Takavaihtaja tuhoutui pinnojen väliin

dfghgh

Kyselenkin nyt, kun pyörä oli käytettynä ostettu noin 50 eurolla, että kannattaako tuota enää alkaa korjaamaan vai otanko pyörästä muut osat talteen ja heitän rungon romuineen roskalavalle? Voisin toki toisesta huonokuntoisesta pyörästä ottaa ehjän vaihtajan ja yrittää asentaa. Ongelma on, että tuossa on eri määrä vaihteita kuin tässä rikki menneessä. Enkä osaa lyhennellä tai edes irrottaa pyörän ketjua. Eli mitä tekisitte tässä tapauksessa?

8

2107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfghgh

      Niin ja siis rikkimennyt takavaihtaja on Shimano LX

    • osta_uus

      MItäpä sinä niitä osia keräilet jos et osaa niitä mihinkään käyttää?

    • 6548

      Ketjun joutuu joka tapauksessa katkaisemaan, jos asennat toisen vaihtajan.
      Vaikea sanoa miten toisesta pyörästä otettu vaihtaja toimii, voit ruuvata sen kiinni, ja katsoa riittävätkö liikeradat, niitä voi säätää säätöruuveista.
      Jos näyttää liikkuvan tarpeeksi, niin ketju poikki, ja uudelleen liittäminen, ja taas mennään, tarvitset ketjunkatkaisimen, jos ei ole ketjulukkoa.
      Youtubesta löytyy paljon videoita aiheesta.

      • dfghgh

        Mitenkäs kun tässä rikki menneessä oli 10 vaihdetta, niin pitääkö olla täsmälleen samanmerkkinen tuo vaihtaja jotta saan ne 10 vaihdetta käyttöön vai onko kaikissa takavaihtajissa ominaisuus tuonne 10 vaihteeseen asti? Entä voinko ajella niin, ettei kaikki 10 vaihdetta ole edes käytössä?


      • 6548
        dfghgh kirjoitti:

        Mitenkäs kun tässä rikki menneessä oli 10 vaihdetta, niin pitääkö olla täsmälleen samanmerkkinen tuo vaihtaja jotta saan ne 10 vaihdetta käyttöön vai onko kaikissa takavaihtajissa ominaisuus tuonne 10 vaihteeseen asti? Entä voinko ajella niin, ettei kaikki 10 vaihdetta ole edes käytössä?

        No nimenomaan kaikki vaihtajat ei toimi, sitä tarkoitin liikeradoilla, eli jos otat 7- vaihteisesta vaihtajan, ja laitat sen 10 vaihteiseen, niin todennäköisesti ei pysty nousemaan enää parille suurimmalle rattaalle.
        Voit tietysti ajella niin, että kaikki vaihteet ei ole käytössä.
        Varmaan olisi paras näyttää pyörää jollekin asiantuntijalle, takavaihtajan vaihtotyö polkupyöräkorjaamolla on muutaman kympin hintainen.


      • dfghgh

        Voin kai myös vaihtaa koko vaihdesysteemin ja samoin takarenkaan vanteineen tuosta toisesta pyörästä tähän rikkoutuneeseen. Silloin ei tule varmaan säätöjen kanssa niinkään suuria ongelmia. Tietysti vaijerin pituus voi olla erilainen vaikka pyörät ovat noin samankokoisia.


    • Takavaihtajan ei tarvitse olla 10:lle välttämättä. Jos on vanha ja riittävän tarkka 9, niin kyllä sekin käy. Oleellista tuossa on vetosuhde. Shimanon vaihtajilla se yleensä on sama. Poikkeuksia löytyy tuohonkin, mutta ehkä kysyjä ei niitä tule ostaneeksi.

      Itse olen päivittänyt pyörään taakse rataspakan 9:stä 10:ksi ja alkuun ajelin vanhalla vaihtajalla, mutta oli kulunut ja ei oikein tarkka. Vaihtajakin tuli vaihdettua myöhemmin. Kysyjä ei ole vaihtamassa rataspakkaa taakse toiselle lehtimäärälle. Kun sen vaihtaa, niin pitää vaihtaa myös vaihteen valitsimet (ja se ei ole ihan niin halpaa, mutta jos on vaihtokunnossa, niin sitten toinen asia).

      Takavaihtajan ei tarvitse tietää mitään niistä kohdista joihin vaihdevipu takavaihtajaa komentaa. Vaihdevipu ratkaisee ne paikat (paitsi joku pianolanka tai sähköinen vaihtaja).

      Netistä tilaa vaikka Shinano DEORE 10-speed (tai SLX) vaihtajan, niin hyvä... Jos pyörä on maksanut 50e, niin uuden osan saa 50e hintaan postikuluineen :)
      Tai sitten joku halvempi takavaihtaja.

      Samalla tilaa uuden 10 vaihteisen ketjun, kun tuskin sekään on hyvässä kunnossa. 10 ketjuja kysyjän ei kannata katkaisun jälkeen uudelleen kiinnittää vanhoilla osilla. Uusi liitospala tarvitaan. Käytännössä hyvä pistää uudet ketjut (ja ehkä rataspakka taakse...).

      • dfghgh

        Just tuossa mietin kun voisin ottaa tuosta vanhasta pyörästä irti koko tuon systeemin eli vaihdevivun vaijereineen, takavaihtajan ja myös sen takapyörän, koska ne kaikki kyllä kooltaan sopisivat tuohon rikkoutuneeseen. Silloin ei varmaan tarvitsisi niin paljon säätää. Ketju tosin taitaa tässä rikki menneessä olla paremmassa kunnossa. Vanhan pyörän ketju vaikuttaa jo aika ruosteiselta kun on ollut kauan ajamatta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6153
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3738
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1955
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1949
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1768
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1626
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1542
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      14
      1455
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1448
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      31
      1365
    Aihe