Tämän palstan yksi kestoaihe on se, että jos kirjoittaa vähänkään kriittisesti jumalasta, niin se on sitten heti pilkkaamista. Häntä ei saa arvostella sanallakaan suuntaan eikä toiseen. Kysymys kuuluu että onko sekin sitten jo jumalan pilkkaa, jos jumala-sanan kirjoitaa pienellä alkukirjaimella?
Jumalan pilkasta
9
<50
Vastaukset
- Anonyymi
Erisnimet kirjoitetaan isolla, mutta on sana "jumala" erisnimi.. en tiedä, sitä sanaahan käytetään tarkoittamaan milloin mitäkin jumaluutta.
Ehkä se on sitä Jumalan kunnioitusta sekin että tuon kirjoittaa isolla silloin kun sillä sitä "omaa" Jumalaa tarkoitetaan, ei kai siihenkään ketään pakottaa voi jos sen sanan isolla kirjoittaminen vastentahtoiselta tuntuu. - Kai suomenkielessä se sana kuitenkin isolla kirjoitetaan silloin kun kyseessä kristinuskon Jumala vai liekö se muutettu? - Ku en tiiä ajatella muuta.- Anonyymi
Ps. Mutta totta Jumala on ainoastaan kunnioituksen ja palvonnan kohde osalle ihmisiä jopa siinä määrin että edes "vääränlaisiä" kysymyksiä ei pitäisi häntä koskien esittää, saati sitte kriittisiä - edes silloin kun asiaan liittyviä kertomuksia tai puheita aidosti kummeksuu. :/
Aivan kuin Jumala ei todella sietäisi yhtään mitään tuollaista (tai hajoaa) vaan pitää vain tajuta ajatella kaikesta "kiltisti" mikä Jumalaan liitetään - silloinkin vaikka ei ymmärrä, tämä on muutamien ehdoton vaatimus. Heti mennään pilkan ja synnin puolelle jos tuosta poikkeaa, sattuu sanomaan väärinpäin jotakin tai ei tunne vaikkapa "kaanaankieltä" tmv. - niin, että onhan se hieman kuin nuoralla kävelis'.
- Anonyymi
Uskovaisten mielestä se että kieltäytyy uskomasta heidän paapatuksiaan jumalastaan on automaattisesti jumalanpilkkaa. Lisäksi se on vihapuhetta ja vainoa heitä itseään kohtaan.
Jumalanpilkkapykälät on poistettu Suomen laista ja tilalla on uskonrauhaa koskevat lait.
Jos jumala kokee kunniaansa loukatun, hän voi tehdä tutkintapyynnön asiasta lähimmällä poliisiasemalla. Mahdollisesti sen voi tehdä jopa verkossa nykyään. - Anonyymi
Ei jumalia voi pilkata, koska ovat kuvitteellisia olentoja. Ihmisten käsityksiä jumalista voi pilkata. Vaikka sitten käsitystä siitä, että jumalia ei ole olemassa.
- Anonyymi
Jos jumala on noin herkkähipiäinen neiti-ihminen niin olkoon sitten. Saa syyttää pilkkaamisesta vain itseään kun on pelle, eikä ole kaikkivaltijaan valtuuksilla kyennyt tekemään itsestään
millään lailla uskottavaa. - Anonyymi
Olen kirjoittanut jumalan aina pienellä ja pilkkaan hautaan asti.
Ei Jumalan kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella välttämättä merkitse muuta kuin sivistymättömyyttä ja kirjoitustaidottomuutta. Tapana on, että jumala pienellä alkukirjaimella tarkoittaa polyteististä jumalaa ja Jumala isolla alkukirjaimella monoteististä Jumalaa.
Noloahan se lähinnä on, että esimerkiksi Helsingin sanomissa kristinuskoa käsittelevissä jutuissa puhutaan "jumalasta".
Mutta pitäisikö deistinen Jumala/jumala kirjoittaa isolla vai pienellä? Ehkä silti isolla, koska kysymys on kuitenkin persoonallisesta Jumalasta. Jos taas jumalalla tarkoitetaan jonkinlaista persoonatonta "maailmanprinsiippiä", kirjoittaisin pienellä. Jumalan persoonallisuus tekee sanasta tavallaan erisnimen, sikäli kuin Jumala on yksi. Polyteismin kontekstissa jumala on yleisnimi.- Anonyymi
miten ihmeessä sellainen asia josta ei ole mitään todistetta,. niin mitren se voi olla muka "erisnimi"? onhan meillä olemassa esim sana "maapallo" joka on yksi ja ainoa, niin miksi sitä ei aloiteta isolla kirjaimella? sen sijaan jumala, johon saa olla uskomatta, jos niin haluaa, niin miten ihmeessä se pitäisi kirjoittaa isolla kirjaimella?
ja onko tosiaan niin että jos jumalan kirjoittaa pienellä kirjaimella niin tämäkin on jo hihhuleiden mukaan heti jumalanpilkkaa ja "vainoa"? ainakin jos katsoo tätä palstaa niin tälläisiin mielipiteisiin törmää tämän tästä. se joka näitä asioita pitää pilkkana, niin samalla hän kyllä kieltää sitten sanan- ja uskonvapauden. Anonyymi kirjoitti:
miten ihmeessä sellainen asia josta ei ole mitään todistetta,. niin mitren se voi olla muka "erisnimi"? onhan meillä olemassa esim sana "maapallo" joka on yksi ja ainoa, niin miksi sitä ei aloiteta isolla kirjaimella? sen sijaan jumala, johon saa olla uskomatta, jos niin haluaa, niin miten ihmeessä se pitäisi kirjoittaa isolla kirjaimella?
ja onko tosiaan niin että jos jumalan kirjoittaa pienellä kirjaimella niin tämäkin on jo hihhuleiden mukaan heti jumalanpilkkaa ja "vainoa"? ainakin jos katsoo tätä palstaa niin tälläisiin mielipiteisiin törmää tämän tästä. se joka näitä asioita pitää pilkkana, niin samalla hän kyllä kieltää sitten sanan- ja uskonvapauden.Maapallo ei ole persoonallinen. Mutta taivaankappaleethan kirjoitetaankin isolla alkukirjaimella silloin, kun puhutaan tähtitieteen kontekstissa: Maa, Kuu, Aurinko. Maata kiertävän kuun erisnimi on Kuu, samalla tavalla kuin Jupiteria kiertävistä kuista yhden nimi on Europa, ja samoin Aurinko on erään tähden erisnimi. Toisaalta kuun tavoin myös aurinkoa käytetään tähtitieteessäkin yleisnimenä, tähden synonyymina. Voidaan puhua toisista aurinkokunnista, kun tarkoitetaan toisia tähtijärjestelmiä. Planeettojen nimet kirjoitetaan tietysti aina isolla alkukirjaimella, ja myös Maa on planeetan nimi (maapallo ei).
Toisissa konteksteissa kuitenkin pienellä. Ei kukaan kirjoittaisi "olen nähnyt Auringon laskevan", vaan aina "olen nähnyt auringon laskevan". Ehkä syynä on se, että Aurinko ei laske, vaan Maa pyörii, mutta maa kylläkin pysyy paikoillaan ja aurinko laskee. Paitsi litteän maan kontekstissa aurinko ei laske, vaan etääntyy.
Sinun logiikallasi Zeus ei voi olla erisnimi, koska Zeuksen olemassaolosta ei ole mitään todistetta. Tai ehkäpä onkin, en ole perehtynyt aiheeseen.
Mutta olisihan sentään naurettavaa, jos islamia käsittelevissä jutuissa kirjoitettaisiin "allah". Muistaakseni Hesarissakin kirjoitetaan Allah, mutta epäilen, että siihen on syynä sivistymättömyys: toimittajat luulevat, että Allah on samanlainen erisnimi kuin Zeus.
Joskus näkee sitäkin, että Islam kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Syynä on tietysti barbaria eli kielitaidottomuus: osataan englantia, mutta ei mitään muuta. Kuitenkaan Kristinuskoa ei kirjoiteta vahingossa isolla alkukirjaimella, koska sentään on sen verran luettua suomeksikin, että on totuttu oikeaan kirjoitusasuun: kristinusko. Islamista sen sijaan on luettu vain tai enimmäkseen englanniksi (luultavasti amerikkalaista päivälehdistä) ja sen takia on ruvettu kirjoittamaan vahingossa suomeksikin Islam. Vai miten tällaisen virheen muuten selittäisi?
Onko jumalan kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella pilkkaa, se riippunee kirjoittajan intentiosta. Jos tarkoituksena on pilkata, siinä tapauksessa se lienee pilkkaa, ainakin kirjoittajalle itselleen se on pilkkaa. Se on sitten eri asia, miten muut sen kokevat. Minä esimerkiksi valitsen pitää sitä barbariana ja rahvaanomaisuutena, tyylittömyytenä ja mauttomuutena.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 894190
Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1032353Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?322282Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell962084Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian281887- 311860
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91567- 281531
Aloitetaan puhtaalta pöydältä
Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei1881350- 751194