Poimintoja Anne Applebaumin kirjasta

Punainen nälkä - Stalinin sota Ukrainassa.

- sivu 444: "Vuonna 2005 alle puolet väestöstä käytti ukrainaa pääasiallisena ajatustenvaihdon kielenään"
- sivu 410: "Vuosina 1946-47 n. 2,5 milj. tonnia neuvostoviljaa rahdattiin Bulgariaan, Romaniaan, Puolaan, Tsekkoslovakiaan, Jugoslaviaan ja jopa Ranskaan"

Tuossa vain kaksi lainausta esimerkkeinä. Oikeistolaistenkin kannattaisi lukea tämä kirja niin saisi ehkä hieman tietoakin huutamisen lisukkeeksi.

Mutta nuo kaksi lainausta kertovat jotain. Ensinnä sen, että Ukraina on venäläisempi kuin mitä Suomessakin annetaan ymmärtää ja miten katkeraa venäjänkielisille oli se kun 2012 venäjän kielen asema virallisena kielenä poistettiin mitä se oli ollut osissa Ukrainaa. Siis ei koko Ukrainassa. Puhtaasti venäjänkielisilläkään alueilla ei enää voinut toimittaa mitään virallisia asioitaan venäjäksi. vaikka ukrainaa käytti vain alle puolet koko maan väestöstä.

Toinen lainaus liittyy siihen kun palstalla kiljutaan miten Neuvostoliitto muka ryösti hillittömästi itäblokin maita vaikka todellisuus näkyy olevan juuri toisinpäin. Ne olivat rasiten Neuvostoliitolle, eivät hyödyke.

12

150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OnnenaikaaUkrainassa

      Siksi nimitys holodomor, ’nälällä tappaminen’, on kiistanalainen. Vuosien 1932–1933 nälänhädästä vaiettiin Neuvostoliitossa perestroikaan saakka. Neuvostoliitossa vierailleet läntiset toimittajat eivät myöskään kertoneet tapahtuneesta länsimaissa.

      Josif Stalin ja muu neuvostojohto saattoi kokea ukrainalaisen nationalismin uhaksi, sillä Ukraina oli väkiluvultaan ja luonnonvaroiltaan Neuvostoliiton toiseksi tärkein neuvostotasavalta Venäjän jälkeen. Holodomor aiheutui, kun kommunistit varastivat maatalousväestön siemenviljan. Holodomorin aikana esiintyi kannibalismia, ja vähäisenkin ruokamäärän varastaminen vastaperustetuilta kollektiivimaatiloilta merkitsi kuolemanrangaistusta.

      Kun ukrainalaisten siemenvilja otettiin holodomorin aikana valtion haltuun, Neuvostoliiton viljanvienti länsimaihin moninkertaistui.

      Syynä holodomoriin ja nälänhätään koko Neuvostoliitossa voidaan nähdä myös yritys kerätä väkivalloin mahdollisimman paljon maaseudun resursseja samaan aikaan käynnistyneeseen teollistamisohjelmaan. Olihan Jevgeni Preobraženski julkaissut ohjelman, jossa vaadittiin taloudellisten resurssien siirtoa maaseudulta teollisuuteen eli "primitiivistä sosialistista kasaantumista", jonka mallina oli Karl Marxin kuvaus teollisen kapitalismin synnystä Englannissa.

      Virallisen neuvostoliittolaisen historiankirjoituksen mukaan rikkaat talonpojat eli kulakit ”sabotoivat” maatalouden kollektivisointia.

      • Anonyymi

        VAi että kiistättä yhä kaiken. Ja että saattoi, kun asiasta on selvä näyttö: Stalin sanoi Kaganovitshin juutalaisena sopivan hyvin ukrainalaisten armottomaan kohyteluun ja nationalismin kitkemiseen. Vai että teollistamisen hinta? Olisi varmasti sujunut paremmin ilman maaseudun väestön tuhoamista. Vai että muka hetkellisesti moninkertaistui, kun vietiin syömäviljat ja siemenviljat. Hah


    • JooseppiOsasi

      Vuosien 1932-1933 holodomor oli hirmuvaltias Josif Stalinin luomus, tahallaan aiheutettu nälkäkatastrofi. Vähintään kolme miljoonaa ukrainalaista kuoli.

      Maatalous oli kollektivisoitu pakolla. Maanviljelijöitä leimattiin luokkavihollisiksi, kyydittiin vankileireille ja murhattiin.

      Viljantuotanto oli romahtanut. Kommunistipuolueen rosvolaumat terrorisoivat maaseutua ja kiristivät täysin kohtuuttomia viljakiintiöitä.

      Chamberlin kertoi näkemästään vuonna 1944 ilmestyneessä kirjassaan ’Ukraine. A Submerged Nation (Tukahdetutettu kansakunta).

      ”Kylään johtavalta tieltä oli poistettu kristuksen ikoni, virallisen uskonnonvastaisen kampanjan mukaisesti. ”Orjantapparakruunun oli annettu jäädä”, hän kertoi Tserkasin laidalta.

    • kaiken.kattavasti

      ""Vuonna 2005 alle puolet väestöstä käytti ukrainaa pääasiallisena ajatustenvaihdon kielenään""

      Miksi noin iso osa Venäjää on revittyh irti Venäjstä ja tehty siitä lännen toimesta ns. valtio? Ei pitäisi olla mitään pahaa siinä jos Janukovits halusi pitää hyvät välit Venäjään kun kerran yli puolet kansasta puhuukin venäjää mieluummin kuin ukrainaa.

      • KattaaMuutakin

        Kieli on vain yksi asia itsenäisyyden suhteen. Tärkeintä kun on se, mitä maassa asuva kansa haluaa!

        Esimerkiksi äidinkielenään englantia puhuvien maiden lista on pitkä: Englanti, USA, Kanada, Australia, Irlanti jne.

        Samaa voi sanoa myös portugalia puhuvista. Kiinaa puhuvia maita on kaksi.

        Ei kieli ratkaise sitä, mihin kansa haluaa kuulua. Maissa kuten Valko-Venäjä ja Ukraina vainottiin neukkuaikaan maan omaa kieltä. Myös karjalan kieli Itä-Karjalassa on viimeisillään.


      • Anonyymi

        Kyllä Ukraina julistautui itse valtioksi NL:n hajottua.
        Ei siihen länttä tarvittu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä Ukraina julistautui itse valtioksi NL:n hajottua.
        Ei siihen länttä tarvittu.

        Vuonna 1918 myös halusi itsenäiseksi. Tuolloinkin Länsi oli vastan ja tuki mieluummin venäläisiä. Niistäkinenemmän punikeja ja vain nimellisesti ja virallisesti valkoisia


    • Anonyymi

      ----Oikeistolaistenkin kannattaisi lukea tämä kirja niin saisi ehkä hieman tietoakin huutamisen lisukkeeksi.------

      Haha, eivät oikeistohanut mitään lue, nehän huutaa vaan.

    • Anonyymi

      Appelbaum varasti valkopesee juutalaisena juutalaisen osuuden Holodomorissa ja myös muutenkin vesittää koko jutun. Eihän mikään saa olla edes lähelä holokaustitarinan kauheuksia

    • Anonyymi

      Kehitys kehittyy ja ihmiset saavat rajatonta tietoa. Ei voi enään nykyään väkisin pakottaa kurjuuteen ja viedä kaikki rahat kremliin. Jopa pohjoiskorea loppuu nykyisellään kun aikaa kuluu tarpeeksi.

      • Anonyymi

        Suomi loppuu ennen P-Koreaa nykykuppauksella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomi loppuu ennen P-Koreaa nykykuppauksella.

        Voithan sinä, toveri hyvä, muuttaa Pohjois-Koreaan, jos se sinusta tuntuu mukavalta maalta elää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      149
      25902
    2. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      628
      23719
    3. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      176
      15936
    4. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      399
      10088
    5. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      333
      8730
    6. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      26
      6183
    7. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      3753
    8. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      188
      3618
    9. Mitä hänellä oli päällään kun viimeksi näit hänet?

      Avoimia vastauksia saa kirjoitella... Ehkä joku saattaa tunnistaa itsensä kommenttien joukosta :)
      Ikävä
      78
      2104
    10. Meidän tarinako on ohi?

      Ootko niin päättänyt?
      Ikävä
      124
      1773
    Aihe