LATUJEN HOITO SALLASSA

Hihtaaja

Mahtaako joku tietää, kenen idea on tämä nykyinen latujen kunnostustapa Sallassa. Jotenkin näin se kuiteskin menee: tänään kunnostetaan kirkonkylän ladut, seuraavan kerran Ruuhtitunturin ja kolmanneksi tunturin muut ladut. Homma on täysin torso. Jos kirkonkylän ladut höylätään tänään ja huomenna sattuu (ja usein sattuu) satamaan lunta nin kirkonkyläläiset oottelevat ainakin kolome päivää jotta ladut höylätään. Tai päinvastoi, tunturissa olevat turistit oottelevat muutaman päivän kunnollisia latuja. Varsinki turistit pyörivät ihmeissään ja etsivät hoidettuja latuja. Olipa "syyllinen" kuka vaan, niin tämä homma pitää laittaa heti stoppiin ja ladut kuntoon ilman selittelyjä. Sallan maine hiihtopaikkana on mennyt alimpaan kastiin. Taitaa vain olla myöhäistä tälle talavelle. Juhannukseen mennessä kaikki Lapin ladut on yhtä hyvässä kunnossa.

69

7562

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • umpisenpuskija

      Onko hihtaaja kuntalainen vaiko turisti. Siinäpä voi olla eroa kun mietitään latujen kunnostusta. Toki turisti haluaa hiihtää hyviä latuja, monessa paikassa ladut ajetaan joka aamu oli keli mikä tahansa. Mutta näin sallan kuntalaisena miettii sitä pitääkö kunnan maksaa latujen kunnostuksesta satojatuhansia euroja vuodessa. Nyt kun kerrotaan matkailijoiden määrän kasvaneen tulee Virkkuloiden ja muiden matkailufirmojen ottaa lähes kokonaan kontolleen latujen kustannukset. Tämän vuoden latujenkunnostus kertoo siitä että kunnan rahat eivät riitää parempaan. Onko latuje tekeminen kunnan tehtävä ollenkaan. Ps tunturin kelkkareittejä pidetään paremmassa kunnossa kuin latuja,MIksi, taitavat latufirman ulkomaalaiset ajella kelkoilla mutta he eivät juurikaan hiihdä.

    • Hiihtajaminakin

      Aatsingin Ollin ideahan se. Toimisi toki hyvin jos höylääjä olisi tilanteen tasalla ja käyttäisi tervettä maalaisjärkeä, eli jos ei tarvetta höyläykselle jättäisi käymättä ja menisi sitten kun tarvetta on. Ei varmaan kiveen hakattu tuo vuorosysteemi, eli voisi toimia tilanteen mukaan.

    • hiihtäjäminäkin

      Sallalaisille riittäisi huomattavasti pienempi latuverkosto, lisäksi lähes kaikki paikkakuntalaiset hiihtävät perinteisellä tyylillä. Perinteisen latu pystyttäisiin kunnostamaan murto-osalla nykykustannuksista. Mutta kun ne etelän varikset???

      • Anonyymi

        Ettekö voisi ottaa porukan ja hiihtää se lenkki läpi eväät mukaan niin se latu tulee lujemmaksi.


      • Anonyymi

        Ne etelän varikset tuo Sallaan rahaa.


    • kepulaisloiset

      800 euroa päivässä menee kuin savuna ilmaan vailla mitään hyötyä. taas on veli-kepulaisloinen auttanut toista veli-kepulaisloista hankkimalla urakan vailla päätä ja häntää.

      älkää tulko matkailijat Sallaan, sillä samalla autatte kepulaisloisten leviämistä Sallan kunnassa.

      kiitos, oi kiitos, jos ja kun kierrätte Sallan kaukaa!

    • Latujenhöylääjä

      Kuntalaisten jos kenen pitäisi olla huolissaan mihin veroeuroja käytetään. Taitaa kunta maksaa suurimman osan latujen kunnostuksesta. Jos ne hukataan kuin "kusi lumeen", niin silloin on syytä ärähtää. Se on hyvä että latuja hoidetaan myös matkailijoille koska turistit tuovat rahaa kuntaan, niin tai yrityksille, jotka sitten työllistävät, jotka maksavat palkoista veroja jne jne. Käytettäisiin kuitenkin maalaisjärkeä milloin ja miten kunnostetaan. Tuskin tässä nyt mikään puolue tai puolueet itselleen mitään järjestelee. Jos siltä tuntuu ni kannattaa ostaa latukone ja tehdä tarjous.

      • umpisenpuskija

        Latujenhöylääjä. Mikä estää yrittäjää ajamasta latuja vaikka joka aamu, mikä estää. Jos yrittäjä toteaa, että työnlaatu on huono, tuote korjataan. Siis miksi ei ajeta joka aamu????


      • Joku______
        umpisenpuskija kirjoitti:

        Latujenhöylääjä. Mikä estää yrittäjää ajamasta latuja vaikka joka aamu, mikä estää. Jos yrittäjä toteaa, että työnlaatu on huono, tuote korjataan. Siis miksi ei ajeta joka aamu????

        Konehan liikkuisi vaikka koko ajan, jos joku siitä maksaisi. Nykyisellä sopimuksella pitää odottaa lähtökäsky kunnasta.


      • umpisenpuskija

        Pitääkö kunnan/kuntalaisten maksaa kaiken. nyt on raja ylitetty ja kunnan tulee vetäytyä hallitusti matkailun rahallisesta tukemisesta. Tämä latuhomma on ensimmäinen esimerkki vetäytymisestä ja minusta oikea homma . Väkimäärä kunnassa vähenee kokoajan, velkaa otetaan lisää. Millä me maksamme.


      • KepulaisetVITTUUN

        Tämä(kin) urakan anto on tyypillinen esimerkki kepuloisten hyvä-veli -verkoston junailemista urakoista hyvä-veli -verkostoon kuuluville aatetovereilleen ja/tai sukulaisilleen!

        Ei ole kepuloisilla häpyä. Tämän on Sallakin saanut tuta vuosikymmenten saatossa.

        Uskokaa nyt jo, että ainoa pelastava voima on Kepulaiset VITTUUN -liike!


    • kyllästynyt__

      Mikä avohoitopotilaiden kokoontumisajo täällä on? Kepu sitä ja kepu tätä... Matkailu on niin iso osa tämän pikkukunnan taloudesta, että sitä pitää tukea täysillä. Olkaa iloisia, että kunta tukee kuntalaisia latujen kunnossapidolla. Sen verran täytyy sanoa, että toivottavasti ensi talveksi hoitosopimus muuttuu takaisin vanhan tyyppiseksi. Tosin hiihtäjien valitusta ei saa loppumaan millään :=)

    • KepulaisetVITTUUN

      Tämä pikkukunta ei kestä enää kepuloisten toilailuja! Kepuloiset ovat pilanneet kunnan talouden.

      Mahdollisuuksia olisi ollut vuosien saatossa vaikka mihin, mutta kepuloiset ovan tuhonneet kaiken palkkaamalla epäpätevää loissakkia kunnan palkkalistoille. Tämän seurauksena epäpätevät kepuloisyrittäjät saavat kunnalta urakoita. Urakan myöntämiskriitereinä on ainoastaan ollut joko sukulaisuussuhde kepuloisiin ja/tai kepuloisten jäsenkirja!

      Seuraukset ovat nähtävissä!

      Ainoa pelastava voima on Kepuloiset VITTUUN -liike!

    • umpisenpuskija

      Kaikki mittarit mitä valtakunnassa ollaan tehty osoittavat että Sallan tulevaisuus on synkkä. Väkimäärä vähenee rajusti, kunnan rahat vähenevät yms. Nytkin sallassa on työttömyys lähes 20 prosenttia vaikka matkailukasvaa. Matkailu ei tule pelastamaan sallaa. Sallan kunnan on keskityttävä omaan väkeensä , rahat on käytettävä sallaisten hyväksi. Voi olla, että kun sote tulee loppuun kunnan mahdollisuudet jatkaa itsenäisenä eteenpäin. Latujenhoidosta maksetut sadattuhannet eurot eivät ole oikein aholanvaaran mummo kannalta. Ps jos latujenhoidosta kilpailee vain yksi yrittäjä, lienee tilanne yrittäjän kannalta aika herkullinen. Yritysten tavoite on tuottaa voittoa ja vain voittoa.

      • Mökkilöinen

        Taas kirjoitellaan siitä, että mitä luullaan. Latujen kunnostuksen maksajia on kunnan lisäksi ainakin paikalliset yrittäjät ja tunturin mökkilöiset joihin itsekin kuulumme. Maksamme mielellämme latupoolimaksun vuosittain hyvin hoidetuista laduista. Taitaa kunnan osuus hyötyyn nähden olla ihan asiallinen.


      • Kunnallinen

        Jos ladut eivät ole kunnossa ja kunnalta ei tipu enempää rahaa on mökkiläisten ja yritysten otettavakin isompi osa latujen hoidon kustannuksista, Onhan niitä laskuja kunta lähetellyt esim mökkiläisille mutta kun maksunaika tulee aika hiljaista on.


      • lahdenperää

        Nyt keskustellaan latujen huonosta kunnosta jo lapinkansassa.


      • Anonyymi
        Kunnallinen kirjoitti:

        Jos ladut eivät ole kunnossa ja kunnalta ei tipu enempää rahaa on mökkiläisten ja yritysten otettavakin isompi osa latujen hoidon kustannuksista, Onhan niitä laskuja kunta lähetellyt esim mökkiläisille mutta kun maksunaika tulee aika hiljaista on.

        Menette yhdessä Joutsan ladut kuntoon talkoilla ja se vessa sinne. Ja jäästä saa värjättyä sinistä kynttilä lyhtyä itsenäisyys päiväksi. Sininen on taivas.


    • Vuokramökki

      Pitää vissiin lopettaa se latupoolimaksaminen kokonaan. Vapaaehoistahan se on ja vuokralaiset valittaa laduista kuitenkin. Salla oli jo hyvässä murtsikka hiihtopaikan maineessa, mutta sekin sössittiin.

      • lahdenperää

        Mikä on oikea systeemi rahoittaa latujen kunnostus, siinä vasta pulma. Vähennetäänkö latuja vai mitä tehdään??? Ei kait se köyhtyvä kuntakaan kaikkea voi maksaa.


      • Anonyymi
        lahdenperää kirjoitti:

        Mikä on oikea systeemi rahoittaa latujen kunnostus, siinä vasta pulma. Vähennetäänkö latuja vai mitä tehdään??? Ei kait se köyhtyvä kuntakaan kaikkea voi maksaa.

        Ken tietä kulkee tien on vanki, vapaa on vain umpihanki.


    • Anonyymi

      Päinvastoin kuin täällä 18 arveltiin, kävijämäärä on vain kasvanut

      • Anonyymi

        Pitäisikö ensin odottaa lunta ennenkuin päästään latuja kunnostamaan-


    • Anonyymi

      Lisää valolatua tehdään paraikaa. Saa nähdä tuleeko valoja koskaan, kaduilla ei ainakaan nyt palaa valot.

    • Anonyymi

      Hommatkaa Sallaan säilölumiladut !

      • Anonyymi

        Lopetetaan kokonaan latujen kunnossapito, Kemijärvikin päätti lopettaa latujen kunnossapidon Suomulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lopetetaan kokonaan latujen kunnossapito, Kemijärvikin päätti lopettaa latujen kunnossapidon Suomulla.

        Ladut kuntoon Kemijärvellä on venäläisiä ne sabotoi.


    • Anonyymi

      Nyt ois majapaikat täynnä, jos säilöön olis satsattu, ei se nuin vaikiata ole, kalakulaattori kunnanissäin kätteen, mutta ko ei osata ?

    • Anonyymi

      Jokos latuja on alustettu eli voidaanko tulla pyhänmiestenpäivänä hiihtämään ?

      • Anonyymi

        Tulla saa, vain ottakaa runsaat juotavat mukhan, lavunteon piristeeksi. Motti päiväsä.


      • Anonyymi

        Itsenäisyys päivänä


    • Anonyymi

      Koneet ja miehet valmiiksi, siellä on luvassa LUNTA

    • Anonyymi

      Sallan kuntalaiset maksavat latujen teon. Vain erittäin pieni osa sallalaisista käyttää ko latuja. Nyt kuntalaisten rahalla meinataan tehdä uusi hissi tunturi keskukseen. Jokaisen sallalaisen velkamäärä nousee lähes 1000 eurolla hissi hommassa. Kunta on ajautunut liian syvälle matkailun tukemisessa. Oman kunnan väkimäärä laskee kokoajan, Ei näitä investointeja ainakaan sallalaisille tehdä, meidän rahat kyllä kelpaavat.

    • Anonyymi

      Joko ootte käyneet hiihtämässä tälle syksylle ?

      • Anonyymi

        Kallista hommaa tuo hiihto, satametriä ja suksienvaihto, näillä lumilla.


    • Anonyymi

      Eikö sinne sais puoleen väliin paskahuussin ettei ne lähde etsii riukua kilometrin päästä ja eksy.

      • Anonyymi

        Lumetetulta ladulta on täysipäisen vaikia eksyä.


    • Anonyymi

      Rukalla hiihtävät eikä ole mökit ja hotellit tyhyjänä niinko Sallassa ?

      Säästetäänkö tässä jo tuloista ?

      • Anonyymi

        Niin väitetään, että rahan liike syö sähköä


    • Anonyymi

      Joko ovat latuja ajelleet, siis ihan konhella ?

    • Anonyymi

      On ajettu, latuakin näkyy siellä täällä

    • Anonyymi

      "...tietenkin kirkonkylästä joka päivä puolenkilometrin latu, turisteille puolenkilometrin latu; Sukset luistaa paremmin, kun tulee kertoja enemmän -Jos lunta ei sada sitten pitempi latu jne.[(ulkopaikkakuntalainen)]:" Turvallista täytyy olla

    • Anonyymi

      Hiihtämiseen hanki riittää, konheelle ei

    • Anonyymi

      Kovin on värikästä tuo latukommentointi. Käsittääkseni Salla haluaa olla tulevaisuudessakin vetovoimainen (talvi-)matkailukohde. Ja kyllä silloin on ihan perusasia, että latujen kunnostukseen panostetaan. Itse olemme vierailleet täällä neljä kertaa ja pääosin juuri latujen ja hyvien paikallispalveluiden takia. Muut kohteemme ovat pääosin Saariselkä ja Vuokatti. Nuo "Ruuhkakeskukset" eivät houkuta. Kiitos siis kaikille Sallalaisille.

      • Anonyymi

        Sallan kuntalaisten rahoja pannaan latuihin 250000 vuodessa. Meidän sallalaisen keski-ikä on 60 v joten eläkeläisiä ollaan. Väkimäärä vähenee kokoajan siis veronmaksajat vähenee. Kuinka paljon matkailu tuottaa verorahaa kunnalle, kukaan ei sitä kerro meille, miksi hän. Kukaan ei vastusta matkailua tai latujen tekoa, hirvittävää kuntalaisten rahojen käyttö kylläkin.


    • Anonyymi

      Sama laulu joka talvi…mutta tosi. Huonosti hoidetut ladut, on ollut Sallan riesa jo monta vuotta.

    • Anonyymi

      Aamulla taas hyvät ladut, niin hyät ko ihte hiihtämällä saat, ei auta haukkua latuyhtiötä muusta kuin yrittämättömyydestä

    • Anonyymi

      Poroajelu 60 euroa. Miksi ei voitaisi periä latumaksua esim 10 euroa päivä. Häh

      • Anonyymi

        Autoilijoilta ja jalankulkijoilta tulisi periä aurausmaksua 15 e päivä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Autoilijoilta ja jalankulkijoilta tulisi periä aurausmaksua 15 e päivä

        Kyllä autoilijat maksaa jo nyt eri verotusmuodoissa paljon ylimääräistä mitä teiden ylläpito maksaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä autoilijat maksaa jo nyt eri verotusmuodoissa paljon ylimääräistä mitä teiden ylläpito maksaa.

        No olkoon sitten vain 15 e/päivä vain jalankulkijoilta, potkukelkkailijoilta ja pyöräilijöiltä, kun he käyttävät aurattuja teitä joiden aurauksen autoilijat maksavat.


    • Anonyymi

      Olen hiihdellut Sallan latuja kahtena päivänä, ladutajettu ja hyvässä kunnossa. Missä muut ovat, ole nähnyt kolme muutahiihtäjää.

      • Anonyymi

        Koska latuja ei käytetä, niin niiden kunnossapito tulee lopettaa. Sallan kunnan on keskityttävä omaan väkeensä, rahat on käytettävä sallaisten hyväksi. Latujenhoidosta maksetut sadattuhannet eurot eivät ole oikein aholanvaaran mummo kannalta.


      • Anonyymi

        Kunnan apuvälinelainaamossa on vaan kolomet sukset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Koska latuja ei käytetä, niin niiden kunnossapito tulee lopettaa. Sallan kunnan on keskityttävä omaan väkeensä, rahat on käytettävä sallaisten hyväksi. Latujenhoidosta maksetut sadattuhannet eurot eivät ole oikein aholanvaaran mummo kannalta.

        JOO, ostetaan koko rahalla kiljupönttöjä ja sokerloit, hiiva saadaan kusesta


    • Anonyymi

      Onko lauverkko ihan oikeasti hiihtokuntoinen ?

      Olisi mahdollisuus tulla nyt pariksi päiväksi, kannattaako lähteä, kun täällä etelämpänä voi vielä hiihtää ?

      Mitkä ovat alueen oikeat vetovoimatekijät, mitä annettavaa Sallalla on korulauseiden vastineeksi ?

      • Anonyymi

        Hyvä hiihto ja laskettelukeskus.


      • Anonyymi

        Ei tuota Levin ördäystä, oikiaa Lapin rauhaa ja tunnelmaa, pössyporukat ja jauhojengit Sirkan kylälä ja sinne saavat jäähäkin.


    • Anonyymi

      Ladut on hyvät. Ei mitään vikaa.

      • Anonyymi

        Voi kun Vika Jiguliinan "latu" olisi auki, sinne rykisin miekii.


    • Anonyymi

      Latuja ja kelkkareittejä ajava firma pärjäsi hyvin viime vuonna, voittoa tuli reippaasti. Koska kunta maksaa lähes kokonaan kustannukset ja firma on aina ainoa urakkakilpailun tarjoaja on yrittäminen mahtavaa hommaa.

      • Anonyymi

        Perusta yritys ja ala kilpailemaan.


    • Anonyymi

      Ylläksellä latuhommissa päävastuu myöskin kunnalla. Taisi ko systeemi ottaa tappiota viime kaudella melkoisesti. Kunta taitaa sielläkin hoitaa tappiot pois. Ei tuollainen yrittäminen ihan tervettä ole, paljon hyvävelisuhmurointia on takana.

    • Anonyymi

      Joko on pääsiäis latu tehty sallaan saijalta

    • Anonyymi

      Nyt on hiihtokelit parhaimmillaan ja ladut ihan parasta.

    • Anonyymi

      Sallassa ei tunnuta ymmärtävän kuka ne rahat Sallaan tuo. Turistit eivät tule toista kertaa jos latuja ei hoideta. Tuolihissi nostaisi hiihtokeskuksen eri tasolle, koska suuri osa ei halua kohteeseen missä ei ole tuolihissiä. Kannattaisi panostaa matkailuun ja etenkin niihin ulkopaikkakuntalaisiin mökin omistajiin. Sallalainen kateus ja kuppikuntaisuus on kuitenkin uskomatonta, jos itsellä ei mene hyvin, niin kenelläkään muullakaan ei saa mennä.

    • Anonyymi

      Mikä estää hissiyhtiötä ostamasta vaikka useampia uusia hissejä, mikä estää?????

      • Anonyymi

        Sallassa järkevät toimet estää poliitikot, jotka ajavat vain omaa etuaan, ei koko Sallan. Hissiyhtiö on valitettavasti kunnan.


    • Anonyymi

      Mikään rahoituslaitos ei anna rahaa tuommoiselle yhtiölle, siksi kuntalaiset joutuvat ottamaan vastuulleen lainat. Yhtiön johtajan ajatukset vaihtuvat jatkuvasti: tarvitaan hissi, eiku ei tarvitakkaan koska ulkomaalaiset eivät laskettele. Nyt taas tarvitaan.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7598
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2832
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      116
      2139
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1414
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1341
    Aihe