Ylitornio ei ole millään muodoin Meri-Lappia

maisterismies

Näin noin 20 vuotta sitten ison tienvarsimainoksen Ylitornion pohjoispuolella, jossa luki jotain tyyliin "Tervetuloa Meri-Lappiin Ylitorniolle". Nauroin mainosta silloin ja olen muistellut sitä monesti jälkeenpäin. Nyt Meän Tornionlaaksossa oli juttu, jossa viritellään taas samaa konseptia.

Torniokin profiloituu enemmän Tornionjokeen kuin Perämereen, niin miten hemmetissä nyt Ylitornion voisi positioida Meri-Lappiin? Tornionjoen suistossa pitäisi olla iso ja pitkä delta, jotta meri ulottuisi Ylitorniolle saakka. Meri-Lappi on Kemi ja sillä sipuli, ei siinä ole osaa eikä arpaa Ylitorniolle, niin valitettavaa kuin se onkin.

On ihan humpuukia muka yrittää profiloitua sellaiseksi, mikä ei pidä paikkaansa. Se on pelkkää sanahelinää, jolla ei ole mitään todellisuuspohja, merkitystä, vaikutusta eikä taloudellista hyötyä, vaan pikemminkin menoja, kun keksitään kalliita kampanjoita, joissa epätoivoisesti yritetään luoda tätä olematonta yhteyttä mereen.

"Meri-Lappi" tarkoittaa Lappia, jossa on merenranta. Sitä ovat Kemi, Simo, Keminmaa ja Tornio. On ihan turha yrittää luoda harhakuva eli illuusio siitä, että Ylitornio olisi Meri-Lapin matkailu- tai talousaluetta, joka muka houkuttelisi Ylitorniolle investointeja. Tämä on varmaan tavoite, mutta kyllä menevät taas kampanjarahat kuin kankkulan kaivoon. Ei siinä tarvita kuin maalaisjärkeä päättelemään asia.

On kai ajateltu, että Ylitorniolla ja oikealla Meri-Lapilla olisi win-win suhde: laajempi alue olisi hyödyllinen Meri-Lapille, koska silloin yksinkertaisesti Meri-Lappi levittäytyisi, kuten laajeneva valtio. Ylitornion hyöty olisivat lisääntyvät investoinnit.

Uskon Ylitornion kuuluvan Meri-Lappiin heti, kun laivat rantautuvat Ylitorniolle. On turha tehdä "ajatusleikkiä" siitä, että Ylitornio muka olisi Meri-Lappia, koska se on kaukaa haettua.

Ylitornion ykkösvetovoimatekijä on Aavasaka, joka on valtakunnallisesti tunnettu nähtävyys ja käyntikohde. Sen ei tarvitse, eikä kannata profiloitua Meri-Lappiin, koska se muistuttaa tunturia, ja on siksi ennemminkin tunturi-Lappia. Kehittäkää ja vahvistakaa Aavasaksaa edelleen, eikä mitään feikkikonsepteja.

13

487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LSHP_OK

      Olet oikeassa tätähän on naurettu veet silmissä. Se ei kuitenkaan naurata yhtään, että samalla kunta on hirttäytynyt monien organisaatioiden kautta tähän "merelliseen" suuntaan. Pahinta on tuo terveydenhuollon puoli.

    • Nimivetääväkeä

      Nyt ette ymmärrä ollenkaan. Kun aasialaiset ym ulkomaalaiset ovat tulossa Lappiin, eivät varmasti etsi matkailusivuilta Aavasaksaa, selaavat netistä lappi-aiheisia sivuja vaikkapa Meri-Lapin matkailu voi heitä kiinnostaa. Ylitorniokin voi samalla yrittää saada tänne turisteja. Tämä on vaan matkailun markkinointia, ei siinä mitata paljonko on matkaa mereltä, Lappi on se avainsana, joka vetää väkeä ja on tunnettu maailmalla.

      • No mutta sehän tässä naurattaakin, kun Ylitornio profiloituu paremmin tunturi-Lappiin kuin mereen. Ja miksei voi sitten perustaa vaikka Aavasaksan Lappi -konseptia, kun Ylitornio on kaikessa muussakin niin itseriittoinen? Kemin Lumilinnan aasialaiset turistit ei lähde edes Tornioon, koska siellä ei mitään ole, niin on utopistista luulla, että niitä nyt Aavasaksalle asti tulisi Meri-Lapin varjolla.

        Toisaalta, miksi tehdä asiasta niin suuri numero, jos kerran Ylitornio haluaa olla visitmeri-lappi.fi -sivustolla, niin ei kai siihen kynnys ole niin suuri. Vai onko se taas rahakysymys, että jos haluaa sille sivustolle esittelyn, niin se maksaa kunnalle tyyliin 300 000 € vuodessa.

        Kyse on enemmänkin siitä, löytyykö Kemi-Torniosta yksityisiä matkanjärjestäjiä, jotka tekisivät vaikka Aavasaksan yönylimatkoja pikkubussilla tai bussilla. Ei silloin tarvita kunnan "liittämistä" edes ajatusleikkinä Meri-Lappiin.

        Jos haluan aasialaisena turistina oikeassa Lapissa jonkin aktiviteetin, ajaudun esimerkiksi Lapland Safarisin sivuille, joilla tarjotaan eri aktiviteetteja eri paikkakunnilla. Siksi Aavasaksankin kannattaisi lyöttäytyä yhteen suoraan palveluntarjoajien kanssa, eikä uskotella itselleen, että jokin ajatusleikkimäinen positiointi Meri-Lappiin saattaa tuoda turistivirtoja. Se on pelkkää toivoa. Sen sijaan pitäisi tehdä tekoja. Kemistä päin katsottuna ne olisivat tietysti Midnight Sun Chasing Adventure at Aavasaksa Mountain -tyyppisiä retkiä.

        Domain-suunnittelijoilla tullut tähänkin asiaan moka, koska on näin äsken ison tienvarsikyltin juurikin Ylitorniolla, jossa luki VisitMeri-Lappi.fi ja VisitSeaLapland.com, eli suomenkielisessä versiossa on laitettu domain-nimeen pöljä tavuviiva, joita pyritään välttämään kuin ruttoa, koska esim. sanottaessa se pitää erikseen sanoa "viiva". Vaikka se onkin kieliopin mukaan oikein, kaikki on tapana kirjoittaa domain-nimissä yhteen ilman välejä, niin miksi jättää tyhmä kielioppiviiva tähän domainiin?


      • Ylitorniolainentaave

        Tämä on itsenäinen valtio, met emmä kuuklu mihinkään muuhun kun eläkejärjestöön.


      • Merilappionhyvä

        Eihän Ylitorniolla ole edes mahdollisuutta ottaa suuria määriä matkailijoita vastaan. Meri-Lapin Matkailun kautta pienetkin majoitusyritykset, mökinvuokraajat ym saavat helpolla, kohtuu hinnalla ja valmiilla konseptilla asiakkaita. Ei se pelkästään alueen nimestä ole kiinni. Kyllä tämä on eksoottista, hiljaista, puhdasta ja kaunista seutua sitä hakeville ja on mahdollisuuksia veneilyyn, kalastukseen, patikointiin, hiihtoon ja vaikka mihin vaan.


      • Omillamme

        Kyllä varmaan merilappinne on hyvä, mutta luontomme ja yleensä ympäristömme ja kulttuurimme poikkeavat oleellisesti. Teillä on meri, kaupungit, viljelysmaat ja kuusivaltaiset metsät. Meillä on vaarat, järvet, porot yms. Emme ollenkaan paini samassa sarjassa, anteeksi vaan.


      • Eieroakemitorniosta

        Ihan samaa rauhaa, puhdasta ja harvaan asuttua tämä on miljoonakaupungin ruuhkasta, melusta ja saasteista tulevalle.


      • ainaseonniin

        Joo mutta meilä on lentomäki vaarassa, lentokenttä kopamäentielä, kultakaivos, veden pullottamo, ja monttelin kenttä, no onhan nuita hiihtolatureittiäki paljon ja kesälä sielä saapi kävelä tai juosta, sen saapi itte päättää.


    • inhorealisti

      Aavasaksakaan ei todellakaan ole mikään vetovoimatekijä nykypäivänä. 70-80 luvulla vielä on voinut huonojen autojen ansiosta jotain merkitäkkin läheinen sijainti esimerkiksi Tornioon nähden, mutta nykypäivänä esimerkiksi laskettelijat menevät mieluummin Ylläkselle ja Leville.
      Turistihaaveiden on perustuttava täysin muihin asioihin kuin aavasaksaan, pieneen kallionyppylään jossa on pari lyhyttä ja tylsää mäkeä.
      Täällä ei ole matkailijoille mitään, ei majoitusta eikä palveluita, pitkä on matka siihen että ylitorniosta minkäänlaista matkailukohdetta saa, ja se matkailuvaltti on löydyttävä jostain muualta kuin merilapista tahi aavasaksasta.

    • Anonyymi

      No ku ei sitä koko Meri-Lappiakaan ole olemassa.
      Tuo mitä kutsutaan nykyisin Meri-Lapiksi on entistä pohjois-pohjanmaata ja sinne se kuuluu edelleenkin - pohjois-pohjanmaahan.

    • Anonyymi

      Se oli sen edellisen miespuolisen kunnanjohtajan höpötyksiä lähteä Tornion ja Kemin kelkkaan. Riitaantui Pellon kollegan kanssa ja kostoksi suuntasi etelään ja sai vielä höynäytettyä valtuutetutkin samaan kelkkaan. Nyt ollaan huutolaisina kaikissa asioissa.- Näin se vaan menee. Kyllä Tornionlaakso on oikea paikka Ylitorniolle ja Tornionlaakso tulee ulottua aina Enontekiön rajalle asti. Oma seutu paras seutu.

      • Anonyymi

        Son jetsulleen näin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Son jetsulleen näin.

        Ylitornio on surkea paikka. Mettät on hakattu ja ojitettu pilalle, vesistöt on rehevöityny pilalle, lyijyä on kylvetty pitkin mettää niin paljon että pohjavesi menee pilalle, ihmiset on niin pösilöitä että kattovat läpi sormiensa sitä ko yks ketku tilaa omin päin sukulaiseltansa lintutornin kymmenkertasella hinnalla jne... Ei tässä kohta kehtaa peiliin kattoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2612
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1988
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe