Paniikkikohtaus vai psykoosi?

098765

Olen sairastanut paniikkihäiriötä ja sosiaalisia pelkoja jo
pitkän aikaa. Paniikkihäiriöni ei ole ollut läheskään aina läsnä, vaan on tullut yleensä silloin esiin, jos on tapahtunut jotain isompaa elämänmuutosta yms.

Olen elänyt stressaavassa elämäntilanteessa nyt jo muutaman vuoden ajan ja alkanut saamaan järkyttävämpiä kohtauksia kuin koskaan aikaisemmin.
Niihin liittyy vahva harhaluulo, että olen tehnyt kohtausten aikana jotakin hyvin noloa/häpeällistä, vaikka todennäköisesti näin ei ole käynyt.
Tunne kuitenkin siitä, että jotain on tapahtunut on niin vahva, että
en ole varma jälkikäteen tapahtuiko ihan oikeasti jotakin. Eli todellisuudentaju hämärtyy tosi vahvasti.

Nämä kohtaukset tulevat yleensä aina kun liikun julkisilla tai olen muissa stressaavissa tilanteissa.
Pahin pelkoni on aina ollut se, että sekoan lopullisesti ja alan puhumaan
ääneen omia sekavia ajatuksiani. Mulla on myös todennäköisesti OCD koska kärsin tosi kiusallisista pakkoajatuksista jotka myös pamahtavat päälle ahdistavissa tilanteissa.
Pelkään, että alan puhumaan ääneen myös näitä kiusallisia pakkoajatuksia kohtausten aikana.

Välillä alan etsimään todisteita ympäristöstä olenko oikeasti alkanut puhumaan yksikseni ja
joskus tulkitsen ihmisten ilmeistä niin, että olen aivan varma, että jotakin on tapahtunut.
Se tunne on niin vahva, että alan uskomaan siihen, että olen seonnut, enkä osaa varmaksi sanoa onko jotain oikeasti tapahtunut.

Onko tämä psykoosia?
Onko kenelläkään muulla ollut samanlaisia kokemuksia?

18

2360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokemuksestakerron

      Tuo on kontrollin eli hallinnan menettämisen pelkoa. Et luota itseesi. Sitten kun keräät lisää itseluottamusta tuota ei enää tapahdu. Ei ole psykoosia, huonoa itseluottamusta. On ollut samanlaisia kokemuksia, mutta selvisin niistä.

      • 4578855

        Kiitos kommentista. Epäilen juuri tätä samaa. Luottamus itseen on mennyt totaalisesti ja pelko siitä, että jotain tapahtuu on niin vahva, että todellisuudentaju hämärtyy. Mitenköhän tuota itseluottamusta vaan saisi valettua lisää :( Miten sinä olet selvinnyt?
        t. ap


    • tuore_pakkoajattelija

      itsellä tuli pitkän prosessin jälkeen juurikin näitä pakkoajatuksia jotka olivat järkyttäviä. Hyppään ratikan alle, Kuristan lähimmäisen jne... ja mitään tällaisia haluja ei ole mutta aiheutti todella lamauttavan ahdistuksen. Lekurille kun menin niin ensimmäinen helpotus oli että siellä tämä näytti olevan sairaus muiden joukossa ja sain vahvistuksen että en olekaan seinä hullu psykopaatti. Alussa nämä ahdistuksen aiheutti täydellisen lamaantumisen ,ja olin aivan varma että joudun suljetulle hoitoon. Ja tähän liittyy diagnoosina juuri tuo kontrollin menettämisen pelko. lääkkeet ensiksi opamoxit ja sen jälkeen ollaan syöty ssri lääkettä. Tilanne helpottanut mutta ei missään nimessä kokonaan hävinnyt. Terapiaa ja mindfullnesia ja omien ajatuksien tarkkailua lääkkeet niin olen taas arjessa kumminkin kiinni. Työt sujuu mainioista ja ongelmat ja pakko ajatuksen kohdistukin enemmän kavereihin ja perheisiin jotta nämä varmasti ovat tarpeeksi järkyttäviä...
      Eli diagnoosina ahdistusherkkyys, Pitkittynyt stressi/yleinen ahdistus ja nämä pakkoajatukset on ne viimeiset jotka katkaisi kamelin selän. Ja tähän liittyy myös paniikkokohtausmaisia ei saa henkeä, Ei pysty nielemään pyörryttää kaupassa jne..
      Ja kun menee tähän juurisyyhyn niin se on tuo kontrollin/hulluksi tulemisen pelko.
      Eli oman kokemuksen ja psykiatrienkin mukaan nämä ahdistukset ei ole välttämättä paniikki, yleistyntyt tai ODC vaan nämä voi hyvin olla rinnalla. Eli jos nyt jotain neuvoja niin psykiatrille ja kerro kaikki paniikko, ODC oireet rehellisesti niin siitä tuo alkaa setviytymään. Todennäköisesti tulee pilleripurkkia jos jonkunlaista ja tuosta ainakin itsellä alkoi tuskaisen hidas vaihe paranemaan päin jossa on tullut pari askelta eteenpäin ja välillä joku askel taaksepäinkin .

      • 6734

        Kiitos kommentistasi. Aijon ottaa tämän puheeksi ensi kerralla terapeutin kanssa. Lääkkeitä olen minäkin kokeillut ja syönyt useita vuosia, mutta eivät auta. Toivotaan, että saisin terapiassa asiaan selvyyttä.
        ap


    • Harras.uskova

      Kyllä epäilen psykoosia. Nim.eräs tuttavani kertoi samanlaista oireista. Harhoja, ulkopuolista tunnetta jne. Tarina on surullinen; hän päätti päivänsä oman käden kautta.
      Suunnitelma oli, ihme kyllä, millintarkka: hirttäytyminen joen ylittävän sillan pilariin!
      Jos köysi olisi katkennut, olisi hukkunut!
      Tästä opimme, että kannattaa ottaa vakavasti pienetkin oireet!
      Voimia sinulle!

      • 8907

        Epäilen kuitenkin,että olisi, koska nämä kohtaukset tulevat vain silloin, kun olen stressaavissa tilanteissa ja loppuvat heti, kun pääsen niistä pois. Ja niihin liittyy vahvasti tuo kontrollin menettämisen pelko. Mutta kaikkihan voi toki olla mahdollista. Täytyy ottaa asiasta selvää ammattilaisten kanssa.
        ap


    • kokemuksestakerron

      Psykoterapeutti on ammattilainen, osaa auttaa ratkaisussa. Kannattaa syvällisesti käsitellä tuo asia, niin alkaa löytyä ratkaisuja. Miettiä mitä kaikkea siihen liittyy.

    • kokemuksestakerron

      Alkoiko sulla noi ajatukset ennen psykoterapiaa jo?

    • Pakkohoitoon

      Hyvä jos menettäisit kontrollin, vietäis sut hoitoon

      • Tuo657

        Kyllä ap oot menossa sykoosiin. Ihan semmosia juttuja puhut. Ei niissä oo päätä jos häntää. Ala h*lvetti vie äkkiä rukoilemaan kadotukseen joutuvan sielusi puolesta! Ennen kuin on myöhäistä! Sillä kosto on oleva ankara!sanoo herra seepautti


    • Järki.käteen

      Ihan kun olisin itse kirjoittanut, niin tutun oloista oli teksti. Olen yrittänyt välttää stressaavia tilanteita. Kun pääset stressaavasta tilanteesta pois ja alat kohta miettimään että nolasitko itses, muistat tapahtuman jonka kohta jo mielesi värittää ja et voi olla varma mihin enään uskoa.

    • tottunutpelkoon

      yli 15v ollut samaa itsellä. peittelin paniikkia ja (kuoleman)pelkokohtauksia vihantunteella. Kun aloin luopua vihantunteesta niin tuli järkyttävät kuolemanpelkotila kohtaukset joissa mm iho alkaa karvastelemaan kun veri ei kierrä elimistössä ja sydän lyö tuhatta ja sataa minuuttien ajan. on aivan järkyttävä tunne. aivan kuin olisi jo tuonelanpuolella ja voisi joutua sinne millä sekunnilla tahansa.. pahin on paniikki kohtaukseen yhdistyvä agression tunne joka pitkittyneenä tuntuu sydämmessä pistona joka kestää tuntikausista jopa päivään.. :( valitettavasti mitään lääkettä tähän ei ole muutakuin rukoilu. beta-salpaajista ei ole itselleni apua. turvallisuutta minun elämässä ei ole koskaan ollut, enkä koe että minusta kukaan välittäisi

      • 123d1231d23123df4f

        ainiin unohtu kertoa myös yölliset hengitysvaikeudet jotka pitkittää ja estää nukahtamisen. voivat kestää ja kestävät yleensä tuntikausia joskus ei saa koko yönä unta pelon ja ahdistuksen ja hengittämisen vaikeuden takia :(


      • tainavvv
        123d1231d23123df4f kirjoitti:

        ainiin unohtu kertoa myös yölliset hengitysvaikeudet jotka pitkittää ja estää nukahtamisen. voivat kestää ja kestävät yleensä tuntikausia joskus ei saa koko yönä unta pelon ja ahdistuksen ja hengittämisen vaikeuden takia :(

        Nää on niitä pahimpia,tiedän


    • TulevaisuudenToivoa

      Itselläni oli samat oireet nuorena, ja diagnooseina masennus sekä sosiaalisten tilanteiden pelko. Yritin elää normaalisti opiskella, seurustella muiden kanssa jne. Mutta sairastuin psykoosiin ja nyt diagnoosina lopulta skitsofrenia. Kotosalla vietän aikani nykyään ja oireita paljoakaan ei ole enää onneksi. Pitää kai kaikkien löytää se oma paikkansa tässä elämässä. Kaikki eivät voi menestyä, osan kohtalo on surullinen. Mutta kaikella on kenties tarkoituksensa, kärsimykselläkin ehkä jonkinlainen rajansa.

      • tainavvv

        Ihan hirveästi sulle hyvää oloa:) Mä yritin kanssa pärjätä ja kaikkeni


    • gubajak

      Jätä ne stressaavat asiat ainakin. Jos polille ja lääkekierteeseen joudut, niin elämä alkaa mennä todella alamäkeä. Hoito on täällä sellaista ihmistä pompottavaa nöyryyttävää pelleilyä, että mielenterveyspotillat kuolevat 20 vuotta muuta väestöä aiemmin.

    • Anonyymi

      On kokemusta, vuodelta 2003.. tuntui kuin olisin jotenkin kirottu ja joku kontrolloisi minua.. samalla ajatukset pyöri kiivasta vauhtia päässä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5168
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1343
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1036
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      948
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      727
    Aihe