Palkansaajan ostovoima nousee, jos palkkoja lasketaan

Anonyymi

Sipilän hallituksen kiky-sopimus oli oiva osoitus siitä, että kun palkkoja laskettiin, niin ostovoima nousi.

Kun palkkoja laskettiin, mm. siten, että pidennettiin työaikaa nostamatta ansioita ja samalla laskettiin verotusta johti siihen, että työntekijälle tuli enemmän rahaa käteen. Sen havaitsi jälkeenpäin viime joulukuussa, kun maassa oli ennennäkemättömän suuret veronpalautukset. Palkansaajat saivat rahaa käteen.

Siis palkkojen laskeminen samalla kun lasketaan veroja tuo pussiin enemmän rahaa.

Ostovoimaa tulee enemmän myös sen takia, että tuotteiden hinnat eivät nouse vaan saattavat jopa laskea. Samalla tai enemmällä rahalla saa enemmän. Jos kauppias joutuu maksamaan enemmän palkkaa, niin ruoan hinta nousee välttämättä.

Lisäksi palkkojen alentaminen, siis kiky-sopimus toi lisää työpaikkoja. Selvitysten mukaan työpaikkoja syntyi noin 16.000-40.000, joista nimenomaan työajan pidentämisen osuus oli 40%. Tällä hetkellä ns. pekkaspäiviä on edelleen noin 10. Ne on päiviä, joissa työnantajan pitää maksaa palkkaa, vaikka työntekijä ei tee mitään. Se ei ole oikein. Se on johtanut nollatuntisopimuksiin, alihankkijoiden käyttöön ja työpaikkojen siirtämiseen ulkomaille.

Se, että julkisella puolella leikattiin lomarahoja johtui liittojen hallitusten ja pomojen päätöksestä. He eivät halunneet lisätä työaikaa 24 tuntia vaan he päättivät korvata osan 24 tunnista lomarahaleikkauksella. Kuten jo aikaisemmin todettiin osa siitä palautui, kun veroja laskettiin samalla ja ihmiset saivat veronpalautuksia viime joulukuussa.

Palkkojen laskun voima on osoitettu monissa yrityksissä. Esimerkiksi Finnairin palkkojen alentaminen johti tuhansiin uusiin työpaikkoihin. Siis tuhansien ihmisten ostovoima kasvoi ja yrityksen kilpailukyvyn paraneminen varmistaa myös olemassa olevat työpaikat.

Päinvastainen toiminta eli palkkojen ja verojen kilpajuoksu johtaa työttömyyteen ja leikkauksiin. Jokainen prosentti palkkojen nostossa johtaa julkisen talouden, valtion ja kuntien tarpeeseen nostaa veroja tai leikata. Silloin leikataan koulutuksesta, vanhusten ja lasten hoivasta jne. Se ei ole mukava asia.

Vain työnantajat työllistävät. Kiky antoi työnantajille intoa investoita ja palkata uusia työntekijöitä. Tarvitaan uusi kiky ja paikallista sopimista, että saadaan 60.000 uutta työpaikkaa. Päinvastaiset puheet sotivat tosiasioita vastaan.

Palkkojen alentaminen samalla kun alennetaan veroja tuo lisää ostovoimaa. Päivastainen palkkojen ja verojen kilpajuoksu on turmion tie. Se on nähty.

15

<50

Vastaukset

  • No jo alotus .Jollei nosta palkkaa ollenkaa ei mene verookaan ja hevatti et sil tapaa sit rikastuu.Noit on ihan noit Ek juttui. Toi Häkämieski taase petailee palkkaneuvotteluja .Kertosivat ny mihin yrityksii ja kuink mont työpaikkaa synty Kikyttämäl. Kyl o pal puhei ,mut näytö o vähälaise.

   https://yle.fi/uutiset/3-10926770


 • Käytännössä ainakin jotkut työnantajat ulosmittasivat tuon TEOREETTISEN hyödyn muuttamalla palkan bonus-/palkkio-osuutta niin että käteen jäi todellakin entistä vähemmän rahaa!
  Tähän palkan bonus-osiolla kikkailuun PITÄÄ puuttua koska sillä ei ole osoittautunut olevan mitään yhteyttä kannustavuuden kanssa vaan se on pelkkä TYÖKALU työnantajille jolla palkkakustannuksia saadaan pudotettua ja kerättyä omistajille entistäkin enemmän voittoja työntekijöiden kustannuksella!!!

  TOIMIKAA AMMATTILIITOT !!!!

 • TA:n märkä uni on että kikytunteja vain lisätään ja näistä ei enää luovuta, liitot on niin korruptotuneita että tekevät seuraavassa sopimuksessa"torjunta voiton" missä kikyt poistuvat mutta siirtymäajalla sekä palkankorotukset jäävät nollatasolle.

  Katsokaapa vaan kun teitä kystaan taas linssiin.
  Ehkäpä olisi syytä perustaa uusi liitto joka alalle ja hylätä kaikki vanhat korruptoituneet kusettaja liitot.

 • Kikytunnit eivät enää jatku. Piste. Emme anna kyykytyksen jatkua. Työn tärkein peruspilari on että tehdystä työstä maksetaan palkka. Joka tunnista.
  Jos pekkaset poistetaan, päivittäinen työaika lyhenee 7,5 tuntiin.

  • Näinhän sitä aina -puhutaan- oikein uhmakkaasti mutta sitten kuitenkin taivumme ilman vastarintaa vaikka kuinka huonoihin "sopimuksiin". Korkeintaan puristelemme nyrkkiä taskussa, eniten vituttaa se minkälainen säälittävä nöyristelevä paskahousuvässykkä sitä olikaan, ei uskaltanut sanoa mitään vastaan vaan suostui herrojen perseraiskaamaksi ilman mitään vastustelua...


 • Aloittajan väite pitää kyllä aika hyvin paikkansa, hyvä esimerkki löytyy VR:ltä onnibussin vuoksi junalippujen hintoja pudotettiin josta surasi junien täyttyminen ja lisääntynyt liikevaihto eikä tarvitse ajella tyhjiä junia, kyllä usein vähemmän on enemmän.

  • Mutta tuossakin tapauksessa reagoitiin välttämättömään ei sinällään tehty mitään ennakoivasti. VR:n oli pakko reagoida jotenkin uuteen kilpailutilanteeseen, ja sattumalta? se olikin sellainen joka lisäsi asiakkaiden määrää. Yleensä tilanne suomessa on päinvastainen, asiakkaat vähenevät joten on nostettava hintoja joka taasen vähentää asiakkaiden määrää.

   Moniko oikeasti uskoo, että sama voisi tapahtua vaikkapa postin kohdalla.


 • Lukekaa aloitus uudelleen, tarkkaan ja ajatuksella.

 • Voitaisi alkuun kokeilla pienemmällä ryhmällä. Yritysjohto on kokoluokataan yrityksissä keskimäärin suhteessa työntekijäporaaseen sopiva kohde ryhmä tuohon. Poistetaan alkuunsa palkkiot ja puolitetaan palkat jos homma toimii katsotaan laajennusmahdollisuutta palkansaajaportaaseen.

  • Asenteesi on SAK-lainen asenne, joka lisää työttömyyttä.

   Vain yritykset työllistävät. Vain yritykset. Yrittäjä päättää siitä, mihin rahat käytetään. Jos investointeja ja sitä kautta työpaikkoja halutaan lisää, niin siihen ei riitä mitkään palkkatuet ja etenkään kikytuntien poisto. Kiky toi 16.000-40.000 työpaikkaa lisää ja siitä 40% oli nimenomaan työajan pidennyksen ansiota. Työnantajat saivat 2 tuntia lisää työtä jo maksetuista tunneista.

   Pekkaset pitäisi poistaa. Ne on kaikki maksettua työaikaa, jolloin työntekijä ei tee töitä. Kaksi vaihtoehtoa. Pidetään vapaata, josta ei makseta palkkaa tai sitten tullaan töihin, koska palkka on jo maksettu. Siitä oli kikyn 24 tunnin ajassa kyse.

   Aallon selitykset riistosta ja talkoista ovat paskapuhetta. Oikeasti jo maksettuja tunteja kaikki tyyni. Piste.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Asenteesi on SAK-lainen asenne, joka lisää työttömyyttä.

   Vain yritykset työllistävät. Vain yritykset. Yrittäjä päättää siitä, mihin rahat käytetään. Jos investointeja ja sitä kautta työpaikkoja halutaan lisää, niin siihen ei riitä mitkään palkkatuet ja etenkään kikytuntien poisto. Kiky toi 16.000-40.000 työpaikkaa lisää ja siitä 40% oli nimenomaan työajan pidennyksen ansiota. Työnantajat saivat 2 tuntia lisää työtä jo maksetuista tunneista.

   Pekkaset pitäisi poistaa. Ne on kaikki maksettua työaikaa, jolloin työntekijä ei tee töitä. Kaksi vaihtoehtoa. Pidetään vapaata, josta ei makseta palkkaa tai sitten tullaan töihin, koska palkka on jo maksettu. Siitä oli kikyn 24 tunnin ajassa kyse.

   Aallon selitykset riistosta ja talkoista ovat paskapuhetta. Oikeasti jo maksettuja tunteja kaikki tyyni. Piste.

   Miksi firma investoisi senttiäkään, jos sillä ei saa tuottoa? Aloitusviestissä oikein ilakoitiin, että kiky-tuntien avulla voitaisiin pienentää tuotteiden hintoja ja deflaation ilosanomaa. Miksi firma sitten investoisi, jos tuotteen valmistuksen kohonneita kuluja ei voi kompensoida hinnankorotuksilla. Investointirahat voisi samantien laittaa osinkoina omistajille, kun ne eivät tuota firman omassa kassassa. Ja oikeasti moniko firma oikeasti laski tuotteidensa hintoja kikyn ansioista? Epäilen vahvasti ettei se ole kovinkaan pitkä lista.

   Jostakin tuloverojen laskusta on aivan turha nostaa suurta ääntä. Jokainen tuloveroista saamatta jäänyt veroeuro kerätään jotenkin muutoin, jos ei muutoin niin joko palveluja heikentämällä ja/tai välillisiä veroja nostamalla.

   Lisäksi jotakin laskenallista ostovoiman nousua ei nyt oikeassa elämässä huomaa. Monellako oikeasti jää enemmän rahaa käytettäväksi verrattuna ennen kikyä verrattuna tähän päivään. Niin moni elämässä pakollisen hinta on vuosien varrella noussut enemmän kuin "palkankorotukset" veronalennuksineen. Ainoa tapa saada oikeasti enemmän rahaa taskuun on tehdä ylitöitä, ja paljon. Sekään ei joka paikassa onnistu, ja kaikki firmat eivät edes maksa ylitöistä vaikka sitä teetetään "liukumilla"/sisäänteoilla, jotka oikeasti ovat ylitöitä mutta niistä ei makseta lainmukaisia korvauksia.


 • Se on taas näköjään alkanut neuvottelujen lähetessä tuo työntekijä puolen pehmittäminen

  https://yle.fi/uutiset/3-10926770

  Pitää kattos luoda hyvät asetelmat että ei joudu luopumaan mistään ja että olisi saama puolella. Se on vaan nuo keskitetyt neuvottelut Ek kanssa ja työntekijäpuolen vlillä ilman Suomen yrittäjäliittoa vailla yleissitovuutta. Se nähtiin viimettekskin kun sovitut sopimukset ei pitäneet Suomen yrittäjien esittäessä päälle omat vaatimuksensa.

  https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/kiista-irtisanomisista-repi-tyonantajaleirin-kahtia-kiky-jatti-jalkeensa-haavan-joka-vuotaa-yha/

  https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/saklta-tyly-ja-eklta-valtteleva-vastaus-suomen-yrittajille/

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/261495-sipilalle-tukea-suomen-yrittajista-sitten-se-pulinat-pois-kavi-miten-kavi

  • Isänmaan etu ja järki!

   Hallituksen tähtäimessä on tuloerojen pienentäminen. Kiky pienensi tuloeroja merkittävästi. Tärkein asia oli työllisyyden paraneminen. Kikyn ansiosta syntyi työpaikkoja. Jokainen niistä kymmenistä tuhansista työttömistä, joka pääsi töihin, sai suuren ansion parannuksen. Sitäpaitsi kikyn suhteelliseen palkanalennukseen kuului veroalennus, minkä ansiosta jokaiselle jäi enemmän käteen.

   Hallituksen 50 euron korotus takuueläkkeeseen ei poista köyhyyttä eikä pienennä tuloeroja kuin nimeksi.

   Työllisyyden nostaminen yli 75%:n pelastaa palvelut ja pienentää tuloeroja tuntuvasti. Kaikki toimet sen eteen pitää tehdä. Uusi kiky on tarpeen. Puheet palkakorotuksista ja kiky-tuntien vähentämisestä on populistista (=valheellista) oman edun tavoittelua. Ei kansakunnan etu.


 • Päivänselvä asia on tähänkin saakka ollut, että pienemmästä tulosta maksetaan vähemmän veroa, millä tavalla se nyt sitten kenenkin ostovoimaan vaikuttaa, sillä kerran vuodessa tulevat veronpalautukset eivät kerro vielä yhtään mitään mistään ostovoiman kasvusta vain hetkellisestä kaupna nytkähtämisestä ennen vuoden vaihdetta ja nyttemmin ei edes sinä ajankohtaba.
  Onpahan vain yksi tapa manipuloida.
  Nämä napilla pelaamiset eivät tavallisen ihmisen elämään vaikuta yhtään mitään, kun pelkkä työpaikka ei niitä edellytyksiä yksinään tuo, siihen tarvitaan myöskin työnantaja jolla on palkanmaksuhalua ja niitä täällä meillä alkaa olla aika niukasti.
  Ja kun niitä ei ole, on turha olettaa kovin suuria kasvulukuja mihinkään , muuhunkaan kasvuun, yksittäiset keinottelurikastujat eivät koko maan talouteen vaikuta mitenkään, puhumattaka jatkuvasta byrokratian kasvattamisesta - vaikuttaa vai oikeanlaisten jäsenkirjan haltijoiden elintasoon, täysin veronmaksajien piikkiin.

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.