Ostaja seurailee tilannetta

Anonyymi

Olen ollut jo parin vuoden ajan ostamassa Joensuusta asuntoa. Muutamia hyviä käynyt katsomassa ja tehnyt jopa tarjouksia. Omaa pääomaa on säästettynä n. 10%, vaikka ensimmäiseen omaan asuntoon riittäisi 5%. Lainatarjous pankista on koko ajan valmiina.

Olen seurannut hintoja ja tarjontaa lähes päivittäin ja aina kun uusi potentiaalinen kohde tulee myyntiin niin siinä on hinta pahasti pielessä yläkanttiin. Muutamassa kuukaudessa hintaa tiputetaan jopa kymmeniä tuhansia euroja, mutta ei mene kaupaksi.

Muutamia asioita on olen tarkkaillut ja siinä on silmä kehittynyt. Neliöhinta jopa 30 vuotta vanhassa asunnossa saattaa olla jopa 3000€ vaikka todellisuus olisi 2000€ tai alle. Yhtiövastikse on toinen asia, koska se nostaa omalta osaltaan asumiskustannuksia. Tässä on hintahaitari melko suuri. Toisessa yhtiössä vastike voi olla 150€ kun toisessa se on 250€ vaikka asunnot olisivat toisiaan vastaavia.

Vuodesta 2008 asuntojen hinnat ovat LASKENEET täällä periferiassa, mutta pyynnöt ovat edelleen tuolta edellisen nousukauden ajoilta. Nyt keväällä 2019 asuntokauppa on hieman piristynyt, mutta vastaavasti itä-Suomessa asuntojen hinnat ovat romahtaneet tilastokeskuksen mukaan 15% joka on enemmän kuin missään muualla Suomessa.

Nyt pitkästä aikaa tuli vastaan kohde, jonka todella haluasin ostaa. Se hinta, minkä pystyisin maksamaan on n. 10% alempi pyyntöä. Harkitsin tarjouksen tekemistä, mutta sitten tulin toisiin ajatuksiin. Asuntojen hinnat jatkavat laskuaan ja nyt keväällä tullut romahdus vain kiihdyttää tätä. Jos jatkan vielä hetken vuokralla asumista niin saan koko ajan lisää säästettyä omaa pääomaa ja lainanhoitokustannukset laskevat, koska tarvitsee vähemmän lainaa. Nykyinen hallitus on myös vihjaillut muutoksia varainsiirtoveroon. Todennäköisesti se poistuu tai alenee. Nyt taitaa olla huonoin hetki ostaa vaan kannattaa heti odotella ja seurata miten tilanne kehittyy.

17

<50

Vastaukset

 • Kannattaa rohkeasti jättää aivan törkeän alhainen tarjous. Aloita esim. -60% tarjouksella ja tule sitten vastaan esimerkiksi 5%.

  Todennäköisesti myyjä on jo epätoivoinen ja tarvitsee kovasti rahaa. Voi olla että kannattaisi jättää vieläkin alempi tarjous. Välittäjähän on vain tyytyväinen jos joku tarjoaa jotain edes säälistä ja on todennäköisesti valmis keskustelemaan vaikka -70% tarjouksestakin. Nyt on tuhnuttelijan markkinat. Tili tehdään ostovaiheessa. Pää kylmänä nyt!

 • Aloittajan tarina on täyttä paskaa ,hupi ukko.

  Vai että jos jatkan vielä vuokralla asumista? voi vittu missä kolossa sinä asut?Sen pitää olla miltein ilmaista että kannattaa.

  Joensuussa asuntojen hinnat eivät ole romahtneet,odottele vaan ihan kaikessa rauhassa,mutta muista säästää kaksin käsin,varain siirto vero ??? odottele kaikessa rauhassa vaan.....ehkä siis ehkä voi jotain muutosta tullakin kymmennen vuoden sisällä,Onneksi sä oot tienannut hirveesti tuona aikana,ja pääset omaan kotiin eikö? hei haloo puupää,herää jo harhoistasi ja ota lääkettä.

 • Palsta pysyy aktivoituna kun "Ostaja seurailee tilannetta ja tekee aloituksia tekemisistään

 • O.K.

  Ei se ole keltään pois Tosiostajan odotellessa elämänsä asuntokauppoja vaikka loppuelämänsä.

  • Ei nyt loppuelämää kannata odotella kun on jo kaikki valmiina ostoa varten, mutta ehkä kannattaa odotella mitä tapahtuu varainsiirtoverolle ja lähtevätkö korot nousuun 2020 keväällä.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ei nyt loppuelämää kannata odotella kun on jo kaikki valmiina ostoa varten, mutta ehkä kannattaa odotella mitä tapahtuu varainsiirtoverolle ja lähtevätkö korot nousuun 2020 keväällä.

   Ihmettelen että miksi aloittaja odottelee varainsiirtoveron poistoa vuokralla? Näistä lähtökohdista olettaisin että kyseessä on ensiasunto, josta ei kuitenkaan varainsiirtoveroa makseta...

   Itse ostin 8 vuotta sitten. Tänä aikana korot on tulleet vain alaspäin ja pitkälti sen ansiosta asuntolaina kohta maksettu. Kyllä ketuttaisi maksaa 12 000€ vuokraa vuodessa ja vielä nousee joka vuosi.


  • Varainsiirtoveron vapautuksessa on tiettyjä ehtoja, jotka eivät tässä tapauksessa täyty, eli vero pitää maksaa. Vielä 10 vuotta sitten korot olivat 5% eli olet elänyt aika loistavia aikoja asuntovelallisena. Nyt on ennustettu että pitkä 10 vuoden nollakorkoputki on päättymässä ja korot lähtevät nousuun. 5% korkoja ei ainakaan heti nähdä, mutta 2% on jo hyvin mahdollinen.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Varainsiirtoveron vapautuksessa on tiettyjä ehtoja, jotka eivät tässä tapauksessa täyty, eli vero pitää maksaa. Vielä 10 vuotta sitten korot olivat 5% eli olet elänyt aika loistavia aikoja asuntovelallisena. Nyt on ennustettu että pitkä 10 vuoden nollakorkoputki on päättymässä ja korot lähtevät nousuun. 5% korkoja ei ainakaan heti nähdä, mutta 2% on jo hyvin mahdollinen.

   ...jatkan vielä, eli nykyinen lainatarve marginaalilla 0,7 joka voi ASP lainalle olla hyvinkin mahdollinen, lainan kustannukset olisivat 430€ /kk. Jos korko olisi 2% niin lainan kustannukset olisivat 510€ /kk ja 5% korolla jo 700€ /kk.

   Pitkä nollokorko on pumpannut asuntojen hintoihin ilmaa viimeisen kymmenen vuoden aikana, joka on nyt hiljalleen valumassa pois. Olen seurannut muutaman vuoden tilannetta ja esimerkkinä pyyntihinta on lähtenyt 148000€, josta sitä on tiputettu ensin 136000€, sitten 132000€ ja lopulta tippui lähelle 100000€. Alamäki on loiva, mutta pitkä. Jos myyjä odottelee "parempia aikoja" niin saa odotella aika pitkään. Ei ole tulossa toista Nokiaa, eikä uusia suuria ikäluokkia paiskimaan hommia niska limassa.

   Ihmiset siis kuvittelevat että on mahdollista pyytää edelleen edellisen nousukauden hintoja, mutta eipä vaan löydy ostajaa. Joka vuosi lähtöhinnat ovat tulleet alemmas ja alemmas. Vielä vuosi sitten oli tyypillinen lähtöhinta 117000€ ja tänä vuonna enää vain 104000€. Selvästi huomaa että käytetään välittäjän naputtelemaan exceliä. Parin vuoden kuluttua tällaisilla asunnoilla lähtöhinta on luokkaa 84000€

   Sellainen oli asuntokupla. Pallo täyttyi nopeasti humahtaen ja nyt se valuu hiljalleen tyhjäksi ärsyttävää ininää ja pärinää pitäen.


  • Jos valtio ei olisi puuttunut kuplan kasvamiseen niin se olisi ehkä vain jatkanut kasvuaan. Asuntolainan korkojen vähennykset poistettiin, vaadittava omavastuu nostettiin ensin 10% ja sitten 15%.

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nyt-se-huomattiin-pankissa-asuntokauppa-hyytyy-lisaa-ritakallio-markkinat-ovat-hiljentyneet/6c881369-dd32-4d7d-bd55-0dbdfbbe8a2b


  • Anonyymi kirjoitti:

   Jos valtio ei olisi puuttunut kuplan kasvamiseen niin se olisi ehkä vain jatkanut kasvuaan. Asuntolainan korkojen vähennykset poistettiin, vaadittava omavastuu nostettiin ensin 10% ja sitten 15%.

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nyt-se-huomattiin-pankissa-asuntokauppa-hyytyy-lisaa-ritakallio-markkinat-ovat-hiljentyneet/6c881369-dd32-4d7d-bd55-0dbdfbbe8a2b

   > Jos valtio ei olisi puuttunut kuplan kasvamiseen niin se olisi ehkä vain jatkanut kasvuaan. Asuntolainan korkojen vähennykset poistettiin, vaadittava omavastuu nostettiin ensin 10% ja sitten 15%.

   Minäkin kuvittelin taannoin, että omarahoitusosuuden avulla estetään kuplat.

   Huti meni. Sekä varainsiirtoveroa että omarahoitusosuutta koskevia vaatimuksia kierretään sujuvasti
   - siirtämällä osa kauppahinnasta erilliseen tonttivuokraan / tontin lunastusosuuteet
   - omarahoitusosuuden voi kuitata erillisellä vakuutuksella

   Lopputulos on vain entistä surkeampi. Korkeampi omarahoituksen osuus tekee 1. asunnon hankkimisen entistä vaikeammaksi (niille onnettomille, jotka eivät ole hiffanneet, miten sääntöjä voidaan kiertää).

   Ennen muutoksia oli tyypillistä, että asunnon myyntihinta oli 30-40 % velattomasta hinnasta. Nyt 10 % hinnasta on siirretty erilliseen tonttiosuuteen ja jäljelle jäävästä osastakin jopa 70 % yhtiölainaan, joten myyntihinta voi olla vajaat 30 % asunnon todellisesta hinnasta. Sekä yhtiölainasta että tonttiosuudesta maksetaan pelkkiä korkoja 2 ensimmäistä vuotta, minkä jälkeen alkaa lainojen lyhennys ja vastike pomppaa rajusti, pikkuasunnoissakin tonnin pintaan.

   Ihan selvästi on nähtävissä, ettei kaikki tajua, mihin sitoutuvat uutta asuntoa ostaessaan. Lisäksi on ollut kikkailijoita, jotka ostavat uuden, asuvat 2 vuotta lähes ilmaiseksi (vastikkeet tyyliin 200-250 €/kk, kun vastaava vuokrakämppä 800-900 €/kk) ja myyvät kämpän, kun lyhennykset alkavat. Nousevien hintojen aikaan kämpästä sai ~ostohinnan pois, joten halpaa asumista kikkailijalle ja musta pekka käteen 2. omistajalle.

   Jos kaupankäynti hidastuu, nämä kikkailijat ovat hyvin nopeasti kusessa ja sitten jää vastikkeita maksamatta ja sitten niitä kämppiä myydään joko tappiolla tai joudutaan ottamana haltuun -> kulut kaatuvat asuntonsa rehellisesti ostaneiden niskaan. Lisäksi pakkotilanteissa myynnit rupeavat painamaan hintoja alaspäin.

   Ihan perseelleen meni siis koko uudistus. Tonttivuokrilla kikkailut pitäisi kieltää välittömästi ja raja pitäisi asettaa myös yhtiölainen suuruudelle. Toisaalta omarahoitusvaatimuksen voi poistaa, kun ei se kuitenkaan toiminut. Antakoon pankki 100 % lainaa, jos haluaa, mutta omalla riskillään.

   Nykytilanteessa riskit on näiden yhtiö- ja tonttilainojen kautta kierrätetty muille asukkaille.


 • Olenkin ihmetellyt mikä hyypiö se pensasaidan takaa kyttäilee. Selvisi tämäkin, vaikka en tosin ole aikeissakaan myydä.

 • Mulla on valtava aisa, siks tartten asunnon.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.