Politiikkojen hyllytys liian hidasta

Kaulustyöläinen

Kittilässä ollaan syytteessä törkeistä virkarikoksista, työsuojelurikoksista, jne.jne. joista tuskin kukaan voi väittää, ettei ainakin osa rikoksista ollut varmasti tahallisia.
Matti Nissinen hyllytettiin 30v uran päätteeksi syksyllä 2017 ja lopulta irtisanottiin tuomion jlk.tammikuun lopussa 2018.
Poliisijohtaja Aapio ei voi välttää hyllytystä, päätös asiasta tulee piakkoin. Ensimmäinen lähtö on hyllylle, ja oletettavasti tie on sama kuin Nissisella. Jos tuomio tulee joutuu Aapio luultavimmin toteamaan kuin Nissinen."Potkut tuli".
Kittilässä potkuja ei tule, tulee hyllytys jota yhteisvoimin vastustetaan tien minkälaisilla keinoilla.

Aapiota tuskin tarvitsee raahata työpaikaltaan, Kittilän tapauksessa sekin kortti jää nähtäväksi. Syytteissä on eroa, törkeä virkarikos etc. vastaan virkavelvollisuuden laiminlyönti ovat eri sarjassa. Asemakin on tietenkin toinen, mutta laki koskee myös peräkylän päättäjiä, vaikka sitä ei ainakaan Kittilässä tunnusteta.
Harmillista tässä on oikeusprosessin hitaus, nykymenolla tutkinnassa olevia ei saada mahdollisiin syytteisiin riittävän ripeästi. Puhumattakaan nykyisistä syytetyistä joiden pitäisi olla ihan muualla kuin päättämässä, näin syntyy valtavat määrät päätöksiä ilman mandaattia ja kunta on heitteillä.
Kunnallinen itsevalta voi olla tuhon tie, Kittilän päättäjät saattoivat ajaa itsenäisen kunnan historian päätökseen jukuripäisellä käytöksellään.
Turun oikeudenkäynnissä puhutaan terroristisesta teosta, tässä voisi käyttää nimitystä kuntaterrori, jolla on halvaanutettu hallinto ja saatettu Kittilän kunta naurun alaiseksi.

Jos näistä syytteistä livahdetaan ilman korvausvelvollisuutta pienillä sakoilla, se syö oikeusjärjestelmän uskottavuutta.
Kuten isoA on palstalla arvellut, tuomioita tulee eikä ihan vähäisiä. Oikeuslaitos ei voi olla huomioimatta tekojen toistuvuutta, tahallisuutta ja lain ilmeistä väheksymistä.

Erikoista on se, että Nissisella ja Aapiota ei ole entisiin töihin asiaa, mutta niin kunta tai-valtakunnan politiikko voi pölyn laskeuduttua palata jatkamaan entiseen malliin.
Se on outoa, voiko vallanhimosta parantua?

Paljon on puhuttu mystistä takapiruista, löytääkö tuomiovalta mitään väärää siitä rahan ja vallan komentoketjusta, jonka kaikki luulevat tietävänsä? Törmän päällä tuskin varpaat kastuu ja samaan aikaan Kittilässä uidaan syvissä vesissä. Oppia se vain on, koko rahalla.

108

5443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voikoollamahd

      Kaulustyöläisen kommentista:

      "Turun oikeudenkäynnissä puhutaan terroristisesta teosta, tässä voisi käyttää nimitystä kuntaterrori, jolla on halvaanutettu hallinto ja saatettu Kittilän kunta naurun alaiseksi. "

      Jossain mielessä vertaus sarjakuristajaan on yhtälailla kohdallaan. Eräät kunnan päättäjät tavallaan "kuristavat" kuntalaisia kaken aikaa ja monella lailla? Kuinka pahaksi tilanne voi mennä, ennenkuin todella puututaan asiaan. Ilmeisesti kepu on tehnyt laista liian löysän. Tietäen kepun enemmistön kunnassa.

    • A.Mpiainen
      • pienempitorvi

        Taitaa olla Torvisen kanssa sitä alempaa "sarjaa"


      • maanTapa

        Pitää ottaa huomioon kuka on vallassa, Jos kyse oliskin Persujen tai Vasurien touhuista olisi tahti ollut toinen. Keskustapuolueessa on totuttu suhmurointiin valtakunnallisestikkin on ollut jos jonkinlaista sotkua. Eiköhän Kittilänkin tapaus ole hiljaisesti hyväksytty mielestäni se on maan tapa.


      • LeviNostra

        Herran jestas tuota menoa!! Ei tuo Maijalan metsälappalaisfestariavustus ainakaan erityisen hyvältä näytä ulospäin.


      • ettätältäpohjalta

        Kaulustyöläisen teksti on asiallista ja paikkansapitävää. Nimimerkille "maanTapa" haluaisin sanoa, että vaikka kepu pettää aina, niin tämä sutkaaminen Kittilässä ei ole riippuvainen puolueista. Siihen osallistuvat kepu, persut, vassarit, kokoomus ja viime vaalien jälkeen on mukaan liittyneet demarit ja kristilliset, eikä ole yhdenkään puoluejohdosta kuulunut hiiskaustakaan. Ihan on Kittilän kyläpäälliköiden omaa tuotantoa.

        "LeviNostra".lle tiedoksi, että vaikka Maijala lausuu ja kirjoittelee tietämättömänä mitä sattuu, niin metsälappalaisfestariavustus palautuu viimeistä euroa myöten Kittilän yrittäjien kautta kunnan kassaan. Tämänkaltaiset tapahtumat ovat yleensä semmoinen kunnan elinkeinoelämää vilkastuttava "hiiva", joka saa ihmiset kokoontumaan yhteen ja käyttämään paikallisia yrittäjiä.

        Kittiläläisten huomio suunnataan sivuseikkoihin. On mukava jurputtaa kepun tempauksista ja Maijalan avustuksista, kun samaan aikaan esimerkiksi 20 milj. liikevaihdolla toimiva Oy Levi Ski Resort Ltd kulkee aivan omia teitään kunnan sutkipäättäjien ohjauksessa.

        Herätkää!


    • IsoA1955

      Tässä on enemmän pelissä kuin vallanhimo. Jotain sellaista pelätään mitä vielä ei ole näkyvissä. En jaksa uskoa että pelkästä vallanhimosta sutkit ovat näin isolla joukolla ajaneet itsensä näin armottomaan ahdinkoon. Ahdinkoon, jossa osalle käy todella huonosti.

      Otsikon toteamus politikkojen "hitaasta hyllyttämisestä" osuu asian ytimeen. Varmasti aikanaan, kun laista on päätetty, on uskottu että luottamustehtäviin valitaan luottamusata kunnioittavat ihmiset. Luottamusajatus on ollut valtaisa erhe. Ei millään voi ymmärtää Kittilän tilanetta. On valkaantunut luottamustoimiin tälläinen joukko henkilöitä, joille sana luottamustehtävä ei merkitse yhtään mitään. Kittilässä lienee tehty sutkivalinoissa Suomen ennätys. Toivottavasti sitä ei missään, eikä koskaan, enää rikota.

      Suoraselkäiset valtuutetun olisi toimineet kuntalain 85 ja 86 §:n mukaisesti ja lain henkeä noudattaen. Valtuusto voi luottamushenkilön velvollisuuksien vastaisesta menettelystä pidättää luottamushenkilön toimestaan tutkimuksen ja oikeudenkäynnin ajaksi. Valtuuston puheenjohtaja voi päättää väliaikaisesta pidättämisestä ennen valtuuston kokousta.

      Mikäli luottamushenkilö on asetettu syytteeseen muusta kuin virkarikoksesta, voi valtuusto kuntalain 86 §:n nojalla pidättää luottamushenkilön toimestaan oikeudenkäynnin ajaksi ja erottaa tämän vähintään kuuden kuukauden ehdottoman tai ehdollisen vankeusrangaistuksen johdosta. Syyksi riitää esimerkiksi kunnan työntekijään kohdistuvat kunnianloukkaus-, pahoinpitely-, syrjintä- sekä erinäiset yksityisyyden loukkaamisrikokset.

      Suoraselkäinen luottamushenkilö vetäytyisi itse pois toiminasta. Kittilässä suoraselkäisiä löytyi hyvin vähän. Löytyi kuitenkin. Toki löytyi myös niitä jotka eivät syyteitä saaneet. On inhimillistä että virheitä tehdään. Niistä opitaan ja vastuu kannetaan. Sutkin tunnistaa siitä että vastuunkantokykyä ei ole. Tämä on syytä Kittiläläisten äänestäjien tiedostaa, kun uusia luottamushenkilöitä valitaan. Niitähän valitaan paljon ennen ennen kuin sutkien oikeuscaset ovat läpi käyty.

      Kyllä sutkit suolataan, aikaa vain kuluu turhan monta vuotta. Eipä taida kivaa sutkeilla olla vuosikausia "löysässä hirressä". Mutta, siten makaat kun petaat.

    • Leevileviltä

      Mäkelä tuli kunnanjohtajaksi ikäänkuin ulkopuolisena (lue: rehellisenä) henkilönä. Hän oli tiukan valvonnan alla. Lopuksi hänen työnsä tehtiin mahdottomaksi. Potkut tuli. Kuka antoi määräyksen? Koko kylä tietää senkin. Vs johtajat tämä mystinen henkilö "haki" omistaan. Ei päästetty Mattilaa sotkemaan kuvioita. Peli oli pahasti kesken. Hän niittää kohta sitä, mitä on kylvänytkin?

    • IsoA1955

      Tämä ymmärrys minullakin on että peli on pahasti kesken. Eiköhän kohta ala todellisia uutisiakin tihkua. Ne ei paljon naurata Kittilän sutkeja, eikä muitakaan.

      Syksyllä alkaa melkoinen käräjöinti. On mielenkiintoista odotella ketkä saa lisäkutsuja käräjille.

      Niitä odotellessa voi laskeskella paljonko laittomasti pois potkittu Mäkelä saa korvauksia. Hänhän on vieläkin Kittilän palkkalistoilla. Alkaa puolen miljoonan raja lähestyä. Eikä loppua korvauksien kasvamisessa ole näköpiirissä.

      Kaikki päätyy aikanaan. Tämän sekasotkun setvimiseen menee valitettavast vielä vuosia.

    • ptruu-takaisin

      Fagerholm, ja muut syytteessä olevat vaikuttavat jääveiltä , päättämään asiaa,
      niinpä onkin avustus perittävä takaisin , sen myöntäneiltä kh :n jäseniltä !

    • Kaulustyöläinen

      Mukava huomata että moni muu on myös tympääntynyt hitauteen, selvitysryhmä odotettiin pelastajaksi...pitkä viive yllätti monet.

      Hyllytyksen hitaus näkyy siinä että mm. tämä mainittu Fagerholm on hankkinut uusia ja uusia posteja joihin ei pitäisi Lex Kittilän myötä olla mitään asiaa.
      Lex Kittilän valmistelleet virkamiehet eivät osanneet odottaa massiivista laista piittaamatonta vastarintaa yli puolue rajojen. Kittilän röyhkeys yllätti ministeriön valmistelijat, sekä valtiopäivät! Yksikään kansanedustaja ei osannut nykyistä tilannetta edes kuvitella, ainakaan ääneen.

      Kapinan kärkenä on pääministerin omat koirat, joita Sipilä ei edes yritä komentaa. Pääministeri pitää kanssa aivan tyhmänä, kuka jaksaa uskoa ettei hän ole perehtynyt...tai tiedä mitä Kittilän piirissä häärätään? Väitän ettei Sipilä puhu totta, varmasti tietää!

      Vasemmistossa tehty Yrityksen erottaminen ei ollut kovin tyylikästä. Puolueella ei ollut asiaan kommentoinniksi kuin ujo viesti. Voit liittyä yksityisesti puolueen jäseneksi...huh...
      Asiallista olisi ollut piirin ripitys ja sen perään nöyrä anteeksipyyntö Inkerille ja kutsu jäseneksi.

      Hyllytyksiä ei tehdä, ja Kittilä sotkeentuu yhä syvemmälle. Pahinta on että valtuutetut keskenään äänestävät toisiaan avain paikoille ja vaikka Lex Kittilän mukaan näin ei voi tehdä, Kittilässä vain voi!
      Selvää on että lakiin on syytä sorvata tiukennuksia, tämän ei pitäisi olla mahdollista. Kukaan ei ottanut huomioon että osalla Kittilän politiikoista ei ole omaatuntoa, käsitystä oikeasta ja väärästä.

      Ja perään kommentti kauppajonosta "tulis kunnon tulva ja veis koko kylän!"

      • nopiastinousee

        Ei ole kaukana vesi kylän raitilta, ei se kylää vie kuha huuhteloo.


    • minentiijämittään

      ”Esimerkiksi yksi kittiläläinen valtuutettu, vasemmistolainen Raili Fagerholm sanoi minulle sellaisen asian, että hän on valtuutettuna kolme vuotta sitten äänestänyt kunnanjohtajan luottamuksesta. Hän ei ole tehnyt mitään muuta. Hänelle tulee nyt syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Hän ei todellakaan voi tietää eikä hänellä ole oikeutta julkisesti puolustautua.”

      Mitä Maijala ajaa takaa? Jos Raili ei ole tietoinen Lex Kittilästä, antaako se hänelle oikeuden toimia lain sisältöä vastaan hyväksymällä luottamustoimet hallinnossa, josta hänen pitäisi olla hyllytetty?

      Kittilässä saattaa olla pitkä rivi väkeä jotka puolustautuvat samalla taktiikalla. Kun en ole tiennyt, ei minua saa syyttää- Just joo

    • eikyllätoimittuoikeinnyt

      Ikävintä tuossa Maijalalle lahjoitetusta kymppitonnissa on se, että se palvelee vain sitä (ehkä melko pientä) osaa kittiläläisiä jokka aattelevat Maijalan tavoin. Onko se sitten oikea asia tuolla Maijalalla, niin siihen en sano mitään, kukin ratkaiskoon itte, mitä on. Yritän vain sanoa ettei Kittilän oman juhlavuoden kokonaisbudjetista olisi pitäny kymmentä prosenttia lahjoittaa Kittilän ulkopuoliselle taholle, vaan että rahat olisi pitänyt ohjata kittiläläiseen omaan toimintaan tai kittiläläisten omaan juhlavuoden juhlintaan.

      Mikä olis estäny vaikka laittaa sitä kymppitonnia lasten,nuorten tai vanhusten ilahuttamiseksi? Tai vaikka kuntalaisille ilmaisiin konsertteihin tai jääkiekkopeleihin tai tansseihin jokaisella sivukylällä työväintalon lisäksi? Tai vaikka tehty kymppitonnilla video tai kirja tai lehti Kittilästä vuosien 1868 -2018 aikana? Jotaki oikiasti kaikkia kittiläläisiä koskevaa?

      Sodankylän valtuustohan katsoi Maijalan toiminnan 400 euron arvoiseksi mikä saattaa kertoa jotain kyllä sodankylän ja kittilän poliittisesta toiminnasta jotain, lieko sitten hyvää tai huonoa, päättäköön kukin ittse.

      • tämmöstäsuhmurointia

        SK 9.5.2018

        "Keskustan kansanedustajan Eeva-Maria Maijalan johtama yhdistys sai Kittilän kunnalta 10 000 euron suuruisen avustuksen kesällä 2018 Kittilässä järjestettävää Metsälappalaispäivät-tapahtumaa varten.

        Kun hakemusta käsiteltiin Kittilän kunnanhallituksessa 28. marraskuuta 2017, vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa esitti, että haettua avustusta ei myönnetä. Hän perusteli ehdotustaan sillä, että kunnan avustuskohteet ovat vakiintuneita ja avustuksia jaetaan paikallisille kulttuurijärjestöille, -tapahtumille ja yksityisille kulttuurin toimijoille.

        ”Vuotuiset määrärahat ovat pienet ja käyttötarkoitus tarkoin määritelty”, esityksessä lukee.

        Kunnanhallituksen käsittelyssä ehdotus kumottiin sen jälkeen, kun kunnanhallituksen jäsen Raili Fagerholm (vas) esitti, että avustus myönnetään. Hän sai tuekseen viisi muuta hallituksen jäsentä. Kaksi äänesti esitystä vastaan.

        Avustuksesta päättämässä oli Fagerholmin lisäksi kolme henkilöä, jotka olivat lokakuussa 2017 saaneet syytteet virka-aseman väärinkäyttämisestä.

        - -

        Edellisenä kesänä metsälappalaistapahtuma järjestettiin Savukoskella yhteistyössä Savukosken ja Sodankylän kuntien kanssa. Savukosken ja Sodankylän kuntien tuki rajoittui 400 euron lehti-ilmoitusten ostamiseen. Kävijöitä oli yhdistyksen mukaan noin 450, mutta 6.–8. heinäkuuta järjestettävään Kittilän tapahtumaan odotetaan runsaasti enemmän ihmisiä.

        Hakemuksen mukaan kunnan tuki kattaa 70 prosenttia Metsälappalaispäivien kuluista. Muita tuloja yhdistys saa myymällä mainoksia lehteensä. Yhdistys kertoo, ettei se tavoittele voittoa. Työt on määrä tehdä talkoilla.

        Avustus maksetaan Kittilä 150 v. -toimikunnan varoista. Kunnan vuoden 2018 talousarviossa toimikunnan käyttöön varattiin 103 000 euroa. "


    • Minäpä-ihmettelen

      Aiempi kommentti. Levi 20milj.sutkipäättäjien ohjauksessa on melko lailla eri sarjaa kuin Maijalan metsäsaamelaisten juhlat.
      Totta, Maijala on kiitettävästi puhunut melkoisen kummallisia Kittilästä ja kunnan päätöksen teosta. Onko tässä kiitos siitä?
      Sitäkin kummallisuutta voi miettiä että miksi eräs kunnan Herra ajeli vaalimainoksiensa kanssa pitkin pitäjää matkailuautolla? Saahan sitä, monesti asiat johtaa toiseen ja herätään ihmettelemään että miksi?
      Vs.voitti kokeneen hakijan aivan yllättäen, eikä kenelläkään käynyt mielessä miksi? Oli vain niin noheva ja toispaikkakuntalaisena tunsi kunnan paremmin kun Mattila. Tämäkin me kaikki uskomme.
      Sitten se 20milj. Miksi sinne valittiin ehdolle ko.henkilöt. Siihenkin on syy, kun kaikkeen tuntuu liittyvän jotain ei uskottavaa!

    • Loppu..mikä..loppu

      Ministeriö siis pidättää syytetyt luottamustoimistaan kesäkuun asussa !
      Toivottavasti pahimpia änkyröitä ei tarvitse pidättää oikeastikin, Rova-
      niemen putkaan !!

    • Levinletku

      Hyllytyksiä tarkoitus:
      "Sen tarkoituksena on varmistua siitä, että kuntalaiset voivat luottaa päätöksentekoon – eli että ei synny edes epäilystä siitä, että päätöksentekijät ajattelisivat enemmän omaa etuaan kuin kunnan ja veronmaksajien etua."

      Siitä ei ole epäilystä Kenen etua Sutkit ajavat! Täällä sovitaan et saat tuon paikan kun... Onko siinä jotain väärää? Ei ainakaan Kiittilässä, ei tietenkään! On vain tullut vääriä valintoja, tai sopivia?

      • sutkitlinnaan

        Kittilän sutkipäättäjien viimeisimmät kieroilut on kunnan edustajien valinta Oy Levi Ski Resort Ltd.n hallitukseen ja hallintojohtajan kelpoisuusehtojen rukaaminen kunnanhallituksessa. Tässä viimeisimpiä mainitakseni.
        Hyllytyksen tarkoitus on estää tällaiset laittomuudet.


    • onerikoinentilanne

      Ottamatta kantaa kuka on väärässä ja kuka on oikeassa tapaus on mielenkiintoinen.

      Kansa on valinnut edustajat, jotka ovat päättäneet jotakin, josta heitä syytetään. Samat edustajat on valittu uudelleen, vaikka äänestäjät eli kansa on tiennyt heidän toimintatapansa.

      Tulee mieleen, onko kansa eli äänestäjät sitten syyllisiä, kun on valinnut heidät uudelleen tietäen, mistä on kysymys.

      • leevileviltä

        Kuntalaiset eivät tienneet asioiden oikeaa tilannetta, koska sutkit levittivät valheellisia juttuja kylillä ja pelottelivat kuntalaisia milloin milläkin asialla. Esim. teilläpäin voi aura-auto seuraavan kerran käydä vasta kesällä. Jne, jne...


      • Eionnistu

        Typerys. Vaikka kansa valitsisi kenet tahansa, ei laittomuuksia saa tehdä. Analogia on ihan sama kuin jos rikollisjoukkio äänestäisi keskuudestaan valtuutetut ja sitten vain taivas olisi rajana tehdä mitä huvittaa. Ei se ole Suomessa mahdollista. Tai on, mutta se on laitonta. Ei vastuusta pääse vaikka joku äänestäjä kannattaisi mitä vain.


    • Hiljaaperille

      Kansa einuskonut silmiään, ei korviaan. Tosiasiassa kansa ei käyttänyt niitä tiedon hakemiseen ja tulos oli tämä. Onhan Kittilässä vieläkin porukkaa joka on faktoista huolimatta aivan eri mieltä ja silloin ei paikallisesta politiikasta paljon vitsiä heitellä. Menisitkö hirviporukkaan jossa ollaan kiivasti eri mieltä, tämä herättää tunteita ja silloin tunnetusti järki väistyy.
      Se on sanottava ettei kylän paikallinen media kovinkaan totuudelle tarjonnut tukea, laivat kääntyy hitaasti. Sama oli valtakunnan mediassa, IL vielä jaksaa suoltaa epätosi juttuja, muut asiassa.

      • Torvi4

        Kunhan tulevissa ? vaaleissa heivaatte ne eri mieltä olevat yli laidan. Se vasta takaa paluun normaaliin. Joku matkailukuningatar ehkä "vaatii" vanhoja kehiin, että saa ajettua omia etujaan, mutta äänestäjät päättävät kuka tulee valituksi. Siinä ei isoisten sana silloin paljoa paina.


      • leevileviltä

        Paikallisen lehden tuki totuudelle oli kiinni PP:n salailuyrityksistä. Uusi aika toivottavasti alkaa. Jos lehti ei pysy totuudessa, tilaajat loppuvat.


    • Hiljaaperille

      Me vain emme tiedä, oliko myynti ja markkinointi saanut puhelinsoiton? Levin alue on markkinajohtaja kunnassa, ja kas. Mitäs yrityksiä siellä on, jotka perinteisesti käyttävät paikallista printtiä?
      Paikallinen media rohken hiemani muuttaa linjaansa YLE Rovaniemen kannoilla.
      Suomi on yksi vähiten korruptoitunut maa, entä jos kunnat laitetaan samalle viivalle. Onko Kittilä Suomen kuntien Somalia, eniten korruptoitunut?

      • kaivethanpa-kuvetta

        "Suomen Somalia" siinä sitä on titteli, sopii juuri kuin nyrkki silmään.


    • Erilaki

      Pääkaupungissa potkuihin riitti virkavelvollisuuden laiminlyönti. Mikä riittää Kittilässä?

      • leevileviltä

        Kyllä lähtee Kittilän päättäjiäkin.


        Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio pidätetään virasta

        " Virasta pidättäminen astuu voimaan välittömästi.
        Sisäministeriö on pidättänyt Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion virantoimituksesta, kunnes Aapiota vastaan nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta on käsitelty tuomioistuimessa."

        Sisäministeriö kertoo asiasta keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa.


    • Mitätulossa

      Nyt on kovat paikat kun hyllytys lähenee. Kattokaa ihmeessä mitä taas on listalla kun se julkaistaan. Sutkit saattaa ajaa uusia juttuja, vielä kerkee tekemään pahoja

      • Että...silleen

        Tulee kova homma kun joudutaan kaikki joissa syytetyt tai muuten jäävit on olleet päättämässä käydään uudelleen läpi


    • Kaulustyöläinen

      Aapio on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja kertoi syytteen nostamisen jälkeen, että hän aikoo jatkaa tehtävässään. Sisäministeriö ryhtyi tämän jälkeen selvittämään, onko Aapiolla edellytyksiä jatkaa virassa.

      Ei ollut, lähtö tuli kuten oikeusvaltiossa pitääkin tulla.

      Kittilän päättäjät toimivat aivan samoin, kieltävät syyllisyyden sekä istuvat sitkeästi valtuustossa, lautakunnissa ja muilla luottamuspaikoilla. Kittilä ei toistaiseksi kuulu oikeusvaltioon kuin nimellisesti.

      Sisäministeriö toimi nopeasti, nyt nähty Kittilän valtuutettujen monikertainen kuuleminen vaarantaa uskottavan päätöksenteon. Syytteet on nostettu, mikä estää pidättämisen? Valtuutettujen oikeusturva, vastaan reilun 6000 asukkaan oikeusturva?

    • oivaatarinaa

      Nyt on syytekirjelmät luettavissa kunnan sivuilta katsokaa ja lukekaa syyttäjän teonkuvauksia. On tosiaan kittiläläisten syytä olla ylpeitä syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkisen suorasta kuvauksesta josta kyllä jutun juoni selviää. On rankkaa luettavaa kannattaa kittiläläisten tutustua minkälaisia sählääjiä asiassa on heilunut.

      • Ylpeänäesittää

        Joo aika karua tekstiä. Aika lailla kiistatonta, että täysissä järjissä (teknisesti) on toimittu mutta 100% laittomasti. Ihan höpöhöpöä selittää että nappia vain painoin ja siitäkös minua raukkaa nyt rangaistaan. Samoin hauska huomata, että Päivikin ohjein on toimittu.

        Täältähän nämä löytyy kun scrollaa alaspäin.
        http://dynasty.kittila.fi/kokous/20181624-1-3.PDF


      • burkenlaki

        Mitä nämä syytteessä olevat ihmiset ovat tuolloin ajatelleet??? Silmiin pistää asenne ” mitään ette voi” me tehdään mitä halutaan, meitä eivät lait ja sopimukset koske, ollaanhan me enemmistö - hankitaan sellainen lausunto jostain, että saadaan ” lailliset puitteet” mielivallalle. Anna Mäkelää käy sääliksi - tuollainen terveen järkensä menettänyt kiihkoilijajoukko kimpussaan kuin susilauma ja mistä syystä? Siitä, Mäkelä että teki aivan perustellun tutkintapyynnön hissiyhtiön epäselvyyksien tutkimiseksi. Tavallisilla ihmisillä kiihkon mentyä ohi tulee häpeä siitä miten tulikaan toimittua, tällä porukalla se näyttää olevan tuntematon käsite, vallassa roikutaan viimeiseen saakka ja yritetään maalata mustaa valkeaksi - tyyliin- minä painoin vain vähän nappia eihän minua voi mistään syyttää.
        Jos pyrkii ehdolle painamaan nappia , niin pitää myös ymmärtää lain velvoitteet ja vaatimukset. Mäkinen kyllä kertoi niitä valtuutetuille koko ajan, mutta kostamisen kiihko ja vallan täyteys vei vaan järjen äänestä voiton.
        Nyt on edessä maksun aika...


    • ei_saa_tekemättömiksi

      Osa nyt syytteessä olevista sai asiata varoituksen, kunnanvaltuuston kokouksessa jossa Mäkelän erottaminen tehtiin.
      Kunnanhallituksen toimet sen sijaan ovat olleet omaa luokkaansa.

      Entä nyt, harmittaa varmasti. Harmittiko teidän tekonne ...aivan varmasti. On vain kohtuullista että ne arvioidaan, oikeudessa.

    • IsoA1955

      Jaha, VM on jämäkän ja odotetun kannan ottanut.Linkki löytyy "Ylpeänäesittää" nimimerkin tekstin lopusta. Päätös vielä vähän viivästyy kun on 30 pv aikaa valitaa. Kittilän sutkien toilailia seuraileena valitetaan varmasti. Valitusta tutkitaan viikko pari ja näiden sutkien osalta politiikka on sitten siinä. Alkaa muutaman vuoden oikeuskampailut ja sieltä saadut tuomiot. Sen jälkeen kärhämöidään korvauksista. Toiminta on ollut sen verran tökeröä että varmasti korvauksia vaaditaa. Taitaa yksistään Mäkelä vaatia korvauksia laittomasta irtisanomisista loppupeleissä 0,5 milj EUR.

      Tähän astisetkin kulut Kittilälle on isot, kunhan summat ulos tulee. Ja summa ei senkun kasvaa.

      Kyllä siinä valitusta riitää vielä virallisen VM:n valitusajan jälkeenkin. Oikeus voitaa mutta Euroja siinä kuluu!!! Mitään sillekään ette voi.

    • jälkipoltteita-tulossa

      Osa valtuutetuista voinee olla turvallisella mielellä, koska "muotovirheistä" ei
      kai pitäisi tulla muuta kuin pieniä sakkoja.
      Korvaukset ovatkin jo sitten eri asia, ne kirvelevät ja korventavat syytettyjä
      vielä vuosikausia eteenkin päin.

      • leevileviltä

        Nämä ns.muotovirheet on niitä sutkien keksimiä ja levittämiä juttuja, joita he kylällä mielellään "huutelee", jottei totuus tulisi ilmi. Mutta mitään eivät voi. Kyllä ne totuudet sieltä löytyy.


    • tulee_till

      ""muotovirheistä" ei kai pitäisi tulla muuta kuin pieniä sakkoja."

      Syyttäjä on eri mieltä, ehdollista haetaan ja hyvä niin. Mahdoitko lukea mistä sinun muotovirheesi koostuu?

      Lisää on tulossa. Eilavaaran paperit, niissä syyte on jo toinen ja sen myötä tuomiot.

      • KittiläänUusiVankila

        Ei muotovirheestä tulee sakkoja jos noudatetaan hallinto-oikeuden päätöstä ja korjataan virheet. Nyt syyteet kertovat pahemmista teoista joista voi saada vankeutta.


    • kysymyskuuuluu

      MIksei P.R:ää haastatella enemmän. Minun tietääkseni on ollut aika isossa osassa näissä kaikissa jutuissa. Nyt piileksii jossakin koko ajan?

      • pienempitorvi

        Hän pomppaa esiin heti kun porukkaa on hyllytetty ja taas alkaa ne varjokokoukset pyöriin ja sumplitaan PP n johdolla stratekiaa niinkuin sanonta kuuluu. Todennnäköisesti siitä seuraa vain Lex kakkonen. ja alkaa uusi aika.


      • underground

        Olisiko katsonut viisaammaksi mennä toistaiseksi "maan alle" , jos ei sitten
        ole taas ryyphäämässä, tai sekä että ?


      • voipoikarukkaa

        Jos P-R tarkoittaa Pekka Rajalaa, niin uskon, että hän on mahdollisesti tiennyt asioista, mutta ei ole ymmärtänyt niitä. P.R.n antamista lausunnoista päätellen hän ei ole penaalin terävimpiä kyniä. Hän on tunnollisesti saamiaan käskyjä noudattava toimija, joka ei ymmärrä puoliakaan tekemisistään luottamustehtävissä. Kuvaava on hänen antamansa arvio S Ylinampan soveltuvuudesta kj.n tehtävään ( kukahan senkin kirjoitti).
        http://dynasty.kittila.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20171499-4

        Rajala on nöyrä alamainen, joka ei ymmärrä suojella edes itseään. Jokaisessa kh.n kokouksessa hän sitoo itsensä päätöksillään laittomuuksiin aina vain tiukemmin. Puolustautuuko hän aikanaan sanomalla "En ymmärtänyt"?


    • Onmeilläkuntapoliitikot

      Eikö kunnanvaltuuston ja -hallituksen pöytäkirjoja vuosilta 2013 - 28.5.2017 voisi laittaa kunnan nettisivuille luettavaksi? Nyt olisi hyvä katsoa sieltä noita päätöksiä, joihin noissa haasteissa viitataan. Muuten täytyy vain olla huonon muistin varassa niiden pykälien kanssa.

      • Julkishallinnosta

        Käsittääkseni pöytäkirjat liitteineen on tulossa kunnan verkkosivulle jossain vaiheessa. Liitteet pitää käydä läpi ja poistaa niistä tietyt henkilö-ja/tai yritystiedot, joita ei saa julkaista. Se prosessi kestänee aikansa. Jos en ihan väärin muista, niin siitä saa kiittää Ylen toimittajaa. Hänen viime vuoden puolella tekemänsä asiakirjapyynnöt johtanee asiakirjojen julkisuuteen tai helpompaan saatavuuteen. Myös jotkut valtuutetut tekivät muistaakseni esityksen mm. teknisen lautakunnan kokousliitteiden julkistamiseksi.
        Joku fiksumpi saa korjata jos olen ihan väärässä.


    • Inkeroikenoikea

      Haluan rikos vastuuseen nämä sadistit jotka mua rääkänneet vuosia ja hyväksikäyttäneet. Julkinen rikosilmoitus:tässä.

      En kuulu kirkkoon tai mihinkään uskonnolliseen että synti ei kuulu minulle se on teidän päässä ne synti jutut.

      Laki.
      Haluan tavata asianajajani.
      Haluan lukea paperini.
      Haluan nämä rikosvastuuseen.

      #yhdenvertaisuus.fi
      #tasa-arvo.fi
      -suomi24AIcore

    • Satunnainenlukija12

      Onko kenellekään mahdollisuutta kopioida tuota Suomen Kuvalehden juttua Kittilästä 16.5. tänne palstalle. Tilaukseni on loppunut eikä vissiin enää kannata tuota lehteä tilata. Kai nämä jutut loppuu, kun nämä syytetyt pidätetään tehtävistään.

      • leevileviltä

        Tässä jotain kopsattua

        "Sähköpostiviesteistä selviää, kuinka lakimies Jari Korhonen on pitänyt Levi Magic -tutkintapyyntöön liittyen yhteyttä vs. kunnajohtaja Kyösti Tornbergiin.

        Lakimies Jari Korhosen toimisto on toiminut kunnan avustajana ilman virallista toimeksiantoa. Lakiasiaintoimisto JTK Law Oy avusti kuntaa syksyllä 2016 tekemään tutkintapyynnön, joka koski kunnan johtavia virkamiehiä ja heidän toimintaansa Levi Magic -kehitysyhtiön hankkeissa.

        Tutkintapyynnön jätti poliisille vs. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg 23. joulukuuta 2016. Se koski irtisanottua kunnanjohtajaa Anna Mäkelää, hallintojohtaja Esa Mäkistä ja teknistä johtajaa Lauri Kurulaa. Tutkintapyyntö ei kuitenkaan johtanut tutkinnan käynnistämiseen.

        Tähän mennessä ei ole ollut tiedossa, kuka tutkintapyynnön on konkreettisesti laatinut. Työtä tutkintapyyntöön on kuitenkin tehty paljon: pyyntö liitteineen painaisi paperiversiona useita kiloja.

        Toimeksiantoa asiasta ei siis ole kunnassa tehty, eikä Korhosen lakiasiaintoimisto ole laskuttanut työstä Kittilän kuntaa – tai ainakaan kunta ei ole laskua maksanut.

        Korhosen osuus tutkintapyynnön laatimisessa käy kuitenkin ilmi asiakirjoista, jotka Suomen Kuvalehti sai 9. toukokuuta 2018 kunnan kirjaamosta julkisuuslakiin vedoten. Ne kertovat Korhosen ja vs. kunnanjohtaja Tornbergin yhteydenpidosta asian tiimoilta.

        Korhonen toimii myös Hullu Poro Oy:n omistajan Päivikki Palosaaren ja hänen veljensä, kunnan enemmistöomistaman Levin hissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren asiamiehenä.

        Kolme vuotta ennen Levi Magic -tutkintapyyntöä, joulukuussa 2013, kunnanjohtaja Anna Mäkelä oli tehnyt tutkintapyynnön Jouni Palosaaren toimista hissikilpailutuksessa, ja myöhemmin joulukuussa tutkintapyynnön teki hissiyhtiön silloinen hallitus, jota johti Lauri Kurula. Yhtiön hallitus oli jo marraskuussa 2013 erottanut Palosaaren toimitusjohtajan tehtävästä.

        Kittilän kunnanvaltuusto päätti Levi Magicia koskevan tutkintapyynnön tekemisestä helmikuussa 2016 pian sen jälkeen, kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus oli todennut Mäkelän irtisanomisen lainvastaiseksi.



        Korhosen lakiasiaintoimisto JTK Law Oy teki kesän ja syksyn 2016 aikana ainoana tahona tieto- ja asiakirjapyyntöjä Kittilän kunnalle tapaus Levi Magiciin liittyen. Korhonen ei halunnut tammikuussa 2017 kommentoida asiaa.

        Nyt saadut asiakirjat paljastavat, että Korhosen toimisto pyysi vuoden 2016 aikana kunnan kirjaamosta kymmenittäin asiakirjoja, jotka koskevat Levi Magicia.

        JTK Law Oy:n työntekijä teki asiakirjapyyntöjä kunnan kirjaamoon 11. elokuuta, 16. elokuuta, 15. syyskuuta, 20. syyskuuta, 24. marraskuuta ja 9. joulukuuta.

        Lakimies Jari Korhonen tulee näkyviin asiakirjoissa vasta 22. joulukuuta 2016, vuorokautta ennen kuin vs. kunnanjohtaja Tornberg jätti kunnan tutkintapyynnön poliisille.

        Korhonen lähetti tuolloin sähköpostitse Tornbergille asiakirjoja. Ne liittyivät muun muassa Levin Luontokeskukseen, jota käsiteltiin Levi Magic -tutkintapyynnössä.

        Korhosen viestit ovat niukkoja. Hän on kirjoittanut lyhyet saatetekstinsä ”viestin aihe” -kenttään, ei varsinaiseen viestikenttään.

        ”Luottamuksellinen – mukana pari liitettä, jotka voi lisätä taustamateriaaliksi”, Korhonen kirjoitti viestissään 22. joulukuuta klo 13:27.

        Ja vain minuuttia myöhemmin Korhosen lähettämässä toisessa viestissä lukee ”aihe” -kentässä: ”Luottamuksellinen”. Varsinaiseen viestikenttään Korhonen on kirjoittanut Tornbergille vain yhden sanan, oman etunimensä: ”Jari”. Viestiin on liitetty asiakirjoja, jotka on tarkoitettu tutkintapyynnön liitteiksi."


      • leevileviltä

        Ja vielä vähän lisää

        "Virallinen toimeksianto olisi julkinen.

        Julkisen viranomaisen, jollainen kuntakin on, pitäisi toimia avoimesti ja läpinäkyvästi. Se ei voi salailla virkavalmisteluaan eikä käyttämiään asiantuntijoita.

        Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen ihmettelee asiakirjapyyntöjen ja sähköpostiviestien paljastamaa menettelyä. JTK Law Oy on tehnyt tukun asiakirjapyyntöjä kunnan kirjaamoon, vaikka toimisto on mitä ilmeisimmin hoitanut kunnan asiaa. Asiakirjapyyntöihin JTK Law Oy on liittänyt myös laskutusosoitteeksi lakiasiantoimiston osoitteen.

        ”Näyttää siltä, että on haluttu toimia ikään kuin kuka tahansa ulkopuolinen olisi voinut toimia. Jos kunta olisi antanut virallisen toimeksiannon Korhosen lakiasiaintoimistolle, sen ei olisi tarvinnut hankkia asiaa koskevia asiakirjoja kunnalle osoitettujen tietopyyntöjen kautta”, professori toteaa.

        Mutta: virallinen toimeksianto olisi julkinen.

        ”Siihen, että toimeksianto on kuitenkin annettu kunnan puolesta, viittaa muun muassa se, että kunnan kirjaamoon osoitetut asiakirjapyynnöt on samalla laitettu tiedoksi vs. kunnanjohtaja Tornbergille. Sehän olisi tavallisissa asiakirjapyynnöissä täysin tarpeetonta. Näköjään Tornberg on haluttu pitää ajan tasalla”, Viljanen sanoo.

        Asiakirjoista myös selviää, että kunnan arkistonhoitaja on lähettänyt asiakirjoja Korhosen toimiston työntekijälle vs. kunnanjohtaja Tornbergin toimeksiannosta.

        Viljasen mukaan julki tulleista Korhosen viesteistä herää kysymys, kuka maksaa tai on maksanut laskun hänen tekemästään työstä.

        ”Ei ole todennäköistä, että Korhonen olisi toiminut asiassa omasta aloitteestaan ja korvauksetta. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka suuri osuus Korhosella on asiassa ollut ja onko Tornberg lopulta tehnyt juuri muuta kuin allekirjoittanut tutkintapyynnön”, professori sanoo.



        Levin vaikuttajaperheen asiamies Korhonen on siis avustanut kuntaa tutkintapyynnössä, joka kohdistuu Jouni Palosaaresta tutkintapyynnöt tehneisiin Anna Mäkelään ja Lauri Kurulaan.

        Elokuussa 2017 Suomen Kuvalehti kertoi Palosaaren sisarusparin vaikutusvallasta Kittilässä jutussaan Suomen kalleimmat potkut (SK 32/2017).

        Maaliskuussa 2018 KRP:n esitutkinta-aineiston tultua julki Suomen Kuvalehti kertoi Päivikki Palosaaren ja hänen puolisonsa vaikuttamisyrityksistä joulukuussa 2013, jolloin Jouni Palosaaresta oli jo tehty tutkintapyyntö.

        Lakimies Jari Korhonen toimii parhaillaan ”molemmilla puolilla pöytää” eli hän avustaa Kittilän kuntakonserniin kuuluvaa Levin Vesihuolto Oy:tä tapauksessa, jossa yhtiön nykyinen hallitus on tehnyt tutkintapyynnön kahdesta kunnan työntekijästä.

        Samanaikaisesti Korhonen toimii kuntakonserniin liittyvässä laajassa rikostutkinnassa useiden syytteeseen asetettujen avustajana tapauksissa, joissa kuntakonserni on asianomistajana ja syytettyjen katsotaan toimineen konsernin etua vastaan. Suomen Kuvalehti kertoi Korhosen monista rooleista tammikuussa 2018.

        Korhonen on lupalakimies ja häntä sitovat tiukat eettiset ohjeet. Aiheellinen kysymys on, kuinka monessa roolissa yksi lakimies voi toimia yhteen ja samaan kuntakonserniin liittyvissä rikosoikeudellisissa sotkuissa.



        Kaikkiaan 27 viime valtuustokauden luottamushenkilöä on asetettu syytteeseen muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä kunnanjohtajan erottamiseen liittyvässä vyyhdissä. He vastaavat syytteisiin Lapin käräjäoikeuden pääkäsittelyssä, joka alkaa syyskuussa 2018.

        Luottamusaseman väärinkäytöstä syytteeseen asetetun Jouni Palosaaren oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa Lapin käräjäoikeudessa jo 22. toukokuuta 2018.

        KRP:llä on yhä tutkittavanaan useita Kittilän päätöksentekoon liittyviä asiakokonaisuuksia ja epäiltynä on myös kesäkuussa 2017 alkaneen valtuustokauden uusia luottamushenkilöitä.

        Kaikki syytteeseen asetetut ja rikostutkinnassa epäiltynä olevat ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen."


    • VirkamiesVA

      Nimimerkki Ylpeänäesittää on kopioinut kunnan esityslistan linkin tuonne aiempiin viesteihin, 16.5. Sieltä ainakin näkee VM:n päätösluonnoksen luottamustoimista pidättämisistä ja sen nipun lopussa on nuo haastehakemukset teonkuvauksineen. Noista haastehakemuksista koko kuva aukeaa. Ei tuota voi käsittää, että koko porukka, 28 henkilöä, on ollut jonkun hurmoksen vallassa, kun ovat kuvitelleet voivansa tehdä mitä tahansa. Ihan älytöntä. Jossain luki, että valtuustoaloitteen liitteenä oleva nimilista oli väärennetty. Eikö mieleen tullut, että tuollainen tulee kyllä ilmi. Kun hallintopäällikkö Esa Mäkinen on alussa kuitenkin saanut olla mukana, eikö tullut mieleen, että hän ehkä ymmärtää näiden asioiden laillisuuden. Mäkiseltä on järjestelmällisesti esitykset päätösten muuttamisista ja eriävä mielipide sitten, kun sellainen esitys on äänestetty kumoon. Mäkinen on pitkänlinjan virkamies ja ollut kunnallisen päätöksenteon kanssa tekemisissä vuosikymmeniä. Kukahan on ollut se guru, jota on uskottu, vai onko peräti ollut joku seita.

    • loppunäytös

      2014 kh:n pöytäkirjat eivät ole nähtävillä. Pöytäkirjoissa on Mäkelän tai Mäkisen asialliset ja lain mukaiset leipätekstit ja päätökset ovat "omaa" käsialaa. Teknisen johtajan omistajaohjaus ja kuuleminen oli yksi omituinen episodi muiden mukana.
      Konsernivalvonta ei kiinnostanut, ne vai jätettiin tylysti käsittelemättä.

      Yli neljä vuotta, kukaan ei taida jaksaa muistaa laittomien päätösten määrää. Hallinto-oikeuden tuomarit ovat säännöllisesti kumonneet sinne viedyt kunnanhallituksen päätökset. Nyt on selvästi menossa ns.loppukiri.

      Mitä vielä, aikaa on rajallisesti?

    • KidutettuOulussa
    • ptruu-takasin

      Ainakin alussa olisi hyvä olla riski patukkamies Kunnantalon ovella käännyttämässä
      pahimpia änkyröitä, jos yrittävät ängetä sisään, mutta ei tarvitse antaa loimeen,
      paitsi siinä tapauksessa että eivät usko sanaa.

    • poronpoke

      No mutta, siellä on poke ihan keulapaikalla. Siitä vain vanhoihin hommiin

      • Poropoke

        Kannatan!😬


    • Julkishallinnosta

      Kunnanhallitus on tänään käsittelemässä hyllytykseen liittyvää lausuntoa ja sen mukaan syytteenalaisia luottamushenkilöitä EI tule hyllyttää vaan ainoastaan pidättää päätöksenteosta tietyissä asioissa.

      Lainaus vs. kunnanjohtajan johtopäätöksestä:

      "Kittilän kunnan syytteessä olevia luottamusmiehiä ei tule pidättää kuntalain 109 a §:n perusteella kaikista luottamustoimistaan, koska se muodostaa vakavan oikeusturvariskin jatkossa, mikäli luottamusmiehet pidätetään käytännössä vuosikausiksi luottamustoimistaan ja kaikesta päätöksenteosta sellaiseen lakiin perustuen, johon liittyy edellä mainittuja perustuslain säännösten
      20
      soveltamiseen liittyviin ristiriitaisuuksiin liittyviä vakavia riskejä ja lainvalmisteluun liittyviä näkökohtia, jotka vaativat tarkempaa perusoikeudellista tarkastelua. "

      http://dynasty.kittila.fi/kokous/20181624-1-4.PDF

      Nähtäväksi jää mitä VM päättää vai käykö niin kuin täällä on julistettu "mitään ette voi".

      • Sannapekka

        Kunnanjohtajan esitys nimenomaan tuo vakavan oikeusturvariskin Kittiläläisille!
        Vs kunnanjohtajan toiminta on jo niin naurettavaa ettei mitään rajalaa tarvita!⛓


      • oikeuskunniaan

        Riippuu ihan siitä kuinka voimakkaasti PP on saanut painostettua VM n porukkaa. Jos laki on kaikille sama, niin hyllytys toteutuu kaikille nimetyille kaikista asioista.Kepu on kovan paikan edessä.


    • SSD

      Edellinen kirjoittaja on oikeassa. Ihmejuttu tältä vs:ltä. Keneltähän lausunto ostettu.. Sehän on jo nähty, että vaikeuksia on ja järjettömiä päätöksiä tehty.

      • leevileviltä

        Selvitysrymä on lausuntonsa antanut.

        Kotimaa 27.2.2018 17:55
        Eeva-Liisa Hynynen

        Valtiovarainministeriön asettama riippumaton selvitysryhmä luovutti tiistaina 27. helmikuuta ehdotuksensa Kittilän kunnan hallinnon ja päätöksenteon korjaamiseksi.

        Selvitysryhmän puheenjohtaja kaupunkineuvos Antti Rantakokko sekä jäsenet varatuomari Liisa Talvitie ja varatuomari Irma Nieminen urakoivat tapaus Kittilän parissa kahden kuukauden ajan. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) asetti selvitysryhmän 20. joulukuuta 2017 kunnan kuulemisen jälkeen.

        Selvitysraportti Kittilän tilanteesta ei jätä arvailemisen varaa siitä, onko kunta kriisissä. Selvitysryhmä esittää, että kunnanvaltuuston ”tulee kuntalain 85 §:n 4 momentin nojalla pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt” luottamustoimistaan.

        Pidättäminen luottamustoimista on voimassa oikeuskäsittelyn ajan ja koskee niitä nykyisiä valtuutettuja, varavaltuutettuja ja lautakuntien sekä kunnan muiden toimielinten jäseniä, jotka asetettiin lokakuussa 2017 syytteisiin muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.



        Pidättämispäätöksen tulee selvitysryhmän mukaan koskea näitä päättäjiä:

        Akseli Erkkilä (kuntalaislista), Raili Fagerholm (vas), Veli-Matti Junnola (kesk), Susanna Kantola (kesk), Leena Kinnunen (vas), Merja Korva (kesk), Mika Kuusela (kesk), Reijo Kyrö (kesk), Viljo Molkoselkä (vas), Markku Mäkitalo (kesk), Vuokko Mäntymaa (kesk), Paula Nevalainen (vas), Milja Nikka (ps), Jukka Niva (kuntalaislista), Tapani Rantajääskö (kesk), Mikko Saarela (kesk), Jukka Salmi (kesk), Tarmo Salonen (sit/ps), Veikko Siitonen (ps) ja Mauri Taskila (vas).

        Selvitysryhmä toteaa, että kyseiset luottamushenkilöt ”tulee pidättää kunnan luottamustoimista siihen saakka, kunnes kyseisiä luottamushenkilöitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty lainvoimaisella tuomiolla toimivaltaisessa tuomioistuimessa”.

        Pidättämispäätös on pantava täytäntöön heti.



        Selvitysryhmän mielestä pidättäminen on välttämätöntä kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi.

        Edelleen selvitysryhmän mukaan kunnanvaltuuston puheenjohtajan tulee kutsua luottamustoimista pidätettyjen valtuutettujen tilalle varavaltuutetut – ja lisäksi puheenjohtajan tulee pyytää kunnan keskusvaalilautakuntaa määräämään uusia varavaltuutettuja.

        Jos asianomaisen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan varavaltuutetut loppuvat eikä kaikkia varavaltuutetun toimia saada täytetyksi, määrä jää vajaaksi.

        Selvitysryhmän mukaan luottamustoimista pidättäminen koskee yli puolta kunnanhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä.

        ”Tämän johdosta kunnanhallituksen voidaan katsoa tulevan toimintakyvyttömäksi. Valtuuston tulee asettaa tilapäinen valiokunta hoitamaan kunnanhallituksen tehtäviä pidättämisen ajaksi. Valtuusto voi ryhtyä myös kunnanhallituksen erottamista koskeviin toimenpiteisiin”, selvitysryhmä painottaa.

        Kuluvan valtuustokauden aikana keskusrikospoliisi on käynnistänyt uusia tutkintakokonaisuuksia, jotka koskevat kunnan päätöksentekoa. Epäiltyinä on uusiakin kuntapäättäjiä. Selvitysryhmän mukaan keskeneräisiin tutkintatapauksiin on vielä mahdotonta esittää minkäänlaisia toimenpide-ehdotuksia.


      • leevileviltä
        leevileviltä kirjoitti:

        Selvitysrymä on lausuntonsa antanut.

        Kotimaa 27.2.2018 17:55
        Eeva-Liisa Hynynen

        Valtiovarainministeriön asettama riippumaton selvitysryhmä luovutti tiistaina 27. helmikuuta ehdotuksensa Kittilän kunnan hallinnon ja päätöksenteon korjaamiseksi.

        Selvitysryhmän puheenjohtaja kaupunkineuvos Antti Rantakokko sekä jäsenet varatuomari Liisa Talvitie ja varatuomari Irma Nieminen urakoivat tapaus Kittilän parissa kahden kuukauden ajan. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) asetti selvitysryhmän 20. joulukuuta 2017 kunnan kuulemisen jälkeen.

        Selvitysraportti Kittilän tilanteesta ei jätä arvailemisen varaa siitä, onko kunta kriisissä. Selvitysryhmä esittää, että kunnanvaltuuston ”tulee kuntalain 85 §:n 4 momentin nojalla pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt” luottamustoimistaan.

        Pidättäminen luottamustoimista on voimassa oikeuskäsittelyn ajan ja koskee niitä nykyisiä valtuutettuja, varavaltuutettuja ja lautakuntien sekä kunnan muiden toimielinten jäseniä, jotka asetettiin lokakuussa 2017 syytteisiin muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.



        Pidättämispäätöksen tulee selvitysryhmän mukaan koskea näitä päättäjiä:

        Akseli Erkkilä (kuntalaislista), Raili Fagerholm (vas), Veli-Matti Junnola (kesk), Susanna Kantola (kesk), Leena Kinnunen (vas), Merja Korva (kesk), Mika Kuusela (kesk), Reijo Kyrö (kesk), Viljo Molkoselkä (vas), Markku Mäkitalo (kesk), Vuokko Mäntymaa (kesk), Paula Nevalainen (vas), Milja Nikka (ps), Jukka Niva (kuntalaislista), Tapani Rantajääskö (kesk), Mikko Saarela (kesk), Jukka Salmi (kesk), Tarmo Salonen (sit/ps), Veikko Siitonen (ps) ja Mauri Taskila (vas).

        Selvitysryhmä toteaa, että kyseiset luottamushenkilöt ”tulee pidättää kunnan luottamustoimista siihen saakka, kunnes kyseisiä luottamushenkilöitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty lainvoimaisella tuomiolla toimivaltaisessa tuomioistuimessa”.

        Pidättämispäätös on pantava täytäntöön heti.



        Selvitysryhmän mielestä pidättäminen on välttämätöntä kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi.

        Edelleen selvitysryhmän mukaan kunnanvaltuuston puheenjohtajan tulee kutsua luottamustoimista pidätettyjen valtuutettujen tilalle varavaltuutetut – ja lisäksi puheenjohtajan tulee pyytää kunnan keskusvaalilautakuntaa määräämään uusia varavaltuutettuja.

        Jos asianomaisen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan varavaltuutetut loppuvat eikä kaikkia varavaltuutetun toimia saada täytetyksi, määrä jää vajaaksi.

        Selvitysryhmän mukaan luottamustoimista pidättäminen koskee yli puolta kunnanhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä.

        ”Tämän johdosta kunnanhallituksen voidaan katsoa tulevan toimintakyvyttömäksi. Valtuuston tulee asettaa tilapäinen valiokunta hoitamaan kunnanhallituksen tehtäviä pidättämisen ajaksi. Valtuusto voi ryhtyä myös kunnanhallituksen erottamista koskeviin toimenpiteisiin”, selvitysryhmä painottaa.

        Kuluvan valtuustokauden aikana keskusrikospoliisi on käynnistänyt uusia tutkintakokonaisuuksia, jotka koskevat kunnan päätöksentekoa. Epäiltyinä on uusiakin kuntapäättäjiä. Selvitysryhmän mukaan keskeneräisiin tutkintatapauksiin on vielä mahdotonta esittää minkäänlaisia toimenpide-ehdotuksia.

        Jatkuu

        Kotimaa 27.2.2018 17:55
        Eeva-Liisa Hynynen

        Selvitysryhmä näkee haasteita myös kuntakonsernin johtamisessa ja ohjaamisessa.

        Kunnan konserniohjeita ei ole vahvistettu, vaikka kuntalaki sitä edellyttää. Konserniohjeissa tulisi määrittää, mitä eri konserniyksiköiltä edellytetään ja minkälaista vuorovaikutusta kunnan ja konserniyhteisön ja kunnan konsernijohdon välillä pitäisi saada aikaiseksi.

        Kuntakonserniin kuuluu muun muassa Levin hissiyhtiö, jonka hissikilpailutuksesta kunnan päätöksenteon kriisi käynnistyi.

        Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen vaati selvitysryhmän raportin julkistamisen jälkeen tiistaina 27. helmikuuta Kittilän päättäjiä ottamaan vakavasti selvitysryhmän toimenpide-ehdotukset.

        Entä mitä selvitysryhmän esityksistä sanoo mies, joka sinnikkäästi puhui Lex Kittilän voimaan?

        ”Selvitysryhmän toimenpide-ehdotukset ovat erinomaisia eivätkä missään nimessä yllättäviä”, sanoo rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen.

        ”Surullista on, että syytteeseen asetetut henkilöt, jotka selvitysryhmä on esittänyt pidätettäviksi kaikista luottamustoimistaan, eivät ole ymmärtäneet oma-aloitteisesti jättäytyä sivuun. Kaikki kunnia sille yhdelle, joka viime syksynä luopui luottamustehtävistään”, professori jatkaa.



        Kuntalain mukaan valtuuston on – sen jälkeen, kun se on saanut selvitysryhmän toimenpide-ehdotukset – käsiteltävä ne ilman aiheetonta viivytystä ja saatettava päätöksensä valtiovarainministeriön tietoon.

        ”Niillä luottamushenkilöillä, jotka selvitysryhmä on esittänyt pidätettäviksi toimistaan, on nyt viimeinen tilaisuus toimia kunniallisesti eli ilmoittaa vetäytyvänsä luottamustoimista oikeudenkäynnin ajaksi”, Viljanen tähdentää.

        Hän muistuttaa, että se ei tarkoita syyllisyyden tunnustamista.

        ”Vetäytyminen tarkoittaisi ainoastaan sen tosiasian tunnustamista, että ulkopuolisen, puolueettoman selvitysryhmän arvion mukaan kunnan päätöksenteon uskottavuus ja luotettavuus on horjunut syytteeseen asetettujen mukanaolon vuoksi.”

        Virkarikosprofessori on seurannut Kittilän päätöksentekoa niin kauan, ettei usko syytteeseen asetettujen päättäjien omiin toimiin ole luja.

        Hänen mukaansa Kittilän tilanne on Suomen kunnallishistoriassa täysin ennennäkemätön.

        ”Onhan tämä ollut melkoista valtion ja kunnan resurssien tuhlausta, kun rikostutkinnassa olevat tai syytteeseen asetetutkaan eivät ole ymmärtäneet siirtyä sivuun. Ei todella olisi voinut kuvitella tuollaisia jääräpäitä olevan olemassakaan.”



        Virkarikosprofessori nostaa keskusteluun vielä yhden selvitysryhmän esittämän huolenaiheen. Selvitysryhmä ei katsonut voivansa ryhtyä toimenpiteisiin niiden luottamushenkilöiden suhteen, jotka ovat rikostutkinnassa, mutta eivät vielä syytteessä.

        ”Ryhmä esitti kuitenkin tilapäisen valiokunnan asettamista hoitamaan kunnanhallituksen tehtäviä. Toivottavasti valtuusto ymmärtää valiokunnan jäseniä valitessaan jättää rikostutkinnassa olevat luottamushenkilöt sivuun”, Pekka Viljanen toteaa.

        STT uutisoi selvitysryhmän esitysten tultua julki, että kunnanvaltuuston puheenjohtajan Aki Nevalaisen (vas) mukaan valtuusto aikoo käsitellä ”selvitysryhmän esityksiä ainakin alustavasti seuraavassa kokouksessaan”. Seuraava kokous on 26. maaliskuuta.

        Kaikki syytteeseen asetetut ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.


      • Torvi4

        Kuka kuuluu tuohon ryhmään?

        "”Ryhmä esitti kuitenkin tilapäisen valiokunnan asettamista hoitamaan kunnanhallituksen tehtäviä. Toivottavasti valtuusto ymmärtää valiokunnan jäseniä valitessaan jättää rikostutkinnassa olevat luottamushenkilöt sivuun”, Pekka Viljanen toteaa."


    • Kaulustyöläinen

      Vs, tai lakitoimisto xxx käyttää tosi relevanttia esimerkkiä Tullin tapauksesta.

      "Käräjäoikeus katsoi H:n rikkoneen lakia, kun tämä jätti poistumatta kokouksesta, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen vaimonsa työsuhteen jatkumista." H ei saanut potkuja, H sai sakot.

      Kunnan lausunto yrittää perustuslain kautta saada tapaukset näyttämään samanarvoisilta, todella tökerö yritys.
      Yhdenvertaisuuslaki ei nyt osu tähän tapaukseen, tämä on naurattava esimerkki.

      H.n tapaus on vakavuudessaan aivan eri luokkaa kuin syytteet jotka ovat totta Kittilässä. Kittilässä lakia on rikottu vuosia, monin eri tavoin, Esimerkissä kyse on huolimattomuudesta, Kittilässä nimenomaan huolimattomuudesta ei ole kyse!
      Kunnanhallituksen ja valtuuston toiminta on muutamia lukuun ottamatta ollut törkeää ja tietoista.

      Kun virkavelvollisuuden noudattamatta jättämisestä saa lähteä...niin mitä se tarkoittaa?

      Valtuutettujen virkavelvollisuuteen kuulu pidättää Lex Kittilän nojalla syytteessä olevat? Entä jos sen jättää tekemättä?

      • pienempitorvi

        Ilmeisesti melkoisen suuri porukka luottaa "Milla Magian" mahtiin, eikä aio siirtyä sivuun. Mutta kyllä se oikeus vain taitaa saada niskalenkin . Mitään eivät voi.


      • onpapöljää

        Ottakaa se järki käteen siellä peräkammarissa ja hyllytäkää ne syytteessä olevat. Koko Suomi nauraa teille. Ja seuraavissa vaaleissa kuntalaiset muistavat äänestää vain rehellisiä ehdokkaita.


    • Supervaltuusto

      "Kittilän kanta on, että niin sanottu Lex Kittilä on ristiriidassa perustuslain kanssa. "

      Kittilän valtuusto on pahassa ristiriidassa oikeusvaltion kanssa. On ilkeämielistä sanoa joitan tyhmäksi, nyt tekisi mieli kokeilla...
      Millä aivopierulla tämä on valtuustolle perusteltu? Vs:n argumentointi asiasta oli hölynpölyä, siihen ei terveellä kritiikillä varustettu lähde mukaan.

      Laki on valmisteltu perustuslakivaliokunnan prosessin mukaan, käynyt valiokunnan laillisuusarvioinnin ja hyväksytty valtiopäivillä.

      Ja nyt Kittilän valtuusto arvioi Lex Kittilän perustuslain vastaiseksi!

      Älkään nyt ihan oikeasti jaksako, teillä siis on kompetenssia myös valtakunnan laillisuusvalvontaan? No huh huh.

      • pienempitorvi

        Päättäjiä jurppii kun ei Rajalan ja kumppanien Hgin reissu aikoinaan tuottanut tulosta.He kävivät päättäjien puheilla jotta Lex-Kittilää ei tehtäisi. Jotain piilotellaan. Mutta se oikeus taitaa kumminkin voittaa. Mitään ette voi.


      • Ruskeareikä

        Tää on aika hämmentävää. Kittilä, Suomen persereikä, kertoo muulle Suomelle miten asioiden tulisi olla. Suomen vihoviimeisin junttila, kouluttamattomien isäntämiesten mekka ja uskomushoitojen onnela tuhoaa oman lebensrauminsa omin voimin. Tälle kunnalle valtio antaa 20 miljoonaa vuodessa tukiaisia. Miksi?


      • olemmeoikeusvaltiossa
        Ruskeareikä kirjoitti:

        Tää on aika hämmentävää. Kittilä, Suomen persereikä, kertoo muulle Suomelle miten asioiden tulisi olla. Suomen vihoviimeisin junttila, kouluttamattomien isäntämiesten mekka ja uskomushoitojen onnela tuhoaa oman lebensrauminsa omin voimin. Tälle kunnalle valtio antaa 20 miljoonaa vuodessa tukiaisia. Miksi?

        Nyt sille halutaan vastinetta, että kaikki ei valu pienen sutkiporukan plus PP n taskuihin.


    • Junttilantaide

      Ei pelkästään kouluttamattomien mekka, ei lainkaan. Juna ja oppivelvollisuus taakaa myös sivvistyksen, millä mittarilla sitä haluaa arvottaa.
      Kaikki ei ratkea oppiarvoilla, ei se takaa järjen eikä moraalin tuntoa.
      Korkeakoulu on vaatimus kunnan johtoon,

      Miten on mennyt, ei siellä isäntämiehet ole toimineet?.

      • voimeitä

        Suomessa eduskunta laatii lait ja asetukset, mutta kovin huolimatonta puuhastelua tuntuu tuo lainlaadinta olevan. Kittilän kunnanhallitus ja varatuomari vs kj Sanna Ylinampa totesivat Lex- Kittilän perustuslain vastaiseksi ja valtuusto vahvisti asian todeksi.
        Kylläpä osasikin Yrjötapio Kivisaari hauskasti ivata LexKittilää Lexfarssilaiksi. On siinä nokkela kaveri, kuinka pitkälle Päivikin tukemana vielä pääseekkään. Perustuslakivaliokuntaan ei ehkä rahkeet ihan riitä, mutta Kittilän kh.n puheenjohtajaksi ainakin.

        Taas on Sipilän hallitus tyrinyt ja vaikeuttanut Kittiläläisten valtuutettujen elämää.


      • voikoollamahd
        voimeitä kirjoitti:

        Suomessa eduskunta laatii lait ja asetukset, mutta kovin huolimatonta puuhastelua tuntuu tuo lainlaadinta olevan. Kittilän kunnanhallitus ja varatuomari vs kj Sanna Ylinampa totesivat Lex- Kittilän perustuslain vastaiseksi ja valtuusto vahvisti asian todeksi.
        Kylläpä osasikin Yrjötapio Kivisaari hauskasti ivata LexKittilää Lexfarssilaiksi. On siinä nokkela kaveri, kuinka pitkälle Päivikin tukemana vielä pääseekkään. Perustuslakivaliokuntaan ei ehkä rahkeet ihan riitä, mutta Kittilän kh.n puheenjohtajaksi ainakin.

        Taas on Sipilän hallitus tyrinyt ja vaikeuttanut Kittiläläisten valtuutettujen elämää.

        Onkohan Kivisaari niitä jotka eivät saa syytettä mistään?Ja jos on, niin pelaako PP porukkaa ulos päättävistä elimistä ja (n)ostaa "omiaan" tilalle.


    • Kunnanvahti

      Oliko se Pekka Rajala ollenkaan siinä kunnanhallituksen kokouksessa 22.5.? Valtuuston esityslistan mukana olevan kh:n käsittelyn mukaan Salonen oli pj. ja jäävinä lähti pois ja Mertaniemi oli tämän kriittisen pykälän ajan pj:na. Olikohan Rajalalla ihan pätevä syy poissaoloonsa?

      • Leevileviltä

        Oliko jäänyt ryyppäämään vai halusiko jättäytyä muutoin sivuun.


    • Levinletku

      Hanuri kastuu jos istuu märälle penkile.

    • Oikeusvoitti

      Nyt lopultakin on käynyt selväksi, ettei ketään voida "hyllyttää" näiden valheellisten syytösten ja vähäisten muotovirheiden vuoksi. On varmaa, että ministeri Vehvilöinen peruu puheensa ja puoluetoverinsa pääsevät pälkähästä. Jo neljä vuotta sitten kirjoitin tänne ja rauhoittelin kaikkia, ettei tämä ajojahti kittiläläisiä luottamushenkilöitä, ja Palosaaria, johda mihinkään. Nyt olisi korkea aika perua syytökset ja pyytää nöyrästi anteeksi. Onhan käynyt toteen uhmakkista puheista huolimatta, ettei mitään tapahtunut kesäkuun alkuun mennessä.

      • Meharvatpelastumme

        Taidat olla ottanut sellaisen rauhoittavan napanderin siihen IsonKirjan viereen. Sen verran nyt kirjoitusvirheitä aiempaan. Mutta älä huoli, kyllä se pelastus koittaa vaikka vähän syntiä siinä tekeekin. Sillä lailla sinäkin alkusi olet saanut.


      • houhouhou

        Palosaaret pyytävät nöyrästi anteeksi kuntalaisilta tekemiään rötöstelyjä. Niin päin se menee.


    • Seinilläonkorvat

      Voi hyvä Oikeusvoitti, olet niin pihalla, niin pihalla. Tuleehan se vielä tapahtumaan kyllä. - Ja jotain suurempaahan tuossa on takana kuten täällä on useampikin arvaillut, ei pelkästä kuntapolitikoinnista ole enää kysymys. Ajatus on siitä, mitä he yrittivät salata.

    • Civis

      Korvessa kitti kylä piononen, pakkanen pimeys ja kesällä hyttyset. Nöyrä osanottoni, hajotkaa pienet KYLÄLÄISET jööti skeneenne.

    • Oikeusvoitti

      Kiitos viestistäsi ystäväni Meharvatpelastumme. Pyydän nöyrästi anteeksi kirjoitusvirheitäni, mutta uskon kaikesta huolimatta Sinunkin ymmärtäneen viestini sanoman. On todellakin vamaa, että syytteet raukeavat, ja Kepun dynastia saa oikeutetusti jatkua Kittilässä, sillä näinhän me kittiläläiset olemme laillisissa vaaleissa tahtomme ilmaisseet. Viime kädessä Juha Sippilä hoitaa ohjauksen niin, että Vehvilöinen peruu puheensa ja kertoo takoittaneensa aivan muuta. Kittilässä ei ole tehty rikoksia päätöksenteossa, ainoastaan vähäisiä muotovirheitä kuten hallinto-oikeus on todennut. Olen vieläkin sitä mieltä, että nyt olisi pyydettävä anteeksi aiheettomasti syytetyiltä kuntapäättäjiltä ja meidän kaikkien edestä uhrautuvilta Palosaarilta. Kieliopillisista heikkouksistani huolimatta ymmärtänette hyväntahtoisesti viestini sanoman.

      • Chardonnay

        Kyllä. Vasta nyt valaistuin. Ironian ja sarkasmin taito on armoitettu. Ymmärrän. En tiedä ymmärtävätkö muut.


    • houhouhou

      Mafian valta ei riitä mahdottomuuksiin.
      Palosaaret tulevat pyytämään nöyrästi anteeksi kuntalaisilta tekemiään rötöstelyjä.

    • levinletku

      Sarkasmi on ollut hieman hukassa, sen jaloon taitoon kuuluu myös huumorin oivalluttaminen.
      Nyt se sieltä tuli, osa "huumorista" on ollut poliittisen "kylähullun" esittämistä. Niitäkin kunnassa riittää, ihan edustajistoon asti.
      Hauska piristys kuitenkin, ja hyvin olet osassi pysynyt aivan kuten kunnan omat poliittiset taiteilijat.

    • ollakkovaikoei

      Pekka Rajala ei ollut kh.n kokouksessa 22.5.2018. En tiedä oliko poissaolon syy hyväksyttävä, mutta onhan hänellä aiemminkin ollut yllättäviä "vetäytymisiä" tärkeiden asioiden päätöksenteossa. Tyhjää äänestämistä valtuustossa asiassa jonka on itse valmistellut kh.ssa. Jääväämistä tilanteissa, joissa hänen olisi pitänyt kantaa vastuuta päätöksistä. Yrittääkö hän pysytellä "kuivilla" tässä sutkipäätösten pyörityksessä.

      http://dynasty.kittila.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20181624-1

      Kh.n 22.5.2018 kokouksen pöytäkirjan pykälä 178 liitteineen on tosi mielenkiintoista luettavaa. Varsinaisista jäsenistä on paikalla päättämässä vain kaksi OMK.n valtuutettua, Ovaskainen ja Mertaniemi, loput olivat varajäseniä. Se ei kuitenkaan tahtia haitannut hyvin oli varamiehet informoitu. Vs.kj S Ylinampan lausunto (liite 4) ja Marita Toivasen lisäykset (liite 7) kertovat lukijalle, että tämän valtakunnan lainsäädännön asiantuntijuus istuu Kittilässä. Tuskin he ovat em. tekstejä ihan omin päin kirjoitelleet, mutta siitä huolimatta hirvittää tämä sumeilematon varmuus ja vauhtisokeus.

      • leevileviltä

        Koko ajan hän on yrittänyt pysytellä syytteiden ulkopuolella, jotta voi sitten pompata esille PP n juoksupoikana, kun aika koittaa. Mutta oikeus taitaa sittenkin voittaa, eikä PR kään sille mitään voi.
        Aika erikoisia käänteitä näyttää olevan. Ilmeisesti haluavat hankaloittaa selvitysporukan urakkaa.
        Tarkoituksellista vetkuttelua.


      • houhouhou

        Syytettyjen lukumäärä voi kasvaa tuolla menolla. Haluavat holhoukseen ilmeisesti? Sitä saa mitä tilaa. Tää ei oo mitään pilaa.


      • Uudetkinryvettyneet

        Samaa olen ajatellut, että uusia syytteitäkin varmaan tulee, siksi outoja pelejä on pelailtu tuolla kuntapolitiikassa.


    • järjen-jättiläiset

      Nyt on VM peloissaan kun MT lataa heille tiedoksi Lex Kittilän perustuslain loukkaukset.
      Perustuslakivaliokunta jäsenineen ei ole saanut unta kun heille selvisi MT:n ja muiden Kittilän viisaiden avustuksella että tulikin esitettyä eduskunnalle torso laki.
      Eduskunta, pääministeri Sipilää myöten on kauhuissaan Kittilän jyrähdyksen takia.
      Korkein asiantuntija perustuslaille on Kittilän valtuusto.

      • leevileviltä

        Vähän lakia tuolla.

        2 §
        "Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

        Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

        Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

        Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia."

        Minkä valtion lakia nuo ovat Kittilässä lukeneet?


    • äkkilähtö

      "Viitasaaren kaupunginvaltuusto on päättänyt eilisessä kokouksessa pidättää kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) kunnan luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi. Hakkarainen on Viitasaaren valtuuston jäsen."
      "Viitasaaren kaupunginhallitus aloitti toimet Hakkaraisen viralta pidättämiseksi 7. toukokuuta."
      IL

      • valtion_virkamies

        Muualla Suomessa valtuutetun (ja riippumatta siitä, että hän on kansanedustaja) siirtäminen syrjään oikeudenkäynnin ajaksi käy suhteellisen nopeasti, mutta Kittilässä ei, ei sitten millään. Noh, Kittilän luottiksethan eivät ole tehneet mitään väärää, eihän?


      • leevileviltä

        Noilla ns. sutkeilla on päällimmäisenä aina tuo ajojahti. He itse ovat olevinaan syyttömiä?

        IS Julkaistu: 5.6. 10:59

        Viitasaari
        "Päätöksen taustalla on Hakkaraiseen kohdistuva oikeudenkäynti.

        Teuvo Hakkarainen (ps.) on hyllytetty kotikuntansa Viitasaaren luottamustoimista.

        Viitasaaren kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto ovat päättäneet pidättää Hakkaraisen luottamustoimista hänen oikeuskäsittelynsä ajaksi. Hakkaraista syytetään kansanedustaja Veera Ruohon (kok.) pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

        Viitasaaren kaupunki tarjosi Hakkaraiselle kaksi mahdollisuutta kuulemiseen, mutta Hakkarainen jätti molemmat tilaisuudet käyttämättä.

        Ensimmäisen tilaisuuden Hakkarainen jätti välistä selityksittä eikä hän saapunut toiseenkaan. Hän kuitenkin toimitti kaupunginhallitukselle kirjeen, jossa väitti toimintaa poliittiseksi ajojahdiksi.

        Hakkaraista koskeva syyte käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa juhannusviikolla.

        Luottamustoimista pidättämisestä uutisoi ensimmäisenä Yle."

        Jesse Kuparinen


    • VirkamiesVA

      Luin tuota VM:n päätösluonnosta ja siinä lopussa olevia haastehakemuksia (viimeiset 24 sivua).

      Tuo päätösluonnos löytyy seuraavasta linkistä:

      http://dynasty.kittila.fi/kokous/20181624-1-3.PDF

      Haastehakemuksista selviää, etttä kun perustettiin tilapäinen valiokunta valmistelemaan Mäkelän irtisanomista, tuon valiokunnan perustamiseksi tehtyä alkuperäistä valtuustoaloitetta ei löydy kunnan arkistoista. Aloitteen liitteenä oleva nimilista on väärennetty.

      Kukahan on väärentänyt? Miksi alkuperäistä aloitetta ei ole? Eikö kunnanvaltuustosta olisikaan löytynyt aloitteeseen allekirjoittajia, kun se on pitänyt väärentää?

      Kuntaliiton sivulta: "​Kysymys tilapäisen valiokunnan asettamisesta tulee vireille joko kunnanhallituksen esityksestä tai jos neljäsosa valtuutetuista on tehnyt sitä koskevan aloitteen. Valtuuston on esitystä ja aloitetta käsitellessään päätettävä siitä, asetetaanko tilapäinen valiokunta vai ei. Jos valtuusto päättää, ettei valiokuntaa aseteta, asia raukeaa."

      Eikö Kittilässä sitten löytynyt neljäsosaa valtuutetuista tekemään aloitetta, vaan nimilista väärennettiin. Eikö tilapäisestä toimikunnasta päätettäessä kukaan tarkistanut, onko hän on ollut itse aloitetta "allekirjoittamassa". Vai onko siinä vaiheessa jo vallinnut joukkohurmos?

      Lukekaa toki kaikki tuo linkistä löytyvä materiaali. Siitä näkee, kuinka syvällä Kittilä kyntää.

    • leevileviltä

      Tuo on mielenkiintoista luettavaa.

      - "Päivikki Palosaari on 26.12.2013 lähettänyt Oy Levi Ski Resortin hallituksen jäsenille Tarmo Saloselle, Markku Mäkitalolle ja Inkeri Yritykselle, Kittilän kunnan elinkeinojohtaja Katariina Palolalle sekä useille yritysjohtajille kirjelmän otsikolla Hyvät kollegat ja päättäjät, Asia: Levi Ski Resort Oy:n ympärillä pyörivä sirkus, Levin Matkailu Oy:n yhteistyö ja tulevaisuus (liite 8.6. s. 4228-4231)."

      - Kirjeessä Päivikki Palosaari mm. toteaa, että Kittilän kunnan on pikimmiten käytettävä omistajaohjausta 16.12.2013 tekemän kunnanhallituksen ohjeistuksen mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Hissiyhtiön hallinta on tällä hetkellä saatava täysin kittiläläisten haltuun.



      "Todistusteema: Vastaajat ovat toimineet Päivikki Palosaaren määräämällä tavalla
      - Päivikki Palosaaren lähettämä määräyskirje 26.12.2013 (liite 8.6 s
      4228-4231)
      - Muistio ryhmien neuvottelutilaisuudesta 27.1.2014 (Kyrön kuulustelun liitteenä s. 690)"

    • Julkishallinnosta

      Onko esitutkintamateriaali mahdollista saada käräjäoikeudesta pyytämällä vai onko se verkossa luettavissa?

    • Neuvonta

      Asianosaiset voivat tilata sen. Ohje löytyy vaikka noiden linkin haastehakemusten viimeiseltä sivulta.

      • Julkishallinnosta

        Asianosaiset kyllä, mutta entäs kiinnostunut kansalainen?


    • PenaToo

      Ite kyllä aion lähteä käräjiä seuraamaan. Järjestetäänkö sinne linja-auto kuljetusta yleisölle. Ja voihan ne syytetytkin tulla samassa autossa. Annetaan kimppa-alennus kun niitä kolmattakymmentä on.

      • pienempitorvi

        Syytettyjen pitäisi maksaa kuntalaisille käräjäkyydit. Niin se menee oikein.


    • TuulaAhti

      Jos kunnan hallitus käsittelisi tuota kimppakyytijuttua, asia menisi äänestykseen. Kaksi puolesta ja seitsemän vastaan, niinhän se Kittilässä aina menee. Kukaan ei jäävää itseään.

    • äläusko_ajatteleitse

      Teatteria tämä on, ns.jäävätään itsensä päätöksenteosta, mutta samat jäävit voivat esim. sähköpostilla/ ryhmäkokouksessa ohjeistaa varamiehielle "oikean" tavan painaa nappia.

      Mikä muuttuu? Mahdollinen lain vastainen päätös tehtiin, ja varamiehet voivat saada typerän ohjeen noudattamisesta tuomion....jäävit selviävät kuin koira veräjästä.

    • Oikeusvoittaapi

      Lopultakin on selvää, etteivät "selvitysryhmän" puheet johda mihinkään. Monesti oli mainittu päivämäärä "kesäkuun alkuun mennessä". Nythän eletään jo kesäkuun puoltaväliä ja meno jatkuu entisellään. Uskokaa jo lopultakin, että Kittilässä on toimittu täysin lakien mukaan ja demokraattisesti valitut luottamushenkilöt johtavat jatkossakin kuntaa lakien ja säädösten puitteissa. On uskomatonta mihin kateus ja ymmärtämättömyys pelisäännöistä voi pahimmilaan johtaa. Kaiken takana oli vain kauna ja katkeruus Päivikkiä ja veljeään kohtaan. Nyt onneksi Vehvilöisen porukka on voimattomana nostanut kätensä pystyyn ja demokratia saa jatkua Kittiläss Näin me kittiläläiset veimme taiston voitokkaaseen maaliin. Kaikki syytteetkin tullaan ajan myötä hylkäämään, koska taustalla oli vain pieniä muotovirheitä.

      • Kaikenloppu

        Tiistai 12 06.2018!😬


      • Penaaliantinkynästä

        On se muuten hirveätä paskaa tuo ”Oikeus voittaapi” ! Olen melkein varma
        kuka tuota soopaa kirjoittaa. Valokuvia valtuuston istunnoista ym.! Ei ollut
        fiksuimpia koulussaakaan!😁


      • houhouhou

        Paskakukkulan kuningatar on kovin hermona.
        Palosaaret P ja J tulevat pyytämään nöyrästi anteeksi kuntalaisilta tekemiään rötöstelyjä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe