Olen 168cm ja 60 kiloa tyttö 16v, suht normaalisti liikun. Osaako joku täällä sanoa kuinka paljon kaloreita mun pitäisi saada ruoasta päivässä, ettei paino nouse ja ehkä mieluusti vähän laihtuisinkin. Olen lukenut eri paikoista ja hyvin ristiriitaista tietoa olen saanut.
paljonko kcal päivässä??
10
1378
Vastaukset
- mul on eri mitat
Voisko joku kertoa mullekkin, olen myös 16vuotias tyttö. Pituutta on 165cm ja painoa 56kg. (tavota on KAKS kiloa pudottaa)
Viestiketjun aloittelijalle: EN ole varma, mutta olen joskus kuullut että tekemättä mitään, ihminen kuluttaa 1500 kaloria päiväss... Sit jos liikkuu ni tietty enemmän :) - ***
Mahdotonta sanoa, kun ei tiedä, kuinka paljon liikut. Mutta kulutat todennäköisesti päivässä n. 1800 kcal, ja siihen kun lisää liikunnan, niin varmasti n. 2000 kcal kulutat päivässä. Ja laihdutettaessa -500 vaje, eli saat syödä NOIN 1500 kcal päivässä.
- kokemuksesta puhun
ei missään nimessä kannata mitään 500 kalorin vajetta pitää.. 1600 tai 1700 kaloria jos syöt ja liikut muutaman kerran viikossa niin sen pitäis loistavasti riittää. yleensä ihan pienet muutokset kuten annoksien pienentäminen riittää. ei muutenkaan kannata liikaa yrittää, sillä jos elät kokoajan nälässä niin sattuu helpommin niitä sortumisia että tekee mieli kaikkea mahdollista.
- Varma Tieto
Suomenkielen sana "vaje" lienee Sinulle ihan käsittämättömän vaikeaselkoinen? Tässä esimerkki:
- kulutus päivässä 2000 kcal
- tarkoitus pitää yllä 500 kcal VAJE
- tällöin syödään 1500 kcal
Läski tyhmentää :)
-VT
- HMG
Hei. Pituudesta ja painosta päätellen sinun ei ensikädessä tarvitse ajatella laihduttaa. Ja tärkeämpi kuin laskea kaloreita on se että syöt laadukasta ja ravinteikasta ruokaa. Eli painopisteen pitää olla laadussa, ei niinkään määrässä. Mutta uskon että kaloritarpeesi voi olla siinä main 1800 - 2200. Tämä on arvaus. Huolehdi siitä että syöt päivittäin säännöllisesti ja ravinteikasta ruokaa jotta jaksat hyvin kaikissa askareissa. Älä hyppää aterioiden yli niinkuin on tapana joidenkin nuorten naisten koska pelkäävät lihomista. Aterioidessasi vältä aina ylensyömistä. Sen tunnistaa mm. siitä että on syömisen jälkeen ähky olo ("huhhu, tulipa syötyä hieman liikaa"). Mutta syö aina niin että nälkä lähtee.
Kun panostat terveelliseen ruokaan ja terveellisiin syömistapoihin niin kehosi ikäänkuin itsestään etsii sopivan painon (ihannepainon).
Ja nyt tuota termiä "terveellinen ruoka" pitää hieman määritellä. Sillä en missään nimessä tarkoita että rasvaa vältetään. Vaan, että rasvaa tulee syödä myös, ja hyvälaatuista. Kun rasvaa syö hyvälaatuista niin ei niinkään tarvitse huolehtia määrästä (saati rasvakaloreista). Pahimmat rasvat ovat trans-rasvat. Kun niitä vältät teet jo hyvin. Transrasvoja on margariinissa, ja kasvisöljypohjaisissa "kevytlevitteissä". Ja jos jossain eineksessä tai muussa valmisruoassa lukee sisällysluettelossa "osittain kovetettu (kasvisrasva, kasviöljy)" tai "kovetettu (kasvisrasva, kasviöljy)" niin se tarkoittaa että kyse on transrasvasta. Englanniksi sanoo että "hydrogenated" tai "partially hydrogenated". Kun näitä näet niin kierrä kaukaa. Ensi vuoden alusta USAssa on pakollista merkitä joka ruoka-tuotteen trans-rasvapitoisuudet. Täällä Suomessa ollaan niin paljon perässä että täällä "asiantuntijat" entistä enemmän suosittelevat syödä sellaisia rasva-tuotteita joissa juuri tuota vahingollista rasvaa on, eli "kevytlevitteitä" (Keiju, Becel tms.).
Jos kiinnostaa niin Googlaa "trans fat", "trans fats" niin löydät varmaan lisää tietoa.
Sentähden nyt tässä keskityn rasvaan koska sitä on paljolti demonisoitu, vaikka se onkin makroravintoaineista toiseksi tärkein proteiinin jälkeen. Parhaimpia ravintorasvan lähteitä ovat mm. voi, kala/kalaöljy, riistaliha (hirvi, poro, peura tms.), kananmuna (erit. sen keltuainen) - eritoten luomu ja vapaiden kanojen ja Omega, extra virgin (kylmäpuristettu) oliiviöljy, avocado, kylmäpuristettu pellavansiemenöljy.
Niinkuin näet ei ole helppoa lyhyeen määritellä "terveellinen ruoka". Jos määritelmää ei anneta niin keskivertopalstalainen luulee että on kyse tästä vähärasvaisesta ja korkeahiilihydraattisesta (= lihottava) "sydänystävällisestä" ruokavaliosta jota kansalliset terveysviranomaiset tietämättömyydessään suosittelevat.
Opi välttämään kaikenlainen roskaruoka (mm. valkojauhotuotteet, valkosokeri ja sitä sisältävät tuotteet, grilliruoka jne. jne. ). Roskaruoka ja alamittainen ruoka ei pitkän päälle ravitse soluja niinkuin ruoan tulisi tehdä. Siitä seuraa ongelmia (mm. liikalihavuutta) ja sairautta (mm. diabetesta, vatsavaivoja, sydänvikaa, syöpää, Alzheimeria jne. jne.).
Mitä luonnollisempi joku ruoka on sen parempi. Mitä enemmän käsitelty sen huonompi. Tämä on aika hyvä yleinen nyrkkisääntö.
Paljon muuta voisi sanoa mutta tässä oli jotain alkajaisiksi
.
H M Granbacka- kisuska
Mietin vaan että suklaassa on yleensä, jotain kovetettua kasvirasvaa. Ainakin halvimmissa. Onko se just tätä trans rasvaa. Ja osaatkohan sanoa sellaista suklaata missä sitä ei olisi?
- HMG
kisuska kirjoitti:
Mietin vaan että suklaassa on yleensä, jotain kovetettua kasvirasvaa. Ainakin halvimmissa. Onko se just tätä trans rasvaa. Ja osaatkohan sanoa sellaista suklaata missä sitä ei olisi?
Hyvä, kisuska! Opit nopeasti. Aivan oikein, suklaassa on usein "kovetettua" (hydrogenated englanniksi) kasvisrasvaa, tai "osittain kovetettua" (eng. partially hydrogenated). Joskus voivat olla niin ovelia että jättävät mainitsematta täsmällistä rasvatyyppiä ja lukee esim. "vegetable fat" ("kasvisrasva"). Melkein poikkeuksetta tämä on kuitenkin tuota kovetettua tai osittain kov. Ja kovetettu ja osittain kovetettu sisältää juuri tätä trans-rasvaa. Teknisesti jos ollaan tarkkoja niin on kyse rasvahapoista (eng. fatty acids). Ja nyt on siis täten kyse transrasvahapoista.
Itse pidän paljon suklaasta. Mutta olen monta vuotta vältellyt niitä merkkejä missä on käytetty kasvisrasvaa (osittain kov. tai kov.). Nyt kysyt sellaista suklaata missä transrasvaa ei olisi. No, se olisi sellaiset suklaat (levyt, patukat jne.) missä ei ole yllä mainittua rasvaa. Tässä minulla sattuu olemaan erään suklaalevyn käärrepaperi tallessa, jossa ei ole transrasvaa. Ostin sitä paikallisesta Lidl kaupasta. Se sattuu olemaan sellaista jossa on 60 prosenttia kaakaota, eli aika tummaa ja väkevää. Suomenkielinen tuoteseloste sanoo seuraavasti:
Ainesosat: kaakaomassa, sokeri, kaakaovoi, emulgointiaine (soijalesitiini). Suklaassa kaakaota vähintään 60 %.
Sitten on kyllä olemassa aitoa maitosuklaata (jos et missään nimessä tykkää tummasta) missä ei ole transrasvaa. Esim. Pandan 150 gramman levyissä (vaalea, tumma, valkoinen) ei ole kovetettua tai osittain kovetettua kasvisrasvaa. Mutta eräs ongelma niissä on taas jos ne sisältävät maitojauhetta. Muistaisin että ne sisältävät. Ainakin vaalea ja valkoinen taitaa näin tehdä. Maitojauhe on epäterveellinen koska siinä on nk. oxy-kolesterolia, eli oksidoitunutta (hapettunutta) kolesterolia. Tämä kolesteroli, oxy-kolesteroli, on ainut ruoasta saatava kolesteroli joka on vahingollinen. Hapettunutta kolesterolia on parasta välttää kun/jos tietää että jokin tuote sisältää sitä. Munajauhe on eräs toinen missä on tätä samaa hapettunutta kolesterolia. Tästä syystä kun minulle välähti että kys. Pandan suklaalevyt sisältävät oxy-kolesterolia niin lopetin niiden ostamisen ja syömisen. Mutta koska satun suklaasta pitämään niin siirryin tummempaan suklaaseen missä ei ole kovetettua (eikä osittain k.) kasvisrasvaa eikä myöskään maitojauhetta. Olen oppinut pitämään myös tämän tummemman suklaan mausta, enkä koe että jään mistään paitsi vaikka vältän noita entisiä mielimerkkejä.
Jos nyt mietit että kumpi on pahempi asia, oxy-kolesteroli vaiko transrasva, niin sanon että uskon transrasvan olevan vahingollisempi. Mutta en ole varma, mutta ainakin nyt ajattelen näin sen tietomäärän perusteella mitä nyt on. Ainakin tällä hetkellä on kasvava liikehdintä transrasvoja vastaan. Niitä yhdistetään syöpään, sydänsairauteen, liikalihavuuteen jne. Mutta neuvon välttämään molempia.
Kun varot maitojauhetta ja munajauhetta niin varo myös herajauhetta. Opi lukemaan sisällysluettelo ja tulkitsemaan mitä eri termit itse asiassa meinaa. Eli, esim. kun näet "osittain kovetettu" (jokin) niin välähtää että kyseessä on vahingollista transrasvaa sisältävää tavaraa.
Transrasvahappoja muodostuu juuri kun kasvisöljyä hydrogenoidaan tai osittain hydrogenoidaan. Ne ovat biologisesti katsottuna sellaisia että elimistö tunnistaa niitä rasvaksi, ja siksi pyrkii ottaa niitä käyttöön. Mutta ne eivät toimi kuten normaalit rasvahapot kun pääsevät solutasolle. Vaan alkavat tehdä vahinkoa solulle. He ovat ikäänkuin vihollisen soluttautujia, jotka näyttävät "meikäläiseltä", mutta joka ei toimi niinkuin "meikäläiset" (tässä tapauksessa ei toimi kuten normaalit rasvahapot). Eräs vahinko mitä transrasvahapot tekevät on se että saavat aikaan vahinkoa solujen DNA:lle. Tämä on jo äärettömän vakavaa. Ja syöpä on juuri eräs sairaus joka on intiimisti yhteydessä solun DNA:han. Eli nyt varmaan käsität hieman että miksi kohta USAssa on pakollista merkitä kuinka paljon transrasvoja on grammoissa jossain tuotteessa. Koska siellä ovat tietoisia transrasvojen vahingollisuudesta. Jos viranomaiset siellä olisivat olleet vielä enemmän viisaita niin tämä laki olisi tullut jo monta vuotta sitten. Mutta arvaan että voimakkaat ruokateollisuuden tahot (kuten margariiniteollisuus)ovat vastustaneet tätä lakia.
Lopuksi haluan sanoa että vaikka pitäisitkin suklaasta paljon niin huomioi että jopa parhaimmissa (joissa ei oxy-kolesterolia eikä transrasvaa) on yleensä tuota valkosokeria. Joten syö kohtuudella ja mieluiten satunnaisesti, koska valkosokeri (ja muut pelkistetyt makeutusaineet) ei ole terveellistä. Se on "tyhjiä kaloreita". Mm. se ryöstää keholta B vitamiinia. Kyllä sinä opit lisää jos haluat tietää sen haitallisuudesta. Mutta teet jo hyvin kun vältät tuotteita missä oxykolesterolia ja transrasvaa.
Jos nyt välttämättä haluat tietää joitan suklaamerkkien nimiä niin tuo mainitsema 60 prosenttinen tumma suklaa (-levy, 125 g.) on nimeltään "Amazonas edelcacao", valmistaja J D Gross. Samaan sarjaan kuuluu vielä tummempi "Equador edelcacao", 70 % kaakaota. Samat ainesosat. Sitten jotkut puhuvat jostain Lindt merkistä. Sen merkistä pitäisi olla myös tummaa. En ole täällä pohjoisessa nähnyt vielä. Uskon että siinä ei ole transrasvaa eikä oxyk.
Sitten tiedän että joissakin luontaistuotekaupoissa myydään suklaata missä ei ole myöskään näitä kahta haitallista ainetta. Ja kaakaopitoisuus vaihtelee. Hinta on yleensä niillä vähän korkeampi. Sitten voi olla että kaupoista/marketeista löytyy jotain luomusuklaata missä ei myöskään ole. Ja voi olla että marketeissa on joitain ulkomaalaisia (yleensä keski-Eurooppalaista) suklaata missä ei myöskään maitojauhetta eikä transrasva-kasvisrasvoja. Ehkä löydät jotain sopivaa mistä pidät.
H M Granbacka
- Nimetön
Ei todellakaan näin. Voi hyvä nori nainen, olet juuri nyt aivan täydellisessä painossa, ellet vähän liian laihakin!!Luota minuun, syöt vain terveellisesti, ja liikut paljon!!P.s. Terveellinen ruokavalio ei tarkoita ettetkö saisi syödä hiilihydraatteja tai karkkia!!Saat syödä mitä haluat, kuhan syöt monipuolisesti ja kohtuudella, näin panosi pysyy samana tai ehkä vähän laskeekin. Voit helposti syödä hyvän aterian mihin kuuluu: Pari perunaa (tai riisiä tai ranskalaisia), lihaa tai kalaa tai kanaa (tai vaikkaa jopa kahta näistä), pidä huolta että lautaselta löytyy myös salaattia (porkkanaraaste tekee hyvää tähän aikaan vuodesta, rusketus tarttuu paremmin), aterian jälkeen juot vaikka kupin kahvia ja syöt pari munkkia tai pari suklaata, ilman minkäännäköisiä omantunnon tuskia! Jokainen on niinkuin on! Kaunein nainen on sellainen joka tietää itse olevansa kaunis (tutkittu juttu)
- muah
kateellisten lihavien panettelua, "sinun ei pitäisi laihduttaa, olet ihanne painossa jollet liian laihakin".. voi kuule se riippuu ruumiin rakenteesta!.. sitä paitsi en usko että noilla mitoilla kukaan liian laiha on, varmaan juuri normaalipainoinen ja nykypäivänä painoindeksin mukaan jotkut ns. normaalipainoiset ovat ihravuoria.. mutta ei kuitenkaan viestiketjun aloittaja.
- Nimetön
muah kirjoitti:
kateellisten lihavien panettelua, "sinun ei pitäisi laihduttaa, olet ihanne painossa jollet liian laihakin".. voi kuule se riippuu ruumiin rakenteesta!.. sitä paitsi en usko että noilla mitoilla kukaan liian laiha on, varmaan juuri normaalipainoinen ja nykypäivänä painoindeksin mukaan jotkut ns. normaalipainoiset ovat ihravuoria.. mutta ei kuitenkaan viestiketjun aloittaja.
Kiitos tiedosta!
Vai että lihavien panettelua, kuhan yritin auttaa tyttöä, koska nykypäivän painoihanne on että maan päällä kun ei kävele kuin anorektikot, kenen mielestä se on tervettä?!?Ei minun ainakaan...Jos sinä tykkäät niin mikäs siinä, mutta minun mielestäni se on sairasta!!!Jo nyt on, kun ei mielipiteitänsä saa sanoa ilman ettei joku "sopivasti lihava" ala aukoa päätänsä!!! Minun mielestäni on erittäin loukkaavaa kuulla itseäni sanottavan lihavaksi, kun en mitään muuta haluaisi kuin olla tuon tytön mitoissa!!terv. 175cm/52kg
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan854502Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan333279- 1712651
- 142178
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281512Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631386Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj131170- 741019
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää38970Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13882