Aihe

Tekniikan ongelmat - apua?

Anonyymi

Olen harjoitellut kroolia pari vuotta, eikä vieläkään ala sujua. Kävin lyhyen tekniikkakurssin, ja olen menossa uudelleen. Ongelmia on kai melko paljon, joita olen onneksi oppinut havainnoimaan itsekin. Aiemmin kurssilla ohjaaja huomioi, että potkin liian tiheään/ kovaa. Tämä on yhä ongelmana, tuntuu että hitaammin potkien alan upota. Luontainen potkurytmini on hyvin tiheä, ja siksi hengästyn heti. En oikein osaa uida kroolia hitaasti.

Ydinongelma lienee se, että jos yritän kiinnittää tekniikkaan huomiota, uinnin rakenne hajoaa ja hengästyn. Jaksan vain 20-30m ja on siirryttävä rintauintiin (joka myös tekniikaltaan virheellistä). Rintauinnissa en pysty potkimaan oikein, selkä kipeytyy ja olen hidas. Minun on vaikea löytää siitäkään teknisesti hajoamatonta rytmiä, jos yritän uida kovaa.

Kroolissa pystyn parantamaan hapenottokykyä, koska sitä voin uida kovaa edes tuon puoli allasta. Rintauinnissa olen teknisesti niin hidas, etten välttämättä hengästy (hengitän välillä vain joka toinen kerta kasvojen ollessa ylhäällä). 50m allas menee parhaimmillaan 22-23 vedolla, aikaa en ole koskaan ottanut. Kuntoni ei tällä hetkellä ole kovinkaan hyvä. Uinticooper menee "pää veden alla uiden" virheellisellä tekniikalla noin 380-400m/ 12 min. Jos uin pää vedenpinnan yläpuolella, nopeus n. 420-450m/12 min. Kroolissa en ole ottanut cooperia, kun en jaksa uida sitä putkeen edes tuota 400m matkaa. Jaksan hyvin uida ru 2 tuntia/ 4 km ilman muuta taukoa kuin vessakäynti ja juon vettä samalla. Jos tankkaisin jotain energiaa, jaksaisin pitempäänkin.

Olen vaihtanut harjoitustekniikkani aivan täysin. Käyn nykyisin myös salilla uinnin lisäksi, ja olen vähentänyt uintia. Aiemmin uin aina 2h kerrallaan, nyt vain tunnin mutta se sisältää noita äärimmilleen vietyjä piikkejä kroolilla, jolloin hengästyn todella paljon. Pahimmillaan sormet/ kädet ja jalkaterät "puutuvat/ pistelevät" eli niihin ei kai riitä enää verta kun suoritus on liian raju nykyiseen kuntooni nähden. Sydänvaivoja ei ole, ja se on ihan tutkittukin ettei ole mtn angina pectorista tmv. Onko silti normaalia, että maksimisuorituksessa "veri pakenee raajoista"?

Millä tavalla minun pitäisi edetä? Keskitynkö vain uimaan kroolia omalla tyylilläni, enkä yritä hioa tekniikkaa? Ja vasta kun uinti on rentoa, alan panostaa tekniikkaan? Tällä tavalla saisin uitua pitempäänkin kuin puoli allasta-altaanmitan.. Vai jatkanko yhä itseni piiskaamista täydellisen tekniikan metsästäjänä, siitäkin huolimatta että treeni on tyyliä "30m täysillä kroolia ja loput ru"?

Nykyisen kroolin tekniikan pulmia: ovat ainakin liian syvällä uiminen/ sukeltaminen käsivetojen aikana, sekä liian tiheät potkut = jalat väsyy pian. Ja uppoamisen tunne, jos potkin hitaammin. Varmasti myös keskivartalon lihakset kadoksissa, kun meinaa upota? Alussa vartalo kiertyi aivan liikaa, mutta se alkaa olla lähes hallinnassa.

Plussaa: kasvot pysyy luonnostaan pohjaa kohti, pään/ niskan asento hengittäessä (aina oikealta) hyvä ja alhaalla, ei mene koskaan vettä henkeen, käsivedoissa saan hyvin otteen veteen ja yritän myös kiinnittää voimalla ylöstyöntöön huomiota.

Selkävaivojen vuoksi lääkäri neuvoi ostamaan räpylät. Ne on nyt hankinnassa, mutta mitkä on parhaat mun pulmia ajatellen? Ajattelin lyhyitä ja leveitä. Olen joskus kokeillut pitkiä, ja sekä pohkeet että jalkaterän lihakset kramppasi heti.

En ole koskaan harrastanut kilpauintia, enkä ole minkään seuran jäsen. Uinti on kuitenkin minulle "elämäntapa" ja ainoa sopiva aerobinen liikuntalaji.

Kiitos, jos joku osaisi neuvoa minua! <3

1

<50

  Vastaukset

  • Todennäköisesti jännität liikaa, heilut vedessä liikaa ja hätiköit. Opettele olemaan ensin vatsallaan kellunnassa kädet suorana edessä. Ja siitä lähdet hitaasti ottamaan tuntumaa käsivedoilla. Seuraavaksi opettelet liukumaan kyljelläsi samalla kun rauhassa otat henkeä sivulta. Potkuja riitää yksi per käsiveto - näin moni 1500m uimari ja triathlonistikin ui.

   Uinti ei ole mikään voima ja tsemppilaji. Se on notkeutta, rentoutta ja veden vastuksen hyväksymistä ja sen läpi liukumista.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   12009
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   296
   5808
  3. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   87
   4299
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   96
   3330
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   186
   2220