Bob Dylan täyttää 77. Mitä ajatuksia hän herättää?

sakariHukka

"Ainoa asia mitä voin tehdä on olla oma itseni, kuka ikinä sitten olenkaan." - Bob Dylan

Dylan on laulaja, lauluntekijä, runoilija, ainoa muusikko, joka on ikinä voittanut Nobelin kirjallisuuden palkinnon ja jopa näyttelijä. Onko siis ihme, että hän ei ole aivan varma kuka hän on?

Dylan täyttää nyt pian 77 ja pitkän uransa aikana hän on julkaisut aika huikeat 38 studio albumia, 89 singleä ja 13 live albumia.

Blowin' in the Wind, The Times They are a-Changin', Like a Rolling Stone, Hurricane, Knockin' on Heavens Door, Mr Tambourine Man..

Tunnettuja biisejä ainakin riittää, mutta mitä mieltä olet hänestä artistina?
Mitä mieltä olet hänen lauluäänestä ja soittotaidosta? Entä hänen lyriikoista? Ansaitseeko hän teidän mielestä paikan suurten kirjoittajien joukosta ja onko hänen asemansa runollisena mestarina ansaittu?

Jos olet Dylanin fani minkä takia? Onko sinulla häneltä lempibiisiä tai onko hän kenties sanojensa kautta auttanut teitä elämässänne?

Varmaa on ainakin, että melkoisen värikkään elämän hän on elänyt. Rock n' Roll henki tuntuu virtaavan hänen suonissaan, niin kun punaiset verisolut meidän muiden valtimoissa.

Yksi minun lempi kuulemista Bob Dylan tarinoista/myyteistä on, kun vuonna 2009 ennen esiintymistä New Yorkissa, Dylan päätti kävellä hieman suuren omenan katuja. Poliisit saivat kuuleman mukaan valituksia erikoisen/kodittoman näköisestä kaverista ja pysäyttivät Dylanin. (Tätä on vaikea uskoa, sillä New Yorkissa on ollut viimeiset 10 vuotta käytänössä enemmän kodittomia, kun taloissa asuvia) Joka tapauksessa Dylanilla ei ollut henkilötodistusta mukana ja poliisit ottivat hänet mukaan, sekä veivät rokkarin hänen hotellin luokse. Respan henkilökunta sai sitten selittää virkamiehille kenestä nyt oikein oli kyse.

Toki vaikea uskoa, että Dylania ei tunnistettaisi tai, että New Yorkin poliiseilla olisi aikaa murhien ja raiskausten välissä puuttua muka kodittoman päiväkävelyyn, mutta tämä kiteyttää minusta kauniisti Dylania. Hän on sääntöjen rikkoja, oman tien kulkija, ja usein sotkuisemman näköinen, kun valtaosa maailman kodittomista.

Entä miten te kuvailisitte Dylania? Onko tiettyä syytä miksi hän merkitsee sinulle joko paljon, tai vaihtoehtoisesti ei mitään?

12

970

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Zorimukkipå

      Hienosti kirjoitettu yhdestä aikamme SUURMIEHESTÄ.
      Minulla olis paljonkin kirjoitettavaa kun jaksaisi kirjoittaa .
      Kaikki Dylan levyt on hyllyssä Tempestiin asti sen jälkeen ei ole tullut sitä Dylan kautta joka tulee ajoittain eräiden bändien kohdalla . Kai joskus taas
      kuuntelen parhaita Bobin tuotannosta vaikkapa :
      Modern Times, Time out of mind, Love and Theft,Oh Mercy.
      - Infidels ( joka on eka ostamani levy Dylanilta 1983 kun olin 19v ja altis vaikutteille !) Jokerman on tietysti se levyn paras ja klassikko.
      mutta yllättäen paras on se kolme levyn sarja TELL TAIL SIGNS , eikä siinä ole yhtään liikaa versioita samoista kappaleista, taitaa olla aika ali-arvostettu tuo TTS ?
      biisit jotka aina on paikallaan kuunnella;
      FOREVER YOUNG
      CHANGING OF THE GUARDS
      LIKE A ROLLIN' STONE
      NOT DARK YET
      DIGNITY
      SILVIO
      MAN IN THE LONG BLACK COAT
      POSITIVELY 4TH STREET
      and so on and on and on ...

      • sakariHukka

        Suurmies. Se on hyvä kuvaelma.

        Listasit monta teosta, jotka jäävät helposti jotenkin niiden suurimman suosion saavuttaneiden alle. Mielettömän hyvä lista tossa. Tell Tail Signs! kiitos siitä. En ollut kuullut, kun valittuja otoksia siitä ja nyt kuunnellessani ekan niistä levyistä olen aivan mielettömän vaikuttunut. Se jotenkin toimii, niin loistavasti KOKONAISUUTENA. Sinun kirjoituksesta otaksunkin, että arvostat hänen musiikkia enemmän albumien pohjalta? Näetkö hänen musiikkinsa enemmän monen biisien kautta muodostuvia kuvina vai erotteletko biisejä yksittäisinä teoksina? (minusta ainakin tuntuu, että jokainen levy voi auttaa meitä hieman ymmärtämään, niitä Dylanin sen hetkisiä ajatusmaailmoita)

        Minulla on muutamia kysymyksiä, kun näin todellinen Dylan fani löytyi.

        Aivan ensin, monen teoksen olen itse tulkinnut ja yritän aina laittaa ne Dylanin persoonallisuuden ja ehkä hieman ajatusmaailman kontekstiin, mutta "Positively 4th Street". Se on yksi biisi mistä kuulen paljon ja minulla hirveän vähän tietoa siitä. Osaatko yhtään kertoa mitä sinä kuulet siinä ja sen sanoissa?

        Toisena olen kauhean kiinnostunut mitä saat irti tuosta Like a Rolling Stonesta- Se luova työ sen takana järkytti minut. Dylan ilmieisesti kirjotti 20 sivua tekstiä! ja siitä sitten tuli karsimalla tämä klassikko. Näyttää minusta miten keskeiset hänen sanoituksessa ovat, sillä siinä vaiheessa prosessi muistuttaa enemmän novellin tai runon kirjoittamista. En kuitenkaan vain pääse yli siitä miten samanaikaisesti se musiikki sen takana voi olla yhtä kaunista, kun se runollisuus mitä lyriikoista on. Uskomaton lahjakkuus molemmissa aloissa.

        Pohdin näitä kysymyksiä tauotta, sillä järjestän nyt Dylanin syntymäpäivän kunniaksi hänelle tribuutti konsertin ensi kuussa Helsingissä. Olen kuitenkin melko nuori ja vasta viime vuosina päässyt syvemmälle Dylanin musiikkiin. Haluan kuitenkin osoittaa hänelle kunniaa, sillä tavalla miten hän sitä ansaitsee, joten haluan kyllä kuulla ja nöyrtyä sinun kaltaisen pitkän linjan Dylanin ystävän edessä.

        Tässä on muuten linkki tapahtuman FB sivulle, jos se kiehtoo:
        https://www.facebook.com/events/166911280802584/


    • Transdork_Gunthermutter

      Aneemisen rämpyttelyn jälkeen petti Pete Seegerin siirtymällä sähköiseen ilmaisuun. Muusikon taidot ei sentään riittäneet progeen. 60-luvun lopulla teki itsestään pellen laulamalla kantria ``Puhtoisesti`` Kymmenen vuotta myöhemmin teki itsestään pellen toistamiseen julistamalla kristillisyyttään sekundalevyillä, ilmeisesti Klimenkolta vakutteita saaneena. Kasarilla oli ihan pihalla useimpien muiden hippien tavoin. Lyriikasta en osaa sanoa, paitsi Blowin in Hasse`s Wind: ``How many russians can one man band have``.....

    • ei_innosta

      Dylan on niitä artisteja, joita kuunnellaan tekstien takia. Ne eivät minua kiinnosta, jos musiikillinen puoli on aneeminen kuten tässä tapauksessa.

    • vsetupetteri

      v*tun teinit kuunnelkaa sitten Avicii . ANtti tuiskia ja cheekkiä, saara aaaltoa ja vaikka pmmp:tä jos ette ymmärrä hyvän päälle.

    • 214

      Miksi tuonkin "molopään" piti syntyä. Ei saatana mitä ulinaa.

    • kesä.fiilis

      Bob on ehkäpä ainoa siellä ylimmällä tasolla Beatlesin kanssa. Merkittävä äijä, oikeesti.

    • 1950

      On tehty kyselytutkimus musan kuuntelusta ja tulokseksi saatiin se, että juuri "älykkäämmät" ihmiset kuuntelevat eniten Bob Dylania.

    • huikauhistus

      herättää ajatuksen että mun pitää olla tosi vanha kun Bob D:n on jo noin vanha eikä meillä ole kauheesti ikäeroa.

    • ghjfkdkds

      Ei tuu muuta mieleen kuin et narkkari viel hönkii. Kummallista.

    • Esa.Pakarinenkin.parempi

      Bob Dylan kuulostaa määkivältä lampaalta. Tästä syystä hänen levyjään ei ole myyty kovin paljon verrattuna suosituimpiin esiintyjiin. Asiaa pahentaa vielä se, että Dylanin huuliharppu ja kitara eivät aina ole vireessä keskenään.

    • TakaisinKotiin

      Robert Zimmermann on tärkein yksittäinen artisti musiikin alalla, teki 60- luvulla ja 70-luvun alussa mestariteoksia tukuittain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2536
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1411
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      67
      1402
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1166
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1121
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe