Hyvinvointivaltiota vihdoin taas korjaamaan

valoa_päin

..porvarit oppositiossa.

Ei enää kohti kokpanssien ja kepulien ns. "paremminvointivaltiota", todellisuudessa pahoinvointivaltiota jota yövartijavaltioksikin kutsutaan. Siinä suojataan verovaroin (myös pienituloisten veroilla) ainoastaan rikkaiden omaisuudensuojaa ja henkilösuojaa. Vahvimman petoyhteiskunnaksikin tuota sanotaan, jossa röyhkeimmät ja narsistisimmat omanedun tavoittelijat pärjäävät, eikä köyhille jätetä tai heikkoja kohtaan sääliä tunneta.

--

Hyvinvointivaltion paradoksi
https://keskustelu.suomi24.fi/t/14382252/hyvinvointivaltion-paradoksi
"Vasemmiston, sdp:n ja työväenliikkeen lue = ay-liikkeen rakentaman Suomen Pohjoismaisen hyvinvointivaltion paradoksi on se että se luo hyvinvoinnin lisääntymisen takia kasvavan hyväosaisten kermaperseiden luokan, joka oikeistolaistuu, alkaa äänestää kokkareita ja muita porvaripuolueita sekä haluaa varmistaa etuasemansa ja maksimoida etunsa muiden laskuun porvaripolitiikalla. Tästä syystä se alkaa veronapista eikä halua maksaa enää kymmenyksiään eli maksukyvyn mukaisia progressiivisia verojaan. Itsekkyys ja narsismi kasvaa ja politiikka oikeistolaistuu, jonka seurauksena on hyvinvointivaltion ja hyvinvointipalveluiden, oikeusvaltion, sopimusyhteiskunnan, demokratian sekä infran alasajo, valtionomaisuuden, luonnonvarojen ja luonnollisten monopolien yhtiöittäminen, yksityistäminen ja myyminen ulkomaisille sijoittajille.

Vasemmisto, sdp ja työväenliike loivat Suomen hyvinvointivaltion:
http://hirvasnoro.blogspot.fi/2008/05/vasemmistoenemmist-1958-ja-tylisten.html
"Suomalaisen yhteiskunnan suunnasta käytiin kiihkeä taistelu 1950-luvulla. Oikeisto lähti vastahyökkäykseen työväenliikkeen sodanjälkeisiä saavutuksia vastaan, mutta koki takaiskun vuoden 1958 vaaleissa. Eduskunnan ensimmäinen vasemmistoenemmistö tuotti uuden hegemonian, jonka tuloksena syntyi hyvinvointivaltio.
Päivi Uljas: Kun Suomi punastui – Talonpoikaisesta yhteiskunnasta hyvinvointivaltioksi. KSL ja Into Kustannus.

Suomalaisen yhteiskunnan ratkaiseva käänne kohti hyvinvointivaltiota alkoi vuoden 1956 yleislakon jälkeen. Siitä käynnistyi kiihkeä kahden vuoden jakso, jona oikeisto kävi vastahyökkäykseen työväenliikkeen sodanjälkeisiä saavutuksia vastaan. Kärjistyneen vastakkainasettelun synnyttämä eduskunnan ensimmäinen vasemmistoenemmistö vuonna 1958 taittoi niskat porvarien politiikalta.
Nyt itsestään selviltä tuntuvat uudistukset, kuten työttömyysvakuutus, viisipäiväinen työviikko ja työeläkejärjestelmä pantiin silloin alulle.
Mutta ilman kansalaisten joukkoliikettä se ei olisi onnistunut. Kerta toisensa jälkeen työläiset osoittivat joukkovoimaansa kaupunkien kaduilla ja eduskuntatalon edustalla, ja muuttivat näin historian kulun.

1950-luvun kamppailujen taustana oli työläisten elintason nousu sodan jälkeen. Palkkoja ja ostovoimaa kasvattivat niin lakot kuin hallitusten toimetkin. Velaksi ei silti eletty, päinvastoin. Suomen julkinen talous oli ylijäämäinen koko ajanjakson 1948-1990 ja valtion velka aleni 1950-luvulla.
Päivi Uljaksen keskeinen väite kuuluu, että vuonna 1953 oikeisto käynnisti ryhtiliikkeen tarkoituksenaan muuttaa harjoitettu talouspoliittinen linja. Hänen mukaansa porvarien tavoitteena oli palauttaa sodan jälkeen menettämänsä asemat ja 1930-lukulainen ”yövartijavaltio”, jossa julkisen vallan rooli rajataan mahdollisimman suppeasti järjestyksen turvaamiseen ja omaisuuden suojelemiseen.
Hyvinvointivaltio vai yövartijavaltio? Suomi oli silloin maa, jossa oma perunapalsta, lehmä ja suku toimivat vakuutuksina sairauden, työttömyyden ja vanhuuden varalta. Silti oikeiston mielestä valtio oli kasvanut liian suureksi. Kokoomus vaati valtion menojen supistamista, jotta veroja voitaisiin alentaa."

--

Porvaripuolueet ovat olleet päähallituspuolueita Paavo Lipposen SDP-johtoisen hallituksen jälkeen 90-luvulla. Päähallituspuolue määrää hallituspolitiikan päälinjat ja apupuolueet tekevät mitä voivat tai siirtyvät oppositioon kasvamaan. Kaiken lisäksi viimeksi SDP-johtoinen Lipposen hallitus laski valtionvelkaa oikein kunnolla, jota porvarijohtoiset hallitukset ovat kolo ajan vain lisänneet.
Kataisen kokoomusjohtoinen hallitus on ollut Esko Ahon ohella tuhoisin Suomen taloudelle, joten näytöt on annettu ja eiköhän porvarit laiteta oppositioon tuhoamasta SDP:n, vasemmiston ja työväenliikkeen lue ay-liikkeen rakentamaa Suomen Pohjoismaista hyvinvointivaltiota. SDP:lle pitää antaa taas ohjat korjata porvarien tuhot ja kehittää hyvinvointioikeusvaltiotamme ja sopimusyhteiskuntaamme 2020-luvulle. Porvarihallitus on vain ennätyksellisesti kahtia jakanut kansaa.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/15338610/tutkimus-sdp-ja-vihreat-seuraavassa-hallituksessa#comment-94333420

2

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oikeistonahneuskuriin

      Juurikin noin,ensin valtio rikkaaksi joka varmistaa hyvinvointivaltion ja sitten vasta yksityisille lupa alkaa lihottamaan tilejään. Oikeisto menettelee aina juurikin päinvastoin,miksiköhän? Olisi myös heidän etunsa että ensin valtio olisi rikas jotta verorasitukset voisi pienentää minimiin ja myös rikkaat voisi rikastua enemmän tuolloin. Oikeisto ei vaan välitä muista kuin itsestään,vahinko,mutta se on heidän valintansa,kärsikööt nyt koska heiltä jos keneltä veroja tullaan nostamaan ja jonkun verran.

    • AjassaTaaksepäin

      On tapahtunut paluu apinoiden planeetalle kokpanssien toimesta, siis aikaan ennen vasemmiston ja työväenliikkeen rakentamaa hyvinvointioikeusvaltiota ja sopimusyhteiskuntaa.

      Kun kokpanssi aikakoneen keksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      328
      2786
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      94
      2086
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1610
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1022
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      983
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      145
      899
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      744
    Aihe