Maupertuisko muka maailmankuulu?

Maisterismies

Olen iloinen siitä, että Maupertuis oli tekemässä Tornionlaaksossa astemittausta 1700-luvulla. Mutta Maupertuis ei ollut "maailmakuulu" tiedemies, kuten on annettu ymmärtää Tornionlaaksossa, esimerkiksi Pellossa ja Ylitorniolla. Tokihan se jokilaakson entisaikaisille asukkaille on ollut erikoista ja eksoottista, kun suuresta Ranskasta tulee tiedemies paikan päälle. Maupertuisista on vain paikallishistoriassa kehkeytynyt "maailmankuulu tiedemies", joka ei pidä paikkaansa. Onneksi retkikunnan mukana oli Outhier-munkki, joka kuvasi tekstein ja piirroksin jokivartista elämää, mistä on teos Matka pohjan perille.

Maupertuis oli etevä ja asiansa osaava tiedemies, jota esimerkiksi Voltaire pilkkasi. Mutta Maupertuis ei koskaan tullut "kuuluisaksi". Hän ei siis tehnyt "läpimurtoa". Siihen ei ehkä olisi tarvittu enempää osaamista kuin hänellä oli, mutta hänen tutkimuksillaan ei ollut niin suurta merkitystä kuin tunnettujen tiedemiesten tutkimuksilla oli.

Ehkä kyse on myös sen ajan markkinoinnista; joku on saattanut päästä vähäpätöiselläkin aiheella tai suhteilla tiedejulkaisuihin ja on siksi tullut kuuluisaksi. Lamppuakaan ei välttämättä keksinyt Edison, vaikka hänen nimiinsä se on merkitty.

Kysyin ranskalaiselta yliopistoja käyneeltä kaveriltani piruuttani Maupertuis-tiedemiehestä. Hän ei ollut kuullutkaan miehestä. Maupertuis ei siis ole edes Ranskassa tunnettu.

Ei siinä minusta ole haittaa, vaikka Pellossa ja Ylitorniolla hehkutetaan "maailmankuulua tiedemiestä". Mutta asia tulee viimeistään sitten vastaan, jos vaikka luodaan joitakin matkailuaktiviteetteja pelkän Maupertuis-nimen varaan ja luullaan, että niille tulisi jopa kansainvälistä vetovoimaa.

Kannatan, että matkailussa käytettäisiin astemittauksen teemaa, mutta Maupertuisin varaan ei kannata paljoa satsata. Tokihan joku Maupertuisin patikkapolku on järkevä "investointi" ja myös järkevän niminen, mutta sen ei ole tarkoituskaan tavoitella taivaita.

Tämä matkailuasia tuli esille Maupertuis-seminaarissa Ylitornion kunnantalon auditoriossa 2009 tai 2010, jossa eräässä esityksessä esiteltiin Maupertuisin rakennuksia keittokotineen Pellon Kittisvaarassa ja lopuksi sanottiin, että alkaisi Tornionjokilaakson matkailukin vihdoin käyttää hyväksi Maupertuisia, tätä kuuluisaa tiedemiestä, mistä alettaisiin siis saada suuriakin tuloja, tällainen olettamus jäi ilmaan. Ehkä se oli vain kannustava kehotus ja hyvä sinänsä sellaisena. Esitelmä kokonaisuudessaan oli hyvä.

Ei niitä isoja matkailuinvestointeja Maupertuisiin liittyen sittemmin ole esillä ollutkaan. On puhuttu esim. näköalatasosta Kittisvaaran muistomerkillä. Ihan ok idea. Ja miksi sellaisen tekemiseen olisi niin iso kynnyskään. Vai pitääkö se tehdä niin "kunnolla", että siitä tulee kuten "miljoonia markkoja" maksanut Pellojärven lintutorni laavuineen? Miksi se ylipäänsä on niin laakea ja matala. Ja miksi sinne vievällä tiellä särkee autonsa kiviin ja kuoppiin?

Jos astemittaukseen liittyvä matkailunähtävyys halutaan tehdä, se pitää minusta sijoittaa Pellossa torille (se, jossa on led-taulu), jotta yleisö löytää sen mahdollisimman helposti. Kittisvaaran muistomerkille ei kannata tehdä mitään ennen kuin sinne on tie. Ylitorniolla nähtävyys kannattaa tehdä Aavasaksanvaaralle, koska sinne on autotie.

Mikä se sitten voisi olla? Pellon torilla se voisi olla edellä mainittu keittokota eli korkea aitta, jonka Maupertuis siirrätti eräästä talosta Kittisvaaran huipulle observatorioksi. Observatorioksi nähtävyys kannattaisi myös nimetä ja siinä pitäisi olla myös iso kaukoputki. Tällä kaukoputkella voisi sitten katsella vaikka Kittisvaaran muistomerkkiä. Ei olisi kovin suuri investointi tehdä vaikka talkoilla ja hirrenveistoperinteitä kunnioittaen mahdollisimman korkea hirsiaitta Pellon torille. Se voisi sitten sisältää kaukoputken ja pienimuotoisen "tiedemaan" lapsille.

Nimi voisi kaikesta huolimatta olla Maupertuisin observatorio, koska se "juttu" tässä on observatorio ja tiedeteema, ei Maupertuis.

43

1956

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Einsteini

      Tämä johtuu Pellon puupääopettajista :D

      • avioliittosepitääolla

        Onneksi ei siittänyt ketään sillä matkalla! Tiedä mitä syndroomeja sieltäkin olisi vain tullut riesaksi!


    • Kenelääsenäkee

      Maupertuis-on ainakin jo 10v kerännyt pääomaa niin Ruotsissa kuin Suomessakin tulevaa maupertuis-keskusta varten. Jokivarren kunnat mm. ovat jo useampaan otteeseen heittäneet lanttejaan ko hankkeeseen, yksityisistä puhumattakaan.

    • Kyllä se Maupertuis-keskus on ihan validi idea, kunhan siitä ei tehdä pelkkää "pysyväisnäyttelyä". Katsoin äsken uutisen vuodelta 2002 ja siihen olisikin tulossa juurikin observatorio.

      Olen käynyt useassa luontokeskuksessa ja niiden näyttelyt ovat asiapitoisia, mutta ainoana keskusksen vetonaulana tylsiä ja eivät ole millään tavalla vetonauloja. Pääsymaksusta ei voi puhuakaan, ennemminkin kävijöille pitäisi maksaa siitä, että suostuvat tulemaan näyttelyyn.

      Luontokeskusten näyttelytiloissa vallitsee hiljaisuus. Olen käynyt mm. Liminganlahden, Kierikin, Hailuodon ja Ylläksellä Kellokkaan näyttelytiloissa ja kaikkia vaivaa kummallinen hiljaisuus. Useita luontokeskuksia ylläpitää tai on ollut rakentamassa Metsähallitus.

      Siksi pelkäänkin, että myös mahdollinen Maupertuis-keskus jää myös tylsäksi pysyväisnäyttelyksi, jolla on julkisorganisaation imago. Siksi sen vetonaula pitäisi ehdottomasti olla yliampuvan iso hirsinen observatorio, muuten sillä ei ole vetovoimaa.

      Jotenkin tuntuu, että vain Maupertuis-säätiö uskoo Maupertuis-nimen vetovoimaan. Ainakin heillä on varmaan hauskaa käydä Ranskassa vuoroin vastavierailulla. Tuleeko Maupertuis-keskuksesta siis vain Maupertuis-säätiön oma vuosittainen kokoontumispaikka?

      Vai onko Maupertuis-keskuksen tarkoitus olla kokonainen Korteniemen pihapiiri? Sillä täytyisi olla todella kovia vetovoimatekijöitä, ettei se jää "kotiseutumuseoksi". Niitä Suomi on täynnä, eivätkä niihin matkailijat useinkaan poikkea.

      Jos Pelloon siis aiotaan kokonaista Korteniemi-pihapiiriä, tarkoittaa se käytännössä ulkoilmamuseota, kuten Oulun Turkansaari. Ja sellaisen ylläpito ei ole halpaa lystiä. Näen visiossani vain sitten tyhjässä ulkoilmamuseossa kesäisiä "museopäivystäjiä", joita voi verrata kirkonesittelijöihin. Talkoolaisvoimin ei taidettaisi tehdä kaikkia vuosikorjauksia? Kunta lystin varmaan maksaisi, kuten Vihreänpysäkin alkutaipaleella.

      Järkevämpää olisi niistäkin rakennuksista tehdä Muumimaailma, jolla olis heti matkailullinen vetovoima. Entisajan pihapiirit vaan on nähty, eikä ihmiset erota, ovatko ne vuodelta 1735 vai 1890-luvulta. Juuri tämän konkretisointi on erittäin vaikeaa, että se olisi jotain erityistä.

      Tiedättekö Kierikkikeskuksen? Siellä on kivikautisia rakennuksia, jotka on tehty sen ajan menetelmillä. Onko sinne ollut yleisöryntäys? Ei. Kierikkikeskuksen päärakennuksen myymistä väläytettiin keväällä.

      Sen sijaan, että haviteltaisiin Korteniemi-pihapiiriä, keskittyisin suureen hirsiobservatorioon, jolla olisi jo yksinään matkailuvetovoimaa. Ja sekin pitäisi olla S-marketin lähellä Pellossa. Kittisvaara nykyisellään on täysin poissuljettu. Jos Kittisvaaran laelle olisi tie, sitten se voisi olla siellä ja paikkaa voisi mainostaa myös näköalapaikkana. Onhan se toki lähellä valtatietä.

      Luin nyt netistä Maupertuis-teeman jatkokehityssuunnitelman 2015-2020. Kyllä pitäisi jonkun pudottaa suunnittelijat maan pinnalle pilvilinnoista. Siellä puhutaan juuri Ranskasta kohdemaana, koska "ranskalaisia kiinnostaa kotimaan Maupertuis". Puhuin aloituspuheenvuorossani juuri tästä ongelmasta, että kun tavallinen ranskalainen ei tiedä, kuka on Maupertuis.

      Että ennen kuin mitään "kaupallisia" keskuksia aletaan suunnitella, kannattaisi tehdä markkinatutkimus oletetuissa kohderyhmissä, ja selvittää Maupertuisin todellinen vetovoima ja tunnettuus. Nyt suunnitelmat näyttävät olevan "historianharrastajien" omaa mutu-markkinatietoa, että "kyllä sitä vetovoimaa löytyy, sehän on päivänselvää".

      • tovelaki

        Itse asiassa Maupertuishan asui kuten muukin kärkikaarti Purasella eikä Korteniemessä. Tämähän hyvin selkeästi retken päiväkirjassa kerrottu. Mutta kun..


      • Joo, sehän on yleisessä tiedossa, että itse Maupertuis asui Pellossa vain Purasella. Mutta on luotu yleinen tahallinen "harha" Pellossa, että "Maupertuisin retkikunta majoittui Korteniemen taloon", eikä koskaan tuoda esille sitä tosiasiaa, että Maupertuis itse asui muualla. Ylitorniollahan hän asui pappilassa. Miksei kukaan oikaise lehdessä, että Maupertuis ei asunut Korteniemellä? Ei taida olla pellolaisilla rohkeutta.


      • Kysyvvain
        maisterismies kirjoitti:

        Joo, sehän on yleisessä tiedossa, että itse Maupertuis asui Pellossa vain Purasella. Mutta on luotu yleinen tahallinen "harha" Pellossa, että "Maupertuisin retkikunta majoittui Korteniemen taloon", eikä koskaan tuoda esille sitä tosiasiaa, että Maupertuis itse asui muualla. Ylitorniollahan hän asui pappilassa. Miksei kukaan oikaise lehdessä, että Maupertuis ei asunut Korteniemellä? Ei taida olla pellolaisilla rohkeutta.

        Miksi et itte oikaise?


      • aivan

        Ylitorniolla pappilassa, Turtolassa Marttilan talossa (josta tuli myöhemmin pappila) ja Pellossa Purasella, kuten koko tutkijaryhmä, Outhier, Celsius, Maupertuis jne. . Avustavia henkilöitä, myös nuori Hellant, pantiin Korteniemeen, missä oli yksi huone myös rekikunnan varastona.


      • Sen pitäisi tehdä ne historianharrastajapiirit, jotka supattavat aina keskenään omissa oloissaan, että "Maupertuishan asui Purasella eikä Korteniemessä."


      • aivan kirjoitti:

        Ylitorniolla pappilassa, Turtolassa Marttilan talossa (josta tuli myöhemmin pappila) ja Pellossa Purasella, kuten koko tutkijaryhmä, Outhier, Celsius, Maupertuis jne. . Avustavia henkilöitä, myös nuori Hellant, pantiin Korteniemeen, missä oli yksi huone myös rekikunnan varastona.

        Tästäpä tulikin uusi idea, että ei sen keskuksen kannata olla mikään tuntematon Maupertuis Center vaan Celsius Center, jonka kyllä tuntee koko maailma.


      • asteilmanmittausta

        Celsius on todellakin maailmankuulu.


    • Valkeatotuus

      Pello ja matkailu : 2 asiaa jotka eivät kuulu yhteen. Täällä on hakattu kaikki metsät ja möyritty joka paikka, matkailusta ei ole saanut puhuakkaan saati että siihen olisi satsattu.

      • maisterismies

        Kyllä se on "mielikuvituksen" puutetta päättäjiltä, kun ei ole osattu alkaa millekään. Ranua suoltaa ideoita idean perään: eläinpuisto, sukellusvene, Hillamarkkinat, Japanitalo. Aivanko jossaki olis kiveen hakattu, että Pelloon ei kuulu mikään matkailuidea ja katsotaan vierestä, mitä muut kunnat tekevät milloinkin.

        Onhan se lohi, lohi, lohi. Mutta se on niin hajanainen käsite ja sitä voipi tehä koko jokivarressa. Ja onhan ne metsät metsät metsät ja puhtaat kalaveet veet veet. Näitä muka hoetaan Pellon matkailuvaltteina. Mutta kun niitä on muuallaki. Koko Lappi täynnä. Ja jotenkin luullaan, niin kuin tälläkin palstalla, että joku patsas nyt olisi joku matkailuidea. Että joo.

        Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, että kyllä se häätyy jonku muun näköjään käyä sanomassa, mitä matkailuideoita kannattais tehä. En kannata/suosi/kehu/sorsi ketään kunnanjohtajaa, mutta Baasin kaudella tuli Ritavalkean matkailumökit ja keilahalli.

        Ei se tarvi ko sen yhden ihmisen, jolla on idea. Olihan se Napala-ideakin yhden ihmisen. Hänen sen aikaisia sanojaan lainaten: "Koska Pellossa ei ole luonnon tekemiä matkailunähtävyyksiä, sellainen täytyy rakentaa".


    • Maupertuiksenretkikunta

      Ranskassa ja Belgiassa 15 vuotta asuneena voih sanoa, että Maupertuis ei ollut omana ainakaan tiedemiehenä mitenkään erityisen tunnettu tai arvostettu. Ranskassa häntä ei juurikaan tänä päivänä enää tunnetta /muisteta valistuksen ajan tiedemiehenä. Omana aikanaan hän osasi hyvin tiedemiehenä "brändätä" itseään kuninkaan hovissa. Maupertuiksen astemittausretkikunnan mukana oli Celcius niminen ruotsalainen yliopistomies, joka jäi, päin vastoin kuin Maupertuis, historian kirjoihin...
      Mutta Maupertuisin astettamittausretkikunta teki kyllä merkittäviä tieteellisiä löytöjä, ja sen retkikunnan seikkailun kiinnosta ihmisiä Ranskassa vielä tänäkin päivänä. Olen samaa mieltä siitä, että jos Pellossa halutaan jollain tavalla Maupertuis-perintöön panostaa, niin kannattaa tehdä Maupertuisin retkikunnan kautta, eikä niinkä Maupertuis nimisen tiedekunnan kautta.

    • Tiättäkö kuka on Charles La Condamine?

      Hän on sen toisen astemittausretkikunnan johtaja, joka lähti Etelä-Amerikkaan tekemään samaa tutkimusta kuin Maupertuisin porukka Tornionlaaksoon.

      Tässä vähän siis peilausta ja vertausta siihen, kuulostaako Condaminekaan sen kummemmin kuin Maupertuiskaan maailmankuuululta tiedemieheltä.

    • Maupertuä

      Astemittauksia ei voi tehdä binäärilaitteilla, joita käytettiin tuohon aikaan. Sivistymättömät uskoivat Maupertuisin selostuksiin sen minkä kieltä yhtään ymmärsivät. He saivat paikallisilta hyväuskoisilta tukea asumisen ja ruuan muodossa.
      Maupertuis ei päässyt kuuluisuuteen kuin Kittisvaarassa. Heidän kunniaksi tehtiin pyramidi kun sekoitettiin egyptiläinen tähtitiede kielellisten ongelmien seurauksena. Käyn joka kesä katsomassa pyramidia ja aina se saa hyvälle tuulelle. Hyvä asia on sellainen, että tulee hyvälle tuulelle.

    • Shllhgcnk

      Pellossa on ollut aikamoisia puupäitä opettajina, tämä on fakta.

      Jos asuinseudultani ei juuri tapahdu mitään ja kulttuuri on sitä, että joku Maupertuis kävi 1700-luvulla täällä vierailulla, niin pitäisi olla rehellinen asiasta. Ei pidä jauhaa lapsille sontaa.

    • sukututkija

      Charles La Condamine? Kaarle Konttaniemi? Tuttu mies

      • Kiinnostaisko lähteä siis Peruun katsomaan diaesityksiä, mittausesimerkkipiirroksia tai screen-infotauluja Condamine-museokeskukseen, jos sellainen perustettaisiin Condamine-astemittausretkikunnan kunniaksi?


    • rha

      älkää höpöttäkö ..,,.,., h-alatalo maksa velkasi--- tai no jo maksoit hiljaa

    • Kekebejuzekeb

      Jos minä perustaisin pitserian Pelloon, sen nimi olisi hiihtäjä tai Eero Mäntyranta. Vaikka hiihtäjä ei ole enää tuttu nuoremmille sukupolville, hiihto ja urheilun historia kiinnostavat. Ei näillä mitään kultakaivosta perusteta, mutta sääli että Eero Mäntyrannan kaupallinen hyödyntäminen alueen kehittämiseksi jäi hiihtäjäpatsaaseen.

    • Ilta1958

      Kyllä Maupertuis on maailmankuulu. Vaikka ihmiset eivät ole koskaan hänestä kuulleet, olen kertonut vuosikymmenten aikana Maupertuisin tarinaa niin Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa, Kanarian saarilla kuin Kroatiassa. Ympäri maailman siis ovat saaneet tietää tällaisesta merkkihenkilöstä, joka vieraili tuohon aikaan Pellon kylässä.

      • maupertuisonihanaa

        Maupertuispizzaravintola olisi ihanaa kittisvaaralle!


      • perinteet

        Mauri-nimi kuten Maurits polveutuu Maupertuisista ja paikallisesti niitä löytyy väylän molemmilta puolilta.
        Toisin kuin väitetään niin Mau-Mau-liike ei polveudu Maupertuisin retkikunnasta.


      • Ikäloppuvanhus

        Minun täytyy tuottaa sinulle valitettavasti pettymys, kun Mauri -nimen alkuperä tulee ”murjaanista”, joka oli Afrikasta Eurooppaan saapunutta tummaa väestöä. Espanjalaiset merenkävijät, jotka tapasivat heidän kaltaisiaan ihmisiä Mauritius -saarella väänsivät heille nimen.

        Murjaaneja pelättiin Euroopassa ja useissa näytelmissä he saivat varkaan, paholaisen tai kehdonrystäjän roolin. Esimerkiksi tiernapojissa Murjaanien kuningas on musta mies. Mutta ei nimi miestä pahenna


    • Queen78

      Pyhän Maupertuisin vuoksi olemme kaikki täällä Tornionlaaksossa toistemme sukulaisia. Hän oli suuri merkkihenkilö, joka sai hurvitella paikallisten naisten kanssa, kuten halusi. Retkikunnan lähdön jälkeen täällä eli kokonainen sukupolvi pikku Maupertuiseja ja Marjaanoja.

    • Maupertuisku

      Maupis oli hyvä jäbä, elkääpä kiusakko poikaa.

      • tosion

        Kyllä tämä Mauperttti on ollu melkoonen rahasampo ja keräyksethän jatkuu. Kilpaa laittaa kunnat ja yksityiset Maupertille rahhaa. Jo vain.


      • Siivelläeläjä

        Ainaki jokku kulkee vissiin Pariisissa tutkimassa Kansalliskirjastossa Maupertuissin ja Outhierin papereita? Mitä hyötyä, siellähän ne ovat, ei ne kattomalla kummene, muuta ko että itse saa kiksit ja ilmaisen matkan?


    • Maupertsinjälkeläinen

      Mauperts parlamentin kokous kolmiolla.

    • Asiaa

      Kokous siirretty Seon ykköspöytään parlamentin aamukokoukseen.

      • Hyähomma

        Päättäkö se parlamentti mihin tulee maupertuksen museo.Kauppatiellä olis tilaa pyramidille tilaa.Heleppo tehä kolme sivua ja lattia,näin suunnitellut kuvat,oli komean näköinen,Varmaan olisi turisti rysä,3 metrin aurinko kello tulisi kolmion huipulle julistamaan että maapallo oli jo silloin pyöreä:)


    • Hyvähomma

      Pyramidissa on neljä sivua. Olis hyähomma ko leppäisit.

      • Parlamentinjäsen14

        Säästöjen takia kolme,eihän se muuten pysyis pudjetissa,muutenhan ei rakennuskustannukset saadaan kuriin.Aiheesta keskustellaan aamun kokouksessa.Aivan oikein kirjoitti kolmioista.Hyvä suunnitelma kauppatielle.


    • Melkosta

      90-luvulla Pellon kirkonkylän ala-asteella väitettiin, että Pello mainittiin jo Rooman valtakunnassa. Maupertuis tuli Pelloon, koska tiesi, että tämä on tärkeä pohjoinen kylä, jossa voi tehdä maapallon muotojen mittauksia.

    • Anonyymi

      Eksyin tällaiseen ketjuun ollessani ajomatkalla Kolarin ja Muonion hiihtokeskuksista kotipaikalle Etelä-Suomeen. Olen siis vieras ja turisti mutta kulttuurista kiinnostunut. Huvitti kyllä nämä jutut. Silti olen sitä mieltä, että kyllä Maupertuis ihan tunnettu hahmo on, jos yhtään historiasta on enempi kiinnostunut. Olisin itse pysähtynyt ja ehkä yöpynytkim, jos joku selkeä kesku tai kohde olisi ollut. Jos matkailusuunnitelmia kehitellään hankerahalla ja sen keulakuvana on Maupertuis, eihän sen tarvitsisi yhtä heppua esitellä. Miksei keskittyisi luonnon ilmiöihin, joita retkikuntakin tutki - lumeen, revontuliin sun muihin, joista melkeinpä jokainen turisti, historia mukaan lukien, on varmasti kiinnostunut. Retkikunnasta saa hommaan tarvittua tarinallisuutta, ja elämykset tulevat siitä, kuinka erikoisia ilmiöitä pohjoisessa on ja miten niitä voi tutkia. Älkää suotta kiusatko niitä jotka virittävät hankkeita asian edistämiseksi. Toki tuloksia pitää olla, ei harvojen huvia, mutta mielenkiintoa jokivarrella varmasti on jos vaan olisi selvä konsepti ja kohteita ja elämyksiä, joita voi varata.

      • Anonyymi

        No niin niin, mutta kun sitten sen pitäisi olla vaikkapa Northern Lights -keskus, mutta revontulet on omittu jo Sodankylään.

        Ja ei se tule sillä, että tehdään muka "Korteniemen kievarin pihapiiri taloineen", että se muka kiinnostais, kun olis peräti 1700-lukua. Käykääpä Kierikissä: siellä on "kivikauden taloja", ja ne on kuvissa houkuttelevia, mutta vieressä oleva "luontokeskus" on rahavaikeuksissa, koska kävijöitä ei ole tarpeeksi. Kierikki tosin on siksi kiinnostava, koska siellä on arkeologisia kaivauksia.

        Ne jotka hommaavat Maupertuis-keskusta, tehkääpä ensin tutkimusta aiheesta, ettei se ole pelkästään oman pään sisältä, että "Jee, tämä on kova juttu", kun se ei ole.

        Nimittäin 1700-luvun "mallitalo" ei ole mitään, koska niitä on oikeastikin jäljellä. Kannattaa tutustua myös ulkoilmamuseoihin, että mitä niissä on tarjolla, ja mitkä on niiden vetovoimatekijät, esim. Turkansaari, Stundars, Seurasaari.

        Avatkaa silmät ensin, ennen kuin pönkitätte omaa egoa!


    • Anonyymi

      Maupertuisia tarvitaan vaan edelleen rahan keruussa. Sehän on ollut tämän vuosituhannen kestokohde. Matkailun naulaksi siitä ei taida olla, ehkä nupi vaan, mutta pieniäkin nauloja tarvitaan.

    • Anonyymi

      Jätti paljon jälkeläisiä kuuluisa siitä.

      • Anonyymi

        Se ei ehkä ollut niitä kuuluisia Pellon pikkukullisia?


    • Anonyymi

      Paineen jakamiseen Maupertuis pyramidi. Kun huipulla tuulee ja laaksossa ihan tyyntä ja hiljaista. Tait loppuu, syönti loppuu.

    • Anonyymi

      Kyllä hän oli kuuluisa.

      • Anonyymi

        Joo, hommatkaa taas kunta maksajaksi tekemään "Kummelit". Sadoillatuhansilla rakennetaan, eurolla myydään eteenpäin. Ympärivuotinen "päivystäjä" tarvitaan ja lämmitys päärakennukseen, jossa on myös "infoa Maupertuisista", ja oikein "näyttely", jossa kukaan ei käy.

        Tehkää ja pyörittäkää sitä täysin yksityisin varoin, niin tulette oikeasti miettineeksi ennen toteutusta, millainen sen pitää olla, jotta fyrkkaa tulisi sisään!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4859
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1732
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1337
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1228
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      61
      879
    Aihe