Tekikö Jeesus syntiä

synninteko

heitelleessään rahanvaihtajien ja kauppaiden pöytiä tempelissä nurin?

130

1408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei tehnyt, hän puhdisti Jumalan huoneen. Jumala välillä puuttuu asioihin kovalla kädellä.

      • kenellälainkirjain

        Kokivatko Jumalan huoneen haltijat tuolloin asian näin? Oliko se heidän mielestään Jumalan puuttumista asioihin?


      • kenellälainkirjain kirjoitti:

        Kokivatko Jumalan huoneen haltijat tuolloin asian näin? Oliko se heidän mielestään Jumalan puuttumista asioihin?

        Se on vähän kyynel mitä nämä Jumalan huoneen häpäisijät sydämessään kokivat.


      • UhrikultinVastustaja

        Täytyy pohtia, Jeesuksen toimintahan lamautti temppelin uhritoiminnan lähes päivän ajaksi ja ilman rahan vaihtajia ihmiset eivät voineet edes maksaa kymmenyksiä. Siinä mellakkansa jälkeen Jeesus seistä jökötti temppeliin vievän portin edessä ja esti tavaroiden kuljettamisen temppelialueella. Kyllä se varmaan oli aikamoinen show, jonka Jesse järjesti Nisan -kuun 10. päivä.

        Jeesuksen sanoma on tiivistetty kaikissa kertomuksissa lyhyeksi ja ytimekkääksi, sen mukaan Jeesus soimasi temppelissä olleita siitä miten he piiloutuvat syntejään temppelo rakennuksen suojiin kuin tuomaria piilottelevat ryövärit luoliinsa.

        Uskon Jeesuksen ottaneen mallia Jeremiasta ja saarnanneen tästä:

        Jer 7:2 "Mene Herran temppelin portille ja julista näin: Kuulkaa Herran sana, kaikki te Juudan asukkaat, jotka käytte näistä porteista sisälle rukoilemaan Herraa!"
        3 Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala:
        "Hylätkää väärät tienne ja tehkää hyvää! Silloin minä annan teidän asua tässä paikassa. 4 Älkää luottako valheen puhujiin, jotka hokemalla hokevat: 'Tämä on Herran temppeli, Herran temppeli, Herran temppeli!' 5 Kääntykää vihdoin oikealle tielle ja tehkää hyvää, kohdelkaa aina oikeudenmukaisesti toisianne. 6 Älkää sortako vierasheimoisia, älkää orpoja älkääkä leskiä. Älkää surmatko syyttömiä tässä maassa. Älkää seuratko muita jumalia, sillä se on teille turmioksi. 7 Jos tottelette minua, niin saatte asua tässä maassa, jonka annoin teidän isillenne ikuisiksi ajoiksi.
        8 "Mutta te luotatte valheellisiin hokemiin. Eivät ne teitä auta. 9 Tällaisia ovat teidän tekonne: te varastatte, murhaatte, teette aviorikoksia, vannotte väärin, uhraatte Baalille ja juoksette muiden jumalien perässä, joita ette edes tunne! 10 Sitten te tulette tähän pyhäkköön, joka on minun nimelleni omistettu, ja sanotte minun edessäni: 'Me olemme turvassa!' Kuitenkaan ette luovu kauhistuttavista teoistanne. 11 Rosvojen luolanako te pidätte tätä temppeliä, joka on minulle omistettu? Siltä se minustakin näyttää, sanoo Herra.
        12 "Menkää Siloon siihen paikkaan, jonka kerran otin nimeni asuinsijaksi. Katsokaa, mitä olen tehnyt sille kansani Israelin pahuuden tähden! 13 Minä, Herra, sanon teille, että teidän tekonne ovat yhtä pahoja kuin isiennekin teot. Te ette kuunnelleet minua, vaikka minä uudelleen ja taas uudelleen puhuin teille. Te ette vastanneet minulle, vaikka minä kutsuin teitä. 14 Sen vuoksi minä teen tälle temppelille, joka on minun nimelleni omistettu ja johon te luotatte, samalla tavalla kuin tein Silolle. Näin minä teen tälle paikalle, jonka annoin teille ja teidän isillenne. 15 Minä karkotan teidät pois silmieni edestä, niin kuin olen jo karkottanut teidän veljenne, koko Efraimin heimon.

        Nuo Jeesuksen sanat "Eikö ole kirjoitettu: 'Minun huoneeni on oleva kaikille kansoille rukouksen huone'? Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan." sai at jokaisen kuulijan mielen palaamaan tähän Jeremian profetiaan.


      • UhrikultinVastustaja
        Kristitty.net kirjoitti:

        Se on vähän kyynel mitä nämä Jumalan huoneen häpäisijät sydämessään kokivat.

        Häpäisokö Jeesus temppelin? Ehkä, hän esti päivittäiset uhritoimituksen ja kymmenysten maksamisen. Koko temppelin toiminta oli lamaantunut lähes koko päivän ajaksi. Mutta Jumala itse on pyytänyt uhraamaan temppelissään ja maksamaan täydet kymmenykset!!!


      • UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Häpäisokö Jeesus temppelin? Ehkä, hän esti päivittäiset uhritoimituksen ja kymmenysten maksamisen. Koko temppelin toiminta oli lamaantunut lähes koko päivän ajaksi. Mutta Jumala itse on pyytänyt uhraamaan temppelissään ja maksamaan täydet kymmenykset!!!

        Mutta Jumala ei antanut mitään lupaa temppelissä vaihtaa rahaa ja myydä tavaraa.


      • UhrikultinVastustaja
        Kristitty.net kirjoitti:

        Mutta Jumala ei antanut mitään lupaa temppelissä vaihtaa rahaa ja myydä tavaraa.

        Uhrieläinten kauppaaminen oli varmin tapa varmistaa että eläimet olivat lain mukaisesti puhtaita ja kelpasi uhrattavaksi. Samoin rahanvaihto takasi että temppeliin viedyt kymmenykset olivat kelvollisia. Niisrä saaduilla tuotuoilla pidettiin myös yllä temppelin kiinteistökuluja ja maksettiin pappien palkkoja. Jeesuksen toiminta temppelissä ei kuitenkaan kohdistunut myyjiin ja rahanvaihtajiin vaan hän halu ihan estämällä estää Jumalan määräämän uhrirituaalin ja -toiminnan temppelissä.

        Mark 11:15 He tulivat Jerusalemiin, ja Jeesus meni temppeliin ja alkoi ajaa myyjiä ja ostajia sieltä ulos. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat 16 eikä antanut kenenkään kulkea tavaraa kantaen temppelialueen kautta. 17 Hän opetti ihmisiä näin: "Eikö ole kirjoitettu: 'Minun huoneeni on oleva kaikille kansoille rukouksen huone'? Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan." 18 Ylipapit ja lainopettajat kuulivat tämän ja miettivät, miten saisivat Jeesuksen raivatuksi pois tieltä. He pelkäsivät häntä, koska hänen opetuksensa oli tehnyt ihmisiin voimakkaan vaikutuksen.

        Luuk 19:45 Jeesus meni temppeliin ja alkoi ajaa ulos niitä, jotka siellä kävivät kauppaa. 46 Hän sanoi heille: "On kirjoitettu: 'Minun huoneeni on oleva rukouksen huone.' Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan." 47 Hän opetti sitten joka päivä temppelissä. Ylipapit, lainopettajat ja muut kansan johtomiehet miettivät, miten raivaisivat hänet pois tieltä. 48 He eivät kuitenkaan keksineet, mitä tehdä, sillä koko kansa oli jatkuvasti Jeesuksen ympärillä kuuntelemassa häntä.

        Matt 21:12 Jeesus meni temppeliin ja ajoi kaikki myyjät ja ostajat sieltä ulos. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat 13 ja sanoi heille: "On kirjoitettu: 'Minun huoneeni on oleva rukouksen huone.' Mutta te teette siitä rosvojen luolan." 14 Jeesuksen luo temppeliin tuli sokeita ja rampoja, ja hän paransi heidät. 15 Mutta kun ylipapit ja lainopettajat näkivät, mitä kaikkea hämmästyttävää hän teki, ja kuulivat lasten huutavan temppelissä: "Hoosianna, Daavidin Poika!", he suuttuivat 16 ja sanoivat hänelle: "Kuuletko, mitä nuo huutavat?" "Kuulen", vastasi Jeesus. "Ettekö ole koskaan lukeneet tätä sanaa: 'Lasten ja imeväisten suusta sinä olet hankkinut kiitoksesi'?"
        (Huom. 2. Sam 5:6 Kuningas lähti miehineen Jerusalemiin niitä jebusilaisia vastaan, jotka yhä asuivat maassa. Nämä sanoivat Daavidille: "Tänne sinä et pääse, sokeat ja rammatkin pystyvät torjumaan sinut." Tällä he tarkoittivat, ettei Daavid koskaan pääsisi kaupunkiin. 7 Mutta Daavid valtasi Siionin linnoituksen, josta sitten tuli Daavidin kaupunki. 8 Sinä päivänä hän sanoi: "Te, jotka tahdotte kukistaa jebusilaiset, pistäkää hengiltä nuo sokeat ja rammat, joita Daavid ei voi sietää." Tämän vuoksi sanotaan: "Sokeat ja rammat eivät pääse sisälle pyhäkköön.")

        Joh 2:13 Juutalaisten pääsiäisjuhla oli tulossa, ja Jeesus lähti Jerusalemiin. 14 Hän näki temppelissä kauppiaita, jotka myivät härkiä, lampaita ja kyyhkysiä. Siellä istui myös rahanvaihtajia. 15 Jeesus teki nuoranpätkistä ruoskan ja ajoi heidät kaikki temppelistä lampaineen ja härkineen. Hän paiskasi vaihtajien rahat maahan ja kaatoi heidän pöytänsä. 16 Kyyhkysten myyjille hän sanoi: "Viekää lintunne pois! Älkää tehkö Isäni talosta markkinapaikkaa!" 17 Silloin opetuslapset muistivat, mitä kirjoituksissa sanotaan: "Kiivaus sinun temppelisi puolesta kuluttaa minut." 18 Juutalaiset sanoivat Jeesukselle: "Mikä oikeus sinulla on tehdä noin? Millä tunnusteolla todistat meille oikeutesi?" 19 Jeesus vastasi: "Hajottakaa tämä temppeli, niin minä saan sen nousemaan kolmessa päivässä." 20 Silloin juutalaiset sanoivat: "Tätä temppeliä on rakennettu neljäkymmentäkuusi vuotta. Sinäkö pystyttäisit sen kolmessa päivässä?"
        ... 23 Kun Jeesus oli pääsiäisjuhlan aikaan Jerusalemissa, monet uskoivat häneen nähdessään ne tunnusteot, jotka hän teki.


      • dikduk
        Kristitty.net kirjoitti:

        Mutta Jumala ei antanut mitään lupaa temppelissä vaihtaa rahaa ja myydä tavaraa.

        Ei myynti tai rahanvaihto tapahtunut itse temppelissä, vaan sen viereisillä alueilla. Eläimiä piti uhrata eivätkä pyhiinvaeltajat mitenkään olisi voineet tuoda niitä mukanaan, ne piti siis ostaa paikanpäältä ja myynti oli siten tarpeen.

        Kun määräykset olivat ne mitkä ne toorassa ovat, isojakin eläimiä uhrattiin ja paljon, sekä kaikkien uhrattavien eläinten piti olla viattomia, ei siis sairaita, siipirikkoja tai kavio tallattuna, ne oli tuotava paikalle etukäteen lähistöltä.

        JHWH oli lyhytnäköinen jos ei ymmärtänyt että joskus saattoi tulla tuhansiakin pyhiinvaeltajia kaukaa varta vasten uhraamaan ja jokainen oli ostamassa jotain eläintä. Tultaisiinko Roomasta tai Aleksandriasta seuraavana vuonna uudelleen siinä toivossa että tällä kertaa jostain löydettäisiin jokin elikko? Ei kauppaa voinut kieltää.


      • dikduk
        UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Häpäisokö Jeesus temppelin? Ehkä, hän esti päivittäiset uhritoimituksen ja kymmenysten maksamisen. Koko temppelin toiminta oli lamaantunut lähes koko päivän ajaksi. Mutta Jumala itse on pyytänyt uhraamaan temppelissään ja maksamaan täydet kymmenykset!!!

        Miten Jeesus olisi voinut estää päivittäiset uhritoimitukset, ne jotka papit joka päivä suorittivat ? Papeilla oli omat eläimet , viinit, suitsukkeet ja jauhot ym joka tapauksessa, eivät he niitä lähteneet markkinapaikalta kesken kaiken ostamaan.


      • rikottuhuone

        Jeesus pidätettiin ja surmattiin edellä olevien evankeliumikatkelmien jälkeen, mutta 1945 löydetyissä payruskääröissä on Jeesuksen sanomana lause, joka liittyy huoneeseen - kuten nämä ueat katkelmat tässä edellä, mutta ei ole asiayhteyttä. Mitähän tämä tarkoittaa?

        Jeesus sanoi, ”Minä tuhoan tämän huoneen, eikä kukaan voi sitä rakentaa, ei milloinkaan.”


      • ihminenihmeineen

        Tässä on jotakin.... tarkistan vielä alkuperäisestä Johanneksen evankeliumista, mutta kiinni myös huomiota viimeinen jae...

        25. eikä tarvinnut kenenkään todistusta ihmisestä, sillä hän tiesi itse, mitä ihmisessä on.

        Hän pyydettiin näyttämään ihme, että häneen uskottaisiin.


      • eitarkistettuaollut

        Anteeksi kirjoitusvirheet, olin niin ajatuksissani, mutta ehkä tekstistä saa selvän.


      • UhrikultinVastustaja
        rikottuhuone kirjoitti:

        Jeesus pidätettiin ja surmattiin edellä olevien evankeliumikatkelmien jälkeen, mutta 1945 löydetyissä payruskääröissä on Jeesuksen sanomana lause, joka liittyy huoneeseen - kuten nämä ueat katkelmat tässä edellä, mutta ei ole asiayhteyttä. Mitähän tämä tarkoittaa?

        Jeesus sanoi, ”Minä tuhoan tämän huoneen, eikä kukaan voi sitä rakentaa, ei milloinkaan.”

        Jeesuksen kolme vaadetta:

        Joh 2:19 Jeesus vastasi: "Hajottakaa tämä temppeli, niin minä saan sen nousemaan kolmessa päivässä."

        Mark 14:58 Me olemme kuulleet hänen sanovan: "Minä hajotan tämän ihmiskäsin tehdyn temppelin ja rakennan kolmessa päivässä uuden, joka ei ole ihmisten tekemä."

        Tuomas 71:1 Jeesus sanoi, ”Minä hajoitan tämän temppelin, eikä kukaan voi sitä rakentaa (uudelleen), ei enää koskaan.”


      • dikduk kirjoitti:

        Miten Jeesus olisi voinut estää päivittäiset uhritoimitukset, ne jotka papit joka päivä suorittivat ? Papeilla oli omat eläimet , viinit, suitsukkeet ja jauhot ym joka tapauksessa, eivät he niitä lähteneet markkinapaikalta kesken kaiken ostamaan.

        Aamen. Rahanvaihto ja kaupustelu ei ollut tarpeelliseta temppelissä.


      • eihuonevaantalo
        ihminenihmeineen kirjoitti:

        Tässä on jotakin.... tarkistan vielä alkuperäisestä Johanneksen evankeliumista, mutta kiinni myös huomiota viimeinen jae...

        25. eikä tarvinnut kenenkään todistusta ihmisestä, sillä hän tiesi itse, mitä ihmisessä on.

        Hän pyydettiin näyttämään ihme, että häneen uskottaisiin.

        Alkuperäinen kreikan kielinen teksti ei puhu huoneesta, vaan talosta.

        Jeesus sanoi, ottakaa nämä täältä. Älkää tehkö Minun isäni talosta kauppataloa. Ja hänen opetuslpasensa muistivat, että kirjoitettu on: Kiivaus sinun talosta nieli minut.

        Viimeinen jae kuuluu:

        Ja ei ollut tarvetta keneltäkään todistukseksi ihmisestä, sillä hän tiesi, mitä ihmisessä oli.


      • UhrikultinVastustaja
        Kristitty.net kirjoitti:

        Aamen. Rahanvaihto ja kaupustelu ei ollut tarpeelliseta temppelissä.

        Todennäköisesti uhrikauppaa käytiin Kuninkaallisessa stoassa ja Salomonin pylväikössä, jotka Herodes oli rakennuttanut pakanoidenesipihalle rabbien opetusta varten. Tuohon aikaan Jerusalemissa ei ollit kunnollista toria, agoraa, missä uhrikauppaa olisi voitukäydä joten avoimena alueena toiminut pakanoidenesipiha sopi markkinointiin loistavasti. Jeesuksen saapuessa oppilaineen Temppeliin kaksoisportin kautta, on vastassa ollut melkoinen tunku, melu ja kamala lemu. Ensimmäisenä päivänä Jeesus oli käynyt vain kiertämässä ja katsomassa paikkoja, sitten hän oli palannut Betaniaan. Vasta seuraavana päivänä Jeesus aloitti mellakan pakanoiden esipihalla ja asettui sitten temppelin portin eteen saarnaamaan. Koska temppelialue oli laaja, on oppilaiden täytynyt auttaa rabbiaan kaatamaan pöytiä ja hätistelemään ihmisiä ulos. Perinteen ja erään myytin mukaan Jeesus pidätettiin heti, mutta neuvoston kuulustelun jälkeen tämä olisi kuitenkin päästetty menemään. Näin ei kuitenkaan sanota Raamatussa.


      • dikduk
        Kristitty.net kirjoitti:

        Aamen. Rahanvaihto ja kaupustelu ei ollut tarpeelliseta temppelissä.

        Kyllä oli tarpeen, laki määräsi myös muut ihmiset tuomaan uhreja, nehän olivat määrällisesti suurin osa temppelin toimintaa - mistä pyhiinvaeltajat tai muut kauempaa tulevat olisivat uhrieläimet hankkineet?


      • UhrikultinVastustaja
        eihuonevaantalo kirjoitti:

        Alkuperäinen kreikan kielinen teksti ei puhu huoneesta, vaan talosta.

        Jeesus sanoi, ottakaa nämä täältä. Älkää tehkö Minun isäni talosta kauppataloa. Ja hänen opetuslpasensa muistivat, että kirjoitettu on: Kiivaus sinun talosta nieli minut.

        Viimeinen jae kuuluu:

        Ja ei ollut tarvetta keneltäkään todistukseksi ihmisestä, sillä hän tiesi, mitä ihmisessä oli.

        Jeesuksen oppilaille tuli mieleen Psalmi 69 eli Sinun takiasi olen joutunut häväistyksi.

        1 Laulunjohtajalle.
        Lauletaan niin kuin "Liljat".
        Daavidin psalmi.


        2 Pelasta minut, Jumala!

        Vesi on noussut kaulaani saakka. 3 Olen vajonnut pohjattomaan liejuun, jalkani ei tavoita lujaa maata. Olen joutunut vetten syvyyksiin, pyörre tempaa minut mukaansa. 4 Minä olen väsynyt huutamaan, kurkkuni on käheä. Silmäni hämärtyivät, kun odotin sinua, Jumala.

        5 Enemmän kuin hiuksia päässäni on niitä, jotka minua syyttä vihaavat. Vahvoja he ovat, nuo, jotka tahtovat tuhota minut. Syyttä he ovat minun vihamiehiäni. Kuinka voisin palauttaa sellaista, mitä en ole varastanut? 6 Jumala, sinä tunnet erehdykseni, rikkomukseni eivät pysy sinulta salassa.

        7 Herrani, Herra Sebaot! Älköön minun takiani joutuko häpeään kukaan, joka odottaa sinua.

        Israelin Jumala! Älköön minun takiani joutuko pilkattavaksi kukaan, joka etsii sinua.

        8 Sinun takiasi olen joutunut häväistyksi,
        häpeän puna peittää kasvoni. 9 Minusta on tullut vieras veljilleni, äitini pojat eivät minua tunne. 10 Kiivaus sinun temppelisi puolesta on kuluttanut minut, ja minuun sattuu niiden pilkka, jotka pilkkaavat sinua.

        11 Minä itkin ja paastosin, mutta siitäkin koitui minulle vain häpeää. 12 Minä pukeuduin karkeaan kankaaseen, mutta minusta tuli vain pilkkalaulun aihe. 13 Missä ihmiset kokoontuvat, siellä puhutaan minusta. Missä olutta juodaan, siellä lauletaan minusta.

        14 Minä rukoilen sinua, Herra. Kunpa tämä hetki olisi otollinen. Jumala, vastaa minulle! Onhan hyvyytesi suuri ja apusi varma. 15 Pelasta minut, etten vajoaisi liejuun, pelasta minut vihollisteni käsistä ja vetten syvyyksistä.

        16 Älä anna pyörteen temmata minua mukaansa, syvyyden nielaista minua, älä anna kuilun sulkeutua pääni päällä. 17 Vastaa minulle, Herra!

        Sinä olet uskollinen, katso puoleeni, sinä armollinen. 18 Älä kätke kasvojasi palvelijaltasi. Minä olen ahdingossa, vastaa jo minulle!


        19 Tule luokseni, lunasta minut, osta minut vapaaksi vihollisteni nähden. 20 Sinä näet kaikki ahdistajani, sinä tiedät, että olen kärsinyt häväistystä, herjaa ja pilkkaa. 21 Häpeä on murtanut sydämeni,
        haavani ei parane. Turhaan minä odotin sääliä, kukaan ei minua lohduttanut. 22 Viholliseni ovat panneet ruokaani karvasta koiruohoa, janooni he juottivat etikkaa.

        23 Tulkoon heidän pitopöytänsä heille ansaksi ja uhrijuhlansa onnettomuudeksi! 24 Tulkoot heidän silmänsä sokeiksi,
        tee heidän jalkansa heikoiksi. 25 Vuodata heidän päälleen kiivautesi malja, sinun vihasi hehku kohdatkoon heidät. 26 Tulkoon heidän leirinsä autioksi, älköön kukaan asuko heidän teltoissaan. 27 He ovat vainonneet sitä, jota sinä olet lyönyt,
        lisänneet sen tuskaa, jota sinä olet haavoittanut. 28 Pane heille syyllisyyttä syyllisyyden päälle, torju heidät luotasi. 29 Pyyhittäköön heidät pois elämän kirjasta, älköön heidän nimeään merkittäkö vanhurskaiden joukkoon.

        30 Minä olen kurja ja kipua täynnä, mutta sinä, Jumala, autat minut turvaan. 31 Minä ylistän lauluin Jumalan nimeä, kunnioitan sitä kiitoksin. 32 Miellyttäköön kiitokseni Herraa enemmän kuin uhrihärkä, enemmän kuin sarvipää ja halkisorkkainen sonni. 33 Nöyrät näkevät tämän ja iloitsevat, niiden mieli virvoittuu, jotka etsivät Jumalaa, 34 sillä Herra kuulee köyhien rukouksen eikä hylkää omiaan, jotka ovat vankeudessa. 35 Taivas ja maa ylistäkööt häntä, meret ja kaikki, mikä niissä liikkuu. 36 Jumala pelastaa Siionin ja rakentaa Juudan kaupungit. Hänen kansansa saa asua siellä, se ottaa maan omakseen. 37 Hänen palvelijoittensa jälkeläiset perivät sen, ja ne, jotka rakastavat hänen nimeään, saavat asua siellä.

        Melkoista puhetta temppeliä ja sen auktoriteettejä kuten ylintä papistoa kohtaan. Jerusalemin temppeliä muuteen kutsuttiin nimellä Beit haMikdash, joka voidaan kääntää pyhitykseen taloksi tai huoneeksi. Muita nimityksiä olivat Beit HaElohim (Jumalan huone), Beiti (minun huoneeni) ja Beitekhah (teidän huoneenne).


      • mennytaikamuoto

        Johanneksen evankeliumi:

        alkueperäinen: Kiivaus sinun talosta nieli minut.
        1938 käännös: Kiivaus sinun huoneesi puolesta kuluttaa minut
        1992 käännös: Kiivaus sinun temppelisi puolesta kuluttaa minut.

        Tässä kohdin on viittaus psalmi 69 jae 10.

        10. Sillä kiivaus sinun huoneesi puolesta on minut kuluttanut, ja niiden herjaukset, jotka sinua herjaavat, ovat sattuneet minuun. .

        16. Älä anna vetten vuon minua upottaa, syvyyden minua niellä ja kuilun sulkea suutaan minun ylitseni.

        Johaneksen ilmestys:

        15. Ja käärme syöksi kidastansa vaimon jälkeen vettä niinkuin virran, saattaakseen hänet virran vietäväksi. 16. Mutta maa auttoi vaimoa: maa avasi suunsa ja nieli virran, jonka lohikäärme oli syössyt kidastansa.

        Ihan omaa mielenkiintoani ihmettelin... ei muuta.


      • sealkuperäinen

        Muutkin tarttuivat samaan, mutta huomasitteko muuttuneen aikamuodon, joka viittaa siihen, että juuri tuo temppelitapaus oli se, joka aiheutti Jeesuksen kuoleman? Tulee esille vain alkuperäisessä tekstissä.


      • nomielenkiintoista

        Siellä oli näemmä enemmänkin tätä veden upottavaa voimaa?!

        "Vesi on noussut kaulaani saakka. 3 Olen vajonnut pohjattomaan liejuun, jalkani ei tavoita lujaa maata. Olen joutunut vetten syvyyksiin, pyörre tempaa minut mukaansa.... Pelasta minut, etten vajoaisi liejuun, pelasta minut vihollisteni käsistä ja vetten syvyyksistä."

        Vanhan testamentin nielevä ja upottava vesi, uuden testamentin kiivaus talosta, joka nielee, ja joka yhdistyy tähän veteen, ja Ilmestyskirjassa maa nieleekin veden, eikä lohikäärme enää onnistu.


    • raamatunlukija

      Jeesus asettui tässä koko Mooseksen lakia vastaan. Uhritoimitukset olivat lain säätämiä ja olihan kohtuullista maksaa uhrieläimistä niiden kasvattajille.

      • UhrikultinVastustaja

        Ilman rahanvaihtajien pöytiä, kymmenysten maksaminen oli mahdotonta. Temppeliin ei saanut viedä vierasmaalaisia rahoja, muumuassa niiden epäpuhtauden tähden. Myöskään roomalaisia kolikoita ei sallittu viedä pakanoitten esipihaa pidemmälle, sillä niissä oli usein keisarin kuva ja monogrammi. Kymmenyksistä oli kuitenkin säädettu laki ja Jumala vaati kaikkia maksamaan täydet kymmenykset.


      • Lalslslsl

        Fariseukset olivat kehittäneet ihan oman temppelioppinsa millä ei ollut ktään pohjaa kirjoituksiessa, vähän niinkuin evl kirkko nyt.


      • UhrikultinVastustaja
        Lalslslsl kirjoitti:

        Fariseukset olivat kehittäneet ihan oman temppelioppinsa millä ei ollut ktään pohjaa kirjoituksiessa, vähän niinkuin evl kirkko nyt.

        Saddukeukset pitivät temppeliä hallussaan, uhrieläin kaupasta ja rahanvaihdosta saadut voitoto ropisi tuloina suoraan ylipapin taskuun. Fariseuksilla oli vain synagogat, lainoppineet ja kansansuosio.


      • dikduk
        UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Saddukeukset pitivät temppeliä hallussaan, uhrieläin kaupasta ja rahanvaihdosta saadut voitoto ropisi tuloina suoraan ylipapin taskuun. Fariseuksilla oli vain synagogat, lainoppineet ja kansansuosio.

        Lain mukaan papit ja vain he ylläpitivät temppeliä ja sen toimintoja . Fariseusten joukossa oli myös pappeja, eivät kaikki heistä olleet saddukeuksia. Synagogia oli kai jokunen tuohon aikaan, mutta ei kukaan tiedä niistä sen tarkempaa, mutta kansansuosio fariseuksilla oli .


      • Kristitty.netEiKirj

        Asettui koko Mooseksen lakia vastaan? Miksi Jeesus sanoo vuorisaarnassa, että hän ei tullut kumoamaan Mooseksen lakia ja että Mooseksen laista ei katoa pieninkään piirto?


      • Missään kohtaa Raamattua ei anneta mitään lupaa kaupustella tai vaihtaa rahaa Jumalan temppelissä.


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Missään kohtaa Raamattua ei anneta mitään lupaa kaupustella tai vaihtaa rahaa Jumalan temppelissä.

        Missä kohtaan Raamattua noista kumpikaan kuuluisi temppeliin 😳❓
        Eikö Raamatussa ole hyvin tarkkaan selvitetty mikä temppeli on ja mitä siellä tehdään. Sinun jos jonkun se pitäisi tietää jos Mooseksen lakia noudatat.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Missä kohtaan Raamattua noista kumpikaan kuuluisi temppeliin 😳❓
        Eikö Raamatussa ole hyvin tarkkaan selvitetty mikä temppeli on ja mitä siellä tehdään. Sinun jos jonkun se pitäisi tietää jos Mooseksen lakia noudatat.

        Niin, ja Raamatussa ei missään kohtaa sanota, että temppelissä kuuluu vaihtaa rahaa tai kaupustella?


      • Kristitty.net kirjoitti:

        Niin, ja Raamatussa ei missään kohtaa sanota, että temppelissä kuuluu vaihtaa rahaa tai kaupustella?

        Ei todellakaan, temppeliportoista puhumattakaan😳


      • UhrikultinVastustaja
        dikduk kirjoitti:

        Lain mukaan papit ja vain he ylläpitivät temppeliä ja sen toimintoja . Fariseusten joukossa oli myös pappeja, eivät kaikki heistä olleet saddukeuksia. Synagogia oli kai jokunen tuohon aikaan, mutta ei kukaan tiedä niistä sen tarkempaa, mutta kansansuosio fariseuksilla oli .

        Hyvä dikduk, ennen kuin syngoga vakiintui tarkoittamaan rakennusta, se tarkoitti lähimmäksi kyläkokousta. Synagoga saattoi kokoontua jonkun kotona, kadunkulmassa tai vaikka kylän aukiolla ja kaivolla. Synagoga oli monipuolinen, esimerkiksi se toimi sapattina lukupiirinä ja arkena tuomarin istuimena, synagogan vastuulla oli myös kylän lasten opettaminen. Viimeistään ensimmäisellä vuosisadalla synagogaan alkoi kehittyä järjestys ja virat, joista Raamatussa näistä mainitaan opettaja, lukija ja synagogan esimies. Lukija toimi myös luetun tekstin selittäjänä ja pyrki taitojensa mukaan avaamaan päivän tekstin kuulijoille. Myös ensimmäiset seurakunnat lainasivat ja imitoivat syntyvaiheessa ollutta synagogalaitista muodostaessaan seurakunta järjestyksen ja luodessaan seurakunnan virkoja. Ensimmäisen vuosisadan synagogia sen sijaan oli rakennettu muumuassa Magdalaan, Sepforikseen, Kapernaumiin, Korasiin, Masadaan, Jerikoon, Tyrokseen ja Sidoniin. Jerusalemista sen sijaan ei ole löydetty jäänteitä synagogista ennen vuotta 1099 joten mahdollisesti Josefus saattoi huijata tai valehdella kaupungin lukuisista synagoga rakennuksista. Pääpiirteittäin nämä Synagogan pohjapiirros noudatti ilmestysmajan pohjakaavaa, jota pidettiin ensimmäisen temppelin edeltäjä.


      • MietipäSitä

        "Tekikö Jeesus syntiä
        heitelleessään rahanvaihtajien ja kauppaiden pöytiä tempelissä nurin?"

        Tai parantaessaan sapattina?


      • UhrikultinVastustaja
        dikduk kirjoitti:

        Lain mukaan papit ja vain he ylläpitivät temppeliä ja sen toimintoja . Fariseusten joukossa oli myös pappeja, eivät kaikki heistä olleet saddukeuksia. Synagogia oli kai jokunen tuohon aikaan, mutta ei kukaan tiedä niistä sen tarkempaa, mutta kansansuosio fariseuksilla oli .

        Papistossa fariseukset olivat vähemmistössä, se koostui pääasiassa saddukeuksista. Toki tähän oli syynsä, ylipappi Hannas poikineen ja suojatteineen, kuului saddukeusten johtajiin, jos heidän kanssaan halusi olla hyvissä väleissä,kannatti kuulua samaan puolueeseen. Fariseukset olivat neuvostossakin pienempi puolue vielä Josephuksenkin päivinä, tuolloin koko maassa fariseuksia oli vain vasta noin 5000 henkeä arvioi Josephus. Suuressa neuvostossa eli sanhedrinissä on 71 jäsentä ja se saattoi tuomita kuolemaan uskonnollisista syistä, siihen kuitenkin tarvittiin kuitenkin 23 tuomarin läsnäolo. Jeesuksen tyomio oli puolueellinen, sillä on uskottavaa että fariseukset jäivät pois oikeuden käynnistä. Se oli siis vajaa, eikä näin lainmukaan päätösvaltainen
        Fariseusten lakikokoelamssa halakhassa juutalaisen luovuttaminen vihollisvallan käsiin oli anteeksiantamaton synti, mutta saddukeukset olivat taas pragmaatikkoja, eikä halakha estänyt heitä luovuttamasta Jeesusta vihollisen käsiin. Niimpä Jeesus vietiin Pilatuksen eteen. Näin kävi myös vuonna Vuonna 62 kun saddukealainen ylipappi Hannas (Hannaan poika) kutsui sanhedrinin istuntoon, jossa tuomittiin Jeesuksen veli Jaakob kivitettäväksi. Fariseukset valittivat tuomiosta ja Hannas (Hannaan poika) erotettiin. Jaakob ehdittiin kuitenkin kivittää.


      • UhrikultinVastustaja
        Kristitty.netEiKirj kirjoitti:

        Asettui koko Mooseksen lakia vastaan? Miksi Jeesus sanoo vuorisaarnassa, että hän ei tullut kumoamaan Mooseksen lakia ja että Mooseksen laista ei katoa pieninkään piirto?

        Jeesus sanoo ettei hän ole tullut horjuttamaan liittoa eikä liitosta tule katoamaan ainuttakaan kirjainta.

        Ei ole kyse laista, eikä piirros töherryksistä.


      • dikduk
        Kristitty.net kirjoitti:

        Missään kohtaa Raamattua ei anneta mitään lupaa kaupustella tai vaihtaa rahaa Jumalan temppelissä.

        Jos synagogatoimintana pidetään opetusta niin synagogia on ollut niin kauan kuin Israelin kansaakin, mutta noin nimeä ei yleensä käytetä. Jeesuksen ajalta ei tutkimuksen mukaan tunneta mitään yhtä tiettyä rituaalia ja ainoa synagoga joka on Jerusalemista noilta ajoilta oli erään diasporayhteisön oma ja siellä myös majoitettiin tuolta paikkakunnalta tulleita pyhiinvaeltajia . Siellä luettiin lakia ja opiskeltiin käskyjä. Säilyneen tekstin mukaan synagogassa oli esimies, mutta virka oli perinnöllinen ja kuului pappissuvulle.

        Yhtään muuta varmasti 1. vuosisadalta peräisin oleva synagogaa ei Israelin alueelta ole löydetty kaikki muut ovat 2.(yksi?) tai 3.vuosisadalta. Josefus suurensi kaikkia lukuja ajan tapaan ja myös rabbiininen perimätieto teki niin, tai sitten sekin piti synagogana paikkaa missä joku oppinut opetti oppilaitaan.


      • UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Jeesus sanoo ettei hän ole tullut horjuttamaan liittoa eikä liitosta tule katoamaan ainuttakaan kirjainta.

        Ei ole kyse laista, eikä piirros töherryksistä.

        >> Jeesus sanoo ettei hän ole tullut horjuttamaan liittoa eikä liitosta tule katoamaan ainuttakaan kirjainta.

        Ei ole kyse laista, eikä piirros töherryksistä. <<

        Jeesus puhuu laista, eli Toorasta, kreikaksi nomos, eikä mistään liitosta.

        ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia (nomos, Toora) tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista (nomos, Toora) katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.” (Mt. 5:17-19)


      • vastuunpakoilua

        "Suuressa neuvostossa eli sanhedrinissä on 71 jäsentä ja se saattoi tuomita kuolemaan uskonnollisista syistä, siihen kuitenkin tarvittiin kuitenkin 23 tuomarin läsnäolo. Jeesuksen tyomio oli puolueellinen, sillä on uskottavaa että fariseukset jäivät pois oikeuden käynnistä. Se oli siis vajaa, eikä näin lainmukaan päätösvaltainen"

        Jos fariseukset olivat pois, niin miten vielä kolme vuotta Jeesuksen kuolemaan tuomitsemisen jälkeen sanotaan fariseus Paavalin olleet tuomitsemassa kuolemaan Stefanoksen.

        Paavalin wikilinkki:

        "Jouduttuaan tekemisiin kristittyjen kanssa Paavali ryhtyi ensin ankarasti vainoamaan heitä. Hänen sanotaan muun muassa hyväksyneen ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen surmaamisen. Paavali kääntyi kuitenkin itse kristinuskoon noin vuonna 33."

        Stefanoksen wikilinkki:

        "Hänen kuolemaa Jerusalemissa noin vuonna 36 pidetään kristinuskon ensimmäisenä marttyyrikuolemana. . Tällöin kivityksen hyväksyi myös Saul Tarsolainen, joka myöhemmin tuli tunnetuksi apostoli Paavalina."

        Haluatko väittää ja mihin perustuen, että vaikka Paavali on neuvoston jäsenänä vuonna 36 tuomitsemassa Stefanoksen, niin hän ei ollut paikalla neuvostossa vuonna 33 kun Jeesus tuomittiin?

        Ja koska Jeesus ilmestyi hänelle kuolemansa jälkeen, hänen kääntyminen tapahtui tuon hetken jälkeen, 33, mutta kuitenkin vielä vuonna 36 hän oli vielä tuomitsemassa neuvostossa Stefanoksenkin kuolemaan?


      • UhrikultinVastustaja
        dikduk kirjoitti:

        Jos synagogatoimintana pidetään opetusta niin synagogia on ollut niin kauan kuin Israelin kansaakin, mutta noin nimeä ei yleensä käytetä. Jeesuksen ajalta ei tutkimuksen mukaan tunneta mitään yhtä tiettyä rituaalia ja ainoa synagoga joka on Jerusalemista noilta ajoilta oli erään diasporayhteisön oma ja siellä myös majoitettiin tuolta paikkakunnalta tulleita pyhiinvaeltajia . Siellä luettiin lakia ja opiskeltiin käskyjä. Säilyneen tekstin mukaan synagogassa oli esimies, mutta virka oli perinnöllinen ja kuului pappissuvulle.

        Yhtään muuta varmasti 1. vuosisadalta peräisin oleva synagogaa ei Israelin alueelta ole löydetty kaikki muut ovat 2.(yksi?) tai 3.vuosisadalta. Josefus suurensi kaikkia lukuja ajan tapaan ja myös rabbiininen perimätieto teki niin, tai sitten sekin piti synagogana paikkaa missä joku oppinut opetti oppilaitaan.

        Magdalan eli Dalmanutan synagogasta kohistiin jokin aika sitten: edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/09/11/jerusalem.synagogue/index.html

        Myös Kapernaumissa on uudemman synagogan kivijalan alla vanhempi synagoga: www.ritmeyer.com/2018/03/15/the-synagogue-of-capernaum-in-which-jesus-taught/


      • UhrikultinVastustaja
        Kristitty.net kirjoitti:

        >> Jeesus sanoo ettei hän ole tullut horjuttamaan liittoa eikä liitosta tule katoamaan ainuttakaan kirjainta.

        Ei ole kyse laista, eikä piirros töherryksistä. <<

        Jeesus puhuu laista, eli Toorasta, kreikaksi nomos, eikä mistään liitosta.

        ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia (nomos, Toora) tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista (nomos, Toora) katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.” (Mt. 5:17-19)

        Tuo -nomos- on käännös virhe, Toora tarkoittaa opetus ja viittaa liittoon jonka Jahve teki Mooseksen kanssa jossain Syyrian ja Edomin välillä, koineen kreikaksi Diatheekee (käännetty: testamemtti). En jaksa nyt kaivaa sitä sitä artikkelia jossa tät aihetta käsiteltiin tarkemmin ja perusteltiin. Mutta silti, -nomos- on käänmösvirhe.


      • dikduk
        UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Magdalan eli Dalmanutan synagogasta kohistiin jokin aika sitten: edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/09/11/jerusalem.synagogue/index.html

        Myös Kapernaumissa on uudemman synagogan kivijalan alla vanhempi synagoga: www.ritmeyer.com/2018/03/15/the-synagogue-of-capernaum-in-which-jesus-taught/

        Migdalista on näyttää todella löydetyn synagogan raunioita jotka on ajoitettu 1.vuosisadalle .Sitä mihin tarkoitukseen rakennus Kapernaumin synagogan raunioiden alla oli rakennettu ei tiedetä.


    • Jerusalem Postin mukaan Jeshua-niminen häirikkö, Johannes Kastajan lahkolainen, rikkoi kaupungin järjestyssääntöä.
      Ei synti vaan vähäinen maallinen rike.

      • UhrikultinVastustaja

        Synti eli Jumalan lakia vastaan rikkominen. Jeesus esti toiminnallaan päivittäiset uhrit ja kymmenysten maksamisen, meistä se voi olla bähäinen maallinen rike, mutta Jerusalemin saddukealaiselle papistolle se oli syntiä. Jumalan uskottiin itse säätäneen laissa uhrit ja vaatinut kymmenyksiä.


    • TriplaXX

      Aiheeseen vähän liittyen:Jos Suomessa tehtäisiin fiksusti, niin täällä kielettäisiin nämä pikavippifirmat heti tai ainakin kiellettäisiin niiden mainonta. Jatkuvasti TV:ssä joku rahoituslaitos markkinoi lainaa hyvin ärsyttävillä mielikuvilla: ota lainaa ja elele mukavasti. Tosin kun maksun aika koittaa, siitä on mukavuus kaukana.

      Kun näiden firmojen mainoksia tulee sitten postitse, ne lentää avaamatta oikopäätä roskiin. En ole koskaan ottanut lainaa enkä aio koskaan ottaakaan lainaa, se on köyhiä varten.

      • Kepulikonstein

        Rahanvaihtajia nekin. Antavat vähän perivät paljon. Olen köyhä mutta koskaan en lainaa.


    • näinsiinäkävi

      Sitten myöhemmin Jumala räväytti temppeliä uudemman kerran, repäisi esiripun kahtia kuin paperin - - ja lopulta salli roomalaisten paloitella tuusan nuuskaksi koko temppelin.

      • VeliverhoRuumisKysyy

        Repesikö Jeesuksen ruumis ristillä?

        Mark. 15: 37 Mutta Jeesus huusi kovalla äänellä ja antoi henkensä. 38 Silloin temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti.

        Hepr. 10:19 Veljet, meillä on siis täysi oikeus astua sisälle kaikkeinpyhimpään, koska Jeesus on uhrannut verensä 20 ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon -- hänen ruumiinsa -- kautta.

        Siis temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti, ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon -- hänen ruumiinsa -- kautta.


      • VeliverhoRuumisKysyy kirjoitti:

        Repesikö Jeesuksen ruumis ristillä?

        Mark. 15: 37 Mutta Jeesus huusi kovalla äänellä ja antoi henkensä. 38 Silloin temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti.

        Hepr. 10:19 Veljet, meillä on siis täysi oikeus astua sisälle kaikkeinpyhimpään, koska Jeesus on uhrannut verensä 20 ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon -- hänen ruumiinsa -- kautta.

        Siis temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti, ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon -- hänen ruumiinsa -- kautta.

        Ei revenyt. Jos niin ollsi käynyt niin toki se olisi mainittu 🤔


      • VäliverhoRuumisKysyy
        usko.vainen kirjoitti:

        Ei revenyt. Jos niin ollsi käynyt niin toki se olisi mainittu 🤔

        Ja sehän mainitaan "temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti", ja temppelin väliverho on Jeesuksen ruumis. Jeesus siis repeytyi ristillä kahtia, ylhäältä alas asti ja avasi uuden tien.


      • VäliverhoRuumisKysyy kirjoitti:

        Ja sehän mainitaan "temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti", ja temppelin väliverho on Jeesuksen ruumis. Jeesus siis repeytyi ristillä kahtia, ylhäältä alas asti ja avasi uuden tien.

        Ei kuule, temppelin väliverhoa ei ruoskittu eikä naulittu ristille 😂


      • Kyseenalaistamatta
        usko.vainen kirjoitti:

        Ei kuule, temppelin väliverhoa ei ruoskittu eikä naulittu ristille 😂

        Muuta kuule kun Raamattu sanoo että Jeesuksen ruumis on temppelin välverho. Etkö usko mitä Raamattu sanoo?


      • Kyseenalaistamatta kirjoitti:

        Muuta kuule kun Raamattu sanoo että Jeesuksen ruumis on temppelin välverho. Etkö usko mitä Raamattu sanoo?

        Jaa, missä Raamatussa niin sanotaan😳❓


      • Krrrr

        Heprealaiskirjeen kymmenes luku kertoo väliverhosta. Jos se nyt vertauskuvallisesti onkin Jeesuksen ruumis niin käytännössä väliverho repesi Jeesuksen kuollessa mutta ruumis ei revennyt mitenkään.


      • Kyseenalaistamatta
        usko.vainen kirjoitti:

        Jaa, missä Raamatussa niin sanotaan😳❓

        Heprealais kirjeessa puhutan väliverhosta Jeesuksen ruumiina. Köykäsestippä sinä tunnet Raamattusi.


      • Kyseenalaistamatta kirjoitti:

        Heprealais kirjeessa puhutan väliverhosta Jeesuksen ruumiina. Köykäsestippä sinä tunnet Raamattusi.

        Sis väliverho oli Jeesuksen ruumis mutta Jeesuken ruuis ei ollut väliverho, huomaatko eron 🤓❓


      • Kyseenalaistamatta kirjoitti:

        Heprealais kirjeessa puhutan väliverhosta Jeesuksen ruumiina. Köykäsestippä sinä tunnet Raamattusi.

        Ei se kuule noin ole😏

        Tässä hyvää opetusta aiheesta:
        Miten meidän tulisi ymmärtää tämä? Mikä merkitys repeytyneellä väliverholla on meille nykyajan ihmisille? Väliverhon repeytyminen Jeesuksen kuollessa kuvaa dramaattisesti ennen kaikkea sitä, kuinka hänen uhrinsa ja verenvuodatuksena olivat riittävä sovitus synneille. Se merkitsi, että tie kaikkein pyhimpään on nyt jatkuvasti avoinna kaikille, sekä juutalaisille että pakanakansoille.

        Jeesuksen kuollessa väliverhon repeytyessä Jumala poistui kaikkein pyhimmästä, eikä koskaan enää asu ihmiskäsien rakentamassa temppelissä (Ap. t. 17:24). Jumala oli saattanut loppuun kanssakäymisensä temppelin ja siihen liittyneen uskonnollisen järjestelmän kanssa. Temppeli ja Jerusalem "autioituivat" (roomalaiset tuhosivat ne) 70 jKr. aivan niin kuin Jeesus ennusti Luuk. 13:35. Niin kauan kuin temppeli oli pystyssä, se oli muistutus Vanhan liiton jatkumisesta. Hepr. 9:8-9 viittaa poistuvaan aikakauteen, jonka Uusi liitto tulisi korvaamaan (Hepr. 8:13).

        Tietyssä mielessä väliverho oli Kristuksen esikuva, koska hän on ainoa tie Isän luo (Joh. 14:6). Tätä kuvaa se, kuinka ylimmäisen papin täytyi mennä kaikkein pyhimpään väliverhon kautta. Nyt Kristus on meidän ylipappimme ja uskovilla on hänen loppuun suoritetun työnsä kautta osallisuus hänen parempaan ylipappeuteensa. Meillä on pääsy kaikkein pyhimpään hänen kauttaan. Hepr. 10:19-20 mukaan meillä on oikeus astua kaikkein pyhimpään, "koska Jeesus on uhrannut verensä ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon -- hänen ruumiinsa -- kautta." Tässä kuvataan Jeesuksen ruumiin repimistä meidän edestämme, aivan kuten hän repi väliverhon meidän edestämme.

        Väliverhon repeytyminen on historiallinen tosiasia. Tämän tapahtuman merkitys selitetään yksityiskohtia myöten Heprealaiskirjeessä. Temppeli oli vain esikuva tulevasta ja kaikki siinä osoitti Jeesukseen Kristukseen. Hän oli väliverho kaikkein pyhimpään ja hänen kuolemansa kautta uskovilla on vapaa pääsy Jumalan luo.

        Temppelin väliverho oli jatkuva muistutus, kuinka synti erottaa ihmiskunnan Jumalasta. Joka vuosi suoritettava syntiuhri ja päivittäiset uhrit osoittivat selkeästi, että pelkät eläinuhrit eivät kyenneet sovittamaan tai pyyhkimään pois syntiä. Jeesus Kristus on kuolemansa kautta poistanut ihmisen ja Jumalan väliset esteet ja siksi me voimme nyt lähestyä häntä rohkeasti (Hepr. 4:14-16).


      • UhrikultinVastustaja
        usko.vainen kirjoitti:

        Ei se kuule noin ole😏

        Tässä hyvää opetusta aiheesta:
        Miten meidän tulisi ymmärtää tämä? Mikä merkitys repeytyneellä väliverholla on meille nykyajan ihmisille? Väliverhon repeytyminen Jeesuksen kuollessa kuvaa dramaattisesti ennen kaikkea sitä, kuinka hänen uhrinsa ja verenvuodatuksena olivat riittävä sovitus synneille. Se merkitsi, että tie kaikkein pyhimpään on nyt jatkuvasti avoinna kaikille, sekä juutalaisille että pakanakansoille.

        Jeesuksen kuollessa väliverhon repeytyessä Jumala poistui kaikkein pyhimmästä, eikä koskaan enää asu ihmiskäsien rakentamassa temppelissä (Ap. t. 17:24). Jumala oli saattanut loppuun kanssakäymisensä temppelin ja siihen liittyneen uskonnollisen järjestelmän kanssa. Temppeli ja Jerusalem "autioituivat" (roomalaiset tuhosivat ne) 70 jKr. aivan niin kuin Jeesus ennusti Luuk. 13:35. Niin kauan kuin temppeli oli pystyssä, se oli muistutus Vanhan liiton jatkumisesta. Hepr. 9:8-9 viittaa poistuvaan aikakauteen, jonka Uusi liitto tulisi korvaamaan (Hepr. 8:13).

        Tietyssä mielessä väliverho oli Kristuksen esikuva, koska hän on ainoa tie Isän luo (Joh. 14:6). Tätä kuvaa se, kuinka ylimmäisen papin täytyi mennä kaikkein pyhimpään väliverhon kautta. Nyt Kristus on meidän ylipappimme ja uskovilla on hänen loppuun suoritetun työnsä kautta osallisuus hänen parempaan ylipappeuteensa. Meillä on pääsy kaikkein pyhimpään hänen kauttaan. Hepr. 10:19-20 mukaan meillä on oikeus astua kaikkein pyhimpään, "koska Jeesus on uhrannut verensä ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon -- hänen ruumiinsa -- kautta." Tässä kuvataan Jeesuksen ruumiin repimistä meidän edestämme, aivan kuten hän repi väliverhon meidän edestämme.

        Väliverhon repeytyminen on historiallinen tosiasia. Tämän tapahtuman merkitys selitetään yksityiskohtia myöten Heprealaiskirjeessä. Temppeli oli vain esikuva tulevasta ja kaikki siinä osoitti Jeesukseen Kristukseen. Hän oli väliverho kaikkein pyhimpään ja hänen kuolemansa kautta uskovilla on vapaa pääsy Jumalan luo.

        Temppelin väliverho oli jatkuva muistutus, kuinka synti erottaa ihmiskunnan Jumalasta. Joka vuosi suoritettava syntiuhri ja päivittäiset uhrit osoittivat selkeästi, että pelkät eläinuhrit eivät kyenneet sovittamaan tai pyyhkimään pois syntiä. Jeesus Kristus on kuolemansa kautta poistanut ihmisen ja Jumalan väliset esteet ja siksi me voimme nyt lähestyä häntä rohkeasti (Hepr. 4:14-16).

        "Temppeli ja Jerusalem "autioituivat" (roomalaiset tuhosivat ne) 70 jKr. aivan niin kuin Jeesus ennusti Luuk. 13:35. Niin kauan kuin temppeli oli pystyssä, se oli muistutus Vanhan liiton jatkumisesta."

        Kyseinen Markuksen luku 13 (vertaa Luukas 21 ja Matteus 24-25) johon luultavasti viittaat on kommentaari Danielin kirjan lukuun 10-12 jossa enkeli selittää Danielille unen merkitystä Assyrian kuninkaiden välisenä taisteluna (pohjoinen ja eteläinen kuningas).

        Maistiaisia....
        11:30b Kotiin palattuaan hän suhtautuu suopeasti niihin, jotka hylkäävät Pyhän liiton. 31 Hänen lähettämänsä sotajoukot tulevat ja saastuttavat pyhäkön ja pyhän vuoren, lakkauttavat päivittäisen uhrin ja asettavat pyhäkköön turmion iljetyksen. 32 Liiton rikkojat hän houkuttelee luopioiksi juonillaan, mutta ne, jotka tuntevat Jumalan, pysyvät lujina ja täyttävät tehtävänsä. 33 Kansan oikeat opettajat neuvovat monia, mutta kauan heitä sorretaan miekalla ja tulella, vankeudella ja ryöstöllä. 34 Keskellä sortoa he saavat apua, mutta vain vähän, ja monet liittyvät heihin petollisesti. 35 Oikeista opettajista jotkut lankeavat, ja niin heidät kaikki seulotaan, sulatetaan ja puhdistetaan lopun ajaksi, sillä vielä on aikaa määrähetkeen.
        12:11 Siitä ajasta, jolloin päivittäinen uhri lakkautetaan ja turmion iljetys pystytetään, on kuluva tuhatkaksisataayhdeksänkymmentä päivää. 12 Onnellinen se, joka jaksaa odottaa ja kestää tuhatkolmesataakolmekymmentäviisi päivää!"

        Kuse ei ole Jeesuksen antamasta ennustuksesta, ei edes profetiasta vaan Danielin kirjan tulkinnasta ja selityksestä. Saamme siis pienen hetken kuulla mitä Jeesus ajatteli pyhistä teksteistä.

        "Väliverhon repeytyminen on historiallinen tosiasia."

        Väiverhon repeämistä ei mainita missään Raamatun ulkopuolisessa lähteessä. Ei edes rabbiinisisa, mistä sen voisi olettaa löytyvän. Väliverho oli taidokkaasti koristeltua paksua kangasta, jonka siirtämine käsinkin oli vai alloista, eikä se mitenkään olisi kirjaimellisesti voinut haljeta kahtia. Tapaus ei myöskään olisi voinut näkyä Golgatalle, sillä temppeli oli siihen suuntaan selin ja oviaukko Öljymäenpuolella.


      • UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        "Temppeli ja Jerusalem "autioituivat" (roomalaiset tuhosivat ne) 70 jKr. aivan niin kuin Jeesus ennusti Luuk. 13:35. Niin kauan kuin temppeli oli pystyssä, se oli muistutus Vanhan liiton jatkumisesta."

        Kyseinen Markuksen luku 13 (vertaa Luukas 21 ja Matteus 24-25) johon luultavasti viittaat on kommentaari Danielin kirjan lukuun 10-12 jossa enkeli selittää Danielille unen merkitystä Assyrian kuninkaiden välisenä taisteluna (pohjoinen ja eteläinen kuningas).

        Maistiaisia....
        11:30b Kotiin palattuaan hän suhtautuu suopeasti niihin, jotka hylkäävät Pyhän liiton. 31 Hänen lähettämänsä sotajoukot tulevat ja saastuttavat pyhäkön ja pyhän vuoren, lakkauttavat päivittäisen uhrin ja asettavat pyhäkköön turmion iljetyksen. 32 Liiton rikkojat hän houkuttelee luopioiksi juonillaan, mutta ne, jotka tuntevat Jumalan, pysyvät lujina ja täyttävät tehtävänsä. 33 Kansan oikeat opettajat neuvovat monia, mutta kauan heitä sorretaan miekalla ja tulella, vankeudella ja ryöstöllä. 34 Keskellä sortoa he saavat apua, mutta vain vähän, ja monet liittyvät heihin petollisesti. 35 Oikeista opettajista jotkut lankeavat, ja niin heidät kaikki seulotaan, sulatetaan ja puhdistetaan lopun ajaksi, sillä vielä on aikaa määrähetkeen.
        12:11 Siitä ajasta, jolloin päivittäinen uhri lakkautetaan ja turmion iljetys pystytetään, on kuluva tuhatkaksisataayhdeksänkymmentä päivää. 12 Onnellinen se, joka jaksaa odottaa ja kestää tuhatkolmesataakolmekymmentäviisi päivää!"

        Kuse ei ole Jeesuksen antamasta ennustuksesta, ei edes profetiasta vaan Danielin kirjan tulkinnasta ja selityksestä. Saamme siis pienen hetken kuulla mitä Jeesus ajatteli pyhistä teksteistä.

        "Väliverhon repeytyminen on historiallinen tosiasia."

        Väiverhon repeämistä ei mainita missään Raamatun ulkopuolisessa lähteessä. Ei edes rabbiinisisa, mistä sen voisi olettaa löytyvän. Väliverho oli taidokkaasti koristeltua paksua kangasta, jonka siirtämine käsinkin oli vai alloista, eikä se mitenkään olisi kirjaimellisesti voinut haljeta kahtia. Tapaus ei myöskään olisi voinut näkyä Golgatalle, sillä temppeli oli siihen suuntaan selin ja oviaukko Öljymäenpuolella.

        Juu, Jessus on samalla tavalla väliverho kuin leipä, vesi, tai tie 🤓


      • UhrikultinVastustaja
        usko.vainen kirjoitti:

        Juu, Jessus on samalla tavalla väliverho kuin leipä, vesi, tai tie 🤓

        Toki Jeesus voi olla myös väliverho tai leipä. Mutta erituisesti tie eli halakha. Halakha on polku tai tapa kulkea, siis juutalainen lakikokoelma, joka kattaa uskonnollisen ja käytännön elämän alueita. Jeesus siis puhui juuri tästä halakhastaan (Halakha jaYehoshua) ja sanoi, "minä olen tie, totuus ja elämä".


      • UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Toki Jeesus voi olla myös väliverho tai leipä. Mutta erituisesti tie eli halakha. Halakha on polku tai tapa kulkea, siis juutalainen lakikokoelma, joka kattaa uskonnollisen ja käytännön elämän alueita. Jeesus siis puhui juuri tästä halakhastaan (Halakha jaYehoshua) ja sanoi, "minä olen tie, totuus ja elämä".

        Kyllä, mutta kukan ei kuvittele, ertä Hän olisi fyysisesti mitään noista sen paremmin kuin väliverhokaan 🤓


      • dikduk
        Krrrr kirjoitti:

        Heprealaiskirjeen kymmenes luku kertoo väliverhosta. Jos se nyt vertauskuvallisesti onkin Jeesuksen ruumis niin käytännössä väliverho repesi Jeesuksen kuollessa mutta ruumis ei revennyt mitenkään.

        Temppelin väliverhon repeämistä ei havaittu muualla kuin UT:ssa , joka muutoinkin painottaa ihmeitä jotka sen mukaan kertovat että Israelin uskonnon aika oli nyt ja ohi ja uusi uskonto jumalmessiaineen tullut sen tilalle.

        Tuolle kristinuskon ajattelulle ei kuitenkaan ole mitään pohjaa VT.ssä joten saman tien historian roskatynnyriin joudutaan laittamaan Israelin Jumala JHWH. Mihin Jeesuksen messiasvaateet siinä tapauksessa nojasivat, VT.ssä, ei ole jumalmessiasta ja uhrikultin JHWH ilmoittaa olevan ikuinen, jos näin ei ollutkaan ei millään mitä JHWH käski tai lupasi tietenkään ole mitään merkitystä, eikä koskaan ollutkaan. Eihän tietty ikuiseksi luvattu tosi voi kesken kaiken lakata olemasta totta ilman että oli alunperinkin valhetta .


      • temppeliritarienvalta

        Sanot, että UT painottaa ihmeitä - kuten Jeesuskin.

        Ihmeet ei ole vain hänessä ja häntä varten. Hän sanoo Johanneksen evankeliumin luvussa 8, ettei hänen tarvitse ihmeitä todistaa, koska hän tietää mitä IHMISESSÄ ON, ja sanoo, että jos hänen opetuksiaan noudatetaan, ja löydetään se jokin, niin kivetkin palvelevat.

        Jeesuksen tuoma opetushan liittyy nimenomaan ihmeiden hallitsemiseen (joka siis on myös tieteen valossa mahdollista), ja jos ihminen hallitsee ihmeet, hän ei ole markkinatorin armoilla, ja niinpä Jeesus on pelastaja, messiassa - vähintäinkin siinä vaiheessa, kun peto on niin voimissaan, ettei ilman sitä voi kukaan ostaa eikä myydä.

        Tämä tieto hävitettiin jo hyvissä ajoin 300-luvulla, kun Jeesus tuomittiin harhaoppiseksi, ja ryhdyttiin vainoamaan ihmisiä noitina ja heidän voimiaan saatanasta olevina, joiden ihmisten arveltiin hallitsevan jotakin ns. yliluonnollista, ja ihmeistä tehtiinkin paholaisen työtä

        Tosin oli mahdollista myös vannoa ihmeet kirkon nimissä joissakin tapauksissa, jolloin ihmeiden tekijä/kokija ensin tapettiin ja myöhemmin sitten julistettiin pyhimykseksi, kuten Jeanne d Arc.

        Ihmiset laitettiin samalla palvomaan Jeesusta vain Kristus-persoonana ja tehtiin ihmisuhrikultti, jotta markkinatori jatkoi pyörimistään kun kaikki synnitkin ja alhaisuudet Jeesus muka oli ruumiillaan jo etukäteen pelastanut.

        Jeesushan heitteli juuri myyjien ja rahanvaihtajien pöytiä - ja toisaalta hänen tekemänsä ihmeet hyvin tiedettiin.

        Mihin ihmeet hallitseva ihminen mitään markkinatoria, pankkeja ja sijoittajien rahapussien kasvattamista tarvitsisikaan?!


    • Ei, Jeesus ei tehnyt syntiä. Hän eli synnittömän elämän. Temppelin puhdistus ei ollut Jumalan tahdon vastainen teko vaan Jumalan mieleen🤓

      • Summapeliä

        Juutalaisen ajattelutavan mukaan lopussa hyvät ja pahat teot lasketaan yhteen ja pahat teot vähennetään jyvistä teoista. Jos hyviä tekoja on enemmän, edesmennyt julistetaan vanhurskaaksi ja synnittömäksi. Aikamoista summapeliä.


      • Summapeliä kirjoitti:

        Juutalaisen ajattelutavan mukaan lopussa hyvät ja pahat teot lasketaan yhteen ja pahat teot vähennetään jyvistä teoista. Jos hyviä tekoja on enemmän, edesmennyt julistetaan vanhurskaaksi ja synnittömäksi. Aikamoista summapeliä.

        Jutkuparoille elämä on pelkkää debit ja credit kirjanpitoa. Mahtaa olla henkisesti ja hengellisesti köyhää.


      • Summapeliä kirjoitti:

        Juutalaisen ajattelutavan mukaan lopussa hyvät ja pahat teot lasketaan yhteen ja pahat teot vähennetään jyvistä teoista. Jos hyviä tekoja on enemmän, edesmennyt julistetaan vanhurskaaksi ja synnittömäksi. Aikamoista summapeliä.

        Tuo on islamilaista "pelastusoppia"😂


      • UhrikultinVastustaja
        usko.vainen kirjoitti:

        Tuo on islamilaista "pelastusoppia"😂

        Noin opetetaan Talmundissa. Talmund koostuu kahdesta osasta Mishnasta ja Gemarasta. Mishna on säännöskokoelma, joka perustuu suullisena perinteenä siirtyneelle juutalaiselle laille. Mishna jakautuu kuuteen osaan ja okainen osa jakautuu aihepiireihin ja useismmassa joko väitellään tai käsitellään eri kysymyksiä. Gemara on Mišnan kommentaaria ja seuraa sitä. Gemara laajentaa Mishna lakien kenttää ja niitä koskevia periaatteita. Siinä on lakiasioiden lisäksi myös paljon tarinoita, legendoja ja saarnoja. Yhdessä Talmud on juutalainen Tooran ja Vanhan testamentin profeettojen selitysteos. Lisäksi on vielä olemassa Halakha. Halakha on juutalainen lakikokoelma, joka kattaa uskonnollisen ja käytännön elämän alueita. Lakikokoelmaan kuuluu Tooran lakien lisäksi Talmudin ja rabbiinisten kirjoitusten lakeja, sekä perinnäissäädöksiä.


      • UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Noin opetetaan Talmundissa. Talmund koostuu kahdesta osasta Mishnasta ja Gemarasta. Mishna on säännöskokoelma, joka perustuu suullisena perinteenä siirtyneelle juutalaiselle laille. Mishna jakautuu kuuteen osaan ja okainen osa jakautuu aihepiireihin ja useismmassa joko väitellään tai käsitellään eri kysymyksiä. Gemara on Mišnan kommentaaria ja seuraa sitä. Gemara laajentaa Mishna lakien kenttää ja niitä koskevia periaatteita. Siinä on lakiasioiden lisäksi myös paljon tarinoita, legendoja ja saarnoja. Yhdessä Talmud on juutalainen Tooran ja Vanhan testamentin profeettojen selitysteos. Lisäksi on vielä olemassa Halakha. Halakha on juutalainen lakikokoelma, joka kattaa uskonnollisen ja käytännön elämän alueita. Lakikokoelmaan kuuluu Tooran lakien lisäksi Talmudin ja rabbiinisten kirjoitusten lakeja, sekä perinnäissäädöksiä.

        Höpöä. Juutalaiset uskovat pelstuvansa lain kautta🤓


      • UhrikultinVastustaj
        usko.vainen kirjoitti:

        Höpöä. Juutalaiset uskovat pelstuvansa lain kautta🤓

        Lain tekojen kautta. Mutta huomaa, myös Jeesus, apostolit ja Paavali olivat kuolemaamsa asti juutalaisia. Varsinkin Paavali joka vannoi olevansa lopppuun asti fariseus.

        Apostolien teoista: Silloin Paavali huusi: “Miehet, veljet, minä olen fariseus, fariseusten jälkeläinen; toivon ja kuolleitten ylösnousemuksen tähden minä olen tuomittavana.“

        Jeesus edusti kuitenkin tietä (Halakha haYehoshua) joka tekojen sijaan painotti oikeuden mukaisuutta. Lutther taas vei tämän tien vielä pidemmälle ja alkoi painotta yksin armoa lain ja tekojen sijaan.


      • UhrikultinVastustaj kirjoitti:

        Lain tekojen kautta. Mutta huomaa, myös Jeesus, apostolit ja Paavali olivat kuolemaamsa asti juutalaisia. Varsinkin Paavali joka vannoi olevansa lopppuun asti fariseus.

        Apostolien teoista: Silloin Paavali huusi: “Miehet, veljet, minä olen fariseus, fariseusten jälkeläinen; toivon ja kuolleitten ylösnousemuksen tähden minä olen tuomittavana.“

        Jeesus edusti kuitenkin tietä (Halakha haYehoshua) joka tekojen sijaan painotti oikeuden mukaisuutta. Lutther taas vei tämän tien vielä pidemmälle ja alkoi painotta yksin armoa lain ja tekojen sijaan.

        Niin, laki ei pelasta Paavalia eikä ketään muutakaan kristittyä. Paavali oli juuri se joka opetti ja kehoitti juutalaisia tulemaan lainalta pois armon alle 🤓


      • dikduk
        usko.vainen kirjoitti:

        Höpöä. Juutalaiset uskovat pelstuvansa lain kautta🤓

        Pelastuvansa mistä? Missä laki sanoo että se pelastaa jonkun jostain ? JHWH yksin pelastaa ja silloinkin tarkoitetaan maallista hätää, äkillistä kuolemaa, sairautta, köyhyyttä, vihollisen hyökkäystä, mutta ei mitään kuoleman jälkeistä, eihän luvassa ollut taivasta tai helvettiä jolta olisi pitänyt pelastua eikä siis ohjeitakaan moiseen tarvittu. Sheol on ainoa joka VT:ssä on annettuna ja sekin on lainaa ympäröiviltä kansoilta.
        Laki oli Israelin kansan lainsäädäntö, siinä oli kulttilaki, temppeli ja sen rituaalit sekä liittosuhde, sekä siviili- ja rikoslaki muinaiseen tapaan kaikki yhdessä.


      • EhtoollisUhri
        dikduk kirjoitti:

        Pelastuvansa mistä? Missä laki sanoo että se pelastaa jonkun jostain ? JHWH yksin pelastaa ja silloinkin tarkoitetaan maallista hätää, äkillistä kuolemaa, sairautta, köyhyyttä, vihollisen hyökkäystä, mutta ei mitään kuoleman jälkeistä, eihän luvassa ollut taivasta tai helvettiä jolta olisi pitänyt pelastua eikä siis ohjeitakaan moiseen tarvittu. Sheol on ainoa joka VT:ssä on annettuna ja sekin on lainaa ympäröiviltä kansoilta.
        Laki oli Israelin kansan lainsäädäntö, siinä oli kulttilaki, temppeli ja sen rituaalit sekä liittosuhde, sekä siviili- ja rikoslaki muinaiseen tapaan kaikki yhdessä.

        Kristityilöä alttariuhrit korvasi ehtoollinen. Kiitos ateriaa (eukaristia) vietettiin yhteysaterian (agape) yhteydessä ja näin sen yhtenä esikuvana toimi temppelipappien nauttima uhriateria. Muita sen esikuvia oli pääsiäisateria (pesah seder), sapatti ateria ja havdala -rituaali. Siksi Paavali muumuassa kirjoittaa että ehtoollisella uhrataan uudestaan Jeesus Kristus.


    • TeatraalinenToimi

      Aktiivi malli temppelissä.
      Olisi aktiivi malli hallituksessa ja rahanvaihtajien piirissä meilläkin tarpeen.

      Mutta ei vaikutusta, kun se basaari jauhaa lähi-idässä ja meillä supmessa ahneesti edelleen.
      Jesuksen teko oli siis vain mainosta ja hieman populismia, ja ei vaikuttanut mihinkään....
      Siis uslonto teatteria..

      • niinsiinäkävi

        Vaikuttihan - päätyi uhratuksi itse kapinoidessaan uhrausta vastaan. Käy usein vieläkin.


    • kukakäskeeketä

      ".Ei, Jeesus ei tehnyt syntiä. Hän eli synnittömän elämän. Temppelin puhdistus ei ollut Jumalan tahdon vastainen teko vaan Jumalan mieleen🤓"

      Kapinoiko joku Jumala nyt jotakin toista Jumalaa vastaan?

      • Mistä niin ajattelet 😳❓


      • tästäajattelin

        Eikö siellä edellä ollut, että tämä uhraus oli Jumalan asettama sääntö. Tässähän Jumala esittää syvää kiinnostusta uhraamiseen ja on mielissään. Viimeinen lause on jopa Uudesta testamentista:


        "- "Herra tunsi uhrisavun tuoksun" (1 Moos. 8)
        - "Kun te uhraatte minulle ruokaani, rasvaa ja verta" (Hes. 44)
        - "tuotte määräaikana kaikki minulle kuuluvat uhrilahjat, minun tuliuhriruokani, tuoksuvat tuliuhrini, jotka ovat minulle mieluisat." (4 Moos. 28)
        - "onhan Kristuskin rakastanut meitä ja antanut meidän tähtemme itsensä lahjaksi, hyvältä tuoksuvaksi uhriksi Jumalalle" (Ef. 5)"


      • miksisittensanotnäin

        Siis siellä edellä luki näin:

        "Häpäisokö Jeesus temppelin? Ehkä, hän esti päivittäiset uhritoimituksen ja kymmenysten maksamisen. Koko temppelin toiminta oli lamaantunut lähes koko päivän ajaksi. Mutta Jumala itse on pyytänyt uhraamaan temppelissään ja maksamaan täydet kymmenykset!!!"

        ja sinä sanotkin näin:

        ".Ei, Jeesus ei tehnyt syntiä. Hän eli synnittömän elämän. Temppelin puhdistus ei ollut Jumalan tahdon vastainen teko vaan Jumalan mieleen🤓"


      • tästäajattelin kirjoitti:

        Eikö siellä edellä ollut, että tämä uhraus oli Jumalan asettama sääntö. Tässähän Jumala esittää syvää kiinnostusta uhraamiseen ja on mielissään. Viimeinen lause on jopa Uudesta testamentista:


        "- "Herra tunsi uhrisavun tuoksun" (1 Moos. 8)
        - "Kun te uhraatte minulle ruokaani, rasvaa ja verta" (Hes. 44)
        - "tuotte määräaikana kaikki minulle kuuluvat uhrilahjat, minun tuliuhriruokani, tuoksuvat tuliuhrini, jotka ovat minulle mieluisat." (4 Moos. 28)
        - "onhan Kristuskin rakastanut meitä ja antanut meidän tähtemme itsensä lahjaksi, hyvältä tuoksuvaksi uhriksi Jumalalle" (Ef. 5)"

        Voiko pöhkömpää olla ku et joku jumala sniffailee uhrisavuja. Mutta uskikset riemuissaan tästä ! Lupa saatu ny rillataan.


      • markkinatalouttasekin

        Ahneudella ei ole mitään rajaa, katsos uskomalla voi saada paikan kuolemanjälkeisestä paratiisista - ei kannata ottaa riskejä.


      • UhrikultinVastustaja
        libertas kirjoitti:

        Voiko pöhkömpää olla ku et joku jumala sniffailee uhrisavuja. Mutta uskikset riemuissaan tästä ! Lupa saatu ny rillataan.

        Varhaiset kristityt keksivät oikeastaan vain se että ruuat voi syödä ilman altrariakin, joolloin uhriateriasta jää enemmän syötävää myös vähäosaisille. Ehtoollisesta muodostui uusi uhri tai paremmin uusi tapa surittaa uhraaminen eli pistellä safkat pöydältä suoraan poskeen. Siihen ei tarvittu enää kiinteä temppeliä eikä veristä uhrirituaalia, kun seurakunnat muodostivat uuden temppelin.

        Joh 4:21 Jeesus vastasi: "Usko minua, nainen: tulee aika, jolloin ette rukoile Isää tällä vuorella ettekä Jerusalemissa. 22 Te kumarratte sellaista, mitä ette tunne, mutta me kumarramme häntä, jonka tunnemme, sillä pelastaja nousee juutalaisten keskuudesta. 23 Tulee aika -- ja se on jo nyt -- jolloin kaikki oikeat rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa. Sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo. 24 Jumala on henki, ja siksi niiden, jotka häntä rukoilevat, tulee rukoilla hengessä ja totuudessa."


    • Kyllä. Hän puuttui vapaan markkinatalouden toimintaan anteeksi antamattomalla tavalla.

      • Olisikohan heittänyt Jalovaarankin pöydät nurin jos olisi palannut ennen kuin poliisi "kaatoi" pöydät?


      • terroristina

        Ihan varmasti, oli se sen verran kova jätkä, ja varmasti tiesi silloinkin, että mitä johtajajengi tykkää ja tekee sen jälkeen.


      • Herrantyö
        a-teisti kirjoitti:

        Olisikohan heittänyt Jalovaarankin pöydät nurin jos olisi palannut ennen kuin poliisi "kaatoi" pöydät?

        Jalovaara toimii kuten ennenkin Jumalan tahdon mukkaan ja pitää esirukoustilaisuuksia ihan normaalisti.


      • UhrikultinVastustaja
        a-teisti kirjoitti:

        Olisikohan heittänyt Jalovaarankin pöydät nurin jos olisi palannut ennen kuin poliisi "kaatoi" pöydät?

        Jeesusta ei pakanat kiinnosta. Jalovaara saisi tehdä mitä huvittaa, sillä ei jaa samaa uskontoa Jeesuksen kanssa. Jeesus oli tummaihoinen Lähi-Idän juuralainen, musta tukka ja harmaakihara parta. Jos Jesse tulisi Suomeen, monet haukkuisivat ja käskisivät arameaa sipertavan heppusen palaamaan takaisin sinne mistä onkaan tullut.


      • sesyy
        Herrantyö kirjoitti:

        Jalovaara toimii kuten ennenkin Jumalan tahdon mukkaan ja pitää esirukoustilaisuuksia ihan normaalisti.

        No, jos rahanahneudesta oli kyse Jeesuksen kiivaudessa temppelimarkkinatorin pöytien viskomisessa, niin luultavasti kyse oli silloin tästä asiasta:

        Matt. 7

        21. Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka TEKEE MINUN TAIVAALLISEN ISÄNI TAHDON.
        22. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta
        ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?'
        23. Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'.

        Nimittäin Jeesuksen opetukset perustuvat alhaisten tunteiden voittamiseen.


      • lisäysedelliseen

        Eikä ainoastaan opetukset, vaan ikuinen elämä.


    • Miten toi Vatikaanin pankki, kun kerrotaan, että siellä harrastetaan rahanpesua.

      Noin muuten, Valuutan vaihto on ihan normaalia toimintaa, ja Jerusalemiin kokoontui monista maista pyhiinvaeltajia juhlan aikana, joten rahanvaihto oli tarpeellinen toimintamuoto. Matkalaiset tarvitsevat rahaa muuhunkin kuin uhrieläinten ostoon.

      Sitäpaitsi nuo eläimethän syötiin.

      Se on moskeija jossa vain rukoilemassa käydään.

    • Eihän jumalakaan syntiä tehnyt kun hukutti kaikki maailman ihmiset. Jumala ja jeesus on vain paljon parempia kuin me tavalliset kuolevaiset. Siksi heitä pitää palvoa.

      • SyntiinlankeemuksenOsa

        15 Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. 16 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. 17 Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma."

        1 Käärme oli (viekkain) kaikista eläimistä, jotka Herra Jumala oli luonut. Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta'?" 2 Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä. 3 Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.'" 4 Silloin käärme sanoi naiselle: "Ei, ette te kuole. 5 Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan." 6 Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi. 7 Silloin heidän silmänsä avautuivat...

        Heistä siis tuli Jumalan kaltaisia, synnin tekijöitä.


      • sepointtivielä

        Aivan loistava johtopäätös, mutta sanopa vielä, että MIKSI?


      • sanaviidakko

        Ei kukaan käske Jeesusta palvoa, vaan Kristusta. Kaksi eri asiaa. Kannattaa olla tarkkana termien kanssa, niin ymmärtää paremmin tätä sotkua.


      • UhrikultinVastustaja
        sanaviidakko kirjoitti:

        Ei kukaan käske Jeesusta palvoa, vaan Kristusta. Kaksi eri asiaa. Kannattaa olla tarkkana termien kanssa, niin ymmärtää paremmin tätä sotkua.

        Kristus tarkoittaa samaa kuin Messias, mutta koineen kreikaksi. Se voidaan myös kääntää suomeksi voideltu/valittu. Jeesus itse suhtautuu nyrpeästi tähän titteliin ja jopa kieltäytyy siitä heti kun yksi oppilaosta tarjoaa sitä hänelle. Myöhemminkin Jeesus puhuu messiaanisuutta vastaan, kun taas oppilaat kuvataan pösilöisksi joille tämä ei mene läpi vaan he sinnikkäösi jatkavat siinä uskossa että Jeesus on luvattu messias joka tulee vapauttaamaan Juudean Rooman ikeestä. Vaarallosta peliä toisaalta, sillä seinälläkin on korvat.


    • raamatunlukija

      On ajateltu että tämä temppelikohtaus olisi ollut viimeinen naula Jeesuksen arkkuun. Hänhän asettui julkisesti vastustamaan Mooseksen lakia joka oli määrännyt uhrit toimitettavaksi. Uskovat juutalaiset ajattelivat hänen nousseen itse Jumalaa vastaan. Jeesus joutui UT:n mukaan ristille Jumalan pilkkaamisesta.

      • Onko se, kun kansanjoukko vapautti Barabbaksen ja tuomitsi Jeesuksen, se varsinainen asia joka tuomitsi jumalanpilkasta Jeesuksen? Roomalaisethan kuitenkin tuomion täytääntöönpanon toteuttivat.


      • dikduk

        Paitsi ettei Rooma koskaan ottanut kantaa vallattujen kansojen uskontoihin eikä ristiinnaulinnut "väärin" uskovia. Jeesuskin tuomittiin poliittista syistä, hän oli maaherran mielestä yrittänyt juutalaisten kuninkaaksi.
        Papit olivat silti varmaan suuttuneet välikohtauksesta myyntipaikalla ja ehdottaneet Jeesuksen tuomitsemista, mutta muutakin siis oli tarvittu jotta maaherra tuomion antoi .


      • UhrikultinVastustaja
        dikduk kirjoitti:

        Paitsi ettei Rooma koskaan ottanut kantaa vallattujen kansojen uskontoihin eikä ristiinnaulinnut "väärin" uskovia. Jeesuskin tuomittiin poliittista syistä, hän oli maaherran mielestä yrittänyt juutalaisten kuninkaaksi.
        Papit olivat silti varmaan suuttuneet välikohtauksesta myyntipaikalla ja ehdottaneet Jeesuksen tuomitsemista, mutta muutakin siis oli tarvittu jotta maaherra tuomion antoi .

        Nimenomaan. Jeesuksen toimita jerätti kansansuosiota ja aiheutti levottomuutta. Johtava papisto pelkäsi että tästä seuraa kansannousu ja verenvuodatus. He pidättivät Jeesuksen ja ottivat kuulusteluun, mutta Snahedrin oli vajaa eikä voinut langettaa kuolemantuomiota. Siksi tässä tarvittiin maaherraa. Toki siinä oli kyse papiston auktoriteetistä ja kunniasta, joita kumpaakin Jeesus oli loukannut. Kunniakulttuureille kun on ominaista, että loukkaukset kostetaan välittömästi ja väkivaltaisesti ja toisten tahatonta loukkaamista vältetään tarkasti.


      • salaliittoteoriako

        Mutta Jeesuksella oli kannattajia, myöskään hänen nilkkojensa luita ei murskattu kuten muiden, ja niistä hävitettäväksi määrätyistä papyruskääröistä on tietoa, jotka löytyivät autiomaasta 1700 vuotta myöhemmin, että kaksi miestä talutti Jeesuksen luolasta ulos. Kyllä kai siihenkin maailman aikaan rahalla pystyi puhumaan?!


      • UhrikultinVastustaja
        sage8 kirjoitti:

        Onko se, kun kansanjoukko vapautti Barabbaksen ja tuomitsi Jeesuksen, se varsinainen asia joka tuomitsi jumalanpilkasta Jeesuksen? Roomalaisethan kuitenkin tuomion täytääntöönpanon toteuttivat.

        Barabbaksen vapauttaminen on lienee ollut kokonaan joko fiktiota tai sitten sadistista näytelmää. Oma teoriani on, että kyseessä oli Pilatuksen puhtaasti säätämä käytäntö vapauttaa yksi vanki juhlan aikana, jota ei enää myöhemmin haluttu enää jatkaa. Muista lähteistä tiedämme että maaherroilla oli lähes vapaat järjestää oikeudenkäynnit omassa provinssissaan. Barabbas rukka joutui tyrannimaisen, mutta uudishenkisen ja kokeilun haluisen maaherran julmaan peliin, jossa kansanneuvostolle eli comitealle tarjotaan vaihtokauppaa. Leikkiihän kissakin saalillaan. Vaihtokauppaa ei kuitenkaan tehty, sillä tuomion päätös on oraakkeelin, Claudia Prokulan käsissä. Oraakkelin (siis Pilatuksen vaimona) päätös oli vapauttaa syytetty mies näkemänsä unen perusteella. Tämä oli yksi sairas roomalainen käytäntö, je turvautuivat ennustajiin, profeettoihin ja oraakkeleihin terkeissä päätöksissä. Pilatus oli varmaan huojentunut keisari Tiberiuksen päätöksestä sallia ottaa puolisot mukaan provinsseihin, vaikka Pilatus oli määrätty rangaistuksena Juudeaan naituaan itseään ylempiluokkaisen naisen. Comitea ei kuitenkaan ollut tyytyväinen Pilatuksen päätökseen, vaan tilanteesta oli kehittymässä jo kiivas mellakka. Pilatus päätti siis lyödä pelin poikki ja luovuttaa, sillä virkakautensa alussa oli oppinut ettei niskoitteleville juutalaisille voi tehdä mitään. Tuolloin nimittäin Pilatus oli siirtänyt yönturvin kaikessa hiljaisuudessa keisarin tunnuksilla varustetut kilvet ja viirit Caesareasta Jerusalemiin, mikä oli loukannut tuolloista neuvostoa. Sanhedrin oli marssinut osoittamaan mieltä Pilatuksen luo, mutta kun Pilatus uhkaili heitä väliintulolla, he paljastivat kaulansa ja olivat valmiita kuolemaan.


      • onmuitakin

        Ai niin, myös apostoli Johanneksen oppilaan oppilas Irenaeus kirjoitti toisella vuosisadalla, että Jeesus kuoli varsin vanhana.


      • UhrikultinVastustaja
        salaliittoteoriako kirjoitti:

        Mutta Jeesuksella oli kannattajia, myöskään hänen nilkkojensa luita ei murskattu kuten muiden, ja niistä hävitettäväksi määrätyistä papyruskääröistä on tietoa, jotka löytyivät autiomaasta 1700 vuotta myöhemmin, että kaksi miestä talutti Jeesuksen luolasta ulos. Kyllä kai siihenkin maailman aikaan rahalla pystyi puhumaan?!

        Roomalaiset jakoivat yön neljään vartiovuoroon. Yön pimeän turvin, vuorojen välissä, Jeesuksen ruumis olisi ollut helppo viedä. Ainoa este oli haudansuulle siirretty korkkikivi. Matteuksen evankeliumi kuitenkin kertoo, että maanjäristys siirsi kiven pois paikoiltaan. Seismologien mukaan tuolloin tosiaan oli maanjäristys, joka jätti jäljet Kuoleenmeren sedimentti kerroksiin. Toisaalta kuoleman jälkeen alkoi juutalainen suruaika jonka ensimmäinen osa shiva kesti viikon ja toinen osa shloshim kuukauden. Tämän jälkeen alkoi yhdentoista kuukauden mittainen aika, jolloin vielä jatkettiin hautauksessa alkanutta päivittäistä kaddish -rukouksen lukua.


      • UhrikultinVastustaja
        UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Barabbaksen vapauttaminen on lienee ollut kokonaan joko fiktiota tai sitten sadistista näytelmää. Oma teoriani on, että kyseessä oli Pilatuksen puhtaasti säätämä käytäntö vapauttaa yksi vanki juhlan aikana, jota ei enää myöhemmin haluttu enää jatkaa. Muista lähteistä tiedämme että maaherroilla oli lähes vapaat järjestää oikeudenkäynnit omassa provinssissaan. Barabbas rukka joutui tyrannimaisen, mutta uudishenkisen ja kokeilun haluisen maaherran julmaan peliin, jossa kansanneuvostolle eli comitealle tarjotaan vaihtokauppaa. Leikkiihän kissakin saalillaan. Vaihtokauppaa ei kuitenkaan tehty, sillä tuomion päätös on oraakkeelin, Claudia Prokulan käsissä. Oraakkelin (siis Pilatuksen vaimona) päätös oli vapauttaa syytetty mies näkemänsä unen perusteella. Tämä oli yksi sairas roomalainen käytäntö, je turvautuivat ennustajiin, profeettoihin ja oraakkeleihin terkeissä päätöksissä. Pilatus oli varmaan huojentunut keisari Tiberiuksen päätöksestä sallia ottaa puolisot mukaan provinsseihin, vaikka Pilatus oli määrätty rangaistuksena Juudeaan naituaan itseään ylempiluokkaisen naisen. Comitea ei kuitenkaan ollut tyytyväinen Pilatuksen päätökseen, vaan tilanteesta oli kehittymässä jo kiivas mellakka. Pilatus päätti siis lyödä pelin poikki ja luovuttaa, sillä virkakautensa alussa oli oppinut ettei niskoitteleville juutalaisille voi tehdä mitään. Tuolloin nimittäin Pilatus oli siirtänyt yönturvin kaikessa hiljaisuudessa keisarin tunnuksilla varustetut kilvet ja viirit Caesareasta Jerusalemiin, mikä oli loukannut tuolloista neuvostoa. Sanhedrin oli marssinut osoittamaan mieltä Pilatuksen luo, mutta kun Pilatus uhkaili heitä väliintulolla, he paljastivat kaulansa ja olivat valmiita kuolemaan.

        Polykarpoksen tekstistä on olemassa kaksi eri versiota. Toisen mukaan varsin vanhana, toisne version mukaan noin 50 vuotiaana. Toisekseen, Polykarpoksen opettaja ei ollu apostoli Johannes vaan Johannes vanhin, jotka myöhemmin keksiajalla sotkettiin keskenään yhteen, siis samaan aikaan kun muitakin Raamatussa mainittuja henkilöitä yhdisteltiin mielivaltaisesti toisiinsa. Johannes vanhin oli ollut kreikkalainen Filipposksen opetuslapsi, sen joka oli yksi seitsemästä avustajasta.


      • onmuitakin kirjoitti:

        Ai niin, myös apostoli Johanneksen oppilaan oppilas Irenaeus kirjoitti toisella vuosisadalla, että Jeesus kuoli varsin vanhana.

        Tosiaan gnostilaisten lähteiden mukaan Jeesus eli vanhaksi perheineen, opetti jälleensyntymää ja piti itseään valaistuneena mutta ei jumalana.


      • UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Barabbaksen vapauttaminen on lienee ollut kokonaan joko fiktiota tai sitten sadistista näytelmää. Oma teoriani on, että kyseessä oli Pilatuksen puhtaasti säätämä käytäntö vapauttaa yksi vanki juhlan aikana, jota ei enää myöhemmin haluttu enää jatkaa. Muista lähteistä tiedämme että maaherroilla oli lähes vapaat järjestää oikeudenkäynnit omassa provinssissaan. Barabbas rukka joutui tyrannimaisen, mutta uudishenkisen ja kokeilun haluisen maaherran julmaan peliin, jossa kansanneuvostolle eli comitealle tarjotaan vaihtokauppaa. Leikkiihän kissakin saalillaan. Vaihtokauppaa ei kuitenkaan tehty, sillä tuomion päätös on oraakkeelin, Claudia Prokulan käsissä. Oraakkelin (siis Pilatuksen vaimona) päätös oli vapauttaa syytetty mies näkemänsä unen perusteella. Tämä oli yksi sairas roomalainen käytäntö, je turvautuivat ennustajiin, profeettoihin ja oraakkeleihin terkeissä päätöksissä. Pilatus oli varmaan huojentunut keisari Tiberiuksen päätöksestä sallia ottaa puolisot mukaan provinsseihin, vaikka Pilatus oli määrätty rangaistuksena Juudeaan naituaan itseään ylempiluokkaisen naisen. Comitea ei kuitenkaan ollut tyytyväinen Pilatuksen päätökseen, vaan tilanteesta oli kehittymässä jo kiivas mellakka. Pilatus päätti siis lyödä pelin poikki ja luovuttaa, sillä virkakautensa alussa oli oppinut ettei niskoitteleville juutalaisille voi tehdä mitään. Tuolloin nimittäin Pilatus oli siirtänyt yönturvin kaikessa hiljaisuudessa keisarin tunnuksilla varustetut kilvet ja viirit Caesareasta Jerusalemiin, mikä oli loukannut tuolloista neuvostoa. Sanhedrin oli marssinut osoittamaan mieltä Pilatuksen luo, mutta kun Pilatus uhkaili heitä väliintulolla, he paljastivat kaulansa ja olivat valmiita kuolemaan.

        Jotenkin koko juttu Barabbaksesta ja muistakin tässä on niin sekava että kyllä jos se ei ole fiktiota niin sen täytyy olla sadistista näytelmää, kuten kerroitkin.


      • gnostilaisuudesta
        libertas kirjoitti:

        Tosiaan gnostilaisten lähteiden mukaan Jeesus eli vanhaksi perheineen, opetti jälleensyntymää ja piti itseään valaistuneena mutta ei jumalana.

        Irenaeus ei ole gnostilainen, hän vastusti gnostilaisuutta, eikä Jeesuksen omia tekstejä pidetä gnostilaisina, jotka löytyivät, ja liki koko gnostilainen käsitekin on heittänyt kuperkeikkaa ja joutunut uuteen tarkasteluun.


      • täsmennysvielä

        Irenaeus - hän joka kirjoitti toisella vuosisadalla Jeesuksen eläneen varsin vanhaksi - oli Lyonin piispa.


      • raamatunlukija
        sage8 kirjoitti:

        Onko se, kun kansanjoukko vapautti Barabbaksen ja tuomitsi Jeesuksen, se varsinainen asia joka tuomitsi jumalanpilkasta Jeesuksen? Roomalaisethan kuitenkin tuomion täytääntöönpanon toteuttivat.

        Tarkoitin näitä raamatunkohtia. Edeltävissä jakeissa kerrotaan mikä oli pilkkaamista.

        Matt. 26:65
        Silloin ylimmäinen pappi repäisi vaatteensa ja sanoi: "Hän on pilkannut Jumalaa. Mitä me enää todistajia tarvitsemme? Katso, nyt kuulitte hänen pilkkaamisensa.
        Mark. 14:64
        Te kuulitte hänen pilkkaamisensa. Mitä arvelette?" Niin he kaikki tuomitsivat hänet vikapääksi kuolemaan.

        Näin UT kertoo, mutta dikdukin näkemys on mielestäni aivan OK.


      • UhrikultinVastustaja
        sage8 kirjoitti:

        Jotenkin koko juttu Barabbaksesta ja muistakin tässä on niin sekava että kyllä jos se ei ole fiktiota niin sen täytyy olla sadistista näytelmää, kuten kerroitkin.

        Kissakin leikkii saaliillaan.


      • Gnostis
        gnostilaisuudesta kirjoitti:

        Irenaeus ei ole gnostilainen, hän vastusti gnostilaisuutta, eikä Jeesuksen omia tekstejä pidetä gnostilaisina, jotka löytyivät, ja liki koko gnostilainen käsitekin on heittänyt kuperkeikkaa ja joutunut uuteen tarkasteluun.

        Gnostilaisuuden käsite otettiin käyttöön vuonna 1966 Messinassa järjestetyssä gnostilaisuutta käsitelleessä konferenssa. Pääpiirtein se on yhtä hypoteettinen uskonnollinen liike kuin yksin Q-evankeliumiin nojaava kuvutteellinen Q-seurakunta.


      • raamatunlukija kirjoitti:

        Tarkoitin näitä raamatunkohtia. Edeltävissä jakeissa kerrotaan mikä oli pilkkaamista.

        Matt. 26:65
        Silloin ylimmäinen pappi repäisi vaatteensa ja sanoi: "Hän on pilkannut Jumalaa. Mitä me enää todistajia tarvitsemme? Katso, nyt kuulitte hänen pilkkaamisensa.
        Mark. 14:64
        Te kuulitte hänen pilkkaamisensa. Mitä arvelette?" Niin he kaikki tuomitsivat hänet vikapääksi kuolemaan.

        Näin UT kertoo, mutta dikdukin näkemys on mielestäni aivan OK.

        Edelleenkin kirjoitukset eivät taida selvästi kertoa miten tämä ylipappien ja roomalaisten, tuomion toteuttajien, yhteistyö käytännössä sujui. Tai minä en nyt ymmärrä mitään.


      • KalsiRyhmittymää
        sage8 kirjoitti:

        Edelleenkin kirjoitukset eivät taida selvästi kertoa miten tämä ylipappien ja roomalaisten, tuomion toteuttajien, yhteistyö käytännössä sujui. Tai minä en nyt ymmärrä mitään.

        On kaksi ryhmää. Ensimmäisen tutkija ryhmän mukaan neuvostolla oli oikeus tuomita syytetty kivitettäväksi uskonnollisissa kiista-asioissa (esim Stefanus ja Jaakob), mutta siihen vaadittiin enemmistön suostumus. Jos neuvosto ei ollut päätösvaötainen, se ei voinut lain puitteissa toimita kuolemaan. Suurimmalta osin tämä näkemys perustuu sihen mitä Josephus ja rabbiiniset lähteet kertovat oikeuden käynneistä.

        Toinen ryhmä taas edustaa näkemystä, jonka mukaan juutalaisilla ei ollut mitään oikeuksia tuomita syytettyä kuolemaan vaan täysi päätösvalta tästä asiasta oli roomalaisen maaherran käsissä, eikä neuvostolla siis ollut näin mitää osaa kuolemaan tuomitun teloituksessa. Tämä on varsinkin suosittu käsitys kirkon teologien piirissä, joiden mukaan juutalaisilla ei ollut mitään osaa Jeesuksen pidätykseen, kuulusteluun ja tuomitsemiseen.


      • KalsiRyhmittymää kirjoitti:

        On kaksi ryhmää. Ensimmäisen tutkija ryhmän mukaan neuvostolla oli oikeus tuomita syytetty kivitettäväksi uskonnollisissa kiista-asioissa (esim Stefanus ja Jaakob), mutta siihen vaadittiin enemmistön suostumus. Jos neuvosto ei ollut päätösvaötainen, se ei voinut lain puitteissa toimita kuolemaan. Suurimmalta osin tämä näkemys perustuu sihen mitä Josephus ja rabbiiniset lähteet kertovat oikeuden käynneistä.

        Toinen ryhmä taas edustaa näkemystä, jonka mukaan juutalaisilla ei ollut mitään oikeuksia tuomita syytettyä kuolemaan vaan täysi päätösvalta tästä asiasta oli roomalaisen maaherran käsissä, eikä neuvostolla siis ollut näin mitää osaa kuolemaan tuomitun teloituksessa. Tämä on varsinkin suosittu käsitys kirkon teologien piirissä, joiden mukaan juutalaisilla ei ollut mitään osaa Jeesuksen pidätykseen, kuulusteluun ja tuomitsemiseen.

        Kiitos vastauksesta. Raamatun mukaan jää spekuloinnille kuitenkin paljon tilaa.


    • Ei joku Iraneaus nyt ollut pointti tai se ja se auktoriteetti (niitähän riittää totesi jo Jessekin) vaan että Jeesus kuoli vanhuuttaan eikä väkivaltaisesti paalulla. Onneksi niin.
      Mitä hän siis opetti? Mielestäni niin kuin Buddha 600 vuotta aiemmin.
      Ja gnostilaisuus on vaikeata kun ei luvata hengellisiä pikavoittoja eivätkä urut pauhaa.
      Ei siksi niin trendikästä massaviihdettä.

      • UhrikultinVastustaja

        Jos Jeesus selvisi hengissä ristiltä, tämä todennäköisesti kuoli vammoihinsa ja verenmyrkytykseen parin kuukauden sisällä ristiinnaulitsemisesta. Haavat vaativat jatkuvaa hoitoa ja desinfiointia, keho taas runsaadti nesteitä paikkaamaan verenhukkaa. Kävely on ollut vaivalloista, ja kyyryssä kulkeva lähes nelikymppinen miekkonen on näyttänyt lähinnä ikälopulta kerjäläiseltä kaiken sen kutittamisen ja muun väkivallan jälkeen.


      • UhrikultinVastustaja kirjoitti:

        Jos Jeesus selvisi hengissä ristiltä, tämä todennäköisesti kuoli vammoihinsa ja verenmyrkytykseen parin kuukauden sisällä ristiinnaulitsemisesta. Haavat vaativat jatkuvaa hoitoa ja desinfiointia, keho taas runsaadti nesteitä paikkaamaan verenhukkaa. Kävely on ollut vaivalloista, ja kyyryssä kulkeva lähes nelikymppinen miekkonen on näyttänyt lähinnä ikälopulta kerjäläiseltä kaiken sen kutittamisen ja muun väkivallan jälkeen.

        Roomalaiset käyttivät joko paalua tai paalua poikkipuulla, johon uhri köytettiin käsistään alasti. Tuskallisen kuoleman aiheutti tukehtuminen.
        Naulaamista ei käytetty, koska naulat olivat liian arvokkaita rikollisiin haaskattaviksi.
        Katso Corpus Inscriptionum Latinarum.


      • wikistäpoimittua

        No tämähän selittää tuon saviruukusta löytyneen tekstin:

        »He toivat paikalle kaksi pahantekijää ja ristiinnaulitsivat Herran heidän keskelleen. Mutta hän vaikeni ikään kuin ei olisi tuntenut lainkaan tuskaa.»

        (Piet. ev. 10, käännös Matti Myllykoski)

        Paavalikin puhuu pelkästä puuhun ripustamisesta, joka viittaa enemmän köyteen kirjeessään galatalaisille luvussa 3.

        »…he näkivät vielä haudasta tulevan ulos kolme miestä, joista kaksi tuki kolmatta, sekä ristin tulevan näiden jäljessä. Kahden pään ulottuivat taivaaseen, mutta heidän taluttamansa (miehen pää) ulottui taivastenkin yli. He kuulivat taivaista äänen, joka sanoi: ”Oletko saarnannut poisnukkuneille?” Ja rististä kuului vastaus: ”Kyllä.”»

        (Piet. ev. 39–41, käännös Matti Myllykoski)

        Jos makaat maassa ja katsot ylöspäin seisovia ihmisiä, niin risti kuin kävelijöiden päätkin ovat taivaalla .... ylettyä taivasten yli, viittaa kumarassa oloon - vaikuttaa pespektiivikuvaukselta, ja kertoo havainnoitsijan asennon..


    • zza

      Jeesus Kristus herrojen Herra ja kuningasten Kuningas, ei makaa haudassa, niin kun budha ja muhamed, sekä muut heidän kaltaisensa profeetat. Jeesus Kristus on sovittanut sinun ja minun synnit ristin puulla, otetaan pelastus kiitoksella vastaan uskomalla häneen. Nyt, kun uskomme häneen. Hän haluaa kertoa meille, kuinka paljon Hän meitä rakastaa, sen Hän on ilmoittanut sanassaan, Johanneksen ja muissakin evankeliumeissa. Joita tästä lähtien luemme ja tutkimme rukouksen kanssa päivittäin.

      • taivastenvaltakunnassa

        Tai uskomalla häntä, Jeesusta, kuten hän sanoo: kellä on korvat se kuulkoon! Ihmisuhrikultti on sitten jotakin muuta, joka hänestä tehtiin, mutta hän ei ole sitä.

        Tai kuten piispa Huovinen sanoi kristuksesta, joka on Jeesuksen arvonimi:

        "Juhannuksen aurinkoa ihaillessa sopii muistaa, että Kristuskin on aurinko, Toinen Aurinko, erotukseksi maallisista auringoista. Pakanallisten hallitsijoiden nimelle annettiin uusi merkitys. Kristus on Voittamaton Aurinko, Sol Invictus. "

        http://www.helsinginhiippakunta.evl.fi/piispa/helsingin_hiippakunnan_piispat/eero_huovinen/puheenvuoroja/?x20117=1379280

        Silloin kun keisari ja paavi tekivät kimpan tähän ihmisuhrikultti/syntioppiuskontoon, oli Rooman vallanajan pakanajumala Sol Invictus - joka on VT:n Baal-jumalan eräs nimi.

        Nykyaikaan ei edes sovi pakanajumalanpalvonnan ohella okkultiset menot - Ilmestyskirja on jo toteutunut , Lusifer saanut taivaasta kenkää, ja Jeesuksen toinen tuleminen taphtunut., joten on aika luopua vampyyriuskonnosta ja suorittaa henkinen ja ymmärrykseen perustuva ylösnousemus.

        Kanssani on samaan mieltä teologian tohtori Tarkki:

        JOS VERISTÄ SIJAISKÄRSIMYSTÄ KOROSTAVA KRISTINUSKO TULISI MARKKINOILLE NYT, SE TODENNÄKÖISESTI KIELLETTÄISIIN TAI SAISI AINAKIN K18-MERKINNÄN.

        https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kristinusko-2-0

        Isot kirjaimet kirkko- ja kaupunki -lehdestä. Säästäkää jatkossa lapset tältä kauheudelta! Pyydän!

        Tästä hetkestä eteenpäin tärkeää on kuolemanjälkeisen oman taivaspaikan tavoittelun sijasta Jeesuksen opetukset , ja elää elämänsä niitä kunnioittaen - se on tie, totuus ja elämä - ja saavuttaa itsetutkiskelulla ja oman toiminnan ohjauksella alhaisten tunteiden voitto, sekä ottaa taivaspaikan tavoittelun sijasta myös vastuu itsestä ja lähimmäisistä.

        Paavin mukaan helvetti on suljettu (lehtiuutinen), joten myös taivas ei olekaan jossakin muualla, vaan kaikki on täällä ja tässä, koko taivastenvaltakunta -itsestä riippuu minkälaisen siitä tekee; tekeekö helvetin vai tekeekö taivaan.


      • valtakuntaontässäjanyt

        Jeesus sanoi, ”Jos teidän johtajanne sanovat teille, ’Katso, (Isän) valtakunta on taivaalla,’ silloin taivaan linnut ovat teitä arvokkaampia. Jos he sanovat teille, ’Se on meressä,’ silloin kalat ovat teitä arvokkaampia. Ennemmin valtakunta on teissä ja teidän ulkopuolellanne. Kun te tunnette itsenne, te tulette tunnetuiksi, ja ymmärrätte, että olette elävän Jumalan lapsia. Mutta jos te ette tunne itseänne, silloin te elätte köyhyydessä, ja te olette köyhyys.”

        Tuomaan evankeliumi, Jeesuksen alkuperäiset sanat


      • valtakuntaontässäjanyt kirjoitti:

        Jeesus sanoi, ”Jos teidän johtajanne sanovat teille, ’Katso, (Isän) valtakunta on taivaalla,’ silloin taivaan linnut ovat teitä arvokkaampia. Jos he sanovat teille, ’Se on meressä,’ silloin kalat ovat teitä arvokkaampia. Ennemmin valtakunta on teissä ja teidän ulkopuolellanne. Kun te tunnette itsenne, te tulette tunnetuiksi, ja ymmärrätte, että olette elävän Jumalan lapsia. Mutta jos te ette tunne itseänne, silloin te elätte köyhyydessä, ja te olette köyhyys.”

        Tuomaan evankeliumi, Jeesuksen alkuperäiset sanat

        Tuossa on enemmän hengellistä ravintoa jo kuin johtajien runsautta notkuvissa kirkollispöydissä koskaan yhteensä.
        Sori vaan Paavi & kumppanit.
        Aito kama on stydiä aina.


      • raamatunlukija
        taivastenvaltakunnassa kirjoitti:

        Tai uskomalla häntä, Jeesusta, kuten hän sanoo: kellä on korvat se kuulkoon! Ihmisuhrikultti on sitten jotakin muuta, joka hänestä tehtiin, mutta hän ei ole sitä.

        Tai kuten piispa Huovinen sanoi kristuksesta, joka on Jeesuksen arvonimi:

        "Juhannuksen aurinkoa ihaillessa sopii muistaa, että Kristuskin on aurinko, Toinen Aurinko, erotukseksi maallisista auringoista. Pakanallisten hallitsijoiden nimelle annettiin uusi merkitys. Kristus on Voittamaton Aurinko, Sol Invictus. "

        http://www.helsinginhiippakunta.evl.fi/piispa/helsingin_hiippakunnan_piispat/eero_huovinen/puheenvuoroja/?x20117=1379280

        Silloin kun keisari ja paavi tekivät kimpan tähän ihmisuhrikultti/syntioppiuskontoon, oli Rooman vallanajan pakanajumala Sol Invictus - joka on VT:n Baal-jumalan eräs nimi.

        Nykyaikaan ei edes sovi pakanajumalanpalvonnan ohella okkultiset menot - Ilmestyskirja on jo toteutunut , Lusifer saanut taivaasta kenkää, ja Jeesuksen toinen tuleminen taphtunut., joten on aika luopua vampyyriuskonnosta ja suorittaa henkinen ja ymmärrykseen perustuva ylösnousemus.

        Kanssani on samaan mieltä teologian tohtori Tarkki:

        JOS VERISTÄ SIJAISKÄRSIMYSTÄ KOROSTAVA KRISTINUSKO TULISI MARKKINOILLE NYT, SE TODENNÄKÖISESTI KIELLETTÄISIIN TAI SAISI AINAKIN K18-MERKINNÄN.

        https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kristinusko-2-0

        Isot kirjaimet kirkko- ja kaupunki -lehdestä. Säästäkää jatkossa lapset tältä kauheudelta! Pyydän!

        Tästä hetkestä eteenpäin tärkeää on kuolemanjälkeisen oman taivaspaikan tavoittelun sijasta Jeesuksen opetukset , ja elää elämänsä niitä kunnioittaen - se on tie, totuus ja elämä - ja saavuttaa itsetutkiskelulla ja oman toiminnan ohjauksella alhaisten tunteiden voitto, sekä ottaa taivaspaikan tavoittelun sijasta myös vastuu itsestä ja lähimmäisistä.

        Paavin mukaan helvetti on suljettu (lehtiuutinen), joten myös taivas ei olekaan jossakin muualla, vaan kaikki on täällä ja tässä, koko taivastenvaltakunta -itsestä riippuu minkälaisen siitä tekee; tekeekö helvetin vai tekeekö taivaan.

        Hyvä linkki. Olen Tarkin kanssa samaa mieltä.


      • Krrrr

        Siinä on taas valheen kaikella voimalla viekkaudella ja vääryydellä i rroitettu kommentteja asiayhteydestään. Kirkko ja Kaupunki - lehti on saastaisuudessaan ja mädännäisyydessään harhaoppia ja hulluutta pahimmillaan. Uhrikatitsa on Jeesus. Ei ole mitään toista evankeliumia sanoi Paavali. Eräät vain yrittävät hämmentää puhdasta mieltänne. Kristinusko ei ole filosofia eikä kultti, jollaiseksi Jehovan todistajat sekä mormonit sen vääntävät. Verinen evankeliumi on pelastus. Jeesus Kristus on tie totuus ja elämä.


    • Asiaa voi lähestyä myös siltä kantilta että Jeesus oli Jumalan temppelissä kotonaan. Hän puhdisti, toki kovalla kädellä, kotiaan. Jeesus toimi tässä tilanteessa vääryyttä vastaan.

      • dikduk

        Eivät myyjät ja myytävät eläimet olleet itse temppelissä ja eläimiä oli pakko ostaa koska eivät muualta tulleet voineet raahata niitä Jerusalemiin pitkien matkojen takaa. Jotta ihmiset olisivat voineet täyttää uhrausvelvollisuutensa piti olla eläinkauppaa. Ei alue jolla kauppaa käytiin ollut Jeesuksen eikä kenenkään muunkaan "koti", vaan laillisen ja tarpeellisen kaupan paikka.
        Jos kauppapaikkaa ei olisi ollut, papit olisivat voineet ylläpitää päivittäisuhrit mutta vain harvat muut ihmiset olisivat voineet uhrata silloinkaan kun heidän olisi niin pitänyt tehdä sen lain mukaan jonka uskottiin olevan Jumalan antama .On järjetöntä haukkua kauppaa mutta jättää huomiotta että se kuitenkin oli välttämätöntä jotta temppeli voisi toimia tavalla johon se oli määrätty .


      • Pylväikössä
        dikduk kirjoitti:

        Eivät myyjät ja myytävät eläimet olleet itse temppelissä ja eläimiä oli pakko ostaa koska eivät muualta tulleet voineet raahata niitä Jerusalemiin pitkien matkojen takaa. Jotta ihmiset olisivat voineet täyttää uhrausvelvollisuutensa piti olla eläinkauppaa. Ei alue jolla kauppaa käytiin ollut Jeesuksen eikä kenenkään muunkaan "koti", vaan laillisen ja tarpeellisen kaupan paikka.
        Jos kauppapaikkaa ei olisi ollut, papit olisivat voineet ylläpitää päivittäisuhrit mutta vain harvat muut ihmiset olisivat voineet uhrata silloinkaan kun heidän olisi niin pitänyt tehdä sen lain mukaan jonka uskottiin olevan Jumalan antama .On järjetöntä haukkua kauppaa mutta jättää huomiotta että se kuitenkin oli välttämätöntä jotta temppeli voisi toimia tavalla johon se oli määrätty .

        Kun tuolla sanotaan, todennäköisin myyntipaikka oli opetukseen tarkoitettu Salomonin pylväikkö ja Kuninkaalinen stoa pakanoiden esipihalla, sillä varsinkin tilan avoimuus sopii sen käyttöön torina.


      • dikduk
        Pylväikössä kirjoitti:

        Kun tuolla sanotaan, todennäköisin myyntipaikka oli opetukseen tarkoitettu Salomonin pylväikkö ja Kuninkaalinen stoa pakanoiden esipihalla, sillä varsinkin tilan avoimuus sopii sen käyttöön torina.

        Ei juutalaiset "vierassyntyiset" eivät päässet varsinaiselle temppelin alueelle lainkaan eikä ulompien muurien sisäpuolellakaan missään voinut kuljeksia myytävää karjaa. Rahanvaihtajista ei varmasti tiedetä ovatko he toimineet nk Salomonin pylväikössä vai muualla. Kumpaisienkin toimintaa tarvittiin, temppelihän käytännössä oli teurastuslaitos ja temppelivero oli lain säätämä .

        Jeesus varmaan on "riehunut" temppelin jollain piha-alueella sehän oli pääsiäisen aikaan paras tapa tulla vangituksi. Rooman joukot olivat tulleet juhlan ajaksi paikalle Kesareasta maaherran kera , koska oli tärkeä ettei juhlan aikana syntyisi kapinaa tai muuta mellakkaa. Paikallahan oli paljon pyhiinvaeltajiakin Rooman valtakunnan muista osista. Häiriköinnin varmasti huomaisi niin Rooman edustaja kuin papisto.
        Kristinuskon logiikkaa tässä en vain ymmärrä, sen mukaan Jeesus = Jahve joka nyt yritti tulla tapetuksi häiriköimällä omia määräyksiään vastaan jotta voisi korvata ne uudella uhrilla josta oli määrännyt että sen pitää olla hän itse ihmiseksi inkarnoituneena .


      • dikduk kirjoitti:

        Eivät myyjät ja myytävät eläimet olleet itse temppelissä ja eläimiä oli pakko ostaa koska eivät muualta tulleet voineet raahata niitä Jerusalemiin pitkien matkojen takaa. Jotta ihmiset olisivat voineet täyttää uhrausvelvollisuutensa piti olla eläinkauppaa. Ei alue jolla kauppaa käytiin ollut Jeesuksen eikä kenenkään muunkaan "koti", vaan laillisen ja tarpeellisen kaupan paikka.
        Jos kauppapaikkaa ei olisi ollut, papit olisivat voineet ylläpitää päivittäisuhrit mutta vain harvat muut ihmiset olisivat voineet uhrata silloinkaan kun heidän olisi niin pitänyt tehdä sen lain mukaan jonka uskottiin olevan Jumalan antama .On järjetöntä haukkua kauppaa mutta jättää huomiotta että se kuitenkin oli välttämätöntä jotta temppeli voisi toimia tavalla johon se oli määrätty .

        Niin eihän Jeesus sinällään kauppaa vastaan hyökännyt vaan rahan ahneita rahanvaihtajia, jotka "ryöstivät" ihmisten käteisvarat ahneudellaan.


    • ihmeidenhallitsija

      Laitoin jo tuonne väliin, mutta päätin siirtää myös tänne loppuun, koska liittyy otsikon aiheeseen ja toisaalta Jeesuksen omista sanoista ja opetuksista ei ole ollenkaan löytynyt synti-sanaa.

      Sanot siellä edellä, että UT painottaa ihmeitä - kuten Jeesuskin.

      Ihmeet ei ole vain hänessä ja häntä varten. Hän sanoo Johanneksen evankeliumin luvussa 8, ettei hänen tarvitse ihmeitä todistaa, koska hän tietää mitä IHMISESSÄ ON, ja sanoo, että jos hänen opetuksiaan noudatetaan, ja löydetään se jokin, niin kivetkin palvelevat.

      Jeesuksen tuoma opetushan liittyy nimenomaan ihmeiden hallitsemiseen (joka siis on myös tieteen valossa mahdollista), ja jos ihminen hallitsee ihmeet, hän ei ole markkinatorin armoilla, ja niinpä Jeesus on pelastaja, messiassa - vähintäinkin siinä vaiheessa, kun peto on niin voimissaan, ettei ilman sitä voi kukaan ostaa eikä myydä.

      Tämä tieto hävitettiin jo hyvissä ajoin 300-luvulla, kun Jeesus tuomittiin harhaoppiseksi, ja ryhdyttiin vainoamaan ihmisiä noitina ja heidän voimiaan saatanasta olevina, joiden ihmisten arveltiin hallitsevan jotakin ns. yliluonnollista, ja ihmeistä tehtiinkin paholaisen työtä

      Tosin oli mahdollista myös vannoa ihmeet kirkon nimissä joissakin tapauksissa, jolloin ihmeiden tekijä/kokija ensin tapettiin ja myöhemmin sitten julistettiin pyhimykseksi, kuten Jeanne d Arc.

      Ihmiset laitettiin samalla palvomaan Jeesusta vain Kristus-persoonana ja tehtiin ihmisuhrikultti, jotta markkinatori jatkoi pyörimistään kun kaikki synnitkin ja alhaisuudet Jeesus muka oli ruumiillaan jo etukäteen pelastanut.

      Jeesushan heitteli juuri myyjien ja rahanvaihtajien pöytiä - ja toisaalta hänen tekemänsä ihmeet hyvin tiedettiin.

      Mihin ihmeet hallitseva ihminen mitään markkinatoria, pankkeja ja sijoittajien rahapussien kasvattamista tarvitsisikaan?!

      • ihmissielukauppa

        Ilmestyskirjan mukaan tuo markkinatori onkin sitten vinha myyntipaikka - nimittäin siellä käydään kauppaa myös ihmissieluista:

        Ilmestyskirja luku 18:

        12. kaupaksi tuotua kultaa ja hopeata ja jalokiviä ja helmiä ja pellavakangasta ja purppuraa ja silkkiä ja helakanpunaa ja kaikkinaista hajupuuta ja kaikenlaisia norsunluu-esineitä ja kaikenlaisia kalleimmasta puusta ja vaskesta ja raudasta ja marmorista tehtyjä esineitä,
        13. ja kanelia ja hiusvoidetta ja suitsuketta ja hajuvoidetta ja suitsutuspihkaa ja viiniä ja öljyä ja lestyjä jauhoja ja viljaa ja karjaa ja lampaita ja hevosia ja vaunuja ja orjia ja ihmissieluja.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      175
      7037
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      41
      4129
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2085
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2019
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1859
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1676
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      30
      1619
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1578
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1418
    Aihe