Miksi lapsia ei haluta tehdä?

HS: Yhä useampi suomalainen valitsee lapsettomuuden, mutta heidän liepeillään on tutkijoita huolettava joukko

~ https://www.hs.fi/elama/art-2000006033610.html -

...
Ilkka Luoma 14.3.2019 - 9:25:

Tänään nuoret ovat tietoisemmin ja tietävämmin mukana talous- ja ympäristökehityksessä, joista juuri he näkevät tulevaisuuden - paljon tarkemmin kuin nuorten omat vanhemmat ja heidän isovanhemmat. Nuoret ovat lukeneempia, tietävämpiä ja oivaltavampia huomaamaan tulevat suurongelmat, juuri ympäristön näkökulmasta.

Nämä ympäristöongelmat talouden kasvuhokemineen ovat näiden nuorten vanhempien ja heidän isovanhempiensa aikaansaamia. Kun tämä tiedon tuska on päällä - herää vääjäämättä kehitys, jossa itsesuojeluvaisto syntymättömiä kohtaan ylittää evoluution lisääntymiskäskyn, jolloin syntyvyys vähenee vääjäämättä, kuten on hälyttävästi meillä Suomessa tapahtunut.

Evoluutio loi rakkauden ja siihen liittyvän yhteisen hedelmän synnyttämisen. Tuo hedelmän teko tarvitsee luottamusta huomiseen. Luottamus syntyy tiedosta. Tänään tieto ei luo luottoa niin valtaapitäviin kuin kehitykseen, johon ihminen itse on syyllinen. Olemme rikkoneet rajamme, olemme ylittäneet meille lasketun biosfäärillisen osuuden - syömme muiden riisikupeilta ja se köyhdyttää elollista maailmaa ja tämän kaiken nuoret oivaltavat - jo 16-vuotiaista lukien! Ympäristökehitys ongelmineen kuihduttaa rakkauden tehdä kuva kahdesta jatkamaan suvun yhteyttä menneisyyteen.

Olisiko aika luoda luottamusta nuoriin? Miten se tehdään? Se tehdään kuuntelemalla. Annetaan ensimmäinen arvostus ja luodaan polku nuorelle ruotsalaiselle 16-vuotiaalle tytölle saada Nobelin rauhanpalkinto - se olisi arvostus nuoria kohtaan ja tunnustus ongelmien edessä. Ongelmien pitäisi yhdistää pikemminkin kuin erottaa.

On aika puhaltaa yhteen hiileen ja se alkaa nyt Suomessa kevään eduskuntavaaleista - valinnoilla, joille keskinäinen yhteistyö on luontaisempaa kuin vastakkainasettelu ideologisine riitoineen! Näyttö- ja vertailutalous on pakon edessä päättymässä, emme voi hokea loputonta kasvua - se syö meiltä hengen ylläpidon edellytykset.

30

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Frågande

      Nyt tälle 16-vuotiaalle ruotsalaistytölle ehdotetaan Nobelin Rauhanpalkintoa!

      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006034277.html

      HS "Ilmaston puolesta kampanjoiva 16-vuotias Greta Thunberg ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi
      Palkinnon ehdottajat sanovat ilmastouhan voivan olla yksi suurimmista sotiin ja konflikteihin johtava syy"

    • keppoi

      Olen laittanut merkille ja päätellyt joitakin asioita näistä vapaaehtoisesti lapsettomien taustoista ja syistä:

      -käännetään asia näyttämään paremmalta, ei haluta tuoda todellisia jopa hyvin arkaluonteisiakin syitä lisääntymättömyys päätökseen. En lähde näitä avaamaan tarkemmin.
      Mä en olisi yhtään syyttelevällä asenteella näitä ihmisiä kohtaan. Näissä lisääntymättömyys syissä on taustalla kuitenkin monesti,ellei aina joitakin terveydellisiä seikkoja: on ihan hyvä, jos ihminen itse ymmärtää olla tekemättä lisää tähän maailmaan monivaivaisia- lasten tekemisen syyhän on lopulta vain suvun jatkaminen ja mikä ihmeen idea on lähteä siihen, jos on tiedossa että omalla kohdalla jälkeläisten mahdollisuudet omalla osallaan on olemattomat. Jotkin sukuhaarat vaan hiipuu ja päättyy umpikujaan. Itseasiassa suurin osa pitkällä tähtäimellä. Nykyihminenkin on lopulta pienen joukon jälkeläisiä.

      Ne joilla on normaalit vietit lisääntyvät kyllä.
      Esimerkiksi koiria jalostettaessa ei suositella pentujen teettämistä jatkossa nartulla, jonka hoivavietti osoittautuu heikoksi tai on täysin välinpitämätön. Tähän löytyy syyt, jotka lukijat voivat tiedonjanossaan itse etsiä. Ihmiseen pätevät tasan samat luonnonlait ja periytyvyysssäänöt kuin muihinkin lajeihin. Eli en olisi lapsettomaksi jättäytyvistä populaation elinvoimaisuuden kannalta huolissani yhtään... enemmän huolestuisin, jos näitä painostettaisiin tai houkuteltaisiin lisääntymään.
      Ihmisen kuitenkin erottaa muista eläimistä selkeästi yksi ainoa asia: usko ja uskonto...

      Sotien syy on nuorten miesten liian suuri määrä.
      Sotien syy on ihmisellä sama kuin muillakin eläimillä: resurssien hankkiminen, niistä kilpailu.
      Sotien syy on valtataistelu.
      Elämä on selvitymistaistelu.
      Ja. IHMISEN kohdalla erityisesti= elämämme on lopulta valintakoe jossa olemme... mutta en tässä ala puhumaan Jeesuksesta nyt mitään enempää :)

      • NiiloNylkyttäjä

        Sotien JÄLKEEN syntyvyys yleensä voimistuu reippaasti!


    • siittiö

      Nuorten miesten siittöiden määrä ja laatu ovat myös heikentyneet.

    • ljgklsdjfaöd

      Sipilän politiikan takia. Leikataan vaan palkkoja ja lapsilta, lapsilisiä, kotihoidontukea, opintotukea, opiskeluist viedään, koulut viedään, asumistukea päivähoito oikeutta... niin kuka hullu tekee lapsia?????

      Sipilän vika.

      Nyt sipilä syyttää jo vauvoja siitä että tulevia eläkkeitä ei voida maksaaa jos ei vauvoja synny??? Omituinen mies.
      Mutta kyllä verorahat sitten kelpaa kun ovat työiässä. Kuka haluaa maksaa veroja? Ei kukaan jos sipilä on täläinen.

      Ei ollu mun lapsuudessa näin ankeeta ja käyhää elämä 60 luvulla ja sen jälkeen. Nyt sipilän kaupdella kaikki on mennyttä, kuka haluaa asua enää suomessa ja tehdä lapsia. Ei kukaan.

      • TotuusSattuuQC

        "Ei ollu mun lapsuudessa näin ankeeta ja käyhää elämä 60 luvulla ja sen jälkeen."

        Älä viitsi. Suomi oli 60-luvulla todella poljon köyhempi ja ankeampi paikka kuin nykyään. Oli toki enemmän eteenpäin menemisen meininkin ja se antoi toivoa mutta köyhyyttä kyllä oli todella paljon. Ei ollut yleistä päivähoitoa, ei ollut kaikille yhteistä peruskoulua (ja oppikoulu maksoi), työttömyysturva oli paljon nykyistä heikompi, asuiolot paljon nykyistä puuttellisemmat jne.


    • mielipieni

      Nykynuoriso tiedostaa että se ei ole todellakaan järkevää. Ilmastonmuutos, yleinen epävakaus maailmalla, oman työelämän epävarmuus, omat kiinnostuksenkohteet ja elämänarvot... onhan näitä syitä varmasti kunkin kohdalla mitä kenelläkin.
      Hemmetin fiksuja ovat, minun mielestä. Fiksumpia kuin menneet sukupolvet ja vanhempansa. Sillä mitä muuta lasten "tekeminen" on kuin pohjatonta itsekkyyttä ja omien sukusolujen "kuolemattomuuden" tavoittelua.

    • Duunari_no25890

      Koveneva työelämä aiheuttaa lapsettomuuden. Tässä nyt kohta jo 13-vuotta pätkätyötä tehneenä voin sanoa että näillä töillä ei perhettä elätetä. Kaikki pitää osata jo valmiiksi, tehdä kahden ihmisen työt, ylitöitä pitäisi tehdä ilmaiseksi ja palkaksi tarjotaan 1700e/kk.

      • Tosin ajatuksesi osoittaa vääräksi se, että valtioissa, joissa ei ole tietoakaan yleisestä sosiaaliturvasta ja säännöllisistä työsuhteista lisäännytään eniten.


      • varayhteenlapseen
        Yogamies kirjoitti:

        Tosin ajatuksesi osoittaa vääräksi se, että valtioissa, joissa ei ole tietoakaan yleisestä sosiaaliturvasta ja säännöllisistä työsuhteista lisäännytään eniten.

        Suomessakin sosiaalitukilaiset lisääntyy eniten. Ja usein tukilaisuus opitaan omilta vanhemmilta. Lapsiluvun kasvu nostaa tuloja, pänvastoin kuin työssäkäyvillä.
        Äitiyspäiväraha maksetaan verotulojen mukaan, mutta vanhempainraha sama!! kuin työttömällä. Samoin kotihoidontuki.
        Työttömällä asumistuki ym. tuet vain nousevat lapsiluvun noustessa.

        Syntyvyys - nimenomaan työssäkäyvillä- nousisi jos vanhempainajan etuudet maksettaisiin verotettujen tuojen mukaan. Ja työssäkäyviä perheenperustamisikäisiä naisia on enempi kuin työttömiä (tarkoitan työtävieroksuvia, en tahtomattaan työttömiä), joten syntyvyys nousisi nopeammin.

        Minusta työssäkäyvä äiti on eriarvoisessa asemassa. En ihmettele, jos tekee vain yhden lapsen. Ja turha rinnastaa samanarvoisuuteen. Sillä perusteella työttömälle pitäisi antaa työttömyyssuhdeautokin käyttöön.


      • varayhteenlapseen kirjoitti:

        Suomessakin sosiaalitukilaiset lisääntyy eniten. Ja usein tukilaisuus opitaan omilta vanhemmilta. Lapsiluvun kasvu nostaa tuloja, pänvastoin kuin työssäkäyvillä.
        Äitiyspäiväraha maksetaan verotulojen mukaan, mutta vanhempainraha sama!! kuin työttömällä. Samoin kotihoidontuki.
        Työttömällä asumistuki ym. tuet vain nousevat lapsiluvun noustessa.

        Syntyvyys - nimenomaan työssäkäyvillä- nousisi jos vanhempainajan etuudet maksettaisiin verotettujen tuojen mukaan. Ja työssäkäyviä perheenperustamisikäisiä naisia on enempi kuin työttömiä (tarkoitan työtävieroksuvia, en tahtomattaan työttömiä), joten syntyvyys nousisi nopeammin.

        Minusta työssäkäyvä äiti on eriarvoisessa asemassa. En ihmettele, jos tekee vain yhden lapsen. Ja turha rinnastaa samanarvoisuuteen. Sillä perusteella työttömälle pitäisi antaa työttömyyssuhdeautokin käyttöön.

        Mietin juuri tuossa ajatusta, jonka luin muualta. Olisiko hyvä, jos lapsia tehneet ihmiset saisivat eläkkeeseensä erityisen ja tuntuvan"lapsilisän".

        Tällöin konkretisoituisi ajatus, mitä hyötyä lapsista on yhteiskunnalle. Lapset maksavat meidän eläkkeet.

        Toisaalta tämä ei olisi kovin reilu ihmisille, jotka eivät kykene saamaan lapsia, mutta onhan eläke pienempi myös niille, jotka eivät kykene tekemään töitä.

        Sanotaan, että lapsen kasvatus aikuiseksi maksaa 120 000 €, joten lapsettomat saavat siinä
        melkoisen eläkepotin itselleen jos vain malttavat säästää. Ilman korkojakin se on 400 € kuukaudelle välillä 65-90 ikävuotta.


    • Tavastieh

      Suurin syy on pelko huomisesta, ei ole sellaista johtajaa johon voidaan luottaa!

    • aimiksivai

      Eihän tämä maa ole enää suomi vaan ryslandia ja kansojen sekasotku kohta , kuka siihen soppaan lapsia haluisi tehdä. Yksinkertaisesti täällä ei ole enään nykyisin hyvä olla ja asua kuin eliitillä .

      • SaarinenK

        Varsinkin kun amerikkalaiset sotavoimat jo uhkaavat maastamme käsin vierusvaltioita - liki jatkuvilla sotaharjoituksilla.


    • itsenäisyysmies

      Suomalaiset vähemmistöpoliitikot luovuttivat itsenäisyytemme paljolti omiin asioihin EU-Brysseliin, nyt meillä on noin parin prosentin päätösreviiri, ja tämä ei lisää luottamusta omaan suomalaiseen päättäväisyyteen. Pitäisikö itsenäisyys palauttaa lisätäksemme luottamusta mm. syntyvyyden lisäämiseksi?

    • tosimeininkiä

      Minulla oli nuorempana ehdot, jotta tekisin lapsia.

      Ehdot:
      1. Vakituinen työsuhde
      2. Vakiintunut parisuhde
      3. Luottamus kumppaniin

      Mikään ei ole toteutunut, joten ei ole tarvinnut sen enempää miettiä asiaa.

    • pussityhjätjo

      Ei kai lapsia tehdä vaan saadaan jos hyvin käy. Kuka haluaa niitä saada tähän maailmaan, mitään muuta varmaa ei ole kuin epävarma. Mulle riitti yksi vaikka muija kinusi kovin toista, no aikuinenhan tuo jo ja maailmalla.

      • Naskali

        Hedelmöityshoidot lisääntyvät vuosi vuodelta.


    • propellipää

      Joku proffa ehdotti palkkiomaksua pareille, jotka lykkäävät tai eivät tee lainkaan lapsia! (?)

    • pehmeakansanmurha

      Syitä miksi ei tehdä lapsia:

      - naisista on tehty lutkia (massamedia kasvattanut nuoret tytöt lutkiksi ja huoriksi). Fiksu ja älykäs mies ei yksinkertaisesti voi antaa lapsilleen äidiksi lutkaa. Tämä ongelma poistetaan sillä, että naisille opetetaan aitoja kunnon arvoja. Siveys kunniaan. Lutkamaisuus pois. Paskatatuoinnit ja huoraaminen pois. Kunnon käytöstavat naisille kunniaan.

      - avioerolait alistavat miehiä mielivaltaisesti. Naiset voivat ottaa eron ja viedä miehen rahat, talon ja tulevaisuuden tulot. Avioerolait pitää muuttaa siten, että kummallakaan ei ole mitään oikeutta toisen rahoihin tai varallisuuteen. Tämä ongelma poistuu tällä.

      - ilmastovouhotus on huiputus. Sen ainoa todellinen tehtävä on syyllistää länsimaiset ihmiset, jotta syntyvyys putoaisi vielä enemmän. Ilmastovouhotusta käytetään syntyvyyden alentamiseksi.

      - vihreäliike on huiputus. Sen ainoa todellinen tehtävä on vahingoittaa paitsi meidän taloutta niin myös alentaa syntyvyyttä (älä tee lapsia koska luonto tuhoutuu).

      - vasemmisto pumppaa hikihatussa muslimeita eli islamia maahan. Tyttölasten raiskaajia ja päiden irtileikkaajia tuodaan Eurooppaan meidän verorahoilla. Haluatko tyttärellesi saman kohtalon kuin kymmenille tuhansille jo nyt raiskatuille tytöille ja nuorille naisille läpi Euroopan? Haluatko muslimit hakkaavat, potkivat ja sylkevät poikasi jokaisella kuolumatkalla kuten nyt tehdään saksalaisille lapsille muslimeiden toimesta?

      - haluatko tehdä lapsia maahan joka ei ole enää meidän ja tulevaisuudessa koko ajan vähemmän?

      Opiskele

      Kuinka tehdään kansanmurha:

      https://www.academia.edu/34936383/The_Many_Forms_of_Genocide_Hard_and_Soft._7th_Rev

      https://independencedaily.co.uk/soft-genocide/

      Lyhyesti sanottuna: pehmeä kansanmurha suoritetaan kohdeihmisryhmää kohtaan siten, että olosuhteet lisääntymiselle tehdään mahdottomaksi. Ne, jotka vielä kehtaavat lisääntyvät maksavat kalliin hinnan siitä.

      • japoneesi

        Miten japanilaiset, joiden lisääntymisvauhti on ollut jo pidempään negatiivinen?


    • syytonolemassa
    • barnarna

      Lapset ovat evoluution määräämä ainoa tehtävämme.

    • awdf4a5wf

      Lapsia ei tehdä, koska fiksut ihmiset ovat tajunneet, että ne ovat ihan sietämättömiä räkänokkia. Se, että se on oma sietämätön räkänokka tekee asiasta vaan pahemman, koska siitä ei pääse edes eroon.

      Pleikkari kiinnostaa enemmän kuin vaippojen vaihtaminen, niin se vaan on. Ei siitä voi oikein syyttääkään.

    • urosmehiläinen

      Alhainen syntyvyys vaikeuttaa eläkkeiden maksua! Yllättävääkö?

    • No kyllähän syntyvyyden laskun syynä on jatkuva oman edun tavoittelu ja parisuhdepelailu

      Niin kuin sanottu aiemmin, monien mielestä lapset ovat rasittavia ja vievät aikaa ja rahaa minulta ja minun parisuhteelta. En kerkeä salille, ei ole rahaa ja aikaa matkustaa.

      Ei ihmiset enää halua sitoutua, vaan halutaan kokea ihana rakastuminen ja huuma uudestaan ja uudestaan ja koska toimeentulo on varmistettu, parisuhteen voi lopettaa koska tahansa. Siihen riittää, jos mies ei huomioi naista tai anoppi on hankala.

      Päin vastoin kuin luullaan ei taloudellinen epoävarmuus ole koskaan estänyt ihmisiä tekemästä lapsia.

    • niiku.sillee.ei.kirj

      Elämä on monelle kärsimystä. Ainoa tehokas tapa kärsimyksen vähentämiseksi ja lopulta lopettamiseksi on syntyvyyden lasku ja lisääntymisen lopettaminen.

    • KysynVaan-71

      Epäilisin että nykyiselle nuorten sukupolvelle on iskostettu liikaa mieleen se, että kaiken pitäisi olla kauhean varmaa, vakaata ja selkeää ennen kuin uskaltaa tehdä lapsia. Tämän takia halutaan saada se hyvä vakituinen työpaikka, asunnon pitää olla uusi, iso ja hieno, maailman pitäisi olla todella turvallinen ja parisuhteen täydellinen.
      Nuo ovat niin suuria vaatimuksia että niiden täyttäinen on todella vaikeaa. Kuitenkin lapset eivät oikeasti vaadi kauhean paljon. Käytännössä parhaansa yrittävät rakastavat vanhemmat riittävät. Ei pieni lapsi kaipaa isoa hienoa asuntoa, ei hienoimpia ja kalliimpia leluja eikä maailmasta ole koskaan tiennyt ennalta. Lapisa on tehty aina vaikka maailma on monesti ollut vielä paljon epävarmempi kuin nyt. Kun olin itse lapsi 70-luvulla niin oli kylmä sota ja ydinsodan uhka leijui koko ajan ilmassa. Samoin öljykriisi aiheutti kovaa inflaatiota ja työttömyyttä. Asunnot olivat usein pieniä ja hienoihin leluihin ei monilla ollut varaa, matkustelusta puhumattakaan.
      Ei maailma siis ole ennenkään ole ollut sen varmempi tai rikkaampi. Mutta silloin en ajateltukaan että niin pitäisi olla että uskaltaisi lisääntyä. Itsekin sain lapset kun me molemmat olimme määräaikaisissä työsuhteisa, vaimo välillä myös vielä opiskeli. Asunto oli pieni kaksio emmekä omistaneet autoa. Työt olivat vähissä vielä 90-luvun laman jäljiltä eikä oikein tiennyt miten asia paranee ja milloin. Mutta ei se haitannut mitenkään arkea pienten lasten kanssa. Pääasia oli se perhe ja lasten kanssa olo, ei raha tai tulevaisuuden varmuus. EIvät pienet lapset paljon tarvinneet kunhan oli kodin turva ja lämpö.
      Ja kaikki parani vuosien myötä ja nyt olemme olleet jo vuosia vakituisissa töissä, on autot ja omat asunnot jne. En ymmärrä miksi meidän olisi pitänyt odottaa ensin että saamme kaiken tämän että uskaltaisimme saada lapsia?

    • nainenvalitsee

      Periaatteessa se on nainen joka valitsee lapsettomuuden. Miehen on naisen valintaan tyytyminen tai lähdettävä etsimään uutta.

    • Anonyymi

      Parisuhteiden muodostuminen on mennyt hankalammaksi yli suurten odotusten ja vaatimusten takia.

      On niitä varmaan monia syitä. Tänne pitää sitten ottaa lisää väkeä liikakansoitetuista köyhistä maista mutta ei elintasopakolaisia.

      Miksi lapsettomuutta pitää ihmetellä tässä aikakaudessa kun köyhät köyhtyvät entistäkin enemmän rikkaiden rikastuessa eivätkä nekään tee lapsia paljoa joilla olisi varaa siihen. Kaiken kallistuessa koko ajan niin köyhien tuet ovat siitä jääneet jälkeen jo ajat sitten. Aktiivimalli antoi esimakua kuinka pienistä rippeistäkin on varaa viedä ja koko ajan uhkana että viedään tuhkatkin pesästä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      88
      3728
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      588
      3531
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3432
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      52
      2187
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2151
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      320
      1936
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1905
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      159
      1657
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1361
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1332
    Aihe