Matkailijan silmin terveiset kunnalle

Anonyymi

Ajelimme kesäloma reissulla lapissa.
Matkalla heräsi kummastus miten olette päästäneet keskustan niin ruokottomaan tilaan?
Luonto on kaunista, mutta purkuun joutavia rakennuksia näkymä täynnä.
Kemijärveltäpäin kun ajeltiin kohti sodankylää, niin jo ennen kunnantaloa oli usea ränsistynyt talo ja yksi puoliksi purettu talo..Apteekin vieressä ollutta metsänhoitoyhdistyksen? Rakennusta. Kaupungintalon jälkeen joku totaalinen hirvitys...vanha kauppa? Jonka jälkeen valkea omituinen rakennus torin laidalla...ja seo...huoh...sekin kamalassa kunnossa.
Toria vastapäätä valkoinen isotalo...kaupan jälkeen ruskea matala...rivitalo tai joku muu matala kyhäelmä. Tien varteen tämän jälkeen jäi joku kaksikerroksinen valkea rämä rakennus vasemmalla puolella
Eteenpäin ajaessa näistä oikealla ainakin yksi epämääräinen vanha lautakasa.
Nämä kakkki lyhyellä matkalla.
Miksi ihmeessä kauniista paikasta ei pidetä huolta ja kiinni vaan päästetään se tälläiseen kuntoon?
Eikö palokunta voisi polttamalla hävittää rakennukset ja kun ne on poltettu siivota jäljet pois.?
Kaunistuisi se kirkonkylä. Ei auta että tienpientareet ovat kiitettävän siistit, kun ränsistynyttä rakennusta peräjälkeen useita.
Tuli ihan surullinen olo tuosta näystä.

41

<50

  Vastaukset

  • Semmonen se oli jo v. 1979, kun piipahdin siellä työn merkeissä. Kerkesin jo tottua siihen, kun ainut maalitalo oli entinen säästöpankin talo. Silloin kaupungeista puhuttiinkin "maalikylinä", jonne tarvittaessa mentiin asioille Sitten kylästä tuli beigen värinen ja joku uskalsi maalata talon punaiseksi. Kuntaa johtava naiskööri (en tarkoita uutta kunnanjohtajaa) ei huomaa muuta kuin, että päiväkotia ei Pyhälle tule, ei tule Pyhälle päiväkotia. Ja muuttoliike kunnasta on jälleen vauhdissa. Junantuomat pilasivat perheidyllimme Pelkosenniemen.

   • Junantuomat?
    Eihän Pelkosenniemelle edes kulje mitään junia!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Junantuomat?
    Eihän Pelkosenniemelle edes kulje mitään junia!

    Ei niin! Ihan kaikki on munan tuomia vaan ei sitä ite hoksaa.


  • Eiköhän ne juonan tuomat ole tervetullutta uutta verta. Ei sisä siittoisuus hyvää tee. Ikääkin väestöllä jo alkaa olla.
   Ja tottuneet kuvaan, ei välitetä. Uudet silmät näkre paremmin. Voi olla myös niitä jotka tekevät. Paikalliset ei viitsi.

   • Vain Pyhälle on tullut itsensä työllistäviä asukkaita. Nämä tuovat veroja kuntaan ja työllistävät ison joukon kuntalaisia. Sen näki, kun aamuisin liikenne oli Pyhälle päin ja iltaisin takaisin. Monet eronneet löysivät Pelkosenniemen, josta sitten tulikin kunta, jossa oli eniten eronneita. Hyvin usein heidän matkansa sitten jatkui muihin kuntiin, kun Niemessä alkoi maa polttaa jalkojen alla. "Kierrätyskeskuskuksessa" viikonloppuna sitten muodostettiin uusia perhekombinaatioita eivätkä taksitkaan aina tienneet, mistä osoitteesta lapset piti hakea kouluun. Niemen kantaväestö oli ongelmatonta ja yhteistyö eri tahojen kanssa sujui hyvässä yhteisymmärryksessä.


  • Hyvää se etelänhedelmä on ei voi liikaa kehua.

  • Pysytään asiassa. Otsikko koski näitä kirkonkylän rötisköjä ja muutoinkin katukuvaa. Kyllä tekemistä riittää. Piha ja kiinteistön ulkokuva kuvaavat hyvin omistajaa. Autonromut kierrätykseen ja muut jätteet kaatopaikalle. Siitä se alkaa. Muutama piha ja tontti pilaa koko kirkonkylän julkikuvan.

   • Pyhällä ei ole rötisköjä. Miksi Pyhää vihataan ja on vihattu 40 vuotta. Eräskin päättäjä sanoi, että Pyhän herroille ei anneta markkaakaan, kun kyse oli Pyhän rakentamisesta ja sen infrasta päättäminen. Pyhä työllistää ja tuo kiinteistöveroja, joita ilman koko kuntaa ei olisi olemassa varsinkaan, kun Vuotosta ei rakennettu. Mikä sitten on tärkeintä Niemen päättäjille? Metsästysmaat ja silmitön halu päättää asioista oman edun mukaisesti.
    Mutta asiaan. Rötisköt kuuluvat Niemen katukuvaan ja kuvastavat hyvin sitä, mikä on tärkeintä kolmen koplalle.


  • Montako paikallista ihmistä pyhä työllistää?
   Kerrohan lukuina.
   Taitaa naapuri kunnat työllistää enemmän ja epäilempä, että kirkonkyläkin työllistää enemmän. Siis juuri niitä joiden vero eurot kilisee kassaan. Sesonki työntekijöiden osalta kilinä käy heidän omaan kuntaansa.
   En ole missään muualla kuullut olevan kunnan syrjäkylää joka yrittää kahmia kaiken. Niemellä on ahne pyhä jossa asuu faktan ja fiktion sekoittavaa porukkaa.

   • Kirkonkylä työllistää vain julkisen sektorin kautta. Valtion ja kunnan rahoilla palvelee toinen toistaan. Onhan toki Sammelin baari. Muita en nyt muistakaan. Katsokaa vaikka veroluettelosta. Kärjessä on lääkäri, sitten muutama aineenopettaja ja sitten luokanopettajat. Muiden tulot ovat mitättömiä. Mutta Pyhän kiinteistöverot kelpaavat kyllä kunnalle. Kuntalaiset itse eivät elätä itseään.


   • Laskeppa moniko kunnan palkkalistoilla oleva hyvätuloinen jättää veroeuronsa tänne.. tai yleensäkkään palkkalistoilla oleva. Hah.


  • Kyllä kunta on panostanut pyhään ja paljon on annettu yrittäjille laskuja anteeksi.Tällä hetkelläkin kunta on saamassa vuokratuloja jotka on rästissä eräällä etelän yrittäjältä.Minäkin tuen pyhän yrittäjiä käymällä Sporttibaarissa, Huttu Uulassa ,Callessa ja Hipussa. Sammaa voin kyllä sanoa kirkon siisteydestä,parannettaavaa on rotiskoja riittää mutta net ovat yksityi, omistukseesa paitsi vanhan koulun asuin rakennus.
   Entinen pyhäläinen

  • Nyt täytyy kysyä, että eikö Pelkosenniemellä ole kunnalla järjestyssääntöjä joissa luetellaan kaava alueen osalta miten elellä?
   Kyllä täällä etelässä on sellaiset ja niissä tosiaan on mm. Niinkin yksin kertaisia ( siis mitkä jokaisen pitäisi muutenkin tajuta) sääntöjä kuin mekkalointia ei saa olla klo 22 jälkeen, nurmikot täytyy olla leikattuna kesällä, pihan siisteydestä ylipäätään on säädetty. Ja voidaan kiinteistön omistajaa lähestyä uhka sakolla jos talo tai sen piha-alue ei näiden sääntöjen mukainen ole.
   Ja kyllä, kodkee omakotitalo asujia/kiinteistöjäkin.

   Ei kuulu kyllä alkuperäiseen viestiini, mutta viestejä luettuani heräsi kysymys.
   Tuolla joku kun syytteli toisaalta muuttaneita siitä kunnan nyky tilasta niin asuuko niitä nyt siellä keskustassa vai pyhällä?
   Ja toisaalta muuttaneetko teillä on vallaan kahvassa?
   Ja sitten heräsi myös sellainen mietintä/tulkinta, että ilmeisesti sinne ei toisaalta muuttaneita kauheasti haluta/kaivata?
   Turistina ainakin jäi ihan hyvä olo, kun siinä kaupassa käytiin ostoksilla.
   Palvelu oli hyvää ja valikoima yllättävän laaja.

   • Kuntien järjestyssäännöt ovat erilaisia ei ole vain yhtäainoaa joka on lakiin kirjattu. Toisen omaisuus on toisen ja vaikka uhkasakkoja lähetetään on omistajan varattomuus sellainen jolle kunta ei voi yhtään mitään.


  • Aloittajalle kiitos kysymyksen esittämisestä - jälleen kerran. On vain niin surullinen asia, että toisten omistamia kiinteistöjä ei ole millään lupa mennä korjaamaan saati purkamaan. Monien rötisköjen omistajat ovat tiedossa, mutta he eivät sieltä muualta enää halua mitenkään olla tekemisissä jälkeensä jättämiensä roskien kanssa tekemisissä. Kymmeniä kehoituksia ja uhkasakkoja on lähetetty - turhaan. Arvapaa vain, miten meillä täällä ihan hyvin viihtyvillä silmiä särkee nämä rötisköt. me, jotka muutoin asumme pysyvästi Niemessä, pidämme pihamme siisteinä, samoin tienvieret.

  • Kyllä meillä on omia ja muualta tulleita heittiöitä.Vanhat kaupat ei ole niemiläisten omistamia.

  • Eikö niitä rötisköjä voi omistajan piikkiin hävittää jos on uhkasakkojakin lähetetty?
   Kai kunnalla joku oikeus sentään on pitää homma siistinä?
   Nyt tutkimaan joka porsaanreikä ja lukemaan miten muualla nämä saadaan haltuun ja kuriin.

  • Aloittaja puhuu ihan soopaa kesälomareissusta. Kyllä olet ihan paikallinen kirjoittaja et erotu näistä muista tyylillisesti mitenkään.

  • Niinpä, samasta asiasta aloitin pari vuotta sitten "Pelkosenniemen rumin kylä on kirkonkylä", ehkä joku tuolloin myös reagoi ihmisten näkemyksiin ja ohi kulkiessa oli jotain parannusta havaittavissakin. Ihan hävettää, pyydänkin vieraani kulkemaan joko Suvannon tai jonkun muun syrjäkylän kautta suoraan Kemijärvelle tai Sodankylään, nk. kantatieltä kun on helppo poiketa ja ohittaa kirkonkylä; paitsi jos on menossa Savukoskelle, tulisiko tuolloin kiertää Sallan kautta.

   • Lompsi jänkää pitkin, ei näy rötisköjä.


  • Hei vaan.
   En ole paikallinen, enkä kotoisinkaan sieltä päin.
   Näinkö siellä ollaan vihamielisiä muualla asuvia kohtaan sekä näemmä myös muualta muuttaneita kohtaan.
   Omituista porukkaa. Kyllä muualla vähintään matkailijat ovat tervetulleita. Ja mikäli kylä kuolemassa, sinne halutaan lisää ihmisiä.
   Mutta ilmeisesti Pelkosenniemi on poikkeus.

   • Tänne tuleekin nämä maailmanparantajat, jotka tietävät miten täällä pitää elää. Meillä on ollut hyviä kunnanjohtajia, mutta eivät ole viihtyneet pitkään. No vaikkapa nyt ... tai ...


   • Voi kun tänne laittaisivat tyytyväisetkin ihmiset viestejä! Kun nimenomaan muualta muuttaneet antavat sitä kiitosta kuinka hyvin heidät on otettu vastaan ! Kylällä kulkiessa on tultu juttelemaan ja kyselemään kuulumisia ja mistä ovat muuttaneet tänne? Pieni kylä, huomataan heti uudet asukkaat! Tarjottu apua ja kerrottu, mitä mahdollisuuksia täällä on esim. vapaa-ajan juttuja! Moni on myös sanonut, että täällä on paljon pieneksi kyläksi toimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin! Tottakai joka paikassa on niitä pokkeuksiakin, mutta heidän kanssakin on pärjätty! Kiitetty myös palveluja! Tuskin täällä on sen omituisempaa porukkaa, kuin muuallakaan! Sehän riippuu myös siitä, miten kohtaat itse toisen ihmisen, oletko jo valmiiksi ennakkoluuloinen, millainen on pelkosenniemiläinen? Anna kaikille mahdollisuus, tule puolitiehen vastaan!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Voi kun tänne laittaisivat tyytyväisetkin ihmiset viestejä! Kun nimenomaan muualta muuttaneet antavat sitä kiitosta kuinka hyvin heidät on otettu vastaan ! Kylällä kulkiessa on tultu juttelemaan ja kyselemään kuulumisia ja mistä ovat muuttaneet tänne? Pieni kylä, huomataan heti uudet asukkaat! Tarjottu apua ja kerrottu, mitä mahdollisuuksia täällä on esim. vapaa-ajan juttuja! Moni on myös sanonut, että täällä on paljon pieneksi kyläksi toimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin! Tottakai joka paikassa on niitä pokkeuksiakin, mutta heidän kanssakin on pärjätty! Kiitetty myös palveluja! Tuskin täällä on sen omituisempaa porukkaa, kuin muuallakaan! Sehän riippuu myös siitä, miten kohtaat itse toisen ihmisen, oletko jo valmiiksi ennakkoluuloinen, millainen on pelkosenniemiläinen? Anna kaikille mahdollisuus, tule puolitiehen vastaan!

    Pokkeus, tule alas puusta.


   • Millainen on pelkosenniemeläinen? Niin olisi parempi kysyä millainen on junantuoma. Niistä on vain harmia. Paras olisi kun heitä ei olisi. Meille kelpaa vain niemeläiset ja saulaiset.


   • Kyllä näin on.Pyhän alue on kuin kirous näille kolmelle neljälle kairankulkijalle.Eivät halua mitään uudistuksia Pyhän alueelle.Vain omiin kyliinsä.Lainarahalla rakentavat ,kymmenien vuosien lainataakka on kuntalaisten harteilla näiden ansioista!!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Millainen on pelkosenniemeläinen? Niin olisi parempi kysyä millainen on junantuoma. Niistä on vain harmia. Paras olisi kun heitä ei olisi. Meille kelpaa vain niemeläiset ja saulaiset.

    Ristiin on naitu vuosisatoja sen huomaa..


  • Pelkosenniemessä on varmaan siksi osa muualta muuttavia vastaan kun pelkäävät, että ne vievät heiltä kaikki naiset/miehet.
   Niemessä kun pyöritään piirileikin tavoin kuka kenenkin kanssa maaten.
   Uusi veri joukossa tietäisi kilpailua.
   Katkeroitunutta väkeä on paljon.
   Nehän ne pilaa sitten koko kylän maineen laukoessaan tyhmyyksiään.
   Kyllä täällä on kelpo väkeäkin, niitä jotka eivät päivät istu valittamassa ja illat kalja pullo kädessä.
   Se vain on harmi, että moni lähtee pois, syitä en tosin ihmettele.

   • Vaikea se on lisääntyä vanhojen vaikka kuinka petais ja makaisi.Ei tapahdu mitään. Nuoriahan ei pahemmin ole,kun vanhat vie kaikki työpaikat, ei se aina vanhassa vara ole parempi .


  • Eikös sinne pyhälle ole tullut vaikka mitä ja miljöö siistimpi kuin kirkolla?
   Mitä sknne vielä pitää saada. Ahnetta porukka. Muistakaa että sen sivukylä, ei keskusta!
   Ja sen kyllä huomaa että niemeläiset on kaikki sukua keskenään moneen suuntaan. Tulee käymään kuin aikoinaan Tutankhamonille ...samasta syystä koko homma lyyhistyy ja kuolee.
   Junan tuomia? Eihän tänne edes juna kulje!
   Varmaan olisi syytä kuunnella mitä ne neuvoo mitenkin tekemään. Paikallisista kun ei tekijöiksi ole ollut! Näkeehän tuon missä pisteessä koko paikka on.
   Ja sitähän ne pelkää, että vievät naiset ja mihet nuo etelän herkut. Kuten tuolla jo yksi kirjoittaja paljastikin vertauksellaan, että käärme on luikerrellut paratiisiin ja perheidylli särjetty. Viittaa suoraan tuohon.

   • En kyllä tarkoittanut mitään triangelidraamaa, vaan käärme on luikerrellut päättäviin elimiin, johon analogia mielestäni hyvin sopii. Kantaniemeläiset tai noh... On sielläkin käärmeitä, jotka ovat lähteneet mukaan kyykerhoon. He tuntuvat tietävän ja vain he mikä on parasta niemeläisille. Kyykäärme on tunkeutunut perheitylliimme.


  • Kyllähän se on niin, että Pyhä menee eteenpäin kuin juna ja Pelkosenniemen kirkonkylä taantuu entisestään. Sitä ei pelasta edes koulu. Luulisi tämän tosiasian ymmärtävän katselemalla vähän ympärille. Sitä on turha yrittää estää ja hidastaa. Kunnan ainoa mahdollisuus on kehittää ja satsata Pyhään matkailuun. Siitä riittää elinkeinoa ja hyvinvointia koko kuntaan. Koulujakin voisi olla kaksi yhden sijasta. Tietenkin pienempänä. Toinen kirkonkylään ja toinen Pyhällä. Kylkeen päiväkodit. Pyhälle yrittäjärahoituksen tukemana liikuntahalli. Vrt. Ylläs.

  • No mitä sitten, eikös se ole hyvä että pyhä menee eteenpäin. Lapsellista vertailla kylään, ei kai voi olettaakkaan että se kehittyisi samaa rataa.

   Pyhä on pyhä ja kylä on kylä. Niin saa ollakin. En ymmärrä miksi niitä edes pitää vertailla. Ei voi olettaakkaan, että koko kunta kehittyy samalla tavalla joka suunnasta. Ei kehity missään muuallakaan.

   Pyhä ja kylä ovat kaksi eri asiaa jotka sijaitsevat saman kunnan alueella. Toinen kuntakeskus kuntalaisille ja toinen matkailukeskus matkailijoille eli muualta tuleville. Miksi vertailla ääripäitä?

  • Komia jokivarsi ja muutama hieno perinnetalokin. Ei muutako vaikka veepeekoo posauttas ne autiot täyshomeiset rötisköt pois niin jopa raikaistuisi raitti.

   • Ei niitä luvatta mennä polttamaan. Ja sen jälkeen on loppujätteen kuljetus kaatopaikalle. Kuka sen maksaa? Nämä rötisköjen omistajat ei ainakaan siihen ala.
    Näkeehän sen Kemijärveltä päin niemeen saavuttaessa ,sinne jäi ja sai jäädä yksi jätekasa.Tervetuloa kyltti !


  • No...eikö olis joku sopiva uuden vuoden raketti tai muu mikä vahingossa osuis rötisköön yks kerrallaan mystisesti ja myös sellaiseksi jäisi?
   Tarpeeksi hyvin kun hiiltyy niin ei tarvii korjailla paljoa jälkiä. Vähemmän se kunnalle maksais kun se missä maineessa rötisköjen takia on.

  • Olen moneen kertaan nähnyt että kairalassa asuu aaseja

   • Hoosiannaa vaan sulle hienosta kommentista.


   • No niinpä! Tosiasia tämä.Mainostavat, että tulkaa katsomaan aaseja.Siellä tosiaan on aaseja ! Kunnan ainoat asuu siellä,en ainakaan ole kuullut muualla olevan


   • Anonyymi kirjoitti:

    No niinpä! Tosiasia tämä.Mainostavat, että tulkaa katsomaan aaseja.Siellä tosiaan on aaseja ! Kunnan ainoat asuu siellä,en ainakaan ole kuullut muualla olevan

    Niinpä tosiaan sanovat ja näyttävät sitten tulijalle peiliä.


   • Ovappa tosi härskejä siellä.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vainaja löytyi Räskin hiekkakuopalta

   Poliisi epäilee murhaa. Saapa nähdä poistetaanko tämäkin keskustelunavaus.. täytyy sanoa että palstalla on varmasti Suomen typerin moderointi.
   Kotka
   42
   2103
  2. Stefu haki eilen Isabellan Hankoon

   Ovat nytkin siellä. Martina ei sitten sinne päässyt.. Martinahan Menaisissa sanoi, hän aikoo yhä siellä käydä... ilmeisesti Hangossa myös Sofia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   1870
  3. Sofia juhlimassa kavereiden kanssa

   Sofia nähty juhlimassa tämän illan aikana eri puolella Helsinkiä ilman Stefua. Onkohan tullut jo ryppyjä rakkauteen?
   69
   1510
  4. Nyt on kyllä Soffa juubassa

   Ihan känninen postaus. Partsielämää jee...alamäki vai putki
   27
   845
  5. Ulosajot Äänekoskella

   Yöllä kolmas ulosajo äänekoskella putkeen. Kolmas kerta toden sanoi,nyt lähti henki.
   Äänekoski
   35
   823