Säilyykö englanti kansainvälisimpänä kielenä vai tuleeko jokin muu ottamaan sen paikan?

Tietysti tähän vaikuttaa moni seikka, niin sosiaaliset, poliittiset kuin taloudellisetkin.

Mutta mieltä mieltä olette, tuleeko englanti säilymään kansainvälisimpänä kielenä? Vai korvaako sen jokin muu ja todennäköisesti mikä?

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tosi mielemń kiintosta. Mitäpä luulette tuleeko jeesus tällä vuosi sadalla vaiko vasta seuraavalla?

      • Jos saisi vähän muutakin kuin sarkasmia, kiitos?


      • Anonyymi
        Nolime kirjoitti:

        Jos saisi vähän muutakin kuin sarkasmia, kiitos?

        Kiinassa ja Intiassa alkaa kuulemma pakkoruotsitus, koska se on maailman ykköskieli ärkoopeen mukaan.


    • Kuulun yhteisöön, jossa on lähes normina uskoa, että ei.
      Tätä uskoaan järjetömme, UEA (universala Esperanto asocio) on realoisoinut satavuotisen olemassaolonsa ajan esittämällä silloin tällöin julkilausumia Esperanton saamiseksi viralliseksi "toiseksi" kieleksi kautta maailman. Mm. EU:n suuntaan on yritetty vaikuttaa.
      Kuten nähdään, se on kuin hiiren vikinää; suurin osa esmes suomalaisista ei tiedä, mikä minä olen kun kerron olevani esperantisti :(
      Meidän näkemyksemme on, että kansainvälisen apukielen tulisi olla mahdollisimman säännänmukaista, jottei aikaa sen opistelussa tarvitsisi tuhlata monimutkaisten kielioppisääntöjen pänttäämiseen, niin selkeätä ääntämyksellisesti, että kaiken kieliset voivat helposti erottaa sen yksittäiset sanat, sekä kirjoitusasultaan niin selkeätä, että tuntemattoman sanan kuullessa olisi mahdollista yksinkertaisesti katsoa sanakirjasta, mitä se merkitsee.
      Juuri näissä suhteissahan englati on lähes pahin mahdollinen, sen sujuva kuunteleminen on mahdotonta (esmes saksa ja ruotsi on sen sukulaiskielistä paljon helpommin aukenevia), kirjoitusasun suhteen on miltei jokainen sana muistettava erikseen (esmes Phoebe ääntyy Fibi, enough ääntyy inöf jne. )
      Lisäksi joillekin sanoille on sälytetty niin paljon merkityksiä, että mistään yksiselitteisyydestä ei ole puhettakaan.
      Tällaisia "järkisyitä" vaihtaa ennlanti johonkin muuhun on vaikka millä mitalla. Mutta ei se asemaansa ole järkisyiden nojalla saavuttanutkaan, vaan valta-asema syntyi lähinnä siirtomaa-aikana tapahtuneen leviämisen ansiosta.
      Sen seurauksena sen puitteisiin on pesiytynyt kokonainen joukko "kyökkiengelskan" tapaisia lingua francoja, joita kutakin osaa sujuvasti käyttää vain sen kulttuurin ihmiset.
      Esmes merimiehillä on oma englantinsa, jolla eri kieliset juttelevat alansa asioista keskenään sujuvan tuntuisesti. Silti olen nähnyt, miten eläkkeelle siirtynyt merimies joutui todellisiin vaikeuksiin ryhtyessään opetteoemaan tietokoneen käyttöä.
      Ilmeistä on, että hakkerien piirissä on parhaillaan syntymässä sen alan englanti, jolla pärjää niissä piireissä, mutta ei sitten muualla.

      En kuitenkaan usko, että Esperantolla kuten muillakaan kielillä, on mitään mahdollisuuksia syrjäyttää sitä, sen takia, että lukemisen ja kirjoitusasun merkitys pienenee käännöskoneiden kehittyessä (jo nyt ne ovat suorastaan pelottavan tehokkaita tunnistamaan puhetta ja kääntämään sen toisenkieliseksi puheeksi).

      Out of topic: olen kirjoittanut Esperanton isolla alkukirjaimella. Se on esperantiseilla perinne, joka perustuu kuulemma siihen että se on kielen lanseeraaja Ludoviko Zamenhof käytti salanimeä Dr. Esperanto lähettäessään työnsä v. 1887 raadin arvioitavaksi. Se onkin kielen ainoa poikkeus (minun mielestäni tarpeeton).

      • Englanti on tosiaan melko epälooginen ääntämyksensä suhteen. Suomessa sentään suurin osa kirjaimista äännetään juuri niin kuin kirjoitetaan, tosin kielioppia haukutaan turhan monimutkaiseksi.

        Esperantohan on kielien sulatusuuni niin kuin englantikin, saa nähdä miten käy.


    • Anonyymi

      Englanti on kieli, jota on helppo puhua huonosti, ja sen jollakin tavalla hallitsevia on maailmassa niin paljon, ettei mikään kieli sitä nähtävissä olevassa tulevaisuudessa korvaa.

    • Anonyymi

      ...mielestäni EU_lle voisi Iso-Britannian eron jälkeen ehdottaa pääkieleksi espanjaa...

      ainakin selkeämpi opetella ja maailman kolmanneksi puhutuin..

      Ja kyllä, hauskempi yleisestikin, sanajärjestyshommissa antaa enempi anteeksi kuin yksipuinen englanti..

      • Saksa on kyllä ollut EU:n puheenjohtaja paljon näkyvämmin kuin Espanja ja Ranskaakin puhutaan kansainvälisesti...

        Tosin tuosta kolmikosta jokainen olisi varmaan EU:n pääkieleksi hyvä ehdokas. Ja jos Britit valittavat muutoksesta kielensä puhujien osuudessa... itsehän valitsivat kansanäänestyksessä olla välittämättä manner-Euroopan kuvioista.


      • Anonyymi
        Nolime kirjoitti:

        Saksa on kyllä ollut EU:n puheenjohtaja paljon näkyvämmin kuin Espanja ja Ranskaakin puhutaan kansainvälisesti...

        Tosin tuosta kolmikosta jokainen olisi varmaan EU:n pääkieleksi hyvä ehdokas. Ja jos Britit valittavat muutoksesta kielensä puhujien osuudessa... itsehän valitsivat kansanäänestyksessä olla välittämättä manner-Euroopan kuvioista.

        Toki Irlanti on vielä EU:n jäsen, ja Skotlanti ehkä tulevaisuudessa. Onko noissa maissa puhuttu kieli oikeasti englantia, on toinen kysymys.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Toki Irlanti on vielä EU:n jäsen, ja Skotlanti ehkä tulevaisuudessa. Onko noissa maissa puhuttu kieli oikeasti englantia, on toinen kysymys.

        Oikeastaan soisin että noiden kahden alueen kelttiläiset kielet säilytettäisiin.


    • Anonyymi

      Kovasti odotan että Lojbanin käyttö/opetus yleistyisi, se kun on ihanteellinen kieli tieteelle.

      Vaikka englanti säilyttäisi valta-asemansa niin mielestäni eksoottisempia kieliä pitäisi olla tarjolla suomen kouluissa, esim. itse olisin varmaan valinnut a2-kieleksi japanin ja b1-kieleksi (pakkoruotsin joskus ehkä poistuttua) mandariinikiinan.

    • Anonyymi

      Englanti säilyy niin kauan kun se on viihteen ja tieteen valtakielenä. Jos Kiinassa tapahtuisi vallankumous ja nykynen totalitaarinen hallinto kaatuisi niin siitä suunnasta voisi olla tulossa muutosta asiaan pidemmän ajan kuluessa. Puhutaan siis suuruusluokasta sata vuotta.

      Tieteen historiasta varsin pitkä aika on ollut englanninkielisten julkaisuiden valtakautta, kun katsotaan julkaisuiden kokonaismääriä. Aiemmin oli enemmän kansallisia kieliä käytössä (esimerkiksi Einstein julkaisi saksaksi) mutta nykyinen käytäntö on toimiva eli julkaisuiden laaja levikki on tärkeämpää kuin niiden laatiminen tutkijan omalla äidinkielellä.

      • Anonyymi

        "esimerkiksi Einstein julkaisi saksaksi"

        Saksa olikin 100 vuotta sitten tieteen kansainvälinen kieli. Ranska taas oli samaan aikaan diplomatian kansainvälinen kieli.


      • Anonyymi

        "Englanti säilyy niin kauan kun se on viihteen ja tieteen valtakielenä."

        Kyllä vaan. Itse olen 40-luvulla syntynyt ja lukenut pitkän englannin. Kaksi ystävääni luki keskikoulussa ja lukiossa vain lyhyen englannin, ja kumpikin joutui parantamaan englannin taitoaan aloitettuaan opinnot Helsingin yliopistossa. Valtaosa valtiotieteellisen tiedekunnan kurssikirjoista oli englanninkielisiä. Sama oli tilanne monissa muissakin tiedekunnissa.

        Suomen lait oli tietysti kirjoitettu suomeksi, joten ihan kaikkien ei kaikkea tarvinnut englanniksi lukea. 😁

        Itselleni ei kieliongelmia tullut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4815
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3056
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1777
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1591
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1451
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      18
      1218
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1189
    9. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1157
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1147
    Aihe