klassisen musiikin kuuntelun aloittaminen

Anonyymi

Äidin pianonsoitto saattoi kanssa osaltaan vaikuttaa alitajuisesti siihen että myöhemmin kynnys klassisen musiikin kompleksisten laajamittaisten sinfonisten muotorakenteiden vastaanottamiseen oli matalampi ja siirtyminen kevyestä suomipopista älyllisesti ja emotionaalisesti vaativampaan ja haastavampaan taidemusiikkiin kävi mutkattomammin kun oli tutustunut jo hyvin nuorena pikkupoikana äitinsä soittamaan debussyn claire de luneen, sen sävelien tuudittaessa uneen, soittimen pedaalien ääreen nukahtaen, vaikka tietysti paljon muutakin klassista pianokirjallisuutta kuten chopineja, schuberteja ja mozarteja hän klaveerilla soitti itse sepittämiensä pikku kappaleiden ohessa, kerran jossakin ohjelmassa myös televisiossa ja yritti saada minuakin pianotunneille.

Hän sävelsi muistaaksein myös jarvolan kehaisemia ja sovittamia ? kuoro- ja lastenlauluja sanoittaen ne itse sekä luki ja kirjoitti runoja ja näytelmiä. Vielä muutama vuosi sitten hän esiintyi eräässä tv ohjelmassa näyttämökaverinsa kanssa lukien muurahaisen runoa.

Ehkä näytteleminen oli taideharrastuksista nyt kuitenkin lähinnä hänen sydäntään ja taipumuksiaan, ikään kuin ominta alaansa, alan ammattilaiseksikin maaniteltuna, kun hänestä ei kuitenkaan mitään konserttipianistiakaan tai balettitanssijaa tullut vaikka jälkimmäistäkin hän oli kokeillut mutta jättänyt sikseen varvastossun käyttöön liittyvien ergonomisteknisten haasteiden vuoksi.

Hän sai myös taiteilijalle osoitetun kiitoskirjeen hyvästä yhteistyöstä eräältä keskisuomalaiselta ammattiteatteriltakin.

Taitavasti piirtää ja maalatakin hän osasi, myös laatuunkäypiä akvarelleja (vaikkei maalaustaiteilijana ollut läheskään veljensä vertainen) ja oli aktiivinen kuorossa laulaja ja laulufestivaalien kävijä mm. Bern laulufestivaaleilla sekä etevä, kriitikko kajavankin kehumien lastennäytelmien kirjoittaja ja lapsiryhmän ohjaaja näytelmäkerhossa, josta muuan tunnettu suomalainen ammattinäyttelijäkin on uralleen ponnistanut alunpitäen äidin hyvillä suosituksilla.

Vaikka hän esiintyi melko paljon televisiossa filmien ja tv sarjojen pienehköissä rooleissa(joistakin hän joutui kieltäytymäänkin) ja varsinkin mainoksissa, jonka johdosta monet hänelle tuntemattomatkin ihmiset saattoivat tulla kaupassa juttelemaan kertoen että olivat nähneet hänet jossakin tv ohjelmassa, lienee hänen näyttämöuransa eräs muistettavimpia eräänlaisia kohokohtia kuitenkin ollut calgaryn olympiadit -88?, joihin hänen näyttämökerhonsa, vr näyttämöharrastajat, jonka puheenjohtaja hän oli, valittiin ainoana ryhmänä pohjolasta edustamaan koko pohjoismaista harrastajateatteria ja heidän suomen kielellä esittämänsä samuel beckettin talonpurkajat näytelmä sai paikallisen yliopiston näyttämötaiteen professorilta loistavat arvostelut.

Hienoja tunnustuksia olivat myös suomen harrastajateatteriliitolta ja työväen näyttämöiden liitolta saadut ansiomitalit arvokkaasta työstä suomen harrastajateatterin hyväksi. Liittojen puheenjohtajina toimi tunnettuja suomalaisia vaikuttajanaisia, mm. Tuleva tasavallan presidentti.

Ikäihmiset muistanevat vieläkin legendaarisen aseman äänen hyvin selkeästi artikuloidut ja paljon kiitosta saaneet kuulutukset asemalla joita hän työnsä puolesta ulkomaanosaston vastaavana ja vr matkatoimistossa mm. teki vaikka oli aloittanut uransa vr:llä junanlähettäjänä tiukat psykologiset testit läpäisten.

Nuorena äitiä pyydettiin sairaanhoitajaksi ruotsiin, jossa tehtävässä hän viihtyi muutaman vuoden. Myös lontoosssa hän toimi pari vuotta erään juutalaisperheen taloudenhoitajana sodan jälkeen. Myös linnanmäellä hän toimi kuuluttajana.

Äiti, jolla oli vain yleinen virkamiestutkinto, olisi halunnut mennä yliopistoon opiskelemaan, mutta miehensä, siis minun isä, ei sallinut tätä.

Riitti että hänen miehensä oli akateemisen koulutuksen saanut lakimies, oppiarvoltaan varatuomari, joka oli myös ponnistanut virkauralleen vr:ltä, jossa hän uransa alussa toimi asemapäällikkönä, kirjurina ja osastosihteerinä(vr satavuotisjuhlajunan lähettäjä valokuvissa ja tv:ssä)ja myöhemmin mm. Opetti rautatieopistossa ja oli apulaisoikeuskanslerin määräämänä ja nimittämänä apulaisasiainvalvojana ja virallisena syyttäjänä rautatiehallituksessa sekä rikosnotaarina ja oikeusneuvosmiehenä ennen kuin vähitellen siirtyi korkeimman hallinto-oikeuden palkkalistoille edeten ylimääräisestä virkamiehestä, nuoremmasta ja vanhemmasta hallintosihteeristä ja esittelijästä esittelijäneuvokseksi ja vihdoin ylimääräiseksi hallintoneuvokseksi jossa virassa hän toimi eri aikoina moneen otteeseen

Tosin eräässä toivotuskirjeessä kho presidentti käytti isästä hallintoneuvoksen titteliä. Hän oli useaan otteeseen myös vt kansliapäällikön

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hän oli useaan otteeseen myös vt kansliapäällikön virassa, rekrytoiden minut kho arkistonhoitajan apulaiseksi, ja vuoteen 87 saakka virkaylioikeuden tuomarina sanoen hoitavansa kyseistä tuomioistuinta. Tasavallan Presidentti valitsi 6 virkaylioikeuden tuomaria. Isä oli luennoimassa myös pohjoismaisilla lakimiespäivillä ja toimitti joitakin alan julkaisuja. Hän sai myös väestönsuojelumitalin suojelujohtajan luottamustoimesta. Mannerheim oli jatkosodan päätyttyä myöntänyt hänelle myös vapaudemitalin urheudesta ym.

      Isä ei ottanut vastaan oikeustieteen professorin hänelle tarjoamaa stipendiä kunnostautuessaan lakitieteen opinnoissa erinomaisin arvosanoin koska työssä käyvänä ei katsonut tarvitsevansa sitä.

      Vanhin veli Ilari on/oli eu:n ydinturvallisuus-ja koulutushankkeiden johtava asiantuntija, diplomi insinööri ja tekniikan tohtori joka on työnsä puolesta matkustellut ympäri maailmaa alan konferensseissa ja tarkastamassa ydinvoimaloita mm. Pietarissa, josta hän oli uutisissakin haastateltavana. Toiiselksi vanhin veli on suunnitteluinsinööri.

      Äiti näki jo hyvin nuorena 30-luvun alussa Melartinin klassisen suomalaisen satubaletin, sininen helmi, oopperassa ja muisti hyvin kuinka näyttämölle asetetusta suuresta simpukasta sen avautuessa astui sirosti esiln pienoisia ballerinoja.

      Itse liityin nuorena hjk:n juniorijoukkueeseen ja kävin aluksi säännöllisesti seuran harjoituksissa hiekkakentällä, kun koulukaverit saivat minut houkuteltua mukaan, ja hankin nappulakengätkin, mutta jätin palloiluharrastuksen kesken kyllästyttyäin käymään vain treeneissä kun minua ei huolittu mukaan sarjapeleihin joukkueen pelaavaan kokoonpanoon edes vaihtomiehenä illmeisesti taitojen puutteesta ja lahjattomuudestain johtuen.

      Usein jouduin maalivahdiksikin kun keskikentälläkin pallo tarttui joskus vaistomaisesti ylitse leijaillessaan käsivirheen arvoisesti hyppysiini, sen sijaan että olisin edes pyrkinyt pukkaamaan sitä oikeaoppisesti ja minua alettiin kutsua koulussa pilkallisesti käsikuninkaaksi.

      Koulussa välitunneillakin fudis oli suosittua ajanvietettä ulkokatoksen alle kyhättyjen maalipuiden virkaa toimittaneiden pylväiden välissä.Sittemmin tenniksen ohella koripallo, kenkälätkä, pingis ja pyöräily veivät mukanaan, jotka tuntuivat fudista mielekkäämmiltä harrastuksilta ja koriksessa pelasimme kerran jopa suomen cupissa tynkäjoukkueella ja vaikka joukkueen menestys oli varsin heikko, jäimme karsintaturnauksemme jumboksi, oma suorittaminen oli espoonlahdessa varsinkin viimeisessä ottelussa kauttaaltaan hyvää ellei jopa erinomaista heittoprosentilla ja pistesaldolla mitattuna sekä puolustustyöskentelyä ajatellen joukkueiden välinen suuri tasoero huomioon ottaen ja tuntui kuin kaikki heitot olisivat menneet kuin hurmiossa koriin, kaukaa kuin läheltä ja nopeiden hyökkäysten päätteeksi vastustajan koko kentän prässistä huolimatta.piste eron venyessä yli sadan siinä hurjatempoisessa juoksupelissä jossa kaikki halusivat heittää mutta vastustajan tiukka puolustus toi kosolti harhasyöttöjä joukkueellemme.

      Nuorena koulupoikana liityin myös koulun näytelmäkerhoon,Näyttikseen, jossa ohjaaja Veräjänkorvan kanssa kuvasimme lasten satua fedja-sedästä, kissasta ja koirasta, minun ollessani juuri tuo fedja, mutta kuvaukset jäivät kesken erään tärkeilevän naisopettajan haalittua itselleen oikeudet näytelmäkerhon pitämiseen jonka vuoksi monet oppilaat erosivat siitä ohjaajan vaihduttua.

    • Mää kuuntelin teininä klassistamusiikkia ja nykyään enimmäkseen muita tyylilajeja kuten esim. rockia ja heavya, countrya, poppia, soulia ja funkia ja joskus reggeitä ja swingmusaa kuten Glen Miller orchestra. Tosin joskus saatan vielä nykyäänkin kuunnella jotain klassista, esim. jotain barokkimusiikkia (niin kuin juuri tällä hetkellä).

      • Anonyymi

        Mä kuuntelin pikkupoikana suomalaista iskelmä ym. musaa kunnes innostuin klassisesta enkä ole poppirokista pitänyt koskaan.


    • Anonyymi

      Miespuolisille tai -oletetuille tärkein ohje klasarin kuuntelun aloittamisessa on hankkia liian pieniä alusvaatteita, ja varsinkin alushousuja. Kun on pallit kaiken aikaa puristuksissa on paljon helpompi olla snobi. Sillä ilman vakavaa snobeutta klasarin kuuntelussa ei ole mitään mieltä. Luultavasti tuo sama yleispätevä neuvo pätee myös jazzin kuuntelun aloittamiseen.

      • Anonyymi

        Ei missään nimessä. Jo olisi suomen musiikki heikkoa jos pari nykkäriä peittoisi vanhat mestarit.


    • Anonyymi

      Miten aloittaa klassisen musiikin kuuntelu? No ensinnäkin tulee selvittää itselleen että mitä on klassinen musiikki. Ja käy ilmi että siitä on monia näkemyksiä, esim moni on valmis sanomaan että Cream yhtyeen vuoden 1967 Disraeli gears albumi on klassista musiikkia, joten jos tai pikemminkin kun tuo pitää paikkaansa niin: Panee kyseisen levyn CD tai DVD tai Blue ray soittimeen ja painaa soittimen nappulata soita, ja sitten ei pidä ihmetellä että kun ei kuulu mitään vaan panna virta vahvistimeen oli se sitten semmonen stereo sellainen kun tavallisimmin kaiuttimien kautta mölyää kulloisen soivan taiteen kuulijan korviin tai tietokoneen äänipiiri tai peräti kuulokevahvistin johon on kytkettynä mieluiten AKG K700 sarjan joku kuulokkeista ja toki Sennheiserin tai Bayer Dynamicin tai Audio Technikan luuritkin käyvät varsinkin jos ei ole turhan tarkka ja sen myötä hyväksyy sen että kuuloke voi ja saa korostaa bassotaajuuksia, mikä ei Creamin tapauksessa ole lainkaan huono asia sinänsä, ja eikun nauttimaan klassisesta musiikista.

      Tietenkin fyysisen talletusvälineen sijasta voipi käyttää muistitikkua tai DAP-soitinta jolle kyseinen klassinen mestariteos on tallennettuna MP3- tai Flac muotoi-sena/-sina tiedostoina tai jopa netitse kytkeytyä moniin musiikkia striimaaviin lähteisiin kuten You tube ja Spottify ja moni muu kuten se ranskalainen striimaaja jonka nimi hiukka muistuttaa sen TV sarjan pääosassa olleen sarjamurhaaja Dexterin nimeä tai....

      • Anonyymi

        Hämmentää se että 1900 luvulla saavutettu suuri maine ei automaattisesti takaa jotakin absoluuttista suuruutta säveltäjänä kaikkiin noihin unohdettuihin ja tuntemattomampiin säveltäjiin verrattuna joiden musiikkia tuskin koskaan edes soitetaan vaan säveltäjät ovat sävellystekniikkansa puolesta usein hyvinkin tasavahvoja. Mozartin aikana asia oli tietysti toinen hänen ollessa ylivertainen moniin silmin nähden heikompiin ja keskinketaisiin kykyihin nähden joita hän kasvoi päätä pidemmäksi mutta siitä huolimatta näiden Mozartin varjoon jääneiden keskinkertaisten säveltäjien musiikkia nostetaan nykyisin ahkerasti unohduksesta kun taas 1900 luvun monet hienot säveltäjät saavat levätä rauhassa sinfonioineen eikä kukaan tunnu heitä kaipaavan vaikka he ylittäisivät emotionaalisella voimallaan Sostan ja Sibeliuksen kaltaiset megatähdet joiden musiikista ja ennen kaikkea sinfonioista puuttuu syvyyttä jota heidän varjonsa jääneiden säveltäjien teoksissa on enemmän mikä on sangen paradoksaalista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5289
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1562
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      191
      1449
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe