Miksi matematiikassa kuten fysiikassakin eletään vielä kivikautta.

Anonyymi

Siis miksi pitää raahata noita ikivanhoja kaavoja mukana, kun nykyään tietokoneen ja ohjelmointikielen avulla pystyy ratkaisemaan paljon helpommin kaikki laskut kuin lyijykynän ja ruutupaperin avulla.

Miksi tiede ei seuraa nykyaikaa?

19

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin, joo tuostahan se nimityskin tulee: On kaavoihin kangistunut, tiede on kaavoihinsa kangistunut.

    • Anonyymi

      Miten ohjelmoit tietokeen ratkomaan matematiikan ja fysiikan ongelmia, jos et tiedä laskentakaavoja?

      Tietysti voit syöttää lähtötiedot johonkin valmiiseen laskentasovellukseen ja saada sieltä sitten oikeat tulokset. Näin kun teet, niin sinun ei tarvitse tietää eikä ymmärtää mitään, vaan pelkkä nappulatekniikka riittää.

    • Anonyymi

      Käsienheiluttelu ja nojatuolifilosofiointi ei edelleenkään tuota sellaista ymmärrystä asioista, että sen avulla voitaisiin esimerkiksi selvittää puolijohteiden ominaisuuksia ja rakentaa mikroprosessoreita kännyköihin tai parantaa sairauksia.

      Jotta simulaatioista olisi iloa pitää tietää mitä ollaan simuloimassa ja miten. Erityisesti pitää ymmärtää matematiikkaa käyttäen miten numeerinen mallinnus saadaan tapahtumaan ilman että ohjelmointikielen muuttujien ja laskutoimitusten äärellisen tarkkuuden aiheuttamat pyöristysvirheet pilaisivat lopputulokset. On olemassa monia helppoja tapoja laskea asioita siten, että lopputuloksilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Näitä käsitellään numeerisen analyysin kursseilla varoittavina esimerkkeinä.

    • Anonyymi

      Tulos pitää olla etukäteen tiedossa. Se vain täsmennetään tietokoneella.

    • Anonyymi

      Kvanttitietokoneellakaan ei saa oikeata tulosta, jos ratkaisee väärää ongelmaa.

    • Anonyymi

      Keksi päästäsi mikä tahansa positiivinen kokonaisluku.

      • Jos se on parillinen, jaa se kahdella.

      • Jos se on pariton, kerro se kolmella ja lisää yksi.

      Tällä tavalla saat uuden luvun. Toista edellinen vaihe tälle uudelle luvulle. Jatka tätä niin kauan kunnes päädyt lukuun 1.

      Tuota voi kokeilla tietokoneella. Matemaatikot eivät ole vieläkään kyenneet todistamaan, että prosessi päätyy ykköseen kaikilla luvuilla.

      • Anonyymi

        Vaihtoehdot sille että se ei pääty lukuun 1 on se, että prosessi ei koskaan pääty
        ja tälle on kaksi vaihtoehtoa
        1. riittävän suurilla lähtöarvoilla prosessi alkaa kasvamaan kohti ääretöntä
        2. riittävän suurilla lähtöarvoilla prosessi joutuu sykliin, missä prosessi palaa lähtöarvoon yhä uudestaan ja uudestaan

        Riittävän suurilla lähtöarvoilla siksi, että tietokoneella tätä on jo kokeiltu melko suuriin lukuihin saakka.

        Todennäköistä on, että prosessi päättyy lukuun 1 (ei se muihin voikaan päätyä), mutta todistus puuttuu tästä probleemasta, jota kutsutaan monella nimellä
        3n 1 ongelmaksi
        Collatzin konjektuuriksi
        Ulamin konjelktuuriksi
        Kakutanin ongelmaksi
        Thwaiten konjektuuriksi
        Hassen algoritmiksi
        Syracusen ongelmaksi
        Hailstonen luvuiksi


      • Anonyymi

        No, voihan sitä kokeilla, mutta ei se ole mikään todistus ennen kuin on kokeiltu kaikilla luvuilla, ja siihen ei riitä ainakaan maapallon jäljellä oleva elinaika.


      • Anonyymi

        3074457345618258601 on suurin pariton luku, jolle tuo kaava toimii, kun käytetään 64 -bittistä etumerkillistä kokonaislukumuuttujaa.

        Käyttämällä 64 -bittistä etumerkitöntä kokonaislukumuuttujaa, ulottuu lukualue hieman pidemmälle, mutta tällaista lukutyyppiä ei ole kaikissa ohjelmointikielissä.

        Onhan niitä erilaisia "BigNum" -kirjastoja, mutta silloin suoritusnopeus on huomattavasti hitaampi kuin normaalilla kokonaislukumuuttujalla.

        Voisihan toki kirjoittaa "Kerro3lla" -funktion, joka nostaa poikkeuksen, jos lukualue ylittyy.

        Ainakin saisi virheilmoituksen sen sijaan, että algoritmi alkaa tuottaa vääriä lukuja.


    • Anonyymi

      Onko ruutuparilla helppo pyöritellä kolmiulotteisia matriiseja erilaisiin kulmiin, suurennella, muunnella muotoja ja muunnella muutoinkin kivasti erilaisiin laskentakaavoihin erilaisia moniulotteisia satojakin matriiseja lyijykynän avulla alle sekunnissa 1000 sivua?

      Niin totta on se että perustiedot pitää osata, jotta jotain käsittää, mutta se tuhraaminen paperille tai liitutaululle on turhaa.

      Mikään ei estä käyttämästä nykyisten grafiikkakiihdyttimienkin valmiita laskurutiineja muuhunkin käyttöön kuin jonkun 3D-pelin tekemiseen.

      Paitsi se ehkä estää kun opettajat eivät sitten ymmärrä ohjelmointikieliä.

      • Anonyymi

        Mistä olet saanut sellaisen kuvan että tiedettä tehtäisiin edelleen pääasiassa kynällä ja paperilla? Käsityksesi olisi ollut väärä jo kymmeniä vuosia sitten. Mallien takana olevaa matematíikkaa katsellaan usein "vanhanaikaisesti" mutta suuri osa tutkimuksesta perustuu datan analysointiin (tietokoneella), simulointiin (tietokoneella) ja mallien sovittamiseen dataan (tietokoneella).

        Jo 30 vuotta sitten kun itse tein näitä asioita oli meillä kova tappelu siitä kuka saa käyttää mitäkin isoa konetta ja kuinka paljon. Ilmatieteen laitos vei silloin ison osan konekapasiteetista sääennustuksiensa ajamiseen.


    • Anonyymi

      1 hyvä esimerkki oikeastaan: jos kuten itse nyt teen huvikseni tuollaista 3D-labyrinttipeliä, missä pitää löytää ulos labyrintista taapertamalla siellä, mahdollisimman nopeasti ulos

      On tuollainen labyrintin teko-rutiini, joka arpoo aina erilaisia labyritteja, riippuen satunnaislukugeneraattorin siemenluvusta minkälainen tulee, aina on vain 1 sisään meno ja ulospääsy.

      Tuollaisissa laskennoissa esim: niin ei oikeastaan voi tehdäkään mitään monimutkaisia 3D-matriisien laskuja jos ei tiedä mitä parametreja minnekin kameralle, pervestiivi-rutiinille, maailman koordinaatteihin jne. laitat.

      Tulee huvittavan näköisiä lopputuloksia ruudulle jos arvailee mitä arvoja ja radiaanikulmia syöttelee.

      Laitan myös vihollisia labyrinttiin yksinkertaisia sylinterin ,muotoisia julkisuuden henkilöiden naamoilla teksturoituja hahmoja jotka seuraavat, huudellen puhekuplilla omia kommenttejaan, tai äänilläkin, tv:stä nauhoitan.
      Äänet ja kuvatkin :)

      Laskuvauhti huimaa päätä kun grafiikkakiihdytin laskee kaiken.
      Voin ottaa helposti fysiikankin mukaan, lentäviä esineitä ja muuttuva painovoima mallinnettuna.

    • Anonyymi

      Sinä et pytsy ratkaisemaan tietokoneella yhtikäs mitään. Et edes osaa ohjelmoida etkä hallitse matematiikan tai fysiikan perusteita. Kaavat on tehty vain helpottamaan. Ne on aina kaikki johdettavissa, vaikkei jotain muistaisikaan.

      Eli suorita peruskoulu loppuun ja lopeta typerä urputtaminen.

    • Anonyymi

      Kuten myös, miksi käyttää kirjoitettua tai puhuttua kieltä. Onhan tietokoneet olemassa niin voi elää elämänsä ilman mitään koulunkäyntiä.

      Antaa tietokoneiden hoitaa hommat sillä se on tiedettä ja nykyaikaa.

    • Anonyymi

      Tehkää oma irrationaaliluku.

      Ja siihen sovellus joka piirtää tähtikartan irrationaaliluvusta saamallaan datalla ja vertaa sitä todelliseen tähtitaivaaseen.
      Sitten vain laitatte tietokoneen vertaamaan ikuisiksi ajoiksi että mistä indeksistä tuosta itse tekemästäsi irrationaaliluvusta löytyy kaikki mahdollinen tieto maailmankaikkeudesta ja sen sellaisesta.

      Numero kerrallaan tietokoneella on aikaa vertailla... sitten kun tietokone on 10 vuotta raksuttanut eikä vieläkään ole löytynyt vastaa, huomaat kaupassa uuden tietokoneen, joka ehkä olisikin laskenut koko jutun parissa sekunnissa, mitä jätit sen vanhan tietokoneen laskemaan ikiaikoja.
      Tuolloin tietysti kannattaisi aina välillä keskeyttää se laskenta ja vaihtaa tehokkaampi tietokone, joka jatkaisi sitä irrationaaliluvun iterointia siitä mihin edellinen jäi.

      Viimeistään siinä vaiheessa vaihtaa sitten tietokonetta kun muisti ei enää riitä esittämään sen irrationaaliluvun indeksi arvoja, bittileveys voi venyä miljardeihin bitteihin helpohkosti...

      Nykyään kun tietokoneet ovat niin vaatimattomia, alle 256-bittisiä prosessoreita suurin osa niistä.

    • Anonyymi

      Irrationaaliluvuista, niin Pii on tyypillisesti sellainen, tuollaisia lukuja on ääretön määrä ellei enemmänkin kuin ääretön määrä.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Pii_(vakio)

      Se joka ensimmäisenä esittää Pii:m tarkan arvon, on älykäs mies, ei enää tarvitsisi tyytyä likiarvoihin.

      Tai sitten vaan sovitaan että Piin arvo on kokonaisluku: 33, ja muutamme kaikkia muita kaavoja jotta ne sopivat kaavaan jossa piin arvo on tuo.

    • Anonyymi

      On aika hauskojakin pohdiskella iltamyöhällä jotain pähkinöitä, että mitenkähän tuonkin ratkaisisi... todella itse saatan käyttää peräti ylioppilasvalinnoissakin jotain moniulotteisia matriisi-kertolaskuja, jotka sitten professoreiden pitäisi todentaa todeksi ovat.

    • Anonyymi

      Onko jonkin psykiatrisen hoitolaitoksen keskustelukerhon ajatustenvaihto päässyt jotenkin vahingossa putkahtamaan tälle matematiikka-palstalle?

      • Anonyymi

        Samanlaisia outoviestejä on hiljan ilmaantunut myös muille tiede -kategorian palstoille.

        Trollien ruokkiminen lisää roskan määrää palstalla, olipa sitten kyseessä huvikseen tai sisäisen pakkonsa vuoksi tajunnanvirtakertomusta tuottava tapaus. Eli eipä juuri kannata näihin vastailla. Kun siis lääkitystä ei edelleenkään saa anonyymipalstan kirjoittelun avulla väännettyä kohdalleen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1572
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1349
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1192
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1159
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      31
      1001
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      818
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      805
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      676
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      667
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      634
    Aihe