Tekniikan ongelmat - apua?

Anonyymi

Olen harjoitellut kroolia pari vuotta, eikä vieläkään ala sujua. Kävin lyhyen tekniikkakurssin, ja olen menossa uudelleen. Ongelmia on kai melko paljon, joita olen onneksi oppinut havainnoimaan itsekin. Aiemmin kurssilla ohjaaja huomioi, että potkin liian tiheään/ kovaa. Tämä on yhä ongelmana, tuntuu että hitaammin potkien alan upota. Luontainen potkurytmini on hyvin tiheä, ja siksi hengästyn heti. En oikein osaa uida kroolia hitaasti.

Ydinongelma lienee se, että jos yritän kiinnittää tekniikkaan huomiota, uinnin rakenne hajoaa ja hengästyn. Jaksan vain 20-30m ja on siirryttävä rintauintiin (joka myös tekniikaltaan virheellistä). Rintauinnissa en pysty potkimaan oikein, selkä kipeytyy ja olen hidas. Minun on vaikea löytää siitäkään teknisesti hajoamatonta rytmiä, jos yritän uida kovaa.

Kroolissa pystyn parantamaan hapenottokykyä, koska sitä voin uida kovaa edes tuon puoli allasta. Rintauinnissa olen teknisesti niin hidas, etten välttämättä hengästy (hengitän välillä vain joka toinen kerta kasvojen ollessa ylhäällä). 50m allas menee parhaimmillaan 22-23 vedolla, aikaa en ole koskaan ottanut. Kuntoni ei tällä hetkellä ole kovinkaan hyvä. Uinticooper menee "pää veden alla uiden" virheellisellä tekniikalla noin 380-400m/ 12 min. Jos uin pää vedenpinnan yläpuolella, nopeus n. 420-450m/12 min. Kroolissa en ole ottanut cooperia, kun en jaksa uida sitä putkeen edes tuota 400m matkaa. Jaksan hyvin uida ru 2 tuntia/ 4 km ilman muuta taukoa kuin vessakäynti ja juon vettä samalla. Jos tankkaisin jotain energiaa, jaksaisin pitempäänkin.

Olen vaihtanut harjoitustekniikkani aivan täysin. Käyn nykyisin myös salilla uinnin lisäksi, ja olen vähentänyt uintia. Aiemmin uin aina 2h kerrallaan, nyt vain tunnin mutta se sisältää noita äärimmilleen vietyjä piikkejä kroolilla, jolloin hengästyn todella paljon. Pahimmillaan sormet/ kädet ja jalkaterät "puutuvat/ pistelevät" eli niihin ei kai riitä enää verta kun suoritus on liian raju nykyiseen kuntooni nähden. Sydänvaivoja ei ole, ja se on ihan tutkittukin ettei ole mtn angina pectorista tmv. Onko silti normaalia, että maksimisuorituksessa "veri pakenee raajoista"?

Millä tavalla minun pitäisi edetä? Keskitynkö vain uimaan kroolia omalla tyylilläni, enkä yritä hioa tekniikkaa? Ja vasta kun uinti on rentoa, alan panostaa tekniikkaan? Tällä tavalla saisin uitua pitempäänkin kuin puoli allasta-altaanmitan.. Vai jatkanko yhä itseni piiskaamista täydellisen tekniikan metsästäjänä, siitäkin huolimatta että treeni on tyyliä "30m täysillä kroolia ja loput ru"?

Nykyisen kroolin tekniikan pulmia: ovat ainakin liian syvällä uiminen/ sukeltaminen käsivetojen aikana, sekä liian tiheät potkut = jalat väsyy pian. Ja uppoamisen tunne, jos potkin hitaammin. Varmasti myös keskivartalon lihakset kadoksissa, kun meinaa upota? Alussa vartalo kiertyi aivan liikaa, mutta se alkaa olla lähes hallinnassa.

Plussaa: kasvot pysyy luonnostaan pohjaa kohti, pään/ niskan asento hengittäessä (aina oikealta) hyvä ja alhaalla, ei mene koskaan vettä henkeen, käsivedoissa saan hyvin otteen veteen ja yritän myös kiinnittää voimalla ylöstyöntöön huomiota.

Selkävaivojen vuoksi lääkäri neuvoi ostamaan räpylät. Ne on nyt hankinnassa, mutta mitkä on parhaat mun pulmia ajatellen? Ajattelin lyhyitä ja leveitä. Olen joskus kokeillut pitkiä, ja sekä pohkeet että jalkaterän lihakset kramppasi heti.

En ole koskaan harrastanut kilpauintia, enkä ole minkään seuran jäsen. Uinti on kuitenkin minulle "elämäntapa" ja ainoa sopiva aerobinen liikuntalaji.

Kiitos, jos joku osaisi neuvoa minua! <3

1

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Todennäköisesti jännität liikaa, heilut vedessä liikaa ja hätiköit. Opettele olemaan ensin vatsallaan kellunnassa kädet suorana edessä. Ja siitä lähdet hitaasti ottamaan tuntumaa käsivedoilla. Seuraavaksi opettelet liukumaan kyljelläsi samalla kun rauhassa otat henkeä sivulta. Potkuja riitää yksi per käsiveto - näin moni 1500m uimari ja triathlonistikin ui.

      Uinti ei ole mikään voima ja tsemppilaji. Se on notkeutta, rentoutta ja veden vastuksen hyväksymistä ja sen läpi liukumista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe