Airbnb-hysteria Rovaniemellä

Turisti_kuuluu_kaikille

Ihmtetellen seuraan Rovaniemen Airbnb-pakokauhua. Onko jälleen kysymys ainoastaan omasta kukkarosta? Minkä takia muut kuin hotellin omistajat tai muut bisnesmiehet ja -naiset eivät saisi hyötyä turisteista mitään? Minun mielestäni siivu kuuluu ihan jokaiselle kaupunkilaiselle joka sen haluaa, ihan miettimättä sitä tekeekö se hallaa jollekin yrittäjälle tai ei. Ei heitä tarvitse palvella. Eiväthän hekään mieti muita. Yrittäkööt kovemmin yksi Airbnb aiheuttaa kukkaroon lovea.

Kyse taitaa myös olla hintatason maksimoimisesta. Kun myydään ei-oota niin jokainen tietää mitä se tarkoittaa markkinoille eli hinnat on mahdollista nostaa pilviin. Lisäksi ei voida laskea tulevia voittoja etukäteen kun Airbnb voi pikkuisen olla kivenä kengässä niinkö? Ei oikein uskalla rakentaa uutta hotellia sesongin takia niinkö kun on myös Airbnb ja kesällä ei juuri ketään käy? Pitäisi ainakin pystyä hallitsemaan Airbnb, mielellään siis kieltämään koko asia.

Mitä vielä, sellaista on kaikkialla muualla maailmassa. Rovaniemellä kun rahojen pitäisi ilmeisesti päätyä vain joidenkin taskuihin ja isosti. Vähän niinkuin luonnon lahjana: lentokonehan tuo kirjaimellisesti ulko-ovelle tekemättä itse mitään.

Sitä paitsi kaikki eivät edes halua hotelliin. Oma kokemukseni Airbnb:stä on se, että enpä olisi viimekään kesän reissuilla hotelleihin vaihtanut. Näki aivan eri tavalla paikallista historiaa ja pääsi sisälle pienen kaupungin menneisyyteen ja tunnelmaan. Sama oli jo aikoinaan Ranskassa, aikana ennen Airbnb:tä mutta vastaavalla idella. Siellä itse asiassa silmät aukesivatkin miten loistava vaihtoehto kyseinen on majoittua. Käydä torilla ja patonki- sekä kalakaupoissa ostamassa jääkaappi tuoretta täyteen. Sama se on oltava Rovaniemelläkin, poronlihaa paikallisilta kylmään ja perus-Presidenttiä aamupalalla kuppiin. Tietää edes käyneensä oikeasti paikalla.

47

1310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Airbeeänbee

      Kyllä Airbnb on hyvä bisnes ilman suurempia velvoitteita, ei mene edes veroa, suosittelen.

      • Anonyymi

        Näin on ja kulutkin menevät vielä taloyhtiön piikkiin. Ilmoita vaan yksi asukas taloyhtiölle ja maksa yksi vesimaksu :)

        Ja taloyhtiö maksaa sikailut portaikossa ja hissien putsauksen.


    • Senyteivaantoimi

      Ei kyse ole pelkästään yrittäjistä, vaan matkailijoiden aiheuttamista häiriöistä taloyhtiöiden vakituisille asukkaille, mutta nämä asiathan eivät luonnollisesti airbnb-vuokraajia kiinnosta, pääasia että raha virtaa omiin taskuihin muista välittämättä, Asuntojen vuokraajat luonnollisesti kiistävät tämän, mutta heillähän ei ole tietoa siitä miten airbnb-majoittujat asunnoissa elämöivät, vedotaan vain siihen että onhan taloyhtiöissä muutenkin ääniä ja elämää,helppo puhua kun ei tiedä asioista mitään.

      Airbnb:n alkuperäinen idea on myös kuollut ja kuopattu täällä Suomessa. Ideana tuossa toiminnassa on ollut nimenomaan se,että vuokrataan majoittujalle huone ja näin vuokraaja saa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja paikallisiin tapoihin paikallisten asukkaiden avustuksella. Homma toimi siihen asti hyvin,kunnes perisynti ahneus astui kuvioihin mukaan. Airbnb:n perimmäinen idea katosi ahneuden mukana. Sääli.

