Suomi tarvitsee maahanmuuttoa!

Anonyymi

Sallan persureiät - herätys!

Työllisyyden kasvua rajoittaa jo tällä hetkellä työvoiman tarjonta. Myös rakenteellisen työttömyyden rajat ovat tulossa vastaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) uusimman työmarkkinaennusteen mukaan paras veto työmarkkinoilla on jo hiipunut. Työllisyysaste nousee ja työttömyysaste laskee, mutta selvästi tähänastista loivemmalla kaarella.

TEM:in mukaan työllisyys kasvaa tänä vuonna 35 000 henkilöllä, mutta ensi vuonna enää 15 000 henkilöllä.

Työvoiman kasvu keskittyy miltei kokonaan yli 55-vuotiaisiin. Toimialoittain katsottuna työpaikkojen tarjonta on palvelusektorin varassa. Rakentamisessa ja teollisuudessa työpaikkojen määrän ei ennusteta enää kasvavan.

Työmarkkinatilanteen synkkenemisestä on paljon merkkejä ilmassa. Nuorisotyöttömyyden lasku näyttää jo pysähtyneen. Alle 25-vuotiaita työttömiä on tällä hetkellä 30 000. Se on 10 000 enemmän kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä. Myös pitkäaikaistyöttömyyden tuntuva lasku on taittumassa. Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden osuus kaikista työttömistä on tasaantumassa noin 25 prosenttiin.

Työllisyyden kasvua rajoittaa jo tällä hetkellä työvoiman tarjonta. Myös rakenteellisen työttömyyden rajat ovat tulossa vastaan.

Suurimman haasteen työmarkkinoille tuo Suomen väestörakenne. Työikäisen väestön määrä kääntyy laskuun vuonna 2021. Työikäisten osuus kasvaa ainoastaan 65–74-vuotiaissa, joiden keskuudessa työllisyysaste on vain noin 11 prosenttia. Samaan aikaan työvoiman lukumäärä vähenee 15–54-vuotiaiden joukossa ikäluokkien koon pienenemisen vuoksi.

Kun työikäisen väestön väheneminen yhdistetään erittäin alhaiseen syntyvyyteen, on selvää, ettei Suomi saa tarvitsemaansa työvoimaa tulevina vuosikymmeninä. Väki loppuu yksinkertaisesti kesken.

Ainoa ratkaisu tilanteeseen on työperäisen maahanmuuton tuntuva kasvattaminen. TEM:n ylijohtajan Antti Neimalan mukaan tarve on useita kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia keskipitkällä aikavälillä.

Viesti kannattaa kuunnella tarkoin Säätytalolla. Koska työikäisen väestön määrä kääntyy laskuun jo tällä vaalikaudella, on tähän varauduttava hallitusohjelmassa.

Työlupien käsittely pitäisi saada selvästi nykyistä nopeammaksi. Myös suomalaisen koulutusjärjestelmän vetovoima pitää hyödyntää nykyistä paremmin. Suomeen on houkuteltava lisää ulkomaisia opiskelijoita, jotka voivat valmistumisen jälkeen jäädä tänne töihin.

Poliittisesti vaikein aihe on ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta. Sen mukaan viranomaiset arvioivat ensin osaajien saatavuuden Suomessa ja EU-alueella, mikäli yritys haluaa palkata työntekijöitä EU:n ulkopuolelta. Järjestelmä koskee suorittavan tason työntekijöitä.

Saatavuusharkinnan poistaminen voi olla todennäköiselle pääministeripuolueelle liikaa, mutta kansakunnan etu edellyttää vähintäänkin saatavuusharkinnan nykyistä tiukempaa rajaamista.

11

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Koittakaa nyt saada ne omatkin työttömät töihin.

    • Anonyymi

      Omia työttömiä on riittämiin, puhutaan kuitenkin työvoimapulasta ja pitäisi saada lisävoimaa ulkomailta.
      Kysehän on halpatyövoimasta, sitä tarvittaisiin. Meillä näitä maahanmuuttajiakin olisi jotka eivät liioin ole työllistyneet. Somaaleitakin meillä on ollut kymmeniävuosia ja he ovat heikosti työllistyneet.
      Suomessa on niinhyvä sosiaaliturva että Somaalikin nauttii vapaudesta ennenkuin lähtee likaamaan käsiään.
      Otammäen vaunutehdas valittelee kun ei saa päteviä hitsareita aikoo alkaa Venäjällä kouluttamaan työvoimaansa.
      Vaunutehtaallakin hitsarille maksetaan 12€/tunti ei sillä saa suomalaisia päteviä hitsareita työhön he menevät sinne missä heitä arvostetaan, myös palkassa.

      Suomeen halutaan tuoda halpatyövoimaa, jolla he eivät edes tule toimeen lisää haetaan sossusta. Ei tämmönen työvoimapolitiikka pidä Suomea pystyssä.

    • Anonyymi

      Sallassa ja muuallakin pitäsi määrätä työttömät töihin. Sallassakin on hirveä pula sosiaalipuolen työntekijöistä ja tilanne vain pahenee. Sosiaalipuolen työntekijät uupuvat rajun työpaineen alla, osa suunnittelee vaihtavansa alaa. Kunta on täysin sokea ko työvoimapulasta, ei saada työvoimaa on kunnan päälliköiden ainoa kommentti. Silläkö se työvoimapula loppuu, voi" saatava" tätä hommaa. Kaikki ulkomaalaiset ovat tervetulleita meille, nytkin töissä on monta ulkomaalaista, lisää tarvitaan koska noita Sallan työttömiä ei kuitenkaan saada töihin.

      • Anonyymi

        Eihän niitä ulkomaalaisia tarvi tilata rajojen ulkopuolelta. Helsinki ja Oulu luopuisivat niistä pientä korvausta vastaan.
        Nyt vain kunnan läheytö hukuttelemaan Saliaan. Pitäisi luvata heille jotan hyvää ja erikoista kuulemma ovat jotkut kovinkin vaativia.


    • Anonyymi

      Kirjoitukses on Plakiointi.
      Laises tyhjäntoimittajat jotka ei tee töitö kirjoittaa tällaista.jos Sallalisesetkin sossula elävät LAITETTAISIIN tekemään jotain korvausta vastaan..tuleehan se jokupäivä sekin.

      • Anonyymi

        Olen tehnyt töitä aina, joidenkin mielestä liikaakin. Vastuullani on muitakin kuin oma väki. Seuraan läheltä mm sosiaalipuolta koska tuttavia on töissä siellä. Nämä meidän työttömät eivät valitettavasti pysty oikeisiin, vastuullisiin töihin. Monet käyvät yrittämässä mutta nämä reppanat vain rasittavat lisää oikeita työntekijöitä. Mutta mitä näille työttömille tehdään. Onko oikein että Sallan kunnan osittain omistamassa hissiyhtiössä hissikapuloita antaa espoolaiset nuoret. Eivätkö meidän työttömät pysty edes siinä hommassa vastuuta kantamaan.


      • Anonyymi

        Voi jumal***ta miten heikosti osaat kirjoittaa.

        On tainnu koulut jäädä käymättä. Sivistymättömyytesi paljastaa, että sallalainen persureikähän se siellä örisee...

        Häpeä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi jumal***ta miten heikosti osaat kirjoittaa.

        On tainnu koulut jäädä käymättä. Sivistymättömyytesi paljastaa, että sallalainen persureikähän se siellä örisee...

        Häpeä!

        No tulihan se itekkin sieltä, eipä ole kuukausiin kuulunutkaan liioin mitään.
        Näinhän se on kyllähän jokainen halutessaan osaa kirjoittaa sen minkä näillä palstoilla tarvitaan.
        Mutta niinkuin joskus olen sanonut synnynnäisestä typeryydestä ei selviä koskaan.


    • Anonyymi

      Sallan tauti pitää pysäyttää!
      Pers-reiät käyttöön!

    • Anonyymi

      Sallaan syntyi alkuvuonna tammi-maaliskuussa 2 lasta, kuolleita oli muistaakseni 18. Sallasta vähenee väki lähes 100 henkeä vuodessa, jos mitään ei tapahdu kuihtuu salla pikkukyläksi. Suomen ainoa toivo on saada ulkomaalaisia lisää, paljon ja nopeasti. Persujen halla-aaho ymmärtää jo asian, kaikki puolueessa eivät ole tajunneet tilanteen vakavuutta. Kuka hoitaa meidän vanhukset ja muut hoitoa tarvitsevat, nytkin sallassa on raju puute sosiaali-alan työntekijöistä. Muillakin aloilla on pula työntekijöistä.

      • Anonyymi

        Juju onkin siinä mistä maahanmuuttajat tukevat, ja ovatko he turvapaikanhakijoita vai tulevatko he työn perässä. Jos Sallaan saadaan vaikka somaaleja saattaa mummojen takapuolet jäädä pyyhkimättä.
        Jos tulijat tulevat Aasiasta työn perässä tulevat asiakkaat tykkäämään, onhan heidän kulttuurinsa kuulu siitä kuinka he arvostavat venhempia ihmisiä.

        Olen samaa mieltä kanssasi Suomessa on vaikeata saada työvoimaa hoitoalalle palkkauksenkin takia. Ongelmia tulee ehkä ulkomaiseta auttaisivat he kun ovat tottuneet pieneen palkkaan, ja osaavat elää säästelijäästi, siihen se perustuu.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      28
      1387
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe