Pikkuhiljaahyvätulee

Tunturiinmatkalla

Sallan kunnan tunturillekeskittämisbuumi on toisaalta hyvä,alkaa näyttää uudelta tunturissa......kylä rapautuu ja rapistuu kuitenkin siitähuolimatta.
Osa kyläläisistä on jo muuttannut sallatunturille ja vauhti on varmasti kiihtyvää kuin laskevaa käyrää.

Kirkonkylän vetovoima asuttuna taajamana kokee ensimmäisen kolauksen kun tunturiin tulee kunnollinen kauppa ja sen jälkeen muutto alkaakin kiihtymään.
On itse tunturin maisematkin jotain ihan toista kuin kirkonkylässä,tämä on pitkä tie sallan kunnan keskuksen autioitumiseen mutta suunta on selvä ja ihan oikeanlainen.
Kunnan oma imago kuntakeskuksena mielestäni muuttumaan vääjäämättä,kuka enään kohta viihtyy kylällä jossa ei ole mitään tarjottavaa?

29

1060

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eihuva

      Ei tunturia sallalaisille ole suunniteltu. Kovin harvalla on mahdollisuus muuttaa kirkolta tunturiin koska talot eivät mene kaupaksi. Vain hyvin tienaavat mm lääkärit voivat sen tehdä. Kaikkinensa Salla tulee kokonaisuudessa taantumaan koska väki vähenee rajusti. Kunta yrittää tehdä epätoivoisia vetoja kuntalaisten rahoilla. Joku ihmetteli mm sitä miksi Sallan lukiossa on enemmän venäläisiä kuin suomalaisia oppilaita.

      • Thähäthä

        Kyllä sitä ihmetellä saa vaikka loputtomiin. Joskus olisi ihan järkevää tarkistaa faktat.


    • SpasiboBolshoi

      Venäläiset oppilaat ovat olleet Sallan lukion pelastus. Ilman heitä lukion olemassaolo olisi ollut vaakalaudalla useamman vuoden!

      Mielestäni lukiolla voitaisiin juhlia Venäjän itsenäisyyspäivää vuosittain nostamalla Venäjän lippu ko. paivänä lipputankoon!

      • lukiotYhteen

        Ihmettelen jos Venäjä maksaa jotakin kansalaistensa koulutuksesta. Kovin on keinotekoista lukion ylläpito vis vieraasta maasta joudutaan haalimaan opiskelijat. Kovin tulee kalliiksi veronmaksajille sallalainen valkolakki.
        Olisikin viisasta yhdistää lukiot Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi, jaSavukoski.


      • SpasiboBolshoi
        lukiotYhteen kirjoitti:

        Ihmettelen jos Venäjä maksaa jotakin kansalaistensa koulutuksesta. Kovin on keinotekoista lukion ylläpito vis vieraasta maasta joudutaan haalimaan opiskelijat. Kovin tulee kalliiksi veronmaksajille sallalainen valkolakki.
        Olisikin viisasta yhdistää lukiot Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi, jaSavukoski.

        Venäjä kompensoi halvalla bensan hinnalla kansalaistensa opiskelua Sallassa, joten pulinat sikseen!

        Lippu salkoon Lokakuun Vallankumouksen vuosipäivänä!


      • Eihuva

        Ne jotka tankkaa at Venäjällä tukevat Putinin hallintoa. Eikö suomalaisen polttoaineen veroille olisi käyttöä Suomessakin.


      • MuijaLahola
        Eihuva kirjoitti:

        Ne jotka tankkaa at Venäjällä tukevat Putinin hallintoa. Eikö suomalaisen polttoaineen veroille olisi käyttöä Suomessakin.

        Eikös Maija Ahola - tunnettu sallalainen persu - käy jatkuvasti tukemassa Putinin hallintoa?


    • Tunturiinmuutto

      Kun loma-asunnot saa vakituisen asumisen hyväksynnän kunnan päättävissä elimissä on vauhti tunturiin ihan selvä.

      • 1234abc

        Haittaako se?


      • Kähy

        Ei se varmaan ketään haittaa mutta jos nykyiset talot kirkolla taikka syrjäkylillä eivät mene kaupaksi millään niin miten se muutto tunturiin hoituu. Ei ainakaan min6lla ole mitään mahdollisuutta.


    • Halavalla

      Tunturiin vaan. Vielä saa halvalla mökkejä.

    • Tunturille

      Kyllä tunturissa on edullisia mökkejä,tunturiin muutto on itsellänikin ihan selvä homma.
      Kirkonkylän imua ei enään vedä keskustaan minua,mukavuus ja viihtyvyys sille on jokin hinta elämässä.
      Itse laskin sen mitä saan rahalle vastinetta ja se on paljon se mitä saan muuttaessani kirkonkylältä tunturiin.
      Elämänlaatu paranee,vapaus ja rauha.
      Mökki pitää ostaa tunturikeskuksen reuna-alueelta niin on taattu oma vapaus silloin.

    • SallalaisiaListalla
    • velierkkivääräleuka

      Sallan väkimäärä laskee noin 100 henkeä vuodessa, syrjäkylien ikääntynyt väki muuttaa kirkolle ja koko kunnan elämä näivettyy. Vai onko mitään muuta mahdollisuutta. Minusta ei. Sallatunturin kehittämiseen ei kunnalla ole enää rahaa ja kehitys tyssää siihen. Viimetalvinen meteli kunnan ylläpitämistä tunturin laduista oli alkusoitta rahojen loppumisesta.

    • Sallaanvaan

      Yleensäkin terveet yritykset joilla markkinat maailmalla hakeutuvat halvankustannuksen keskuksiin tai pienille paikkakunnille missä on työntekijöitä saatavilla.
      Monesti yritykset jotka hallitsevat kansainväliset markkinat ovat myös joustavia työntekijöilleen,etätyöntekijöitä on paljon koodaus,myynti,mainos-aloilla.
      Nämä tälläiset isot firmat pitäisi saada pienille paikkakunnille etes pienimuotoisesti houkuteltua.

    • Kyllä Sallan kunnan loppu häämöttää. Alkutahdit surkastumiselle löivät kepuloiset jo vuosikymmeniä sitten!

      Parkkinenkaan ei jaksa taistella tuulimyllyjä vastaan vaan odottaa eläkepäiviään. Ja huokaisee helpotuksesta, kun pääsee sallalaisista sontasionisteista eroon.

      Minkä ihmeen takia joku yritys - pieni tai suuri - haalisi Sallasta työntekijöitä? Eihän Sallassa ole osaavaa työvoimaa. Rohkenen myös epäillä, että joku tieten tahtoen muuttaisi Sallaan esim. etätöihin! Nykyajan ns. digital nomad, joiksi näitä it-alan etätyöntekijöitä myös kutsutaan, hakeutuu keskittymiin, joissa voi helpommin verkostoitua eri alojen ammattilaisten kanssa.

      Digital nomadit muuttavat tätä nykyä ulkomaille ja kaupunkeihin, missä on samanhenkistä porukkaa. Heitä ei vähäisessäkään määrin kiinnosta käpykylä Salla, jossa sukuseura kokoontuu valtuustosalissa jakaen sulle-mulle -tyyliin työpaikkoja, urakoita ja mitä tahansa, mistä kepuloinen tai sukuloinen saattaa hyötyä!

      • lapinTulevaisuusArvoitus

        Valitettavasti näin on, pitkä ihmisten työttömyys on tehnyt tehtävänsä. Jos Sallaan tulisi suurempi rakennuskohde työvoima pitäisi tuoda muualta, korkeintaan aputyöhön osan vois kelpuuttaa.
        Nykyisin työ kuin työ vaatii koulutuksen, myös kielitaidon. Jopa palveluammatteihin vaaditaan monen kielen hallintaa, kuten hotellit, kaupat, ravintolat, ym.

        Koulunkäynti ja jatkokoulutus on tärkeää jos haluaa vaikka muuttaa pois Sallasta isommille paikkakunnille.

        Asiallisesti ottaen pakolaisten ottamisessa olisi ideaa, valtio kun niitä tulee jokatapauksessa ottamaan. Miksipä ei työ paikkallisille kelpaisi. Varmasti piristäisi yritystoimintaa ja toisi monenlaista toimintaa.
        Pakolaisethan olisi kiintiöpakolaisia jotka ovat valittuja perheitä, eikä he tuo häiriöitä.
        Paljon riippuu kansalaisuudesta heidän kultuuristaan,esim harva on heitä nähnyt humalassa.


    • SALLASSA

      Salla voisi olla edelläkävijä ja tehdä tunturin alueesta läpivuotisesti asuttavan. Ihmiset kun haluaa asua mökillä. Toki pikku kauppa pitäisi saada, nyt kun ei sovellu kuin semmoisille joilla on oma auto.

    • Tunturiinmatkalla

      Kyllä pitäisi olla kunnan rohkea ja vapauttaa mökkiasutus vakiasumisen piiriin.....olisi paljon vetoa tunturille ja asutusta tulisi tällätavalla lisää tunturialueelle.
      Olisi myös hyvää mainosta sallasta.

      • eikait

        Ei kait sinne rollaattorikylää, sehän kaikottaisi maksavat asiakkaat. Ei missään nimessä sellaista tule tapahtumaan eikä kunta tule sitä sallimaan.
        Matkailukeskukset on tehty turisteja varten ja tuomaan varallisuutta paikkakunnalle.
        Ei missään nimessä siitä tule tehdä vanhusten hoitolaa.


    • SallanKeskustaTieTuhoon

      Sallan kunta ei rakenna mitään eikä minnekään, sillä kuntaa odottaa miljoonien veromätkyt!

      Taas ovat keskustataustaiset viranhaltijat osoittaneet taitamattomuutensa!

      https://yle.fi/uutiset/3-10414767

    • SallainenKekiläinen

      Kun kerran menee loputkin vanhustenhoitopaikat Attendolle eli mitä jää kunnan palvelujen alle?
      Se pitää sit viikate heilua heti heidänkin portaissa ei kunta tarvitse johtaa attendoa eikä siihen varmaan pystykkään....on senverran iso tekijä et kyllä kunta-alan siivous alkaa,
      Hyvät asiakkaat niitä on paljon ja lisää tulee tiettyyn ikäryhmään saakka sitten vanhuksien määrä putoaa romahtamalla kun uusien ikäryhmien vanhenevät ryhmät ovat sitten alta puolet nykyisistä vanhusryhmistä....tästä seuraa se että kylät todellakin näivettyy nyt 55 vuotiaiden ikäryhmien jäädessä eläkkeelle se on helppo laskea kunnan väkiluvusta nyt mitä on kun eläkeläisiä on enemmistö,mitä on 10 -15vuoden päästä eläkeläisiä on mutta ei eläkkeen maksajiakaan oo kun väkimäärä putoaa alle 2000 tätä vauhtia.
      Kylät Selkälä onko monikaan sallalainen koskaan etes käynnyt siellä kun puhutaan nuoremmista polvista,kylä on kohta tyhjä ja aura-auto on ainoa liikkuva kulkine tätä menoa....muutto kylästä tunturiin on järkevää ei tarvitse kattoa yleistä nuupahtannutta kylää vaan voi olla ja nauttia ilman stressitekijöitä ja kuunnella kylällä negatiivisyyden jatkumoa pivästä toiseen.
      Muutto lokakuussa joten lopetan kirjoittamisen tähän ja katsotaan alkaako tunturi vetää kyläläisiä.

    • Etelänvetelä

      Seurailen välillä Sallan palstaa. Haaveissa olisi saada oleskella siellä pidempään, mutta työ estää. Etätöinä onnistuisi vallan mainiosti, mutta kun työkaverit karehtii, ettei saa tehdä. Toivottavasti ennen eläkepäiviä onnistuisi viettää siellä parikin kuukautta putkeen ettei aina olisi kiire töihin ja etelään.

      • EiOleHyväEiKepulaisilla

        Oletko kepulainen? Jos et ole, et viihdy täällä!

        Paikallisissa kaupoissakin on korotetut hinnat ei-kepulaisille! Viinakaupassakin on eri tiski (hitaampi) ei-kepulaisille! Polttoaineen hinnassakin on ei-kepulisä!


    • persutvittuun

      Sen kummemmin en ota kantaa alkuperäiseen aiheeseen mutta tuppaa naurattamaan nämä persupellet. Venäjän tollit jää hopealle. Entinen kansankynttilä, mamuli ja veljekset, olette heikoimpia lenkkejä. Hyvästi!

      • Olen kanssasi aika lailla samaa mieltä! Sallalaiset persut ovat sivistymättömiä moukkia ja samaa sarjaa ovat kepuloisetkin!


    • Kiinnostunut12

      Kovin vähän on mökkejä myynnissä netissä. Saako mökeillä asua?

      • LaitonMeininki

        Laillisesti ei, mutta eipä kepulaisia ole lain noudattaminen Sallan kunnassa ennenkään kiinnostanut!


    • Tuuristi

      Nyt jo kannattaa ottaa huomioon ilmaston lämpeneminen. Autojen käyttö kallistuu valtavasti, lentovero tulee ja vähentää matkustusta yms. Salla on vain niin hankalan matkan päässä että matkailu ei kasva juurikaan. Onko mitään järkeä lennättää kiinalaisia Sallaan ja kiihdyttää talvien lämpenemistä. Haloo.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      424
      4655
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1660
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      91
      1401
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      52
      1309
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      17
      1204
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1141
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1055
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      950
    9. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      829
    10. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      54
      827
    Aihe