Satulan oikea korkeus

Gianttiska

Moikka

Onko jotain haittaa jos pidän satulaa pari senttiä oikean korkeuden alapuolella?

Ajelen melko pystyllä pyörällä ja usein lukkopolkimilla. Tänään veivasin noin 50 km.

Jotenkin satula istuu mukavammin kun se on pikkusen liian alhaalla. Onko tästä jotain haittaa?

6

172

  Vastaukset

  • Satulalla on toki olemassa teoreettisesti oikea korkeus mutta juuri sinulle oikea korkeus on se joka tuntuu mukavalta eikä aiheuta ongelmia.

  • Polvet rasittuvat ja kuluvat, ei voi suositella.

  • Satulan säädön sinulle suorittaa vain asiantunteva polkupyörä asentaja tai myyjä. Satulan tulee olla tismalleen juurikin sinulle oikeassa asennossa sekä korkeudessa.

  • Miksi kysyt jos vaivatta vetäisit jo 50km, Provo taas

  • Riippuu miten pitkiä matkoja pyöräilee ja kuinka usein. Väärä korkeus tai pyörän väärä koko ei merkitse hirveästi jos polkee vain muutaman kilomerin ja vain silloin tällöin. Aktiivisemmassa pyöräilyssä hommalla alkaa sitten jo olemaan merkitys.

   Yleisellä tasolla niin hyvä olisi ensiksi saada selville se "teoreettinen" oikea korkeus ja lähteä pikku hiljaa testaamalla hakemaan se korkeus joka on itselle sopivin. Muutaman millin muutos saattaa jopa vaikuttaa yllättävän paljon.

   - Heel-on-Pedal Method
   - 109% Formula
   - LeMond Method (88.3%)
   - Pruitt Method
   - Bike fit Method

   Kaikki nuo menetelmät antavat hyvän lähtökohdan hakea se sopiva korkeus ja hyvä asento. Mikään noista ei ole se "absoluuttinen totuus". Bike fit Method pääsee varmasti kaikkein lähimmäksi koska siinä katsotaan koko ajoasentoa kokonaisuutena kameroiden ja tietokoneohjelman avulla.

   Itse olen "taviksena" käyttänyt tuota 109% menetelmää lähtökohtana koska se huomioi myös kammen pituuden (jalan sisämitta x 1,09) mitataan alimmalta polkimelta satulan yläreunaan kun se alin poljin on alimmalla tasolla (osoittaa noin kello kuutta). LeMond menetelmä ei huomioi kammen pituutta koska mitta (jalan sisämitta x 0.883) otetaan kampiakselin keskeltä satulan yläreunaan.

   Voi kenties kokeilla näitä molempia menetelmiä ja katsoa tuleeko paljon heittoa ja hakea se oikea korkeus näiden molempien menetelmien avulla. Syytä muistaa myös että satulan siirtäminen eteen ja taaksepäin vaikuttaa myös kun sopivaa ajoasentoa ja satulan korkeutta haetaan.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut