"Perhepinnarit"

Vielä 60-luvulla, mutta varsinkin sitä ennen, yleinen moraali edellytti, että miehen täytyi ottaa tyttö vaimokseen, jos olivat saamassa lapsen. Se oli kunniallisen miehen ehdoton velvollisuus. "Susipareja" oli harvassa, mutta he olivatkin laajalle tunnettuja.

Yleensä naiset suostuivat mielellään avioon, koska avioton lapsi oli SUURI häpeä ja taloudellinen katastrofi, mutta jos päätyi naimisiin, asia oli pois pyyhitty. Suuri osa morsiamista olikin raskaana. Myös laittomia abortteja tehtiin paljon, samoin laillisia, mutta piti mennä läpi tiukan ja häpäisevän seulan, jos ylipäänsa sai siihen luvan.

Jos mies ei noudattanut kunniavelvollsisuuttaan mennä naimisiin, tai ainakin maksanut elatusavustusta, joutui työlaitokseen, joka oli vankilaa hiukan alempi muoto. Tällaista miestä nimitettiin "perhepinnariksi".

E-pillereitä ei ollut, ja kortongit olivat epäluotettavia ja vaikeasti saatavia, joten molemminpuolinen seksivietti johti usein raskauteen siitä huolimatta, että tytöt koettivat teeskennellä viimeiseen asti vaikeasti tavoiteltavaa. Yleisin ehkäisymenetelmä oli keskeytetty yhdyntä eli "oltiin varovaisia".

DNA:ta ei osattu vielä sekvensoida, joten laki elatusavusta ei tarkoittanut todellista isyyttä, vaan sitä, että oli ollut sukupuoliyhteydessä suunnileen sikiämisaikaan naisen kanssa. Todisteena oli naisen kertomus. Jos tyttö oli ollut yhdynnässä usean kanssa, sellaistakin sattui, hän valitsi isäksi varakkaimman, ja tuomioistuin totesi hänet isäksi.

Koko yhteiskunnan elintaso oli matala, ja nuorten miesten usein vielä matalampi, joten ei voinut maksaa vuokraa isosta asunnosta, saati maksaa elatusavustuksia. Matka jatkui työlaitokseen. Sosiaaliavustuksia ei jaettu.

Monet ihailevat entistä aikaa. Ei ole enää tietoa, millaista se oli. Kumpaa sukupuolta houkuttelee mennyt enemmän?

18

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin että naisen velvollisuus oli mennä naimisiin vaikka millaisen kusipään kanssa. Onneksi ei enää ole noin.

      • 1960-luvulla ja varsinkaan sitä ennen ei muuten pahemmin tehty laillisia abortteja. Laittomia sit sitäkin enemmän, ja se koituikin monen naisen kohtaloksi.


      • Itse asiassa nainen oli niin epätoivoisessa tilanteessa, että hän oli paljon halukkampi naimisiin kelvottomankin miehen kanssa, kuin nykysiskot konsanaan. Hyvin usein nainen halusi naimisiin, mies kartteli. Nykyisin ei voi edes parhaalla tahdollaan kuvitella, kuinka haukkaita siskot olivat naimisiin.

        Yleinen poru olikin silloin, miten miehet ovat haluttomia naimisiin. Vaikea kuvitella nykyisin, että tämä oli silloin suuri ongelma. Nykyisin on taloudellisesti edullisempaa nauttia yksinhuoltajan sosiaalitukia ja antaa miehelle lemput ja katsella parempaa.


      • pitkätukka-68 kirjoitti:

        1960-luvulla ja varsinkaan sitä ennen ei muuten pahemmin tehty laillisia abortteja. Laittomia sit sitäkin enemmän, ja se koituikin monen naisen kohtaloksi.

        Laillisia abortteja tehtiin Suomessa 50-luvulla 4 000 - 8 000 vuodessa, laittomia hyvin epämääräisten arvioiden mukaan 40-luvulla18 000 - 40 000.

        Nykyisin ei laittomiin juuri ole tarvetta. Laillisia tehdään noin 10 000 vuodessa.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Abortti_Suomessa


    • Anonyymi

      Sullahan on historiaa hallussa.

      "Jos tyttö oli ollut yhdynnässä usean kanssa, sellaistakin sattui, hän valitsi isäksi varakkaimman, ja tuomioistuin totesi hänet isäksi."

      Aktiiviset naiset pärjää tuolloinkin.

      • Tai sitten joutui houruinhoitolaan, kuten mielisairaaloita ennen nimitettiin.


      • Itse asiassa se ei ollut minulle historiaa. Olin silloin ensin lapsi, sitten nuori. Äidillenikin tehtiin abortti ja samalla sterilointi 50-luvun alussa. Niitä varten hän sai luvan tutulta mielisairaalan ylilääkäriltä. Takana oli kuusi synnytystä. Kolkkoa aikaa.


      • Firdawsi kirjoitti:

        Itse asiassa se ei ollut minulle historiaa. Olin silloin ensin lapsi, sitten nuori. Äidillenikin tehtiin abortti ja samalla sterilointi 50-luvun alussa. Niitä varten hän sai luvan tutulta mielisairaalan ylilääkäriltä. Takana oli kuusi synnytystä. Kolkkoa aikaa.

        Olipas kova kohtelu äitillesi.


      • valtakunta kirjoitti:

        Olipas kova kohtelu äitillesi.

        Isäni oli pahoin sairas ja väkivaltainen. Myös näistä seksiasioista hän selkeästi langetti vastuun isälleni.


    • Anonyymi

      Ei houkuttele yhtään.

      Ajatus, että joutuisin menemään naimisiin ja viettämään loppuelämäni jonkun akan kanssa, jonka olen EHKÄ pannut kännipäissään paksuksi, on hirvittävä. Kyllä nykyään on asiat paljon paremmin.

    • Kerrotaan, että entinen rovasti muisti metsällä ollessaan, että lähimökissä asui susipari. Päätti taas mennä muistuttamaan hyvistä kristillisistä tavoista. Kun rovasti tuli haulikon kanssa ovelle, mies nosti kädet pystyyn ja sai lausuneeksi: "Heti mennään, heti mennään naimisiin."

      • Ai tuostako se haulikkohäät tuleekin.
        Luulin että se on morsiammen isä joka sulhasehdokkaan kanssa neuvottelee häistä haulikon takaa.


      • Thymallus kirjoitti:

        Ai tuostako se haulikkohäät tuleekin.
        Luulin että se on morsiammen isä joka sulhasehdokkaan kanssa neuvottelee häistä haulikon takaa.

        Enpä ihmettelisi, jos entisen ajan isäntä otti haulikonkin neuvotteluja edistämään, kun sulhasehdokas olisi ensin saattanut tyttären ns. siunattuun tilaan.


    • Jotenkin avioliitto ei enää yhden avioeron jälkeen houkuta yhtään. Ei yhtään. Miehessä ei silti ole mitään vikaa tai huonoa miksi en menisi. Jotenkin vain pidän avioliittoa niin muinaisena juttuna.. 🤨

      Ihan kuin ilman sitä ei voisi olla ikuisesti yhdessä ja rakastaa myötä ja vastoinkäymisissä.

      • Aika on toinen, ajatellaan toisin ja taloudelliset seikat ovat perin toisin.


      • Firdawsi kirjoitti:

        Aika on toinen, ajatellaan toisin ja taloudelliset seikat ovat perin toisin.

        Ja hyvä niin.


    • Entivanhaan sattu muutenkin kaikkea hassua.
      Isobroidi kun on tuota sukututkimusta harrastanut, niin eräskin renki suvussamme on sen mukaan saattanut samassa talossa palvelleen piian autuaaseen tilaan. Kummallisen höveli isäntä siinä talossa oli, kun oikein hyvää hyvyyttään oli antanut parille tämän johdosta maapläntin, johon saivat pykätä torpan.

      Samalle isännälle kävi useammankin kerran noin. Kyllä oli reilu isäntä.

      Vai oiskohan kyse kuitenkin siitä, että isäntä paneskeli piikoja oikein urakalla, ja jos ne pamahti tiineeksi, tehtiin sopukauppa rengin kanssa. Hys hys, jos tunnustat lapsen omaksesi.

      Hyvä kauppa tietysti rengeille ja piioille.

      • Piikainstituutiossa oli useillekin isännille mahdollisuus toteuttaa moniavioisia geenejä yksiavioisessa kulttuurissa. Tarkkoja lukuja emme voi saada, mutta ne lienevät olleet todella mahtavat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      156
      3769
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      58
      1390
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      258
      1182
    4. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      44
      1044
    5. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      300
      993
    6. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      53
      952
    7. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      68
      933
    8. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      52
      904
    9. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      54
      899
    10. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      65
      874
    Aihe