      • unrpof

        Tässä yksi kokemus airbnb-vuokraajan asiakkaista. Pari nuorta kiinalaistyttöä oli ollut raahaamassa kaupungin keskustassa sijaitsevan talon jätekatokseen kahta suurta mustaa jätesäkkiä. Olivat kiireesti kääntyneet portista tontille säkkeineen, jolloin samaan aikaan paikalle sattunut talon asukas oli kysynyt, asuvatko he talossa . Eivät asuneet, vaan seuraavassa talossa, Tytöt olivat hataralla englannilla sanoneet, että eikö se ole samantekevää, mihin roskapussit jättää. Ilmeisesti ei kuitenkaan siihen varsinaiseen airbnb-asunnon jätekatokseen! Kiinalaisneitoset olivat hyvin vihoissaan lähteneet mustine säkkeineen varsinaiseen majoituspaikkaansa. Säkit eivät olleet matkatavaroita!


    • Ahneus

      Ameterdamissa, Pariisissa ja Barcelonassa voi majoittua halvemmalla kuin Rovaniemellä, mistähän tämä kertoo? Ei ainakaan yleisestä hintatasosta. Rovaniemi taitaa olla veronkiertäjien paratiisi. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006065804.html

    • No_money_no_honey

      Mutta aivan samahan se on noiden turistien kanssa muutenkin, eihän kukaan niitä halua mutta kun rahasta puhutaan ja kun se tulee itselle niin jopa alkaa kiinnostaa. Nämäkin paikalliset luksusyrittäjät esimerkiksi ovat mukamas niin paikallisuuden ja luonnon puolesta puhujia mutta totuus on aivan toista. Yksityiskoneet tuovat ja jokea lasketaan vaikka sukellusveneellä jos siitä maksetaan - ja maksetaan nimenomaan hyvin ja itselle. Yhtäkkiä mitään väliä millään edes vaaleanvihreillä värisävyillä ei ole, hiilijalanjälki on kuin nokikeppi lumessa. Mutta kun raha. Raha, raha, raha. Sitten kun raha meneekin muille niin aloitetaan lokakampaja. Taloyhtiöillä on oikeus hallita peli

      • Raharatkaisee

        Ei taloyhtiöillä ole oikeutta hallita peliä, jos yksi osakas on vastaan niin majoitus sallitaan ja senhän arvaa miten kokouksissa käy, kun airbnb-vuokraaja on mukana päättämässä. Varoitusten kautta tietenkin asunnon omistaja voi menettää asuntonsa taloyhtiölle, jos varoituksia tulee riittävästi. Se on fakta, että hiilijalanjäljet tai puhdas luonto eivät kiinnosta pätkääkään näitä matkailuyrittäjiä. Raha menee kaiken edelle.


      • Anonyymi

        Kommenttini tähän:

        "Mutta aivan samahan se on noiden turistien kanssa muutenkin, eihän kukaan niitä halua mutta kun rahasta puhutaan ja kun se tulee itselle niin jopa alkaa kiinnostaa."

        Jos Rovaniemi päättää panostaa matkailuun se on demokraattinen poliittinen päätös ja haitat korvataan yhteiskunnan toimesta tai business yrittäjien toimesta. Esim. verojen maksu tai hotellin kunnosta huolehtiminen.

        Airbnb:ssä yksi itsekäs huoneiston omistaja tai haltia vetää rahaa omaan taskuun eikä vastaa haitoista mitenkään. Asuu ehkä Helsingissä tai Thaimaassa. Ja ilmeisesti veroja kierretään, mitä yritys ei voi tehdä.

        Muut taloyhtiössä kärsivät.

        Turismiin viittaaminen yleisesti ei toimi. Siitä hyötyy yhteiskunta laajasti.


    • Kysymys-lienee-siitä

      että;
      - majoitushuoneistoilla on suomessa oma lainsäädäntö, jota ei tee airbnb-huoneiston omistaja
      - kysymys on myös siitä että tavallinen kerrostaloasuja ei halua naapuria, joka vaihtuu parin päivän välein ja elää turistille sopivaa aikataulua...
      - ainakin nuo

    • airböönböö

      Vähän verotonta taskurahaa, mistä naapurit ovat kateellisia

      • Otatko-vastuun

        jos puutteellisten turvallisuusseikkojen vuoksi muutama ihminen palaa airbnb-asunnossa..

        Airbnb-toiminta on majoitustoiminta ja asunnot tehdään asuntomääräysren mukaan jotka ovat paljon löysemmät.


    • Anonyymi

      Suhtauduin itse positiivisesti airbnb toimintaan. Kunnes taloyhtiömme rauha rikkoontui. Ja siihen riitti pelkästään yhden asunnon vuokraaminen. Edullinen hinta hyvällä alueella houkutteli vaikka minkälaista väkeä. Liikutaan koko ajan rajoilla ettei talo yhtiö voi oikein mitään, mutta ei ole mukavaakaan.

      Ne taloyhtiöt, joissa on mahdollisuus tehdä yhtiöjärjestykseen muutos, jotta lyhytaikainen vuokraaminen ei ole sallittu, TEHKÄÄ se. Yksi kuolintapaus taloyhtiöön ja jakamaton kuolinpesä voi muuttaa koko asian. Humalaisia, rajuja nussimisen ääniä ulko-oven läpi jne.

      • Anonyymi

        " siellä henki haisee, siellä homma käy" , tuntuu siltä että alan-
        immeiset kasaantuvat juurikin näihin auringonlaskun hotelleihin.


      • Anonyymi

        Joillekin tyttölapsille ne ovat heartbreak hotelleja, ja taas
        toisille vieraille laskevan-, ja nousevanauringon taloja, ilman
        mitään valvontaa, joissa voi rellestää.


    • Anonyymi

      Asuntojen myynti yrityksille majoituskäyttöön pitäisi kieltää. Asuntoyhtiön
      pitäisi kieltää tuommoinen toiminta. Lauma ihmisiä vuorotöissä, häiriö sen
      mukainen. Mistään ei huolehdita, siivottomat jäljet, tupakointi ja natsat suu-
      ri ongelma. Moraalitonta myydä tuollaisille yrityksille.

    • Omistusasunto on sijoitus niin Airbnb -vuokraajalle kuin taloyhtiön asukkaille. Taloyhtiöt ovat pitkäaikaiseen asumistarkoitukseen tarkoitettuja kiinteistöjä, joka on sijoituksen peruste asukkaille jotka tekevät sijoituksen taloyhtiön osakkeisiin.

      Sijoitusta tehtäessä sijoittajan, eli asunnon ostajan, on tiedettävä mihin rahansa sijoittaa. Mikäli asunto-osakeyhtiön otteessa on maininta muusta kuin asumisesta, niin silloin asunnon ostajan pitäisi tietää sijoituksensa kohde.

      Asia voidaan ratkaista helpostikin, kun taloyhtiön hallitus ja osakkaat määrittelevät kiinteistöjen käyttötarkoitukset. Se se tuo ratkaisun Airbnb -sijoittajille ja heille jotka sijoittavat rahansa omaan osakkeeseen asumistarkoituksessa.

      • Anonyymi

        Ongelma on vanhat yhtiöt, joissa saattaa asua yksi vastuuton vuokraaja tai hänen alivuokralainen, joka on airbnb toimija.

        Tämä yksi osakas tyrannisoi muita talossa asuvia ja huoneistojen omistajia.

        Laki pitäisi saada muutettua pikaisesti, ettei tarvitse kaikkien hyväksyntää.


    • Anonyymi

      Yhtä asiaa en voi ymmärtää. Jos antaa asuntonsa vieraiden sotkettavaksi muutamalla satasella, niin miten sitten suu pannaan, kun asunto menee remonttiin.
      Tai torakat ongelma leviää huusholliin?

      • Anonyymi

        Hyvä kommentti. Mutta meitä on niin moneksi. Esim. kuolinpesä, ei mitään selkeää vastuuta. Huoneiston arvolla ei mitään väliä. Hommaa hoitaa mahdl. joku työtön minimi korvauksella pimeenä.

        Ja taloyhtiön väki kärsii. Sopivasti ikääntynyttä porukkaa ja ei uskalla tehdä mitään tai edes huomauttaa asiasta. Kilpailutettu isännöitsijä, ei perse liikahda, jos ei tunti liksa juokse.

        Näin se menee.


      • Anonyymi

        Toteutuuko tässä asunto osakeyhtiö lain yhdenvertaisuus?

        Eikö kaikilla pitäisi olla turvallinen olo omassa kodissa, pelkäämättä mitä naapurissa tapahtuu?


      • Anonyymi

        Torakat eivät jää vanhoissa taloissa huusholliin. Aina on joku rako mistä ne löytää seuraavaan huoneistoon.


      • Anonyymi

        Joo, ei minullakaan ole suurempaa valittamista muuta kuin että menin kerrostalon kuivaushuoneeseen niin oli monta suurta urheilukassia levällään lattialla ja pyykin kuivamassa. Kyllä varmaan luteet ja torakat leviää koko taloon noista. Vein pyykin huoneeseen kuivamaan.


    • Anonyymi

      Homman saa kyllä loppumaan. Työntäkää vaikka koiranpaskaa jatkuvasti näiden air asuntojen postiluukusta sisään, tehkää kaikenlaista jäynää. Vuokraaja alkaa saada kehnoa palautetta ja sen myötä touhu loppuu nopeasti, kun kukaan ei halua asuntoon, mihin tulvii paskaa :D

      Itse onnistuin näin toimimalla lopettamaan tuon air touhuilun meidän talonyhtiössä :)

      • Anonyymi

        Aika raju on tuo koiran paska keino. Onko jotain "kevyempää" konstia? Ja jos olisi vielä lakien sisällä.

        Ei niitä vuokralaisia kai ainakaan kannata hirveesti kehua 😁.


      • Anonyymi

        Virtsaaminen elikkä kuseminen postiluukusta on jo varsin
        huomattavasti kevyempi konsti, heh.


      • Anonyymi

        Jooja sitten vielä syyttää kiinalaisia tolikoita. että olisko ne kuseksineet ?


    • Anonyymi

      Mainio idea! Loppuu pian vuokralaiset, kun työntää paskaa postiluukusta!

      Kiitos vinkistä!

    • Anonyymi

      Siksi tuo homma haisee, kun se on rovaniemeläiseen tyyliin vedetty yli. Hommataan asunto jostain vain siksi, että voidaan talven ajan vuokrata sitä rikkaille turisteille. Muiden asukkaiden viihtyvyydestä viis. Esimerkiksi kiinalaiset ovat varsin tolikoita, jotka ei tajua meidän tavoista ja säännöistä mitään, niin olisi ihan yleisen turvallisuuden vuoksi parempi, että majoittuvat hotelleissa tai muissa ammattilaisten hoitamissa majoituspaikoissa, joissa heitä myös opastetaan.

      Eikö idea ole ollut alunperin, että perheet vaihtavat loman ajaksi asuntoja eri maissa?

      Toivottavasti verottaja iski kunnolla noihin "vuokraajiin". Enää vain odotellaan, milloin käy ensimmäinen iso vahinko. Turisti sytyttää tulipalon ja koko talo palaa, aijai että on mukava maksaa omasta pussista. Vakuutusyhtiö ei varmaan pidä tavanomaisena asumisena tätä vuokraushommaa ja epäilen suuresti, ettei vuokraajat ole huomioineet tätä vakuutuksissa. Jää tuotto vähemmälle.

    • Anonyymi

      Verottajalla on sivusto johon voi jättää nimettömänä epäilystä veron kiertäjistä vinkin.

      Olenkin ilmoittanut ilmoittanut useita epäiltyjä airbnb-veronkiertäjiä.

      • Anonyymi

        Mainiota ! Jokainen sala-hotelli ja piilo-matkakoti syö ja siipeää
        rehellisen yrittäjän leipää !!


      • Anonyymi

        Erittäin hyvä asia,nämä päivävuokralaiset Airbnb asiakkaat meluavat,tupakoivat ja häiritsevät vakituisia asiakkaita näissä taloissa siihen on puututtava rajuilla toimilla.,


    • Anonyymi

      Kyllä minustakin kaikkia mahdollisia verotuksemme porsaanreikiä kannattaa käyttää hyväksi . Ihmisten pitää saada vuokrata kotejaan, pitää saada myös tilata kiinankaupoista rihkamaroinaa ja myydä niitä monikymmenkertaisella hinnalla kirppareilla. Kaikenlaista yrittäjyyttä pitää tukea, vaikka se olisikin pimeää. Ja vaikka niissä kiinanroinissa olisi minkä verran tahansa raskasmetalleja ja muuta.

      Toivottakaamme tervetulleiksi myös kaikki rakennus- ja ravintola-alan pimeät työntekijät, tukekaamme myös ihmiskauppaa. Se ei ole meidän ongelmamme vaan yhteiskunnan.

      Jos asioihin oikeasti haluttaisiin puuttua, pitäisi säätää oikeanlaisia lakeja ja palkata todella paljon täsmällisiä, tarkkoja ja tehokkaita ihmisiä valvomaan asioita. Tästä koituisi toki kuluja, mutta tulisi myös verotuloja ja työttömyys vähenisi.

      • Anonyymi

        Tää tavaran tilaaminen Kiinasta ja sen eteenpäin myyminen on kyllä idiotismin multihuipentuma. Eivät taida tajuta, että ovat kyseisten tuotteiden maahantuojia ja vastuussa vioista ja vahingoista, joita tuotteista mahdollisesti aiheutuu.

        Kyllä, samaa tavaraa saa ostettua Suomesta,mutta se maksaa enemmän ja yksi hyvä syy siihen on se, että tuotteilla on virallinen maahantuoja, joka myös vastaa näistä virheistä ja vahingoista. En ole ikinä tilannut mitään Kiinasta enkä varsinkaan osta yksityiseltä mitään sieltä tilattua. Mitäpä luulette käyvän, jos kiinalaturi sytyttää talon palamaan? Vakuutusyhtiö pesee hienosti kätensä korvausvastuusta ja ihan aiheesta.

        #omallavastuulla


    • Anonyymi

      Ihmettelen ittekseni tätäkin Forenom-nimistä firmaa. Ilmoittaa olevansa hotellialan yritys, ja näitä kalustettuja lyhytaikaisia vuokra-asuntoja on kohta Rovaniemelläkin jokaisessa kerrostalossa. En ymmärrä tätäkään majoitustoimintaa normaalissa asuintalossa.

      • Anonyymi

        Eikait siinö mittää ihmettelemistä. Sentään on perustettu yritys sitä varten eikä kierretä veroja


    • Anonyymi

      Jos koiranpaska postiluukusta tuntuu liian radikaalilta, voi laittaa luukusta käytettyä kissanhiekkaa. Haju on vahva ja luotaantyöntävä.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Paljompa oli viimevuonna jäänyt vuokratuloja ilmoittamatta, jos kierretyt
        veeot olivat 5 milj. niin saa olla halleluja että ne tuplaantuvat kymmeneksi, ja siihen vielä roimat sakot päälle. (jos sillä pääseekään).


    • Anonyymi

      Olen vankasti sitä mieltä, että parhaat katteet saa ottamalla huoneista
      tuntivuokran, sehän on varsin yleistä lännessä.

      • Anonyymi

        Pystypanot tulee puolta halvemmaksi


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Venäjällä Pietarissa on tullut laki näille asuinkerrostalo hotelleilla pitää olla lupa kaikilta talon asukkailta voiko majoittaa, sama laki meillekkin.

    • Anonyymi

      Itsekkyys se pandooran lipas on, kyllä sieltä löytää aina syyn ja oikeutuksen suurempaan itsekkyyteen.
      Tottakai kun akkavallan lisääntyy niin maailmasta on muutunut akkamaisempi, ja miehet ne vasta kovia marjanpoimijoita ovat.

    • Anonyymi

      Tämä toimintatapa Airbnb pitäisi taloyhtiöiden kieltää muuten siitä ei päästä eroon ja piste.

      • Anonyymi

        Laittakaa sitä koiranpaskaa postiluukusta, ei sitä touhua muuten saa loppumaan.


      • Anonyymi

        Joo tulevaisuudessa myyntivalttia on jos taloyhtiössä on kielletty airbnb. Tietääkseni yksi taloyhtiö on tämän rovaniemellä jo tehny


    • Anonyymi

      Voivoi sentään, yllättävän monella airbnb:n soveltajalla on jo se kuuluisa
      "kylmärinki", ja jos ei vielä ole niin kohdakkoin se tulee joka tapauksessa !

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe