Rovaniemi ja ilmastonmuutos

ruikkalainen

Pitäisikö Rovaniemellä alkaa hillitsemään ilmastonmuutosta joka vaikuttaa arktisiin alueisiin? Keinojahan olisi vaikka mitä, lihansyönnin vähentämisestä yksityisautoilun kieltämiseen. Nythän tänne tulee 450 ilmastoasiantuntijan tapaaminenkin, sillä arktinen biodiversiteettikongressi kokoaa yli neljäsataa ympäristöalan asiantuntijaa Rovaniemelle 9.–12.10. Tulevatkohan muuten ilmastoystävällisesti lentskarilla?

23

290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • peruskemiläinen

      Kannattas rovaniemeläisten lopettaa hernerokankin syönti. Se muuttaa ainakin sisätilojen ilmastoa.

    • Kattimaakari

      Ei tämän kaupungin päättäjät osaa ajatella muuta kuin suuruudenhulluja suunnitelmia.

      1) Turha uimahalli. Kaksi jo olevaa riittää.

      2) Pöljääkin pöljempi lumen säilöminen täällä missä lumi on haitta kuusi kuukautta vuodessa. Kaupunki ja yksittäiset ihmiset käyttävät mahdottoman määrän työtunteja sekä rahaa lumen poistoon kaduilta, pihoilta ja kentiltä ja sitten sitä ajaa kuormurit läjään ja syksyllä kone arsenaali rahtaa sitä takaisin ja vain siksi, että muutama hiihtoniilo saa ilonsa pari viikkoa aiemmin kuin luonto sen tarjoaa. Lumitykit pauhaa ja lisää syntyy valkeaa herkkua.Sairasta, sairasta.

      3) Ounasvaaran suojelusta on puhuttu vuosikymmenet ja nyt sekin revitään pala palalta. Uusin hullutus on säilölumelle varattu iso alue, puut nurin ja lunta talteen.

      4) Iso lauma päättäjiä lenteli Kiinaan asti opettamaan talviaktiviteetteja sikäläisille.

      5) Yksityisautoilua ei yksinkertaisesti voi vähentää ennen kuin joukkoliikenne on kunnossa. Ei ole yritettykään laittaa kuntoon niin, että se palvelee ihmisiä.

      Paljon pitää ihan jokaisen ihmisen päässä tapahtua, että osataan muuttaa omia elämän- sekä kuluttamisen tapoja. Ostetaan, ostetaan, kerska kulutetaan, lennellään kaukomaihin , hankitaan aina vain kauempaa tuotuja elintarvikkeita ja kilpaillaan kuka kalleinta ja parasta syö sekä juo sekä leuhkitaan kaikella maallisella. Sitten kirpparit ja kaatopaikat pullistelee valtavat määrät tarpeetonta tavaraa ja lisää,lisää vain pitää saada.

      Ihmiskunta tekee itsemurhaa...... valtava lauma tärkeää väkeä lentää ilmastokokouksiin, iltaohjelmissa taas istutaan ravintolapöytään nauttimaan pihvejä ja hyvää parasta neljän viiden ruokalajin verran ja unohdetaan se mitä ökyelämä vaatii maapallolta. Eihän näitä mikään muuta, tuntevat ylemmyyden tunnetta, kun saavat elää "leveästi".

      • Hiihtoniilo

        Jäähallit myös sulatttaa. Ainaki kesäksi. Talvella voi päästää pakkasen sisään.
        Uimahallitki pois ku järvessäki voi uida. Ainaki niiden vesien lämmittäminen lopetettava.


      • Viisuri

        Säilö- ja keinolumi aivan syvältä, täällä missä lunta on joka ikinen talvi liikaakin. Oppikaa luonnon -mukaiseen elämään, niin ei tarvi konevoimin rahdata lunta säilöön ja takaisin laduksi. Minä nauran niille jotka hurauttaa ladun alkuun autolla, hinkkaa pientä säilölumi latupätkää eestaas ja takaisin autolla. Hiihdän joka talvi paljon enkä suin surminkaan änkeä keinolumille, minua ajatuskin inhottaa. Lenkkeilen pitkin metsäpolkuja ja valaistuja lenkkireittejä niin pitkään, että pääsee suksille. Rovaniemen ympäristössä on hyvät liikuntamahdollisuudet lumettomana aikana. Joko lenkkarit jalkaan tai pyörän selkään.

        Jäähalli....sille ei voi mitään, että rahamaailma on tehnyt jääkiekosta suositun. Vetää nuorison liikunnan pariin ja vain sen takia hyväksyn.

        Uimahalli on puolusteltavampi kuin keino- ja säilölumi ja juurikin siksi, kun uimataito saadaan vain uimalla. Lunta meillä on 5-6 kk mutta lämpimiä uimavesiä vain 2-3 kk. Lapset oppivat uimataidon uimakouluissa vaikka talvisaikaan koulun liikuntatunneilla ja moni yksin elävä eläkeläinen käy uimahallilla tutussa porukassa vesijumppaamassa ja samalla saavat sosiaalista kanssakäymistä.

        Hiihtoniiloa ,vaikka ketuttaakin suunnattomasti se, että joku rohkenee sanoa säilölumen kalliine kustannuksineen olevan pöljän touhua, voi jo itsekin myöntää, että kun ilmastoasiat on esillä tosi paljon, niin onhan se järjen vastaista hösöttää lumen kanssa täällä jossa sitä ihan oikeasti riittää, kun vain osaa löysätä sitä hiihtohimo vannetta pään ympäriltä.
        Laita lenkkarit jalkaan ja mene niille lumettomille latupohjille , ne on pirun hyviä liikkua muutenkin kuin suksilla. Eilen pyöräilin kotoa pyörätietä pitkin Pöyliövaaraan ja ajelin latupohjia pitkin Pöykkölän taitse Ounasvaaran suuntaan, sitten Toramolta Ounasrinteen tielle jne. Todella riemastuttavan mukavaa eikä ollut pienintäkään paloa lumille vielä. Reittejä on vaihdella asti ja kun tuon em reitin ajelee toisin päin, taas tuntuu uudelta. Tee Hiihtoniilo sinäkin niin nautit!


      • Hiihtoniilo

        Kyllä se on kesä on juostu ja pyöräilty jo. Lumille tekee mieli.
        Kyllähän tuo säilölumi on pelastanu hiihtokauden ennenki ku on vettä satanu tammikuuhun asti. Ei pelkästään hiihtoniilojen vaan myös kisat on pystytty järjestään. Se myös turvaa nuorien harjottelun heti kauden alusta.
        Se ku ei sula niin herkästi.

        Olen ehottamasti sen kannalla. Sen aukasemista odottaa kuumeisesti joka syksy.
        Meinaatko tosiaan että muutaman päivän rekkamarssi pelastaa jotain ratkasevaa ilmaston kannalta?

        Lähtisin hakemaan päästövähennyksiä jostain hieman isommasta.

        Ei se mikää pieni ladunpätkä ole mitä ounasvaaralle tehdään. Sehän on suomen pisin. 9km edestakasin.


      • Viisuri

        En olisi niin kriittinen tuohon tyhmään lumen eestaas rahtaamiseen jos täällä ei olisi noin pitkä ja RUNSASLUMINEN talvi. Lunta todellakin joka paikassa haitalle asti. Kun ihan joka syksy koneet lastaa lunta kuormureihin mitkä ajaa sitä laduksi ja tampparit silittää sekä keväällä toiste päin, niin onhan se päätöntä touhua. Liioittelua sekin, että täällä ei olisi hyviä lumioloja luonnostaan.

        Se on se oma napa niin tärkeä että mistään päättömästä touhusta ei voi tinkiä. Pienistä puroista se kaikki muodostuu, myös ne ilmastotalkoot, kun IHAN JOKAINEN meistä tinkii jostain . Maksaa lähes 100 000 € joka vuosi tuo lumen hilloaminen ja siirtely. Isot koneet suoltaa aivan turhia päästöjä turhuuteen. Eläkää luonnon rytmissä, sen nyky ihminen on TÄYSIN unohtanut.

        Kerro visiosi siitä jostain hieman isommasta.


      • Hiihtoniilo

        No Kielletään vaikka yksityisautoilu koko kaupungissa. Ainoastaan kaupungista ulos voi lähteä autolla.
        Varmasti vähenis päästöt enemmän ku tuo sun parinpäivän rekkarallin poisto.

        Säilölumessa on tulevaisuus koska talvet lyhenevät kokoajan ilmastonmuutoksen takia. Siksipä nuita on alettu etelässäkin tekeen. Siellä ei enään luonnonlumella pärjää.

        Yritykset ja käyttäjäthän tuon maksaa. Kaupunki toki rahottaa osan
        Että turha siitä on vikistä. Jos et käytä. Elä maksa. Elä kuitenkaan muilta sitä iloa vie pois


      • Viisuri

        Jopa taas tuli älämölyä. Kysyisin, että kuinkahan ihmiskunta pärjää noissa maissa missä ei ole koskaan lunta????? Täällä lumi on joka ikinen talvi takuu varmaa ja sitten ehtii hiihdellä. Joka kevät uutisoidaan, että keväällä kun ladut vielä hyvässä kunnossa, ihmiset lopettavat hiihtämisen. Samaa toitotetaan laskettelukeskuksista. Jatketaan hiihtoharrastusta sieltä päästä niin jää pois se päätön turha lumen kans tuhraaminen.

        Yksityisautoilla ne hiihtoniilot siirtyy sinne ladun alkuun ja hulluimmat jopa lentokoneella tulevat, että saavat muutaman kilsan hiihtää. Olen katsellut sitäkin, että enimmäkseen hiihtoladun alkuun tullaan autolla jossa vain yksi henkilö. Paraskin yksityisautoilun kieltäjä. Kimppakyyti ja autoilun järkeistäminen suotavaa ja meidän kaikkien pitää miettiä sitä omalta kohdalta.

        Hiihtoniilo se yrittää keksiä vaikka mitä puolustuksia ja hassuja argumentteja jotta saa itsekkäästi lumensa keinolla millä hyvänsä. On kieltämässä jäähallit, uimalat ja jopa yksityisautoilun sen varjolla, että saa hiihtää muutaman kilometrin ennen oikean talven tuloa.

        Säilölumessa tulevaisuus. Siis minkä tulevaisuus? Itsekkyydenkö?


      • Hiihtoniilo

        Nojoo en minä ainakaan autoa käytä ollenkaan kaupungissa liikkuessa. Pyörällä kuljen. Myös ounasvaaralle joten tiedän sen olevan mahdollista

        Säilölumessa on hiihdon tulevaisuus.
        Oot tainu ottaa elämäntehtäväksi tuon ensilumenladun mollaamisen :D
        Mitään järkevää et ole keksiny päästöjen vähentämiseksi


      • Viisuri

        Keksi nyt ensin itse!!!!!

        Säilölumessa hiihdon tulevaisuus??? Voi kiesus sentään. Mennään vähän ajassa taaksepäin, niin Suomi nimisessä maassa hiihdettiin hyvin paljon vaikka sellaisesta pöljyydestä kuin keinotekoisista lumista ei oltu kuultukaan.
        Joka kylässä oli koulu, oppilaita lähes sata ja suurin osa heistä teki talvella koulumatkansa suksin.
        Samoin monet asiointi ja kyläreissut hiihdettiin. Iltaisin sekä viikonloppuisin kylän lapset kokoontuivat suksineen mäkeen. Hiihtäminen oli yksi koululiikunnan muoto ja luontainen tapa siirtyä paikasta toiseen.

        Ei niin paljon säilö- ja keinolumia tehdä tähän mahan, että nuo entisajan hiihtelyt toteutuu.
        Ja vain muutama vuosikymmen sitten ihminen käsitti, että hiihdetään sitten kun lunta on tullut.

        En minä mollaa ensilumenlatua, vaan tyhmiä ihmisiä jotka ei käsitä luonnon kiertokulkua ja ns kestävää kehitystä. Enkä ole ensimmäistäkään olentoa vielä nähnyt ken tulee sukset pyörän tarakalla ladun alkuun.

        Minun elämäntehtävä ei ole ensilumenladun "mollaaminen" vaan herätellä ihmisiä huomaamaan kuinka äärettömän typerää lumen kanssa höntsääminen on TÄÄLLÄ MISSÄ LUNTA OIKEASTI ON PALJON, jopa liikaa. Elän ekologisesti ja hiihdän joka talvi mutta vasta kun Luoja on sitä meille järjestänyt.

        Päästöjen vähentäminen ---jokainen voi sorvata elämäntapaansa siihen suuntaan, että TURHAT päästöt vähenee ja isossa mittakaavassa se on päättäjien tehtävä huolehtia kestävästä kehityksestä, kiertotaloudesta sekä toteuttaa infraa ilmaston kannalta paremmaksi. Ei pieni Suomi yksin vaan globaalisti. Muutos kuitenkin lähtee meistä, aivan jokaisesta!


    • Persjalka

      Urheilun kerskarakentaminen pitää lailla kieltää koko maapallolta. Entiset olympia-areenat mätänee paikoilleen joka puolella. Ja onko oikeasti mitään tolkkua siinä, että ihminen lentää toiselle puolelle maapalloa siksi, että saa juosta 10 sekuntia kalliilla radalla???? Miettikää sitä.

    • ajoissa.suuria.päätöksiä

      Kyllä pitää hillitä ilmastonmuutosta, se on ykkösasia koko maapallolla! Ja kohta myöhäistä.

    • koittakaapamiettiä

      Miten Rovaniemi on satsannut uusiutuvaan puhtaaseen energiaan? Liekö mitenkään? Suomen toiseksi suurin turistikaupunki. Eikö siitäkin asiasta saisi myyntivaltin, kun olisi fiksu?

    • arkijutut

      Jokainen voi kilpailuttaa sähkönsä myynnin ja hankkia vihreää sähköä. Omakotiasujien kannattaa myös siirtyä käyttämään lisäksi aurinkovoimaa, ylijäämän voi myydä. Jos kodin lämpötilaa laskee kahdella asteella, hiilijalanjälki pienenee kolme prosenttia vuodessa. Pakettipeltojen omistajat voisivat metsittää peltonsa ja saada siihen tukea, jos niin äänestämme.

      Osta potut ja juurekset läheltä, karta kaukaa tuotua. Marjasta tai kalasta. Kasvata itse yrttisi, se käy päinsä kesällä parvekkeellakin. Pikku pihassa voi kasvaa jo vaikka mitä herkkua. Pidä kasvispäivä viikossa. Jos syöt lihaa, riista kuormittaa vähemmän. Tehokasvatetussa lihassa on myös vääränlainen rasvahappokoostumus, se sairastuttaa ennen pitkää. Älä osta kertakäyttövaatteita. Kierrätä kun voit, kirpparilla on kivaa! Syö kotimaista kaurapuuroa, se ei maksa juuri mitään ja pitää sydämen kunnossa.

    • eduskuntavaalit2019

      Ketä vihreitä ehdokkaita Roista 2019 ?

      • Kottariope

        Ei vihreä ehdokas ole sen parempi ympäristön suojelija kuin muidenkaan puolueiden edustajat.
        Oman pään sisältä se vihreys versoo, ei siitä, että ilmoittaa olevansa Vihreän liiton ehdokas/edustaja. Kattokaapa Toivolan, Hassin, Hautalan ja kumppaneiden sähläystä.

        Koen olevani vihreä, kun minulla ei ole autoa, en lennä koskaan lomille, syön Suomessa tuotettua ruokaa, lajittelen ja kierrätän jätteet ja käytän ekopisteitä, omistan kompostorin, kasvatan yrtit, vihannekset sekä perunat, marjastan eikä minulla jää ylijäämä ruokaa. Vaatteiden oston olen jo lopettanut, ostan vain äärimmäiseen tarpeeseen.


      • vihreäsuomi
        Kottariope kirjoitti:

        Ei vihreä ehdokas ole sen parempi ympäristön suojelija kuin muidenkaan puolueiden edustajat.
        Oman pään sisältä se vihreys versoo, ei siitä, että ilmoittaa olevansa Vihreän liiton ehdokas/edustaja. Kattokaapa Toivolan, Hassin, Hautalan ja kumppaneiden sähläystä.

        Koen olevani vihreä, kun minulla ei ole autoa, en lennä koskaan lomille, syön Suomessa tuotettua ruokaa, lajittelen ja kierrätän jätteet ja käytän ekopisteitä, omistan kompostorin, kasvatan yrtit, vihannekset sekä perunat, marjastan eikä minulla jää ylijäämä ruokaa. Vaatteiden oston olen jo lopettanut, ostan vain äärimmäiseen tarpeeseen.

        Hieno juttu! Sinun elämäntavoistasi voisi moni ottaa mallia. Ja vihreitä kannattaa äänestää! Omilla arjen ratkaisuilla ei saada kaikkea kuntoon, on paljon asioita jotka päätetään eduskunnassa.


    • 5kkuii

      60 prossaa suomalaisista pitää ilmastonmuutosta tärkeimpänä eurovaaliasiana. Kyllä se on sitä myös eduskunnassa, kun kytkeytyy energiaan ja työllisyyteen. Uusia työpaikkoja puhtaasta energiasta.

    • gegulit

      Suomi on ollut vuosikymmeniä kylmä pohjolan maa, jossa on kituutettu pienillä peltotilkuilla yms. Ilman muun mailman apua. Nyt ilmastomuutoksen myötä pohjolasta on tulossa mailman vilja-aitta, jossa Suomalaiset varmasti pärjäävät. Tämä ilmasto muutoskaan ei ole Suomen teollisuuden/autolijoiden syytä!!
      Ilmastomuutos tuo kuitenkin muunlaista haittaa pakolaisten myötä. Amerikan mallimaa ratkaisi ongelman rakentamalla Meksikon rajalle 6 metriä korkean aidan(rakentaa) Ainoa uhan-alainen maaraja. Suomen pääministeri esitti kutsun https://www.aljazeera.com/ sivustolla. Lupasi jopa oman asuntosakin pakolaisten käyttöön. Mikähän olisi Suomen oikea ratkaisu kyseiseen asiaan, koska se alkaa olla oikeasti ajankohtainen?

    • nytseaika

      Päästöistä tulossa ennätyssuuret tänä vuonna.

      https://yle.fi/uutiset/3-10462565?origin=rss

      Sipilä haluaisi alentaa päästöjä vasta vuonna 2035.

      Kansainväliseen päästösopimukseen pääseminen karkaa käsistä, kun asiaa käsittämättömät ihmiset poteroituvat syyttelemään muita valtioita. Kaikkien on pantava kortensa kekoon, se on faktaa, jotta sopimus saadaan toimimaan. Ja Suomessa puhdas energiatuotanto käännetään omaksi voitoksi, myös euroissa, siihen pitää satsata ja sitä teknologiaa pitää myydä!

    • ilmastopakolaisuus

      Vuosittain yli 20 miljoonaa ihmistä joutuu pakenemaan kodeistaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien luonnonkatastrofien takia. Kohtapa ovat ovella ja vokkia taas pystyyn.

      Että pitäis varmaan tehdä jotain tuolle ilmastonmuutokselle?

      Muurit Suomen ympärille, mitähän tuo maksaisi?

      Ai niin, ei sillä kyllä pysäytettäisi Suomen ilmastonmuutosta eikä pakolaisvirtaa globaaleine taloudellisine heijastusvaikutuksineen.

      Syödään muurien sisällä voikukanjuuria ja olla niihin tyytyväisiä?

    • riisiloppuu

      Kaakkois-Asian maat kuuluvat ilmastonmuutoksesta kärsivien kärkeen. Alueen keskilämpötilat ovat jatkaneet nousuaan 1960-luvulta lähtien, ja seuraukset uhkaavat olla tuhoisia, ennustaa Aasian kehityspankki. Kärsijöinä ovat maatalous, matkailu ja kalastus, ihmisten terveys ja työ. Trooppiset sairaudet hiipivät entistä pohjoisemmille alueille.

      Ennusteen mukaan alueen viileimmät kesäkuukaudet ovat vuosisadan lopulla kuumempia kuin lämpimimmät kuukaudet ennen vuotta 1980.

    • ilmastonmuutos-nyt

      Tutkijoiden mukaan merenpinta voi nousta kuusi metriä vaikka Pariisin kahden lämpöasteen tavoite saavutettaisiin. Ilmaston lämpeneminen saattaa olla kaksi kertaa suurempi kuin aiemmissa ilmastomalleissa on arvioitu.

      Taajaan asutut rannikkoalueet ympäri maailmaa ja kokonaiset valtiot Tyynellä valtamerellä jäisivät veden alle.

      Asiaa on arvioinut kansainvälinen tutkijaryhmä 17 maasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1804
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1602
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1518
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      19
      1399
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe