YLE koulukone

Kartallakeppi

Juu, lukekaapa arvio siitä miten Pelkosenniemi panostaan koululaisiin. Varsin hyvä arvostelu vaikka narisijat arvostelevat Pelkosenniemen koululaitosta jatkuvasti ja varsinkin luottamusnaisissa tätä narinaa on ollut jo vuosikaudet.
Ainoa tahra arvostelussa on pätevien opettajien puute ja sehän on selvää että joka aineeseen ei löydy pienille paikkakunnille opettajia vaan mennään yhdistelmäviroilla joita näkyy olevan myös muissa pienissä kunnissa niiden kouluyksiköissä.

22

758

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lueloppuun

      Et sitten uskaltanut/osannut lukea tulosta loppuun saakka. Sitten olisit älynnyt, että kylläpä lysti maksaakin paljon, huomattavasti enemmän kuin maaseutu kunnissa keskimäärin. Olethan iloinen veronmaksaja!

      • Margareetta

        Vertaile Utsjoki, Pelkosenniemi, Sodankylä, Savukoski,Enontekiö. Huomaat että Pelkosenniemi ei sittenkään ole kalliimmasta päästä ja näitä pieniä kuntia on muitakin ympäri suomen jotka pyörii samoissa tunnusluvuissa. Pelkosenniemellä ylen tekemän selvityksen aikoihin oli koulun sisäilmaongelmat pahimmillaan opettajien sairauspoissaoloja paljon ja sijaisia paljon. Tarkoittaa sitä, että palkkauskulut nostavat noita lopullisia kulu lukuja kun sijaisuuden ovat tavallaan ylimääräisiä kuluja myös sijaisten pätevyys on ollut alhainen.


    • Totuuseipala

      Koulussa opetetaan nykyään lapsille kriittistä medialukutaitoa. Eli kaikki tiedotusvälineiden jutut eivät välttämättä ole totta. Osa mediasta voi olla tahallaan harhaanjohtavaa ( Vrt. Trump) tai osa voi perustua virheelliseen lähdeaineistoon.

      • Vastuunpakoilua

        Totuuseipala haluaa selvästi mitätöidä selvityksiä, joihin tiedot on kerätty kuntien viranomaisilta. Ei koulukoneen tuloksia media ole peukalonut, vaan tutkimustulokset ovat faktaa. Pelkosenniemiläisillä on erityinen lahja pitää pää pensaassa, kun kunnalta vaadittaisiin toimenpiteitä taloudensa oikaisemiseen. Parjaavat muutamaa selväjärkistä naispäättäjää eivätkä uskalla tunnustaa totuutta että kunta elää jatkuvasti yli kantokykynsä. Mutta eiköhän totuus vielä tule vielä eteen eikä se pala poroksi.


      • alfabetagamma

        Mitenkäs se uusi koulu?


    • Kartallakeppi

      Koulun kustannukset ovat vertailukelpoisia samankokoisten kuntien kesken. Kuluja lasketaan oppilasmäärälle kertautettuna ja ne koulut joissa on vähän oppilaita ovat luonnollisesti euromäärältään kalliimpia. Kuntien on kuitenkin järjestettävä koulutus vaikka se maksaa. Laatua ei voi myöskään saada ellei ole valmis maksamaan. Tämä vastaus on tarkoitettu nimenomaan Lueloppuun nimimerkille.
      Koulu ei yksinomaan ole se kustannusten aiheuttaja pienissä kunnissa. Sosiaalipuoli haukkaa miinusta jatkuvasti . Esimerkiksi muutama erityishoitoa tarvitseva kehitysvammainen kuntalainen maksaa kunnille satojatuhansia vuositasolla, mutta heistäkin on huolehdittava tasavertaisesti lakiin perustuen. Samoin syrjäytyneet tuottavat kymmeniä tuhansia sakkoa kunnille mikäli heidän etujaan kunta ei ole valmis edistämään.
      Uusi koulu ei lisää koulupuolen kuluja mikäli se päätetään rakentaa. Kiinteistöt eivät ole hyvinvointipuolen talousarvioissa eikä nostamassa kuluja vaan kiinteistöt ovat teknisenpuolen omaisuutta ja sen kustannuksissa. Pitää olla ymmärrys kun lasketaan kuluja mikä kuuluu mihinkin. Kunta ei elä pitkätähtäimen suunnitelmissa yli kantokykynsä on vain uskallettava myös luopua kiinteistöistä jotka ovat tiensä päässä tällaiset rakennukset ovat energia syöppöjä tilaratkaisuiltaan epäkelpoja ja epäkäytännöllisiä. On myös järkevää realisoida sellaista omaisuutta mikä ei tuota kuin kuluja. Niitähän on huomattavasti myös Pelkosenniemellä. Suurin ongelma lienee alhainen lisääntymiskyvytön väestöpohja, totuushan on että mikään paikkakunnalle tuleva muuttoliike ei kykene korjaamaan väestöpohjan rakennetta.

    • Järkikäteen

      Hyvä pelkosenniemiläiset, että laitatte tuulemaan! Vetoomus on ihan paikallaan koulun puolesta, lapset tarvitsevat kunnon opiskelutilat ja kyläläiset kokoontumistilat! Suunniteltu monitoimitalo palvelee kaikkia! Nyt vain kaikki allekirjoittamaan vetoomusta! Koti-Lapissa oli tosi asiaa, miksi tämä on järkevää! On lapsiperheitä, jotka heti muuttaisivat tänne, kun olisi tuo koulu- ja päiväkotiasia ratkaistu suunnitellusti! Tämä turhauttaa todella monia!

      • Osaattekolaskea

        Siinä on aivan nokko kokoontumistilaa ja jumppapaikkaa alakoululla , seolla ja kajastuksella.Mitkä lapsiperheet tänne muuttaisivat? Mitä tekemään? Nauriinviljelijöiksikö?Työtä tänne pitäis tulla tekemään ja se löytyy vain tunturista.Ei ne halua mihinkään niemeen tulla.Vai kairalaanko niitä ole on tulossa? Oivoi taas tätä soopaa.20 yli 60 v. hlöä oli perustavassa kokouksessa kaiketi? Vai ei leasing rasita? Kuinka paljon on loppuerä? Keksittiin tämmöinen veto ,kun tunturiin on rahamies tullut joka rakentaisi kaiken. En laita nimeä .En varmasti.


      • Eiköhänolejoaika

        Ymmärtääkseni em. kokous oli ihan julkinen, sinne olisi voinut mennä asiasta keskustelemaan! Niin puolesta kuin vastaankin! En ymmärrä myös sitä, että yrittäjää aliarvioidaan, ei nauriin viljelijässä ole mitään huonoa, kasvissyöntihän vain lisääntyy! Jos vielä on luomuviljelyäkin!!!! Nyt olisi paikallaan laittaa tosiasiat kuntalaisten tietoon, että ei vain tarvitsisi huhujen perässä olla! Mitä maksaa mikäkin vaihtoehto ja sitten toimintaan, mikä on paras vaihtoehto! Ei ole tiedossa mitä mainitsemasi "rahamies" tekisi ja mitä se kunnalle maksaisi?Koulutilojen vuokra esim., huhu kertoo myös, että liikuntahallin käyttö maksaisi eri vuokran, huhu kulkee, että 120 €/ tunti Jos näin olisi, ei varmasti meidän kyläläisillä olisi siihen käyttöön varaa, vai? Mitä palveluja vuokrat sisältää, paljonko maksaisi koulukyydit eri kyliltä? Nyt voisi huhumyllyn pysäyttää ja saada faktatietoa! Sehän tiedetään varmasti, että mikään vaihtoehto ei ole ilmainen, mutta mikä on järkevin! Ykkösenä koulu- ja päiväkotiasiassa pitää olla meidän lapset ja heidän tulevaisuustensa!


      • Kirstu

        Luomua tuskin nähnytkään. Hyvä se on kyläläistenkin vähän liikkua ja nähdä muitakin ihmisiä. Kimppakyyteillä tunturiin. Takseilla. Ja jopa linja -autokin saadaan taas liikkeelle. Raha alkaa pyöriä ja yrittäjät saa palkkansa. Mikä se kunta ja veronmaksajat on kustantamaan muutamalle kyläläiselle kahvistelupaikkoja? Keittäkää kotonanne. Isoissa pirteissä voi pitää senvertaset kokoukset mitä täälläkin on.


    • Shakki

      Missä viipyy pyhäläisten seuraava siirto? Tylsää, kun mietitään liian kauan.

      • pyhää

        Pyhä pitää siirtää Niemeen. Olen samaa mieltä kanssasi.


    • Naapuriin

      Hoh hoijaa, olen perin kyllästynyt tämän kunnan asioiden hoitamiseen. En halua omilla verorahoillani kannattaa tällaista toimintaa. Tällä kunnalla ei ole tällaisena meille mitään annettavaa. Yhteinen tavoite toimia asukkaiden hyväksi puuttuu. Siirrän perheeni toiseen kuntaan, missä ajatellaan asioita kokonaisuuksina, kaikkien asukkaiden parhaaksi.

      • Enolerobotti1

        Onko "adressi", johon kerätään nimiä , samanlainen toimi jota ovat menestyksellisesti käyttäneet päämiehet, esim. putputin tuolta itänaapurista: Jos yrität hakea laintuntijoilta tietoa onko päätös lainmukainen, sinua painostetaan vetämään hakemus pois tai muuten....? Nämä eriävän mielipiteen ilmaisseet luottamusmiehet ovat kiinnittäneet huomion moneen asiaan joten lukekaapa adressiin nimen kirjoittaneet, mitkä on heidän asiansa "valituksissa".


      • Address

        Naapurilla on täysin hyväksyttyä muuttaa.Sitä vähemmän tarvitaan tänne uutta.Olkaa onnelliset siellä muualla,töitä tehden ja lapsia kasvattaen.Paljon,paljon enemmän on harrastuksia ,jotka toimivat ihan oikeasti. Ei ole samat naamat jokapaikassa . Pelkosenniemi on aikansa elänyt ,eikä sen kehittymätyömyyttä voi enää tekohenhgityksellä auttaa. Yhteen hiileen pitäisi puhaltaa mutta
        tämä joukko koittaa saada meidät kriisikunnaksi
        ja kuntaliitokseen hinnalla millä hyvänsä. Heillä ei ole työpaikat virastossa. Liitoksen myötä hallinto muuttuu, työpisteet vähenee,yhdistyy.Tietävät että koulun työpaikat säilyy ja mikäpä sen parempaa! Helppoa eikö vaan?


    • Kuntatyytyväinen

      Jokainen muuttoa muualle haikaileva saa mennä mikäli niin päättää.
      Ei tänne ole pakko jäädä. Kunta on kyllä satsannut lapsiin ja lapsiperheisiin enemmän kuin muualla isoimmissakaan paikkakunnista.
      Kyse on enemmänkin siitä kuinka paljon nämä narisijat olisivat vailla että olisivat tyytyväisiä? Epäilen että vaikka täällä tarjottaisiin mitä tahansa se olisi joillekin liian vähän tai epäkelpoa.
      On ollut ilmaista päivähoito kokeilua, alennuslippua tunturiin rinnekaudelle, teatteri matkoja, perheen virkistyspäivää tropiikissa, koulun järjestämät hoploppi ja pilke retket, perunamaa talkoot, päiväkodin retket laskiaisena, uimakuljetukset nuoriso ja liikuntatoimen järjestämänä ja vaikka mitä jotka kaikki eivät nyt tulleet heti mieleen.
      Entäpä perheen oma yhteinen aika onko sitä? monissa perheissä ei näy olevan. Laittakaa omat ehtimiset perheen ykkösasiaksi niin siitä lähtee suurin tyytyväisyys asuinkuntaankin.

    • Enolerobotti11

      Tuntuu muualta tänne muuttaneet vaativan palveluja kotiportaiden viereen jos eivät satu asumaan ihan niiden vieressä, olenko kovin väärässä asian suhteen? Hyvin on pärjätty syrjäkylälläkin ja lapset ovat hoitoon päässeet. Ei välttämättä ole ollut helppoa ja halpaa kuskata mutta kotona on asuttu eikä kuntaa ole apuun huudeltu.

      • Liisikkiannikki

        kyllä ne ihan nämä alkuasukkaat ovat vaatimassa mahdottomia.Itse ovat jo eläkkeellä kun liisinki lankeaa jälkipolville.Mikäpä se heillä hätänä enää silloin on.Toivottavasti eivät itse mahdu palvelutaloon enään.Rahaahan meillä ei muiden kiinteistöjen peruskorjaukseen sitten löydykkään tämän tempun jälkeen.


      • Levissään

        Joka päivä pukkaa uutta tapahtuma ja leirikutsua.Tais tulla hoppu ja näytönpaikka. On sitä rahaa lähtiä Leville.Oisvat arkipäivisin vetämässä liikuntakerhoja ja tapahtumia. Pääsis enemmän kuin 20 mukaan Pitkä on ollu talvi.


    • Pyhäparas-Ylläsykkönen

      Koulu kirkonkylälle siitä pitää lähteä. Pyhä on sivukylä jonka koulu on lakkautettu Pelkosenniemen kouluista ihan ensimmäisenä ei muuallakaan rakenneta kouluja syrjäkylille pelkän kylän kehittymisen tai kasvun vuoksi, miksi siis täälläkään?

    • Samaanihiihtää

      Eikös juuri ylläsykkönen (Kolarin kunta) rakentanut jopa kaksi hirsikoulua, kummallekin puolen tunturia. Siellä ymmärretään satsata alueisiin, jotka kehittyvät.

    • Isoylläs

      Sielä on pitemmät matkat kk-kouluun.Koulu kyllä oli hieno kun käytiin tutustumassa kesällä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      28
      1387
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe