Muistokirjoitus Matille

Uutinen toi monille lohduttoman surun |1 – legenda mäkihyppyjen maailmasta oli kuollut – yllättäen. Surua siivittää entisestään Matin herkkä toive nähdä lapsen lapsiaan, joka oli jotenkin estetty tai sitten tapaamisia harvennettu, niin, että se tuotti suurta surua ukille ---


Lainaan tähän kirjoituksen vuodelta 2010 – ajankohdalta, jolloin Mattia riepoteltiin, käytettiin hyväksi eikä kuunneltu tarkalla korvalla. Eräs asia lohduttaa monia – Suomen kansan syvät rivit tykkäsivät Matista, eivätkä koskaan häntä hylänneet.

[1 ~ https://www.hs.fi/urheilu/art-2000005988441.html -

Maamme laulua koko kansalle soitattanut Matti Nykänen
11.1.2010 09:58 
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/01/11/maamme-laulua-koko-kansalle-soitattanut-matti-nykanen -

(Arvostettu englantilaislehti Guardian ihmettelee suomalaisten asennetta kautta aikojen maailman parasta mäkihyppääjää*/ kohtaan)

[ ... urheiluselostaja huutaa kyyneleet silmissä, kun Matti lentää sankan lumipyryn keskeltä ylivoimaiseen voittoon kisan viimeisenä hyppääjänä - jälleen Matin hermottomat hermot olivat kestäneet paineet, vaikkei edes kisamonttua jalkarätin kokoisten lumihiutaleiden välistä erottanut. Matti toi jälleen kultaa ja Suomen kansalle Maamme -laulua ... ]

Englantilaiset näemmä ihmettelevät Suomen kansaa, joka muistaa hyvällä urheilijan, jonka saavutuksia ei olla vieläkään saavutettu. Matti laulatti suomalaisia Maamme-laululla ihmisten mieliin kansan omasta kultapojasta, jota vietiin rahan ahneiden voimalla paikasta toiseen nopeammin kuin tavallisen suomalaisen mieli ehti ymmärtää.

Suomessa - monien mielestä identiteettömien maassa, muistetaan ihmiset, jotka ovat kansallisesti tehneet merkittäviä tekoja, ja erityisesti tässä tapauksessa, kun kansa tietää, että Matti tavallisena ihmisenä oli rahantekijöiden pyörityksessä, heidän imiessä kaiken maallisen vaurauden ja maineen Matin selkänahasta - kysymättä juurikaan mitään pojalta itseltään.

Kansalaiset myöntäisivät Matille heti elinikäisen eläkkeen kansallisista saavutuksistaan 

Kansalla Suomessa on pitkä muisti, ja jos kansa saisi päättää - valtio myöntäisi Matille elinikäisen eläkkeen teoista, joista suomalaiset nauttivat miljooniin nousseissa television katsojamäärissä. Harvemmin ammattiselostajat ovat hurmaantuneet sellaisiin tunnelatauksiin, mitä Matti hypyillään aikaansai. Matti oli ja on penkkiurheiluhullun Suomen kansan lemmikki, vaikka syntilistalle on kertynyt tekoja, joita ei muutoin suvaittaisi. Ei suvaita nytkään, mutta kansa ymmärtää Matin historian.

Matti oli tavallinen, ehkä enemmän sisällään ajatteleva - hiljainen nuori poika, kun hänet hyvin motoriikkaa oppivana tempaistiin urheilun tiukkaan maailmaan, jossa väkisinkin haettiin voittoja ja jälleen voittoja - koska Suomen kansa elää yhtä identiteettinsä osaa noista urheilijoiden tuomista mitaleista ja Maamme -lauluista.

Myös Mika Häkkinen on aina Suomen kansan kultapoika

Muistamme hyvin nykymaailman historian suurimman suomalaisen "kansainvaelluksen", kun toinen Suomen kansan lemmikki Mika Häkkinen lennätti ja ajatutti 20.000 suomalaista Unkariin 1989 - "Suomen F-1 kotikisaa" - Hungaroringille. Mika kiitti uskollisia kannattajiaan ja voitti tuon kisan ja jälleen laulatti Suomen kansaa Maamme -laululla - ottaen kauden päätteeksi vielä maailmanmestaruuden.

Samalla tavalla kuin Mika, Matti nostatti kansallishenkeä erikoisena suomalaisluonteena näyttäen maailmalla, kuinka vähemmillä puheilla ja kovemmilla teoilla - "ei tänne puhumaan ole tultu, tänne on tultu voittamaan" - pärjätään.

Suomen kansa on vähäpuheista, ja se saattaakin englantilaisista tuntua jurottamiselta

Suomen kansa on keskimäärin vähäpuheista ja olemme siitä jopa ylpeitä - teot ratkaisevat. Lähihistoriamme kovimmassa mittelössä 1939-1940 ei ollut puheilla sijaa, kun teoilla itsenäisyyttä puolustettiin.

Näinä aikoina on meneillään "Talvisodasta 70 vuotta" -vuosi - tuolloinkin puhuttiin vähemmän ja tehtiin enemmän. Suomi sai tuolloin "voittonsa" täysin materiaalisesti ja määrällisesti ylivoimaisesta vihollisesta.

Pieni kansakunta - suurien joukossa 

Tänäänkin urheilijamme vääntävät voittoa ja menestystä pienenä kansana vastassaan moninkertaisten väkimäärien maita, kuten mäkihypyssä, jääkiekossa, rallissa ja Formula 1:ssä - keihästäkään unohtamatta.

Matti elää aina Suomen tavallisen kansan sydämissä. Matti sai kultaa, jolloin Suomen kansa koki itse saavansa kultaa. Matti voitti ja samalla Suomen kansa koki voittavansa. Maamme laulu yhdisti ja yhdistää tätä pohjoista kansaa, joka puheilla ei ole koristellut latujaan, vaan teoilla, jotka voitoillaan ovat ikuisesti kansalaisten mielissä.

Ehkä englantilaiset eivät ole koskaan olleet todella selkä seinää vasten, kuten suomalaiset. Suomalaisilla on varaa olla omiensa takana, sanoivat teenjuojat mitä tahansa. Seisomme aidosti omiemme "kansalliskultaa" tuoneiden tukena.

35 kommenttia

Vastaukset

 • Tähän ei tarvitse lisätä mitään.

  On helppo arvata, että jos omaiset vain suovat, niin hautajaiset ovat hiljaisen kansan - tavallisen kansan joukkotapahtuma, jossa legendalle osoitetaan kunnioitus - katujen varsilta ja edelleen hiljaisina ...

 • Urheilumiehet ja - naiset: Matille pitäisi liputtaa tänään ympäri Suomen, eikä vain Jyväskylässä. Laittakaahan liput salkoihin.

  • Iltsikassa ehdotettiin jopa valtiollisia hautajaisia. Saiko Matti valtion urheilijaeläkkeen?


 • On häpeällistä, että itätrolli kirjoittaa Masasta

 • Nimimerkki "Luoma" tai oikea Ilkka Luoma osasi pukea sanoiksi koko Suomen Matille lennon taivaan kotiin. Lopulta inhimilliselle hyppääjälle koitti se viimeinen hyppy - jonka pituutta me täällä maan pinnalla emme ymmärrä. Kiitos avaajalle.

  • Heh heh - kukahan imelöi aloittajaa nimimerkin takaa ?


  • Älkää viitsikö horista .


  • Häpeällistä , niin häpeällistä.

   Trollien pitää jättää kansallissankarina rauhaan.


 • Vitun trollit - häpäisevät Matin.

  • Se on just näin.


 • Eikö edes tällaisella hetkellä pääse itätrolleista eroon?

  • Trollit riekkuvat !


  • Yle:
   Urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan valtioneuvosto harkitsee valtiollisten hautajaisten järjestämistä Matti Nykäselle.

   https://yle.fi/urheilu/3-10632236


 • Näyttää toistuvan tuo normaali ilmiö - ensin heti kuolinilmoituksen jälkeen ylistetään ja jo seuraavana päivänä mediaan ilmestyy kritiittiset lausunnot ... näyttäisi vain siltä, että MBD olisi unohtunut ammattilaisiltakin, se tuo ymmärrystä tiettyihin piirteisiin. Kaikesta tästä huolimatta kansakuntamme syvät rivit arvostivat keskeytymättä Mattia urheilun ja mäkihypyn suurmeihenä, jolla oli myös suuri sydän - eivätkä tavallisina ihmisinä hylkää Mattia nytkään.

  • Itätrollit yrittävät kalastella irtopisteitä näennäisellä empatiallaan.


 • Jos kansalaiset saisivat päättää, Matti saisi valtiolliset hautajaiset ja kansa suuren surujuhlan?

 • Onneksi kansalaiset eivät saa päättää . . . .

  • Matti yhdisti kansalaisia ja kansalaiset olivat aina Matin puolella. Tässä oli hyvä aloitus, hieno ja koskettava muistokirjoitus!


 • Outo ikävän tunne ollut pari päivää miestä kohtaan johon minulla ei ollut minkäänlaista henk koht suhdetta. Matin urheilusaavutukset on jättänyt niin syvän jäljen sieluun. Muutaman kerran näin häntä Pulpin lähikaupassa. Pihalla Matti morjesti takaisin kun lähti autollaan..

  Presidentti Niinistö voisi nyt sanoa että pulinat pois ja Matille valtiolliset hautajaiset. Ei tarvitsisi kenenkään mussuttaa politiikan tekemisestä toisen kuolemalla.

  Lepää rauhassa Matti.

 • Lisään vielä, että toki lähimmät omaiset sanoo viimeisen sanan hautajaisista ja voihan Piialla olla tieto Matin toiveesta asian suhteen, jos näin kävisi..

 • Olihan Matilla myös lapsia, onhan heilläkin sanan valtaa. Matti eli yleisön parissa ja julkisuudessa.
  Kai ne on sen mukaiset myös hautajaiset.
  Kai Matti haudataan Jyväskylään, onhan se Matin kotikaupunki.
  Mutta on se Matti patsaan arvoinen ainakin.

 • Mukavaa, että saatiin asiakommentteja jonkun rääväsuun väliin. Ihmettelen noita katkeruuspellejä.

  RIP Masa - laulun sanoin "Lennä Matti lennä"

  • " Lennä Nykäsen Matti,älä tule humalassa takaisin " . . .


 • Tämä tuntuu pahalta ...

  " ... Terho ehdotti hautajaisia tiistaina, ja sai vastaansa erityisesti verkossa kritiikkiä. Tukeakin löytyi. Kokoomuksen valtiovarainministeri Petteri Orpo pyöritteli MTV3:n haastattelussa ulos epäselvän lausunnon, jonka saattoi tulkita jonkinlaiseksi tueksi valtiollisille hautajaisille.

  ”Täytyy tarkkaan harkita”, Orpo sanoi.

  YKSINKERTAISIN ja kyynisin tulkinta Terhon ehdotuksesta on, että vaalit ovat lähellä.

  Terhon edustamaa Sinistä tulevaisuutta uhkaa vaaleissa gallupien perusteella lähes totaalinen poliittinen tuho. Siksi puolue ottaa nyt kaiken irti ministerinpaikoistaan, ja vetää esiin kaikki mahdolliset oljenkorret, joilla se voi nostaa profiiliaan. Puolue on viime aikoina muun muassa esitellyt maahanmuuttolinjaa, joka voisi edellyttää Suomen eroa tukusta kansainvälisiä sopimuksia, ja vain pari viikkoa sitten Terho lupaili opiskelijoille opintotuen tulorajojen poistoa. ... " lainattu Hesarista.

  • Voi myrkky! Vaalit!


 • Liika on liikaa, ja nyt se taas nähtiin. Ei mitään valtiollisia hautajaisia, sehän on aivan hullua. Matti oli ihminen mssä muutkin, no tosin hyppäsi mäkeä pidemmälle kuin muut silloin, mutta eihän hän sentäs mikään Jumala ollut. tämähän lähentelee jo Kim Jong Unin touhuja. Järki päähän! totta kai siinä on surua omaisille, mutta että kaikki julkkikset on niin surunmurtamia ja lähes koko suomi. Annetaan omaisten surra, ilman ulkopuolisten liikoja puuttumisia asiaan. Nyt jopa politikot tällä surulla ratsastaa, ja valtiollisilla hautajaisilla, hullua!!! ja patsaita ei helkutissa, ehkä joku muistolaatta jossa näkyisi se mistä hän kuuluisaksi alunpitäen tuli, tunnetuksi hän tuli monestakin asiasta.

  • Uskon että tuhannet arki-ihmiset reunustavat Matin viimeistä matkaa.


 • RIP Masa!

  Kuoli kuten eli. Kunnia Masalle, teki Suomelle paljon Maamme-laulua!

  • Tosi on.
   Maailman kunnia on katoavaista .


  • mitaleilla-ei-mennä-taiv kirjoitti:

   Tosi on.
   Maailman kunnia on katoavaista .

   Kepeät mullat Matille!


 • Miksi sininen Terho ei kysynyt ensin Masan omaisilta valtiollisista hautajaisista? Omaiset kieltäytyivät . Oliko Terholla mielessä vaalikikka? Niin tai näin - lepää Masa rauhassa!

 • Moni silmä kostui Nelosella - Tähdet sarjan Matti osuus oli uusintana. Tähän ei muuta ...

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.