Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Avaruushan on tyhjiö?

jurpelos

Näin olen ymmärtänyt.
Näin videon jossa teräksestä tehty rautatievaunu painui kasaan kuin rusina kun sinne muodostetiin tyhjiö.
Kuinka avaruusmiesten puvut kestävät noin valtaisan paine- eron?

27

559

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olihan siinä vaikeuksia suunnittelussa. Paine-eron tiivistäminen ei ollut niinkään ongelma, vaan se, että ensimmäisissä koepuvuissa paine-erossa eivät puvun nivelet enää liikkuneet. ; )

      Säiliön tyhjäksi imemisessähän paine-ero on toiseen suuntaan. Öljysäiliökin kestää sisäistä painetta paljon paremmin kuin imua.

      Tuossa linkki avaruuspuvun suunnittelukonsepteihin.

      https://urly.fi/14Jr

      • pissakakkako

        Itse olen pohtinut että minne pissa ja kakka menivät niissä Kuu- ukkeleiden puvuissa?
        Eihän nuo voineet peräpeiliäkään pyyhkiä moneen päivään ja varmaankin pyllykipuilua tästä aiheutui, ehkä jopa vakaviakin tulehduksia.
        Kauhia haju oli ainakin pienissä tiloissa kun kuteita vaihtelivat.

        Näitä pukuja jopa myydään; onko ne huolella desinfioitu?


      • EtimespaceYoutubesta8888

        Imua?!?

        Ulkoista painetta / työntävää voimaa!!!

        🤔


      • Anonyymi
        pissakakkako kirjoitti:

        Itse olen pohtinut että minne pissa ja kakka menivät niissä Kuu- ukkeleiden puvuissa?
        Eihän nuo voineet peräpeiliäkään pyyhkiä moneen päivään ja varmaankin pyllykipuilua tästä aiheutui, ehkä jopa vakaviakin tulehduksia.
        Kauhia haju oli ainakin pienissä tiloissa kun kuteita vaihtelivat.

        Näitä pukuja jopa myydään; onko ne huolella desinfioitu?

        Oletko kuullut korkki-nenästä, jolla viinin maistajat testaa tuotteen laatua? Tämän vastakohta on korona-nenä ts. koronan pois viemä hajuaisti: Muutamissa haisevissa hommissa siitä on hyötyä ja näköjään avaruudessakin sitä tarvittaisiin!


    • tarkkaapitääolla

      Myytinmurtajissa tehtiin koe, jossa rautatievaunu imettiin vakuumiksi, mutta vaunu kesti muuttumattomana tyhjiön sisällään. Tämä on siis myytti, että se rusentuisi.

      Sen sijaan he saivat vaunun rusentumaan, kun pudottivat vakuumiksi imetyn vaunun katolle betonisen järkäleen. Se rikkoi vaunun rakenteen, jolloin vaunu rusentui täysin lituskaksi.

      • Pönttö-öriläs

        Lieriömäinen säiliö kestää paremmin sisäistä ylipainetta kuin alipainetta. Tämä siksi, että sisäisellä paineella säiliö säilyttää paremmin muotonsa kuin alipaineella, jolloin säiliö saattaa lommahtaa sisäänpäin. Pienikin muotovirhe (esim. epäpyöreys) tai lommo pienentää merkittävästi lommahduspainetta.

        Kaikki sanottu koskee tietysti vain ohutseinäisiä säiliöitä. Paksuseinäiset pallot kestävät painetta vaikka Mariaanien haudan pohjalla.


      • airfoiljokaeikirj

        Hieman tulkinnan varaa tuossa "rikkoin vaunun rakenteen" Seinämään tuli jokunen naarmu. muuten metalli itsessään ei juuri heikentynyt. onhan peltia rullattu ja oikaistu ja uudestaan rullattu muotoonsa. Lohkare teki siihen lommon jonka suuruun ylitti rajan että painamalla lommoa loppu kurttaa metallia lisää sisään pain säiliötä. lommottomassa kohdassa painaminen yhdessä kohtaa pullistaa metallia ulospäin. siksi suhteellisen virheetön pyöreys on tosi luja ulkoista painetta vastaan. kuin kaarisilta. Lommon kohdalla joka oli suhteellisen pieni, ulkoinen paine jaksoi jatkaa painamista niin ettei muu osa vaunua turvonnut paljoakaan kun lommo alkoi painoa kasaan. Videossa oltiin juuri rajalla, pikkuisen pienempi lommo ei olisi romahdusta käynnistänyt. Ja kun romahdus alkoi hetkessä sekunni osissa lommahdus menee niin että syvetessään lommo vetää koko ymparysmittaa kasaa ja silloin se ei kestä juuri minkäänlaista ylipainetta ulkopuolella.


    • kolmasosanpaine

      Edellisessä keskustelussa samasta kerroin, että avaruuspuvun sisällä ei ole täysi ilmanpaine. Puvun sisällä on tyypillisesti painetta luokkaa 30 kPa eli alle kolmasosa ilmanpaineesta. Se helpottaa puvulle tulevia mekaanisia vaatimuksia paljon.

    • airfoiljokaeikirj

      Jopas tuli sotkua tuonne vastaukseen ylempänä. Jospa selviää.

      Avaruus puvussa ei vallitse 1kilon paine. vaan paljon pienempi, jolloin lujuus ongelmat helpottuu huomattavasti.
      Toinen on paineen suunta kuten kollimaattorikin totesi.
      Simppeli narulenkki, sitä saat venyttää tosi paljon ja kestää paljon kuormaa. Mutta eikös ole aika helppo puristaa narut kiinni toisiinsa? Jos paine suunta olisikin toisinpäin.
      Avaruus puku kestää myös jonkin verran ulkoista painetta, ainakin siinä on sen muotoisia harjanteita.
      vaikka en kyllä sukeltelemaan sillä lähtisi.

      • Puvussa

        Avaruuspuvussa, avaruuspuku. Avaruuspuku ja avaruus puvussa tarkoittavat eri asioita,


      • Avaruuspuvussa on noin 1 ilmakehän paine, eli sama kuin merenpinnan tasola, rannalla, Kauppatorilla.
        Joten se Ulospäin avaruuteen suuntautuva paine on kaikkea muuta kuin suunnaton. Tarkuuta.


      • Space_suit
        Alderbarn kirjoitti:

        Avaruuspuvussa on noin 1 ilmakehän paine, eli sama kuin merenpinnan tasola, rannalla, Kauppatorilla.
        Joten se Ulospäin avaruuteen suuntautuva paine on kaikkea muuta kuin suunnaton. Tarkuuta.

        Avaruuspuvuissa on itse asiassa reilusti alle yhden ilmakehän paine. Tyypillisesti nykyään paineena on noin kolmasosa ilmakehän paineesta ja kaasuna lähes puhdasta happea. Siihen kertyy hiilidioksidia ja vesihöyryä mutta niin kauan kun hapen osapaine on sama kuin Maapallon pinnalla on keho tyytyväinen hengitysilmaansa.

        Mitä suurempi paine puvun sisällä sitä jäykempi puku olisi. Siksi käytetään matalampaa painetta ja suurempaa happipitoisuutta. Tämä tekee puvun ja sen alla olevien materiaalien valinnasta entistäkin vaikeampaa, sillä happipitoisuuden noustessa melkein mikä tahansa kangas ja muu aine on hyvin paloherkkää.

        Wikipedian englanninkielinen osuma nimimerkkini hakusanalla kertoo lisää.


    • paineharjoitus

      Vastaanpa aloittajalle: siinä rautatievaunussa tyhjiö oli vaunun sisällä ja paine ulkona. Eli ulkoinen paine rusensi vaunun. Avaruuspuvussa paine on sisällä ja tyhjiö ulkona. Ja kun puku on tarpeeksi vahva se kestää sisäisen paineen -joka sekin on tarkasti säädelty kuten yllä on kerrottu. Ulkopuolelta pukuun EI kohdistu "valtavaa painetta".

      En ota kantaa siihen puristuuko teräksestä tehty vaunu todella kasaan jos sen sisälle muodostuu tyhjiö, mutta toimikoon se esimerkkinä myös toisinpäin: Jos tiivistät vaunun ilmatiiviiksi niin, että sen paine on sama kuin tässä tässä maan pinnalla ja upotat sen mereen, niin jossain vaiheessa ennen mariaanien haudan pohjaa se aika varmasti puristuu kasaan -ja SE johtuu ulkoisesta paineesta.

      Mutta jos lisäät sisäistä painetta samaan tahtiin kuin ulkoinen lisääntyy, niin vaunu voi kestää jopa pohjalle asti -ainakin paljon syvemmälle, koska paine on sama.
      Aivan varmasti vaunu pysyy rusentumatta jos avaat siitä ovet ja ikkunat ja annat upota, koska silloin paine on koko ajan sama.

      Painetta voi testata ilman rautatievaunua ihan vain sukeltamalla vaikka kahteen metriin ja sen jälkeen nousemalla esim parin kilometrin korkeuteen. Ulkoisen paineen vaihtelu on sama, mutta eri suuntiin: veden alla se vain nousee ja vuorella vähenee ja se lisääntynyt paine tuntuu kovemmin.

    • kiljus
    • Miten avaruus voi olla tyhjiö? Eikö se silloin imisi kaiken ilman täältä? Vai estääkö joku ilmakehää karkaamasta? Mun logiikka pettää tässä kohtaa.

      • ikihhj

        Oletko kuullut koskaan gravitaatiosta? Se pitää ilmakehän maapallon ympärillä. Kuussa ei ole riittävää painovoimaa pitämään siellä (juuri minkäänlaista) ilmakehää.


      • Onko se gravitaatio niinkin korkealla sitten voimakkaampi kuin avaruudessa olevan tyhjiön imu? Tässä kohtaa mulla lyö tyhjää.


      • EtimespaceYoutubesta8888

        Entropian takia kaikki hajaantuu / laajenee avaruudessa ulos päin jo olemassa olevaan avaruuteen.

        Laajeneva kaasukehä ei pääse karkuun laajenevan Maapallon pintaa.

        🤔


      • EtimespaceYoutubesta8888

        Ei se avaruus tosin ime mitään puoleensa, mutta se ei estä laajenevien atomien ytimien laajenemista avaruudessa ulos päin jo olemassa olevaan avaruuteen, eikä se estä laajenevia atomien ytimiä kierrättämästä keskenään laajenevaa työntävää voimaa jolla on mm. laajenevan valon luonne. Eikä se avaruus estä laajenevan valon vauhdin kiihtymistä samassa suhteessa kuin aine ja valo laajenevat.

        🤔


    • Anonyymi

      Sitä ihmettelen kuinka puvut saadaan niin tiiviiksi ettei paine vuoda ulospäin avaruuteen. Vai onko jokin pumppu antamassa lisää painetta puvun saumakohtien mahdollisten vuotojen takia?

      Toinen ihmettelyn aihe on että kuinka ommel-langat ja itse materiaali kestää sitä kuumuutta tai kylmyyttä siellä äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa.

      • Anonyymi

        Pienet pihinät puvusta ulos eivät haittaa. Ne ovat kuin ihmisen pieru; olo helpottuu kun painetta pääsee vähän ulos.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pienet pihinät puvusta ulos eivät haittaa. Ne ovat kuin ihmisen pieru; olo helpottuu kun painetta pääsee vähän ulos.

        Silloin siinä täytyy olla pumppu joka pumppaa painetta pukuun jatkuvasti. Muuten paine laskisi vaarallisesti.


      • Anonyymi

        Paljon isompi ongelma on tiivistää puvut niin että avaruuden tyhjö ei tunkeudu sisään.


    • Anonyymi

      Miten voi olla tyhjiö ilman säiliötä🤔

      • Anonyymi

        Koulut käymättä?


      • Anonyymi

        Joidenkin ihmisten pääkoppaa voi perustellusti sanoa tyhjösäiliöksi.


    • Anonyymi

      Avaruudessa paine-ero on juuri sellainen millaiseksi se on asetettu puvun sisällä.
      Kaiketikin n.0,3 Bar.Puku on mitoitettu kestämään hyvin sellaista sisäistä painetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1995
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1624
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1410
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1317
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1273
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1201
    Aihe