Apua Muonion vanhuksille

ApuaVanhuksille

Myös Muonion vanhukset tarvitsevat henkilöä, joka puolustaa heitä ja ajaa heidä asioitaan tässä maassa. Tarvitsemme Suomeen vanhusasiainvaltuutetun. Allekirjoita sinäkin kansalaisaloite https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3086 Tästä on apua myös sinulle, koska sinäkin vanhenet. Kiitos!

46

1097

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1840

      Allekirjoitin kansalaisaloitteen, koska alan jo nyt olla vanha! Toivottavasti saan tarvittaessa muutakin apua, kuin aterian päivässä kotiin toimitettuna?

    • Rahaaon

      Muonion vanhusten tuki ja turva on lain mukaan kunnanvaltuusto. Kunnanvaltuuston tulee huolehtia siitä, että vanhukset saattavat riittävä ja laadukkaan hoivan ja ylläpidon. Kunnan rahapula ei saa olla esteenä.

    • Uskoen

      Vastaus nimimerkille.Rahaaon. saavatko vanhukset ne palvelut ja palvellaanko heitä sen arvoisesti myös Muoniossa mitä heille kuuluu,ja vastaako palvelu sitä mitä heiltä peritään katsottuna heidän tuloihin kuten eläke

    • Inhimillisyys

      Paras apu on ammattitaitoinen, inhimillinen virkamies, joka ajattelee vanhusta eikä omaa tilipussia. Jos on ns leipäpappi niin silloin ollaan hakoteillä. Meiltä löytyy pyrkyriä niinkuin muualtakin. Tarvimmeko aina virkaa edunvalvontaan, sekin maksaa.

      • Käytännöntoimia

        Ei noilla valtuutetuilla kuten tasa-arvovaltuutettu, lapsivaltuutettu ym. ym. ole mitään merkitystä. He kyllä ottavat kantaa asioihin laajassa merkityksessä, mutta ei muuta. Mitään konkreettista ruohonjuuritasolla ei tapahdu, jossa juuri pitäisi tapahtua ja jokainen ykdittäistapaus pitäisi käsitellä.


      • Roope_X
        Käytännöntoimia kirjoitti:

        Ei noilla valtuutetuilla kuten tasa-arvovaltuutettu, lapsivaltuutettu ym. ym. ole mitään merkitystä. He kyllä ottavat kantaa asioihin laajassa merkityksessä, mutta ei muuta. Mitään konkreettista ruohonjuuritasolla ei tapahdu, jossa juuri pitäisi tapahtua ja jokainen ykdittäistapaus pitäisi käsitellä.

        Eniten kannattaa varoa niitä ns. edunvalvojia. Jos ei muuten pääse omistaan niin kyllä edunvalvoja auttaa nopeasti siinä asiassa.


    • varttitunti

      Kyllä on naurettavaa vanhustenhoitoa, kun tarjotaa 15 minuuttia päivssä apua. Onhan se tietenkin hyvä, että tiedetään onko vanhus vielä elossa vai kuollut.

    • Merensinisyydestä

      Vanhuusasiainvaltuutettu, ei sellaista tarvita. Kuntalaisten osalta tulee terveydenhoitopalveluja järjestää niin, että tulisi tuosta 70 vuoden ikään tulleita kutsua ensi terveydenhoito palveluut terveydentilan tutkittavaksi ja tarvitseeko toimeentulo palvelua juuri ollessa vajaakuntoisena. Eräät voivat olla yleiskunnoltaan hyväkuntoisia ja kutsuttaesssa tulisi ilmoittaa, ettei palvelua toistaiseksi tarvitse hyväkuntoisena. Terveydenhoitoalvelujen tulisi aina tuosta mainiten iäkkäämpinä ja usein pyytää seurantaan kunnon seurannan osalta ja onko järjestettävä tutkittaessa perustutkimuksia ja verikokeina tutkittavavaksi, sekä nähdään yleiskunto. Eräät sairaat eivät suorastaa osaa hakea terveydenhoitopalveluja riittävän ajoissa ja voi olla hyvinkin sairas. Terveyskeskuksessa tulee olla aina työn ohessa asiamies, joka auttaa sairastuneen potilaan saamaan riittävää palvelua, sekä ohjaa ja auttaa niiden vaikka kirjallisesta tilauksessa.

    • Merensinisyydestä

      En ole ihan tietoinen, että onko Muonion kunnan alueella paljon iäkkäitä, tai epäkuntoisuuden johdosta muuten kunnallis palveluja tarvitsevia. Kuten, liikunta rajoitteinen, lääkkeiden osalta, ottaako lääkkeet itse,vain onko tästä vastattava. Vaatiiko päivittäista apua. mm. pukeutumiset pesemiset, sekä rauokailut, lääkitykset ja nukkumaan meno apua. Kykeneekö itse huolehtimaan lääkkeittensä ottamiset, kykeneenko itse syömään ym. Yleisesti ja vajaakuntoinen voi valita sen, että asuu omassa asunnossaan vaikka sivukyläassä ja on saatava tarvittaessa toimeen tulemiseksi, riittävän avustuksen päivittäin. Tai myös seuranta, puhelin yhteydet tai riittävän usein käynnit katsomassa ja niin edelleen. (Palvelujen järjestäjät, joko yhdessä tai yksin. Kunta, Kela, Sosiaalitoimi, tereydenhoitopalvelut)
      Hoitopalveluissa on koti palvelut oltava aina valmista, kun henkilö tarvitsee apua. Myös ehdotukset riittävän ajoissa pysyvään hoitolaitokseen, tulee kunnan terveydenpalvelut ehdottaa. Palvelujen saaminen, ei ole riippuvainen henkilön varallisuudesta, eli on järjestettävä parhaaksi katsottaessa tarvittaessa. Hyvä varainen voi ostaa itselleen palveluja tai hakeutua täys hoito paikkaan. Tarvittaessa autettava. Mutta ne palvelut, josta ollaan kunnllisen, Kela , sosiaali ,terveydenhoito palveluista vastuussa, on myös tarjottava tai lain mukaan annettava useat palvelut ilmaiseksi.

    • Merensinisyydestä

      Henkilökohtaisia näkemyksiä ja miten vanhuksia hoidettiin hoitolaitoksissa , ennen vuotta 1974. Muoniossa ja Enontekiöllä olivat omat sairaalat ja kuntalääkärit hoitajineen. Kotihoidosta sairaat ja vanhukset pysyvästi ensin sairaalaan, sekä oli esimerkkinä kuntien yhteinen hoitopaikka Pello. Kun vanhusta, eikä sairasta kyetty enää hoitamaan kotioloissa ja eikä enää kunnan tai keskus sairaalassa. Hänelle järjestettiin pysyvästi lopullinen hoitolaitospaikka Pellossa. Erittäin suuret v. 1970 luvun alussa huippu muutokset. Voimaan tuli Kansanterveyslaki, asetuksineen ja toimintaohjeineen. Perustettiin Muonion ja Enontekiön Kansanterveys kuntayhtiö. Tällöin Kansanterveystyön johtoon organoitsija taloudenhoitajan sivuvirkaan ja koulutettiin pätevä. Ojala, Vintturi.Vatanen opiskeluun ja johtamisena. Sairaalat lakkaurtettiin, sekä tilalle rakennettiin merkittävillä rahamenoilla uudet nykyaikaiset, terveyskeskuskset. Muonioon ja Enontekiölle kansanterveystyön kuntayhtiö ja rakentaminen. Lähes heti rakennettiin toimipiste, sekä rinnalle hoitolaitokset ja taattiin vanhusten ja sairaiden hoidot, kaikkinen terveydenhoito palveluineen. Mutta ikävää, että kuntayhtymä purettiin ja kuntien kuntaa vastuut ovat menneet takautuvasti alaspäin kuntien vastuina, kun alan huippujohto puuttu kehittämisestä.

    • Merensinisyydestä

      Mikäli Muonio laajentaa Kansantervystyötään, terveydenhoito palvelujaan. Myös näin taitaa olla meneillään. Järkevää on rakentaa Terveyskeskuksen, vanhusten ja sairaiden pysyvät sairauden hoitotilat. Rakentamisella tulee laajentaa kylkeen, sekä huomioida jatko laajentamiset. Näiden välillä tulisi aina olla tiloistaan pysyvät lämpivät väylät potilaiden siirroissa, esimerkiksi tutkimuksissa. Mainituissa voidaan säästää henkiötyötä avunannosta yli rajojen, eikä vahinkoa syntyisi pitkistä siirroista. Olen ollut mukana, kun esiteltiin Oulun Yliopistollisessa sairaalassa ja potilaiden siirrot, olivat hyvin käteviä maan alla paikasta toiseen ja niistä ei monikaan tiedä. Maassamme presidentit, eivät kiinnitä huomiota alan kehittämiseen. Mainitsen, että presidentillä Niinistölläkin on jo iäkkeesyyten nähden ikää huomattavasti ja vaimonsa hyvin nuori on entinen Haukio, "Kotoisin Porista". Niin presidenttiäkin ja minua on kohdanneet vaimomme kuolemat ja ei useinkaan niistä selitetä enemmälti. Minulla on vaimojen menetykset Muoniossa ja Porissa.

    • Merensinisyydestä

      Iäkkäiden tai muutoin sairaiden hoitaminen pysyvässä hoitolaitoksessa. Näitä ovat henkilöt, jotka eivät tarvitse erityistä hoitamista, mutta tarvitsee valvontaa, huonon kuntonsa johdosta. Henkilöitä voi olla, ettei ole kyvykäs, käymään vaikka Muonion kylällä kaupassa, terveyskeskusessa, lääkärin vastaanotolla, tai apteekissa, kaupassa. Eräitä on jotka kykenevät mainittuihin, mutta yleiskunto on liikaa alentunut. Alempi kunto, joille tulee antaa aamupala/ aamulääkkeet, päivälääkkeet/päiväruoka ja iltapala yö lääkkeet. Yhteiset palvelutilat asukkaille, tai toimitetaan asuntoon, Eräät ovat liikunta vajaavaltaiset, he voivat tavita apua aamupesussa, autetaan aamupalalle,päivä ruokailuun ja iltapalalle pääsemiseen, sekä huolehditaan iltapesusta, eräitä autetaan WC käynnit, tai ei kykene siitä selvitymään. Tässä on asukkaina vain eräitä esimerkkejä.
      Muoniota ajatten juuri sellaisen vajaakuntoisille rakennuksen rakentamista. Yksittäisiä henkilöitä vajakuntoisina voi olla, että yksiö riittää eli huone jossa mukavuudet. Nyt juuri tavallinen kunta rakentaa parhaillaan, kerrostalon ja tulee mainitunlaisia tiloja vajaakuntoisille 40 huonetta, mutta palvelut myös on siinä riittävät. Eräät perustavat säätiöitä, yhdistyksiä ja niihin voi saada merkittävästi valtion avustusta, kun ohjelmana on oikea ja tilat tulevat vajaakuntoisten palvelukseen. Muonion kuntakin voisi perustaa, yhdistyksen säätiön, kun teema on henkilökäytölle oikea. Kerrostalon rakentaminen mainittuun tarkoitukseen , voisi tapahtua kunnan omistuksessa. Eräät asumiseensa tulevat suoraan saamaan, kuten kelan ja sosiaalitoinen kautta asumistuet ja sosiaaliset palvelut. Eräille, kun tulee myös avopuoliso voi olla asunto kaksio. Mikäli olisin esimerkiksi kunnanjohtaja. Hyvin todennäköisenä ehdottaisin kunnalle investoinnit, että ei ole varmasti tuulesta temmattu palvelukiinteistön rakentaminen oikeaan paikkaan palveluympäristöän. Monet hyvin vakavasti sairaan ja vajaakuntoiset saavat, riittävän pitkälti ja valtion tulemaan mukaan toimeentulon kattamiseen, koska useita tulee vähävaraisina valtion avustukset, eikä ole varaa maksaa toimeentulostaan. Yleensä hoitovastuu on oltava kattava, mutta toiseksi. Palvelut määritellään luokituksilla, minäkuntoisia tulee asukkaiksi.

    • KaruVanhuus

      En ole viitsinyt juuri lukea noita aikaisempia juttuja.

      Totean vain, että eivät ne kuntien palvelutalot ole sen parempia kuin yksityistenkään. Molemmissa on ulkopuolisilla erilaiset edut tavoiteltavina.

      Molemmissa kyllä kelpaavat vanhuksen (asukkaan) rahat, joita ei tietenkään lasketa miksikään. Sanotaan vaan, kuinka kalliiksi tulee nämä vanhukset. Tosiasiassa vanhuksien rakentamalla Suomella ja maksamillaan veroilla koko järjestelmä on rakennettu. Nyt kun joutuu hoitoon, rahat viedään ja vielä säästötkin ja jos ne eivät riitä, pannaan kerjäämään KeLan ja kunnan luukuille, oikein nöyryytetään. Hoidoista ei olekaan sitten niin väliä. Makuutetaan märissä ja likaisissa vaipoissa, Kylvetetään, jos muistetaan. Kynsiä ei leikata, varsinkaan varpaiden. Vaatteet haisevat pahalle, tukka on niin kuin ei ikinä olisi vettä ja shampoota nähneetkään. Ruoka on kallista, vaikka söisivät vaan yhden perunan ja pienen lihapalan, maidolla tai mehulla ja iltapalaksi yksi vaalea leipä, juusto ja lauantaimakkaran siivu teen tai lämpimän veden kera. Niin - söisivät jos osaisivat ja hoitjat eivät ehdi; niin ainakin väittävät. Totta varmasti joissakin palvelutaloissa, mutta tuskin kaikissa. Saattaa olla kiinni viitseliäisyydestä. Tupakkatauollakin on mukava olla. Tuota rataa se suurin piirtein menee ja viikonloppuna syödään sitten pakasteita. Näin se menee useissa kunnissa. - Ja kunnaisät valittavat, kun nuo vanhukset tulevat niin kalliiksi. Hävettävää!

      Ja sitten noista intresseistä:
      Kunnalliset palvelutalot ovat poliittisten suojatyöpaikkojen tyyssijat.
      Yksityiset palvelutalot ovat sijoittajien rahasampoja.
      Lapset ja muut lähiomaiset käyvät katsomassa vanhuksiaan jouluna ja äitienpäivänä ja kehuvat ja kiittävät sitten kuolinilmoituksessa: "...kiitämme palvelutaloa Kanitarha mummon hyvästä hoidosta..." . ... ja Aamen! Sitten onkin perunkirjoitus ja perinnönjako, josta verottaja vie päältä, asianajaja loput ja riiteleville perillisille muutama euro ja vanha, arvoton irtaimisto.

      Kaikille siis jotakin! ...mutta vanhukselle ei viimeisinä elinvuosina juuri mitään.

    • Seaikakoittaamonelle

      Kuinka hyvin vanhukset hoidetaan Muoniossa kotiin ja laitoksissa nyt?
      Siitä olisi mielenkiintoista kuulla!
      Kokemusta appivanhempien suhteen vain vanhaan hyvään aikaan.

    • 2hhuoneita

      Ahdasta on mutta luoteislapin mukhan mummot tykkää.avi ei.

    • Mikätotuus

      Lehti ei kerro kaikkea.
      Kuinka pätevää on henkilökunta ja onko sitä riittävästi.

    • OiAikoja

      Olen kuullut, että on aikoja jolloin edes avioparit eivät saa olla samassa huoneessa. Tuohan on silkkaa rahastusta kaksinkertaisilla vuokrilla.

      Nyt, kun on tilanahtaus, saa olla pari vierasta samassa huoneessa.

      Tarkoituksenmukaisuutta on näköjään vain kunnan tarpeissa. Vanhuksista viis!

      Nyt sitten byrokratia sotkee kaikki. Arvovaltakiistaako?

      • Inhimillistä

        Jos vanhus ei pärjää kotona, eikö silloin ole parempi sijoittaa hänet palveluasumiseen, vaikka toisen kanssa samaan huoneeseen, jos se on mahdollista, kun muuta vaihtoehtoa ei ole.


      • OnkoTuoTosi

        Kyllä varmaan näin on, jos sen molemmat hyväksyvät, mutta pitääkö paikkansa, että aviopari ei pääse samaan huoneeseen. Näin on huhuiltu. Pitääkö paikkansa ?

        Jos tuo pitää paikkansa, että aviopari joutuu vuokraamaan kaksi huonetta, vaikka yhdessä voisivat asua, miksi se ei käy. Onko se vain rahastusta kunnalla silloin, kun tilaa on? Jos näin on, se on häikäilemätöntä rahastusta.


      • eisyytetä
        OnkoTuoTosi kirjoitti:

        Kyllä varmaan näin on, jos sen molemmat hyväksyvät, mutta pitääkö paikkansa, että aviopari ei pääse samaan huoneeseen. Näin on huhuiltu. Pitääkö paikkansa ?

        Jos tuo pitää paikkansa, että aviopari joutuu vuokraamaan kaksi huonetta, vaikka yhdessä voisivat asua, miksi se ei käy. Onko se vain rahastusta kunnalla silloin, kun tilaa on? Jos näin on, se on häikäilemätöntä rahastusta.

        Jos asia on noin, tuskinpa siitä kunta päättää. Kyllä ne määräykset tulevat korkeammalta taholta.


      • KylläOnTosi
        eisyytetä kirjoitti:

        Jos asia on noin, tuskinpa siitä kunta päättää. Kyllä ne määräykset tulevat korkeammalta taholta.

        Kyllä se pystytään kunnassa päättämään.

        On selvä, jos näissä palvelutaloissa on tyhjiä huoneita, pyritään vuokraamaan vaikkapa pariskunnasta molemmille huone. Näin saadaan lisää vuokratuloja. Huoneen vuokra on korkea senkin vuoksi, kun niihin lasketaan osa yhteisten tilojen kustannuksista, vaikka et juuri käytäkään niitä.

        Kyllä kunnat ovat sellaisia ketkuja vanhusten hoidossa, että huh huh ... kuten yksityiset hoivajätitkin. Hinnotellaan kaikki korkealle, jotta saadaan putsattua vanhus täysin ja sitten päästään vielä kertomaan, että vanhustenhoito tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

        Aikoinaan vanhainkotisysteemissä vanhukselle riitti eläke ja piti jäädä vielä 15 % tai vähintään noin 100 euroa eläkkeestä omaan käyttöön. Tässä uudessa palvelutalosysteemissä ei ole todellisuudessa mitään maksukattoa. Asunto maksaa, ruoat maksaa, hoito maksaa, lääkkeet maksaa jne. Kaikki veloitetaan erikseen, maksaa mitä maksaa. Toki osa saa asumistukea ja hoitotukea ja toimeentulotukea, mutta tavan työeläkeläinen ei kovin saa mitään tukia ja jos eläke ei riitä, ruvetaan pakkososiaalisoimaan omaisuutta. Tämähän on tosiasiassa johtanut siihen, että monet vanhemmat siirtävät omaisuutensa lapsille jo hyvissä ajoin, jotta kun joutuvat laitokseen tai hienostisanottuna palvelutaloon. Ovat sillon jo lähes rutiköyhiä. Tyhjästä on sitten paha nyhjästä.

        Tiedän, että vanhusasiat eivät kiinnosta ihmisiä ennen kuin joutuvat tavalla tai toisella tekemisiin niiden kanssa. Sitten tuleekin karu todellisuus vastaan niiden asioiden kanssa.


    • Kuinviimeistäpäivää

      Niin olisivat vain kaikkitietävät ”kunnanherrat” tehneet Kielasta vanhuksille palveluilla varustetun asumis/hoitotkdikön kesjelke kylää.
      Nyt hyysätään puoli-ilmsisilla vuokrilla ja melkein ilmaisella sähköllä yrityksiä samaisessa rakennuksessa joka tuottaa lähemmäs 100 000 euroa miinusta joka vuosi Muonion kunnalle.
      Kalliilla rahalla nyt ilmastointia korjataan tänä vuonna.
      Lissää miinusta vain veroeuroista!
      Taloustieto hukassa Muonion päättäjillä ja tärkeysjärjestys myös.

      • pakastuu

        Kallis rakennus kunnalle,olisi pitänyt purkaa ajatsitten.Täys harakanpesä .


      • Hyviäkinpäätöksiä

        Älähän kakkaa kirjoita! Ainoa huvä, moderni ja homeeton rakennus. Kunta on toiminut järkevästi kiitos siitä päätöksestä. Vielä kun aletaa purkamaa niitä paksuja harakanpelättimiä vai pesiäkö ovat. Uudelleenkoulutukseen etelään vain menolippu. Näin kunta tervehtyy ja höpöhö jauhamiset loppuu.


    • Hyväjaterverakennus

      Satatuhatta on pieni raha kunnalle. Miksi pitää lahjoittaa jollekkin ja sitten vuokriin taas muutama sata tuhatta.

    • Merensinisyydestä

      Meistä ovat nyt vuoroin kahden suuntaiset ansioluettelot. Keskustelut, iäkkäiden ja sairaiden pysyvästi hoitolaitoksissa hoitaminen. Tavoittelimme aikanaan kirkasta tähteä. Ansiluettelo 1 terve,peruskoulu,keskikoulut,ammattikoulu,yliopistotutkinto, työkokemukset ja siitä vain eteempäin hyvillä ansioilla. Myös on menneyt lujaa, mutta kääntyminen ja ei enää entistä ansioluetteloa tarvita.
      Nyt sitten päinvastainen ansioluettelo, kuinka huonokuntoinen olen ja kuka ottaisi hoitovastuun, sekä maksetaan huonoimmasta asioluettolosta eniten. Myydäänkö nyt sitten yritys hoitolaitoksiin hoidettaviksi meitä: Lähtisi luokittelumme tästä. Meidät pisteytetään huonkuntoisuus vaikka 200 kohdalla. Vaikka seuraavasti 1)liikuntakyvytön, ruokittava,lääkkeet annettava,tekee kaikki alleen, sekä jatkuva avustus toiminta,päivittäiset lääkäripalvelut. 2) Syöpä,verenpaine sekaisin,syvänvika,alzheimer, ja monet muut, Eli meistä käydään nyt kauppaa, mistä hinnasta otetaan hoidettavksi. Myydäänkö meitä nyt sitten hoidettavaksi könkkä rahavastuulla. Eli siis tullannko meistä kustakin laatimaan tarkat tiedot mitä sairastamme ja mikä meistä kustakin on hoitovastuun osuudet. Tarkoilla tiedoilla voidaan hyvinkin tietää, mihin hintaan päivittäin hoidetaan, kunhan saan ensin käsiini kaikki sairauteen liittyvät tiedot. Siinä on varmasti erittäin suudet erot, mitä hoito yhtiö ottaan vastuulleen hoidettavaksi. Nyt puhutaan missä määrin on oltava hoitohenkilökuntaa. Sanon suoraan, että ensin täytyy tietää missä laajuudessa kukin henkilö vaatii jatkuvaa hoitamista. Tain päinvastoin vatii hyvin vähä'n hoitamistaan laitoksessa.

    • Merensinisyydestä

      Vanhusten ja sairaiden hoito tulee tapahtua Muoniossa, mikäli ylipäätänsä on mahdollista. Jokainen sairas ja vanhus haluaa kotikunnassaan hoidettavaksi, ellei olla pakon edessä, erikoissairaan hoidon tarpeessa.
      Minä korostan siihen, että mahdollisuuksien rajoissa tulee hoitaa Muoniossa omassa hoitokodissa. Ensinnäkin Muoniossa on reippasti työttömyyttä ja paikalliset tulisi työllistää. Keskittyminen tulee tapahtua Terveyskeskus, Kiela. Tätä kokonaisuutta tulee laajentaa riittävästi kenelle hoitopalvelut on järjestettävä.
      Keskittyyä tulee, että Muoniosta löytyy hoitopalvelu työhön tulevat, tai muualla olevia ehdotetaan hoitotehtäviin tulemiseksi takaisin Muonioon. Mahdollisuus, että avustetaan hoitoalalle Muonioon sitomuksilla. Puhutte kalleista hoitokustannuksista hoitomenoista Muoniohan joutuu kattamaan vastuuosuuden. Mutta huomioikaan se, että jos hoitolaitoksessa ovat hoitajat Muonilaiset ja asuvat vakituisesti Muoniossa. Tämähän on juuri tärkeätä, että he maksavat veronsa Muonioon ja näin Muonion hoitovastuut väheneet kate osuuden osalta. Myös nyt hoitolaitoksissa eläketulot ovat iäkkäämillä vanhuksilla suudemmat entisiin nähen eläketuloilla. Älkää missää nimessä suostuko, Muoniolaisia siirrettäväksi muiden kuntien yritysten hoidettavaksi ja eivät halua mennä muualle. Muoniossa kyllä ostaan hoitaa vanhus ja hoitopaikka tarvitsevat. Onhan hoitolaitoksen tarpeessa olevan lisäksi myös laillisesti yhdessä asukkaana aviopuoliso, vaikka ei ole hoitotarpeen osalta, maksaa osuutensa. En minäkään oikein Porissa viihdy ja Muonio on oikea paikka.

    • Merensinisyydestä

      Hoitolaitoksissa hoitovirheistä, jotka johtavat hoidettavan kuolemaan. En ihan aina katso luotettavalta, ensin esiin tuli yhden henkilön vuodessa kuolemaan johtanut hoitovirhe ja nyt niitä esitellään viittätoista. Kokemusta on eräistä tapauksista. Esiin erimerkkinä on aika usein tullut, että hoitolaitoksessa olevan lapsi on ikävästi perintönä kaksisuuntainen, mutta samalla myös älykäs. Nyt sitten, kun laitoshoidossa oleva ätiti tai isä ja lapset kaksisuuntaisia ja ovat suorastaan vaarallisia toisilleen ja keskenään, sekä sairaan romahtaessa ei väly syytöksiltä. Eivätkä missään yhteykisssä välin toisilleen, mutta sopivan hetken tullessa, etuinaan taas on ystäviä. Tähän väliin menevä ulkopuolinen, joka puolustaa lapsen raivoskohtauksia laitoshoidossa olevaa vastaan ja laitospaikka pyytää puolustamaan. Tämä henkilö saa osalleen kaksisuuntaiselta, erittäin törkeätä hyökkäilyä vale tietojen selvityksinä. Myös siellä, kun vain hoitajien silmät välttävät on hoidettaan lapselta törkeää aina uutta keksittyä, rasismia. Hoitajan tullessa paikalle on "yht. äkkiä" muuttuen on erittäin hyvä valehoitaja hoitettavaan vanhempaansa kohtaan. Mutta sitten, kun hoitolaitoksessa oleva kuolee. Heti syytöksinä syntyy vale levittely, että hoitovirheen johdosta kuoli. Vaikka tutkitaan aina tarkasti, sitä ei tapahtunut ja nyt epäilen, kuinka monta vain on perätöntä hoitovirhe kuolemaan johtaneista. Missä asianjo voi pyöriä rahastamisella voimakkaasti. Korvausvaatimukset, kuolemaan johtaneista vahingoista. Kysymykseksi tuleekin onko, enää korvattava iäkäästä ihmisestä lähiperilliselle hoitovirheeseen kuoleman osalta. Tai onko, että tätä etuutta ei enää kenellekkään korvattavana pitkään hoitolaikoksessa olevasta. Hoito voi olla myös inhinmillinen vahinko arvio, eikä usein oikeaa hoitoa voida arvioida oikein, eikä seuraamuksia. Ei ole enää korvattavuutta ja jos hoitolaitoksessa tapahtuu hoitovirhe kuolemaan, tulisiko laitoksen määrätä kuoleman korvaus tilitettäväksi laitos hoitovastuu rahallisesti rahoittajalle, vaikka kunnalle.

    • Japiste

      Raha ja valta ohjaa ihmistä, oli se porvari tai työläinen. Tämä ei ole tarina vaan tosi. Moraali hävinnyt vain oma napa tärkein.

    • Merensinisyydestä

      SOTE. Kansanedutaja jatkuvasti käsittelevät Sote asiaa ja ei tunnu etenevän, eikä heidän käsittelyistä saa lehtien palstoilla muuta selvyyttä, kun käsitellään ja aina puhutaan tarkentamisesta muistutuksista ja muuttamisista, sekä korjauksista, eikä vielä voida hyväksyä oikeana. Kysymys miten vaaditaan korjattavaksi, pelkkä selitys korjataan ei riitä, eli asianlaatu mitä?
      Maakuntien lehdet kirjoittelevat erittäin paljon, mutta sisältää vain kansanedustajien keskusteluista ja käsittelyistä. Valtavasta työstä SOTE asiasta kirjoitellaan Perusvaliokunnan lausunnon mukaan lakiesityksessä on yhä korjattavaa. Sosiaali-ja terveysvaliokunnalla on valtava työ. Suomeen tulee perustaa 18 maakuntaa. Emme tässä vaiheessa tiedä oikeataan juuri mitään tulevien palvelujen järjestämisetä. Tulisi edetä tietämään, missä uusissa maaakunnista mitäkin olemaan ja ovatako entiset keskusrairaalan ja nimet, eli mihin paikkaan alueellisesti tulee uuusia lisää. Yliopistolliset keskusrairaalat ovatko entiset ja mihin paikoille tulee uusia, entä terveyskeskus mallit ja jäävätkö entiset, vai tuleeko uusia kohteita lisää. Miten myös hoito kohde, sijainti linjoja muutetaan käyntäntölinjoina ja paikat kussakin kohteen Maakunnassa. Missä määrin entisiä puretaan ja uusia tilalle sijainti paikka kohteet. Päätetöönkö pääosin julkisin varoin rahavarojen ylläpitoa edellä mainituissa. Miten nyt sitten kehitetään voimallisesti julkisin varoin SOTE palveluja? Miten maksukykyiset ja varattomat jakaantuvat, kustannuksistaan? Uusia yhtiöitä rakennetaan merkittävillä investoineilla yhtiöyrityksiä ja tarjotaan eriläisiä hoitoalan palveluja. Edelleenkään en ole nähnyt, mitä terveydenpalveluja laajuudessa täytyy vastata meidän hoidosta. Yleisesitys, valitsin minä kenet mistä tahansa lääkärin on koko maata käsittäen maksut palveluista hakijalle aivan sanman hintaiset. Kuka maksaa erotuksen? Selittäkää ihmeessa, miten menot rahoitetaan ja ketkä pääsevät kermat kerämään päältä, eikä "yhtä äkkiä" heitettynä ei kannata niitä ongelmallisia edes ottaa vastaan tutkittavaksi ja hoidetavaksi, ellei yhtiö rikastu. Osakeyhtiöt toimii perusteella, että täytyy tulla sijoituksille voittoa. Julkisin varoin ylläpidettävien on hoidettava meidät kaikki laidasta laitaan,vai mtä? Mutta tietääkö lähes kukaan päätävistään ja asioiden käsittelyistä riittävästi, mitkä ketkä ovat ratkaisemassa ja päätämässä, sekä oikeiden tietojen antamisista ja aina vain hiljaisuutta heikolla tietämättömyydellä.

    • Merensinisyydestä

      Suomen kansanedustajien ja hallitus linjat, sekä hallituksen eroaminen, eli ei vastata tuloksellisesti kansanedustajan SOTE työstä ajallaan. Nyt kyllä vihapäissäni olen sitä mieltä, että on todella käytetty erittäin paljon aikaa ja paljon rahaa terveydenhoito palvelujen linjakkaasti muutoksina uusiminen, eli SOTE. Erittäin paljon varmasti on ollut aikaa hoitaa SOTE uudistus linjakkaaasti hyväksymällä ja toimintaan. Kirjoituksissani jo viittailen, ketkä ovat olleet päteviä hoitamaan ja viilaamaan asiat siihen kuntoon, että SOTE tuli hyväksytyksi. Erittäin etevät ammattipätevät virkamiehet ovat suunnitelleet ja valmistaneet SOTE uudistuksen, varmasti riittävästi ajallaan.. Mutta taitamattomana levittäen käsiään Suomen hallitus ei osannut järkevästi tehtävänään, miten hallituksen tuli toimia ja tutkia asiat, sekä päätyä hyvään lopputulokseen, mutta ei ymmärtänyt tuloksiksi, miten erittäin paljon aikaa oli ollut. Aikanaan tehtiin vastaavan lainen järjestely, kun kansantervystyön valmistelu ja toteutus tehtiin, tapahtui mullistavat etenemiset hoitopalvelujen järjestämiseksi, mutta kaiken aikaa vain yritetään hoitopalvelujen päivitys nyt ajaa alas ja nykyaikaistaminen SOTE asiallinen valmistelu. Tällä teolla menemällä pensaaeeen hallituksen omatoimimisella eroamisella, juuri aiheutti Pohjois Lapin alueelle eritäin suuret vahingot, Koska juuri SOTE oli takoitettu, että terveydenhoitopalvelut laajamittaisena saadaan läheltä, eikä kenenkään tarvitse jäädä sairaana syrjään rahattomuuden johdosta. Suomen maan kehittyminen ja yhteiskunnassa, ellei päivitystä asioissa tapahdu ajallaan jää maamme hallitus, eli kansamme jälkeen, kilpaileviin maihin nähden.

    • väsynytvanhus

      Ei jaksa lukea noin pitkiä kirjotuksia.

    • rahatloppu

      varakkaat. menee yksityisille ja varattomat jonottavat terkkariin.

      selittäkää joku viisaampi miksi vasemmisto kaatoi valinnanvapauden. aate tärkeämpi kuin hoito?

    • Kukakukkuu

      Ei vasemmisto kaatanut sotea eivät he olleet edes hallitus vastuussa vaan soten kaatoi ahneet keskutaministerit kokoomuksen myötävaikutuksella.

      • Silupejatuspej

        Häh? Aika loppui kun Kiuru istui vessassa. Ja yhä uudestaan kuunneltiin samoja asiantuntijoita.


      • Kettu2

        Niin totuudessa olisi hyvä pysyä myös tässä asiassa mihin se Sote oikein kaatuikaan!
        Ketkä siellä hallituksessa oikein nyt olivat?
        Ensi kerralla taas toiset arvosteltavat.
        Keskustalaisilla suuruuden hulluus ja kokoomuslaisilla aheneus keinoja kaihtamatta.
        Rahaa paloi paljon mutta varmasti
        hyviä valmisteltuja ja yhdessä päätettyjä asioita voidaan käyttää uuden Soten pohjaksi.
        Lappilaiset kyllä unohtui kokonaan!
        Pitkät matkat ja heikot palvelut paitsi rovanimiläisillä ja kemiläisillä.


      • TeeHoo
        Kettu2 kirjoitti:

        Niin totuudessa olisi hyvä pysyä myös tässä asiassa mihin se Sote oikein kaatuikaan!
        Ketkä siellä hallituksessa oikein nyt olivat?
        Ensi kerralla taas toiset arvosteltavat.
        Keskustalaisilla suuruuden hulluus ja kokoomuslaisilla aheneus keinoja kaihtamatta.
        Rahaa paloi paljon mutta varmasti
        hyviä valmisteltuja ja yhdessä päätettyjä asioita voidaan käyttää uuden Soten pohjaksi.
        Lappilaiset kyllä unohtui kokonaan!
        Pitkät matkat ja heikot palvelut paitsi rovanimiläisillä ja kemiläisillä.

        Kettunen kakkoselle avautuikin tässä heti jopa kymmeniä eri totuuslinjoja tutkittavaksi.


      • Kettu2
        TeeHoo kirjoitti:

        Kettunen kakkoselle avautuikin tässä heti jopa kymmeniä eri totuuslinjoja tutkittavaksi.

        Turhaa, niin turhaa on totuudesta tai tahallisesta muistamattomuudesta muistuttaminen!
        Kuin heittäisi timantteja sijoille!
        Väärin ymmärettyjä ja totaalisen tyhmiä päättäjiä löytyy aina entisten tilalle.
        Niin muka hyväksi kehutut muoniolaisetkin päättäjät lopettivat järjenäänen kuulemisen valintojen jälkeen ja loistavat vain ja ainoastaan poissaololla kokouksista. Varsinki silloin, kun sitä järkeä ja tietämystä olisi tarvittu.


      • Teehoo

        Tarkoittanet "timantteja sioille".
        Tahallinen muistamattamuudesta muistuttaminen? Jäikö naistenpäivänkukat saamatta? Pöhkö puolisoko tulilinjoille?


    • pysykääterveenä

      rinne itkee syksyllä mitä tuli tehtyä.

      • Merensinisyydestä

        Rinne, älä itke ja mitä tuli tehtyä. Ihnimen on se joka juuri voi tehdä ikäviä virheitä, mutta anteeksi saaminen usein rakentaa meitä oikeaan suuntaan. Yksi lauseesi, saa monet ajattelemaan.


    • Pulinatpois

      Saa nähdä hoitaako meitä kukaan tulevaisuudessa? Amerikanmalli, hoidetaan jos on rahaa ja halvalla.

      • Ketomella

        Autto auttaa!


    • Merensinisyydestä

      Poliittisesti tuntuu erittäin oudolta, että SOTE ilmeisen tahallisuudella ei annettu edetä ja tulla hyväksytyksi. Sote linjalla tulisi rahoittaa, juuri Lapin syrjäseuruilla kunnissa merkittävät kokoavat suudet menot. Terveydenhoitopalvelujen ylläpitämiseen. Ääneen ollaan lähtemässä siihen, että kaikilla oli Suomen missä nurkilla tahansa, tulisi hoitopalveluja saada mahdollisimman läheltä yhdenvertaisesti tarjottuina.
      Kysymyt nyt on. Toimiiko Muoniossa nykyinen Terveyskeskus ja onko siihen suoritettu peruskorjaus, sekä ovat siinä tarjolla entiset palvelut?. Muoniossa reipasta vauhtia lisääntyy iäkkäät ja miten heidän palvelujen saantiim on varauduttu.

    • Vaalikeskustelu

      Äänestän Essajahia, hän puhui asiaa!!! Ainoa järkevä ja ymmärtävä politikko.

    • muisto

      Eli mikäli muistaa parantua.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      10
      784
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe