellä ja oivaltaa asioita.
        https://www.surkkari.fi/pdf/2009/64_Lauantai_31.10/sjl31p15.pdf

        Niin. aiemmin sanoin että Jyväskylään tulee elokuussa tehdasuusi Diamond DA62, jos se jäi epäselväksi. Tässä vaiheessa ei asiasta ole minulla enempää tarvetta kommentoida.


      • Peter__T
        Peter__T kirjoitti:

        Tämä se on hupaisa palsta. Joka lähdössä menevät teillä puurot ja vellit sekaisin.
        Kyllä minä tiedän, paljonko DA62 maksaa.

        OH-JEE:n tilalle tulee DA62. JEE jäi liian pieneksi kun takapenkkiläiset ovat kasvaneet. Ei siinä sen kummempaa. Vaivaako tämä teitä jotenkin?

        Jos tämä taas on jonkinlainen perustamieni yritysten katselmuspalsta, tai teitä muuten vaan kiinnostaa eri yritysten kannattavuus, voisin ehdottaa että katsotte erityisen tarkasti mitä täällä sanotaan (vihje: Etsikää kirjainta Quebec) :

        https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/L6WyiYnE


        Sitten voisitte hiukan mietiskellä ja oivaltaa asioita.
        https://www.surkkari.fi/pdf/2009/64_Lauantai_31.10/sjl31p15.pdf

        Niin. aiemmin sanoin että Jyväskylään tulee elokuussa tehdasuusi Diamond DA62, jos se jäi epäselväksi. Tässä vaiheessa ei asiasta ole minulla enempää tarvetta kommentoida.

        Minä toki olisin mieluummin keskustellut tässä säikeessä STC:sta jolla vanhan Piper Warriorin lentoonlähtöpaino voidaan kasvattaa. Te muut olette olleet aika innokkaasti keskustelemassa likipitäen kaikesta muusta.

        Taidanpa seuraavaksi tilata painonnosto-STC:n koneeseen OH-TIL. Se varmaan kiinnostaa teitä erityisen suuresti?


      • Ilkka_Mäkinen
        Peter__T kirjoitti:

        Tämä se on hupaisa palsta. Joka lähdössä menevät teillä puurot ja vellit sekaisin.
        Kyllä minä tiedän, paljonko DA62 maksaa.

        OH-JEE:n tilalle tulee DA62. JEE jäi liian pieneksi kun takapenkkiläiset ovat kasvaneet. Ei siinä sen kummempaa. Vaivaako tämä teitä jotenkin?

        Jos tämä taas on jonkinlainen perustamieni yritysten katselmuspalsta, tai teitä muuten vaan kiinnostaa eri yritysten kannattavuus, voisin ehdottaa että katsotte erityisen tarkasti mitä täällä sanotaan (vihje: Etsikää kirjainta Quebec) :

        https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/L6WyiYnE


        Sitten voisitte hiukan mietiskellä ja oivaltaa asioita.
        https://www.surkkari.fi/pdf/2009/64_Lauantai_31.10/sjl31p15.pdf

        Niin. aiemmin sanoin että Jyväskylään tulee elokuussa tehdasuusi Diamond DA62, jos se jäi epäselväksi. Tässä vaiheessa ei asiasta ole minulla enempää tarvetta kommentoida.

        Oho! Onnittelut Peterille, Suomen hienoin yleisilmailukone tulossa ilm. loppukesästä. Peterkin on näköjään luopumassa 1940-luvun lopulla vesipumpun paikallismoottoreiksi suunnitelluista bensiinijäähdytetyistä voimanlähteistä lentokoneiden moottoreina. Jos otat kyytiin, tarjoan 10 paria Bilteman kumirukkasia ja hajustettuja käsipyyhkeitä vesi”bensojen” ottoa varten.
        Hienoa että joku uskaltaa panostaa vaikeaan lajiin.


      • saapuipa

        Ilkka Mäkinen (Airecon ja Flycon)


      • WannabeSF50
        Peter__T kirjoitti:

        Tämä se on hupaisa palsta. Joka lähdössä menevät teillä puurot ja vellit sekaisin.
        Kyllä minä tiedän, paljonko DA62 maksaa.

        OH-JEE:n tilalle tulee DA62. JEE jäi liian pieneksi kun takapenkkiläiset ovat kasvaneet. Ei siinä sen kummempaa. Vaivaako tämä teitä jotenkin?

        Jos tämä taas on jonkinlainen perustamieni yritysten katselmuspalsta, tai teitä muuten vaan kiinnostaa eri yritysten kannattavuus, voisin ehdottaa että katsotte erityisen tarkasti mitä täällä sanotaan (vihje: Etsikää kirjainta Quebec) :

        https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/L6WyiYnE


        Sitten voisitte hiukan mietiskellä ja oivaltaa asioita.
        https://www.surkkari.fi/pdf/2009/64_Lauantai_31.10/sjl31p15.pdf

        Niin. aiemmin sanoin että Jyväskylään tulee elokuussa tehdasuusi Diamond DA62, jos se jäi epäselväksi. Tässä vaiheessa ei asiasta ole minulla enempää tarvetta kommentoida.

        Onnittelut. Millä mausteilla? FIKI? SVT? WX? O2? AC?


      • Peter__T

        Muistaakseni 2 dieselmoottoria ja sähkövalot.


    • MD11PIC

      Mitä te noista vanhoista raadoista painitte? Romulus ja Remus, ja Jukolan veljekset päälle. Sukurutsakin oli kiva juttu, kun muuta ei ollut.

      Elämme 2000 ja silleen. Antiikki on sitä itteänsä, nykyaika on nyt.

      Homot.

    • dieselit

      Nämä diisselit tulevat aivan liian kalliiksi, kun niitä pitää ihan ruotsissa asti huollattaa. Huoltoja ja muutoksia ne tarvitsevat kuukausittain, eikä niistä mihinkään oikeisiin töihin ole. Ei 850 metrin paana piisaa tyynelläkään. 1500 tuntia ja 60t€ vaihto!

      • Makkosen.Vähäm.Veljekset

        Ruotsi, tuo tarunomainen paratiisi kaukana meren takana. Oi, kunpa joskus pääsisi sinne asti! Kirjastossa luettiin Tekniikan Maailmasta Volvo 144 testiä, ja meinattiin niitä mennä kasaamaan Köötteporiin. Kerran yritettiin velipojan kanssa karvahattu päässä täältä Kainuun itäpuolen periltä mennä, mutta AVGAS 100LL loppui noin Toholammen beamissa, Ala-Loukkuunjärven jäälle väänsin pakkolaskun. P****le, tästä vielä noustaan, ja ehkä joskus käydään ulkomaillakin. Mutta täällä mitään tiisseliä ole, eikä tarvita! Paitsi mettäkoneeseen.


    • Palvelua_tarjolla

      Nyt kun sinulle on tulossa uudenkarhea DA62, sinun kannattaisi varmaankin tilata koneellesi kaikkien asioiden asiantuntijalta, TTT:ltä tällainen kaikenkattava "TTT:n lentokoneen hallintapalvelu". Sillälailla omistamisen huolet vähintäänkin puolittuvat. Firman nettisivut ovat päässeet hieman rapistumaan ja ä- sekä ö-kirjaimista on vähän vaikea saada selvää, mutta fiksuna miehenä se tuskin tuottaa sinulle suurempaa vaivaa. Rohkeasti vain ottamaan yhteyttä. http://www.ttt-aviation.com/lentokoneen-hallintapalvelu

      • Peter__T

        Tuotahan täytyy vakavissaan miettiä.
        Terveiset Friedrichshafenista. Jopa historiallinen Piper Chieftain jaksoi lentää halki Euroopan.


    • jokohetitaas

      Tähtinen taas aloittaa!

      • Peter__T

        Ei kyllä minä mieluummin lopetan.
        Eilinen oli hyvä päivä.

        Lensin aiheeseen liittyen Piper Chieftainin

        https://www.jetphotos.com/photo/225448

        Jyväskylästä Friedrichshafeniin.

        Tämä liittyi ketjun aiheeseen sikäli että koneen max lentoonlähtöpaino on korotettu STC:llä kun siipiin asennettiin vortex generaattorit.

        Parhaillaan illastamme täällä keskisuomalaisen kaupungin johtajiston ja pohjoissuomalaisen lentokonetehtaan johtajiston kanssa. Hyvän ruuan ja viinin äärellä.

        Tämä päivä kului Aero 2028 ilmailumessuilla.

        Perjantaina siirrymme Ranskaan tutustumaan sikäläisiin Air Park:eihin.

        Tätä se minun arkeni on. Olen alkanut aavistaa että siitä puhuminen ärsyttää teitä.

        Täytyypä sitten puhua siitä enemmän.


      • terveisia
        Peter__T kirjoitti:

        Ei kyllä minä mieluummin lopetan.
        Eilinen oli hyvä päivä.

        Lensin aiheeseen liittyen Piper Chieftainin

        https://www.jetphotos.com/photo/225448

        Jyväskylästä Friedrichshafeniin.

        Tämä liittyi ketjun aiheeseen sikäli että koneen max lentoonlähtöpaino on korotettu STC:llä kun siipiin asennettiin vortex generaattorit.

        Parhaillaan illastamme täällä keskisuomalaisen kaupungin johtajiston ja pohjoissuomalaisen lentokonetehtaan johtajiston kanssa. Hyvän ruuan ja viinin äärellä.

        Tämä päivä kului Aero 2028 ilmailumessuilla.

        Perjantaina siirrymme Ranskaan tutustumaan sikäläisiin Air Park:eihin.

        Tätä se minun arkeni on. Olen alkanut aavistaa että siitä puhuminen ärsyttää teitä.

        Täytyypä sitten puhua siitä enemmän.

        Kerronpa omasta arjestani. Siihen ei ylipaino sisälly. Ei kotona, ei omassa kropassa eikä partnereiden.

        Olen pitkä, komea, atleettinen. Tutkitusti älykäs, en leiju Dunning–Kruger efektin varassa. Psyykkisesti ja fyysisesti terve. Koskaan en ole rikkonut lentämääni konetta lunastuskuntoon.

        Eikä minun tarvitse tuhlata aikaani keskisuomalaisten pikkukalifien parissa.


      • Peter__T
        terveisia kirjoitti:

        Kerronpa omasta arjestani. Siihen ei ylipaino sisälly. Ei kotona, ei omassa kropassa eikä partnereiden.

        Olen pitkä, komea, atleettinen. Tutkitusti älykäs, en leiju Dunning–Kruger efektin varassa. Psyykkisesti ja fyysisesti terve. Koskaan en ole rikkonut lentämääni konetta lunastuskuntoon.

        Eikä minun tarvitse tuhlata aikaani keskisuomalaisten pikkukalifien parissa.

        * huutonaurua *


      • arvelenpa.vain

        Varmaan kannattaa varmistaa että siellä Air Parkissa on pehmeä viljapelto, johon on helppo suorittaa hallittu mahalasku.


      • Peter__T

        Voi kun olisit aikaisemmin muistanut mainita. Nyt piti laskeutua Bordeaux Internationalille .

        Täällä on oikein mukavaa. Aurinko paistaa. Lämmintä 22. Hyvät ruuat ja viinit. Sunnuntaina kohti Suomea.

        Hankkisit sinäkin arveleksija ELÄMÄN. Kyllä minä jo ymmärrän mikä sinua motivoi.

        Chieftain kuljettaa hämmästyttävän hyvin 8 ihmistä paikasta toiseen. Olin jo ehtinyt unohtaa, kun itse vaihdoin 1998 mäntäkaluston turbiinikäyttöisiin.


    • Kysymitä

      Nyt kun koko totuus tuli ilmi, niin ainakaan kateellisia ei taida olla.

    • jonny.ravolta

      Urpo, eikö sulla ole varaa suihkukoneeseen?

      • Peter__T

        Ei. Sitten kun sulla on niin soita. Tulen ihastelemaan.


      • ehdottomasti.näin

        Ei mahalaskuun mitään suihkaria tarvita jos on pätevä pilotti. Ei se koko eikä nopeus vaan tekniikka ratkaisee.


    • Peter__T

      Mikähän mahtaa tässä vaiheessa olla tämän keskustelulangan funktio?

      Mahalasku näyttää olevan kiihottava sana.
      Terveiset La Rochellesta. Ryhmämme nauttii tässä satamabulevardilla hyvää päivällistä. Hyvin se laskeutuu mahaan.

      SIIVET-lehdessä lisää.

      Siunausta kaikille.

      • nimimerkki.toinen

        Onkos pehmeät nurmikot, että voi tehdä mahalaskun?


      • Peter__T

        Kukapa sen tietää. Tule kokeilemaan.


      • 478488692920020

        Nouseeko MTOW isolla mahalla? No ei nouse, M.O.T.


    • pilli.suuhun

      Puhallutettiinko tähtinen mahalaskun jäkeen?.....tuntuu olevan omien puheiden mukaan perso viinin ystävä..

      • Peter__T

        Kas kun kysyit. Koska poliisi ei tullut onnettomuuspaikalle, vaadin että saan puhaltaa. Ambulanssi ja poliisiauto kohtasivat sitten matkalla kentältä sairaalaan ja pääsin puhaltamaan.

        Toki tämäkin on nähtävissä tutkintaraportista. Mutta sen lukeminen edellyttäisi vieraiden kielten osaamista.

        Minulle on syntynyt vankka käsitys, että monien täällä provoavien kirjoittajien lukukokemukset rajoittuvat lähinnä MV-lehteen.


      • ihmettelenpä.vain

        Missä tämä uusin mahalasku tapahtui? La Rochellessa? Mitenkä ne siellä osasivat puhalluttaa, jos mahalaskija ei osaa ulkomaankieltä?


    • Peter__T

      Hoh hoijaa. Pystyisitkö vielä laskemaan juttujesi tasoa?

      Ihan näin meidän kesken.... purkauksesi ja jankuttavat esiintulosi antavat sinusta verrattain vähä-älyisen ja yksinkertaisen vaikutelman. Sillä tavalla vastenmielisen. Et ole ollenkaan hauska tai intellektuelli. Onko sinulla jatkuvasti paha olla?

      Säälin sinua.

      Mutta;

      Terveiset Jyväskylästä. Tänään takana 4 legiä. Via EFHK Business.

      • ihmettelenpä.vain

        Omien tekemistensä väittäminen toisten tekemiksi vaikuttaa vakavalta persoonallisuushäiriöltä. Onko sinulla muitakin oireita kuin jatkuva asiaankuulumaton paskanjankutus ilmailupalstalla?


    • Peter__T

      Rakas pikku trolli. Ymmärrän että sinulta on sanottava loppunut jo aikoja sitten. Sinulla on kuitenkin ilmiselvästi kehittynyt ylivoimainen obsessio lukea kaikki mitä kirjoitan. Olen jokseenkin häkeltynyt huomatessani, millainen valta minulla ja kirjoittamallani tekstillä sinuun on.

      Tarkastelin tässä säikeessä kirjoittamiasi letkautuksia kokonaisuutena. Niistä heijastui surullinen, kouluja käymättömän ja katkeroituneen sivustakatsojan kuva.

      Toivotan sinullekin elämässä merkityksellisiä kokemuksia ja onnistumisia. Yleensä ne auttavat katkeruuteen ja kateisiin saattaa jäädä vähemmälle.

      Ehdotan, että keskityt jatkossa oman elämäsi kehittämiseen. Asiallista dialogia on kanssasi mahdotonta harjoittaa. Enhän edes tiedä, kenen kanssa keskustelen. Koska et raukka uskalla tulla pensastasku esiin ja ottaa vastuuta sanomisistasi.

      • arvelenpa.vain

        Taas tuli Petteriltä todella ilmailuaiheista tekstiä oikein roppakaupalla. Tuolla asenteella niitä mahalaskuja onkin hyvä tehdä.
        Tosin erehdyt siinä, että täällä jotain matkasatujasi luettaisiin ihan oikeasti. Voit tietysti kirjoitella sellaisista lentomatkoista joilla et ole päässyt tekemään mahalaskua ja kuvitella, että sämpylän syönti ja punkun juonti lentokoneessa tai kentällä liittyy jotenkin ilmailuun.


      • Peter__T

        En tiedä oletko lukenut oikeasti vai väärästi. Lukenut selvästi olet. Jokaisen viestini. Nähtävästi et voi olla lukematta. Ja kateus, tuo tunteista jaloin, oikein neonvärein, vilkkuu tekstiesi seasta.

        Kulut viikko on ollut ilmailun täyteinen. Siihen ovat liittyneet Aero-messut, vierailut useilla Air Parkeilla, päivä Trafissa, lähes 30 h IFR-lentoa 7 maassa, lennonopetusta, hankesuunnittelua, kolumnin kirjoitusta, Liiton päätöksentekoa ja niin edelleen. Tämä kaikki on minulle ILMAILUA.

        Ehkä alatyylinen nälviminen ja loukkaavat kirjoitukset puskista nimimerkin takaa ovat sitä sinun ilmailuasi. Sääliksi käy. Hanki lentolupakirja ja ala harrastaa lentämistä.

        Olen pahoillani, että sinä et selvästikään kuulu sellaiseen yhteisöön jossa ilmailu on piditiivinen yhteisöllisyyttä ylläpitävä yhteinen nimittäjä.


    • Mtow

      Laitatko ystävällisesti tähan käyttämäsi lentokoneen tyhjäpainon, kun alkaa vähän kiinnostaa?

      • Peter_T

        Voisinhan minä "laittaa". Mutta ensin tarkennusta.
        Käytän useita lentokoneita, omistan osan, vuokraan toisia.
        Mitähän niistä tarkoitat?
        Miksi se kiinnostaa sinua?
        Kuka olet?

        Minä olen Peter Tähtinen, asun Jyväskylässä.

        Kysyn siksi, koska en tunne ennestään ketään "Mtow" -.nimistä henkilöä.
        (Äänneasu viittaa Afrikkaan).


    • mtow
      • Peter__T

        Ylipaino on negatiivinen termi.

        Juuri tuon Vortex-kitin ansiosta koneessa ei ole ylipainoa, vaikka siihen voidaan turvallisesti kuormata merkittävä lisäpaino, verrattuna modifioimattoman koneen MTOM:aan.


      • ihmettelenpä.vain

        Eikös paino ole ihan positiivista painoa?
        En ole vielä nähnyt konetta, jossa paino menisi negatiiviseksi ylikuorman vuoksi. Jos tankkaa riittävästi niin pysyykö kone ihan oikeasti ilmassa ihan itsestään?


      • Peter__T

        Rakas pikku trolli.

        Kun olet nyt vain.ihmetellyt kuukausitolkulla, ehdotan että lopetat ihmettelemisen ja hankit elämän. Voisit esimerkiksi käydä lukion. Siellä on tekstitaidon opetusta, josta uskon sinulle olevan suurta hyötyä. Sitten kaikki vastaan tuleva, oman kokemuspiirin ulkopuolella oleva, ei ihmetytä (ainakaan niin paljon) eikä kaikki aika mene vain.ihmettelemiseen.

        Viime viikolla olin Friedricshafenissa. Siellä oli päivittäin taivaalla ilma-alus joka pysyi ilmassa ihan itsestään, kun siihen oli ensin tankattu riittävästi. Tältä osin vastaukseni ihmettelyysi on myöntävä.

        Haluan nyt kehottaa sinua laajentamaan elämänpiiriäsi ja -kokemustasi tekemällä asioita itse eikä vain ihmettelemällä toisten tekemisiä. Toivottavasti sinulla on siihen riittävästi varallisuutta. Vaikka saatatkin olla sitä mieltä, että elämä on suuresti yliarvostettu asia, rohkaisen sinua ottamaan riskin ja elämään.


      • ihmettelenpä.vain

        Asia selvä. Jos Pätevä pilotti käy jossain näkemässä ilma-aluksen, niin se on sellainen asia, joka kannattaa julkaista ilmailupalstalla.
        Minäkin olen joskus nähnyt lentokoneen. Kyllä sekin varmaan on syytä julkaista ilmailupalstalla. Varsinkin kun kävin peräti kapakassakin. Veikkaan, että nyt olen avartanut elämänpiiriäni melkein yhtä suureksi kuin on Pätevällä Pilotilla. Enää puuttuu mahalasku viljapeltoon. Onko Pätevällä Pilotilla koulutusta tuommoiseen toimintaan?


      • Peter__T

        Rakas pikku trolli.

        Sinun nyt ei olisi kannattanut julkaista tähän mennessä mitään tällä palstalla. Kirjoituksistasi saa mikroskoopilla etsiä asiallista substanssia.

        Zeppelin on ilma-alus (made in Friedrichshafen) joka saatuaan riittävästi heliumia lentää aina vaan paremmin itsestään. Oletin että olisit tajunnut pointin. Vaan et. Käytkö hitaalla?

        Minusta alkaa tuntua siltä että Pikku Trollimme saa pienen org**min joka kerta kun kirjoittaa sanan ma-ha-las-ku. Sen veraan paha mahalaskuobsessio hänelle on jo kertynyt.

        Viimeistä kysymystäsi en ymmärtänyt (älä välitä, minäkään en välitä). Millaista toimintaa on "Tuommoinen Toiminta" ?


    • mtow

      Vortex-kitin siipi sakkaa siis 2 astetta suuremmalla kohtauskulmalla ja sakkausnopeutta onkin saatu pienennettyä 6 kts. Stc :tä varten tarvittavilla koelennoilla on mitattu pystynopeutta yhdellä moottorilla ja siinä tilaisuudessa on kone oltava kunnossa. Siipiä ja runkoa vahataan ilman taukoa pari vuorokautta ja moottoreihin tehdään myös kaikki voitava. Tietenkään siivessä ei saa olla jäätä, eikä mielellään jäänpoistokumeja. Nehän ovat lisävarusteita ja aikanaan erikseen ruksattu lisävarustelistalta. Lentäjä harjoittelee myös ja perstuntuman pitää olla huippuluokkaa!
      Vajaamoottoritilanne keskiverto Chieftainilla on siis keskivertolentäjälle entistä haastavampi. Puuskaisessa sivutuulessa, jyrkän nousukulman menetelmällä todella paha rasti. Ei käy kateeksi!

      • Peter__T

        Kaikkea ei tarvitsekaan kadehtia. On myönteistä, että te ilmoitatte täällä erikseen ne asiat joita ette kadehdi.

        Kone, jolla viime viikolla lensin, on ex Turku Air Oy:n Piper, nykyisen sen omistaa Joen Service Oy. Turku Air lensi useita vuosia näillä koneilla linjaa Turku - Maariahamina-reitillä. Tietooni ei ole tullut ensimmäitäkään onnettomuutta tällä kalustolla.

        Herra (?) Mtow, pyydän sinua kuvailemaan lähemmin puuskaisen sivutuulen vaikutusta vajaamoottoritilanteeseen keskiverto Chieftainilla. Miten tilanne eroaa, jos tuuli onkin puuskainen vasta- tai myötätuuli ?

        Minkälainen lentäjä on keskivertolentäjä?

        On toki selvää, että 350 hp mäntämoottori ei tarjoa vortex generaattorienkaan kanssa paljoa enempää kuin FAR:in mukaan vaaditun nousukyvyn.

        Kaiholla muistelen omistamaani Mitsubishi MU2B-60 Marquisea, rek. OH-STA. Siinäkin oli liki sama määrä istuimia (11 vs Piperin 10) , joskin MTOM oli 2 tonnia enemmän. Nousukyvyssä löytyi. TPE331-10 turbiineissa löytyi VOIMAA.


      • NiilitäNillitä

        Juu juu ne on pihlajanmarjat happamia.
        Kun näitä Tähtisen pilkkaajien juttuja lukee ni poikkeuksetta niistä paistaa läpi väheksyminen ja dissaus. Kaikki on paskaa ja väärin tehty. Lentokoneet on surkeita ja sämpylää on syöty.

        Tähtinen on varmaan tosi paha jätkä. Ainakin se saa tunteet pintaan näillä nillittäjillä. Onkohan ne nillittäjät ite lentäjiä? Onko Tähtine kussu niitte muroihin vai mikä saa tuollasen raivon aikaan?


      • mtow
        Peter__T kirjoitti:

        Kaikkea ei tarvitsekaan kadehtia. On myönteistä, että te ilmoitatte täällä erikseen ne asiat joita ette kadehdi.

        Kone, jolla viime viikolla lensin, on ex Turku Air Oy:n Piper, nykyisen sen omistaa Joen Service Oy. Turku Air lensi useita vuosia näillä koneilla linjaa Turku - Maariahamina-reitillä. Tietooni ei ole tullut ensimmäitäkään onnettomuutta tällä kalustolla.

        Herra (?) Mtow, pyydän sinua kuvailemaan lähemmin puuskaisen sivutuulen vaikutusta vajaamoottoritilanteeseen keskiverto Chieftainilla. Miten tilanne eroaa, jos tuuli onkin puuskainen vasta- tai myötätuuli ?

        Minkälainen lentäjä on keskivertolentäjä?

        On toki selvää, että 350 hp mäntämoottori ei tarjoa vortex generaattorienkaan kanssa paljoa enempää kuin FAR:in mukaan vaaditun nousukyvyn.

        Kaiholla muistelen omistamaani Mitsubishi MU2B-60 Marquisea, rek. OH-STA. Siinäkin oli liki sama määrä istuimia (11 vs Piperin 10) , joskin MTOM oli 2 tonnia enemmän. Nousukyvyssä löytyi. TPE331-10 turbiineissa löytyi VOIMAA.

        Moni tietää, miten lähellä nopeusmittarin sininen viiva on punaista. Laskevassa ilmavirtauksessa...Ai niin. Peterhän ei ole purjelentäjä! Keskivertolentäjä ei luultavasti ole suoritusarvojen rajoja ammatikseen testaava koelentäjä.


      • Peter__T

        Ei, en ole purjelentäjä. Mutta iso kiitos tästä selvennyksestä!
        Nythän tämän ketjun luonne valkeni minulle aivan uudella tavalla.


    • Epäilevä288

      Ymmärrätkö vieläkään kaikkia niitä voimia, mitkä paiskasivat teidät koneinenne siihen peltoon!

      • Peter__T

        Someraivo, nimimerkkihuutelijoiden myötäsyntyinen kateus ja markkinavoimat. Kuun ja tähtien asento. Riivaajahenget ja maasäteily. Hyrrävoimat.

        Älä suotta epäile. Totuus löytyy noista.
        Ai niin. Vastuskäyrä oli unohtua.

        Mikä on muuten se voima joka saa teidät roiokkumaan tässä säikeessä loputtomiin? Ei sen puoleen, minulla on kyllä aikaa vastata.

        Postauksesi loppui huutomerkkiin. Ei kysymysmerkkiin. Tarkoituksesi ei siis ollut kysyä vaan uhota. Hm.

        Te olette aika hupaisa sakki. Kaikella tuolla innolla ja uhollanne.


    • Jokohetitaas

      Someraivoa en ole täällä aikoihin nähnyt ja poikkeuksellista intoa ja uhoakin vain Peterin vastauksissa. Olen odotellut tuttua keskustelun vaihetta, missä uhataan tutkinnalla ja annetaan ymmärtää, että sekä Tariffin, että poliisin tutkijat ovat tuttuja. Pitänee vielä odotella. Kaikella ystävyydellä, Lopeta jo!

    • Peter__T

      Hyvä ehdotus.
      Peräti ystävyydellä. Ystävyys onkin täällä ollut kantava voima alusta pitäen.

      Tutkimukselle varmasti olisi sijansa. Ei kuitenkaan poliisin eikä Trafin.

      Tällaisen epäsymmetrisen viestiketjun dynamiikan analyysissa olisi ainesta ainakin yhteen graduun.

      Minulle tämän säikeen viestintä on ollut lähinnä hupaisaa viihdettä. Trollit varmastikin uskovat never ending provokaatiollasn vedättävänsä minua. On ollut todella hauskaa nähdä, mihin kaikkeen tahdittomuuteen, totuuden vääristelyyn, ivaan ja pilkkaan nimimerkin takaa pystytäänkään.

      Näin.on. Lorem ipsum mahalasku.

      Minä lopetan keskustelun oitis kun te lopetatte. Etkö huomaa, että minä olen ollut tässä säikeessä avausviestin jälkeen systemaattisesti vastaajan roolissa?

      Arvelenpa.vain että muutama vanha opponenttini on nähnyt tilaisuutensa oksentaa kaiken katkeruutensa tähän säikeeseen.

      Ihmettelenpä.vain kauanko energianne riittää.

      Niin tai näin, saamme täällä päin päivittäin makeat naurut muka-nokkelista heitoistanne. Joku jopa kutsuu tätä ilmailupalstaksi.

      On kuitenkin kohteliasta vastata kun kysytään. (Kysymyksessä on kysymysmerkki.)

      Uhoamisessa huutomerkki. Joko näkyvä tai näkymätön.

      On ollut riemukasta nähdä se mielikuvituksen monimuotoisuus jolla tänne puserretaan erilaisia heittoja. Ehkä tämä on eräänlainen syrjäytyneiden vihaisten ilmailijoiden terapiapalsta.
      Kiitos nimimerkin antaman piilon ja suojan.

      Mutta jos väsyttää, ei tämän lukemista tarvitse jatkaa. Mutta kuten huomaat, uteliaisuus teillä voittaa aina.

      Lupaan lopettaa heti kun esittelette itsenne omalla nimellänne ja siten osoitatte olevanne vastuullisia keskustelijoita.

    • Peter__T

      Tekstianalyysisovelluksemme tuotti yhteenvedon tässä säikeessä minulle lähetetyistä viesteistä :

      "Lorem ipsum dolor mahalasku sit amet, consectetur mahalasku adipiscing elit. Donec mahalasku volutpat nunc nunc mahalasku, quis viverra odio mahalasku fermentum sed. Donec mahalasku quis arcu justo mahalasku. Aenean sit amet mahalasku nibh at est mahalasku congue consectetur. Nulla mahalasku congue iaculis ipsum mahalasku quis aliquet. Praesent mahalasku venenatis massa molestie mahalasku nisi vulputate volutpat mahalasku. Proin justo risus mahalasku, placerat non nulla mahalasku vel, varius auctor mahalasku sem. Cras tempus mahalasku ac ante id mahalasku ultrices. Maecenas vestibulum mahalasku mattis tortor, a mahalasku commodo nisi mahalasku consequat vel. Donec euismod mahalasku semper odio.
      Nullam mahalasku vel mauris sed mahalasku quam rutrum feugiat mahalasku."

      Hyvin informatiivista.

      • arvelenpa.vain

        Asia selvä. Kaikki se, mitä Petteri palstalle suoltaa, liittyy ILMAILUUN, oli se sitten mitä tahansa paskaa tai sontaa, koska Petterille "Tämä kaikki on minulle ILMAILUA".


      • Peter__T

        Voi rakas pikku lempitrollini.

        Luettuani viimesimpiä kirjoituksiasi ja huomattuani niissä eksponentiaalisesti nousevan verenpaineesi, niin arvelenpa.vain että nyt olisi syytä pitää pientä taukoa tuossa aggression julki tuomisessa. Ettei vaan sattuisi mitään.

        Et ole viime viesteilläsi tuonut mitään lisäarvoa tähän keskusteluun. Toistat syytöksiäsi ja herjojasi. Kaikki me jo tiedämme että et pidä minusta. Kaikki jo tiedämme, että -kuten itse sanoit - mielestäsi minä kirjoitan tänne pelkkää P**** tai S*****.

        Kyllä me jo uskomme sen, että sinä niin mielesi pahoitit ja että sinua niin harmittaa.

        ILMAILU on kiehtova harrastus. Ala sinäkin sitä harrastamaan. Uskon että se vaikuttaa myönteisesti myös vihan hallntaan ja verenpaineesi kehitykseen.


      • arvelenpa.vain

        Ilmailu on ihan hyvä harrastus. Sen sijaan turhanaikainen paskanjankutus ammattina Petterin tapaan on idiotismia, mutta sitä ei tietysti ammatikseen paskaa jankuttava välttämättä huomaa.
        Eikä Petterin paskanjankutus ole tälle palstalle tuonut edes kukkamultaa mahalaskuihin tarvittavan ruohikon kasvattamiseksi.


    • kaikella.ystävyydellä

      Älä suotta alita itseäsi, Peter_T!

    • Pilli.suuhun

      Tehtiinkö huumetesti mahalaskun jälkeen?

    • Peter__T

      Jatkakaa te.
      Minä taidan lopettaa.

      Lorem ipsum mahalasku.

    • koskaankuullutkaan

      "2. Matkatavaroiden painon ALIARVIOINTI mikä johti noin 20 kg ylipainoon"

      Voiko painolaskelman korvata painoarvioinnilla?

      • Peter__T

        Kyllä voi. Matkustajien painot esimerkiksi arvioidaan käyttäen keskimääräisiä standardipainoja. Montako kertaa sinut on punnittu kun olet lentänyt esim. Finnairilla.

        Vastaavasti massalaskelmia tehdessä koneessa olevan matkatavaran, lidäysöljyjen ja muiden varusteiden paino merkitään parhaaseen arvauksen perustuvana.

        Toki kaiken voi punnita.

        Kun lensin pari viikkoa sitten Piper Chieftainilla 7 maan kiertueen, tiedustelin jokaiselta (minä 7) koneeseen tulijalta arvion painosta vaatteet päällä ja kengät jalassa. Sekä annoin suosituksen matkatavaran enimmäispainosta.

        Siljansnäsin onnettomuutta jälkikäteen tarkastellessaan punnitsimme tavarat. Huomasimme että olimme arvioineet niiden painon noin 20 kg todellista pienemmäksi.

        Elinolimmextankanneet noin 20 kg liikaa polttoainetta.

        Eipä tuolla oleellista vaikutusta ollut, mutta ilmoitin sen DHK:lle jotta heillä olisi käytössään mahdollisimman todenmukaisen data.

        Mitä sinä, hyvä nimimerkki, ”et ole koskaan kuullutkaan”?


    • mtow

      No niin ja tämänhän arvasi! Paljoakaan ei toistaiseksi ole opittu ja aina vaan palataan tutkintakertomuksen "virheellisyyteen". Kokonaisuutta yritetään saada (itselle ja egolle hyväksyttävämpään muotoon) vähättelemällä virallisen tutkinnan yksityiskohtia. Tuntuu oleva kova paikka.

      • Peter__T

        Hei sinä pikku trollollol.
        Pyydän anteeksi että en ymmärtänyt, mihin viimeisin purkauksesi liittyi.

        Terveiset Visbystä. Lähdin tänne ystävien ksnsss yksille. Suureksi pettymyksekseni en löytänyt sopivaa peltoa (maha)laskeutumiseen. Ihan piti tehdä LNAV/VNAV-lähestyminen.

        Onneksi on autopilotti ja RNAV-1 kelpoisuus.
        Hyvää kevättä sinullekin.


    • hepo.subu

      Kysyn vaan että tehtiinkö mahalasku huumepöllyssä?

    • Peter_T

      Ei, se tehtiin muistaakseni Ruotsissa.

    • hepo.subu

      OK, Ruotsissa lennetään pelkästään aineissa.

    • Peter__T

      (Haukotus)

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1572
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1349
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1192
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1159
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      31
      1001
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      818
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      805
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      676
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      667
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      634
    Aihe