Minulta on selvästikin jäänyt jotain olennaista tajuamatta matriiseista, koska en tajua miten lasketaan ominaisarvo.
Jos on matriisi [1 2; 4, 3] (ja tuo ; yrittää esittää rivin vaihtoa...), niin ominaisarvoa lähdetään kai laskemaan näin: [1-x 2; 4 3-x] = 0 ja siitä saadaan x = -1.5.
Tuohon asti osaan ja olen jo kauan luullut että tuo -1.5 on se ominaisarvo, mutta nyt olen alkanut epäillä että olen käsittänyt väärin.
Mitä pitää tehdä seuraavaksi että saa ominaisarvon? Minulla on kyllä luentopruju, mutta siinä on joka esimerkissä vaan todettu asia itsestäänselvyytenä sanalla "siis", enkä tajua että mitä sen "siis"-sanan aikana tapahtuu...
Matriisin ominaisarvo
4
1166
Vastaukset
- matriisimies
Matriiseilla on yleensä useampia ominaisarvoja. Ne voivat tietenkin olla yhtäsuuria, mutta puhutaan matriisin ominaisarvoista monikossa, ei ominaisarvosta, ellei kyseessä ole joku annettu ominaisarvo jota tarkastellaan.
Itse asiassa niitä löytyy täsmälleen yhtä paljon kuin mikä on neliömatriisin sivun pituus. Esimerkissäsi on 2x2-matriisi, joten sillä on kaksi ominaisarvoa.
Ne paljastuvat luvuiksi 5 ja -1. Kerron alla miten ne lasketaan. Määritelmä lienee hyvä käydä läpi esimerkin kanssa, koska se uupuu prujustasi (hanki parempi!).
-1:tä vastaava ominaisvektori X on (-1,1). Olkoon antamasi matriisi A. Silloin AX = -1 * X. 5:ttä taas vastaa vektori Y=(1,2). Taas voit laskea, että AY=5Y. Itse asiassa kaikki X:n ja Y:n vakiolla (paitsi ei nollalla) kerrotut monikerrat ovat myös ominaisvektoreita.
Kyseessä on kuitenkin muotoa AX=aX oleva yhtälö, jossa a on siis skalaari. Ominaisvektori on sellainen vektori, että jos matriisilla kertoo sen, saadaan saman vektorin jokin monikerta. Tässä kertoja on se ominaisarvo.
Tästä määritelmästä voidaan helposti osoittaa, että ominaisarvot saadaan helposti laskettua pienille matriiseille (isoihin käytetään tietokonetta, mutta tekniikat voi opetella edistyneemmästä kirjallisuudesta) käsin determinantin avulla.
Lasketaa matriisin (xI-A) determinantti, missä x on tuntematon muuttuja ja I on yksikkömatriisi. (Joskus annetaan myös muotoa (A-Ix), joka on melkein sama asia tässä yhteydessä.) Tämä antaa polynomin, jonka nollakohtia ominaisarvot ovat.
Siis pitää laskea det ([x-1, -1],[-4,x-3]). Siitä tulee vähän pyörittelemällä: x^2-4x-5. Tämän juuret ovat nuo -1 ja 5, eli siis ominaisarvot.
Toivottavasti tästä on apua.- XYZ
... kannataa kyllä ehdottomasti käyttää käsin laskettaessa. Ja - jos opiskeluajoilta oikein muistan - olla tarkkana alideterminanttien etumerkkien kanssa, jos laskee sillä keinolla.
- ei matemaatikko
XYZ kirjoitti:
... kannataa kyllä ehdottomasti käyttää käsin laskettaessa. Ja - jos opiskeluajoilta oikein muistan - olla tarkkana alideterminanttien etumerkkien kanssa, jos laskee sillä keinolla.
Kiitos paljon teille molemmille, matriisimiehen selityksestä oli paljon apua. Kurssin pruju on kyllä omasta mielestänikin paljon sopivampi kiukaan sytykkeeksi kuin matikan oppikirjaksi. Toivottavasti osaan jotain huomenna tentissä :)
- cubic
Jotkut prujut ovat kyllä todella vaikeita ymmärtää. Kannattaa kuitenkin aina muistaa että netti on tavaraa pullollaan ja apu on monesti lähempänä kuin luulekaan. Esim noista matriiseista ja ominaisarvoista loytyy todella paljon verkkomateriaalia (erittäin laadukkaita ja helppolukuisia). Google auki ja muutama hakusana sinne.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi244666- 883724
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313483105- 542667
- 2062621
- 512599
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322400- 1522328
- 311955
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1081539