Energia on politiikkaa, ydinvoima ulkopolitiikkaa

K.Late

Viikolla on ollut kova kohu siitä, pelastettiinko Fennovoiman projekti Venäjän ulkopoliittisen paniostuksen seurauksena. Aamuehden toimittajat kertoivat Niinistö.kirjassaan sen, minkä suomalaiset olivat jo tienneetkin. Fennovoima oli Fortumille vastenmielinen pyrintö, johon se halunnut lähteä mukaan muuten kuin selvällä sopimuksella Venäjän vesivoimaosuuksien uudelleen jaosta, jossa Fortumilla piti olla tietty etu ja etuosto-oikeus.

Toisin kävi. Fortum meni polvilleen ja joutui luopumaan omista vaateistaan. Todennäköisesti Fortumia uhattiin sen bisnesosuuksilla Venällä. Mutta uhattiinko myös Suomen valtiota? Oliko Suomen ja Venäjän välisistä suhteista, joihin olisi tullut vakava särö, jos Febnnovoiman ydinvoimaprojekti olisi kaatunut.

Ydinvoima aihettaa riippuvuutta ja panttivankeutta. Vanhoja ydivoimaloita ei pystytä purkamaan, uusia voidaan rakentaa vieraan valtion painostuksesta, tai kuliisien takaisten sopimusten johdosta, kuten EPR . Kyse on likaisesta bisneksestä, jossa pyörivät niin isot rahat, että valtiollinen intressi tai etiikka ovat sivuseikkoja.

37

471

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihmettelijä

      Liian nopeita johtopäätöksiä.

      Ydinvoima ei aiheuta riippuvuuksia vaan suomen maantieteellinen sijainti venäjän naapurina.

      Näin on ollut aina jo ennen suomen itsenäisyyttä.

      Johtopäätöksesi ovat stuxun luokkaa, kaikki on ydinvoiman syytä olipa totuus mikä tahansa.

      • "Ihmettelijä
        19.8.2018 17:35

        Liian nopeita johtopäätöksiä.

        Ydinvoima ei aiheuta riippuvuuksia vaan suomen maantieteellinen sijainti venäjän naapurina.

        Näin on ollut aina jo ennen suomen itsenäisyyttä.

        Johtopäätöksesi ovat stuxun luokkaa, kaikki on ydinvoiman syytä olipa totuus mikä tahansa."
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15376988/energia-on-politiikkaa-ydinvoima-ulkopolitiikkaa#comment-94710004

        Kiitos kehuista. Olen nimittäin tasan samaa mieltä nimimerkin K.Laten kanssa: "Ydinvoima aihettaa riippuvuutta ja panttivankeutta."
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15376988/energia-on-politiikkaa-ydinvoima-ulkopolitiikkaa

        Asia selvinnee sinullekin, kun luet huolella keskustelua "Väärää teknologiaa",
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/14772521/vaaraa-teknologiaa


      • Ihmettelijä

        Kiitos mutta en lue kovinkaan usein sinun viittauksia koska tekstisi ovat yleensäkin täyttä tuubaa miksi lukisin viittauksiasi jotka eivät tuo mitään lisäarvoa.

        Huomaan viestistäsi jälleen tyypillisen piirteen , olipa asia mikä tahansa käännät sen ydinvoiman syyksi. Vie uskottavuuden kaikista, myös niistä harvoista asiallisista ydinvoimakritiikeistäsi.


      • Ihmettelijä kirjoitti:

        Kiitos mutta en lue kovinkaan usein sinun viittauksia koska tekstisi ovat yleensäkin täyttä tuubaa miksi lukisin viittauksiasi jotka eivät tuo mitään lisäarvoa.

        Huomaan viestistäsi jälleen tyypillisen piirteen , olipa asia mikä tahansa käännät sen ydinvoiman syyksi. Vie uskottavuuden kaikista, myös niistä harvoista asiallisista ydinvoimakritiikeistäsi.

        Omapa on häpeäsi


      • Ihmettelijä

        Mitä häpeään tulee niin ihan hirveästi ei sinun kannattaisi moisesta mainita...


      • Käytöstavat

        Perätön juttu koko väite. Presidentti kiisti väitteen, joten kyseessä valhe presidenttiä kohtaan. Että Latekin sortuu moiseen.


    • NoinhanSeOn

      https://www.ksml.fi/kotimaa/Sari-Baldauf-STTlle-Niinistö-ei-painostanut-Fortumia-Fennovoima-asiassa/1242900

      Lauri Nurmi kirjoittaa tänäkin kesänä puhdasta puppua kirjassaan, ja taas Suomen media menee retkuun. Toisin kuin Nurmi väittää, Niinistö kiistää, että olisi painostanut, tai ollut edes yhteydessä asiassa Fortumin johtoon. Ja samaa vakuuttaa Baldauf. A-studiossa Nurmi kertoi ympripyöreästi olleensa yhteydessä useisiin korkean tason poliittikkoihin asiassa. Tietääkö ne tarjahaloset ja villeniinistöt paremmin tämänkin asian kuin Presidentti ja Fortumin johto, johon Nurmi ei ole ollut yhteydessä? Ja korppihan ei korpin silmää noki, A-studiossa Nu7rmea suorastaan nuoleskeltiin, ei yhtään kriittistä kysymystä.

    • K.Late

      "Toisin kuin Nurmi väittää, Niinistö kiistää, että olisi painostanut, ...snip.."

      Vaikuttaminen ja painostaminen ovat eri asioita. Kyllähän Fortumille sanotiin suoraan reaaliteetit ja yhtiön mieli muuttui yhdessä yössä. Mutta ei siihen tarvittu painostamista, kerrottiin vain se, minkä Fortum halusi itsekkin tietää: oliko jarru päällä.

      Vain Venäjä voi tässä olla se osapuoli, joka painosti. Ja mitä ilmeisemmin niin on juuri tapahtunut. Pelkkä tieto siitä sai aikaan isoja muutoksia, löytyi yhteinen ymmärrys, jossa vahingot haluttiin minimoida.

      • Ihmettelijä

        Mistä tiedät? Oletko fortumin, putinin, rosatomin vai presidentin sisäpiiriläinen ?


    • NoinhanSeOn

      https://www.aamulehti.fi/uutiset/uutuuskirja-paljastaa-presidentti-niinisto-komensi-fortumin-fennovoiman-osakkaaksi-jotta-ydinvoimalahanke-toteutuisi-201132253/

      Nyt puhutaan siitä, pitävätkö Nurmen kirjan väitteet paikkansa vai ei. Almamedian Aamulehti otsikoi, että Niinistö komensi Fortumin Fennovoiman osakkaaksi. Tekstissä kerrotaan: "Ulkopolitiikan päätöksentekoa ja tapahtumien yksityiskohtia tuntevat lähteet kertovat, että presidentti Niinistö teki pääministeri Juha Sipilälle ja Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi tilanteen vakavuuden. Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet vahingoittuisivat, ellei Fortum pelastaisi Fennovoimaa eli Rosatomin käyntikorttia länteen. Samalla olisivat vaarantuneet Fortumin miljardiomistukset Venäjällä. kertovat, että presidentti Niinistö teki pääministeri Juha Sipilälle ja Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi tilanteen vakavuuden. Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet vahingoittuisivat, ellei Fortum pelastaisi Fennovoimaa eli Rosatomin käyntikorttia länteen. Samalla olisivat vaarantuneet Fortumin miljardiomistukset Venäjällä.". Niin Niinistö, Sipilä kuin Baldauf ovat kiistäneet tuon. Mitähän ovat ne "ulkopolitiikan päätöksentekoa ja tapahtumien yksityiskohtia tuntevat lähteet"? Miksiköhän Nurmi ei kysynyt suoraan Niinistöltä, Sipilältä ja Baldaufilta? Olisiko skuuppi kuivunut kokoon? Nurmen väittämä on selkeästi valetta ja on masentavaa, että tuollaisia haaskalintuja ei teilata.

    • K.Late

      Nurmen kirjan väitteisiin en osaa sanoa mitään, mutta minusta on täysin mahdoton ajatus, että kirjan väitteet ovat valehtelua. Niinistö sanoo väitteitä käsittämättömiksi ja toteaa, ettei niiden perustaksi ole esitetty mitään todisteita - mutta syytä huomata, ettei hän sano niitä valheiksi.

      Fortumilta on kysytty jo varmaa sata kertaa, että miksi se lähti mukaan tuohon Fennovoima-kasaan, jota se aiakisemmin ei halunnut koskea tikullakaan. Fortum ei halua puhua asiasta eikä vastaa kysymyksiin. Se toki jo etukäteen arvasi, että näin tulisi käymään, koska yritti saada vielä vesivoimasopimuksia .

      Nyt Fortum väittää lähteneensä mukaan omasta tahdostaan. Tuota nyt ei kait usko ketään.


    • kunhantotesin

      " Nurmen kirjan väitteisiin en osaa sanoa mitään, mutta minusta on täysin mahdoton ajatus, että kirjan väitteet ovat valehtelua."

      Voi kuinka herttaista !
      K.Late ei osaa sanoa mitään kirjan väitteisiin, mutta osaa kuitenkin todeta, että kirjan väitteet ovat totta ("mutta minusta on täysin mahdoton ajatus, että kirjan väitteet ovat valehtelua".

      • NoinhanSeOn

        Minusta on täysin mahdoton ajatus, että Presidentti ja Baldauf valehtelevat. Jos he jäisivät kiinni, seuraukset olisivat merkittävät. Sen sijaan Nurmi voi piiloutua tekstin "ulkopolitiikan päätöksentekoa ja tapahtumien yksityiskohtia tuntevat lähteet" taakse, jota hänen ei koskaan tarvitse avata lähdesuojan takia. Kyllähän Fortumilla oli tietysti poliittista painetta mennä mukaan Fennovoimaan, mutta nyt on kysymys siitä, painostiko Niinistö siihen Baldaufin kautta, kuten kirja väittää. Nurmi on yksinkertaisesti henkilö, joka tekee kerran vuodessa kirjan, jossa on paljon puppua, silti media kerta toisen jälkeen syö hänen kädestään.


    • K.Late

      No olisko jollakin idea siitä, miksi Fortum lopulta meni Fennovoima-hankkeeseen mukaan? Omasta tahdostaan? Mutta vastustaa mm sitä, että Fennovoima saisi haudata jätteensä Onkaloon. Koettakaa nyt selittää, miksi tuo farssi sai vielä jatkoaikaa?

      • NoinhanSeOn

        Nyt on kyse siitä, käskyttikö Presidentti Fortumia, ja luulen että ei. Fennovoiman hankkeen merkitys Venäjälle kylläkin tiedettiin ja ulkopoliittiisen johdon halua olla huonontamatta suhteita. Voi olla että energiaministeri Rehn vaikutti asiaan, mutta nythän ei ole siitä kyse.


      • NoinhanSeOn kirjoitti:

        Nyt on kyse siitä, käskyttikö Presidentti Fortumia, ja luulen että ei. Fennovoiman hankkeen merkitys Venäjälle kylläkin tiedettiin ja ulkopoliittiisen johdon halua olla huonontamatta suhteita. Voi olla että energiaministeri Rehn vaikutti asiaan, mutta nythän ei ole siitä kyse.

        Millä eväillä Niinistö olisi painostanut? Lahjuksena näytti olleen vesvoimaosuus. Miten se olisi voinut olla suomalaisten antama lupaus ylipäätänsäkään? Fortumia petettiin ja raskaasti.

        Sisäpoliittista tässä on sen verran, että pitäähän poliitikkojen yrittää hankkia Suomeen lisää sähköntuotantoa, maksoi mitä maksoi. No, onhan meillä tosin Kimmo Tiilikainen, joka ottaa vielä pois tästä vähästäkin


      • Ihmettelijä

        Alla spekulatiivinen lista miksi fortum on EHKÄ mukana FV- hankkeessa :
        - bilateraalikauppaa ydinpolttoaineesta, polttoaineelle tulee halpa hinta
        - Fortum pysyy mukana state-of-the-art ydinvoimssuunnittelussa
        - Fortumilla kokemusta suomen viranomaisvaatimuksista
        - On myös fortumin etu että FV hanke onnistuu
        - sopimus on puhtaasti taloudellisesti houkutteleva


    • K.Late

      "Millä eväillä Niinistö olisi painostanut?"

      Niin kauan, kun Fortum ei kerro "omia lähtökohtiaan" paras oletus on, että se taipui Niinistön kautta tehtyyn Venäjän painostukseen. Käskytti, ehdotti, varoitti, kertoi faktat tai vain toimi viestintuojana, tuon voi kuvailla niin monella tavalla.

      Olennaisinta tässä on varmaankin se, että Fennovoima sai vihreän valon Venäjän painostuksen (voidaan sanoa myös: Suomen ja Venäjän välisten suhteiden ) johdosta.

      • NoinhanSeOn

        Fortumin omat lähtökohdat voivat olla Fortumin intressit Venäjällä. Sillä oli jo tuolloin paljon sähköntuotantoa Venäjällä, ja Uniper-kaupan myötä tuli paljon lisää. Fortum on menestynyt myös uusiutuvan energian huutokaupoissa Venäjällä. Fennovoimaan satsaus on ollut pieni panos noihin bisneksiin verrattuna. Niin että eiköhän Latenkin olisi syytä siirtyä salaliittopalstalle jatkamaan jutustelua Niinistön painostuksesta.


      • Ihmettelijä

        "Niin kauan, kun Fortum ei kerro "omia lähtökohtiaan" paras oletus on, että se taipui Niinistön kautta tehtyyn Venäjän painostukseen. Käskytti, ehdotti, varoitti, kertoi faktat tai vain toimi viestintuojana, tuon voi kuvailla niin monella tavalla."

        En nyt sanoisi noinkaan kuten late yllä kirjottaa. Listasin jo aiemmin muutaman asian jotka yksin tai yhdessä saattaa tehdä hankkeesta houkuttelevan fortumin näkökantilta katsottuna. Vähän kun miettisi saattaisi keksiä tukun muita yhtähyviä immateriaalisia syitä.
        -----
        Alla spekulatiivinen lista miksi fortum on EHKÄ mukana FV- hankkeessa :
        - bilateraalikauppaa ydinpolttoaineesta, polttoaineelle tulee halpa hinta
        - Fortum pysyy mukana state-of-the-art ydinvoimssuunnittelussa
        - Fortumilla kokemusta suomen viranomaisvaatimuksista
        - On myös fortumin etu että FV hanke onnistuu
        - sopimus on puhtaasti taloudellisesti houkutteleva


    • kunhantotesin

      K.Late voisi jo jättää höpinän presidentti Niinistön ja Venäjän salaliitosta Fortumin painostamiseksi.

      Fortum on investoinut miljardeja Venäjälle, joten muutaman sadan miljoonan investointi Fennovoiman venäläisvalmisteiseen ydinvoimalaan on sen rinnalla pikkujuttu.

      https://yle.fi/uutiset/3-9238091

    • K.Late

      Kaikki täällä haluavat kommentoida Fortumin puolesta. Jos Fortumilla oli selkeä etu Fennovoiman suhteen, niin olisihan se voinut sen itse sanoa. Päätöksen jälkeen Fortum oli kuin loukkaantunut lapsi, eikä halunnut kommentoida mitään ulsopäin. Ei mm kieltänyt, kun kysyttiin painostuksesta.

      Ymmärrän kyllä Fotumin närkästyksen, kun sille ei annattu lupaa Loviisa kolmoseen. Lupa menikin tyhjästä aloittavalle harrastelijakerholle, "nakkikioskien yhteenliittymälle", jolla ei ollut mitään kokemusta ja asiantuntijatkin jouduttiin ostamaan ainakin osittain jo alan toimijoilta. Fortum olisi ilmeisesti toivonut näkevänsä koko hankkeen kaatuneena, ymmärettävistä syistä.

      Toisaalta, kun Fortum oli jo vedetty "ikäänkuin mukaan", kieltäytyminen olisi voinut johtaa Venäjän puolelta vastareaktioon, joka olisi vaikeuttanut bisneksiä. Mutta tässäkään tapauksessa ei voida oikein puhua vapaasta tahdosta tai omista intresseistä.

      Koko sotku syntyi lopulta libertaarihallituksen "hygieniavaatimuksesta". Kun EON irroittaui, Fennovoima jatkui pakkomielteenä, vaikka sen olisi voinut silloin vielä helposti purkaa ja haudata, pienin kustannuksin. Nyt sitten joudutaan jatkossakin miettimiään, mikä loukkaa Venäjää, voiko ydinvoimalan rakentaa huonoilla dokumenteilla, voidaan laatuvaatimuksista tinkiä, ettei isoveli vain suuttuisi jne. Itse aiheutettu ongelma, joka tulee jatkumaan vuosikymmenten päähän.

      • NoinhanSeOn

        Ydinvoiman historia on ollut Suomessa teilaamisen historiaa.

        Tunnettujen vaiheiden jälkeen IVO "pakotettiin" ostamaan surkea neuvostoliittolainen ydinvoimalaitos. Sille povattiin lyhyttä elinikää, jos nyt lainkaan sattuisi toimimaan. Vuosien varrella kritiikki on vaimentunut.

        TVO puolestaan meni ostamaan ruotsalaisen ydinvoimalaitoksen tosi kovalla hinnalla. Ruotsalaiset olivat juuri epäonnistuneet Marvikenin kansallisessa hankkeessa ja ryhtyivät rakentamaan kiehulaitoksia GEn lisenssiin perustuen. Mutta vuosien varrella kritiikki on vaimentunut.

        Olkiluoto-3 on ollut teilaajien kliimaksi. Lähes 10 vuotta myöhästymistä, ja rakentamiskustannukset tähtitieteelliset. Harmi, että TVOn kustannukset jäänevät 5,5 mrd€ tasolle, mikä tekee siitä hyvin edullisen laitoksen. Ja käyttöönottokin lähestyy uhkaavasti.

        Mutta onneksi on Fennovoima, jossa riittää teilaamista vuosiksi eteenpäin!


      • kunhantotesin

        K.Late, "Nyt sitten joudutaan jatkossakin miettimiään, mikä loukkaa Venäjää "

        Sama kysymys on noussut esille Saksan osalta.

        Saksa joutuu surkean energiakäänteensä pakottamana lisäämään maakaasun tuontia Venäjältä. Rakenteilla Venäjältä Saksaan on uusi kaasuputki, jota vastustetaan laajasti EU:ssa. Mutta Saksa vaikenee, se ei voi loukata Venäjää, koska maakaasua on saatava energiahuollon turvaamiseksi.

        https://www.talouselama.fi/uutiset/ft-eun-pitaisi-torjua-venajan-uusi-miljardihanke-itamerella-brittilehti-arvostelee-putkihanketta-taloudellisesti-ja-stratagisesti-epakelvoksi/626db6e4-51e6-315d-9225-cef50fcff719


      • viherideologiantavoite
        kunhantotesin kirjoitti:

        K.Late, "Nyt sitten joudutaan jatkossakin miettimiään, mikä loukkaa Venäjää "

        Sama kysymys on noussut esille Saksan osalta.

        Saksa joutuu surkean energiakäänteensä pakottamana lisäämään maakaasun tuontia Venäjältä. Rakenteilla Venäjältä Saksaan on uusi kaasuputki, jota vastustetaan laajasti EU:ssa. Mutta Saksa vaikenee, se ei voi loukata Venäjää, koska maakaasua on saatava energiahuollon turvaamiseksi.

        https://www.talouselama.fi/uutiset/ft-eun-pitaisi-torjua-venajan-uusi-miljardihanke-itamerella-brittilehti-arvostelee-putkihanketta-taloudellisesti-ja-stratagisesti-epakelvoksi/626db6e4-51e6-315d-9225-cef50fcff719

        Viherideologia pakottaa Saksan riippuvuussuhteeseen Venäjästä. Se taisi olla VIhreiden alkuperäisenäkin tavoitteena eli tavoite saavutettu.


    • K.Late

      Jaahas, palstan keskustelijat eivät näy luottavan Venäjään, vai miksi kaasuputki nousee esille, vaikka puhutaan Fennovoimasta? Argmentit kateissa?

      Jos kaasuputki nousi keskusteluun sen takia, että Venäjä on luotettava yhteistyökumppani energia-asioissa, niin miksi kritisoidaan venäjäriipuvaisuudesta.'

      Koettakaa tajuta, että Saksa ei mene polvilleen Venäjän edessä. Kaasuputki on sille melko vähäpätöinen, mutta kuitenkin tärkeä energiaväylä. Venäjälle se on paljon tärkeämpi kuin Saksalle.

      Mutta palataan taas Fennovoimaan, jota voidaan teilata aina siihen asti, kun Suomi on vielä
      itsenäinen.

      • Ihmettelijä

        Ihan vaan mielenkiinnosta pohdin miten klaten mielestä kaasulinja voi yhtä aikaa olla vähäpätöinen (vailla merkitystä, tärkeän vastakohata mutta samaan aikaan tärkeä)

        Lainaus KLaten tekstistä: "Kaasuputki on sille melko vähäpätöinen, mutta kuitenkin tärkeä energiaväylä."

        Energiapohdinnat ja etenkinen ergiapolitiikkaa koskevat pohdinnat on yleensä sen verran monitahoisia ettei voida jäädä keskustelemaan vain yhdestä tuotantotavasta.

        Mieleen hiipii ajatus että kun omat argumentit on epävarmalla pohjalla aletaankin kritisoimaan toisten tekstejä ja niiden sisältöjä ja johdattelemaan keskustelua muualle.


    • kunhantotesin

      " Kaasuputki on sille melko vähäpätöinen, mutta kuitenkin tärkeä energiaväylä."

      Koita Late ratkaista oma mielipiteesi, onko kaasuputki vähäpätöinen vai tärkeä Saksalle (ja muutamalle muulle Keski-Euroopan maalle).

      Sen jälkeen on selkeämpää jatkaa keskustelua Venäjän merkityksestä Suomen ja muun EU:n energiapolitiikassa, mukaan lukien kaikki energialähteet, ei yksin ydinvoima.

    • K.Late

      No kyllähän täällä pitäisi keskustella juuri ydinvoimasta, koska se on palstan aihe. Muiden eneria-alojen ongelmat eivät poista mitenkään ydinvoiman ongelmallisuutta.

      Toki kaasu on tärkeä energiavaihtoehto, ainakin nyt siirtymävaiheessa uusiutuviin. Mutta ei se Saksalle mikään elinehto ole, eikä myöskään muulle Euroopalle. Se nyt on vain se helppo ratkaisu, kun ei uskalleta tehdä muuta.

      • Ettäkö kaasu ei ole Saksalle elinehto? Miten muka Saksa pääsisi yhtäaikaa sekä ydinvoimasta että hiilestä eroon ilman kaasua? Siis niin, että talous pysyy vielä kutakuinkin pystyssä.


    • kunhantotesin

      Kaiken energiapolitiikan lähtökohtana pitää olla maapallon säilyminen elinkelpoisena.

      Paljon kiireellisempää kuin vähittäinen siirtyminen uusiutuvan energian käyttöön, on pysäyttää ilmastonmuutos, siis alentaa nopeasti ja paljon kasvihuonekaasupäästöjä.

      Saksan energiakäänne johtaa väärään suuntaan; uusiutuvan energian käyttö lisääntyy, mutta CO2-päästöt eivät.

      https://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-taas-todistettu-saksan-malli-kohti-paastotonta-yhteiskuntaa-on-susi/3f4c6127-ca0b-3fe9-8487-34f4ab204396

    • K.Late

      Ei ilmastonmuutoskortilla tarvitse kuitenkaan tukahduttaa kaikkea järkevää keskustelua. Tässä keskustelussa ei nyt valita vaihtoehtoja, vaan ihmetellään Suomen pakkomielteistä ydinvoimapolitiikkaa, joka näyttäisi ainakin osittain olevan Venäjän ylimmän johdon käsiohjauksessa.

      • Ihmettelijä

        Jos/kun viestiketjun aihe on "energia on politiikkaa, ydinvoima ulkopolitiikkaa" on se aiheeltaan sen verran lavea ja monitahoinen että aivan hyvin voidaan ja pitöö puhua muustakin kuin vain ydinvoimasta. Jos taas ei voi niin onko viestin avaus oikeassa paikassa.

        Ja kun keskustelu on paljolti koskenut FV:tä niin siihen kyllä kietoutuu myös muu energiantuotanto kuin ydinvoima...


    • K.Late

      "Jos taas ei voi niin onko viestin avaus oikeassa paikassa."

      Ai koska se on ydinvoimapalstalla? Kyllä kaikesta voidaan keskustella, mutta "niska-apinoilla" on tyyppillisesti taipumus yrittää johdattaa kaikki asiat tuulivoiman heikkouteen, pienhiukkasiin, aurinko-ei-paista-yöllä jne. Eli pyritään tietoisesti romuttamaan keskustelu.

      Tämä aihe koski ydinvoimaa ja nimenomaan ydinvoimapolittiikkaa. Sitä voidaan jo pitää erillisenä energiapolittiikkana, koska osaava valtionyhtiö sivuutettiin lupahakemuksissa ja alunperin torpattu ydinaseyhtiö runtattiin väkisin Suomen keskeiseenj infraan mukaan. Kyseessä on siis ulkopolitiikan, turvallisuuspolitiikan ja energiapolitiikan sekoitus, jossa eteen tulee sellaisia kysymysiä, joita tuulimyllyn rakentamisessa ei tule.

      • Ihmettelijä

        Edelleen jos otsikko on  "energia on politiikkaa, ydinvoima ulkopolitiikkaa" niin kyse on laajemmasta kokonaisuudesta .

        Ihmeellistä muutenkin että otat täällä jotain moderasttorin roolia. Jos viestit ei mielestäsi kuulu tänne, ilmianna ja jätä se moderaattorin päätettäväksi.


    • K.Late

      Näyttää siltä, että sinä tässä moderoit. Mutta tämä aihe tuli ehkä jo kaluttua, joten siirrän lauluvuoron sinne ydinvoiman kirkkokuorolle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1525
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1344
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1267
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1146
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe