Mistä myötähäpeä sitten johtuu?

Se ei ehkä vähän yllättäen (nimestään huolimatta) johdukaan myötäelämisen tunteesta, tai empatiasta.
Näin häpeätutkija:
"Kuka tahansa myötähäpeää tuntenut tietää, että ei myötähäpeässä ole kyse tästä vaan jostain paljon alhaisemmasta, vaikkapa ylenkatsonnasta. Ja jo Marburgin yliopiston tutkimus osoitti, että myötähäpeää voi tuntea, vaikka toinen ei itse tuntisi häpeää teostaan."

"Ne, jotka ovat eläneet tasapainoisen, kannustavan, rohkaisevan ja tukevan lapsuuden sekä joilla on hyvin terve ja tasapainoinen itsetunto, eivät tunne myötähäpeää. Heille häpeän tunnetta ei synny."

"Myötähäpeässä on Malisen mukaan kyse omien, monesti tunnistettujen tai tunnistamattomien tuntemusten ulkoistamisesta toiselle.

– Minunkin olisi helpompi sanoa, että tunnen häpeää toisen puolesta, mutta valitettavasti se ei ole niin. Pitää vain myöntää, että se mitä sanotaan myötähäpeäksi on omaa häpeääni."


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/11/aina-saa-karsia-ja-haveta-miksi-kaikki-ymparilla-herattaa-myotahapeaa

18

743

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiedätkö muuten mistä tietää että on itse idiootti?

      • Joo, tiedän ton jutun.

        Yritätkö vihjailla jotain, hä?


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Joo, tiedän ton jutun.

        Yritätkö vihjailla jotain, hä?

        Tuli vaan mieleen siitä omasta seurasta ja sen häpeilemisestä.


      • Thymallus kirjoitti:

        Tuli vaan mieleen siitä omasta seurasta ja sen häpeilemisestä.

        Juu, kyllä mä allekirjoitan sen, että siinä se häpeä on omaa häpeää. Että on jonkun törpön seuralainen, seurassa.
        Mutta en mä jotain telkkarisarjoja katsoessa koe myötäpeää (kuten siinä linkissä).


    • Näin se varmaan on. Olenkin itse opetellut sellaista karaistumista, että en tuntisi myötähäpeää niin helposti tai vaikka tuntisin, yrittäisin päästä siitä nopeasti yli. Yks esimerkki on vaikkapa tämä työkaveri, Pellemiljoonasade-mies. Loppujen lopuksi hänen seurassaan on aika vapauttavaa, kun huomaa, että toinen mokailee kokoajan urakalla eikä edes itse huomaa sitä tai jos huomaa, ei välitä. Siinä olis itselläkin oppimista. Sukulaissuhteissa on myös itsellä harjoiteltavaa. Okei, joku sukulainen on sellainen, mikä saattaa "arvokkaassa" seurassa laukoa vaikka mitä, mutta so what, ei maailma siihen kaadu, ja jos tämä sukulainen ei itse yhtään siitä ole millänsäkään, niin miksi minäkään tuntisin myötähäpeää.

      Mut nyt vielä työhommiin, saa nähdä joutuuko joku kokemaan kohta mun takia myötähäpeää :P

      • Mä varmaan repeilisin sen seurassa jatkuvasti, kun nytkin alkoi taas hihityttää toi pellemiljoonasademies..😄. ..Se ukko saattais taas myötähävetä mua, kun hekottelisin itsekseni jatkuvasti ilman mitään näkyvää syytä..


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Mä varmaan repeilisin sen seurassa jatkuvasti, kun nytkin alkoi taas hihityttää toi pellemiljoonasademies..😄. ..Se ukko saattais taas myötähävetä mua, kun hekottelisin itsekseni jatkuvasti ilman mitään näkyvää syytä..

        Joo, minä taas kahden teinin vanhempana saan jatkuvasti olla se, jota kohtaan tunnetaan myötähäpeää. Tai ehkä vanhempi teini ei enää niin tunne, mutta nuorempi, voi sitä häpeän määrää, miten nolo voikaan äiti olla, puheissaan, tekemisissään, vaatteissaan, harrastuksissaan, työssään, somessa jne. jne. 😐 On heistä vain yksi, joka noloudessaan ylittää jopa minut; heidän isänsä 😁
        Ja pakko heidän vain se on kestää, koska minä en itse häpeä mittään!


      • Eli savolaiset on universumin viisain kansa! ☝️😃


    • Anonyymi

      Minähän vastasin siihen edelliseen kysymykseesi; myöntäen tuntevani myötähäpeää eräiden ns. feministien kohdalla, joiden projosoiva käytös on mielestäni törkeää.
      OK, ehkä mä olen omahyväinen, kun paheksun heidän naivia käytöstään, ja samalla tunnen häpeää; miten joku nainen voi laskeutua henkisesti; noin alas!

      Ehkä mulla ei sitten ole tervettä ja tasapainoista itsetuntoa, kuten joku tutkija epäili.
      Jos myötähäpeä onkin ylenkatsomista; joo, hiukan sinne päin, mutt silloin mulla ei voi olla huono itsetunto... käsittääkseni, jos nostan itseni noiden reppanien yläpuolelle?

      "Tutkija Saara Särmä sanoo, että samaistuttavuus laukaisee myötähäpeän."
      Paraskin puhuja, siis juuri tämän tutkijan puheita, kuulessani tai lukiessani; olen niin monasti tuntenut myötähäpeää!
      Hän puolestaan varmaan ajatellut puhuvansa naisten oikeuksien puolesta!
      No joka tapauksessa, väärässä paikassa ilmeisestikin ja väärään aikaan!
      Voihan noita aiheita käsitellä muuallakin kuin esimerkiksi viikkolehdissä tai TV:ssä.

      Kuinka monta kertaa olenkaan saanut erään tutkijan ja hänen ystävätterensä edesottamuksista kuulla; aika noloinakin pidettyjä kommentteja.
      Koeta siinä sitten viedä keskustelua asian mukaisesti eteenpäin, kun poikkeuksetta
      joku äijistä vääntää sen taas seksistiseksi. Eikä feminismi ole ainoastaan sitä, vaan tasa-arvoa eri sukupuolien välille, niin miehille kuin naisillekin! Jokaisen on paikkansa ansaittava teoilaan sekä pätevyydellään ei pelkillä puheillaan tai kiintiöillä.
      En pidä tämän pidempää luentoa; omahyväisesti tällä kerralla, omista mielipiteistäni.
      trollikka

      • No feminismiä on moneen suuntaan..eikä kaikki välttämättä ole ristiriidattomia, esim pornon suhteen. Tai ainakin näin mä olen käsittänyt.. Toinen voisi olla suhtautuminen prostituutioon.

        Mutta mikä sua Saara Särmässä tökkii?

        https://yle.fi/uutiset/3-10958701


    • Juu, sitähän se nykyaika on, ei enää osata hävetä mitään.

      Hävetkää.


      Häpeäntunne syntyy yhteisössä kun joku yhteisössä toimiva tiedostaa käyttäytyvänsä väärin. Esimerkiksi voidaan nostaa kahvipöytätavat. Mikäli joku ei niitä tunne ja alkaa palvelemaan vieraassa pöydässä pikaisesti itseään, nolaa itsensä, ja muiden hienotunteiset reaktiot huomatessaan häpeää omaa käytöstään.

      Toinen esimerkki: Kun rikkoo yhteisön sääntöjä, vaikkapa varastaa jotakin ja jää kiinni, häpeää itseään.

      Myötähäpeää koetaan yleensä tilanteessa, jossa itselleen arvokas ihminen munaa itsensä käyttäytymällä yhteisön käytössääntöjen vastaisesti. Toiseksi myötähäpeää voi tuntea itselleen tuntemattoman puolesta, jos kyseinen henkilö herättää muutoin sympatiaa.

      Aloituksessa siteerattu taikka viitattu tutkija on keksinyt "nerokkaan" lääkkeen niin häpeän kuin myötähäpeänkin kokemiseen. Oppikaa ja opettakaa olemaan häpeämättä mitään, se se vasta on hyvää itsetuntoa.

      • Ei se, että ei hirveästi tai lainkaan jokia asia hävetä, että niin sitten tekisi.


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Ei se, että ei hirveästi tai lainkaan jokia asia hävetä, että niin sitten tekisi.

        Eikä häpeässä ole kyse vain niin yksinkertaisesta asiasta kuin sääntöjen rikkomisessa. Esim änkytys puheen yhteydessä saattaa hävettää..


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Eikä häpeässä ole kyse vain niin yksinkertaisesta asiasta kuin sääntöjen rikkomisessa. Esim änkytys puheen yhteydessä saattaa hävettää..

        Tai ihan vaikka oma ulkonäkö.


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Tai ihan vaikka oma ulkonäkö.

        Kyse on siitä, että kokee olevansa puutteellinen verrattuna muihin. Joskus siihen on aihetta, joskus ei.

        Sääntöjen rikkomisen tapauksessa häpeä toimii oppimisen kannustimena.

        Ihminen voi hävetä ulkonäköään, ja tietyissä tapauksissa niin on syytäkin tehdä. Esim. jos on tilaisuudessa väärin pukeutuneena, joskin tämä on tietysti tapojen rikkomista.

        Puhtaasti ulkonäköään voi hävetä, jos on pitkien ja hoikkien mallien joukossa pulleana pätkätaviksena, eli erottuu joukosta epämieluisalla tavalla.

        Toisaalta ihminen voi hävetä ulkonäköään arkipäiväisissäkin tilanteissa, vaikkei siihen olisi oikeastaan mitään syytäkään. Tuntea olevansa rumuutensa vuoksi ihmisten halveksuvien katseiden kohteena aina kun astuu kodistaan ulos. Tällöin voidaan puhua huonosta itsetunnosta taikka muiden ahdistusten, masennuksen ym. vaikutuksesta arkikäytökseen. Tällaisissa tapauksissa on monesti kyse vääristyneestä omakuvasta, jota masennus ruokkii entisestään.

        Harva meistä on niin silmiinpistävän kaunis/komea, ettei mitään epävarmuutta sen suhteen ihmisten edessä ja joukossa olisi. Kauneimmat näyttelijätkin kokevat ulkonäkönsä puutteelliseksi ja inhoavat katsella itsellään elokuvissa.

        Häpeä on päällimmäisenä tunteena kaikissa näissä, mutta missään tapauksessa ihminen, joka ei osaa hävetä, ole millään tavalla terve ja tasapainoinen.

        Häpeä kuuluu ihmiselämään siinä missä muutkin tunteet. On kuitenkin kohtuuden raja sille, milloin häpeäminen ei enää ole tervettä.


    • Allekirjoittaisin. Ja ehkä omakohtaista kokemusta.

      Mitä enemmän tunnen mikä on vain minun tunnetta, tiedostan, ettei se joku toisen teko ole minua.

      Eritynyt ihminen ei koe myötähäpeää.

      Oliko filosohvista? 🧐

    • Niin, lähinnä sitä on hävennyt just sitä seuraansa. Että on seurassa missä joku ei osaa käyttäytyä omasta mielestäni korrektisti tilaanteeseen nähden. Ja itellä tiedän senkin, että oman isän käytöksen häpeäminen liittyy siihinkin, että se on mun biologinen vanhempi.

      Aattele nyt, jos muakin pidetään jurpona, koska mun isä on. 😅

      No näin ajattelin vielä yläasteella.

    • Anonyymi

      Jännä miten pitkä se toinen ketju oli. Ja tämä näin lyhyt.

      -flowersreally-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      111
      2423
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      258
      1107
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1064
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      995
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      991
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      11
      904
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      873
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      861
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      39
      776
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      32
      759
    Aihe